Friday, November 29, 2013

Blogger itu future besanku!

Ahaks! Kelas tak tajuk? Kelas  tak? Kelas tak?

(Angkat tangan ramai-ramai tanda beri sokongan... clap3x)

Eh. hello..... bukan 'besen' lah. Orang kata 'besan' ! Napa ni sampai tergeliat lidah? Belum sarapan lagi ke?

Lepas balik bersiar-siar di Bradford, hari ni I kena pergi 'outstation' pulak kerana tugas yang perlu diundercover oleh mamarazzi this time.

Well, today tak boleh intro merapu. Nampak tak tajuk tu apa. Makanya demi anak-anakku terpaksalah I behave sikit hari ni. Maklumlahkan nak bergosip pasal future besan. Mestilah nak kena jaga status adab-adab ketimuran pihak lelaki. Kalau tidak, macamana nanti nak arrange wedding of the year? Nak kalahkan Che Ta dan Zain tu.... Semua pun nak ikut tarikh lahir. Eh, awak... si bambam lahir Jan 1 kan? Ohhh, selamatlah boleh beli cincin kahwin harga RM1,100 aje dan mas kahwin RM110 aje @_@ (Kalau ikut orang Johor lagi padan muka mas kahwin RM22.50 aje tau, kira I ni mentua yang prihatinlah kiranya...)

Nak tahu siapa yang nak berbesan dengan I ni? Alahai berlagak diva pulak padahal bukan glamour pun. Honestly speaking I yang queue untuk registration masuk meminang 'bunga di taman' ^_^ Dan siapalah agaknya yang malang nak jadi besan I tu yek?

Marilah dekat sikit. Kan dah kata I tak boleh huha-huha hari ni. Cerita pun kena penuh dengan gaya kesopanan. Inilah I kenalkan blogger Masterchef yang suka sangat berjimat cermat dan menu masakannya memang ada aje trademark jenama 'bodo' (Huahahahaha......gelakkan dia!)

Disebabkan kerajinan Masterchef ni memasak, sampai bakal menantu pun habis bergelimpangan (Habislah anak I tak dapat cukup kasih-sayang dari mak mentua cam ni...) Tapi takpalah I consider juga sebab beliau rajin memasak so takdalah bakal menantunya kelaparan sesaja bila turn beraya di rumahnya...keh3x.

Inilah dia, my future besan.... Puan Kutu @_@  (Cepat! Cepat! Tepuk tangan kuat-kuat nanti dia merajuk kang.....)

Masa mula-mula singgah bergosip ke rumah multi-storey PK ni, I pun pelik dalam banyak-banyak nama, kenapalah yang ini dipilihnya. Makanya, I buat kesimpulan ketika itu berdasarkan dua sebab di bawah :

1. PK ni memang suka main kutu. Alah, you all...yang money collect-collect every month pastu divide-divide ikut nombor giliran tu!

2. Memang hobi masa lapang PK ni kerjanya mencari kutu atas kepala (huahahahaha....nak kena lempang nih!)

Kalau nak tahu mengapa PK menggelar dirinya Puan Kutu, bacalah di sini ya!

Oh, MD...please behave yourself! You are gossiping about your future besen opppss... besan you know!

I guess ramailah memang kenal dengan Puan Kutu ni sebab dia memanglah famous amos, maklumlah blogger merangkap Masterchef pastu ada pula sekuntum bunga di taman yang aloloooo....berkecai hati kalau tak dapat masuk meminang wey!

I tak suka nak tempek-tempek gambar so kalau you all berminat nak queue sama untuk registration for tahun 2033 silalah ke blog PK. I ni future MIL yang open minded, first yang diterima firstlah yang dapat @_@

Marilah I nak gossip light-light aje pasal PK ni. Boleh ya, besan? Takkanlah you nak marah I become friendly-friendly, gossip-gossip about your kebaikan aje tau.... Senyum sikit, senyum sikit...alololo....padanlah Afia tu comel ikut ibu rupanya (teks mengampu nih sebenarnya!)

Makanya I pun pergilah bertandang bawak pinggan-mangkuk kosong (PK suka masak, mestilah dia tapau suh bawa balik nanti) sambil borak-borak tanya khabar @_@ 

Ni nak tanya sikit Cik Puan Kutu.... first entry pasal 'Sitemap' ni apa ke bendanya? I confused you see... I nyerlah rajin (memangpun rajin memanjang) siap kopipes lagi...walauwey.... explain sikit, explain sikit.... (Dengan PK ni kena cakap elok-elok sikit sebab PK orang Mindef tau...jangan salah sergah, mahu nanti kena lempang betul-betul)

PK ni bukan budak baru belajar lagi sekarang ni. PK dah start membebel since Jan 15, 2011 secara rasminya (first entrynya you all check sendirilah and tafsirkan kalau clever sangat, I tak clever pun...) sebab ada banyak masa  terluang kerana si Chubby Aiman dah masuk 4 tahun (masa ni my lovely future menantu si Bambam Afia belum create lagi, keh3x) dan PK ni kerja ikut shift. Eh, tak, tak, tak...dia tak curang masa waktu pejabat. Kalau ada kerja dia buatlah, takda kerja aje dia menghadap komputer blogging2, commenting2x, gelaking2 kan orang^_^ (Eh, dulu PK kerja kat JayBeelah...dia kata kat tanjung tapi I nak letak JayBee gak sebab sedap bunyinya)

Kalau baca entri lelama PK, akan terjumpa juga satu, dua entri yang buat kita geleng kepala. Tersasar sungguh dari PK yang dikenali kini. Tak gitu Cik Muni? Main puisi-puisi lagi. Nanti datang meminang I nak bawa KA suruh berpantun pulak ngan si PK ni, tengok 'terrorist' tak dia menjawab on the spot! Ingatkan I seorang aje yang syok sendiri tulis panjang berjela sampai ngantuk-ngantuk orang baca, rupanya ada lagi yang lebih awal buat gitu, yek ^_^

PK ni sebenarnya very the muda belia  tetapi dua tahun lepas dek kerana jarang tengok cermin, PK rasa dia dah tua sangat walaupun dua tahun sebelum tu dia baru aje 25 tahun...(kiralah sendiri berapa umur PK ya...) 

Ada satu entri ni boleh pula buat I yang memang kememeh/cengeng ni bergenang air mata. Nak tahu kisah apa? You all bacalah sendiri kat sini sebab I nak kesat hingus jap. Tetiba teringat pada mine juga yang dah berbelas tahun tak jumpa, PK. Huhuhuhu...datanglah sini, marilah kita berpeluk-pelukan, menangis bersama mengingati keindahan zaman kanak-kanak bersama insan tersayang! 

Sebenarnya I belum sampai ke bab si Bambam Afia lagi walaupun itu sebenarnya main point I masuk rumah PK ni. You all mesti suka dengan si Afia yang baru 7 months aje ni. Baru baik demam katanya. By the way, I salute gak kat PK ni yang rajin meng'homeschool'kan anaknya. Rajin sangat...alahai bertuah anak I.... kah3x.

Aduhai, akak semput ni! Banyak betul entries PK nak kena korek. Dek kerana kesuntukan masa dan honestly speaking, I baru baca tak sampai separuh pun her old entries ( I'm going to read again after this) I have to end it here. Kalau tidak, kesian kat kengkawan baca entri ni sampai nak  terpengsan, terpitam nanti.

Buat my beloved future besan PK, hope you enjoy a little bit of entertainment today. Kalau rasa nak marah tu, buat-buat lupa ajelah ya. I'm ok je kalau lepas ni dia nak reject my Adik Cute nya application tapi jangan meroyan pulak nanti tak dapat cucu-cucu kulit putih melepak... keh3x.

I nak akhiri entri ni dengan sesuatu yang I cilok dari blog PK. You jangan marah I tau tak minta izin dulu. I nak beritahu satu alam maya betapa you ni walaupun nampak 'ganas'  tapi berjiwa seni gitu @_@

Menari denganku jikalau sudi
Ikut bersama si anak tenggiri
Tiada tandingi moleknya budi
Berbudi bahasa tiadanya rugi

Jangan tuan merasa cemas
Indahnya rupa wajah berseri
Saya tidak memandang emas
Budi bahasa yang saya cari 

P.S. Anak I, Adik Cute memang almost perfect. Sama macam dalam pantun ni @_@

Come behbeh... come closer....huge love and hugs from us over here!














41 comments:

  1. Kena Q tu ! hahaha..
    Jap ..lepas solat Jumaat kang nak masuk blog Puan Kutu tu..nak tgk bunga di tamannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sekarang semua pun kena Q bukan setakat nak gi haji saja, DZ. I dah booked earlier tapi kalau nak masuk tengok2 aje eh, silalah kan...takkan lah PK nak halau pulak!

      Delete
  2. Haa.. enjoy reading this. Saya pun baru sebulan lebih mengenali PK.. mmg banyak dapat info tentang PK bila baca hasil siasatan MD ni.. muda sangat la kalau baru 27 tahun si PK ni.. wah.. anak dah 6 tahun.. kawin awal rupanya dia...

    Dasyatla MD.. memang blogger tegar.. lain dr yg lain ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, AN...silap calculation tu. Entrinya was in 2011 masa tu umurnya 27. Dua tahun sebelum tu 25...Hahaha...sekarang cuba kira balik, berapa umur PK nih? Memanglah dia ni muda belia lagi....

      Delete
  3. lamanya dah booking ye MD..
    acik dulu2 pernah buat macam MD ni..tapi kan sampai sekarang acik belum ada menantu..lagi..tak tau la sempat ke tak dah tua2 ni bayang menantu pun belum ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang semua kena bookinglah Acik. Kalau ada permohonan online lagi bagus :D

      Alamak, takut pulak dengar cerita Acik ni. Nanti tak nak kawin-kawin pulak anak-anak saya. Tapi takpalah...perempuan ramai drp lelaki for sure mereka boleh demand.

      Takpalah Acik tak lama lagi sampailah seru memanggil-manggil nama anak Acik tu. Masa tu jangan lupa update majlis kompang bagai dalam blog..hehehehe..

      Delete
  4. dear future besan. TQ so so much 4 this lovely entry...:)

    serius segan macam nk hentuk kepala kt dinding bila org baca entry lelama..mmg itu the other side of me,dulu2 tulis syok sendiri tak budget org nak baca..tu yg panjang berjela tulis siap pantun puisi semua.skang ni tulis apa semua kena tapis pastu tak bley cerita byk benda yg sedih2 kt blog.tmbh plak sy ni bukan la pandai sgt bebel nti ada plak yg skip baca my entry mula la tensi sbb depa komen terlalu nmpk kejanggalan..hakhak..

    btw si bambam born 2 May 2013,cmna ni bakal menantu punya besday pun dh tersasar jauh.Pastu kite ni dh 29taun la bukan 27..yg tu entry dua taun lepas MD baca dh 27 kot.dh tua dah..taun depan dh bley say bye2 20an.....(mari reramai kita gelakkan MD.haha..)

    pasal sitemap tu kira macam label untuk entry kita..cth pasal resepi nti dia rangkum la semua entry kt situ..nk terang pun ssh..Awk google je pasal ni MD.sy dr dulu fail tak dpt buat benda ni..dh mitak tolong blogger terer pun tak dpt buat gak.tak tau apa tak kena..:)

    kesimpulannya siap sedia pantun seloka dr skang utk meminang bambam..i dah terima adik cute jadi bakal menantu coz nakkan cucu cicit yg putih melepak..tokwan bambam ni mamak (sebelah en suami) jadi kena carik gene yg lebih kuat,adik cute kira sesuai sgt la kan..muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, tulah PK dah lama tak tulis panjang-panjang dah silap bacaannya hah... Kita tahu bambam tak lahir on Jan 1, saja je buat gitu sbb senang nak buat hantaran kalau maknya minta ikut tarikh lahir. Kalau 2.5.13, tak ke kesian anak kita kena beli cincin rega RM2513, mas kahwin RM25.13, hantaran RM252,013. Jual anak tu namanya....hahahaha....

      Kita tahulah umur awak berapa PK. Dua tahun lepas awak tengok cermin rasa tua (27 tahun) tapi dua tahun sebelum tu awak baru 25 tahun. So campurlah sendiri jadilah 29 tahun. Eh, I juga yang kena buat maths kat sini....melampaulah you all ni :D

      Psssttt...ada orang nak gi tengok bunga di taman. Nanti kalau dia masuk meminang, awak reject siap2 eh!

      Delete
  5. tak pernah lagi bertandang rumah PK...insyaALLAH..best review lah mummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ema. Tetiba semangat keterujaannya, mengada-ngada dan tergedik-gediks nak mengorek entri lama kengkawan. Dah terlanjur baca, apalah salah review kat terus kat sini. Pergilah jenguk si PK ni, dia rajin juga masak bagi 'buncit' si Chubby Aimannya :D

      Delete
  6. dah amik borang application ke lum ni...
    lenkali sblum buat review ni...
    apply dulu and dapat approval...
    compom berbesen...opppss berbesan...
    baru buat review....
    hehehehehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I buat ni sis sebab nak menambat hati bakal besanlah tu... Tengok, tengok, dia terus reply dengan hati berbunga-bunga, satu peta Malaysia ni terima application anak saya. Saya dah pesan suruh dia reject aje yang lain-lain. Buang masa nak review profile anak orang lain. Anak saya dah cukup perfect dah utk si Afia tu....Wey, dah berat dah bakul ni saya nak masuk dalam. Kang susah pulak nak angkat sendiri :D

      Delete
  7. i pun tak pernah lagi bertandang..bolehlah jenguk2..panjangkan silaturrahim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PK ni ok, kekadang aje kegilaannya datang...jangan bimbang...dia gila memasak dan melayan si bambamnya aje. Dia ni pun leh time save budget, bolehlah berkawan dengan PK ni, Dee :D

      Delete
  8. kawanmu kawan ku jua....MD heehe tapi future besanmu bukan future besanku hehe.... jenuh le nak tunggu Afia anak dara, bujangku dah terlajak ke laut...hehe.....
    Lambat datang berjimba hari ni.... bizi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip...jangan potong Q. Tapi mmg betul tu, OKje kena cari besan lain ler...Anak OKje kalau tunggu lagi 20 tahun dah berapa umurnya? 37 tahun OKje...baru dapat menantu pertama...hehehe....

      Kita kan sibuk buat carigali minyak...tapi kita dtg juga berborak maklumlah nak skodeng orang tu cerita apa pulak!

      Delete
  9. lyn pun tak pernah jelajah lagi.. boleh lah slow2 tgk blog org..
    gitu.. terus nak berbesan yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...abis tu camna? Mak yg ngengada menyibuk...anak-anak rileks aje tak tahu apa-apa :D

      Delete
  10. Replies
    1. Gi lah terjah...tak rugi membaca PK membebel...hahahah....

      Delete
  11. MD bg soalan matematik belit2..sy ni dah la tak berapa pandai buat kira2..mmg fail sungguh!sory ye misunderstanding..skang mari sama2 gelakkan sy.muahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah PK, kalau dah tulis pun berjela-jela, nak bagi soalan maths pun seharusnyalah berbelit-belit :D Eishhhh, tak baik kita gelakkan besan tau.... (dalam hati...gelakkan dia kuat-kuat...huahahahahaa....)

      Delete
  12. amboi, dah declare bakal besan, heee..
    nanti saya jengok blog PK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu namanya ngada-ngada....Pergilah menjenguk PK ni...dia suka share masak-masak juga.

      Delete
  13. baru berkenalan dgn your future besan… mmg Afia comel sgt… ni buat geram nak ada baby girl lagi ni… hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....kalau nak queue utk Danish, sila ambil nombor. Mana tahu tahun depan ada online registration pulak. Tang nak ada baby girl lagi tu...saya tak bertanggungjawab :D

      Delete
  14. Replies
    1. Kebanyakan mereka yang saya 'cover' ni sis semuanya blogger berpengalaman. Suka-suka aje buat review :D

      Delete
  15. Saya tak pernah pergi ke blog puan kutu lagi..mcm best je....mcm nak pegi je...

    Betul ke nak berbesan..?manalah tau masin mulut....tgk2 nanti betul plak..agak2 bpe taun lagi tu?ada 20 taun??hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak-maknya yang ngengada sgt. Anak2 tak tahu apa pun :D. Pihak lelaki baru 2 tahun, pihak perempuan pulak baru 7 bulan. Tak ke obvious sgt mak-maknya yang ngengada sesangat? Hehehehe..... tapi anak PK mmg pun comel...

      Delete
  16. mmg best blog PK ni, KA dh follow sama ! Really love the way u review blog kawan2 mmg terbaiklah MD !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang syok, KA sebab dia tak tulis panjang-panjang, so tak penat membaca :D (N sesi mengutuk diri sendiri nampankya ni...) Terima kasihlah sebab sudi luangkan masa membaca. Bukan saya nak orang cepat dapat lelah, tetapi saya ni memang susah betul nak jumpa fullstop. Dedulu masa belajar, cikgu lupa beri klu kat mana nak berhenti :D

      Delete
  17. selalu jugak singgah kat blog puan kutu ni sebab suka nengok gelgat afia comel sangat2 2 lagi satu dia pun suka masak2 hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan? Si Afia tu memang comel. Tapi minta maaf ya, saya dah booked. Nombor satu dalam list. Huahahaha....

      Delete
  18. hehe... dah kenal siapa puan kutu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah kalau gitu. Boleh selalu bersembang ngan PK sambil-sambil tindas kutu :D

      Delete
  19. Manalah tau MD...akan dtg betul2 terjadi..kena panggil mummies yg hadir di blog MD ni....dan entri ni sebagai bukti...ewahhhh...sy plak ikut teruja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...lama tu nak kena tunggu, WA. Lagi 20 tahun pun tak lepas :D

      Delete
  20. Hihi.
    Dh lama kenal puan kutu. Skrg dia bertugas di kem lapangan terbang sp.
    Ammin.mudah mudahan jadi le berbesan nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...mak2nya yang lelebih excited. Anak-anak rileks aje...

      Delete
  21. salam kenal.. owhh inilah bakal besan murni yer hahahahaha .... x menahan mak² lg ober tau... anak pun x katan lagi gegegege ...

    sy dah lama kenal murni ni.. dr memula blog kot.. suka baca dia membebel dah mcm bebborak dgn dia...

    ReplyDelete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...