Friday, October 4, 2013

Nak gelak ke?

Ada beberapa insiden yang berlaku di pejabat yang kadang-kala mencuit hati ai. Bukannya ai simply nak mendengar perbualan orang tetapi dah orang bercakap sikit punya kuat bagi semua orang dengar, macamana nak tutup telinga ... 

Insiden pertama

Seorang rakan pejabat sedang berbual dengan seorang warga asing yang berasal dari Brazil. Rancak ai dengar perbualannya. Gelak sana, gelak sini (dia yang gelaklah, foreigner tu tak gelak pun mungkin sebab tak faham apa yang dikatakan) Bukan ai seorang sahaja yang mendengar. Rakan-rakan sepejabat yang sama pun turut mendengar sambil senyum-senyum kambing. Yalah si foreigner ni datang atas urusan rasmi tapi kawan kami yang seorang ini mengajaknya berbual kosong pulak! Kononnya nak jadi friendly (or maybe cuba nak mengurat kerana si foreigner ni perempuan muda dan cantik manakala kawan pejabat ai pulak lelaki) Tiba-tiba ai dengar statement ni:-

"Oh, you are from Brazil??? I only know Brazillian footballers ..."

Sambung lagi sikit ...
 
"What I love about Brazil is the spaghetti. I love spaghetti so much!"

Hah???

Insiden kedua

This incident happened a few years ago. A Japanese boss merayau (dah takda kerja agaknya)  bertanyakan makna satu perkataan in English yang tiada kaitan pun dengan urusan pejabat, saja suka-suka agaknya. Malangnya beberapa orang yang ditanya, geleng kepala termasuklah ai sendiri. Sebenarnya kami tak faham apa perkataan yang sebenarnya. Disuruh tulis, beliau sendiri tak tahu macamana ejaan yang betul. Pening kepala memikirkan apa perkataan yang ingin diketahuinya. 

Lalu beliau bertanya pada a colleague of mine lantas jawabnya,

"Is it in American or British English? I only understand British English!"

Adui!

Insiden ketiga

My boss and I ada appointment with a big oil and gas company representatives. So, kami masuk dalam meeting room berdua manakala the O&G company rep tu datang bertiga, very young girls from HR dept. This Japanese boss can speak English in fact tapi entah kenapa dia tak mahu berjumpa mereka sendiri. Nak juga dibawanya ai masuk sekali. 

So, masa sesi perkenalan, mereka bertukar-tukar business card. One of the girls pun tanya kat my boss,

"How do I address you?"

Selamba aje my boss menjawab sambil menghulurkan business cardnya,

"Oh, this is my card but no address there!"

Sampai sekarang ai dok bertanya sama ada my boss saja-saja nak buat joke bengang ke apa ni ... (He is quite funny guy though...)

Insiden keempat

My boss tunjukkan ai satu application form. Dekat situ ada tertulis 'Profession : Midwife' Lalu dia pun tanya pada ai kembali,

"Can you explain to me... this guy  already married but his friend he mentioned here, a lady right? (sambil tunjukkan ai form tersebut dan menggaru kepala yang tak gatal) errrr.... Is she his second wife?"  

Just because of the word 'mid' ... sebabnya setahu dia di Malaysia boleh ada empat isteri!

Insiden kelima

My friend  from another department berpuluh-puluh kali cuba menghubungi seseorang di satu kementerian. Dari pagi sampailah ke petang, tak juga dapat orang yang hendak dihubungi.

Lantas waktu lunch break, dia pun mengadu pasal kesukarannya itu. Kami pun tanyalah,

"Department apa yang you sibuk mendail ni tak dapat-dapat ni?"

"I nak call Human Rights for Obesity and Kurus-sitylah!" 

Hehhehe... geram punya pasal! 

Sebenarnya dia nak menghubungi Human Rights & Social Affairs Division, Wisma Putra  aje ...





 

26 comments:

  1. hehe semua klakar....
    memacamkan...
    waa kerja company oil & gas yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tettt, salah tekaan tu :D Akak kerja ngan company jepang tapi bukan O&G company.

      Delete
  2. Assalamualaikum,

    Hahaha..tuh yg kadg2 blh ade misunderstand dlm communication kan...

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat kerap berlaku di company ini :D

      Delete
  3. Baca insiden tu banyak pengajaran yg boleh okje dapat....ada yg kena mengena dgn pengalaman sendiri mahu pun org lain ....maklum le bercakap dgn bahasa org lain....hehe tak kita, org tu yg kurang faham hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senangnya macam itik ngan ayam ler .... Pernah juga saya main sign language lagi...abis keluar segala batman, superman, ultraman nyer signs ...hehehe...

      Delete
  4. Salam....

    Hehe..gelihatikan....tp kalau saya,sememangnya tak faham,sy akan tanya maksud..kalau masing2pun x faham..kira ok dah tu..hehe..bak kata u la..mcm ayam beckp dgn itik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... bila dah berbagai bahasa digunakan, kita pun naik pening kepala.

      Delete
  5. hahahah.. dah boleh jadi joke ptg2 ni..
    hilang ngantuk sat.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan kalau menyaksikannya sendiri.... nak gelak sampai nangis rasanya, huhuhu...

      Delete
  6. hehehe tersenyum sendiri KA baca n3 ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah sis, tak tahu mcmana nak react esp. bila bos sendiri buat joke cam nih!

      Delete
  7. you make my day...spaghetti dari brazil keeee???? ai pun cam confuse je...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...spaghetti itulah keyword kepada joke yg nak diceritakan... sejak bila ek spaghetti jadi makanan dari Brazil? Did I miss anything here ? :D

      Delete
  8. part name card tu I suka.. lawak lawak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai sekarang I pun tak tahu sama ada dia saja-saja nak buat joke bengang depan perempuan-perempuan comel dan intelligent ataupun memang dia tak faham maksudnya ....apapun bos kan so better keep quiet. Kalau gelak tak ingat dunia nanti, mengamuk pulak ...

      Delete
  9. hehe..macam2 gelagat kan
    yumida pun pening gak bila x fhm apa yg org cakap
    slang lain..terus jd pusing nak memahami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak faham slang, senang aje... 'Excuse me' memanjang ajelah sampai end :D

      Delete
  10. Haaaa....lucunya semua insidens tu... kalaulah saya di situasi tu.. mmg tak tahan nak gelak terutama yang ke 3 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. My immediate superior tu, tak leh nak gelak sebab depan tetamu. Keluar aje dari bilik I terus masuk bilik air dan senyum sumbing tak ingat dunia, pastu serius terus sambung kerja balik!

      Delete
  11. Ha..ha..lawak pagi sabtu..salam kenal mummydearie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Raudzah. Terima kasih kerana singgah. Kelakar bila ingat insiden-insiden ni semula.

      Delete
  12. Salam kenal mummy dearie....Ini sama macam kes kak Julie dahlan ( dulu selalu gi film festival dgn dia) masa dlm bas kat Beijing dia terjerit kat I zara...tengok tu kat cina ni pun Ada mutton cross the road banyaknya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Oh, ya ke? Mutton tu jelmaan semula ke apa agaknya? :D

      Delete
  13. hehe sabo jer la.macam2 insiden,yg paling kelakar yg frst tu..also yg boss u tu.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brazil dgn spaghettinya...

      Bos I tu kan...memang nak kena tau!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...