Thursday, July 11, 2013

Satu Ramadhan

Alhamdulillah, selesai sudah satu hari di bulan Ramadhan *gembira* Harap-harap, ibadah puasa tahun ini akan lebih diberkati berbanding dengan tahun-tahun yang sebelumnya.

Hari pertama bermula ketika bangun sahur @ 4.30 pagi. Lazimnya Hubbydearie and I jarang ambil makanan yang berat-berat. Sekadar sebiji, dua kurma dan roti. For Hubbydearie, he prefers to have coffee or green tea and for me, definitely a cup of Milo ^-^

Lepas tu ai pun tidur-tidur ayam sekejap and woke up again for my daily routine @ 5.45am. Walaupun sekejap rasa macam lamanya dapat tidur lena ^-^. Hubbydearie tak tidur selepas sahur. Selesai solat Subuh, dia akan tidur sekejap.

For the first day, I didn't feel anything. Rasa lapar mahupun dahaga langsung takda terfikir but then as usual the traffic jam was really terrible. It takes me less than 30 minutes to reach home on normal days but for the first day of Ramadhan, I ended up almost an hour on the road, just to fetch my Bubbly Abang from his school.

Apalagi, memang rushing gilalah selepas itu. I already decided  not to cook on the first day of Ramadhan. Kononnya nak meninjau pasar Ramadhan di tempat terdekat. Lagi sekali, sangatlah mengecewakan. Dengan orang yang penuh sesak sampai tak nampak apa yang dijual dan bila dapat membeli pun, makanan tak sesedap mana dan harga semakin mahal pulak rasanya. Tapi nak buat macamana memandangkan memang tak sempat nak masak apa-apa untuk berbuka.

Dugaan berpuasa on the first day tidaklah seteruk mana. Yang paling menggelikan hati sudah tentu melihat keletah Bubbly Abang. Ai dah ingatkan dia supaya niat puasa dan kalau tak tahan, tak kisahlah pukul berapa sekali pun, dia boleh buka puasa. So, in the morning I called him from my office and asked, 

"Are you fasting today?" 

"Yes, Mommy! I only ate Maggi this morning!"

Oh, my! He went to school as usual and when I fetched him in the evening, he told me this,

"Mommy, I am so hungry and thirsty!"

"You didn't eat during recess?"

" I didn't. I am fasting today from 12 until now!"

Oh, my, my, my!

 

4 comments:

  1. Sah...entri syok sendiri hahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini, meh sini! Kalau tak datang, kita gi ketuk pintu rumah kang! Macamlah dia tak pernah syok sendiri gitu ....

      Delete
  2. Hahahah..bijak abang..asalkan puasa..tak kura la jam berapa pun..hehehe..adik nanti cemana la gamaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia punya thinking kalau tak makan, tak minum tu consider puasalah walaupun startnya lewat... Kalau Adik nanti saya rasa dia yang mengajar saya pula bila nak buka puasa!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...