Tuesday, December 24, 2013

My buah hati

Sempena kedatangan cik puan sri mak mentua ke Malaysia hari ni, kita nak selongkar sikit cerita zaman kanak-kanak anaknya a.k.a. Hubbydearie kitalah tu ^_^

Ini bukan nak buka pekung di dada, ok! Ini cuma cerita light-light aje, sebagai comparison dengan perangai superheroes dua beradik kat rumah tu. Oh, ya! Kata Abang dia dah ada nama baru. Minta Mommy and Daddy panggil nama baru mulai sekarang. Nama Bubbly Abang is Bobot kerana dia dah jadi robot boroi sekarang ni. Nama si Adik Cute pulak Gobot sebab kata Abang, Adik ni memang gangster paling lasak dalam dunia makanya jadilah gangster robot a.k.a. Gobot.

Hello, my beloved superheroes! Penat tau Mommy memikirkan sepurnama lamanya nak bagi nama sikit punya baik maknanya pada pengarang jantung dan intan payung Mommy, adakah nak tukar nama sempena dah jadi robot pulak! Makanya Daddy tak bagi approval kerana nama itu tak sesuai langsung untuk anak-anaknya.

Back to my Hubbydearie. Beliau ada empat adik beradik; dua lelaki dan dua perempuan. Beliau anak lelaki kedua. Nombor tiga dan empat adalah adik-adik perempuan. Semua dah berkahwin ya dan cucu mak mentua ada 10 kesemuanya dan cuma dua aje perempuan. Abangnya ada dua anak lelaki dan satu perempuan, Adik nombor tiga ada tiga anak lelaki dan yang bongsu ada sepasang (comel tahu dua beradik ni, si Abang rambut blonde dan si adik perempuan pulak alolo....rasa nak cubit aje pipi gebunya yang putih melepak tu) 

Kalau nak tahu my Hubbydearie dengan adik perempuan bongsunya dah macam kembar. Muka mereka memang sebentuk, dua-dua ikut rupa maknya. Yang berbeza cuma satu lelaki dan satu lagi perempuan. Hubbydearie ni sebenarnya anak kesayangan/buah hati ibunya, ya ~_^

Memandangkan umur mereka tak jauh berbeza, makanya mereka empat beradik sangat rapat. My mak mentua bekas pengetua sekolah. Jadi MIL memanglah seorang yang berdisiplin. Semasa kecil, mereka empat beradik tinggal sendirian di rumah dan setiap hari pun masing-masing ada tugasan yang perlu dibuat, yang ditetapkan oleh ibu mereka. Tak boleh nak culas. Paling nakal sekali sudah tentulah Hubbydearie dan yang paling manja dan keletah of course si adik perempuan bongsu.

Di rumah mereka ada stor simpanan makanan untuk musim sejuk. Bila sesiapa nakal, mak akan kunci mereka dalam stor makanan. Nak bagi insaf sikitlah kononnya. Si Abang sulung memang baik. Kalau kena kunci, beliau akan merayu-rayu minta ampun, minta maaf. Makanya mak akan keluarkan secepat mungkin. Lain pulak ya dengan Hubbydearie. Once HD masuk, maknya memang susah hati. HD  tak minta ampun, menangis meraung pun kat dalam stor yang gelap tu. Beliau duduk sambil menghabiskan makanan sampailah maknya buka pintu dari luar dan suruh keluar cepat @_@ Takut maknya kalau dibiarkan lebih lama, mahu habis stok makanan musim sejuk tu nanti dikerjakan oleh Hubbydearie.

Pernah sekali mereka pakat mogok dengan mak kerana mak marah bila none of them mengaku gunting langsir rumah (sebenarnya si adik bongsu yang gunting langsir tu untuk buat baju anak patung) Mereka pun decided keluar rumah menuju ke sungai. Mak pun biarkan aje, tak peduli anak-anak nak merajuk kononnya. Sampai tepi sungai, si Abang dan HD buat khemah lepas tu konon nak cari ikan kat sungai untuk dimasak oleh adik-adik perempuan.

Sampai ke petang seekor ikan pun tak dapat. Keempat-empat mereka dah kebuluran tak makan. Hari dah nak gelap. Masing-masing dah takut. Makanya dengan berat hati mereka decided nak balik rumah. Sampai depan rumah pintu rumah mak dah siap-siap buka. Memang tahu dah anak-anak akan balik sebelum gelap sebab kelaparan!

Pernah suatu hari, Hubbydearie terjatuh menyebabkan kakinya luka berdarah teruk sehingga tak boleh jalan. Bila balik rumah kononnya nak sembunyi dari ibubapanya, manalah tahu si Ayah ada di rumah. Kebetulan masa tu ayah HD tengah pegang kapak. HD pun apalagi, jatuh tertonggeng kat depan rumah sambil merangkak-rangkak konon nak melarikan diri daripada ayahnya.

Menangis-nangislah HD sambil merangkak keluar rumah dan menahan sakit dek takutkan ayahnya. HD fikir ayahnya begitu marah sehingga nak dipotongnya kaki. HD pun merayu-rayu minta ayahnya tak potong kaki. Rupanya si ayah nak tebang pokok depan rumah aje ... Hah, padan muka! Bila dah buat salah, tahupun takut! 

Kata HD, beliau memang nakal ketika zaman kanak-kanak mahupun ketika remaja. Setiap kali kelas Bahasa Inggeris, HD 'dihalau' ke library oleh guru berbangsa Rusia yang mengajar BI kerana selalu aje 'memperbetulkan' kesilapan gurunya dalam kelas. Banyak kelas juga beliau kena skipped kerana asyik bertikam lidah dengan guru sendiri.

Masa mula menghantar Abang ke sekolah awal tahun yang lalu, Hubbydearie ada beritahu yang beliau rasa pelik melihat ibubapa yang khuatir sangat dengan persekolahan anak-anak, tak kiralah tentang pelajaran mahupun perjalanan anak-anak ke sekolah. Semasa zaman persekolahannya dahulu, mereka lepas bebas. Jalan kaki aje ke sekolah tak pun naik bas awam kerana mereka tiada bas sekolah. Tak pernah pun  terdengar kes culik dan sebagainya. Uniform sekolah pun memang tak pernah ada. Perbelanjaan untuk menghantar anak-anak ke sekolah pun takdalah 'membunuh' katanya ^_^ Semuanya mudah bagi mereka dan menghantar anak ke sekolah bukanlah suatu masalah besar yang harus difikirkan.

Di antara mereka berempat, HD, Abangnya dan adik bongsu dapat full scholarship untuk melanjutkan pelajaran di universiti makanya ibubapa mereka tak mengeluarkan perbelanjaan walau sesen pun. Namun, tidak mudah kalau tiada scholarship. Beribu-ribu yang mengambil peperiksaan masuk universiti, hanya the first 100 dapat biasiswa penuh dan another 200 maybe akan dapat separuh biasiswa. Makanya memanglah mereka adik-beradik  ni sangat bertuah.

Memandangkan bahasa rasmi dalam pendidikan adalah bahasa Rusia, Hubbydearie juga berkongsi cara bagaimana beliau dan Abangnya mempelajari Bahasa Inggeris sehingga mahir. Itu lain kali kita bercerita. Mereka dua beradik selalu 'menghiburkan' teman-teman sekampung dengan keletah Michael Jackson mahupun mana-mana artis antarabangsa  yang sememangnya sukar diketahui ketika zaman Soviet Union dulu-dulu kerana both of them fasih berbahasa Inggeris.
 
Dahulu memang Hubbydearie suka bercerita tentang zaman kanak-kanaknya kerana kata beliau, sangat rindu bila mengingati saat mereka adik beradik tinggal bersama-sama. Sekarang semua dah bekeluarga dan mempunyai tanggungjawab masing-masing. Masa untuk bersama amat terhad kerana si Abang di Malaysia manakala si adik perempuan bongsu pula menetap di US. 

Sejak kecil lagi my PIL memang tahu yang Hubbydearie akan merantau suatu hari nanti. Sejak dulu beliau memang teruja mahu ke US tetapi tak tahulah mengapa boleh end up di Malaysia ^_^ Kata Hubbydearie, dia pernah mendengar perbualan ayah dan ibunya pada suatu hari tentang betapa ayah tidak gusar  tentang masa depan Hubbydearie kerana kata ayahnya, " That boy will survive no matter where he goes!"

Sesekali bila mendengar Hubbydearie bercerita tentang kehidupannya, rasa seronok tak terkata. Anak-anak terutama Bubbly Abang pun suka mendengarnya. Terserlahlah sekarang bukan yang kerenah Bubbly Abang dan Adik Cute sebenarnya ikut perangai si Daddydearie mereka. Mommy sangat sopan masa kecil-kecil dulu, baca buku aje kerjanya @_@

P.S. Mak mentua dah selamat sampai sekitar pukul 9.30 pagi tadi. Sekarang ni tengah melepaskan rindu dendam pada anak lelaki kesayangannya @_@






 

21 comments:

  1. Assalamualaikum wbt...

    Hahahaha mmg mcm dlm drama kanak-kanak omputih ek cara diorg, mcm drama three ninjas, malcolm in the middle...hehe..dan diorang mmg xde homework yg berat lps balik sekolah kan..

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia orang tak kenal homework. Kata HD, mereka belajar banyak perkara berbanding dengan kita di Malaysia ni. Hidup zaman kanak-kanaknya jauh lebih enjoy berbanding dengan zaman kanak-kanak si Bubbly Abang dan Adik Cute.

      Delete
  2. Kisah zaman anak-anak disana begitulah MD. Kalau kakak masa kecik banyak main masak-masak, main seremban, galah panjang dsb. Nampa kanak-kanak sana tak sama dgn kanak-kanak di M'sia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jauhlah kak perbezaan zaman kanak-kanak sekarang dengan dahulu. Saya pun dulu-dulu main anak-anak patung, masak-masak daun, buat khemah juga tapi anak-anak saya lebih suka menghabiskan masa depan komputer, main game aje.

      Delete
  3. salam sis..wah..seronoknya dee baca kisah masa kecik2 HD u tu..tp zaman kanak2 mmg zaman yg paling bestkan..btw..gambar dee tu mmg nmpk dee kurus..adalah lose weight sikit tp taklah byk sgt pun..tu skill org yg snap pic tu..hihihi...thx kt dia..sbb amik gambar dee yg 'nmpk je' kurus..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least zaman kanak-kanak kita pun seronok jugakan berbanding dengan anak-anak sekarang ni. Apalah yang mereka nak ingati bila dah besar nanti. Asyik gadget aje dalam tangan.

      Wah, next time nak ambil gambar kena suruh jurugambar pro yg sama, barulah slim melim aje memanjang ....

      Delete
  4. seronok baca kisah HD..budak nakal biasanya mmg pandai.klu tak, takde la dpt full scholarship kan.lg pula maknya je dah bekas pengtua..mana tak tumpahnya kuah klu tak ke nasi...:)

    en suami suka juga bercerita pasal zaman beliau kecik.selalunya diulang2 crita yg sama berpuluh2 kali..tadi masa lunch keluar lagi another childhood stories, dh boleh hafal setiapperkataan yg keluar dr mulut..haha td kan sy sound je..

    "tak cerita pun takpe..dah 8 kali dengar cerita yg sama..."

    nasib beliau tak sentap.hakhak..

    apapun mmg best dengar cerita zaman kanak2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian suami PK. Dia nak cerita pasal keseronokan zaman kanak-kanaknya yalah masa tu kan awak tak kenal dia.... Saya pun seronok mendengar kisah HD sebab cara hubby bercerita tu yang buat menarik. Kalau ada masa terluang, rajin juga dia berjenaka versi rusia dengan saya. Lepas translate barulah saya boleh ketawa bersama :D

      Delete
  5. salam mummy, seonok baca kenangan zaman kecik-kecik hubby mummy..lain orang lain peel nya..lain orang lain cara didiknya...skrg memang tak berani nak kasi anak jalan sorang-sorang. bahaya sangat...penculikan pun berleluasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang 24-7 risau tentang keselamatan anak-anak. Katakanlah kalau Hubby lambat ambil anak, saya pulak yang macam cacing kepanasan, tak reti duk diam. Yalah di negaranya takda perkara macam ni so dia tak rasa gusar sangat. Tapi kalau dia buat perkara yg sama pada anak-anak, mahunya saya yang asyik nak pengsan memikirkan keselamatan mereka!

      Delete
  6. tak dpt tgk pic nya, baca kisah HD kecik2 tu pun ok. tapi zaman kanak2 lah paling best. klu lah boleh diputarkan waktu semula, mmg nak jadi kanak2 balik lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman kanak-kanak takda apa yang nak dirisaukan. Mestilah paling seronok dalam hidup, ya tak? Kalau sekarang ni mengingati zaman kanak-kanak, memanglah sedih...rasa macam tak mahu membesar aje. Biar masa terhenti di situ :D

      Delete
  7. seronok baca kisah HD masa kecil… dua kali bertandang ke sini baru khatam… hihihi
    Tapi macam takk setuju jer ayat yg perenggan last tu (paragraph sblm p/s)… ye ker MD pijak semut pun tak mati?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik dua kali aje, Nur. Kalau berkali-kali memang seriklah jawabnya, ya tak ?

      Eh, betullah...kenapa tak percaya ke? Bukan setakat semut, virus pun tak mati kalau saya yang pijak ya...

      Delete
    2. MD... me too. Kalau nak bg komen saya biasanya baca lbh sekali.. haa.. risau salah faham.. pjg skripnya..diganggu naim nazif lagi.m

      Delete
    3. Tang skrip panjang tu saya tak boleh buat apa-apalah, AN, Saya ni kan tak kenal tanda full stop. Main jalan aje selagi otak ligat mencurahkan idea :D Harapnya dapat bersabar dan terus membaca :) Terima kasihlah ya sudi bertandang berkali-kali sekadar untuk satu entri :) Allava!

      Delete
  8. Haha.. gelak saya baca pasal HD seronok menghabiskan stok makanan dalam stor. Boleh tahan juga orangnya.. mesti sebab tu mama HD ni sayang sangat kat anaknya yang ni.

    Anak2 ikut HD ye? Ha.. boleh percaya ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya dia yang paling nakal dan paling brilliant. Lagipun muka HD memang sebiji macam emaknya. Kalau sekali tengok memang tahulah anak-beranak. Nanti kalau saya dapat tempek gambar mak mentua, saya curi2 tempek kat sini...hahaha....

      Delete
  9. Tak hairanlah MD.... lelaki mmg agak nakal kalau dibandingkan pompuan...tak kiralah bangsa apa yek hehe.....
    Sebab tu le mereka boleh survived MD...
    Menantu tu mcm jeles je....hehe....gitulah awak sok kat Bubbly abnag ngan adik cute sok sok MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIL kata.... Bubbly Abang tu nampak sayang sangat dengan emaknya. Dalam erti kata lain yang terpendam di hati -hah, padan muka kau nanti rasakanlah macamana berpisah dengan anak... Keh3x... Jahat tau kita ni... MIL tak cakap pun cam gitu. Saja aje nak buat dosa di awal tahun ni :D

      Delete
    2. Haha......okje pun kadang tu tersuka buat dosa salah sangka yg bukan bukan dgn MIL....hehe....padahal dia idaknya gitu....

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...