Tuesday, November 12, 2013

Takda kerja, cari kerja ...

Kami sepejabat ni dah rasa kering kontang idea kalau tiba masa nak makan tengahari. Biasanya pergi ke port yang paling mudah dan tak kena bayar parking. Walaupun KLCC tu sekangkang kera aje dari pejabat tapi tak dan lah nak melepak, bergosip sambil makan-makan. I ni perempuan Melayu terakhir, makanya tidak syoklah kalau makan, minum sambil mengumpat. Ehhh, nampak sangat tak sopan gitu!

Alkisahnya, tempat makan yang kami selalu pergi ni harganya semakin hari semakin mencekik darah. Mengalahkan makan di food court KLCC pulak. So we decided to make an experimentlah tentang harganya yang membunuh. Sebabnya ada colleague yang komplen harga makanan tak serupa dan kadang-kala macam ikut color kulit lah pulak.

So, lets try and test.

Hari pertama kami pergi bertiga. My Chinese colleague ni pun ambillah ikan (tenggiri kot), dua jenis sayur dan 5 sotong goreng sebesar rubber band gitu. Member ni blur-blur sikit tentang pengiraan kakak indon ni tapi bukan dia seorang sahaja, I yang jadi regular customer pun sama. So, total damage untuk makanannya ialah RM10.

The next melawat kawasan, dia mengambil lauk yang sama seperti lauk yang I ambil (cuma tambah sedikit sayur) dan kami bayar berasingan. We ended up dengan harga makanan I jauh lebih murah daripadanya walaupun cuma ada perbezaan satu lauk sayur aje.

Ok, tak puas hati lagi ni! Kita cuba sekali lagi. Kali ni kawan I suruh I beli untuknya sekali. Dua-dua pun I letak lauk-pauk yang sama, tak kurang tak lebih apapun. Cuma pesanan penaja, suruh tambah satu jenis sayur untuknya. I pun menurut kata ajelah. Total damage untuk I cuma RM6.50 dan untuk makanan my friend tadi tu RM7.50. So, kami tahulah sekarang ni yang kakak indon ni charge sayur taugeh tu RM1 aje.

Tapi sampai sekarang ni pun kami masih tak boleh nak figure out berapa sebenarnya dia charge untuk setiap jenis lauk ikan/daging/ayam dan sayur-sayuran. Taknaklah I pergi tanya setiap satu bahagian berapa sen dia charge. Mahu menyinga pulak kakak indon tu nanti. Dahlah pelanggannya ramai beratur. 

Nasib baiklah parking free aje dan lagi, memang ini sahajalah tempat yang kami boleh pergi beli makan tengahari tanpa menyusahkan diri sesangat. 

So, nak buat macamana? Redha ajelah, kan ...

20 comments:

  1. mcm tu lah klu beli nasi berlauk. tak sure dia charge kita berapa.
    sometime kita rasa lauk2 ni murah2 jer, tapi dia charge kita mahal kan..
    ater skrg pun brg2 dah naik.. maka naik lah harga mknn..
    ermmm sesekali bawak bekal ok gak kak.. mcm Lyn.. kekadang bwk bekal sbb dah borng tak tau nak makan ape.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah Lyn. Rasa macam fobia aje bila dengar ada barang naik harga. Sebabnya dah tentu-tentu harga makanan macam ni pun naik dua kali ganda.

      Delete
  2. Tak konsisten harga makanan yg dia caj pun kan.

    Ada gak sekali kami p makan, lauk kami ni lg byk dr sorang colleague (Cina) tp dia punya mahal dari kami yg melayu..
    Perkauman kah? hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia main tengok-tengok, agak-agak aje berapa nak charge. Sungguh kurang sopan kan!

      Delete
  3. wah, siap buat research pasal harga nasi campur… bagus-bagus…
    kalau makan masa customer tak ramai, boleh sgt nak slow talk dan tanya satu-satu harga lauk yg kita ambil (saya pernah buat ni, bila tak puas hati)…. kadang2 bagus juga kalau kita berterus terang, takde la penjual berani ambil kesempatan…
    Tapi nampak gaya macam dia nak cekik yg "kulit putih" jer… hurm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, saya pun putih juga ler..hahaha...cumanya of course saya bertudung kan... taktahulah macamana dia kira. Nak bersoal jawab tentang harga makanan, ramai yang beratur di belakang. Nasib baik sedap. Kalau tak sedap memang kami nak complain jugalah.

      Delete
  4. aduhai sampai ke tahap nak isi perut pun kena buat research dulu yer.... tp setuju sgt mana2 tempat pun cekik darah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terukkan, KA. Asal naik harga barang, harga makanan pun naik. Kotnya dulu angkut sayur+ayam bagai naik lori pakai diesel sekarang ni pakai RON97 tak!

      Delete
  5. pergh kak..sampai 10hengget...mau kene jilat ngan pinggan2 tu...tecekik dgr harga....tu le skrang ni harga makanan tak masuk dek akal....mahal betul...syukur la kat o pis lieya ni masih murah...bekpes lieya selalu kene 2.50...lunch plak selalu 3.50.....kalo amik nasi kene laa 4 hengget......

    bile pikir2 rase mcm nak bawk bekal jek kan kak...jimat pun jimat...bersih pun bersih...tapi tu laa kene displin plak laa bangun awal tuk masak2....kalo sempat okey la jugakkan...ni mane nak nak kisah anak nak siap, kite pun nak siap kan.....ermmm redho jek laaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, untungnya Lieya makan lunch RM4 aje. Rasa mcm nak pecut gi Putrajaya aje time lunch (kita tolak harga tol ngan petrollah kan...)

      Nak bawa bekal tu kena bertabah ler, sayang. Akak kalau tak simpan siap-siap memanglah abis aje makanan di rumah. Kalau dah simpan siap-siap pun asyik aje terlupa nak bawa bekal gi pejabat.

      Delete
  6. mmg harga nasi campur selalu tak konsisten...kadang hari ni dengan semlm amek lauk yg lebih kurang sama kat kedai yg sama, tapi caj harga lain2...pening kita dibuatnya...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, akak pun dah test buat macam tu. Memanglah berbeza sampai berkerut dahi masa nak membayarnya, tak tahu mengapa.

      Dah rupanya orang pemalas, terpaksa redha ajelahkan...

      Delete
  7. mungkin harga maknnan kat situ ikut mood akak indon tu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya juga. Bila dia rasa nak up harga, dia up. Bila dia rasa tak suka tengok cara kita, dia up lagi. Yalah tu kot.

      Delete
  8. So far saya tak pernah pula terfikir faktor RACE menjadi ukuran bila nak kira harga makanan...menarik ni...hahahaha...

    Memang bila makan nasi berlauk, harganya kadangkala buat kita berkerut...
    Lebih2 lagi kalau pergi kedai mamak! Memang kow kow dia charge...padahal ambik sayur seciput aja pun...

    Tapi,kadangkala saya terfikir...
    Kita bayar RM6-7 utk sepinggan nasi kita...
    Ada ikan/ayam...ada sayur,..kekadang dlm kuah tu kita ambik fishcake/fishball/potongan2 ayam kecil....Kita rasa mahal...Kita komplen...Tapi bila kita bayar RM11-12 utk sebiji beger ready made, french fries yang guna minyak recycles kat McD...kita tak komplen...dan kalau saya, makan nasi berlauk lebih mengenyang kan...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang kita rasa begitu kerana cara kakak ni mengira memang lain macam sikit :D tapi kat tempat lain tidak pula pernah saya dengar tak kiralah apa bangsa. Mungkin kakak ni rasa bangsa yang satu itu kaya kot, itu dia main hentam aje berapa nak. Sememangnya harga makanan sekarang semua mahal apatah lagi bahan basah. Nasib baik kakak ni masak sedap, so takdalah sampai nak komplen over-over gitu.
      Tapi memang betul kata DZ, bayar makanan kat fastfood selamba aje tapi tang makan nasi campur ni berkicau ler sikit mulut bila kena charge mahal-mahal. Kotnya kami kaum ibu masak kat rumah nampak mudah tu yang rasa pelik kenapa mereka ni nak charge super melampau setakat lauk-pauk gitu. Lagi senang, masak sendiri bawa bekal. Tak payah susah-susah komplen harga :D

      Delete
  9. adoi sepinggan rm10 klu sebulan dh berapa dh kan..tu baru lunch,blom lg bfast semua..gaji habis ke makan dh berapa dh ekk..sabo jer la..mkn nasik campur ni bisanya klu kita selalu mkn mesti dpt budget harga lauk pauk n sayur n nasik berapa kan..klu lain2 harga tu nmpk sgt cekik darah...:)

    klu nk murah bawak bekal.muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan kat KLCC atau restoran baik, bayar puluh-puluh pun takdalah mulut ni jahat no nak mengomel. Dasar perempuan, kan...

      Bawa bekal tu kira alternatif paling bagus ler tapi being a woman, kita memang suka aje nak komplen tang segala perkara pun, tak gitu? :D

      Delete
  10. Dah namanya makan di kota metropolitan MD....sure le harga dia pun standard Kay ell hehe. ..Tp sekarang ni harga makan mmg mahallah MD.... Dulu msa okje mula mula kerja dulu...ikan ngan sayur baru RM 2.50 ....murahkan....masa tu awak tadika kot MD hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa macam tinggal kat NY pulak OKje ... :D

      Dulu memang harga murahlah berbanding sekarang ni OKje. Saya bila buat grocery list sejak kahwin, memang dah arif harga barang-barang yang saya kerap beli. So memang nampaklah kenaikan harga yang melampau.

      Eh, mana OKje tahu saya kat tadika masa OKje baru kerja? Saya bukannya muda lagi...maybe saya kat sekolah menengah ke or kat uni ke masa OKje start kerja kat kota metropolitan...hehehe....

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...