Monday, October 7, 2013

Kisah hujung minggu

Hujung minggu yang baru ni memang sibuk. Bila dapat tahu yang mak mertua nak datang ke Malaysia hujung tahun ni, mulalah tak senang duduk. Opps, jangan fikir bukan-bukan dulu. Bukan tak suka beliau datang tapi risau macamana nak make sure rumah sentiasa kemas teratur. Yalah, my two boys tu bukannya faham erti 'kemas dan teratur'. 

Kalau suruh my superheroes tunjukkan macamana nak mengtunggang-langgangkan rumah (Eh, ada ke perkataan ni? Takpa, takpalah bukan ai ajar kelas BM pun kan...)  yang itu memang mereka sangat expert. More than PhDnya level. Sakit jiwa-raga Mommynya setiap kali tengok hasil kreatif mereka berdua meng'indah'kan my home sweet home.

So back to my weekend story, ai pun decided nak mengemas rumah. Buang itu, buang ini (dan beli ini, ini, ini, itu dan itu) Eh, sama banyak pula rasanya buang barang dan beli barang tu ^_*. Standardlah kan kalau tak penuh isi rumah sampai sarat barat, memang tak sah. Jadi apa motifnya membuang barang pun ai sendiri keliru sebenarnya ~_^

Seawal pagi Sabtu ai sudah terexcited nak spring clean my house. Baru aje buka mata tengok skrin komputer dah habis kena conteng dengan hasil lukisan kreatif si Adik Cute (sangat kreatif sehingga ai nampak line lurus bersimpang perenang, bersilang-silang aje sampai nak pitam kepala nih...) Mommy pun buat standard procedure, pitching kasi naik tinggi sikit. Mulalah masing-masing buat muka tak bersalah (walaupun dah tahu siapa the culprit as usual lah kan...) sambil tertulis dengan jelasnya pada muka ala-ala comel mereka, " Mommy, please forgive me... I promise I will never do it again!" Oklah, angin Mommy baik so tak jadi nak marah.

Hujung minggu juga tetiba nafsu memasak datang membuak-buak. Tetiba aje nak masak itu, ini. Oklah, ikutkan aje nafsu tu. Malangnya nafsu makan si Abang dan Adik tidak melimpah-ruah macam nafsu memasak Mommy. Sedih betul... (Eh, ai tak cakap pun ai masak tak sedap...jangan pepandai pulak buat assumption. Si Abang tu very picky eater dan si Adik pula berapa kerat aje isi makanan yang betul-betul masuk dalam mulut, kan ...) 

That was my last Saturday punya cerita. Mana gambar ni?

As usual Mommy ini memang pemalas nak snap, snap. Lagipun both tangan tengah sibuk berkemas dan mulut pula sibuk berkicau. Takda masa ler nak pegang-pegang handphone sambil posing dengan rumah yang bersepah ... (Alasan yek, memang ai ada banyak alasan kalau nak beri, cukuplah satu ni aje ...)

On Sunday, the whole family keluar rumah melawat orang sakit, pergi majlis kompang bagai dan juga berjalan hingga nun jauh ke Klang (well, I don't travel overseas in a short notice hehehe...) 

Agak-agak ada gambar tak? 

Alahai, sudah tahu bertanya pulak tu .... 







14 comments:

  1. sure letih kan bila dah mengemas rumah sehari suntuk..
    klu nampak bantal sure lelap tak sedar2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kalau ada bantal nampak bantal aje instead of handphone. Lebih baik tidur terbongkang daripada sibuk snap gambar..aduhai :D

      Delete
  2. kemain penuh aktivitinyer tu..
    Mak mertua nak datang yer..
    kalo saya pun sama kalo ader tetamu nak mai umah kemain
    busy lagi...
    sama lakitew semangat nak masak tu tetibe jer membuak2 dihujung minggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila mention mak mertua ni ada sedikit berdiri bulu roma ...hahaha...mcm hari2 pun dia nak test kita kan...lagilah pulak kalau jarang jumpa.

      Bab meroyan nak masak ni Lizz, kalau anak-anak suka makan takpa ini si Abang tu picky eater ler sesangat. Nampak makanan baru, dicium dulu bau isi kandungannya. Kalau tak kena bau, memang dia tak mahu. Tension akak tau....

      Delete
  3. cmna ni masak takdeorg makan,klu sy heavennya..tak payah la masak..masalahnya si cubby makan je kerjanya..lapar je kerjanya..nk tak nak kena la masak..sanggup kot masak dr beli sbb malas nak keluar.hehe

    ur MIL or mana?overseas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas masak saya nangislah sedih-sedih konon anak-anak tak sayang Mommy. Penat main kat dapur sediakan menu the latest. Pastu anak-anak pun dok mengerumun makanan dgn penuh keterpaksaan ler ...hahahaha....

      Delete
  4. betul tu kak, kite bukan risau ape , tapi risau umah nak kene kemas....anak2 behave...ye laa org jauh dtg kan ...mau tak kite risau...kalo boleh biar le semua nampak perfect...auwww!!

    akak mertua akak org mane...bunyi mcm jauh jek tuuuu...so menantu dah plan ke nak masak ape tuuu....mesti le amik peluang nak pikat perut mak mertua kan heheheeheh...nanti snap le gambar yeak nak tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tunggu akak amik gambar kalau tidak memang mati kebuluranlah nampaknya nak tengok gambar ..hahahaha....

      Mak mertua ni memang dah disuaipadankan dengan feeling2 seriau gitu ek, bila nak datang aje mulalah mengelabah tak kena tempat. Bulan Dec tu hajat nak datang, tapi akak dah nak terpengsan apa nak buat. Soalan makanan tak kisah, makanan kita semuanya benda baru bagi MIL. Sedap ajelah agaknya sebab tak dapat rasa selalu kan ...hahahah...

      Delete
  5. salam..itulah mum terlalu bz sampai nak snap pic untuk kami macam tak sudi sahaja.jadi apa sudh jadi kemas ke tidak rumahnya atau kemas sekejap pastu tukang sepahnya datang balik hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tak sudi tapi tangan memanjang aje penuh...hahaha...alasan lagi! Standardlah kan kalau ada budak2 kat rumah mmg dah boleh agak dah apa yang akan berlaku.

      Delete
  6. perkara biasa bial dah jadi mak kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak-mak ni mmg sibuk maklumlah kita kan semuanya superwomen *_^

      Delete
  7. hehe...... dah sampai pun sekarang orang yg dinanti! Kalau OKje pun sama le....bukan tak suka dengan depa....maleh nak mengemas, maleh nak masak, maleh nak menghidang, maleh nak berlakon depan depa... pendik kata segala galanya maleh lew.... hehe....teruk betui yek menanti hantu ni hehe
    kalau beli jer selama mereka ada boleh tak...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, Hubbydearie lagi teruk tau! Hari tu bukan main rajin alahai berkemas maknya nak datang. Ni bila dah datang, sifat rajin mop lantai pun hilang! Saya tanya tak nak tolong kemas2kan rumah ke? HD jawab senang aje...takpalah Mami pun dah tengok macamana rumah kita... Eh, senangnya!

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...