Friday, August 28, 2015

Akhirnya bertemu kembali ^_^

Salam 13 Zulkaedah kawan-kawan!

Nak sambung cerita seram ke?

Nak?

Tak nak?

Aha... tau pun takut! Pandai pun nak sembunyi bawah selimut! Ingatkan berani sangatlah!

Eh, sebenarnya I pun pengecut juga tau kalau kena face to face dengan entiti asing macam ni tapi biasalah, sebab tak jumpa itu yang bukan main propa lagi dia berlagak dok gelakkan spesies tu jerk ~_^

Cuba ajak dating face to face, mahu pengsan ah kak! Bukan sekali jerk, bangun pengsan, bangun pengsan gitu. Selagi entiti tu memunculkan diri di depan mata sambil tersengih kenyit mata, selagi itulah ah kak bangun pengsan, bangun pengsan ~_^

Okeylah, kita lupakan kisah seram! Cerita seram ni paling syok menakutkan orang hari Khamis malam Jumaat jerk! 

Oit... apa sengih-sengih tu? Meleret senyum nampak! Suka tau main double meaning, double meaning ni! Ajak mandi-manda tengah malam dengan entiti asing kat kolam renang semalam tu baru tau, confirm tak tersengih lagi dah ^_^

Ni, sebenarnya I nak cerita kisah meng-gum-bi-ra-kan hatiku yang terjadi semalam. Sampai tak mahu taip entrilah tapi tertaip juga kisah seram!

Ingat kisahnya di sini?

Dalam kata tak dan nak berjumpa tu my ex-boss muncul tengahari semalam. Oh, apa lagi! Ah kaklah yang tak malu sampai bergenang air mata kegembiraan ~_^ 

Oh, happy gila jiddan sangat rasanya bila dapat bertemu kembali dengan bekas bos! Kali terakhir bertemu of courselah in April 2013, masa tu tempoh berkhidmatnya tamat dan my boss kena kembali ke pangkal jalan bertugas di Jepun.

Wah, sama-sama naik terjerit terkejut kononnyalah dapat berjumpa sekali lagi! My colleagues yang ada ni pun memang tau betapa I ni menyanjungi bos yang satu ini. Asyik-asyik dok cakap tentang syoknya bekerja di bawah bos yang ini. I peduli apa pun kalau bos-bos yang lain tu terasa hati. Memang tak best pun kerja dengan depa kecuali yang ini!

Eh, tapi ada juga bos sebelum tu yang baik macam father figure gamaknya (teringat saat selepas  farewell dinner bos ni (Isoya-san nama diberi), dia berjalan kaki pulang ke hotel bersama isterinya sambil berpayung di bawah hujan. Oh, romantik sungguh my boss ni ~_^) dan juga one and only Japanese 'Richard Gere' (Sawashita-san nama Jepun diberi yerk!) bak kata my ex-colleague yang kini sudah menetap di Melbourne, Australia.

I pun masih ingat my ex-boss yang aktif duduk di bawah meja membetulkan wayar itu-ini, (Nakamura-san namanya yerk), begitu juga dengan seorang bos ni yang lepas lunch time aje, dia akan bernyanyi kecil (lagu Jepun, oh yes!) lepas tu tertidur di kerusi!

Begitu juga dengan Ochiai-san yang oh my... tinggi orangnya dan nampak 'korporat' sangat gayanya! Kaiya-san yang suka gigit kuku bila ada masalah tak boleh selesai dan suka sangat menyampuk bila orang bercakap di telefon walaupun dia tak faham English apa yang kita dok sibuk cakap (kata jerk ada Masters dari Waseda! I lagi pandai!) sehinggalah bos lelaki terakhir, Yoshikawa-san yang setiap kali kita ucap 'Good morning' dalam text, dia akan jawab balik 'Selamat pagi, Nori-chan!'

Tapi yang tetap dalam ingatan dan sentiasa dikenang-kenang akan kebaikan dan professionalismenya sudah tentulah my ex-boss yang kusanjung tinggi budimu ~ Yoshida-san ~_^

Bos yang ini kan kalau I nak tulis kebaikan dan pengalaman bekerja dengannya, memang tak sanggup you all nak membaca. Puji-pujian aje penuh seluruh blog ni jadinya. Maka, lebih baiklah tak payah cerita banyak-banyak, kang ngantuk kang jadinya ^_^

Semalam bila my ex-boss datang dengan isterinya, oh my... terujanya! Bos pun mulalah berborak tanya kawan-kawan yang lain yang sudah tak bekerja lagi. Dia tak kenal pun dengan Japanese yang lain kerana muka baru semuanya. Local staff pun banyak yang takda. Sebab itulah dia berat hati nak melawat company tapi nak jugalah 'catch-up with me' katanya. Haruslah ah kak rasa penuh gembirakan!

Banyak juga yang kami borakkan. Dari perkara remeh sampai kisah kerja. Sempat lagi tu ngumpat bos besar. Keh3x... Wifenya dok gelak aje tengok si suami yang berubah jadi 'Malaysian' bila jumpa ex-staffnya. Bos tanya bila nak pergi Jepun bawa suami dan anak-anak. Well, kami bertiga boleh aje angkut beg terus terbang tapi HD tu, banyak songehlah passportnya. Nak itu, nak ini! 

Aduhai... tak tahu macamana nak menggambarkan betapa gembiranya I semalam! Memang tak terkatalah kegembiraan.

Itulah, bila kita baik, memang orang akan ingat kebaikan kita selamanya. Dan buat orang yang baik-baik itu, kita kenalah sanjung mereka selagi ada hayatnya. Kalau dah takda baru nak disanjung-sanjung buat apakan!

Okey, nak sambung hantar email kat ex-boss sebelum dia terbang balik ke Jepun malam ni ~_^



 




Thursday, August 27, 2015

Hari ini kisah seram pulak...

Salam 12 Zulkaedah kawan-kawan!

Sebenar-benarnya I tak nak update entri sebelum tengahari ni. Sebabnya...

Adalah sebabnya ~_^

Tapikan rasa macam tak best pulak kalau tak menulis entri hari-hari ni! Cuma kali ni nak cantas sikit jerk takhta si Suria Lekat-Lekit tu! Jealous juga asyik dia aje yang bercanda-ria dengan spesies yang itu ~_^

Cerita I ni takdalah seram mana tapi I nak juga cerita. Pada yang tak percaya akan cerita seram macam ni, takpa. Kita buat bahan bacaan aje lepas tu gelak beramai-ramai. Makanya, takdalah rasa seram sangatkan!

Berkisar tentang rumah kampung emak yang terletak di sebelah rumah my sister, Chik. Kawasan kampung rumah kami ni memanglah tak kampung lagi. Jalanraya luas terbentang tempat mat-mat rempit melenjan atas jalan. Sebelah kiri rumah emak pun rumah tinggal juga. My jiran suami isteri sudah lama meninggal dunia. Mulanya anak bongsu jiran yang tinggal di situ. Tapi dek kerana adik beradik ramai, tak akan dibiarkan aje adik-beradik tengok adik bongsu seronok mendiami rumah pusakakan! Haruslah nak bising ~_^

Maka akhirnya rumah tu pun jadi rumah tinggal dan semakin usang.... 

Jiran-jiran di belakang rumah my emak pulak semuanya Cina. Biasalah tanah orang kampung akhirnya tergadai. Kalau dulu duduk rumah kayu berkumpul adik beradik ramai-ramai tapi sekarang ni mereka adik beradik mendirikan rumah batu seorang sebuah dan ditutupi dengan pagar tinggi sampai tak nampak jiran. Itu pun their second  generation. First generation dulu adalah juga beramah-mesra dengan jiran tetangga. Hantar limau dan gula-gula masa raya Cina dulu-dulu. La ni, muka depa pun tak pernah nampak.

Eh, melalut pulak ngumpat jiran! 

Sejak my mother tak berapa sihat, beliau tinggal di KL dengan my Ngah. Dah empat tahun lebih my Ngah ni menjaga emak. Sejak Ngah pencenlah senang cerita. Mulanya emak tak sihat, lepas tu sihat, lepas tu sakit balik, lepas tu sihat dan jadi pelupa dan sekarang ni alhamdulillah sihat tapi perangai adalah sedikit kebudak-budakan... 

Makanya kami tak bagilah emak duduk di kampung seorang diri walaupun kalau diikutkan hati, lagi suka emak tu kalau dapat duduk sendirian di kampung. Malangnya sejak Chik mendirikan rumah di tanah sebelah tanah emak, emak dah tak mampu nak tinggal sendirian. Nak tinggal dengan Chik masa tu Chik masih bekerja dan anak-anak semua duduk jauh kecuali si bongsu yang masih belajar di sekolah menengah. Makanya emak teruslah duduk dengan Ngah di KL.

Empat tahun dulu sebelum emak sakit, ada jugalah sesekali emak balik rumah dan berkeras nak tinggal sendirian. Katanya jiran ramai. Kalau ada apa-apa masalah, lari jerk menyeberangi jalan pergi minta tolong kat jiran. Aduhai emak ni... senang aje fikirnya. Ini bukan zaman emak muda-muda dulu, semuanya lebih selamat. Sekarang ni kalau tau ada orang tua tinggal sendirian, entahlah apa nasib! TV rumah my emak tu, dah tiga kali kena curi. Entah berapa kali pencuri masuk rumah emak dan habis segala periuk belanga emak yang buat kenduri kahwin licin disapunya. Eh, siap datang siang hari bawa lori pun ada! Jiran-jiran yang jauh pulak dok fikir memang hujung minggu akan ada kereta kat rumah emak, mungkin anak-anak jadi takdalah mereka ambil tau! Dah get used to situasi macam tu!

Dek kerana emak pun adakalanya 'merengek' nak balik rumah, nak tengok rumah peninggalan suami katanya, jadi masa tu kami benarkan juga emak balik kampung hujung minggu sebab bila hujung minggu my brother akan balik bermalam di rumah emak kerana urusan kerjanya di Muar. Jadi bolehlah my brother menemani emak. Kalau my brother balik ke Kota Tinggi, ditinggalkan emak di rumah kakak emak di siang hari dan malamnya tidur di rumah my sister;  sehinggalah nanti kami pulang untuk ambil emak di hujung minggu. Tapi kadang-kala emak ni degil. Tak mahu pergi rumah kakaknya. Siang hari nak duduk rumah sendiri seorang diri. Malam hari baru pergi rumah kakaknya, tak pun ke rumah my sister Chik di taman yang lain tu (masa itulah...) ikut moodnya!

Bila dah tinggal seorang tu, mestilah tak tahu nak buat apa. Rumah pun takda apa nak kemas. Takda orang menyepahkan. Makanya suka betul kalau ada orang beri salam aje, laju emak ni buka pintu. Lepas tu melayan berborak. Jamu itu ini. Tanya asal usul. My mother memang peramahlah... terkenal satu kampung dengan keperamahannya masa dulu! Kita pulak yang mendengar jadi takut!

Eh, mana cerita seram ni tak keluar-keluar lagi? Heheheh....

Disebabkan dah terbiasa dulu hujung minggu emak balik kampung, so abang I ni pun akan balik ke kampung walaupun emak tak balik pun. Dah terbiasa dengan rutin. Tapi my brother ni tak takut pulak tinggal di rumah emak ni sampailah ke suatu hari....

Abang balik lambat kerana urusan kerja. Bila balik, abang pun berehat sambil menonton Astro. Dek kerana penat, tertidurlah jawabnya. Kebetulan malam tu my makcik (kakak emak) tidur di rumah bersama emak. Emak dan kakaknya ni kalau tidur sama, mesti nak borak-borak panjang (hal anak-anaklah tu....) dan nak tidur atas tilam toto kat ruang tamu di rumah bawah. Mereka tak nak tidur dalam bilik yang ada di rumah bawah tu, so kita keluarkan katil letak kat ruang tamu. Pun sama juga kekdahnya. Pi tidur atas tilam toto lagi nikmat walaupun masing-masing bila bangun pagi mengaduh sakit sendi, menggeliat sana-sini menahan sakit!

Malam tu my brother tertidur depan TV di ruang tamu tingkat atas (you all tentu arifkan rumah kampung macamana, ini bukan style rumah dua tingkat tu...) Kalau dari tempat pembaringannya tu, bila bangun memang boleh nampaklah ruang tempat my mother tidur di bawah tu. Jadi malam tu, bila terjaga tengah malam (or awal pagi) my brother ni pun memanjangkan leher tengok ke tingkat bawah. 

Nak tahu apa my brother nampak?

Nak?

Tak nak?

Jangan cerita?

Awat ni cerita macam ni pun takut... tak rock betullah Kiah ni...

Okey, okey, okey....

Bila  my brother toleh nak tengok tingkat bawah, beliau nampak seseorang tengah solat! Pakai telekung putih lengkap. Dek kerana gelap, nampak samar-samarlah. Tak nampak muka pun. So, my brother ni pun mamaikan, tengok sekali imbas  terus sambung melena... Dalam hati dok fikir tentulah emak. Tapi, sebelum nak sambung tidur, my brother terdetiklah nak tahu dah pukul berapa masa tu. So, dia pun toleh sekali lagi. 

Eh, ada lagi tengah solat!

Okeylah...takpa...mungkin solat Subuh tu. Niat hati jahat, nak solat Subuh lewat sikit kononlah tu... Bila emak kejutkan abang suruh solat Subuh, abang pun bangunlah.... 

Sambil tu ditanya juga,

Mak dah solat ke?

Baru nak solat. Baru masuk waktu ni....

Oh ho.... tetiba hatinya berdetik! Siapa pulak yang my brother nampak bersolat tu tadi....  Tapi takdalah diceritakan pada my mother just that ditanya juga kalau-kalau my mother bangun memalam untuk bersolat. Nehi, nehi... jawab my mother!

Maka ceritanya kami biarkan tergantung di sini tanpa malas nak selidik lebih dalam lagi... ~_^

Ini pula kes terbaru yerk....

Rumah jiran sebelah kiri yang dah lama tinggal tu, telah dirobohkan oleh anak lelaki sulungnya dan dibina semula. Kononnya nak buat homestay. Si anak sulung beli tanah dan rumah daripada adik beradik lain tapi dibuatkannya ala-ala chalet untuk siblingsnya balik sekali-sekala musim raya maybe, dan sebuah rumah besar untuk diri sendiri. Siap buat kolam renang depan rumah lagi you all.... 

Maka, kerja bertukang pun berjalanlah dan sepanjang menukang ni, semua pekerja-pekerja Indon terbabit tinggal di rumah yang separuh siap itu... 

Suatu hari this jiran terjumpa my Chik di bandar. So, borak sakanlah bertanya khabar dan terus masuk meminang bercerita kisah rumah emak kami...

Kak, kata pekerja-pekerja Indon tu malam-malam tak boleh tidur! Ramai betul datang dari rumah sebelah. Adakala mereka mandi-manda dalam kolam  renang yang baru nak siap tu, kak....

My Chik mengiakan ajelah, khusyuk mendengar cerita padahal dalam hati dah berombak kencang ketakutan. Maklumlah, dalam rumahnya yang besar tu, cuma my Chik dengan anak lelaki 14 tahunnya aje yang tinggal. Tak ke ngeri memalam?

Beberapa hari jugalah lepas dengar cerita, Chik tak berani nak keluar dari bilik tidurnya malam-malam hari sampailah ke pagi. Kesian Chik... takda tempat nak lari. Kenalah do something. Kalau tidak, takdalah peluang Chik nak buat kolam renang juga depan rumah. Nanti ramai-ramai depa datang mandi manda sambil main air tengah malam buta macamana?

Chik juga yang susah nanti. 


Kita orang semua kat KL ni, tak dapat nak menolong.

Huahahahaaaaaa.....

P.S. Habis dah cerita seram I untuk kali ini.... ~_^








Wednesday, August 26, 2015

Gembiranya dalam hati...

Salam 11 Zulkaedah kawan-kawan!

Hehehe...ada orang tu kan... baru aje keluar dari gua, terkejut agaknya toleh kiri dah tak nampak dinosaur, toleh kanan dah tak nampak anak bulan Syawal lagi, terus beri salam Zulhijjah... Keh3x...

Hari ni I terlebih happy. Nak tahu kenapa?

Tak nak?

Tak nak sudah, I tetap juga nak cerita mengapa.... ~_^

Ingat tak tentang my ex-boss yang kepulangannya ke Jepun menyebabkan I berantakan menangis dalam bilik air? 

Aha...itu bos ada holidaying di Malaysia bersama isterinya sekarang ini!

Pepagi tadi sampai pejabat tengok dah dapat souvenir daripadanya. I tak buka lagi tapi I syak mesti dia beri prawn crackers Jepun yang menjadi pujaan hatiku....  



Tengok logo pun dah tak syak apa lagi ~_^

Terharu sungguh dengan keprihatinan bos ni walaupun dah 3 tahun pulang ke Jepun dan sejak itu  I dah berganti dua orang bos pun! Setiap kali hari jadi I selama dia menjadi bos sehinggalah ke tahun ini, dia tak pernah lupa pun hantar email untuk ucap selamat harijadi!

Apa-apa pun hari ni takda mood nak makan prawn crackers, makanya esok-esoklah kita buka ye.. 

Tak dapat nak bersemuka kerana dia cuma berholiday sampai Jumaat ni (katanya sebelum Bersih 4.0 kena balik Jepun dah...hehehehe!)  tapi sempatlah berbalas-balas email ~_^ Dia kata Englishnya dah teruk lepas balik Jepun. I kata..... my Japanese pun masih di takuk lama ~ Eh, tak belajar-belajar pun!

Dalam 8 boss yang I pernah bekerja bersama, bos inilah yang paling I suka. Sangat memahami dan fleksibel. Kalau tak jumpa jalan pulang dalam parking KLCC tu sampai terlewat balik lunch pun dia tak kisah ~_^ 

Bukan itu sahajalah, dia memang seorang bos yang bagus. Sangat mudah bekerja dengannya. Hati pun senang aje hari-hari nak pergi kerja ^_^

Oleh kerana gembira tak terkata dapat tau ex bos yang kusanjungi ada di sini, makanya I terlupa nak taip entri untuk hari ini.

Hehehe....

P.S. Maka, dengan itu terpendeklah entri hari ni ~_^

Tuesday, August 25, 2015

Makan beradap berdua-duaan @_@

Salam 10 Zulkaedah kawan-kawan!

Ni nak cerita perihal peluang dapat pergi dating berdualah tu ~_^

Sudah lama sebenarnya teringin nak makan sate tapi memandangkan anak-anak tak suka makan sate, makanya kita pendam dalam hati ajelah niat tu. Kalau keluar berjalan dengan anak-anak, tentulah keinginan mereka perlu dipenuhi berbanding dengan diri sendiri.

Kebetulan pula hari Ahad lepas Ngah bawa my superheroes pergi makan dan jalan-jalan, tetiba aje idea nak pergi makan sate ni timbul kembali. Mulanya nak jalan-jalan dengan HD aje. Kalau lama mereka keluar dengan MakNgah, ada juga peluang tengok wayang berdua-duaan tergedik-gediks kat seat paling depan (lepas kahwin dok seat depanlah, sebelum kahwin cari seat kat belakang...opppss..... ini bukan cerita sebenar!)

Macam I selalu cerita, kami ni kalau nak pergi makan memang selalu aje tak tetap pendirian. Dari rumah nak makan sate, baru start enjin kereta tetiba teringat nasi ayam kampung kat Velodrom Cheras tu. Baru sampai depan traffic light tetiba teringat ikan bakarlah pulak! 

I ajak HD pergi jauh sikit  ke Putrajaya boleh cuba makan kat restoran Arab pernah ternampak dalam rancangan JJCM TV3 ( tak serik-serik Tipah ni tertipu berkali-kali ~_^) tetapi inilah jawapan HD,

Kena bawa anak-anak, barulah best pergi makan jauh sikit!

Kalau macam tu kita pergi makan kat Restoran Santai di Tesco Ampang ajelah.... eh, eh....silap! Kita nak pergi makan satekan, bukan di sini tempatnya ~_^ Hati ni suka betul berubah-ubah tau, pantang kalau perut lapar ^_^

Nak makan sate sebenarnya ada aje Satay Station di belakang rumah tapi itulah, dekat sangat. Tak puas pulak nak berdating. Lagi pun dah biasa makan di situ. Kenalah pergi jauh sikit supaya dapat berlama-lama berduaan bertikam lidah menggedik-gediks dalam kereta! Maklumlah anak-anak takda yang nak jadi saksi kegedikan makpaknya kan....

I terlupa nama satu lagi restoran jual sate sedap jadinya kenalah pergi makan sate Hj Samuri tu...

Sampai di restoran, tak ramai pun orang. Lagi pun dah pukul 2 lebih. Kami pun duduklah makan mengadap satu sama lain. Wah, lain macam rasanya ~_^ Tapi bak kata jiran sebelah I, 'karen' dah tak kuat menyengat sampai kena electric shock!

Bila tengok menu yang ada mulalah....

La... ada mi suplah, dear! Kalau Adik ada ni mesti dia suka hirup sup!

Ayam goreng pun ada. Takdalah Abang masam muka mogok kalau kita ke sini!

Walaupun suami tercinta di depan mata, anak-anak kesayangan juga yang hangat di dalam hati ~_^ Membara-bara kerinduan. Padahal baru beberapa jam aje tak jumpa! Kalau tak jumpa suami beberapa jam, alright lagi kalau tak jumpa sehari suntuk barulah terbit rasa rindu ~_^

Sebenarnya dah lama kami tak makan sate di restoran ni. Sejak ada Satay Station. Walaupun sate di Satay Station lebih mahal, rasanya lebih sedap. Sate di Hj Samuri ni murah-murah aje, tak sampai RM1 pun.

I pun tak tahu yang ada lain-lain menu untuk dijamu. Ingatkan jual sate aje. Oleh itu, kami pun orderlah Mi Bandung (again!), 5 lidi sate ayam dan teh tarik untuk mem gediks, Nasi Goreng Padprik, 5 lidi sate daging dan air teh-o ais untuk HD. 

Mula-mula of courselah sate sampai dulu tapi kuah sate dalam mangkuk makhai... macam nak makan 10 orang. Banyak betul. Kalau letak dalam mangkuk kecil-kecil tu lagi bagus. Takdalah membazir. By the way, kuah satenya tak umphhh lah!

Gambar semua tak ambil kecuali mi bandung aje ni... nak tunjuk jugalah adakah ini mi bandung atau mi dicampurkan dengan kuah sup sebab rasanya dah macam mi sup je kekdahnya di tekak I ni....

Maka makanlah kami dengan amannya tanpa gangguan anak-anak tapi dalam hati memang tak tenteram. Gatal dah tangan ni nak telefon my sister bertanya di manakah mereka!

Lepas makan, HD terus tanya nak ke mana pulak. Ingat naklah pergi KL Festival ke, tak pun ke IKEA ke tapi again kata HD, kalau nak pergi ke tempat macam tu, kena call my sister dan pergi ambil anak-anak dulu!

Akhirnya I singgah kat Aeon nearby my house ajelah sebab nak beli 'something special'. Aha, bab ni tak boleh elaborate lebih-lebih ~_^

Tapi you know what happened?

I  tertinggal dompet dalam kereta! Bawa handbag jerk turun menonong while HD tunggu dalam kereta. Kata HD, I ada not more than 1 hour sementara HD berhati mulia nak menunggu dalam kereta! 

Dah siap aktiviti pilih memilih, berbaris-beratur, tetiba I seluk handbag cari dompet... nah.... 

I pun terus keluar barisan.... ~_^

Ralat I tau !








Monday, August 24, 2015

Abang Botak Tersado, Abang Sado Terbotak ~_^

Salam 9 Zulkaedah kawan-kawan!

Macamana cuti hujung minggu yang baru? Seronok mengulit anak-anak dan suami? Semalam I dan HD tinggal berdua-duaan di rumah, ditinggalkan anak-anak tanpa belas kasihan ^_^ Bak kata Adik Cute bila I berpura-pura sedih ditinggalkan dengan Daddynya,

Alah... Adik pergi kejap je, Mommy! Daddykan ada! Mommy tinggallah dengan Daddy....!

Okey, takpa! Mommy pura-pura jerk sedih. Padanlah Adik Cute kena tipu jerk tu ~_^

My superheroes mengikut MakNgahnya pergi makan-makan dan lepas tu ke rumah my another sister di Selayang. Maklumlah, Mommy mereka sudah ditimpa penyakit malas ke dapur (oopsss...pecah rahsia!) makanya asal MakNgah nak berjalan-jalan hujung minggu aje, mesti mereka nak ikut. Lagipun dengan MakNgah dan kakak sepupu tu senang sikit kalau nak pow beli Lego. Tunjuk aje dapat! MakNgah tak sampai hati tengok muka penuh kesedihan dan kepura-puraan mereka tu ~_^

Oh, by the way, hari Sabtu kita ke Mitsui Outlet Park tapi balik dengan tangan kosong. Entahlah, tak thrill langsung hati I ni tau kalau ke sana. Macam takda apa-apa pun! Buang masa aje isi minyak dan bayar tol! Balik dari MOP, sebab tak puas hati, kita ke MidValley pulak ~_^ Projek menebus voucher kat Metrojaya dan projek menipiskan dompet (yang makin tipis dek kerana duit makin takda nilai ni!) Ini memanglah ah kak suka! (Huahahaha.... gelak monster dah sampai!)

Hari Ahad pulak bila ditinggalkan anak-anak berdua-duaan di rumah, kami pun plan pergi makan sate ~_^ Maklumlah kalau anak-anak ada mereka tak suka sate. Maka, takdalah peluang nak pergi! Restoran sate yang belakang rumah tak mahu pergi, kita pergi ke tempat yang jauh sikit. Maklumlah dating berdua katanya, mestilah nak masa tu berlalu sopan-sopan. 

Bak kata HD, my sister ni beri peluang sebab macam dah lama adik dan adik iparnya ni tak dapat dating berdua ~_^ Lain kali kita nak cuba tinggalkan anak-anak kat rumah my sister di hujung minggu untuk menonton wayanglah. Dah lama tak berpegangan tangan dalam panggung wayang. Keh3x... (Ada juga yang kena lepuk dengan pressure cooker kalau berani buat macam ni...tak sedar diuntung betul ler...)

Eh, dah nak habis mengarang tapi tak juga muncul kisah Abang Botak Tersado, Abang Sado Terbotak ni! Apalah MD ni kan, kalau menulis memang habis semua nak tulis senafas dan seentri aje. Macam tiada space lagi dalam blogspot ni yang dia nak menaip kisah-kisah merapu-merabannya ^_^ 

Nak buat macamana, my head ni memang penuh dengan idea sampaikan tak tahu mana satu nak tulis. Mulanya nak tulis bab ini, tiba-tiba berubah jadi bab ini dan akhirnya bab utama jadi bab terakhir ditulis ~_^ Biasalah tu kan, tak akanlah tak biasa lagi dengan style ah kak ni....

Okey, meh kita berborak santai pasal anak bujang sulung I ni. Lama tak masuk blog (eh, ya ke lama?) sebabnya dia rasa dia dah besar dan tak perlulah nak sibuk-sibuk cerita halnya di dalam blog. Malulah beb... 

Bubbly Abang ni memang sebulan sekali aje kena tegur dengan cikgu bab rambutnya. Maklumlah rambut memang lebat, ikut gene MommyDaddy~_^ Baru-baru ni lepas kena tegur, tak dan nak pergi barber sebab keesokan hari ada perhimpunan. Kalau tak gunting rambut tu memanglah kena tegur sekali lagi dek cikgu. Maka, as usual, Daddylah yang kena merangkap 'barber of the month'. 

Dek kerana HD penat asyik kena trim rambut si Bubbly Abang ni so teruslah ambil keputusan nekad kita hampir-botakkan ajelah kepala si bujang tersado ni! Takdalah botak betul tapi bila Mommy tengok hasil akhirnya, rasa nak menangis! Terimbau terus kenangan 6 tahun lalu bila mana kita bawa si Bubbly Abang (he was 3 years old) buat kali pertama untuk gunting rambut di salon. Semua pekerja salon mengagah-agah si Abang ni yang melalak bukan main hebat bila kena 'cantas' rambutnya. 

Akhirnya, hampir botak kepala anak I dan bila rambut tumbuh kembali, mencacak-cacak tajam! Sedih sangat rasa macam nak terjun dalam kolam mandi kanak-kanak aje tau I rasa sebab rambut Abang yang asal sangatlah halus, molek, tebal dan memang very rarelah bebudak ada rambut seelok rambutnya! Teruslah kami order kat tuan punya salon tu suruh belikan Wahl hair clipper. 

Sejak kejadian itu, hanya HD aje yang boleh trim rambut si Bubbly Abang sampailah umurnya 8 tahun barulah dia berani pergi barber ^_^ Itu pun bila tak sempat, HD juga yang jadi mangsa merangkap jadi barber terlebih tauliah! (Eh, by the way, dua-dua anak bujang I takut gunting rambut kat kedai! Si Adik Cute lagilah...dia punya tangisan bulan madu memang tak mampu you nak dengarlah, memang terharu sungguh! Selalunya I memang tak boleh berada di 'tempat kejadian gunting rambut' kalau tidak, memang dia punya  ratapan hiba memanggil minta dipeluk dan diselamatkan tu boleh buat I bergaduh dengan bapaknya pulak ~_^)

Baru-baru ni aje I dapat snap gambar Bubbly Abang yang 'sibuk' memanjang kat rumah tu. Ini kiranya baru dua minggu lepas kot dari tarikh Daddynya gunting rambutlah. Dah mula mencacak tajam nampaknya.... 

Ni gambar snap hari Sabtu semasa ke Mitsui! Panas berdenting, kecik dah mata! Dah panjang okey rambutnya!

Ni gambar snap semalam, sebelum bersiap-siap nak keluar dengan MakNgah and the gang ~_^

Sebaik aje lepas gunting rambut, Bubbly Abang komplen belakang pengetahuan Daddynya. Katanya rambut ni takda style langsung. Tak best langsung. Yalah, depan Daddy dia takut nak komplen tapi I yang kecoh ni pi beritahu kat Daddynya. Keh3x....

Kata Daddy macam nilah baru nampak macho. Baru nampak brutal sikit. Apa guna ada badan besar tapi muka 'comel-comel' macam gegirl! Lepas ni siapa usik, kasi libas aje sebab kepala dah ringan! Aduhai... nasihat apakah ini....

Pagi keesokan harinya on the way nak ke sekolah, macam biasa Bubbly Abang pun berborak santai dengan Mommy dalam kereta...

Risaulah Abang apa kata kawan-kawan nanti bila tengok rambut Abang macam ni!

Alah... biasalah Abang! Ramai budak Cina kat sekolah Abang style rambut ginikan! Lagi pun senang pagi-pagi tak payah sikat, tak payah letak gel bagai!

Danial (best buddynya) pun rambutnya macam ni, Mommy. Kawan-kawan panggil dia 'Doraemon'! Nanti kalau kawan-kawan nampak rambut Abang sama macam Danial, apalah nickname Abang dapat!

Jangan-jangan 'Giant' tak Abang? (Keh3x...omak hang ni memang melampau tau!)

Bila I balik kerja on the same day, tak sabarlah nak dengar ceritanya tentang rambut baru di sekolah...

Kawan-kawan kata 'comel', Mommy!

Apa? Kawan-kawan boys yang panggil comel?

Yalah, Danial kata Abang nampak lagi comel macam ni! (sambil tersenyum sipu-sipu...)

Oh, my.... what the komenlah!

P.S. Si Adik Cutekan bila si abangnya gunting rambut dan kena tegur Daddy sebab tak reti diam atas kerusi tu, mulalah dia membebel,

Apalah Abang ni! Itu pun takut! Gunting rambut aje. Apalah nak bising-bising!

Padahal kalau rambut dia yang kena gunting, sepelaung orang dah boleh dengar suara dia menangis melalak macam kena dera! Berlagak je lebih si kecil ni!












Friday, August 21, 2015

Marilah bercaca-marba di penghujung minggu ^_^

Salam 6 Zulkaedah kawan-kawan!

Hari ini hari Jumaat makanya keceriaan my hati mencanak-canak naik kadarnya ~_^ 

Siapa yang tak suka hari Jumaatkan...  esok dah boleh mengulit suami dan anak-anak. Memanglah best aje!

Sebenarnyakan I tak tahulah hari ni nak cerita apa. Tengok dalam draft bukan main banyak tajuk nak dikongsi cerita tapi macam tak best aje nak jadi penglipur-lara hari ni. Makanya, I ceritalah apa sahaja idea yang tetiba timbul like bubbles dalam my kepala ni ya ~_^

I bagi masa 5 minit untuk pergi menyiapkan secawan latte dan sepinggan cheese cake. Kang tengah membaca tetiba lapar dan dahaga, susah pulak kan. Entri ah kak ni mana ada pendek-pendek macam ayat penyata budak Tahun 1. Semua tahap tesis universiti okey! 

Episod 1 (Keh3x.... baca ala-ala dalam kartun Upin Ipinlah yerk!)

My mak mertuakan dah sebulan balik ke negaranya. Sejak Day 1 Mami balik, kita telah rombak 'jadual perjalanan kehidupan' kami seharian. Maklumlah, pesanan penaja banyak sangat suruh berubahkan. Katanya isteri/ibu memainkan peranan maha hebat dalam kehidupan keluarga. Tanggungjawab kitalah tu untuk menjadikan keluarga kita yang terbaik dari segala aspek pun ^_^

Seperti yang I katakan dalam entri sebelum ini, kemantapan body Bubbly Abang kena tegur dek Mami. Kata Mami, baguslah kalau anak membesar dengan sihat. Bagus kalau kita mampu beri anak-anak kita makan apa yang mereka mahu. Beri mereka makanan terbaik yang kita mampu. Tapi kalau dah terlalu gemuk pun tak bagus akhirnya. Kita sebagai emak selalu silap ~ kita rasa kalau kita beri apa yang anak mahu, kitalah emak yang terbaik. Yang sebenarnya, kita akan menjadi musuh anak nombor 1 suatu ketika nanti.

Contoh Mami kata macam I dengan Bubbly Abang. Mami faham perasaan I yang ingin berikan apa sahaja yang anak mahukan. Kalau anak nak makan sesuatu, sebagai emak kita tak sampai hati nak menghalang kemahuannya. Itu perkara biasa. Tapi adakalanya, menghalang lebih baik daripada akur dengan kemahuan anak. Kena kuatkan semangat untuk membangkang kehendak anak. Bukan apa, demi masa depannya.

Mami bagi contoh salah seorang jirannya di kampung. Sangat kaya. Makanya diberi sahaja apa yang anak mahu. Lagi-lagi anak lelaki tunggal. Lagilah dimanjakan secukup-cukupnya. Pada umur 14 tahun, si anak  terlalu obese sampai tak mampu nak buat banyak perkara sendiri. Nak pergi sekolah pun tak boleh. Makanya cikgu sesekali datang ke rumah mengajar. Anak 'berehat' di rumah aje sebab tak larat nak bawa badan. Bila jadi macam itu, dia menyalahkan ibunya kerana apa yang dia mahu makan, ibunya beri. Sebagai anak, manalah dia tahu baik buruk sesuatu dan apa yang diberi ibu, itulah yang dianggap terbaik! Maka, sekarang ni ibu dah jadi musuhnya! Musuh yang menyebabkan kehidupan masa depannya jadi susah kerana terlebih diberi makan~_^

Jadi berdasarkan pengalaman Mami menjadi saksi kepada situasi yang sebegitu, Mami pun menasihati I supaya lebih peka, lebih tegas dan lebih 'bertimbang-rasa' dalam pemakanan anak-anak. Biar hati kita sakit sekarang kerana tak dapat memenuhi kemahuan anak demi kebaikan mereka pada masa hadapan daripada hati kita sakit merana melihat kesan buruk daripada perbuatan kita sendiri (yang kita rasa sudah cukup penyayang dan baik) terhadap anak-anak!

Episod 2

Dek kerana Bubbly Abang ni suka makan ayam, memang most of the time I akan sediakan menu berasaskan ayam untuk si Bubbly Abang. Dia ni pun picky eater yang amat! Sangat susah nak sediakan makanan mengikut kehendaknya. Jadi setiap kali memasak, I akan sediakan satu menu untuk anak bujang tersado I yang ini.

Mami memerhatikan ajelah situasi ini. Dari kali pertama dia datang sampailah kini, layanan I pada Bubbly Abang tidak berubah. Setiap kali makan, mesti akan ada 'pengasingan' makanan untuk Abang atau pun masakan yang khas untuk memenuhi nafsu anak tekak si Abang. Maka sebab itulah pada pandangan Mami, ini sesuatu yang salah! Mengapa dalam satu keluarga dan sebagai seorang isteri/ibu, I tidak boleh menyediakan menu untuk dinikmati semua. Apa yang si ibu masak, anak-anak dan suami mesti makan bersama! 

Bukannya si ibu memasak ikut kehendak anak itu dan ini. Ya, sebagai ibu kita pun arif apa yang anak-anak suka dan tak suka. Tapi, tak perlulah mengasingkan makanan ini khas untuk anak ini, makanan itu khas untuk anak itu. Itu yang Mami kata I ni pilih kasih! Sepatutnya kata Mami, kalau anak-anak suka ayam,  boleh aje I nak memasaknya. Cuma hari ni masak lauk ayam, maybe minggu depan baru masak lauk ayam sekali lagi. Ajar anak-anak makan juadah yang lain juga seperti ikan, daging dan sebagainya. 

Jangan kerana anak ni cuma makan ayam goreng maka kena masak ayam goreng untuk anak ini, ayam masak merah untuk ahli keluarga yang lain. Hari-hari kena ada menu ayam untuk anak yang ini manakala yang lain berubah-ubah menu kerana tak cerewet! Kalau dah macam itu, sampai bila pun kita tak boleh mendidik anak-anak belajar dan cuba makan makanan yang lain; dah kita asyik memuakan anak tekaknya!

Kata Mami tugas I  sebenarnya mengajar anak-anak merasai semua jenis makanan dan bukannya asyik menikmati makanan yang sama berulang-ulang kali sebab 'anak cerewet soal makan'. Kalau makanan yang dicerewetkan tu elok, tak apa juga. Kalau makanan tu akhirnya akan menjadikan anak obese dan berpenyakit, bukankah kita sebagai emak juga yang akan menanggung beban dan derita melihat anak terlantar sakit? 

Memang patut kita yang dipersalahkan 100% kalau menjadi sebab anak sakit dek kerana makanan tak berkhasiat. Pada pandangan kita, dah cukup baguslah kita sebagai emak memberikan apa yang anak suka tapi sebenarnya kita sudah tersilap langkah. Selagi boleh berganjak dan berundur ke belakang, eloklah diperbetulkan langkah tu! Kalau dah terbabas masuk longkang, dah tak guna nak mengerang kesakitan ~_^

Episod 3

Sejak Mami balik sebulan yang lalu, I memang takda beli ayam mentah langsung. Terus kena pangkah dalam grocery list. Makanya dah sebulan kami tak makan menu berasaskan ayam. Abang pun memang kami bawa beriadah hampir setiap hari bila berkesempatan cuma lately selalu hujan petang, makanya aktiviti Abang tergendala sebentar. 

Kalau dulu makan nasi lemak aje mesti nak ayam goreng. Makan nasi putih mesti nak lauk ayam tapi sekarang ni boleh dah si Abang ni makan nasi lemak tanpa ayam. Paling simple nasi lemaknyalah ~ setakat nasi dan sambal aje. Telur, timun dan kacang memang dia tak makan! Dia pun mungkin terasa hati  sebab setiap kali kalau teringin makan nasi lemak, tentulah dia berpesan supaya jangan letak ayam goreng~_^ Itu satu petanda yang cukup baik dah!

I pun takdalah mengejut terus kawal pemakanannya sampai itu tak boleh, ini tak boleh. I buat yang mana boleh dikawal dulu macam keterujaannya dengan ayam goreng dan air manis. Sekarang ni di rumah memang takda stok air 'sedap' macam dulu. Sampaikan kalau ada kordial di rumah, I tanda dengan marker pen level kordial dalam botol tu. Kalau kordial kurang dari level yang I tanda, memang kena gertaklah suruh mengaku siapa yang buat! 

Itu pun I beri kelonggaran juga. I benarkan dia minum kalau teringin sangat tapi mesti masa I ada di rumah supaya I boleh kawal. Hujung minggu pun I benarkan dia minum teh susu kegemarannya semasa sarapan. Sesekali pun I buat juga air sirap/mangga/rutbir dan sebagainya ketika makan malam.  Kalau kami keluar makan tu, bolehlah order air kegemarannya tapi bukan air gas! 

I juga mengarahkan Abang untuk minum sekurang-kurangnya 4,5 gelas air masak di depan Mommynya ni ~ Masa makan malam, masa selepas makan, masa sebelum tidur dan masa bangun pagi. Mesti minum depan Mommy supaya dia tak boleh mengelat! Kalau dia kata dah minum pun, I buat tak percaya aje. I siap tuangkan air dalam gelas dan suruh dia minum depan mata I (padahal Mommy pun ngelat juga bab minum air masak ni ~_^ Mommy dah tua takpa, anak-anak masih muda kenalah ikut peraturan demi masa depan katanya!)


I tengok si Abang ni memang ada kesukaran nak mengawal nafsu makannya. Sekejap-sekejap dia rasa lapar. Sedih juga hati bila tengok dia kerja buka pintu peti sejuk. Memang kosong dah peti sejuk di rumah tu.  Takda apa-apa yang unhealthy katanya... Kalau ada pun makanan di rumah cuma roti, buah-buahan dan biskut. Maggi pun kena ban dari masuk rumah. Snacks memang takda beli lagi. Sesekali aje kalau keluar dan mereka teringin I belilah.

Lagi pun sekarang ni bila keluar, HD tak benarkan I belikan anak-anak air manis. Minum plain water aje. Kadang-kadang anak-anak merengek juga tapi I ni walaupun dalam hati rasa nak menangis tengok anak-anak kempunan, cuba juga kuatkan semangat! Pernah sekali tu si Adik dok merengek,

Mommy, 100 Plus tak boleh?

Tak boleh!

Yoghurt tak boleh?

Tak boleh!

Iced lemon tea pun tak boleh?

Tak boleh!

Apple juice tak boleh?

Tak boleh!

Habis tu apa yang bolehhhhhh....... (sambil merengek haus)

Plain water boleh!

Plain water pun plain waterlah! Adik haus sangat nih.....

Abang tak payah katalah, memang dah muncung sedepa kehausan. Nak menangis merengek macam Adik takut kena marah pulak nanti. Abang ni kalau haus, lebih sanggup tak minum daripada kena minum plain water; tak macam si adiknya.

Episod 4

Eh, dah panjang dah ni! Kita sambung lain hari ajelah yerk! Bila pulak  I nak publish entri ni nanti ^_^


















KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...