Monday, June 30, 2014

Salam Ramadhan & Menginjak Usia ...

Salam Isnin kawan-kawan ...

Akhirnya bertemu juga kita di bulan Ramadhan yang mulia ini...

Minggu lepas keadaan kelam-kabut sikit di tempat kerja, makanya my mood menulis pun jadi kelam-kabut. I bercuti Jumaat lepas kerana both superheroes demam bergilir-gilir. Abang dah kebah dari demam dan elok sahaja pergi sekolah hari Khamis. Si Adik pula tetiba badan panas di malam hari.

I pun ambil cuti hari Jumaat kerana hendak membawa Adik ke klinik dan menjaganya di rumah. Bila anak demam, Mommy memang susah hati banyak rasanya. Lepas berjumpa doktor, Adik okey aje. Lega sikit. 

Petang Jumaat ketika mengambil Abang di sekolah, sebaik nampak Mommy menunggu di depan pintu pagar sekolah terus Abang menangis tersedu-sedu.

Katanya kepala sakit sejak pukul 2 petang. Tak makan dan minum. Tak juga dia beritahu pada guru kelasnya. Cuma kawan-kawan aje memujuk supaya jangan menangis. Tentu  sakit sangat kalau tidak tak mungkin Abang berkelakuan begitu.

Balik dari sekolah lepas makan ubat, Abang terus tidur dan badannya demam sepanjang malam. Adik pun sambung demam semula. Dek kerana susah hati demam berulang, I bawa Abang dan Adik berjumpa doktor lagi pada pagi Sabtu.

Bimbang melihat Abang dah hampir seminggu demam kebah demam, I setuju ajelah bila doktor nak ambil darahnya. Doktor kata platelet countnya 'separa normal', lebih kurang 195 berbanding 206. Kalau hari Isnin masih demam lagi, memang kena ambil darah sekali lagi. Adegan semasa ambil darah tu tak payah ceritalah. Memang meraung ...

Nasib baik semalam demamnya kebah, begitu juga dengan Adik.

1 Ramadhan disambut sederhana sahaja oleh kami sekeluarga dek kerana keadaan Abang dan Adik yang tak berapa sihat. Alhamdulillah, berjaya juga Abang menghabiskan puasanya semalam. Hadiah paling bermakna buat Mommy ...

Plan nak berbuka di luar terpaksa dibatalkan kerana keadaan dua beradik ni. Lagipun semua tempat pilihan cuma akan menyediakan bufet Ramadhan seawal 1 Julai nanti. 

Walaupun berpuasa, Abang tak demand banyak mana. Puas bertanya apa keinginannya untuk berbuka nanti, dijawab tak tahu sepanjang masa. So, Mommy agak ajelah apa yang Abang nak makan.  Kami cuma buat pilov, sup ayam dan mi goreng sahaja.  Itupun tak habis kesemua makanan yang ada ...

Sebaik berbuka, Abang kata nak makan aiskrim yang dibelinya kerana dah tak boleh ditahan-tahan lagi kehendaknya itu. Okeylah, Abang... makanlah apa mahumu ! Mommy izinkan aje.

Lepas berbuka, Abang hulurkan ini ....


Baru ada tenaga katanya hendak buka komputer dan mencetak sebab sebelah siangnya kelaparan yang amat. Lagipun pagi-pagi dah hug Mommy buat ucapan. Kad pun ringkas sahaja sebab Abang tak sihat ~_^

Mommy tak kisah sebenarnya. Ingatan dan hug-hug, kiss-kiss tu yang lebih penting. Apapun, ini dah cukup buat Mommy terharu walaupun selalu aje dapat kad dilayangkan oleh Abang ....

Dalam masa I sedang sibuk mengemas, my niece and nephew datang membawakan kejutan ....

Nah, buat aunty yang satu nih ....


Oh, sungguh terharu pulak rasanya !

Hubbydearie pulak rasa bersalah sebab tak belikan kek untuk isteri mithali. I tak kisah pun. Memang kami terniat nak beli kek buat ingatan sahaja tetapi memikirkan ini hari pertama berpuasa, kemungkinan besarlah kek tu tiada siapa yang sudi menjamu. Kenyangnya cepat bulan Ramadhan nikan ....

Lagipun for me, ingatan dan doa tu pun dah cukup sebenarnya. Bukan anak kecil lagi yang merengek-rengek kalau tak dapat hadiah mahupun kek harijadi. Saat-saat itu telah lama berlalu. Sebagai Mommy, I yang selalunya mengingati harijadi anak-anak dan suami mahupun adik beradik dan juga anak-anak saudara yang terawal.

Maka, pada tarikh 29 Jun bersamaan dengan 1 Ramadhan tahun ini, menginjaklah usia MD setahun lebih tua dari sebelumnya....

Moga hidup akan lebih diberkati dan dipanjangkan umur untuk terus bersama insan-insan tersayang *__*







Wednesday, June 25, 2014

First time ....

Wordless Wednesday kononnya....

Si Bubbly Abang
 
Si Adik Cute


Mengimbau kenangan lalu tetiba.... sebak bila fikir anak-anak dah semakin membesar, diri dah tua, ilmu di dada masih tak cukup-cukup lagi ....

Erkkk .....

Wordless ke cam ni? 

Bantai jelah Tipah oooi.....

Esbok@peti sejuk ...

Salam sayang kawan-kawan!

Apa yang kau mahu, semua kuberi...

Apa yang kau mahu, mahu apa lagi?

Bagaimana aku pula

Aku serik

Jadi ku ingin jalan sana

Tolong tepi sikit, tolong  tepi sikit .....

Hah, awal pagi dah berdendang lagu nyanyian Sleeq ft. Joe Flizzow ni khas buat bos kecil dengan ucapan,

Blahlah cepat ke Jepun. I ghi-mas ler nak layan kerenah tak reti bahasamu itu !

Okey, itu je! Hal bos  tak boleh dibawa berbincang berjemaah dengan teman-teman alam maya.  Tak baik, kan. Sekali tu jeklah nak lepas geram ...

I tengah berkira-kira dengan sepuluh jari, berapa lamalah my peti sejuk baru tu akan bertahan. Bagaimana excitednya Mommy sumbat segala makanan dan barang, begitu jugalah excitednya superheroes berdua buka tutup my peti sejuk. Mahu tertanggal pintu kalau begini. Kunci pakai padlock nanti baru tau ~__^

Eh, ni gambar pakcik google punya! Tapi, kalau ada satu di rumah, sure meriah!

Sebenarnya I nak yang gini, freezer kat bawah... (gambar pakcik google lagi)


My esbok lama tu elok lagi cuma kapasitinya tak mampu memenuhi kehendak seisi rumah. Lagipun akibat keaktifan superheroes berdua, maka tempat letak botol air pecah berderai dikerjakan mereka. I rasa sepatutnya kami beli chest freezer jek kat rumah. Barulah puas hati buka, tutup ikut suka hati anak-anak dan omaknya boleh main buka, tutup lanting barang !

I tanyalah kat my sis, nak ke tidak my peti sejuk lama? Kalau nak I lanting je, siapkan lori untuk datang ambil. Tempat letak botol yang pecah tu, cuba-cubalah skodeng partnya kat kedai jual peti sejuk kot-kot ada boleh beli. Lain-lain kondisi memang bagus, maklumlah adikmu yang prihatin ni kalau jaga barang memang tiptop *__* 

Biasanya kalau Nestle Yoghurt kegemaran superheroes (termasuk Daddydearie ya) sekali beli tiga botol tapi sejak ada esbok besar ni, kita beli 6 botol sekali. Kalau Vitagen sekali beli 15 botol sekarang kita beli 30 botol. Wah, mewahlah paras gula dalam badan seisi keluarga. Kalau jatuh sakit, tentu Mommylah yang kena marah dulu dari seluruh pelusuk telinga !

Hujung minggu ni memang kena buat grocery shopping besar-besaran sempena sebulan Ramadhan (Cik Nom nak buat sesi ramah mesra kat Aeon Big Wangsa Maju ke 28hb ni? Ada diskaun 5% tau!) Maklumlah ah kak nak memasak 30 hari sebulan untuk berbuka puasa ya (tapi belum apa-apa, Hubbydearie dah tanya hari pertama berpuasa tu tak nak berbuka di Palace of Golden Horses ke, ada diskaun first three days ....)

Hmmm, hmmm, hmmm....faham-faham ajelah hari pertama Ramadhan tu membawa makna extra tahun ni kan ....

Okeylah, I nak sambung kerja! Nanti bila free I sambung mengomel lagilah... Nak datang baca lagi ke tidak nih? *__*

 



Tuesday, June 24, 2014

Aksi Abang Adik

Salam Selasa kawan-kawan!

Hari ni rasa macam malas nak berborak panjang lebar di alam maya. So, layan gambar-gambar superheroes berdua yang suka buat entah apa-apa ni...

Si Bubbly Abang yang demam semalam sampai tak lalu makan dan tertidur lepas makan ubat.




Si doktor dalam rumah yang kecoh sibuk 'menasihati' patient yang super picky eater tu ...





Eh, rupanya doktor ni sibuk nak makan bukannya sibuk melayan patient yang satu tu!



Deretan 'deko-deko' ala Eric yang boleh selalu dilihat di my rumah ....


Of courselah hasil usaha Adik yang tak mengenal siang dan malam tu ...

Memperkenalkan .... King of the House ....



Yang ini pulak tetiba nak jadi monkey macam dalam cerita Journey to the West tu ...



Eh, dah habis cerita! Biar benar ni ....

Ok tak kalau update entri cam ni je gayanya, tak meleret cam selalu? *__*

Monday, June 23, 2014

Taman Rimba Riang, Kota Damansara dan kisah hujung minggu

Salam Isnin kawan-kawan !

I ni kalau hari Isnin memang takda Monday blues. Biasanya ok je. Nak pergi kerja pun takdalah merungut mana, sampai merangkak nak masuk kereta. Tapi bila tiba pertengahan minggu je, memang tetiba malas menimpa diri yang tak bersalah ni tau!

Jom tengok apa kami sekeluarga buat di hujung minggu ...

Hari Sabtu Abang ada sekolah ganti sempena raya nanti. Masing-masing bangun lewat sebab tahu memang tak mahu ke mana-mana sebelah pagi. So, kita breakfast di rumah ajelah. Baling, lanting, goreng apa yang senang Mommy nak buat sambil mengejarkan mesin basuh nak basuh baju dan mengemas rumah segala bagai ....

Sebaik hantar Abang ke sekolah, kami pun membawa diri ke Aeon Big di Wangsa Maju. I suka ke mari sebab barang-barangnya tersusun cantik dan kawasannya luas. Pastukan, banyaknya jual tudung comel-comel, cute mute kat luar tu. Pastukan ada satu kedai buku agama yang I suka dok masuk, belek, keluar, masuk, belek, beli, keluar ...

Lagipun survey peti sejuk tak habis-habis lagi. Hari ni nak yang ini, esok nak yang gitu. Tiada kata sepakat. Makanya berkali-kalilah kita dok membelek peti sejuk sampai naik muak, hilang semangat membeli... Eh, ni taktik I 'amalkan' sejak zaman pandai bershopping tau. Dek kerana asyik dok membelek berulang kali belinya tidak, maka mood keterujaan nak membeli  tu terus hilang ditelan masa. So, jimatlah duit *__*

Tapi, tapi, tapi.... dah sampai pun peti sejuk baru semalam ^__~ Takkanlah nak tunjuk pulakkan....Kalau nak riak pun sikit-sikit cukup ler ... Eh, ada ke gitu gayanya? 

Sila abaikan ajelah statement tersebut ! I gurau-gurau kasar jek !

Lagi satu, Hubbydearie dan I suka makan kat Jom Bali di sini. Char kuey teow dengan nasi ayam goreng 3 rasanya sedap sehingga menjilat hujung jari tapi kali ni kita tak makan di sini, kita cuba Orchid Bistro pulak.  

Makanannya kira alrightlah. Kalau dah lapar, tentu habis punya. Service pun bagus. Cepat dan tangkas waiter/waitress buat kerja. I tunjuk my nasi goreng ajelah ya ...


Bila dah sampai ke Aeon Big ni of courselah kita pergi beli barang dapur yang tak berpenghujung tu. Beli je, masaknya, gunanya tang bila tak pastilah. Padahal asal datang ke sini saja nak belek peti sejuk buat kesekian kali dan nak beli tilam bujang untuk superheroes berdua. 

Selesai di sini teruslah kami pulang. Pukul 4 petang, I keluar semula seorang diri ke sekolah Abang. Nak kena ambil report book. Sampai je di sekolah duh, panjangnya beratur....

Dengan sabar I menunggu sambil main Candy Crush *__*

Nasib baiklah takda laporan kurang sedap di pendengaran telinga Mommy ni. Kalau tidak, mahu kena tazkirah panjang si Abang nanti. Cuma kata cikgu, Abang quite a timid person,  tak banyak cakap. Yang itu, Mommy pun dah tahu. Depan orang memang dia jaga adab sopan, mulut pun terkunci rapi. Kalau di rumah, tak payah pelawa bercakap, memang pot pet pot pet je, berlawan dengan mulut Mommy. Salah siapa? 

Salah Mommylah, siapa lagi kan .... takkan nak salahkan Daddy pulak !

Selesai ambil report book, terus ambil Abang di dewan sekolah yang 'dijamu' dengan cerita Frozen ....

Best ke Abang tengok cerita Frozen tu?

Boringlah, Mommy. Tak suka cerita tu !

Aik.... anak orang lain bukan main excited, anak Mommy tak heran ??? 

Sebelah malam kita pergi menjamu selera di Bangi. Apatah nama restorannya terlupa pulak. Disebabkan service yang tak bagus walaupun makanan boleh tahan, malaslah nak bercerita. Gambar pun tak snap!

Hari Ahad tak ke mana-mana kerana menunggu bagai buah yang tak gugur sang peti sejuk nak sampai ke rumah. Bertabahlah kami anak beranak main tingting je dalam rumah... (Hah, cayalah tu semua kita kata!)

Sebaik peti sejuk sampai pukul 5 petang, kita tinggalkan aje di situ dan terus keluar ke Kota Damansara. Ni dek penangan cerita 'Kerna terpaksa aku relakan' yang ada adegan pergi jogging kat Taman Rimba Riang, ah kak pun dengan gigih mencarilah kat mana taman ni. Ingatkan di Taiping rupanya lepas google, alah... kat Kota Damansara jek rupanya....

Jomlah anak-anak kita pergi tengok taman ni. Kalau cantik molek, bolehlah kita exercise petang di sini ....

Inilah hasilnya ....


Merenung masa depan ke, Adik?

Abang yang 'suram' kerana lapar dan terpaksa redha dengan permintaan Mommy

Adik je yang excited nak 'jogging' dan posing

Kata Hubbydearie, 10x ganda lagi 'tantek' taman kat rumah kita ... 

Hehehe ....

Balik dari taman, kami singgah di The Curve untuk makan. Abang teringin nak makan western food. Ajak makan nasi tak mahu pulak padahal Mommy ni teringinlah nak makan nasi dengan  tomyam lagi pulak ...

Balik rumah, I pun teruslah mengemas peti sejuk. Barang dari peti sejuk lama masuk dalam peti sejuk baru. Yang lama I beri my sister yang di Putrajaya. Hari ni berlepaslah peti sejuk tu ke rumah tuan barunya. Sedih pulak... padahal yang lama baru berkhidmat di rumah I lebih kurang setahun lebih jek ... Byebye darling, hope you'll like your new owner *__*

Oleh kerana itu, I tidur lewat lagi ...

Dah, dah, dah habis dah cerita hujung minggu. Itu aje *__*









Friday, June 20, 2014

Kisah lapuk tak ditelan zaman ...

Salam sayang semua !

Yeah, hari ni hari Jumaat *happy mode*

Tapi yang sebenarnya, I rasa sangat malas hari ni. Malas nak buat semua perkara termasuklah menulis entri. Boleh gitu ya.... 

Ini kira kugagahi jugalah walaupun katanya malas. Kalau tak malas tentu dah 10 mukasurat hasil penulisan. Meh tengok kalau I malas menulis. Berapa panjang pulak entri kali ni *__*

Ini semua kisah lama tapi belum sempat ditelan zamanlah, baru beberapa hari maybe seminggu, dua punya cerita je ...

Adik Cute yang suka berselfie sekarang ni ... 

Apa jelir-jelir lidah tu, Adik? Bakal ustaz tak lehlah buat aksi tak senonoh !

Memang minat sungguh Adik ni dengan 'tempat duduk' begini. Tak kiralah berapa ramai umat manusia, mulut mungil Adik bukan main cepat suruh Mommy dudukkan atas tu dan buat 'photoshoot'. 

Dek kerana cuti sekolah tak dapat ke pantai, tak pandai lagi bersnorkeling mahupun menangkap ikan, marilah anak-anak kita tengok ikan-ikan dalam akuarium yang bakal menjadi hidangan pada suatu hari terpilih....

Jangan ditanya nama ikan, Mommy pun failed juga. Kena google nanti.

Ini pun dah buat mereka excited macam apa tau ! Terjerit-jerit Adik nampak ikan besar-besar. Mommy cuma terbayang ikan yang dah siap dimasak dan dihidang atas meja je ...

Memandangkan kita kaya dengan token, marilah anak-anak kita menghabiskan masa di Molly Fantasy ni...

Baki selepas first visit meng-pow RM50 Mommy


Kena buat 3 visits juga tau nak menghabiskan token RM50 tu. Ingatkan sekali visit dah boleh habis. Abang dah mula bosan dengan mainan di sini. Dah tak up to his standard. Maklumlah dah besar ...

Kali kedua I bawa ke sini, mereka tinggalkan baki RM8 lagi. Bijak taktik superheroes Mommy ni rupanya. Dah tentu third visit nanti Mommy kena tambah beberapa ringgit lagi beli token. Setakat RM8 mana cukup nak main dua beradik ...

Suatu petang di Secret Recipe ...




Kami duduk tiga beranak je. Abang teringin makan kek New York Cheese kegemarannya tapi Mommy tak sempat snap gambar. Mommy dan Adik berkongsi kek seperti dalam gambar.



Ada satu couple duduk di hadapan kami. Bila mereka dok tengok Adik, mulalah si Adik perasan dan terus malu-malu kucing. Inilah hasilnya ...



Bila couple tu bangun nak beredar, bukan main melambai mereka pada Adik tapi dia buat malu-malu sembunyi muka lagi. Sebaik mereka pergi jek, terus segar-bugar angkat muka sambil tanya,

Kakak, dah gi? Kakak mana? Dah  gi ???

Sifat lelaki Melayu campuran terakhir ni Adik namanya ... 

Dan seperti selalu bila dah ke shopping mall, Adik mana boleh berpisah berlalu pergi tanpa naik kereta mainan cam ni ...



Tengoklah tu gaya driver cilik ni, bukan main lagi ...





 Abang dah penat,  tunggu kat bangku jelah jagakan troli barang Mommy... 

Oh, kalau tak letak gambar char kuey teow waktu-waktu lunch ni macam sakit pulak hati tak dapat menyakat tau ! Hiks3x ...


Ini kejadian di Jom Bali ya. Memang sedap marbeles gila ! So janganlah cuba kalau taknak gila *_*

Maklumlah masa cuti 2 minggu tu memang breakfast, lunch and dinner semuanya di luar rumah ^__~ *resmi orang malas*

Dan ini pulak keinginan my Hubbydearie yang macam orang mengidam... 

Nampak tak betapa besarnya aiskrim tu? Ada 6 keping je di dalam...


For me, terlalu manislah tapi dah Hubbydearie suka, kita beli ajelah... Adalah 6 batang cinonit dalam tu dengan harga RM19.90.

Bila tengok my niece pakai bedak Arab dan muka glowing gila tanpa cacat-cela, I pun menggelupur nak pakai sama. Maka diorderkan untuk Auntynya yang perasan umur ala-ala 20-an tu. 




First time membeli tapi eksyen gila, terus nak dua dengan rona berbeza ...

Harapannya menggunung tinggi - semoga kelihatan suci bersih cantik berseri macam wanita Arab dan bila pakai ni nanti nampaklah ala-ala make up pengantin tanpa perlu berdandan lebih-lebih dengan base, foundation bagai ...

Murah aje, RM29 setiap satu. I beli rona Russet dan juga Cherry Pink. Sebab beli dua, dapatlah celak mata percuma. Tengok-tengok alamat penjual, rupanya belakang rumah I je *__*

Bila dah dapat, ditelek dibelek beberapa kali, tak faham pulak kenapa dipanggil bedak Arab ... 



Nampak tak? Nampak tak apa yang menyebabkan I rasa keliru ?

Kotak depan memang perfect nampak macam betullah didatangkan dari Arab. Bila tengok belakang, companynya Japang, kilangnya di Filipina sana.... 

Apa ek yang Arabnya? Tak kisahlah... bedak Arab ke, bedak Jepun ke, bedak Filipina ke, ah kak bedal sahaja asalkan tak mendatangkan mudarat pada kulit wajah.

Ok, ok.... tak payah tanya ! I akan jawab....

Memanglah nampak macam make-up pengantin atas pelamin je tau bila pakai bedak Arab ni. Of course ah kak suka. Tak payah buang duit beli bedak mahal-mahal tapi .... ah kak tetap gak nak gi shopping make-up kat KLCC !





 






Thursday, June 19, 2014

Abang 'terkena' lagi ....

Salam sayang semua !

Dah mula rasa malas bekerja ke? Maklumlah hari ni dah Khamis, esok dah Jumaat. Lusa dan tulat dah boleh berhujung minggu. Mahulah terasa malas je nak buat kerja pejabat. Eh, I sorang je yang feeling-feeling malas, orang lain tidak? Nampak sangatlah I yang paling malas dalam dunia ni, ek !

Rasa simpati yang menebal pula pada diri sendiri ...

Alkisah, baru-baru ni Bubbly Abang 'terkena' lagi dengan Mommynya yang suka menyakat ni. Eh, seronok tau I menyakat superheroes ni ! Suka tengok muka comel mereka bila tengah tension kena sakat dengan orang yang paling dipercayai dalam dunia ni a.k.a. beloved Mommy *__*



Abang ni ada habit luarbiasa - suka gigit kuku. Puas dinasihatkan, langsung tak peduli. Lepas tu dengan hairannya I tak tahu ke mana pergi kuku-kukunya. Kot ditelan masuk mulut sampai ke perut tak tahulah. Kuku Abang sentiasa pendek. Belum pernah ya I tolong potong kuku jari tangannya. Kalau si Adik yalah, seminggu sekali.

So, beberapa hari lepas Abang mengadu tepi ibu jari tangan kanannya sakit. Abang ni asal sakit jari je semua nak  tampal plaster, tak kiralah apa masalahnya. Kalau tangan lebam terlanggar bucu pun nak diplasterkannya.

So, I pun belek-beleklah kuku tangannya....

Hah, Abang tengok ni hujung jari Abang macam bengkak je...Kalau macam ni orang tua kata, dah macam cagu dah ni...

Apa sakit tu, Mommy? Tampal plaster tak boleh ke ?

Eh, kalau cagu tak boleh tampal plaster, Abang ! Kena pergi jumpa doktor ni...

Doktor nak buat apa?

Doktor kena potong bahagian yang bengkak cam cagu tu, kasi trim sikit kulit atas kuku Abang ni... tapi nanti tangan Abang cacat sikitlah...pendek-pendek je lepas doktor potong semua kulit yang ada masalah tu !

Alahhhhh.... Abang tak nak ! (Dah mula dah bergenang air mata, mencemik muka...)

Habis tu, kenapa tak dengar nasihat Mommy? Mommy dah kata jangan gigit kuku pastu telan masuk perut. Ni baru bahagian kulit kat jari nak kena trim. Yang kuku masuk perut tu, lama-lama berkumpul kena operate pulak tau nak keluarkan !

Alahhh... Mommy ! Abang takut ! Takda cara lain ke nak selamatkan jari Abang ?

(Sobsobsob makin kuat dah ni ...)

Lain kali dengar nasihat Mommy. Tuhan marah kalau tak dengar nasihat emak tau ! Ni lah akibatnya tak dengar cakap Mommy ....

Abang tak nak potong kulit kat hujung kuku tu, Mommy. Abang takut ....

Nak takut apa... dah pandai buat kenalah berani tanggung akibat. Takpa, nanti Mommy temankanlah masa doktor tu potong kulit .... tak sakit mana ....

Makin kuat, makin bingit satu rumah dengan tangisan Abang... Si protective ever Adik apalagi, terus berhenti main dan berlari ke arah Mommy dan Abang. Terus Mommy kena 'belasah' sebab membuatkan abang kesayangannya menangis. Berlepuk-lepuk tangan Mommy kena dera dek anak sendiri tau ! (Hihihi...padan muka Mommy !)

Adik terus pujuk Abang,

Abang, Abang ! Angan angis eh....

Bila Abang tetap nangis, apalagi Adik pun join the orchestra - mendayu-dayu dua beradik berpeluk-peluk (dah macam kisah sedih dalam cerekarama pulak ...)

Agak-agak dah cukup menyakat, Mommy pun pujuklah Abang .... 

Dah, dah, dah... jangan nangis. Mana ada boy nangis cam gegirl ? Abang tak malu eh, nangis-nangis ? Cengenglah Abang nih....

Melambak-lambak air mata membanjiri pipi gebu (Ish, rasa nak cubit je pipi gebu si Abang ni...) Adik pun bukan main, memang pelakon drama air matalah cam ni ! Rasa cam nak gomol-gomol je my superheroes berdua nih ! Comel gila.. (oppss, maaf terpuji anak sendiri !) Bila dah dipujuk teruslah Abang nak duduk atas riba Mommy (OMG, OMG! Kecutlah lemak kat paha Mommy kena hempap dek Abang nanti ! )

Dah nama anak, Mommy bagi aje Abang nak bermanja duduk atas riba walaupun Mommy kena menahan keberatan Abang yang ohsem nih...

Bila Adik nampak, Adik pun 2 x 5 nak duduk kat riba yang satu lagi... Aduh, parahlah kedua belah paha Mommy cam ni ... 

Mommy, Mommy.... Mommy just teasing je kan tadi?

Agak-agak Abang ?

Mommy selalu tau macam nih.... (terus hug, hug sayang Mommy tak mahu lepas ...)

Kesian Abang selalu jadi mangsa bahan sakat Mommy. Nak sakat Daddy of courselah tak boleh *__* Adik pulak tak makan samanlah. Adik tak hairan pun Mommy cakap apa....

Adik, turun dari situ !

Tak mahuuuuuu !

Adik, pergi tidur !

Tak mahuuuu ! !

Adik, kemas mainan semua !

Tak mahuuuu !!!

Standard je jawapan Adik .... Siap dengan buat muka macam panda comel jek, sambil terkelip-kelip mata dan terjuih-juih mulut !

Adik, Mommy beat beat nak tak?

Mommy, beat beat nak? Nak ?

Adik jangan main air !

Mommy, Adik nak main air ! ! !

Adik, quietlah !

Mommy, QUIET ! 

Aduh, macamana nak menyakat kalau cam ni gayanya si Adik ni....


Huhuhu...padanlah muka Mommy. Barulah bertemu buku dengan ruas. Fair and square *__*

 

 

 

 

 

 

Wednesday, June 18, 2014

Aktiviti bebas superheroes

Salam sayang semua!

Aduhai, mengapalah sejak awal minggu ni sibuk aje kerjanya. Macam cikgu sekolah yang baru start bekerja pulak rasanya. Ada aje file yang melayang jatuh elok-elok atas meja I sejak Isnin lalu.

Dah namanya makan gaji, kenalah dahulukan kerja. Kalau takda kerja, barulah boleh buat hal sendiri tanpa segan silu di depan boss. I know, I know.. boss pun pura-pura je tu busy padahal entah apalah yang ditelek, dibega kat skrin laptop ! Takpa boss, I boleh simpan rahsia punya ^__^ 

Meh tengok aktiviti petang yang dah lama ditinggalkan semenjak buvi-jon pulang ke kampung halaman ....



Ya, apalagi kalau bukan melawat kawasan taman serata Kuala Lumpur ni. Bercakap tentang buvi-jon, semalam Hubbydearie called Mami tersayang nun jauh di Tashkent. Mami kata kakinya still sakit tak elok lagi walaupun cuaca dah panas berdeting di sana. Mami dah rindu teramat dengan cucu-cucu di Malaysia ni. Hari-hari belek gambar sambil merindu... (takda pulak Hubbydearie kata Mami rindu kat menantunya nih... oh, sedih ah kak  tetiba !)

Ahah... ada can lah tu hujung tahun ni I kena berlakon jadi menantu mithali sekali lagi !

Dan katanya si anak soleh a.k.a. Hubbydearie - This time kalau Mami datang, kita betul-betul bawa Mami jalan-jalan keliling Malaysia. KL dah tak main. Mami pun dah hafal segala masjid dan taman di KL yang menjadi kegemarannya ni.


Alright, back to my superheroes....

Abang dah banyak hari minta bawa ke taman tapi tahu ajelah Mommynya yang malas nak exercise ni. Ada je alasan - cuaca panas berdetinglah, lewat petang kita pergi lepas tu tertidur, jalan-jalan ukur shopping mall sampai tak sempat nak ke taman, Daddy takda Mommy tak reti nak bawa ke tamanlah etc., etc. Yang sebenarnya alasan paling mudah memanglah Mommy ada penyakit 'M' bila sebut pasal taman ni ^__^

So, sebelum naik sekolah hari Ahad lepas, Mommy tunaikan hajat arjuna kesayangan beta ni... 

Percubaan snap foto melompat kijang yang tak jadi !
Apalagi seronoklah mereka berdua.... Kalau boleh nak balik lepas dengar azan Maghrib. Mahulah Daddy mengamuk nanti.





Yang pelik sikit Daddy ni bila kata nak start ukur taman je, mesti nak pergi beli seluar jogging dan kasut sukan  baru. Excited lelebih mengalahkan anak-anak. Bila sampai taman, tengok orang ramai mulalah Daddy keluar statement ...


I tunggu dalam keretalah. You bawa anak-anak pergi taman, ok !

Dah agak dah ....

Kalau dah sampai taman, keluar statement gitu haruslah I kena pergi sendirian dengan anak-anak. Takkan nak patah balik. Mahu melalak superheroes berdua ni. Entahlah Daddy ni .... Eh, kat mana dalam KL ni yang ada taman tapi orang tak ramai waktu peak hours ? Rasa cam kena buat taman belakang rumah jelah kalau gini gayanya. Kita jogging setempat belakang verandah kat rumah jelah ya, Dear !



Tuesday, June 17, 2014

Ah kak is marah nih ...

Salam sayang semua!

Haittt, napa takda yang jawab salam ni? Dah cuti raya ke they all ni semua? Puasa pun tak start lagi, bayar puasa  pun tak habis lagi nih....

Entahlah mengapa sekarang ni sibuk je sebelah pagi. Tak dapat nak ngap langsung. Nak berborak, gosip lite-lite pun tak dapat. Macam tahu je, puasa dah nak dekat. Macam tau je, kena kurang-kurangkan aktiviti borak kosong masa bulan puasa nanti. (Habis tu, balance lagi 11 bulan setahun tu boleh mengumpat secara berjemaah dengan jayanyalah yek! Sila jangan ikut teori sesat MD nih...)

Bercakap pasal puasa dan raya, baju raya I dah lama siap tau... I kalau beli kain  memang sekali harung. Lepas tu buat sikit-sikit sampailah naik jemu tailor tu tengok muka I. 

Pakaian superheroes pun dah beli 'sikit-sikit' je. Mana yang tak cukup kita balun 2-3 minggu sebelum puasa berakhir. Yang penting, nak kena terjah Semua House satu hari di bulan puasa nanti untuk bawa superheroes berdua pergi beli baju Melayu. Tema ah kak pun tak tahu nak warna apa... Kalau ikutkan warna kesukaan tahun ni purple tapi macam tak nak je bagi mereka pakai baju purple. Nantilah last minute baru fikir. 

Tapi dalam hati sebenarnya nak beli sekali lagi sepersalinan jubah seorang satu untuk Hubbydearie dan superheroes. HD tak suka pakai baju melayu makanya memang tak payah susah-susah tempah/beli satu untuknya. Kalau mereka berjubah, I pun kena beli jubah gak nampak gayanya nih .... *__*  (Ada peluang... ada peluang nak gi shopping lagi!)

Eh, apasal melalut pasal baju raya ni! 

Sebenarnya I nak cerita hal lain .... Keh3x... Biasalah tu menyimpang jauh dari niat asal. Memang tabiat semulajadi yang sukar ditempis kalau menulis nih...

Alkisah, nak cerita pasal kejadian di atas jalanraya. Ah kak takdalah tension mana cuma geram rasa cam nak belasah-belasah je si pelaku nih... Rasa cam nak kungfu+karate+judo+taekwando+MMA jek kat si polan nih .... (Don't worry, ah kak tak buat pun, berangan jek lebih-lebih ...)

Balik dari ambil Abang di sekolah, I pun pergilah ke bank. Walaupun dah petang, cari parking punyalah susah. Maklumlah selang berapa pintu, ada kedai mamak 24 jam. Maka penuhlah segala tempat parking yang ada. 

Anyway, perempuan Melayu terakhir ni dapat gak parking dan macam biasa, menyenget je kereta bila parking. Selesai urusan di ATM, I dan Abang terus masuk kereta dari arah belakang keretalah. 

Dah masuk baru nampak ada orang block my kereta. I pun apalagi dengan sopan tekan hon 2,3 kali. Senyap. Takda pulak sesiapa yang berlari ke arah kereta tersebut. I pun hon 2,3 kali lagi. Senyap juga. 

I pun honlah 2,3,4 kali lagi....

Berlari satu pemuda Cina dari arah belakang my kereta. Bila lalu di sisi, dia menjeling dengan muka yang tak semegah mana tu....  

This guy buka pintu keretanya sambil menjeling ke arah I. Ah kak buat muka selamba bodoh sombong jelah. Ingatkan dia nak masuk kereta start enjin dan blah, rupanya nak ambil sesuatu kat dashboard keretanya.

Dengan bangga dia pun menunjukkan signboard bertulis nombor he-honya pada ah kak. Dipampang beberapa kali sambil beri isyarat dengan muka masam mencuka. Ok, I faham! Katanya dengan bahasa isyarat dari luar,

Wa dah letak besar nyer signboard nombor handphone wa pun lu tak leh call ke? Apa hat nak hon-hon macam pelempuan gila???

Ni dia cakap dalam hatilah tu, I tolong baca isi hatinya ....

I pun buat muka selamba derk bodoh sombong jekkk....

Ok, fine... Ni ah kak punya pendapat bernaslah ya untuk Ah Chong nih ....

Wa taulah lu sudah letak itu notis suruh call nombor he-ho lu tu. Itu sudah bagut. Sifat terpuji banyak worr.... Tapi wa masuk ikut belakang keleta wa, mana wa nampak lu tulis apa kat dashboard keleta expensive cheap skate lu tu.... Sebab itulah wa kasi tekan hon sopan-sopan suruh lu alihkan keleta expensive cheap skate lu tu... Lagipun lu dah blocked olang punya keleta, lu kenalah minta maaf. Mana boleh lu nak malah-malah olang sebab tak nampak nombor he-ho  lu tu... Eh, lu datang dari mana ek? Timbuktu ka? Lu buat salah, lu malah sama gua pulak, apa hat?

Itu cakap marah-marah dalam hati je. Hakikatnya, perempuan Melayu terakhir tak boleh menyinga kalau berlaku kes sebegini. Lagipun kita dua beranak dalam kereta. Tak mahulah tunjuk lagak sangat. Kalau wa punya hubby ada sama, memang lu gua wa semua pun bertekak sama *__*

I pun blah dengan penuh kesombongan tanpa peduli kat mamat nih .... (Aksyen gak rupanya MD nih yek! )

Eh, menyampah tau orang cam ni! 

I ni kalau nak block kereta orang, fikir setenang-tenang hati 18kali tau. Tak mahulah menyusahkan hidup orang lain. Kecuali kalau terdesak sangat barulah I buat. Kalau tidak, sanggup I cari parking sampai dapat meskipun kena berjalan jauh. 

I pun ada gak tulis nombor he-ho atas batu eh, atas kertas letak kat dashboard dengan ucapan - Boleh tak call nombor ni kalau nak keluar  nanti !

Dengan harapanlah si polan yang keretanya diblock oleh my car ada kredit telefon untuk dibazirkan. Dan pernah juga bila I kena hon sebab block kereta orang, dengan kadar segera (sampai semput rasanya) I berlari ke kereta, start enjin dan turun cermin tingkap sambil bagi isyarat bermaksud - minta maaflah sebab susahkan cik/en polan yek!

See... perempuan Melayu terakhir sentiasa menjaga manners tau *__*

Teringat pulak dua kisah sebelum tu. Lama dulu. Kejadian yang satu berlaku di BP. Tak sangka kampung halamanku yang tercinta pun ada mamat-mamat sengal cam ni ....

I tengah drive lepas traffic light.  Ada satu bas sekolah di depan, dipandu dengan penuh sopan oleh apek tua sambil menyoyot rokok (Eh, entahlah apek ni hidup lagi ke tidak.... lama dah kes ni!)

I pun tunda dengan penuh sopan gak. Nak over take kereta banyak. Tetiba kereta di belakang I pun hon my car pastu terus over take my car dengan penuh menyinga marah. Eh, I pulak yang kena apahal ni? 

I pun honlah apek tua ni. Sama je dia bawa 20km sejam. Bila ada peluang, I pun over takelah. Tetiba masa tengah over take tu apek tua toleh kat I sambil tunjuk satu jari di tengah .....

Apakah??? 

Tak mo mengaku satu bandarlah apek ni. No manners betul !

Kejadian seterusnya berlaku berhampiran Hospital Tawakkal. Ada jalan susur keluar di situ. Satu mamat Cina and the gang nak keluar tapi terasa sayang nak bagi signal. I pun hari tu tengah kalut dan marah (kot?) maka dia tak bagi signal, I pun  tak mo bagi jalan. Dihimpitnya kereta I serapat mungkin. I tetap dengan prinsip, tak mo, tak molah...

Mamat ni jeling-jeling dengan muka marah. Kereta kami memang rapat ketika tu. Kalau sikit lagi gerak memang bercium. I tetap jalan juga tak mo bagi laluan dah dia sombong sangat nak minta laluan, bagi signal pun tak mahu. 

Bila I gerak sikit lagi, maka side mirrornya pun terkehel. Mamat ni apalagi. Siap tunjuk-tunjuk jari juga kat I sambil vroom enjin cam nak merempit je gayanya. Abang di sebelah dah takut (Sebenarnya Mommy pun takut gak tapi control macho, eh bukan, control ayu....)

Tak mahu kejadian lebih teruk sebab sayangkan body my car I pun cepat-cepat jalan bagi si sengal ni minta izin nak masuk dari kereta belakang. Maybe driver di belakang ni pun dah nampak kejadian tak diingini yang berlaku di antara perempuan Melayu terakhir dan mamat dari Nosivikland ni, maka dia pun beralah dengan penuh sopan beri laluan ....

Terus member vroom masuk lane kanan dan jeling-jeling bila kereta kami jalan seiring. I wat muka cam rasa tak bersalah je. Macam hilang ingatan je, tak kenal siapakan makhluk di sebelah tu ....

Selalu tak you all berdepan dengan drivers 'prihatin' cam ni? Kalau terjadi, apa yang harus dibuat? Mengalah sesaja ke? Mereka ni kalau dah nampak pompuan yang drive kereta, pandang rendah ajelah. Tapi ada juga driver sesama pompuan yang mengada-ngada nak tunjuk kedivaan di atas jalanraya....

I biasanya berhemah tapi bila mood tak berapa nak stabil, memanglah angin puspus datang gak tapi tak lebih-lebihlah sebab - Wa sebenarnya takut gak! Hiks!  *__*
 
 



 






 

 

 



Monday, June 16, 2014

Kembali seperti selalu ...

Salam sayang semua!

Cuti sekolah dah tamat. Maka dengan rasminya tamat jugalah kerja cari makan di luar rumah buat I sekeluarga. 

Sepanjang 2 minggu cuti sekolah ni, memang dapur tak berasap. Takda apa-apa pun yang rentung dikerjakan. Malas sungguh jadinya. Mood memasak merundum tahap serius. Asyik keluar masuk kedai makan je, apatah lagi hujung minggu.

Makanya, bermula dari hari ni, kenalah isteri mithali ni kembali ke pangkal jalan. Kenalah memanaskan dapur dengan air tangan sendiri. Lama dah rasanya superheroes semua makan air tangan tukang masak restoran. Bahan-bahan mentah dah kena restock. Bawang, bawang putih dan sebagainya rasanya dah tumbuh subur. Kalau masuk dalam pasu kemungkinan besar menjadi tumbuhnya walaupun tangan I ni takdalah sehijau Incredible Hulk.

Ada jugalah alasan untuk bersantai sambil buat grocery shopping. Yalah, balik kerja kena bertafakur di sekolah Abang sampai pukul 6.15 petang. Daripada duduk dalam kereta membaca novel lepas tu tertidur ataupun main Candy Crush yang takda faedah tu (tapi main gaklah walaupun tahu tak berfaedah langsung ...), lebih baik jalan-jalan kat shopping mall.

Eh, novel yang separuh jalan dibaca dalam kereta sampai la ni masih di takuk lama. Maklumlah bila cuti sekolah, I pun cuti membaca novel. No time, you see ... (banyaklah no timenya, tengok cerita Korea, tengok movie ada pulak time ...)

Seperti selalu, malam semalam I pun checked lah kerja sekolah Abang yang katanya dah hampir siap, tinggal yang susah-susah je nak Mommy tunjukkan. I ni walaupun tak baca Mandarin tapi memang pakarlah dalam Dunia Sains, Matematik dan Mandarin itu sendiri. I biasanya dapat selesaikan segala permasalahan Abang yang 'tenat' tu kononnya.

Maka Mommy mithali  ni pun buka buku aktiviti satu persatu. Dalam tu ada 5 subjek, maka congak sendirilah berapa latihan yang perlu buat. Seperti yang dijangkakan, si  Abang ni kelentong je lebih. Hari Jumaat lepas I dah warned him, kalau I balik kerja dia masih tak siapkan saki-baki kerjarumah, I tak mahu tolong. Rupa-rupanya kata my sis, sebaik Abang tahu Mommy nak balik teruslah duduk dengan tekun buat kerja rumah. Sebelum tu tekun bermain ...

Alright, Mommy tak mahu marah-marah. Mommy psiko cam biasa. Ugut sana-sini sikit. I beritahu Daddynya suruh belikan tiket kapal terbang ke Tashkent hari Isnin malam. Biar Abang duk dengan Buvi-jon, belajar makan tomato dan watermelon. Belajar makan sayur dan belajar hidup susah di perantauan. Lepas setahun nanti, bolehlah balik ke Malaysia.

Melambak-lambaklah air mata Abang merembes keluar.  Beriya-iya tak mahu pergi. First, takut naik kapal terbang seorang diri. Second, tak mahu hidup susah. Third, tak boleh live kalau Mommy takda .... 

I biarkan aje Abang menangis. I pun pura-pura nak cari bag nak pack pakaian. Beritahu kat Abang, nanti lepas sekolah teruslah pergi airport. Flight sebelah malam. Uncle akan tunggu di airport Tashkent. Kenalah belajar berdikari mulai saat itu ... 

Mommy ni pun jahat juga tau. Dah puas si anak mendayu-dayu meratap pilu, barulah pujuk... I pun tanyalah kat Abang,

Abang rasa serius ke Mommy nak hantar Abang tinggal dengan Buvi-jon?

Mommy dah tak sayang Abangkan....

Mak Ngah ajak tidur rumahnya pun Mommy tak bagi Abang pergi, balik kampung dengan orang lain pun Mommy tak bagi, Abang rasa Mommy nak bagi ke Abang naik flight sorang-sorang dan tinggal dengan Buvi-jon setahun? Seminit Abang takda pun matilah Mommy nanti!

Teruslah peluk Mommy. Mommylah 'my beloved Mommy' ....

Ok, boleh pergi habiskan homework! Esok nak sekolahkan... Dek kerana menunggu Abang siapkan homework yang bersisa, kerjarumah Mommy semuanya tertangguh. Nasib baik Adik tak buat hal. Akhirnya, Mommy tidur pukul 4 pagi... Kesian, Mommy!

Aha, lupa pulak! Hari Sabtu keluar berdua dengan Abang. Mencari hadiah untuk Hari Bapa buat Daddy. Abang belikan sebesar-besar mug dan key-chain yang ada nama Daddy. Kad pun Abang yang pilih, Abang yang  tuliskan juga mewakili mereka dua beradik. Pos ke rumah my kakak untuk my niece tolong bungkuskan. Mommy kalut, tak sempat nak ambil gambar. Dah masa Daddy buka hadiah, Adik pun berebut sama nak mug Daddy....

Yang Mommy ingat Abang tulis ini untuk Daddy,

Happy Father's Day, my beloved Daddy! I love you so much because - You 'send me to school everyday, take care of me and Adik 

Bila Daddy dapat, nampak kesayuan di wajah Daddy. Memang Daddy tak expect pun Abang akan beri hadiah sebab Daddy tak perasan aktiviti kami keluar mencari hadiah ( I told Hubbydearie kami nak keluar cari baju dan kasut sekolah Abang...) 

Cuma masa peluk superheroes Daddy kata ....

I love both of you, so much. Tak sangka anak-anak Daddy dah besar. Baru semalam rasanya Daddy tengok Abang dan Adik lahir!

Oh, touching pulak Daddy ni ....








Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...