Friday, October 25, 2013

Blog tanpa gambar

Biasanya bila baca blog tu mesti nak tengok gambar-gambar menarik, kan. Kebanyakan bloggers suka letak gambar nice places, family, and food (yang selalu buat I terliur pepagi hari tau) Kalau tiada tu, rasa macam ada yang kurang pula. Macam 'something kurang somewhere', kan ^_^

Macam itu jugalah my blog ni. Well, I just started blogging in July 2013 and when I started.....eh, nanti I ceritalah. Let me corner baring my writings first to make you people exhausted,  tired and bored looking for the point, yeah!

Tapi those yang rajin buat kunjungan balas to my blog and serajin I mengomen balik di sini (thank you very much from deep down my humble heart and I appreciate your visit very much, muah, muah, kelecops, kelecops right and left, ok) pasti sudah terbiasa dengan my blog yang most of the time memang tak bergambar except gambar my super precious and beloved heroes dan kartun uploaded from mr google (how do we know that google is a male or female? haishhh...bantai ajelah...)

Ada sebab sebenarnya. Hah, inilah baru I nak bercerita! (Wah, panjang ya mak eh buat introduction dah perenggan keempat baru nak start story telling) Hope you are still reading and tak tertidur meleleh air liur right in front of your computer *gelaklah*

I ni sebenarnya memang tak suka bergambar. I love taking picture of my kids and hubby (but my hubby already warned me not to put any pics here without permission walaupun katanya dia sangat handsome dan 'bergetah' and I think I won't get that permission so soon...)

Alkisah... masa zaman dulu-dulu, akak ni sebenarnya gila bergambar tapi unfortunately akak tak 'makan gambar' and end up gambarnya tak menarik di hati kakanda ni. Janganlah nak berangan ambil gambar super spontan gitu. Memang sahlah sangat sempoi-tan which I tak suka, Kalau dah tuanpunya gambar tak suka, memang tak merasalah gambar-gambar tu nak keluar paper yek (Cis, mengalahkan K-pop celebs lak) So I pun decided, I don't like to take photos ANYMORE.

Another sebab, my phone dah nyawa-nyawa ikan sebenarnya. Dah menggelupur tahap gaban. I dah merayu, melutut kat Hubbydearie (bukan suruh beli tapi I nak beli sendiri pakai uang sendiri tu) tetapi katanya, untuk apa? I pun jarang nak angkat telefon, nak telefon orang dan seangkatan dengannya. Kalau yapun saja suka-suka mendail anak di rumah, check background Hubbydearienya activities (itu yang dia tak suka tu, kalau takda langsung handphone, lebih afdal katanya) dan honestly speaking, I am not active kat FB ke (well, I ada personal FB akaun baru aje signed up last year dan kurang diambil peduli), twitter ke, instagram ke, you just name it, I don't have it you see ....

Handphone I tu dah pernah hilang 5 hari 5 malam, dah pernah masuk dalam baldi penuh air, dah berpuluh kali kena baling dek si Adik Cute, dan dah tak mahu berfungsi lagi dah kameranya sebab boring giler dengan tuanempunya handphone yang tak pandai ambil gambar cun melecun. Kalau I tunjuk physical looknya kat sini, for sure ada yang menangis mendayu-dayu, merayu melutut-lutut minta I ganti ajelah yang baru. Namun handphone tu tetap setia disisi menunggu masa to bid farewell. Kesian, kan. Luruh airmata I sekejap ...

I tahu ramai para ibu di luar sana yang memang tak senang duduk, tak senang makan, tak senang nak buat apa-apa bila ada anak kecil dan lasak tapi tak tahulah mengapa I memang tak peduli tentang pose-pose istimewa untuk diupload di sini bila bersama family. I boleh aje keluar dengan my family without my handphone. Sebenarnya ada aje kamera boleh guna tapi eh, tak umpphlah nak angkut-angkut kamera pastu click here and there. Jakun sangat pulak rasanya ... (for melah ye, jangan pula orang lain terasa, sebab I tak pernah buat begini)

Kalau sesekali rasa teringin nak take some photos, try juga nak guna Hubbydearie's  tapi always ajelah jawapannya a big 'NO' (ni for sure nak letak gambar kat blog nih...) Kedekut betul tau, langsung tak nak bekerjasama. Katanya nanti year end boleh beli S4 (tadi kata I tak pakai handphone pun takpa) tapi tengok dulu macamana taksubnya I dengan mengambil gambar. Kalau orang sibuk makan, I sibuk petik-petik gambar, anak-anak tak terurus berlari lintang pukang dalam restoran macam milik parents mereka aje, confirm tak payah beli handphone baru.... Uwahhhhh ....

Ni tengah mengajar my superheroes to behave themselves supaya Mommy dapat izin beli handphone baru ...

And I guess, this is one of my wishes for 2014. Taklah penting sangat pun this wish. Maybe dok No.10 dalam wishlist kot.

Begitulah alkisahnya betapa sedih dan terharunya hidup I sebagai seorang blogger picisan (mak datuk, tak mahu menyerah kalah dia nih...) tanpa a very 'smart' phone di sisi.... 

Sedih, kan!

Nah, ambillah tisu ni I bagi free aje.


Eh, bukan ini tisu tandas, yang ni baru I bagi free ...



*Kan dinda dah kata, dinda suka googled gambar tau*










16 comments:

  1. salam perkenalan dari saya... saya follow blog awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jue. I dah letak yours kat my bloglist. Nanti saya buat kunjungan muhibbah ye!

      Delete
  2. bagus juga entry tanpa gambar,asalkan isi kandungan menarik

    honestly klu kt luar n depan org sy pun jarang ambil gambar..tambah2 klu tgh makan kt luar,segan kot..kadang2 tu je tgkp gambar curik2,tp mmg jarang sgt la..pic semua sy snap diluar dr pemerhatian org rasanya.hehe..

    gambar ni sebenarnya bagus utk entry yg ala2 malas nak menaip..bagi gambar je menceritakan segalanya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tak banyak letak gambar, terpaksalah saya jadi tukang karut. Itulah sebabnya juga entri saya panjang berjela, tak reti nak letak final full stop kat mana...hahaha... Harapnya PK akan sentiasa membaca ye!

      Jgn main skip-skip, nanti tak lulus periksa!

      Delete
  3. hihihi.... saya sukeeee sangat bergambar. cuma tak letak gambar sendiri je dalam blog. malu ~~~

    kalo office event ke hapa, memang gambar saya berterabur sana sini =)

    sempat lagi... 2013 ada lagi 2 bulan ni. kalau tak sempat, kita fwd la 2014.
    *nak laptop! nak laptop - kisah orang yang laptopnya dh rosak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak laptop ye? Pakai make up tebal2, lepas tu lari keliling coffee table kat rumah tu. Nanti cik abang tak tahan menengok keletah yg cam nak muntah darah tu, for sure dia belikan laptop baru ... :D

      Saya memang jarang bergambar sekarang ni kalau adapun bila di rumah aje dengan anak-anak. Bila keluar rumah, selalu saya sibuk jadi tukang amik gambar untuk suami dan anak-anak. Kalau tak catch the moment tu, rasa cam saya pulak kan...

      Delete
  4. Baru tau teman kisah disebalik entri tanpa gambar kome ye......sedih teman dengonya ...... dah katanya isteri mithali....kenalah mendengo kata laki ...hehe....
    Nampaknya tak de chance le okje nak menatap wajahmu....
    Tapikan MD.....mungkin okje tak pandai bercerita macam awak....so okje mmg kena ada gambar ......kuranglah sikit ceritanya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje nyer tulisan ok aje. Belum baca pun saya dah senyum sorang-sorang. Yalah OKje, mana tahu tetiba saya meroyan nak letak gambar celeb saya kat sini, nanti OKje tatap ajelah sampai tak leh tidur malam yek!

      Delete
  5. Salam MD...

    bila agaknya kami dpt tgk pic hubbydearie tu ye...hehe..

    Sypun suka letak pic bila buat entry sbb sy tgk kebanyakan blog yg sy pegi mcm tu...haha..org baru belajar le katakan...ikut je la apa org buat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam WA,

      Saya ni memang selalu keluar dari aktiviti berkumpulan. Sebenarnya saya selesa aje kalau buat entri tak bergambar tapi tulah, yang membacanya mungkin bosan kan dok tengok tulisan dari awal sampai ke akhir.

      Tang HD tu rasanya memang tidaklah setakat ni. Kalau ada gambar dia saya letak dalam FB pun dia bising. So kami jadilah suami isteri yg low profile kononnya ... :D

      Delete
  6. act tak kisah pun entry ada pic ke tak..
    cuma klu ade tu meriah lah skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Lyn. Kalau kena yang pandai ambil gambar, boleh jadi seronok tengok gambar aje tanpa baca cerita. Lama lagilah tu kalau nak tunggu blog akak ni penuh gambar warna warni gitu ...

      Delete
  7. ooo gitu kisahnyer takperla...janji i suka jer nak baca kat sini...tapi kalo ader gambo seronok sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal... Kalau takda gambar macam penat pulak nak baca sampai abiskan... Eh, lizz dah back to normal yek :D Penat tunggu latest entri.

      Delete
  8. Assalamualaikum...

    Hahaha macam sofia suka letak gambar sebab selalunya sofia tak reti nak cerita guna words haha tu yg guna byk gambar...kadang2 lebih nak merapu je hahaha

    tapi blog akak ada info..tak pe..tak de picture pun sure ramai punya yg nak baca...

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Sebenarnya kalau ikut kata hati, lebih suka menulis daripada meletak gambar. Tapi memanglah rasa macam penat ajekan bila nak baca tulisan aje tanpa gambar menarik.

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...