Friday, May 29, 2015

Hello, saya Minion!

Salam kawan-kawan!

Wah, langsung tak nak tanya mana MD semalam yerk!

Merajuklah macam nih.... takda siapa pun yang peduli hal selebriti sorang ni tau! Kecik hati I ^_^

Alkisah semalam I kena buat one man show lagi. Makanya tak dan nak menaip entri. Makanya cuba jugalah in between tu blogwalking mana dapat. Itu pun tak habis-habis lagi! Mengah!

Sebelum masuk tajuk utama, marilah kita merewang-rewang dulu turun naik rollercoaster!

Are you ready???

Jom naik rollercoaster ride @_@

I ni kan memang bijak tau. Kalau tak percaya, silalah teruskan bacaan ~_^

Memandangkan ini dah hujung bulan, maka haruslah buat grocery shopping (Eh, sejak bila dia ni grocery shopping hujung bulan? Rasanya macam seminggu 14kali pergi grocery shopping katanya...Shhh! Shhh! Jangan pecah rahsia, nanti HD tau kalau terbaca di sini! Tak pasal-pasal kena tambah senarai rahsia dalam list yang kena minta maaf di pagi raya yang mulia tau!)

Gaji pun dah masuk. Bolehlah perabihkan. Makanya I pun called HD pada petang Rabu, kata nak ajak pergi Giant. Nak buat apa, tanya HD. I pun jawablah nak top up aiskrim dan juga tengoklah apa ke benda ada promosi kat Giant, bolehlah beli *_*

Masa kat Giant, I dok belek aje apa yang ada. Belilah juga tapi satu apa keperluan barang rumah tak pun masuk dalam troli. So HD pun tanya apa motif sebenarnya kita ke sini. Makanya I repeat jawapan dan tambah sikit kat statement tu,

Esokkan 28hb! Kita kena pergi Aeonbig beli barang dapur sebulan! Dapat 5% diskaunkan!

Aeonbig mana nak pergi esok?

MidValley!

Your 5% diskaun tu dah tolak duit minyak keretalah?

Terus I garu kepala yang tak gatal katanya.... (Bila takda jawapan gitulah kekdah buat muka blur takut kena marah...)

Makanya semalam, kami pun ke Aeonbig MidValleylah nak buat grocery shopping. Terlanjur dah ke MV tu kita singgahlah di Aeon, Metrojaya, dan mana-mana kedai yang sempat. Sambil menyelam jangan minum airlah, nanti lemas ~_^ (Eh, Harvey Norman dah kena take over by Aeonbig ke?)

Selesai buat grocery shopping, HD pun tanya soalan cepu lempangpipibabatpunggungnanti, kiranya dah cukuplah stok untuk sebulan nikan.... Makanya haruslah I beri jawapan standard,

Eh, ada juga I tak beli lagi Dear sebab harga mahal lagi. Nantilah bila ada harga promosi I beli yerk. Bawang, bawang putih, kentang semua tu tak cantik kat sini. Nanti I pergi cari kat Hero tak pun bila balik kerja I singgah kat Aeonlah!

Memanglah nak kena lemps kalau macam nihkan.... 

Malas HD nak layan lagi! Tiap-tiap bulan pun gitu jerk kekdahnya. Eh, tidak, tiap kali buat grocery shopping pun macam tulah jawapannya. Entah bila nak cukup stok tak tahulah. Masaknya tak juga hari-hari!

Okey, sekarang barulah kita pergi ke berita utama *_* 

Dah berpuluh perenggan MD oi mukadimah baru sekarang nak cerita tentang tajuk di atas! Kering dah tekak ni, takda air liur lagi nak telan!

Alkisah, sebelum balik dari pejabat semalam my colleague terima WA dari kawannya kata ada minions kat MV. I pun apalagi, bila masuk kereta HD terus beritahu kat superheroes tentang minions ni semua. Terujalah mereka. Makanya sampai aje kat MV, kita pergi cari minions dululah ya anak-anak. Lepas posing nanti baru kita buat grocery shopping!

Ini kat ruang legar di berhampiran Aeon tu yerk (Ground Floor kot...) Ada promosi HSBC tapi I tak ambil port pun pasal apa. Sebabnya bila naik je eskalator sampai je kat ruang legar ni dah nampak minions!

Erk, Mommy pulak teruja lebih ~_^ Cepat-cepat suruh anak-anak berposing mana dapat!

 


Tak silap I sampai 14 June kot promosi HSBC ni. I tengok sekali pandang jerk, minta maaf kalau tersilap. Kalau nak, pergilah  terjah sendiri bawa anak-anak ya! I pun nak pergi lagi kalau berkesempatan. Nak suruh superheroes posing mengancam sekali lagi sebab semalam tak syoklah snap gambar mereka nih sikit sangat!

Okey, itu jerk berita utama sebenarnya. Berita sampingan jerk lebih. Nanti-nanti kita borak lagi yerk. Jangan jemu pulak, dah seharian tak dengar Kak Ton membebelkan, tak rindu ke? ~_^




 



 


Wednesday, May 27, 2015

Susahnya kalau dah rabun...

Salam kawan-kawan!

Oh, lagi kita nak bercuti sekolah, macam lagi banyak pulak kerja yang melayang atas meja ni! Tapi takpa, I okey aje walau bertimbun mana pun kerja nak bagi. For me, petik jari pun tak berbunyi jerk!

I ni sekarang kalau nak buat kerja terutama menaip mahupun membaca, mesti nak pakai 'spekmata'. Kalau spekmata takda, memang satu kerja pun tak boleh buat. Yalah, nak buat macamana... jiran sebelah I katanya awet muda tapi I ni awet tua kot. I dah ada rabun dekat sejak 3 tahun lalu. 

Sumber : sini


Mula-mula tu okey lagi. Kalau tak pakai spek pun boleh membaca walaupun 'merangkak-rangkak' macam budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan tapi sekarang ni makin lama makin teruk. Buka aje spek, satu apa pun tak boleh baca. Kecik, besar, kecik, besar sepasang mata ni dok nak membaca. Atas alasan inilah I .....

1) Tak suka mencuba resepi baru ~ susah den nak baca kat smartphone

2) Tak aktif kat twitter, instagram, WA dan apa sahaja yang perlukan skrin kecil smartphone!

3) Bukan hantu buku lagi (makanya I pulak menulis 'cerpen', manuskrip teragung dan kadang-kala novel 100 mukasurat *_*)

4) Dah lama tak ngadap suratkhabar pesen lama sambil pegang suratkhabar sambil baca semua mukasurat dengan penuh khusyuk bila di rumah (Eh, sebenarnya suratkhabar pun dah lama tak beli, selalunya songlap kat rumah my sister jerk)

Okey, okey...bolehlah kata itu alasan sahaja tapi seriously, memang I malas nak membaca sekarang ataupun menghadap smartphone sambil beraktif-aktifan melayan segala jenis 'perkhidmatan' media sosial katanya! Tanyalah pada MakJilap.... ~_^ Hari ni hantar WA, esok baru baca ^_^

Dek kerana rabun dekat nilah I rasa macam dah nak dapat BP aje. Mana tidak, segala benda nak baca mesti mata dok kecik, besar, kecik, besar tengok tulisan lepas tu stress pun sampai. Lepas tu angin satu badan pun berkumpul. Lepas tu siapa yang ada dekat-dekat I dah tentu kena hamun. Hahaha....

Kalau nak mengajar si Bubbly Abang pun beginilah kaedahnya. Asal Abang tunjuk je buku latihan ke, buku kerja ke, buku aktiviti ke, memang first statement yang keluar dari mulut I,

Pergi ambil cermin mata Mommy! Mommy tak nampak satu apa pun nih!!!

Akhirnya semua orang tension di rumah sebab I tension ~_^

Sumber : sini


Bab nak gunakan smartphone untuk bermedia sosial lagilah I  tak suka. Tension ah kak tau. Contohlah ya bila nak berWA katanya... Bila kita taip je keluarlahkan perkataan yang seangkatan sepupu sepapat katanya jadi tak payahlah susah-susah nak taip balik. Tapi dapat kat orang rabun macam I ni memang sakit jiwa rasanya. Kita bagi contohlah yerk... I nak tulis,

 'Awak memang sempoi baq hang!' (feeling-feeling orang utagha half-half ler kekdahnya)

Tetiba keluar kat skrin comel smartphone,

'Awak memang sempoi bengap!'

Atau pun tetiba teringat orang tersayang kononnya nak lovey dovey hantar WA,

Dear.. don't know why I miss you so much today, baby! *_*

Tetiba yang keluar kat skrin,

Bear.... don't know why I miss you so much today, vavy! *_*

Mata tak nampak main taip aje pastu terus tekan 'Send'!

Selamatlah lepas tu. Ada juga berlaku konflik dalaman jiwa yang menghantar dan menerima mesej ~_^

Jadi, untuk mengelakkan kejadian terguris perasaan tak semena dan putus sudah kasih-sayang daripada berlaku berleluasa, lebih baik tak payah buat apa-apa dengan smartphone kecuali nak buat dan terima call ~_^

Sebab itulah I lagi suka duduk depan pc bila nak buat kerja-kerja menaip dan membaca ni.... 

Lagi satu masalah bila dapat rabun dekat ni bila kita jalan-jalan bershopping. Membeli-belah memanglah seronok, siapa yang tak suka. Yang jadi tak seronok bila nak belek harga! Aduhai, again kecik, besar, kecik, besar mata dok tenung tanda harga tapi  tak juga nampak jelas! Nak ambil spek dalam handbag tau ajelah. Itu bukan kerja senang ya bila dalam handbag penuh dengan segala 'sampah-sarap'. 

Nak capai spek, tercapai purse. Nak capai spek, tercapai minyak wangi! Nak capai spek, tercapai beg  tisu. Nak capai spek, tercapai dompet duit syiling. Pendekata, memang darah dah mendidih dalam kepala barulah terjumpa spekmata. Itu pun kalau nasib baiklah. Kalau tidak, rasa macam nak terbalikkan aje handbag tu biar keluar segala isi sampah-sarap di dalam tu lepas tu sendiri malu orang dok perhati! By that time, mood teruja nak membeli pun sudah menurun ke tahap yang 'lebih baik aku blah balik  rumah tidur lagi bagus!'

Begitu juga kalau nak mencuba resepi baru di dapur katanya.... I lagi rela kopipes resepi lepas tu print out. Simpan elok-elok dalam file. Walaupun rabun, senang juga masa nak membacanya. Kalau tengok kat skrin smartphone, uhuh... parah jiwa raga berbolak-balik hati ni nak teruskan niat mencuba tau... Belum start dah mengalah selalunya!

Selalunya kalau memasak I memang tak pakai spek. Pendekata selain untuk membaca, I memang tak pakai spek. Dah namanya rabun dekatkan, bukan rabun jauh. Pandangan jauh I memang okey lagi. Dari jauh I dah boleh cam siapakah gerangan yang memakai reben pink munge-munge tu. Itu no problem. Yang problemo sesangat ni bila benda dekat ler....

So, asal kata nak try resepi baru jerk, perkara utama haruslah ambil spek dulu sebelum smartphone ~_^ Pastu googlelah! Skrol lah resepi tu dan tatap puas-puas. Masa masak spek kena duduk atas kepala. Masak dengan spek memang berkabuslah kejap lagi. Lepas tu terlupa spek letak mana. Lepas tu mengamuklah sebab cari spek tak jumpa. Lepas tu tengok dekat dapur, habis berkecai dah sama ada hangit terbakar atau lupa ikut next step resepi diberi!

Kalau dulu sebelum pakai spek bukan main lagi sombong bongkak setiap kali pergi medical check up. Sebelum check mata, kalau ditanya,

Puan pakai cermin mata ke?

Dengan bongkak sambil senyum mulut senget sebelah menjawab,

Oh, I tak pakai cermin matalah...... (sambil giggle ngengada tutup mulut dengan dua jari)


Sekarang ni, haru-biru perasaan bila kena check penglihatan! Selalu je power cermin mata makin bertambah, bukannya berkurang pun!

Oh, tak payahlah susah-susah suruh I makan karot ke apa yerk.... 

Psst! Pssst! Psst! I ni tak makan sayur-mayur lah!

Huh aloh.... padanlah rabun!

Nasib baik dah tua ni baru rabun tau... Kalau tidak, taklah jadi pelajar cemerlang, gemilang, terbilang terpopular gitu dah asal buka buku jerk stress tak nampak tulisan!

Eh, Eh... panjangnya mengomel!

Tak perasan pulak ~_^











Tuesday, May 26, 2015

Beginilah gaya(t)nya kalau jadi emak....

Salam kawan-kawan!

Senyum lebar nampak, MD!

Yalah... lama tak mengumpat alam maya, dapat mengumpat live pun okey juga ~_^

Erkk... okey, okey! You all tak akan faham. Buang masa jerk I bercakap sorang-sorang kalau hanya I je yang faham, ya tak Mak?

Alright, entri kali ni tak ikut turutan. Makanya you all akan naik roller coaster guling-guling gayat tapi yang penting faham isi kandungan entri pun dah cukup. Kalau tidak, macamana nak komen berjemaah nanti. Lagi pun minggu terakhir bulan Mei ni katanya MD nak buat entri pemanas jerk setiap hari. Makanya entri akan jadi luar biasa pendek walaupun bagi you all takda maknanya kalau I kata pendekkan....

Semalam tengahari I beli dua ketul ayam percik untuk si Bubbly Abang dan Adik Cute. Boleh pulak balik pejabat tertinggal dalam kereta. Nasib baiklah cuaca tak panas sangat petang semalam. Bila habis kerja, masuk je dalam kereta aduhai semerbak bau ayam percik memenuhi segala rongga terbuka ~_^ 

Dek kerana tak tahan, I pun campaklah plastik tu ke tempat duduk belakang. Maybe on the way nak balik, I kerja main brek, terjatuhlah beg shopping Ikea atas plastik ayam percik tu. Dalam pada tu my sister telefon suruh balik cepat ambil anak-anak dan jangan menyinggah kat mana-mana sebab dia nak longgarkan segala urat sendi penat katanya ^_^ Makanya, atas faktor-faktor ini semua, bila sampai rumah keluar aje dari kereta I terus terlupa plastik ayam percik!

Lupa terus ya tak ingat-ingat langsung ^_^ Pagi tadi lepas mandi, tetiba jerk baru nak sarung kain telekung boleh teringat ayam percik. Punyalah banyak waktu, waktu nak solat juga yang diganggunya syaitan nih tau.... 

Lepas solat, puas I dok fikir kenapa semalam tak beri anak-anak makan ayam percik yang I beli tu. Alahai... baru teringat blink, blink dalam kepala. Plastik ayam percikku tertinggal dalam kereta!

Makanya sampai aje pejabat I terus buka plastik dan cium bau. Oh, enak lagi nih... I pun teruslah masukkan dalam over nak re-heat. Semerbak bau ayam percik dalam pejabat pagi tadi. Nasib baiklah bos tak masuk kerja lagi *_* Lepas tu I terus masukkan dalam peti sejuk. Nak pekena ayam percik pepagi buta apa ke halnya....  

Ni nanti kalau tengahari rasa lain macam aje, memang rela terpaksalah kulepaskan kau pergi wahai ayam percik kegemaranku..... (Eh, macam babak sedih dalam movie David Teoh pulak...)

Sampai ke hati nak buang ke tong sampah aje kalau macam ni punya gaya ayam percik? Psstt... ini gambar lama sebab gambar ayam percik yang tertinggal dalam kereta semalam tu tak sempat nak snap *_*

Okey, kita tekan pedal minyak laju sikit pi ke malam punya cerita pulak.... ~_^

Malam semalam, I nak tengok drama Korea. My superheroes ni detection mode mereka memang ohsem. Asal nampak I duduk kat sofa nak tengok TV jerk, mereka akan bergilir-gilir menjerit panggil ' Mommy'. Mommy nak inilah, Mommy nak itulah. Nak beritahu orang ni buat itulah, orang tu buat inilah. Nak ajak borak itulah, borak inilah... Mereka berdua ni walau kat mana pun atau tengah buat apa, asal I duduk nak menonton TV jerk mesti mereka buat hal (Yalah, kalau I buat kerja rumah, mulut I bising membebel. Kah3x) Dengan HD sekali pun 'dengki' bila tengok I bersantai! Pendekata memang tak kasi can langsung I duduk dengan tenang menghayati drama kegemaran I tau.

Biasalahkan drama Korea kat Channel 393 tu, in between drama adalah nanti K-pop joget-joget gitu. I cukup menyampah bab ni. Eh, Dik Sal... you please tell me where is the seni  dok tengok budak-budak Koya (sebutan untuk 'Korea' versi Adik Cute) ni menari terhenjut-henjut dengan pakaian daripada 20 meter kain bahagi 5 orang dengan pattern berbeza nih! Ish, sungguh tak faham!

Bila keluar aje K-pop ni, anak bongsu I (betul Acik... anak bongsu....) a.k.a. Adik Cute akan beri 'warning' ,

Mommy! Mereka tak malukan.... memang tak malu! Awak jangan tengok tau, Mommy! Nanti Tuhan marah.....

Oh, alahai... I is termalu sendirian kena tegur dengan anak umur 4 tahun gitu.... (Tapi I tetap juga tak tukar Channel kartun!)

Kiranya dah beberapa hari juga my Adik Cute dok ingatkan I lah pasal nih.... ~_^


Bila tiba masa tidur, kadang-kadang tu bila rajin, I baring jugalah in between mereka dua beradik. Bila kita toleh ke Adik Cute, si Bubbly Abang panggil suruh toleh tengok mukanya. Bila kita mengiring kat Bubbly Abang, si Adik Cute pulak 'babat' badan suruh kita toleh tengok mukanya pulak. Kalau tak buat salah satu, ada yang menangis/merajuk! 

Bila I usap kepala Abang (si Abang suka Mommy usap rambut sebelum tidur sebab katanya tangan Mommy best bila usap kepala), Adik Cute merajuk sebab dia nak I 'pukul' (pokpok) punggungnya sampai tertidur sebab best katanya.... 

Itu belum masuk sesi dua-dua nak bercerita sebelum tidur. Yang kanan panggil Mommy suruh dengar, yang kiri pun panggil Mommy suruh listen. Oh, nak pengsan Mommy rasa.... Dan selalunya yang tertidur kepenatan bukan mereka tapi Mommy mereka ~_^ Bila terjaga balik tengok dua-dua dah lena tidur. Oh, alahai.... kesian!

My superheroes ni dua-dua pun ikut tabiat Daddy yang tak reti perasaan sejuk membeku. Tak kiralah hujan ke, ribut petir ke memalam, mereka tetap tidur dalam air-cond. I ni dah gigil-gigil tahap duduk kat Kutub Utara jerk rasanya tapi mereka rileks jerk. Dua-dua pulak tu tak reti pakai selimut. Kalau kita off air-cond, adalah nanti yang menggelisat tak boleh tidur sebab panas katanya, terutamanya si Bubbly Abang. Tapi bila bangun pagi suruh mandi air sejuk, alahai gigil-gigil nak nangis konon sejuklah. Pelik sungguh...

My Hubbydearie pun sama juga. Kalau tidur malam  tak buka aircond (siap dengan kipas siling pun buka tu...) memang tak boleh tidur katanya. I ni pulak bukan tahan sejuk. Terkial-kial tarik selimut tebal kesejukan.... Kata HD baru sejuk macam kat Cameron Highland dah bising. Baru sejuk kena aircond dah gigil-gigil satu badan. Kalau suruh duduk kat Tashkent masa musim salji dengan suhu -5 Celcius katanya tak tahulah apa akan terjadi. I memang pun. Kalau sejuk sangat memang I kena leg cramps jawabnya. Tapi biasalahkan isteri/ibu mithali ni. Suami dan anak-anak didahulukan. Kita nak mengokol kesejukan ke, nak kena simpul biawak ke buaya ke, redha ajelah. Nanti-nanti bila anak-anak dah tua, harapnya mereka ingatlah pengorbanan kita yang tak boleh kena sejuk ni. Hahaha....

Okey, meh kita patah balik ke pagi semalam. Sebenarnya nak cerita dalam entri semalam tapi den lupa ~_^

Selalunyakan kalau Bubbly Abang sekolah, I keluar rumah awal pagi. My kereta ni kalau hujung minggu memang tak berjenguk ya. Terbiar jerk kat situ. Kalau 4 hari cuti, 4 harilah kereta tersadai tak berpandu. Malaslah I nak pandu kereta kalau keluar dengan Hubbydearie. Nak juga rasa macam mem besar gitu.... dok kat belakang dengan Adik Cute (ni sebabnya bukan apa sebab HD kata mulut I bisinglah kalau I duduk kat depan, di sebelahnya ^_^) 

So, semalam masa nak hantar Abang ke sekolah, nampak dah tompokan tahi burung atas kereta. Oh, tak boleh nak buat apa.... I pejam mata jerk walaupun hati sakit katanya burung tu pilih my car untuk membuang... Salah I juga dah 2 hari kereta I parking bawah pokok berbunga lebat nan meredang gitu! 

Lepas hantar Abang I pun merondalah cari sarapan pagi. Pusing punya pusing, tetap juga pergi kat gerai makcik jual mahal yang selalu caj I over-over tu (Dia fikir I ni mak datin kot....melampau tau! Tapi I tetap gak singgah gerainya, itu yang my friends bengang jerk bila dengar cerita I...sendiri yang salah!) Bila I keluar kereta, mak hai.... atas bumbung kereta penuh tahi burung merata. 

Oh, malunya.... Rasa nak cover muka dengan suratkhabar tapi takdalah pulak suratkhabar dalam kereta! Lepas beli sarapan I pun teruslah pergi cuci kereta. Nasib baik Bangla semua tu dah buka car wash 24 jam dekat dengan kawasan pejabat I. Lega.... 

Kalau tidak malu sampai ke petanglah bawa kereta penuh tahi burung merata. Harapkan lagak aje macam perempuan Melayu terakhir katanya... Oh, malu, malu, malu....

Motifnya - senanglah nanti dah jumpa car wash 24 jam dekat dengan pejabat. Tak payah susah-susah tunggu Hubbydearie pi cuci kereta yang katanya sebulan sekali pun dah cukup dah! Tapi itulah... kena minta izin suami pulak nak pi car wash pepagi macam ni. Yang kali pertama ni, I main pi jerk. Macam biasa, lepas pergi baru cakap dengan Hubbydearie sambil buat muka sedih takut kena marah tak minta izin dulu ~_^

Erkk... terpanjang pulak entri ni. Tadi kata entri pemanas punggung aje....

Kita jumpa di lain entri lah ya... 

Bye, bye dulu ~_^














Monday, May 25, 2015

Abang oh Abang!

Salam kawan-kawan!

Jangan terkejut sangatlah kalau kita keluar entri 2,3 kali sehari. Nak tunggu sehari selembar benang satu entri, macam tak boleh tahan pulak hati ni. Kepala pun dah macam tak boleh nak simpan dah cerita-cerita yang dok keluar bergilir-gilir dalam kepala ni....

Maka, lebih baiklah kita taip entri cepat-cepat sementara bolehkan ^_^

Ingat tak tentang hadiah Hari Guru untuk cikgu-cikgu si Bubbly Abang? 


Yalah tu, yang itulah... coklat yang sibuk betul Abang suruh beli nak hadiahkan pada cikgu-cikginya yang enam orang tu. 


Alkisahnya hari Jumaat lepas telah berlangsung sambutan Hari Guru di sekolahnya. Bila I balik kerja petang tu, I terlupa nak tanya si Abang ni apa kisahnya. Maklumlah, bila balik rumah tu memang tak jejak lantai rasa kaki ni. Ke hulu ke hilir menguruskan rumahtangga. Nanti-nanti time tengok drama Korea pukul 10 malam tulah baru sempat nak berborak dengan anak-anak sebelum mereka masuk tidur *sigh*

Nasib baiklah dalam pada sibuk buat kerjarumah teringat nak tanya pada si Bubbly Abang. Daripada enam pek yang disediakan, cuma tiga pek aje yang dapat bagi pada cikgu subjek Mandarin, Matematik dan Sains! 

Maknanya ada baki lagi tigalah, Abang! Mana bakinya?

Errr.... yang baki tiga tu dah habis makan share dengan adiklah, Mommy!

Oh, anakku.... 

Bab-bab makanan ni memang laju jerk depa dua beradik perabihkan!

Sesi soal jawab pun bermulalah dok tanya mengapa ada berbaki. Sedangkan bukan main katanya tak cukup satu malam sebelumnya sebab ada satu cikgu ni (bekas cikgu BI) kononnya nak masuk kelas join the sambutan gitu... 

Bila I dengar terkurang satu pek, I pun cakaplah kat Bubbly Abang pandai-pandailah nak buat camna. Jangan sampai cikgu terasa hati pulak dalam pada semua yang dapat, dia sorang tak dapat! Naya nanti cikgu 'balas dendam'. Hahaha...

Rupa-rupanya kata Abang selepas sambutan di dewan, mereka masuk ke kelas masing-masing. Terlepaslah subjek BM, BI dan takda subjek Agama Islam pulak hari Jumaat. Lepas tu si Pak Panchang (ketua kelas) sampaikan pesanan dari guru kelas, pada sesiapa yang nak bagi hadiah pada cikgu, sila ikut ke bilik guru. Makanya mereka pun beraturlah naik tingkat 2 nak ke bilik guru. 

Bila sampai di sana, cuma ada cikgu Mandarin, Matematik dan Sains aje. Cikgu lain masih lagi kat dewan ke, tak pun tengah mengajar kelas lainlah tu. Makanya tak merasalah cikgu-cikgu yang takda di situ air tangan hadiah coklat daripada Abang. Penat Mommy berhabis duit tau beli coklat....

Tapi takpalah, mereka dua beradik juga yang mengerjakan sampai habis!

Lepas tu yang paling tak boleh tahan dalam pada kita sibuk berbual dua beranak tetiba Adik Cute menyampuk,

Adik pun bagi cikgu jugak! Adik bagi coklat juga! Mommy! Mommy! Dengarlah Adik nak cakap nih!!!

Nasib baiklah ada sepasang telinga. Kiri-kanan boleh dengar cerita serentak lepas tu Mommy lupa jalan cerita. Hahaha! 

Tapi I ni kan... apa cerita anak-anak memang simpan dalam hati, ingat dalam kepala. Kalau tidak macamana nak cerita balik dalam blog. Fikir senang ke nak mengarang manuskrip teragung ni?

Yang lagi best, Bubbly Abang sudah pecahkan tembelang Mommy spent duit beli coklat mahal nak bagi cikgu-cikgunya. Ish, si Abang ni tak boleh nak diajak bermuafakat tau...

Tetiba jerk masa kita tengah berborak tiga beranak, Hubbydearie yang diam mendengar menjawab,

Oh, suruh anak simpan rahsia eh! Kenapa you spend beli coklat mahal? Beli benda murah tak boleh ke.....

I senyum simpul melentik-lentik bulu mata ajelah depan suami....

Nak buat macamana Dear, I dah terbeli ~_^

Kalaulah Abang tak pecahkan rahsia masa berbual dengan Daddy dalam kereta ketika balik sekolah, tentu selamat rahsia kita ni. Di pagi raya nanti barulah Mommy list down semua rahsia-rahsia kecil yang Mommy simpan untuk kebahagiaan rumahtangga lepas tu barulah minta maaf nangis-nangis macam kena sebat jerk depan Hubbydearie! 

Ish, ish, ish... Abang ni......










30 entri

Salam kawan-kawan!

Nampak gayanya memang tak tercapailah target nak buat 30 entri dalam sebulan! 

Tengok kat sidebar tu, separuh pun semput nafas nak mencapainya! Ingatkan mudah aje setakat 30 entri sebulan. Eleh, macam kacang hazel aje! Sehari satu entri dah dapat 30 entri sebulan! Berlagak memang 'I'm number one!'

Terlupa pulak tuan rumah yang ini memang tak menaip manuskrip kalau tiba hujung minggu. Selalu aje berangan nak habiskan blogwalkinglah, nak taip entri untuk autopublish seminggulah bila sampai hujung minggu tapi bila di rumah, jangan haraplah sempat nak tengok blog.

Adakala tu ingatkan bila anak-anak dah tidur dan kerjarumah dah selesai, naklah juga bertafakur depan komputer. Tapi tidak juga. Dahlah I ni kalau tak duduk depan pc, tak boleh menaip. Setakat tab, laptop dan smartphone tu bukan style I lah.

Yalah, tengok sendiri setiap entri I yang ada. Mana pernah 100 patah perkataan jerk! Kalau masuk majalah ni dah kira satu cerpen! Huhuhu.... Ada hati nak menaip kat tab, laptop mahupun smartphone... Memang tidaklah jawabnya! Dengan terkial-kialnya, mahu awal tahun ni mula menaip, awal tahun depan baru siap!

Kalau depan pc tu laju sikit *_* Belum sempat habis menaip, dah terfikir ayat seterusnya ~_^

Selalunya memang I menaip pagi-pagi bila sampai di pejabat. Maklumlah, sampai pejabat seawal 7 pagi. Banyak masa untuk buat hal sendiri sebelum memulakan tugasan harian. Tapi adakalanya memang tak menyempat juga nak taip on the spot. Bila ada kerja urgent dan dalam kepala dok fikir macamana nak siapkan kerja tu, memang lambatlah taip entri. Adakalanya sampai tak sempat langsung nak tatap blog apatahlagi nak suruh blogwalking sesuka hati. 

Dah namanya bekerja, walau suka macamana sekali pun dengan aktiviti blogging dan blogwalking, kerja tetap kena utamakan ~_^

Oh, ya... macam minggu lepas juga, ini cuma entri pemanas hati! Sebenarnya kalau tak baca pun tak pa tapi dah you all baca entri pendek ni sampai habis, nak wat camana.... Dah terlajak baca habis, sia-sia je tekan button X kat atas nun ^_^

Jangan marah yerk terbuang masa. Nanti ah kak tempek manuskrip teragung lagi macam selalu ~_^

 




Friday, May 22, 2015

Dia... emak saya *_*

Salam Jumaat kawan-kawan!

Wallaweyh....

Tajuk bukan main lagi. Ni penangan drama-drama bersiri TV3 pukul 7 malamlah tu ~_^ Ambil sipi-sipi trendlah kononnya...

Alkisah yang tak pernah dikisahkan di sini, I memang tak pernah pun seingatnya bercerita tentang my Mak dalam blog retis ni kan? Betul tak?

Pada sesiapa yang mengenali diriku sejak kali pertama berkecimpung dalam dunia blog alam maya (Eh, apahal dia ni menulis gaya gini yerk!) memang tahulah dalam blog ni tak pernah ada cerita tentang my Mak. Even my mak mertua @ Mami yang jauh nun beribu kilometer merentas benua dan lautan pun dah pernah masuk blog! Sadis sungguh anak si Tanggang tak ingat balik kampung di Batu Pahat nih....

Yang sebenarnya I memang saja buat begitu. Kerana for me, kalau bercerita tentang seorang wanita bernama ibu ni, banyak sangat kisahnya. Knowing me yang tak reti letak fullstop kat ayat ni kan, memang agak sukarlah nak mengarang manuskrip teragung untuk seseorang yang bergelar ibu. But then, kali ini I nak cerita serba sedikitlah tentang my Mak ni. In a fun waylah of course. Kalau nak tengok I serius mendedikasikan satu entri buat my Mak, memang nangis-nangis lagi you all membacanya ~_^ Kaya tokey jual tisu tu dibuatnya...

My Mak sekarang tinggal dengan my eldest sister @ Ngah. Dah hampir empat tahun Mak tinggal dengan Ngah sebab mak tak berapa sihat. Tak sihat tu bukan secara fizikal sebenarnya tapi entahlah nak kata bagaimana. Cuma dalam kata mudahnya, Mak dah banyak lupa. Maka, sejak Mak tinggal di KL, rumah di kampung tu memang terbiar. Sesekali, kakak nombor dua @ Chik, akan tengok-tengokkanlah sebab rumahnya di sebelah aje (the house yang I akan tidur bermalam bila sesekali balik kampung setelah berpurnama merantau katanya...)

Rumah Mak tu pun dah macam cerita scary movie. Memang berdiri bulu roma kalau sesekali balik menjenguk. Tengok dari belakang tingkap rumah my Chik ajelah yang berani.... Nak suruh masuk, memang I pun gentar ni. Kalau berteman di siang hari tu okeylah. Takdalah dapdupdapdup dada berombak!

Alright! Ni nak cerita pasal rumah Mak ke atau Mak ni... Mehlah kita tukar gear and kembali ke pangkal jalan!

Dari pandangan seorang anak, Mak memang seorang ibu yang baik. My Mak hanya seorang surirumahtangga saja. Maklumlah anak ramai. Kiri, kanan, depan, belakang menguit-nguit anak-anak minta perhatian. Anak perempuan aje ada tujuh orang (dan yang bongsunya ni hah si tukang tulis entri). Anak lelaki pulak  tiga orang- yang sulung (my beloved abang yang dah tiada), yang tengah dan yang bongsu!

Kalau masa kecil-kecil dulu, bila disuruh berbaris memang rapat-rapatlah ketinggiannya. Maklumlah setahun satu. Tak pun dua tahun sekali dapat adik kata my eldest sister But then I dengan my sister yang di atas jarak umurnya 7 tahun. Makanya sebab itulah I yang 'termanjas' dalam family. Buah hati pengarang jantung ala busyuk-busyuk dia anak Cina datang dari mana pun tak tahulah! 

Adik lelaki I tu golap. So masa kecil-kecil kita orang selalu gaduh. Adik kata I anak Cina, I kata dia anak India. Akhirnya dia terpaksa mengalah sebab dia je lahir kat Spital Muo. I lahir kat rumah my abah ~_^ Sadislah kalau ingat-ingat balik babak hangat nih....

Eh, tersasar lagi... Laa.. Mak sorry eh... Kalau mengimbau pasal Mak je mesti terbabit sama satu family nak ditulisnya....

Semasa Mak masih sihat dan abah masih ada, kehidupan di rumah kampung memang menyeronokkan. I ni masuk Tingkatan 3 dah kena expel keluar rumah masuk asrama, dan sejak tu memang tak pernah 'menetap' di rumah lama-lama. So, setiap kali dapat balik jumpa mak abah memang perasaan terujanya satu macam.

My Mak rajin melayan anak-anak especially tentang makan. Asal anak nak makan jerk, requestlah tentu dapat (I pun macam tu juga dengan my superheroes. Asal nak je, I BELIkan... masak tidaklah... huhuhu....) Yang lagi sadis, anak-anak my Mak ni very demanding. Orang ni tak makan sayur, orang tu tak makan ayam, orang ni tak makan daging, orang tu pulak tak suka ikan.... Kalau ikutkan ibu bekerjaya sekarang rasa macam nak lemps ajekan bila anak-anak banyak sangat kerenah. Dah bagi makan tu pun dah bagus! 

Tapi my Mak ni memang melayan jer. Mengeluh sekali pun tak pernah. Air tangan my Mak memang sedap sampaikan anak-anak saudara Mak pun kalau sekali-sekala datang bertandang, memang mereka aim time makan! Menyusahkan kita orang dan mak kita orang jerk (honestly, itulah yang I rasa masa kecil-remaja-mudabelia  terhangat dulu...)

Oh, Mak.... rindunya saat-saat kita semua tinggal di bawah satu bumbung di 'istana' yang indah tu....

Satu lagi yang I ingat, bila nak tidur malam. My Mak akan sediakan tempat tidur masing-masing. Dari I kecil sampailah I dah kahwin ( I last kahwin dalam keluarga okey...) my Mak akan kemaskan  tempat tidur kami. Yang nak tidur dua bantal, disediakan dua bantal. Yang nak tidur siap dengan bantal peluk, disediakan bantal peluk. Yang tak boleh tidur tilam nipis, disediakan  tempat tidur begini. Dari anak sendiri, menantu hinggalah ke cucunya! Bayangkanlah kalau semua balik serentak masa musim raya, memang kesian my Mak. Tapi masa tu kami rasa seronok sangat kalau Mak sediakan tempat. Sampai terlupa nak kesian pada Mak. 

Bila semua dah  tidur, Mak akan bangun lagi 'check' keadaan. Kalau yang masih bujang  macam cucu-cucu, Mak akan ambilkan selimut kalau tak berselimut dan hari sejuk. Mak pasangkan ubat nyamuk kalau musim banyak nyamuk. Kalau Mak kesian tengok yang ada anak kecil, Maklah yang tolong jagakan cucu yang menangis malam sampai tertidur sambil duduk meriba cucu!

Bila dah ramai di rumah, si cucu-cucu bujang ni biasanya  tidur di luar. Yalah kalau dah sekali balik, macam orang kenduri. Penuh rumah. Adalah dalam 30 orang lebih serumah. Bila malam tiba, memang tidur mana nak jerk. Jadi Maklah yang aktif menyusun tempat tidur mereka. Tapi yang paling sedih adakalanya bila terjaga malam, tengok Mak tidur atas lantai mana dapat beralaskan lengan jerk. Oh, I pernah nampak sekali! Memang sayu hati masa tu tengok Mak mengeriut tidur kesejukan. Mak sibuk uruskan anak menantu dan cucu sampaikan mengabaikan diri sendiri!

Bila kita kejut, Mak pun bangun. Againlah buat kerja spot check satu-satu siapa lagi yang tak lena tidur, terganggu tidurnya kerana tak selesa! Oh, betapa kalau diingat-ingat kembali memang cukup terharu. Tapi...itu dah lama berlalu. Mak dah tak ingat lagi hal-hal sebegitu. Hanya perkara penting aje yang masih dalam ingatan Mak!

Seingat I juga, selama Mak hidup bersama arwah abah, tak pernah sekali pun I tengok Mak berkasar dengan abah. My abah sebaik-baik abah orangnya tapi panas baran sikit. Bak kata I, kalau abah marah boleh makan dua tiga hari jadinya. Tapi Mak tak pernah melawan. Kalau kena marah pun Mak diam aje. Segala urusan rumahtangga dan makan minum anak-anak memang Maklah yang uruskan tanpa sekali pun mengeluh.

I ni lagilah, memang kes manja tak bertempat. Masa masuk sekolah dulu, Mak kena tunggu di kantin bawa makanan setiap hari selama setahun! Kalau I keluar rehat tengok Mak takda duduk di kantin, memang bergenang air mata nak melalaklah tu! Kesian Mak, kena berlari ke hulu ke hilir menguruskan anak-anak yang lain, kerja rumah lagi dan banyaklah tanggungjawab. Ditambah lagi dengan beban budak mengada-ngada sorang nih!

Dulu-dulu masa di bangku sekolah rendah, ada kalanya memalam I dok tak boleh tidur kerana memikirkan satu perkara penting - macamana hidup aku kalau MakAbah dah takda ek?

Oh, memang tetiba jer menangis bila teringat. Tetiba jerk tidur dengan air mata. Memang tak boleh nak terima kenyataan kalau perkara yang satu itu berlaku dalam masa terdekat. Hilang tempat bergantung? Itulah yang ditakuti. Hilang tempat bermanja? Lagi takut! Berjuraian air mata bila membayangkannya!

Dan I masih ingat lagi... Sebaik keluar dari labour room selepas melahirkan Abang, Maklah orangnya yang I teringin nak dengar suara. Bila masuk bilik dan dapat capai telefon, I terus call Mak nak beritahu yang Bubbly Abang dah lahir. Masa bercakap tu pun, I menangis sambil suruh Mak cepat-cepatlah datang naik KL ni. Memang cengeng tahap tak boleh layan dah si tukang tulis cerita nih tau. Meluatkan tengok perangai I? Hahaha....

Pendekata bila berbicara tentang emak ni, memang tak ada kesudahannya. Sama macam bila bercerita tentang anak-anak kesayangan kita. Sekarang ni bila dah ada anak, fahamlah sudah betapa rasa kasih seorang ibu kepada anaknya.

Eh, tak boleh sambung menulis lagilah! I dah kata, I memang tak boleh tulis kisah macam ni.... 

Tisu setengah dozen, please!

Kita tamatkan sampai di sini dululah yerk. Lain kali kita cuba mengarang lagi tentang ibu. Ah kak nak pi kesat air mata bergenang dalam mata nih. 

And for my mother,

Mak, walau kita dah jarang dapat berbual sebenarnya oghang memang sayang Mak!!!









 

Hola! Hola! Hola!

Salam kawan-kawan!

Gembiranya bukan main lagi MD ni sampai nampak jelas, terang dan nyata pada tajuk entri! Maklumlah hari ini hari Jumaatkan ~_^

Oh, ya... kepada kawan-kawan yang mengenali MakJilapah, mana pi Neneng NekMummy ni? Pergi honeymoon ke-111 kali ke apa nih! Lama menyepi tau. Kalau datang pun dah macam langsuir, tengah malam baru ketuk pintu! Orang dah nak tidur lakibinilah, Mak. Janganlah kacau daun datang singgah pulak!

Kotnya kena sawan malas tahap Jaws terperangkap dalam gua sekalipun, silalah muncul sekali-sekala sedut oksigen. Mak, tahu tak oksigen tu apa? Nak  Kak Ton ajar? Ahah, kalau takut diajar Cikgu Ton, jangan bermain di dalam gua! Golap Mak oi...

Okey kita lupakan MakJilapah dan konco-konconya itu buat masa sekarang ni. Kalau by next Monday tak muncul juga, Kak Ton nak buat report polis Jilapah hilang kat BMC nun. Kena buat report ni, takut jauh hilangnya nanti kalau tak dipegang tangan tulus mulus awet 18 tahun tu katanya!

Meh tengok ni...


I sekarang pepagi dah sampai pejabat. Selalunya kereta I jerk dok parking kat sini. Yang lain kosong lagi. Kalau sampai cepat pun bukan boleh masuk pejabat. Kena tunggu sampai pukul 7.45 pagi barulah boleh bercanda di dalam pejabat. Sadiskan...

Dan ini pulak, hadiah untuk guru-guru anakanda sulung yang sibuk dok telefon semalam supaya Mommynya tak lupa nak beli coklat.




Hadiah untuk setiap guru subjek sempena sambutan Hari Guru di sekolahnya hari ni. Untunglah korang, Laoshi ~_^ (Eh, ada 's' tak kalau ramai cikgu terlibat? Keh3x...) 

Dan yang paling penting, untuk membuktikan sekali lagi memang I rajin ke dapur lately, mehlah tengok menu simple ni yang pakar masak memang  tak akan tunjuk pun dalam blog mereka sebab malu senang sangat nak membuatnya ^_^





Hahaha.... kesian betul tukang masak tak bertauliah yang baru rajin masuk dapur ni. Ini pun nak tunjuk dalam blog. Apa dah....

Eh, layan jerklahkan! Hari Jumaat tak boleh komen negatif. Nanti kang tuan rumah tersayat hati, mahu merajuk nak berhenti berblogging katanya. Huahaha....

By the way, ini entri pemanas semangat untuk menulis manuskrip agung katanya. Apa yang agung sangat tak tahulah. Silap haribulan dia terlupa nak menulis ideanya yang mencurah-curah bak hujan lebat berserta ribut petir di langit ~_^


P.S. Ini entri tiada arah tujuan sebab terlalu gembira kerana hari ini hari Jumaat. Tahap kecerianess MD sekali lagi teroverdose hari ini ~_^




Thursday, May 21, 2015

Hola! I'm Boboiboy now ^_^

Salam kawan-kawan!

Linguistik sungguh MD ni ~_^

Okey, takpa kalau tak faham joke bengang yerk!



Bagai dikata semalam, kalau dah entri semalam tentang Bubbly Abang sudah tentulah entri hari ini khas untuk Adik Cute yang keletah macam,

Haiyya Cik Siti woi!
Pompuan manyak mude!
Lompat! Lompat! 
Hah, lompat lerrrr, Mommy.... !

Ini lagu favorite Adik Cute sekarang ni... tak tahulah apa Mommy nak 'shakap' lagi!*gelengkepala* Penuh kemelayuan sungguh anak bongsu I ni tau.... 

Sekarang ni dalam rumah bukan sahaja UpinIpin yang selalu 'tetiba masuk', Boboiboy pun dah pandai 'datang' my rumah. Kalau mood teruja lebih jerk, mulalah kejap-kejap ingatkan Mommynya yang 'Ini Boboiboylah, Mommy!'

Penatlah dik Mommy bagi nama sedap-sedap. Nama nabi pulak tu. Dua nama nabi lagi tu. Penat MommyDaddy dok fikir tak tidur malam masa mengandung dulu, apa nama nak letak bagi baby boy ni. Tapi dah namanya Adik ni memang keletah, suka-suka hati jerk kejap nak jadi UpinIpin, kejap Mail, kejap Boboiboy. 

Oh, Adik pun ada 'best friend' baru dalam tab, namanya Mischaaaaa..... (Adik tengok kartun Rusia okey.... Mischa tu watak utamalah!)


I ni jarang ambil video anak-anak, kalau tidak memang bertempek-tempek video dalam blog ni tau. Kalaulah you all boleh dengar Adik Cute nyanyi lagu 'The Wheels on the Bus Go Round and Round' versi ala-ala pelat, memang pecah perut dok ketawakan dia...

The wit on the butt go wound n wound, wound n wound, all to townnnnnn..... ('wound' as in 'round')

Sekarang dah okeylah...pelat dah takda sangat, tinggal bersisa sikit jerk. Sebab dah tak pelat, dia pun bantai bercakap 24 jam sehari tanpa henti kecuali masa tertidur!

Lagu Haiya Cik Siti tu pun mulanya I tak dapat detect lagu apa sebabnya tune tu dah berubah ikut suka hati dialah. Bila dah sampai part suruh lompat tu, barulah teringat. Puas dok fikir macamanalah budak ni boleh cari dalam youtube lagu ni sedangkan I sendiri tak ingat cerita P.Ramlee yang mana satu tau. 

Rupa-rupanya ada dalam satu episod UpinIpin. Lah... padanlah dia dah start menghafal!

UpinIpin ni pengaruhnya memang kuat betul pada Adik Cute. Apa yang UpinIpin ajar memang dia ingat. Kira macam 'cikgu' lah sebelum dapat jumpa cikgu betul-betul nanti tahun depan ^_^

Tiap-tiap malam, sebelum tidur lepas dah beri salam, ucap good night dan say I love you MommyDaddy, sepatutnya dia terus tidurlahkan. Tapi kadang-kadang tak juga. Boleh pulak lepas tu buka mata tanya soalan dan jawab sendiri,

Mommy! Esok nak bawa apa? Ayam go-weng jelah. Ayam go-weng pun sedap!

Lepas tu sambung tutup mata nak tidur! Takda pun tunggu jawapan dari Mommynya! Dia 'berangan' macamlah esok dia pergi sekolah. Sebabnya setiap malam pun I akan tanya si Bubbly Abang nak bawa bekal apa pergi sekolah keesokan harinya! Dia jealouslah tu. Selebihnya pengaruh UpinIpin lagi sebab Adik ni bukan suka sangat 'ayam go-weng' tu!

Bila ada anak sebaya Adik Cute ni memang seronoklah tengok keletah. Setiap patah perkataan yang keluar dari mulut mungilnya memang boleh menggeletek hati kita mak-mak ni. Pernah sekali I dengar dia bercakap seorang sambil bermain toys,

Macamana 'mentadok' tidurrrrrrrr? 

I suspect ini pun dari cerita UpinIpin juga tapi yang pelik tu mentadak mentadu boleh jadi men-tadok! Cara si Adik ni menyebut 'men-tadok' tu memang cute alahai (Yalah, yalah... sebab Adik Cute anak I itu yang I rasa semua pun cute. You all tak rasa sama pun takpa yerk ~_^)

Kalau Adik nak minta apa-apa/minta izin dari Mommy, tentu dia akan tanya dan akhiri ayatnya tu dengan,

......Bolehlah Mommy....bolehlah......!

Kalau I tak mahu beri izin/beri apa yang dia mahukan pada mulanya pun boleh jadi cair bila dia dah tune baik punya perkataan 'bolehlah' nya tu. Tak sampai hati. Contohlah...

Mommy, Adik nak main lego boleh?

Tak boleh!

Bolehlah Mommy! Bolehlah......

Pergilah main, Dik! Jangan sepah-sepahkan! Kalau Mommy terpijak lego, Mommy babat nanti!

Taklah, mana Adik ada sepahkan.....

Oh, aktiviti menyepahkan rumah berulang kali lepas tu datang penyakit malas mengemas masih lagi berleluasa dalam diri Adik ni. Selalu pun I yang kalah - I juga yang mengemas semuanya sambil mulut membebel-bebel. Habis dah  idea nak marah kat dia tak menjadi. Selalu pun dia jerk menang!

Kalau dengan si Abang dulu memang I je yang kerja psiko tapi dengan dengan si Adik ni, dia psiko kita balik. Kalah habis. Malas dah nak membebel banyak-banyak. Buat kering tekak, menghabiskan air liur jerk.

My superheroes sebenarnya lagi bijak dari Mommynya yang katanya bijak laksana tu. Kalau I marah ke apa, mereka buat muka simpati dengan mata terkebil-kebil, mulut itik muncung ke depan comel jerk nampak, memang I tak jadi dah nak sambung marah! 

Lain harilah jawabnya kita berperang mulut lagikan, Bubbly Abang dan Adik Cute ~_^






Wednesday, May 20, 2015

Borak santai bersama Bubbly Abang

Salam kawan-kawan!

Lama pulak rasanya my beloved supermodel aka superheroes tak masuk blog. Mana boleh gitu... Dah namanya buat blog demi anak-anak tercinta sambil berkongsi cerita (entah apa-apa) dengan kawan-kawan alam maya, haruslah cerita superheroes sentiasa ada!


Jemu ek?

Tak kisahlah kalau jemu pun, kena hadap juga selagi blog ni blog MD ~_^

Si Bubbly Abang memang tengah looking forward cuti sekolah yang akan datang ni. Tak sabar-sabar nak menamatkan zaman bujangnya hari-hari persekolahan yang ada. Bukan ada janji dan plan nak ke mana pun tapi terujanya nak cuti sekolah bukan main lagi. Takpalah, sebab bab cuti sekolah ni Mommynya pun terlebih teruja juga kadang-kala!



Sesi borak-borak sebelum sampai di pintu pagar sekolah pagi tadi.

Mommy, hari Jumaat ni ada sambutan Hari Guru! Nak bagi cikgu bunga roslah!

Apa kelas Abang bagi bunga  ros kat cikgu! Kalau Mommy ni cikgu, memang tak sukalah bunga-bunga nih!

Aha... Abang sebenarnya nak belikan cikgu coklat!

Coklat apa?

Ferrero Rocher!

Ferrero Rocher (Sumber : Google)

Uhuh! Berapa cikgu nak bagi?

5 cikgu sebab ada 5 subjek!

Ustaz tak payah bagi ke?

Ustaz kena bagi lainlah sebab dia ustaz....

(Malas nak tanya lebih lanjut Abang nak bagi ustaz apa pulak...)

Kalau Ferrero Rocher mahal, kita beli coklat yang Mommy selalu bawa balik dari pejabat tu...

Royce Chocolate (Sumber : Google)

(Oh alahai... coklat tu lagi mahallah Abang oooi.....)

Abang, hari tu Mommy tanya Hari Guru nak bagi cikgu hadiah tak? Abang kata tak payah sebab girls aje yang suka bagi cikgu hadiah. Kenapa tiba-tiba berubah?

Abang excited nak sampul hadiah dan buat kad untuk cikgu dengan Mommy. Nanti bolehlah beritahu kawan-kawan saya buat ni dengan Mommy saya. Seronokkan Mommy!

Oh....itu sebenarnya punca berubah hati... Bukan sebab nak bagi hadiah kat cikgu, tapi sebab nak spend quality time dengan Mommy.

Oh, syahdu tetiba....

Semalam pun si Abang ni ada meninggalkan 'kesan pilu' di hati Mommynya....

Yalah, sekarang ni Abang dah hafal lirik lagu Maroon Five dan semua artis pujaannya. Suruh ajelah nyanyi, bukan main lagi dia menyanyi dari mula sampai habis. Macam buat permintaan lagu dalam radio jerk kadang-kadang...

Semalam dia beritahu pada I yang dia dah ubah semua lirik lagu Maroon Five dan Heartbeat Song si Kelly Clarkson ni kepada lirik Bahasa Malaysia. I fikir dia dok translate rupa-rupanya dia ubah lirik terus. Lirik ciptaan sendirilah senang cerita!

I pun ambillah masa mendengar. Kalau tidak nanti merajuk pulak. Dalam pada mendengar tu, hati jadi sayu. I tanya lirik tu semua dari 'pengalaman hidup' ke? Katanya tidak. Mana terfikir terus buat lirik (macam Mommynya menaip entri bloglah, dan-dan tu idea datang terus ditintakan).

Tapi bila I dengar dengan teliti, memang segala bait lirik yang ditukarkan itu umpama luahan hati si Abang ni.... Teruslah I bergenang air mata. Terasa bersalah yang amat pulak. I malaslah nak tulis semua, apa yang I ingatlah yerk. Antaranya....

Kalau ayah bergurau jangan marah. Ayah bukan tak suka tapi cuma bergurau. Kita mesti sayang ayah kita walaupun guraunya buat kita sakit.

Emak sayang saya tapi selalu marah walau saya buat salah sikit. Tapi itu emak kita. Kita mesti sayang emak kita. Kalau emak takda, hidup kita jadi apa. 

Bila tak buat kerjarumah, kena marah emak. Maka balik sekolah, buatlah kerjarumah cepat. Kalau emak marah, jangan jawab. Itu emak kita. Kita mesti sayang emak walau emak marah kita.

Kalau adik nakal, kita kena marah. Kalau adik salah, kita kena marah. Tapi kita tak boleh marah. Itu emak ayah kita. Kadang-kadang sampai tak tahu nak buat apa. 

Kini kawan kita pun nasib sama. Kita ajarlah dia macamana buat tak peduli. Jangan marah kerana itu emak kita. Walau emak marah, dia sayang kita sebenarnya!

Habis jerk dia nyanyi 'versi' Melayu lirik ciptaan sendiri lagu Maroon Five dan Kelly Clarkson ni, I pun  terus panggil suruh datang dekat. I teruslah hug him kuat-kuat tak mahu lepas and I told him this,

Abang.... Abang tahu tak banyak mana Mommy sayang Abang?

Tahu! Abang tahu Mommy sayang Abang walaupun Mommy selalu marah kalau tak dengar cakap!

Mommy sayang Abang dan Adik dari tempat kita berpijak ni sampai tembus langit itu pun tak jumpa penghujungnya lagi kasih-sayang Mommy. Kalau apa-apa berlaku dan boleh tukar nyawa, Mommy sanggup tukar nyawa untuk Abang mahupun Adik tau!

Mommy janganlah cakap macam tu....

Mommy marah ada sebabkan... Mommy tak minta apa-apa pun kat Abang. Mommy nak Abang jadi anak paling baik untuk Mommy. Mommy cuma nak Abang berjaya aje dalam hidup. Dua perkara ni kalau Abang buat, Mommy senyum sampai ke tua. Kalau Mommy marah bukan Mommy tak sayang. Sebab sayang sangatlah Mommy marah supaya Abang tak jadi budak nakal!

Abang sayang Mommy....Abang bukan nak buat Mommy sedih..... 

Mata pun dah merah. Abang ni kan sensitif kalau dengan Mommynya... 

So kita tutup cerita dan lupakan segala yang sedih. Apa yang dah berlaku jadikan iktibar untuk mendidik anak dengan lebih baik lagi. Mungkin kita rasa kita betul, tapi pada pandangan anak dia rasa seperti terpinggir walaupun dia tahu kita sayangkannya.

Macam biasa untuk feeling sama rata, lepas ni dah tentu turn si Adik Cute punya cerita pulak ~_^


Nak buat serentak dua cerita dalam satu entri, panjang bedooh, luar biasa sungguh! Fengsanlah membacanya nanti. Tarik nafas dulu yerk *_*














Projek Sekolah

Salam kawan-kawan! Apa khabar semua? Seronok nampak enjoy makan-makan luar di hujung minggu; butter prawn sepinggan besar campur mixed se...