Tuesday, July 2, 2013

OME!

Oh, tidak, tidak! Bukannya typo error for OMG. Yes, right, right, right! It is 'Oh My English'. OME, OME, OME apalagi, kan -_-


Sebenarnya ai ni bukanlah muda belia remaja lagi but as I always joke with my friends, I'm right now dalam generasi 'late teenagers' Kah, kah,kah! Memang ler perempuan sorang ni dah tak ingat dia berpijak di bumi mana nih! Never mind, lets people laugh. Bukan ke if you laugh a lot you'll always look young like forever and ever? Ai macam pernah baca tapi tak ingat kat mana or maybe it is just pop out of my mind...

Ai have two very young boys. One is just two and the eldest is seven years old.  My bubbly eldest son sangat suka menonton Oh My English ni. Oleh kerana cuma ada satu aje TV berAstro (berAstro? Perkataan apakah ini?) bila dia menonton, ai pun tumpang sekaki juga kalau takda kerja rumah yang perlu dibuat.

Dari sehari ke sehari, macam bestlah pulak tengok bebudak ni belajar English. Kalaulah rancangan ni wujud masa zaman ai sekolah tadika dulu, dah tentu-tentu ai akan terus dapat A for my English 1119 masa Tingkatan 5 dulu. Eh, agak-agak ada ke orang yang tahu English 1119 tu apa ke bendanya? Oh, well, well! Malaih eh nak explain in writing.

Alkisahnya, my son ni sangat suka menengok si Hani. Got one day he told me this, "Mommy, Hani ni comellah! Hani ni cute aje!" I was like OMG! (that is right, no typo error here) Tak pernah lagi my son memuja-muji gadis selama ini. Kalau bercakap lebih sikit aje tentu akan terpacul daripada mulutnya, "Mommy, I love you only. Forever and ever. I dun wan girlfriend.  I only love my mommy!" Oh, alahai! So sweetlah anak Mommy ni...

Banyak juga insiden happened when we're watching this together. Kita anak-beranak selalu terbahak-bahak bersama sehinggakan Daddydearie and Adik Cute pun jadi terkezut sambil terkebil-kebil comel dua beranak nak join kami menonton bersama. Daddydearie memanglah boleh faham tapi Adik Cute lagilah funny. Bila orang ketawa, dia pun berjoget berzapin sambil bergangnam style depan TV.

Personally ai rasa rancangan ni memang bagus untuk menarik minat anak-anak kita untuk belajar Bahasa Inggeris dengan lebih berkesan and more fun. Teringat pulak zaman ai dulu-dulu. Yalah, kita bersekolah di kampung walaupun English subject selalu dapat A tapi alahai malunya nak bertutur dengan rakan-rakan sebaya. Takut salah sebut, takut diejek berlagak and macam-macam lagi takutnya.

Masuk sekolah menengah pun sama jugak. Walaupun nama aje bersekolah di sekolah yang terkenal di sana (sana, sana nun...) tapi alahai takutnya nak bercakap omputih ngan kengkawan. Bila masuk kelas audio, cari tempat duduk pun jauh di belakang dan beriya-iya ajak kawan yang terrer speaking English supaya duduk di sebelah kita. Lepas tu apalagi, tertunduk-tunduk malu takut gila kalau nama dipanggil cikgu. Boleh kena kejutan elektrik statik ler kalau tetiba dengar petir berdentum aka suara cikgu memanggil nama kita -_-

Bila masuk pra-U pun sama juga. Siap ada English week selang seminggu tu. Bila masa English week, sapa yang bercakap BM kena denda 10 sen. But then, kita orang pun pandai juga. Bukan aje tak cakap BM, kita tak cakap langsung. Takdalah kena denda! Hey, kalau tak clever cenggini, camne  leh masuk U, betul tak?

The very first time I cakap omputih if I'm not mistaken masa interview kerja. No choice. Terpaksa cuba cakap walaupun berterabur lintang-pukang ke apa. Yang penting the interviewer faham maksud yang hendak disampaikan! Well, you know...you know... -_-

Back to OME, Bubbly Abang told me this, 

"Mommy, I don't have to read English book or go to tuition anymore. I can watch Oh My English  and learn!"

Mommy happy ke or sad when hearing this? *terkebil-kebil merenung bintang di langit sambil mengira monthly budget and otak kosong tak tau nak fikir apa*









4 comments:

  1. Oklah tu walaupun takut nak bercakap tapi dapat A...Yang sorang ni ha...dahlah dapat D kot.....cakap apa lagi lagilah seriau...haha...sampai dah kerja pun masih ngeri lagi nak cakap omputih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menulis, membaca dan bercakap memang berbeza. Kalau dulu bukan main lagi idea nak bercakap dalam kepala ni tapi bila tiba masa nak bercakap, waduh...nangis-nangis nak memikirkan ayat penuh.

      Takpalah OKje kalau tak cakap English tapi OKje memang mahir ya Jawanya. Saya pun kalau suruh mahu failed paling corot. Satu pun tak pandai...bila tanya orang mana dan jawab Johor, mesti orang kata, "Ni mesti Jawa! Cer cakap Jawa sikit nak dengar!"

      Rasa cam nak tempeleng aje...keh3x

      Delete
    2. hehe...cer cite awak sebenarnya Jaws ke dolphin ni?

      Delete
    3. Kita separa Jaws separa... eh dolphin tu apa ke bendanya?

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...