Thursday, February 6, 2014

Bermandi cahaya di I-City, Shah Alam

Salam penuh kasih sayang membuak-buak buat semua!

Sebenarnya ini bukan kali pertama kami sekeluarga ke I-City tapi buat Mami, memang ini kiranya first timelah. Tiga kali kami merancang untuk ke sini dan tiga kali itu jugalah hujan turun di petang hari *sigh*

Bila Mami tahu I-City ni di Shah Alam teruslah beliau menyuarakan keinginannya untuk bersembahyang di masjid yang sangat cantik katanya (bila kami lalu-lalang di Shah Alam ni sebelum itu) 

OKlah, kali pertama kita gerak dari rumah pukul 6.15 petang. Cuaca elok aje masa tu. Sampai aje di Shah Alam, alahai hujan renyai-renyai pulak. Nak menyedapkan hati, kata Hubbydearie banyak masa lagi maybe lepas solat Maghrib, berhentilah hujan tu...

Selesai solat Maghrib, hujan tak juga berhenti. I beritahu Hubbydearie maybe next time kita datang lagi. Setakat Shah Alam ni walaupun jauh dari rumah, apa hal kalau Home Minister (I lah tu ya...) nak pergi. Takut anak-anak berhujan nanti demam pulak. Kalau ikutkan Hubbydearie, kehendak Mami lebih afdal didahulukan but being a Mommy  myself, I mestilah nak protect kesihatan anak-anak I.... So, nak tak nak Mommy menang kali nih (banggalah tu, banggalah sangat-sangat...)

Kali kedua pun macam tu juga. Baru berhajat nak pergi petangnya, tetiba di KL pula hujan. Terpaksalah membatalkan niat sekali lagi. Kalau dah hujan di KL (walaupun mungkin tak hujan di Shah Alam) malas pulak rasanya nak membuang masa ke sana.

Kali ketiga barulah plan menjadi @_@ Masing-masing excited nak pergi terutama si Bubbly Abang. Mami pun sama juga sebab masa kali pertama tu walaupun tak masuk kita lalu jugalah malam tu melihat cahaya bergemerlapan di I-City.  

Tak lama sampai di sana, Mami pulak sakit kaki. Terpaksa cari tempat duduk dan kami tiga beranak (yes, I dan anak-anak aje manakala Hubbydearie menemani Maminya) ajelah yang mengexplore I-City ni. Bila kata teringin nak masuk tempat sejuk, kena gelak pulak dengan Mami dan Hubbydearie. Yalah pada mereka takda bendanya yang menarik sejuk-sejuk ni. Masa Mami tinggalkan Tashkent, suhunya -5 darjah Celsius. So, kita lupakan idea tu. 

Layan gambar ajelah ya, sebab entah mengapa akak sekarang ni excited nak letak gambar walaupun malas sungguh menunggu gambar diupload ~_^





























34 comments:

  1. waa bestnyer pi sini...saya dah bertaun kot tak gi sini...dulu awal2 masa ict ni baru bukak jer pergi...time tu semuapun free..tapi dierang kata skang ni dah kena bayar...betul ker?bertambah2 cantik icity nih
    seronok la adik abang dapat jenjalan sini yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parking je kena bayar RM10. Kalau nak mencuba snow pun kenalah juga. Setakat jalan-jalan tengok lampu, posing-posing takda hal, percuma. Sekarang pun ada wet world, lagilah semua pun kena bayar. Saya tak masuk muzium wax sebab rasa macam tak berbaloi pulak membayar mahal-mahal. Budak berdua ni bukan heran pun tengok patung lilin :)

      Delete
  2. Mmg cantik i-city ni kan Mummy tapi punyalah jam nak masuk tu. Lagi satu nak masuk rumah salji tu, mahal sgt kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa saya pergi tu takdalah jem sangat, Linda. Mungkin bukan peak hours kot. Saya pergi sebaik selesai solat Maghrib di Masjid Shah Alam. Salji tu saya fikir beribu kali juga nak masuk. Tak larat nak share-share baju gitu...

      Delete
  3. So MIL tak dapat explore lagilah walau dah sampai I-City idaman. Kesian juga. Tapi respect & salutelah dgn HD you tu. Manalah mak dia tak sayang.

    Kakak suka N3 yg ada gambar. Apa lagi gambar anak-anak kakak lagi suka. Macam jadi terapi minda. Sambil bw dpt terapi kan best:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tulah kiranya, Kak. Memang excited Mami nak meninjau tapi berjalan dari tempat parking ke lampu liplap tu pun Mami dah terasa sakit kaki. Mami suruh saya bawa anak-anak pusing mana nak sebab kesian pulak dah sampai tapi tak ke mana...

      Delete
  4. Alhamdulilah dapat gak MIL tengok kuda berlampu merah hehe....
    Eh? masa bilanya hujan tu ....bukan la ni tengah panas berdenting ke? Ni ha kat Cheras panas....terasa kulit ni macam kena panggang gamaknya...dahlah kulit ni kategori rentung...hehe bertambahlah hangusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini cerita simpan berminggulah, OKje. Masa tu cuaca tak menentu- asal petang je hujan, asal hujan je petang :)

      Eh, kulit OKje just nice lah! Macam Uzbek rentung tau :)

      Delete
  5. tertunai juga hajat MIL untuk ke I-City.... sis pun pergi hanya dua kali..tp tempat snow takpernah masuk lagi...mcm tak berbaloi nak bayar masuk snow tu....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak masuk tempat snow tu. Pening kepala dan hidung main share-share baju tebal nih. Tak sanggup. Lagipun HD dan Mami memang tak teringin langsung. Bosan tengok salji ni katanya...

      Delete
  6. best dpt pegi I-city yer..
    lyn rumah yg sekangkang kera pun tak pernah jejak lagi.. sometimes balik mum's house yg dkt jugak, tak pernah terniat singgah.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, akak dah sampai I-City! Kalau ikutkan hati memang malas nak bawa anak-anak keluar bila malam nih. Tapi kesian juga kat Mami, kalau tak dibawa pergi.

      Delete
  7. SA x pernah jejak lagi even anak dara SA tu dah bising nak pi sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berposing-posing ikut suka hati oklah SA kat I-City ni. Ada juga permainan untuk budak-budak tapi masa tu Abang tak dapat main. Kalau Abang main, Adik terjerit nak main. Mommy tak dibenarkan pulak masuk kat kawasan mainan budak-budak. Terlebih umur :)

      Delete
  8. fuhh akak merase laa duduk dlm suhu bawah paras negatif yeak....gile sejuk tu kan kak....untung akak ade pengalaman ...org malaysia ni takat masuk snowwalk icity tak pun gi cameron ngan genting jek la kakakkakakakaka....

    lieya last pergi icity 2 tahun sudah kak....dayyan pun baby lagi kak hehehehe...seronok sbb tgk lampu2 kan...budak2 le yg enjoy...tgk anak2 akak pun enjoy tu hah....ish budak2 dpt outing mmg hepi la kan kak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kali kedua untuk kami sekeluarga ke I-City but first time for Mami. Oklah tengok cahaya lampu bergemerlapan. Sekarang ni semua pun kena bayar. Lecehlah bayar asing-asing macam nih. Kalau beri kupon/tiket all in one lagi senang rasanya. My friend baru beritahu, red carpet punya tiket RM4 aje sekarang sebab dah banyak patung yang terbakar!

      Delete
  9. saya belum pernah sampai I-City... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya sebab patung lilin terbakar, harga Red Carpet sekarang ni cuma RM4 aje berbanding harga biasa RM100 lebih. Tapi yalah, tak banyak yang tinggal mengikut kata si kawan....

      Delete
  10. sampai juga hajat mami nak ke i-City…. masa saya ke sana dulu, yg tempat ais tu tak siap lagi… skrang dah mcm2 ada kat sana..
    Tak dapat lampu hijau eh nak rasa tempat sejuk tu? Nanti ikut HD balik Tashkent, boleh la rasa suhu sejuk puas2…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Nur....tak payahlah sekarang nak masuk tempat ais tu kan... Kalau nak masuk juga, memang tak faham :) Kotnya sekarang kalau Nur masuk kat tempat ais tu tak pakai baju tebal pun takpa...kulit dah terbiasa menahan ketebalan ais kat UK sana :)

      Delete
  11. sy dok JB lah mami..gamoknya tak dapatlah pi i-city..dapat tengok gambo pon jadilah hehe..of coz lah anak2 terhujah pi iCT ni..meriah sungguh dengan lip lap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kalau kat JB lebih afdallah ke Legoland dari I-City. Hiks3x. Budak-budak memang terujalah tengok lip-lap, lip-lap lampu ni apalagi kalau dapat main seround dua. Makpak pun happy juga berabis duit :)

      Delete
  12. Assalamualaikum,

    Ohh sofia tak pg jugak dr sini...tp xpanas ke sini kak?hahaah sofia nih skg kalo tmpt panas2 nih huhu mmg malas..sbb boleh jd pening kepala nnt

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Akak pergi bermandi cahaya aje tak gi mandi-manda. Kalau sekarang ni mungkin panaslah kot sebab cuaca lain macam sikit kan sekarang. Malam pergi best juga Sofia, boleh tengok cahaya bergemerlapan :)

      Delete
  13. kitapun suka letak gambar senang nak berceritakan.. kalau takder gambar cam takder ideajer..
    i-citytu dulu2 lamputujerler yang derkan sekarangni macam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Sekarang ni macam-macam ada sampai orang cemburu, patung lilin pun dibakar :) Oklah sesekali datang sini tengok lampu lap lip nih...

      Delete
  14. Kna plan btul2 g sini.. Sbb mhl sikit kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua pun bayar asing-asing. Lecehkan...

      Delete
  15. Puas hati mama datang setahun sekali pun. Dapat jalan macam2 tempat.. bagus anak menantunya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang bagus dan mithali anak lelakinya, AN. Menantu ni ikut saja. Kalau tak ikutkan, ada pulak main lawan suara siapa lebih tinggi :)

      Delete
  16. AAaaaAAAaaa..jelesssss!! Mak tak pernah smpi i-city ni lg!! Anak2 ada jugak ajak gi tp kena menabung la dlu.

    sob..sob..sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya Red Carpet dah jadi RM4 aje sebab banyak patung dah terbakar. Bolehlah ambil peluang masuk tengok tinggalan sejarah aje :) Tempat mandi-manda kat sini memang ada hati mencekik duit kita jugak nih.... kena menabung lebih2 kalau nak ke sini kalau tidak hati sakit aje dok membayar...

      Delete
  17. ni yg malas ni,dh taip komen panjang2 hilang.haha

    makanya sy komen pendek je la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yang malas nak baca nih... pendek sangat. Notlah my type...hahaha.... anyway thanks membaca dan mengomen secara pukal. Bukan senang tu. I know ler....

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...