Monday, January 27, 2014

Hebatnya jadi Tuan Direktor nih....

Jangan terkejut. Jangan refresh banyak kali.

Memang tak tahu kenapa, I ni dah gila meroyan nak dok menaip entri banyak-banyak. Meranalah sesiapa yang rajin mengikuti omongan kosong di sini.

I tengok bukan main ramai yang memuji drama Ariana Rose dan novel 'The Wedding Breaker' ni. Malangnya, I memang tak menonton drama ni mahupun membaca novel yang katanya sungguhlah best itu... (Eh, memangnya drama pukul 7 malam kat TV3 tu best-best belaka ke?  I dah berkurun tak menonton TV3 sebenarnya...)

Pukul 7 malam tu waktu peak kelam-kabut for me. Mana nak basuh baju, mana nak masak, mana nak make sure anak-anak dah siap mandi, mana nak prepare table for dinner, mana nak itu, ini... Eehhh, pendekata macam-macamlah nak kena buat. 

Makanya waktu itu bukanlah waktu yang sesuai untuk I memeluk bantal busuk duduk bersimpuh di atas sofa sambil bersenang-lenang di depan kaca TV! Mahu semua orang dalam rumah kebulur tak makan kalau I mula menonton pukul 7 malam. My time biasanya pukul 9 malam, itupun Channel Astro 393 aje. La ni bila Mami ada di rumah, langsunglah tak dapat menonton *sayu gitu*

Hati tu teringin juga nak menonton dek kerana pengaruh pembacaan  tapi, simpan dalam hati ajelah...

Ni bukan nak cerita pasal Ariana Rose ke apa sebab I memang tak tahu apa-apa pun pasal drama ni. Nanti kena gelak pulak kalau bagi statement tak kena tempat. Sendiri yang malu, nak kelentong tapi tak pandai ^_^

Ni nak cerita pasal adegan-yang-tak-ingin-dilihat bila menonton drama kegemaran. Rasanya bukan I aje yang rajin buat, awak, awak dan awak juga ramai yang syok sama, berangan aje lebih!

I ni bila menonton drama banyak episod, memang tak sabar sungguh nak  tunggu ending. Suspens dalam hati ni begitu membuak-buak. Tak larat rasanya nak dok depan TV pada masa yang sama esok, esok dan esok-esoknya menunggu cerita selanjutnya. Tapi bila dah tahu kesudahan macam malaslah pulak nak menonton. Drama yang menarik terus jadi hambar. Makanya lebih baik tahan aje nafsu yang membuak-buak tu sambil menonton dengan penuh debaran!

Masa nilah bakat sebagai seorang pengarah tu terserlah....

Itu tak betul, ini salah. Itu tak boleh buat, ini nampak kaku. Pendekata semua pelakon tu fake aje lakonannya, keras kejung depan kamera (Eh, namanya berlakon, memanglah lakonan semata...)

Mulalah mulut membebel-bebel mengata orang tak pandai berlakon. Tapak tangan ni pun sakit alahai dek kerjanya menumbuk tapak tangan aje bila rasa tak puas hati dengan jalan cerita. Pengarah tu pun memanglah sengal, boleh buat jalan cerita macam inilah, macam itulah... Cuba buat macam yang I explain masa menonton tu, for sure ratings pun leh naik mencanak! Yalah, yalah... memang penonton yang bertukar jadi zombie pengarah ni bukan calang-calang ilmu di dada. Itu yang dapat title free gitu-gitu aje!

Lagi satu yang I tak puas hati sangat-sangat, kenapalah kalau namanya heroin aje mestilah lemah-lembut, baik macam nak rak perangainya dan comel-comel aje. Memang sesiapa yang berangan nak jadi heroin tapi tak cukup tinggi, tak cukup langsing, dan tak cukup sifat baik tak cukup comel menawan, jangan mimpilah. Kalau seksi dan gediks, kira ok lagi. Boleh ambil watak perempuan jahat/penggoda. 

Tapikan kalau ada yang panggil I untuk mengarah drama, hah... akak terduduk gak kat situ. Tak reti camna nak mengarah *gelak beso* Cakap-cakap depan TV marah pelakon tu bolehlah ~_^







12 comments:

  1. pssst.... mami suka tengok drama apa? hehe....
    Ada hati ke nak jadi Tuan direktor?.... Memanglah....mengomen kan senang hehe ..... alah kalau kita belajar pasal pengarahan dan tulis skrip ni confirm Filem kita boxoffice MD hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda hati langsung, OKje... Cuma bila dok tengok drama tu, memandai-mandai aje nak mengarahkan pelakon2 tu berlakon ikut jalan cerita kita buat sendiri! Tapi kan kalau saya mengarah, OKje tulis skrip memang meletoplah drama/filem kita. Tak tahu bila nak ending..huahahaha....

      Delete
  2. Emmmm...mungkin jugak tu hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengsan penonton menunggu drama yang kita arahkan nak habis, ya tak? Banyak adegan dalam adegan...

      Delete
  3. mummy...kita suka projek memikat suami hihi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada juga tengok drama ni tapi bila berkesempatan aje....

      Delete
  4. Assalamualaikum,

    Hahaha baca entry akk ni..sofia teringat parents sofia...haha mak sofia akan bising macam apa bile tgk drama...lps tu ayah sofia plk akan ckp, dah director die suruh mcm tuh...kalo xnk, awkla direct..haha

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Kelakarkan tuan direktor yang kat depan TV ni. Semua nak ikut arahan dia, kalau tidak memang kerja membebel sambil menumbuk2 tapak tangan :)

      Delete
  5. Adik paling suka mengomen cerita2 melayu ni, pelakon dier x sesuailah, pelakon dier x bestlah, gediklah, macam2 komen dier... done nuffnag yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, KA.

      Cakap ngan Adik bolehlah kita keluar modal buat drama sendiri. Ikut skrip kita sendiri...hehehe....

      Delete
  6. Oh oh...bab ni saya mmg tak sempat nak tengok.. dah balik pun sampainya wakti maghrib.. mmg tak daya la nak menghadap tv lagi.. ai 393? MD layan tak citer my love from the star? Best kan?

    Menulis entry ni kalau sampai ketikanya memang mencurah2 ideanya.. bagusla.. boleh baca banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak menyempatlah, AN. Sibuk masa nih...macam-macam nak diuruskan. Saya memang layan 393 tapi tak semua...kalau kul 9 malam tu oklah. Ada juga drama yang start awal tak dapat tengok saya layan online aje tengah malam nanti. La ni Mami ada, semua pun tak tengok :)

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...