Tuesday, August 20, 2013

Oh, tragiknya!


Oh, alahai... Nak cerita pun sikit punya ngeri *sambil tutup mata* Bukannya tragis pun tapi knowing me yang takut/geli dengan segala macam pet animals dan haiwan liar memanglah benda kecil pun jadi isu besar *gelak tak ingat dunia*

Tapi ai ni tak macam one of my sisters. Dia memang kes terpencillah. Sangat teruk. Dia takut pada kucing dan bila nampak aje kucing (dari jauh), dia dah terjerit-jerit minta ‘diselamatkan’ macam budak-budak yang helpless tu, yang tak boleh nak menyelamatkan diri sendiri *gelak* Memang ai tak sanggup nak join sekaki bila incident macam tu berlaku pada my sister.

Alkisahnya, pagi tadi ketika sedang memandu ai ternampak pemandu lori di depan ai mengelak sesuatu. Ingatkan dia cuba elak lubang. Tup, tup, mana tahu rupa-rupanya dia cuba mengelak seekor kucing. I pulak dek kerana quite close to the lorry, tak tahu nak mengelak camana. I immediately swerved my steering to the right to avoid hitting the cat. I fikir dah oklah. Tetiba I terdengar macam bunyi ‘benda patah’. Oh, alahai...did I really, really hit the cat? Cuak gila nih...

Dek kerana takut dan ngilu/geli geleman punya feeling, I tak berani nak berhentikan kereta. I didn’t dare to get down and check under my car. Kalau betul I terlanggar kucing tersebut, memang I yang termuntah-muntah or even pengsan kat tepi jalan tu nanti instead of meratapi nasib si kucing tadi.

I dah mula imagining things. Mulalah I teringat about my friend yang tak sedar pun ada kucing dok sedap tidur kat enjin keretanya and realized something was wrong somewhere when the engine couldn’t start. Bila bawak gi mekanik tetiba walla, oh my, oh my... I tak sanggup nak elaborate. Guess your wild imagination pun leh fikir apa yang ditemui.

Back to my story, walaupun tak berani nak berhentikan kereta, I managed to look at my side mirror. Oh, God! I saw a cat (with the same colour) running to the other side of the road (and still in one piece ... aha) I bet it’s the same cat coz I didn’t see any other cat on the road just now. Honestly speaking, ini dah kira macam hit and run nyer incident. Lucky tiada sesiapa jadi mangsa. I do hope kucing tu tak apa-apa, tak patah kaki or whatever.

sampai ke hati nak 'terlanggar' kalau comel camni?

However, sepanjang perjalanan ke pejabat I dok membayangkan what if (and what if, what if...) memang betul I TELAH melanggar seekor kucing. Just imagining that saja boleh buat I tak keruan dan mulalah dok fikir the ending of the sad story... Teruk betullah...

I ni sebenarnya even kalau nampak tikus kena lenyek atas jalan pun boleh mendatangkan ‘morning sickness’ inikan pulak kalau I’m the culprit. Hishhhh.... hopefully it’ll never happen to me!

Gosh! Phewww! Whatever!








4 comments:

  1. serious kesian klu ada kucing yg bergelimpang kena langgar kat jln raya. dia punya feeling, sedih ya amat. dah lah comel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lynn,

      Itulah pasal nyer. Walaupun kucing tu selamat tapi imagination dah jadi wild giler kot2 kalau benar itu yg terjadi.

      Delete
  2. Assalamualaikum wbt..

    Hehehe sofia mmg fobia kalau langgar something bila driving..lagi la kalau langgar benda hidup..haha mmg ngeri dan terbayang2 je sentiasa

    regards,
    Smiley


    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sofia sudi jengah...

      Belum langgar lagi dah mula 'berangan' yg bukan2..eeiii memang ngeri lah!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...