Tuesday, February 4, 2014

Hari pertama bekerja selepas CNY

Salam sayang kawan-kawan!

Aduh, malasnya rasa nak pergi kerja pagi ni! Maklumlah bila diberi cuti panjang (4 hari aje pun) memang virus M tu cepat betul merebak ke seluruh badan. Rasa macam nak sambung cuti aje tapi bila teringatkan betapa penatnya kena memasak dua kali sehari, maka sepantas kilat I baling bantal busyuk dan bangun bersiap nak ke tempat kerja. Kalau tidak, memang after Subuh kita sambung aje tidur sampai pukul 8.30 pagi @_@ 

I tak keluar dari kawasan pun this time. Lepak-lepak minum kopi aje kat KL. Ronda-ronda melawat kawasan setempat sambil ukur jalan, check batu-batuan tepi jalan kot ada yang retak. Maklumlah masa ni aje yang boleh buat kerja begitu kerana kereta tak banyak atas jalan ^_~

Hari ni keluar rumah pun lewat tapi I tak takut pun punch card jadi merah sebab I pandu dengan berhemah pun still sempat sampai pejabat. Sempat bergosip pagi lagi tu ... (dasar, dasar perempuan tak sedar dosa...)

Tapikan sampai aje pejabat masa parked kereta, baru perasan minyak dah nak zelo-zelo. Aduhai, ni lagi satu kerja yang malas nak buat! Kalaulah boleh aje kenyit mata kat cashier petrol station tu dan dia terus terpukau lalu keluar tolong pamkan minyak kereta alangkah indahnya dunia nih! Lepas tu kenyit sekali lagi bagi dia sedar dari lamunan... (keh3x...ngengadanya impian)

Yang tak bestnya, baru aje letak punggung kat kerusi empuk di pejabat tetiba bos Jepun yang satu ni (rindu betul agaknya dia ni empat hari tak nampak wajah jelita I kot...) dah unjuk fail kerja. Katanya nak kena buat cepat-cepat, kalau boleh pagi selepas Subuh tadi dia nak hantar ke destinasi yang sepatutnya (errghhh...sorry.... dia tak tahu pun Subuh tu apa!)

Lepas tu boleh duduk di sebelah I pulak tolong check dokumen bagai dan discussed urgent matter. Dahlah atas meja  dah tak tahu apa rupa bentuknya. Penuh dengan fail dan dokumen. Pepagi dah rasa tension nak menyiapkan kerja. Tak sempat nak makan breakfast. Teguk air pun tak sempat. Geram betul mamat sorang nih!

Half way I tengah buat kerja yang maha urgent tu katanya, tetiba dia panggil suruh masuk bilik meeting. Berpusing kepala ni memikirkan apa hal pepagi nak masuk bilik meeting pulak nih.  Rupanya, minta tolong distributekan Big Apple Doughnut pemberian ex colleague yang kebetulan datang berjumpanya. Semput ah kak berfikir tau!

Dahlah orang sibuk nak menyiapkan kerja tetiba suruh buat kerja  tea lady pulak! Tapi dek kerana itu peluang untuk 'melarikan diri' sekejap, maka akak pun sesegera yang mungkin tolong distribute donut tadi. Dapatlah akak melantak donut jugakan...

Kepala I ni sebenarnya dah terfikir-fikir bila dapat sign in nak update blog bagai.. (ya, ya... akak guna desktop pejabat...melampau sangatlah kan tanpa rasa bersalah pulak tu...) 

Makanya, akak minta izin chow chin chow dulu nak sambung kerja balik. Kalau tak update nanti ada pulak yang merindui, ya tak Zirafah-leher-jinjang-kuat-menendang-partner? Hehehe, nanti-nanti baru cerita pasal lain ye @_@




33 comments:

  1. Selamat kembali bekerja sis..hari ni i rilex sket..boss pun ptg kang half day..yippie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, bestnya kalau dapat rileks kat office nih :) Tapikan last year, setengah tahun saya berileks sakan sampai leh buka blog ni hah. Kenalah kerja keras sikit this year :)

      Delete
  2. Replies
    1. Terima kasih CikLily! Baru lepas menyibukkan diri dengan kerja-kerja pejabat. Ni tak sabar nak balik.

      Delete
  3. Assalamualaikum..

    Sama!! sofia mmg rs liat gile nk bangun pagi nih...tak larat sangaaat

    sampai office terus pening kepala...aihhh

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Hehehe...letihkan jadinya bila lama cuti then kena start gi kerja pulak :)

      Delete
  4. macam sibukjer pagi2ni... takperler demi kerjakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah tetiba terpaksa menyibukkan diri. Ingatkan boleh rileks-rileks lagi. Pepagi check blog etc. :)

      Delete
  5. Selamat bekerja kembali....mood cuti masih amenguasai memang macam tu...haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Bunda. Bila lama sangat cuti, beginilah jadinya. Rasa macam tak larat nak bangun gi kerja. Dasar orang pemalas :)

      Delete
  6. ok.. dapatkan mood kerja tu dulu yer MD. alkisah KA ngajor sorang teman cara2 nak buat blog & ubah setting itu ini.. ater gunalah blog KA sebagai contohnya.. godek sana godek sini... tertukarlah pulak tang2 entri tu, dah x dan nak buat balik biar ajelah ngupor itu.... !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, gitu rupanya. Baru saya refresh sekali tengok ada entri baru. Refresh sekali lagi hai...dah lain macam pulak entri terbaru tu. Maklumlah dok menyinggah rumah orang dari pagi bawa ke tengah hari, tu yang terperasan perbezaannya tu.

      Mood malas tu tengah menebal tetiba kena isikan form untuk bos tersayang ni satu keluarga. Mak ai, 12 forms semuanya. Nak tergeliat tangan saya. Maklumlah selalu tekan keyboard, ini kena tekan mata pen nak kasi tulisan cantik :)

      Delete
  7. yeeehaaa...vressss ( gitu ke bunyi zirafah ? hehe..... jenuh google nak cari yg cari yg seakan sama ) betul betul....haruslah rindu, lama tak dengau cite hehe....
    Yelah...kita yg tak kerja ni pun liat jer nak bangun ....apa tah lagi yg kerja,... sabau aje ler cari makan punya pasal!
    Kata tak bekfes ....... tapi dah membaham donat brand Big Apple apa kes ....pssst...dapat berapa ketui?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adui mak hai...pantang diseru! Kalau dia datang, bergegar rumah! Eleh, hari tu kata tak rindu, hari ni nak rindu-rindu pulak. Eiii, nyampah tau *sambil terkelip-kelip melentik bulu mata*

      Betullah OKje, kalau cuti panjang aje malas. Kalau malas aje memang cuti panjang! Tengah sedap buat drama dalam tidur tetiba kena tunjal suruh bangun..keh3x.

      Pagi tadi memang tak bekfes pastu bila dapat donut apalagi kita bekfes ler...rezeki orang bagi :)

      Psssstttttt....kita makan satu aje tapi kita ambil dua on behalf kengkawan yang cuti lama sangat sampai next week. Takkan nak simpan donut tu sampai Isnin depankan...kita on behalf ler makankan....Jangan beritahu orang tau!

      Delete
    2. Ekeleh....itit nau.....
      Kalau Okje mau lima baru kenyang haha.....tapi tu kalau paw Papa Zir, kalau org belanja tak delah makan banyak tu makan satu je pun cukup....jaga adab katanya.... Mau seram orang nak belanja melantak tak hengat dunia! haha

      Delete
    3. Shhhhh...shhhhhh....pssssttt...psssttt.... dah katakan jangan beritahu orang. Ni la ni ada satu lagi tinggal. Kawan yang semalam MC hari ni MC lagi. Sapalah yang nak abiskan donut tu... Akak malu nak ambil dalam fridge tapikan sebenarnya hari ni bukan mood donut. Hari ni mood bawa bekal...yeah! First time tahun ni kita bawa bekal tau... Lauknya? Kita tapau lauk kat rumah kakak kita...wakakah!

      Delete
  8. ada upahnya dpt makan donut tu mummy...hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalahkan sis. Bila ada upah, adalah yang kena buat. Kalau rileks aje waktu office memang nak kena merundumlah performance record nanti :)

      Delete
  9. alahaiiii kak, Lyn esok dah masuk kerja..
    malas nya.... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ada juga rupanya yang bercuti lebih lama daripada kita.... ni yang jealous nih. Takpa, kuatkan semangat bangun dari katil tu dan pergi kerja. Dah lama tak jumpa kengkawan pejabatkan...hehehe....

      Delete
  10. salam MD lambat mai sini hari nih...hari ni memang liat nak pi kerja tapi gagahkan jugek...
    sama la kitew banyak melampau kerjanyer bertungkus lumus sampai tak rehat hari esok nak meetingkan...memang sibuk sini sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyampahkan first day dah melampau banyak kerjanya :) Dahlah liat nak bangun, ingatkan bolehlah sambung rileks lagi. Rupanya tidak seperti yang diharapkan ...

      Delete
  11. Entah kali keberapa dah komen ni. Kalau tiada gangguan adalah kat sini...

    macam3 hal di hari pertama kerja ya.. saya ingat MD ni memang staf kesayangan bos dia ni.. kalau tak subuh2 tak dicari kerja MD. Haha.. patutla dia leh jalan2 di KLCC di masa rehat ya... bagus kerjanya ni
    .

    Terpaksa saya sambung cuti lagi... nak jaga Ahmad Naim yg masih lagi demam hari ni....oo...kesian anakku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ni, pepagi saya tengok ada fail lagi dia letak atas meja saya. Eh, orang tua ni memang melampau tau! Keh3x...dah namanya kerja pejabat kenalah bekerja ikut rentak bos. Kalau tidak, soru ler nanti increment :(

      Delete
    2. Eh, eh, nak sambung...cepat no tekan publish. Tulah pasal bila rushing sini sana. Naim tak sihat lagi ke? Kesian cikgu kena cuti Kesian kat Naim sebenarnya. Mamanya tentulah happy dapat sambung cuti :)

      Si Adik pun saya balik semalam badan dah panas.... adui, susah hati betul kalau anak-anak sakit nih.

      Delete
  12. bos jepun tu pun mcm tau2 jer pekerja dia masih dalam mood bercuti…. dia dah kenal sgt perangai pekerja kesayangan dia ni… tu pasal duk menempek jer tgk MD buat kerja urgent tu.. ekekeke, eh tak baik gelakkan orang..

    Nak distribute donut pun kena meeting bagai ke MD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos yang satu tu memang gitu. Kalau buat kerja untuk dia memang asyik nak cepat aje. Oh, semalam dia lambai-lambai suruh saya gi meeting room. Saya ni pun terfikir alahai apalah nak di meeting kan pepagi tu. Rupanya suruh ambil donut aje minta agihkan pada kengkawan. Bagi ajelah letak atas meja. Siap nak gi meeting room bagai. Pastu terkinja-kinja suruh saya siapkan cepat dokumennya nak dihantar keluar dalam masa 5 minit!

      Delete
  13. Mesti perfume MD pakai boss dah terbau dan dia suka bau perfume itu. Sebab itulah dia dtg dekat. Masuk meeting room tu nak acah aje. Padahal donut ye.. ok juga first day naik dapat donut free:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...bos2 saya kalau boleh mereka nak buat 'pengharaman' memakai perfume! Tak menahan hidung mereka kembang kempis menahan bau perfume. Maklumlah pada mereka bau rokok yang paling marbeles dalam dunia nih....

      Nasib baik dapat donut free kalau tidak kebulurlah sampai ke tengahari....ada hikmahnya di situ :)

      Delete
  14. hari pertama kerja dh kena ekk dengan en bos jepun..org dh stat keja sy off hari ni..boleh la melawat kawasan n bw sedaya yg mampu..hari off pun kerja menimbun gak..nak mengulit menantu MD lg ni..dh beso makin byk kerenahnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya PK dapat off day harini... Tapi mood bekerja dah back to normal makanya saya takdalah jealous manapun :) Suruhlah menantu tu berdikari sikit. Takkan nak harapkan mak aje... Biarlah mak tu renggang2kan kaki BW pulak... Keh3x.

      Delete
  15. bab isi miyak keta tu mmg laaaaa menda yg plg mak tasuke! Slalu2 yg jd mangsa dan sukarelati adalah cik abam mak ler...

    sampaikan dia pun pandai ckp ' asal abg pegang stereng, minya k xde..asal abg bwk moto, minyak E. Isk..awak ni kan....'

    he he he..naseb la dpt bini diva debab mcm mak ni kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah mak, nape mereka berhentikan pump attendant tu. Kalau ada kan bagus, takdalah susah-payah nak keluar kereta mengepam minyak. Leceh betul kerja yang satu nih... Ni nak bagi tau gak, saya ni kalau drive, kaki ayam aje. Itu lagilah malas nak sarung kasut bagai sebab nak isi minyak aje. Sebab itu saya menyambil 'sopping' kat kedai serbaneka juga :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...