Wednesday, January 1, 2014

Bertemu di Tahun Baru

Salam sayang muah-muah semua...

I tengah bercuti ni makanya terasa pelik pulak bila buat satu entri di rumah. Keh3x, terserlah rahsia selama ni ya menulis entri berjela-jela dari pejabat rupanya dia...

Dek kerana tahun baru yang sudah pun bermula ketika entri ini dikeluarkan, I dengan gigihnya membuka laptop 'bodo' (sorry PK, I pinjam your favorite word) di rumah untuk menaip. Oh, yes... ini auto publish. Tak kuasa akak nak tunggu pukul 12 tengah malam baru nak menaip. It's 9.30 pm right now (Eh, I ni kat mana? Rasanya time kita sama aje kalau dah kat Malaysia ni... ngengada tau...macamlah dia tengah menaip kat obersi pulak...) And of courselah entri ni tak panjang macam selalu (ya ke?) dek kerana laptop yang sungguh sengal ini. Lain-lain gadget telah dirampas makanya akak takda pilihan lain ^_^

Ini rahsia keluarga I nak bagi tau... jangan heboh-heboh, ya @_@ Sebenarnya MIL dengan Hubbydearie tengah berskype dengan adiknya di US sekarang ni. Kongsi-kongsi cerita bagi jealous adik-beradiklah tu...ngengada tau *_* Si Abang tengah sibuk main komputer sempena cuti sekolah nak berakhir katanya. Si Adik dah lena tidur kepenatan. Cuba teka, MD tengah buat apa?

Hehehe... tengah taip ini entri,lahhh....

OK, kita mula berceritalah kerana mukadimah panjang sangat pulak dah... (macamlah tak biasa dia ni bermukadimah berjela-jela)

My family and I baru balik berjalan-jalan. Makanya kami sangat penat, sebab itulah masing-masing buat hal masing-masing (sekadar alasan janganlah percaya) I tak tahu nak borak apa dengan my MIL sebab dah macam ayam dengan itik, ya. Lebih teruk lagi rasanya berbanding dengan waktu berkomunikasi dengan bos-bos Jepun I yang tak faham bahasa. Tapi my MIL sungguhlah baik, beliau dah mula belajar BM. Bolehlah cakap 'terima kasih', 'boleh', tak boleh', etc. Gigih ya beliau semata-mata nak berkomunikasi dengan menantu Melesya (yang tak reti bahasa) dan cucu-cucunya di sini.

Penterjemah pula alahai, memanglah lagi tak faham bahasa. Sampai dah tertinggal kereta api barulah nak translate perbualan. Bikin sakit jiwa raga aje dibuatnya. Mereka dah habis berdekah-dekah ketawa, baru teringat isteri yang tak faham bahasa ni ada tercegat kat situ, sengih jugalah walaupun tak faham. Habis tu orang dah ketawa, mestilah cerita kelakar, kan...

Eh, apalah yang I dok potpet-potpet ni. Dah masuk tahun baru pun perangai masih tiada perubahan. Apa nak buat, ya... 

Sebenarnya I nak beritahu betapa tahun 2013 ini banyak membawa kenangan indah, suka-duka dan pancaroba dalam kehidupan I dan family. Alhamdulillah, semuanya diterima dengan redha dan sabar @_@ 

Sekejap sungguh masa berlalu ya. Bertambah sederet (mungkin berderet-deret lagi) momen-momen indah dalam ingatan ini. Diharap tahun 2014 nanti akan membawa lebih banyak kebahagiaan dan kejayaan buat kami sekeluarga mahupun buat kawan-kawan di luar sana. 

I dah penat memasang azam. Makanya tahun ini tiada azam baru lagi, yang ada cuma berangan aje sampai ke bintang. It's free, manalah tahu bila terlebih berangan akan menjadi kenyataan. I tak minta kaya lagi...memadai rezeki yang mencukupi untuk kami sekeluarga. 

Selamat menempuh tahun 2014. Semoga segalanya berjalan dengan lancar, membawa lebih kebahagiaan dan kehidupan yang lebih dirahmati buat kawan-kawan di luar sana. Insya Allah!





26 comments:

  1. Selamat tahun baru... semoga semua yang dirancang bakal membuahkan kejayaan..

    seronok cuti panjang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014 juga, AN. Semoga tahun ni lebih tabah melayan kerenah anak-anak murid, ya. Harapnya tahun baru ini akan membawa lebih keberkatan buat AN sekeluarga.

      Delete
  2. Selamat tahun baru MD. Acik pun
    dah lama tak dapat menulis..lap top budak lepas spm dah bawak tidur Di opis pula. Hujung tahun ke main lagi banyak yang nak buat.sampai tak sempat nak intai blog walaupun waktu rehat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, Acik. Biasalah kita ni mak-mak kena beralah. Katanya banyak kerja nak dibuat di rumah selain dok depan komputerkan, Acik :D Nanti bila dah free singgah selalu ya dan jangan lupa menulis juga, teringin nak tahu perkembangan terbaru Acik juga :D

      Delete
  3. Selamat tahun baru MD,Insyaallah doakan yg terbaik saja sepanjang perjalanan tahun 2014.

    sweet la ur MIL, dh mula belajar bm..menantunya bila nak blajar bahasa rusia?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, PK. Semoga tahun ini membawa lebih banyak kebahagiaan dalam hidup PK sekeluarga.

      Anak menantu ni kan tak faham bahasa. Lambat lagilah kot nak belajar bahasa Rusia/Uzbek. Sedangkan Japanese pun asyik tergigit lidah aje ... :D

      Delete
  4. Semua ntry baru dah baca..tapi tak sempt nak tinggalkan komen..bz yg dibuat2..
    Hari ni harus tinggalkan jejak jugak sbb tahun baru....hihihi
    Selamat tahun baru dear..semoga kita sntiasa dirahmati oleh-NYA ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, MP. Takpalah kena faham tak semua orang serileks saya ni, boleh blogwalking ikut sukat hati sahaja. Btw, tahun ni pun saya akan start membizi, kena buat kerja baru. Semoga tahun ini membawa lebih banyak kegembiraan untuk MP sekeluarga.

      Delete
  5. selamat tahun baru 2014, mummydearie. semoga hari ini lebih baik dari semalam..
    best apa cakap ayam dengan itik. saya pun ada pengalaman sama masa di germany..
    tapi tak taulah, saling faham memahami dengan bahasa badan dan isyarat, heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, ANIM. Harapnya begitulah, ya. Insya Allah.

      Cakap ayam ngan itik tu memang seronok dilihat tapi siksa nak memahaminya :D

      Delete
  6. selamat tahun baru kak...

    lieya pun plan nak up entry mase 1 jan tu ...tapi tu laa takdan lak nak auto publish heheeheh....mingu lepas minggu malas update blog katernye heheheeh...

    in sha Allah kak, moga tahun 2014 membawa 1001 keberkatan pada kite semua...diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan diberi kebahagian pada keluarga kita...amin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, Lieya. Semoga tahun ini membawa lebih keberkatan dan kebahagiaan untuk Lieya sekeluarga.

      Nasib baik akak teringat hari tu dah 31hb. Maklum tengah cuti dan sibuk melayan keluarga dan MIL kan... nasib ada kesempatan nak berjimba dalam bilik sekejap :D

      Delete
  7. Selamat tahun Baru mummydearie..lama tak kesini mood coooti2 saya masih menebal hehe..mesti comel perbualan ngan mil tu macam ayam n itik yek acaner la tu ...saya zam taun ni ader tapi ader jugek sambung azam taun lepas hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, Lizz. Biasalah tu bila dah bercuti, memang leka sekejap. Malas tu bila hujung-hujung tahun cam ni memang lagilah tebal diameternya..hehehe...

      Saya malas dah nak pasang azam, asyik aje tak dipenuhi. Saya berangan ajelah. Manalah tahu tetiba jadi kenyataan. Untung badan... Apa-apa pun kalau dah berazam kenalah berusaha. Kalau pasang aje azam dalam kepala tak berusaha pun sama ajelah dengan berangan..hehehe...

      Delete
  8. Assalamualaikum...

    Happy new year kak..may this year be a step forward in leading us to new adventures, new road to explore and new success to reach ^_^

    reagrds,
    Triplesmiley


    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru 2014, Sofia. Semoga tahun ini membawa lebih keberkatan dan kegembiraan dalam hidup Sofia sekeluarga. Tak plan nak gi Korea lagi ke tahun ni? Hehehe...

      Delete
  9. semuga semua impian tercapai,,, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same to you, MrJocko. Semoga jadi bilionaire blogger pulak tahun ni. Insya Allah!

      Delete
  10. Happy New year MD.....sok nak buat bekfes apa hehe....mee goreng lagi ke?
    Weit jalan mana tu penat sungguh gayanya mai le habak....nak tau gak hehe..
    Mesti tgh syok menaip kat bilikkan...takkan nak taip depan MIL pulak...tak mungkin...tak mungkin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memandangkan mi goreng togel MD ni memang sedap, nampak gaya kenalah buat menu breakfast sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu. Hahaha.... MIL pandai ambil hati ler...my sis yang masak bukan main sedap pun dia kata tak sesedap kari ayam yang MD masak. Hah, kelas tak MD ni? Kalau setuju, nanti MD tempek gambar ayam tengah berkokok. Eh, bukan...gambar MIL MD. Gambar ayam nak buat apa, ya tak?

      Delete
    2. Sedang membayangkan auntie dari negara Uzbek...macamana agaknya rupanya.... Eh...PIL ada sekali tak?

      Delete
    3. PIL takda. MIL aje yang terbang ke Malaysia. Oh, auntie yang satu itu rupanya sama sebijik cam HD, macam kembar. Dua-dua ikut sejebik muka mak.

      Delete
  11. Xpe la tak paham pun... join je gelak buat2 paham. Gelakkan mereka yg gelak kuat2 tu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang ketawa, kita pun ketawa samalah walaupun tak faham. Kalau mereka sedih, takkan mereka ketawa, ya tak? Pening gak bila masuk rumah tak faham bahasa nih!

      Delete
  12. Dulu siap berazam bagai tapi bila azam tersebut tak berjaya dicapai.. ok.. dah malas nak berazam bagai.. kita verangan.. ada rezeki lebih kita usulkan agar menjadi kenyataan.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahah, betul tu. Kita berangan ajelah asalkan tak jadi macam Mat Jenin. Berangan pun bukan kena bayar. Manalah tahu suatu hari nanti anganan tu jadi kenyataan. Rezeki tu :)

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...