Wednesday, February 5, 2014

Jalan-jalan ukur jalan sempena cuti CNY

Salam sayang semua @_@

Eh, hari ni baru Rabu ke? Ingatkan dah Jumaat! Tak sabar rasanya nak berhujung minggu semula. Boleh lepak dengan family. Boleh main dengan anak-anak sepanjang masa. Itupun kalau free lah....

Well, cuti sempena CNY yang panjang ni (4 hari tu panjang ke? Bukan ke 365 hari cuti lagi panjang?) I tak ke mana-mana. Tak balik kampung. Tak pergi holiday juga. Biasanya kalau I yang plan, memang menjadi. Hubbydearie ni lain sikit. Suka sangat plan last minute. Anak-anak pun kata kalau Daddydearie yang plan, memang tak bestlah nampaknya. Hiks3x.

Lagipun segala plan bercuti sejak cuti sekolah tahun lepas sehingga la ni terpaksa ditangguhkan sehingga notis yang seterusnya. Apa nak buat, dek kerana mak mentua nak datang. I beriya juga ajak ke sana ke sini tapi Hubbydearie suruh tunggu Maminya sampai baru fikir nak ke mana. Ada gitu. Mana nak booking bagai kalau teringin berjalan masa peak season... 

Nasib baik plan tak proceed kerana Mami kerap kena sakit kaki. Nak berjalan ada susah sikit. Maka cuti CNY ni kita 'plan' lepak kat rumah ajelah. Main masak-masak dua, tiga kali sehari. Nak jenjalan keluar dari KL, fobia pulak dengan jem. Jadi, kita pergi mengukur jalan ajelah sekitar kawasan setempat.

Kereta memang tak banyak. Jalanraya of course lengang tapi shopping malls boleh tahan juga orangnya. Nak kata crowded sangat macam selalu tu takdalah. Maklumlah kedai banyak tutup. Shopaholics kepanasan gak tak tahu mana nak tuju.

Malam CNY tu lambat juga tidurnya. Nak dengar bunyi berdentam-dentum mercun raya Cina. Tapikan sayup aje kedengaran bunyinya. Seisi rumah dah selamat lena dibuai mimpi. Risau gak kalau Adik terkejut dengar bunyi mercun. Mahu sampai dinihari ajak Mommy main kemas-kemas rumah.

Hari pertama CNY, terlupa pulak I ke mana. Boleh gitu? Rasanya macam duduk rumah sahaja tapi bila fikir sekali lagi tak mungkin pulak sebab, Hubbydearie sejak Mami ada di rumah ni memang pantang tak keluar berjalan kalau hari cuti.

Shopping mall  1 (One Utama)

I dah berzaman rasanya tak ke One Utama. Maklumlah tempat tu selalu crowded. Nak cari parking pun seksa. Kalaupun ke Ikea/The Curve memang tak teringin nak ke  sana. So kali ni ambil kesempatan cuti CNY untuk melawat kawasan di situ. Best sungguh. Parking betul-betul depan lif. Siap boleh pilih-pilih lagi mana nak park kereta.

Apa main point nak ke sana? Hah, inilah kerjanya....







 On the way nak balik nampak pulak ini.... (akak ni pemalu makanya akak ambil shot dari belakang ajelah yek) 





Kalau nak tahu, si Bubbly Abang sangat takut ngan tarian singa. Memang tak menahan tengok dia bersembunyi. Badan aje besar tapi hati kecik alahai.... (ikut siapa? Mommynyalah siapa lagi...) Si Adik Cute pun bukan main melasak bila terdengar dung dung cheng tu hah terus lari berpaut kat Mommy/Daddy or buvi-jon. Hati kecik juga nih....


Hubbydearie ni kalau ke shopping mall memang lain macam sikit fesyennya. Bayar parking sikit punya mahal pastu masuk jalan sana, jalan sini then jom balik. Paling-paling pun HD ajak makan (itupun kalau HD sendiri dah lapar ler). Lagipun Mami bukan boleh jalan sana-sini lama sangat. Sakit kaki,kan...

Manalah Mommy ni tak sopan-santun bunyinya. Nak telan air liur pun tak sempat apatah lagi nak membelek barang. That's whylah lebih heaven kalau dapat gi shopping mall seorang diri. Main ambil-baling-kutip balik-bayar pun takda siapa peduli.

Shopping mall 2 (Berjaya Times Square)

Yang ini memang ada kelakar sikit. Dah lama juga tak ke sini. Ingatkan nak bawa anak-anak pergi 'beriadah' kat tingkat lima tu. But then lepas dapat parking sesuka hati kat mana, kita ambil gambar puas-puas dulu. Masa nilah I nampak tangga nih. Ada sedikit 'kejakunan' seisi keluarga. Kalau Mami aje yang rasa excited boleh fahamlahkan. Ini tidak, Mommy, Daddy, Abang dan Adik semua pun pelik dan gembira aje bila pijak kaki berjalan atas tangga ada bunyi piano gitu @_@ Janganlah ketawakan kami....maklumlah kami baru aje 'mendarat' kat Malaysia nih!



Lepas tu nampak Papa John.... teringin nak menyinggah. Opss... bukan atok kat belakang tu, ya yang dipanggil Papa John! Eh, bukan main lagi Hubbydearie tak mahu. Yalah time beliau tak lapar memang jangan haraplah kita dapat pergi makan. Bila HD lapar, barulah iyakan sahaja apa pilihan I beri ... *long sigh di situ*

Naik aje ke tingkat lima, budak berdua ni mulanya bukan main excited. Kebetulan ketika sampai pakcik roller coaster sedang berlegar dengan ligatnya di atas kepala. Apalagi, dan-dan itu juga Adik nak lompat tiruk ke dada Daddy. Takut katanya.... tak mahu turun langsung. Ajak bergambar pun asyiklah mulut mungil tu kata 'NOoooo.....'



 
Si Abang lagi best. I tanya nak beli tiket naik apa-apa tak. Siap beritahu Mommy lagi rasanya bergambar ajelah dah cukup. Tak nak naik apa-apa. Dengar bunyi roller coaster tu pun dah dap-dup-dap-dup jantung katanya. Eleh, bukan Mommy suruh naik benda tu! Tapikan yang sebenarnya...semua pun rasa 'kengerian' yang teramat dan berdap-dup-dap-dup juga bila mendengar bunyi roller coaster tu @_@
Maka kita cancelled plan nak beriadah. Lepas mengira bilangan kedai di Berjaya Times Square kita pun balik. Masa tu Hubbydearie baru tanya nak makan kat mana.... Aduhai.... Teringat pulak kat JM Beriani di Tesco Ampang tu. So, pecut ke sana untuk makan sahaja!


Shopping Mall 3 (Endah Parade)

Yang ini tak pastilah kalau boleh dipanggil shopping mall. Alahai, sayu hati tengok pengunjung yang ada. Kedai-kedai pun macam hidup segan mati tak mahu gak nampaknya. Nasib baik banyak fast food restaurants (KFC, McD, Subway banyaklah kan....) dan ada Aeon Big (Tak masuk tapi nampaklah logo pakcik ni kat sini...)  

Sebenarnya kami ke mari kerana Mami nak beli cheap tab untuk dijual di Tashkent. Sebenarnya Hubbydearie dah aim satu kedai ni (HD tengok online aje) pastu beriya HD kata kedai tu buka hari tersebut. I dah kata dah...kedai Cina kalau kecik-kecik bayar income tax ni memang tak buka masa raya Cina. Eh, degil! Nak juga bertekak. Akhirnya bila sampai memang pun tutup. Nasib baik HD ternampak satu kedai kat situ yang offer cheap tab tak berjenama. Nasib baik juga HD dapat cover kealpaannya itu. Kalau tidak, memang I hangin satu badan ler...

Wey, Mami beli tab tu dengan harga RM220 tetapi katanya kalau dijual di sana mungkin dalam RM600 gitu! Wah, pandai Mami berniaga ya! Kalau menantu Melesyanya ni pandai memperhabiskan duit aje....Kira sama jugalah geliga otak tu kan....

Shopping Mall 4 (Pavillion)

Sebenarnya kita on the way to Solaris masa terfikir tak pernah lagi bawa Mami ke Pavillion. Yalah Pavillion ni sekangkang kera aje dari my office tapi jarang juga I terjah. Malas nak memikirkan tentang parking dan orang ramai. Lunch break pun an hour aje. Mana cukup nak makan dan jeling-jeling-campak- baling-bayar gitu.

Bila Hubbydearie tanya tak teringin ke nak ke Pavillion, of courselah jawapannya sesekali ku teringin juga...

Maka kita ke Pavillionlah sebelum ke next destination yang bak utara dan selatan jauhnya....

Nak buat apa kat sini? Kalau tanya I tentulah tertelan-telan air liur ni nak gi window shopping aje. Tapi kalau tanya Hubbydearie, sibuk nak snap photo Mami untuk kasi jealous Dada dan family @_@ Tertelan air liur lagi akak tak dapat peluang merembat!

Layan gambar ajelah, ya.... Akak letihlah nak membebel hari ni. Kepala tengah mengarang surat cinta untuk bos yang satu nih....kang ditanyanya mana surat cinta tak dapat-dapat lagi, masaklah akak lambat balik hari ni. Setakat surat cinta tu bos, I no problem punya. Bagi 10 minit aje siaplah surat cinta pertama untuk dia...





P.S. Macam pelik pulak bila banyak gambar dalam blog hari ni. Sambil menaip siap terjah si Lizz kejap...senyum-senyum, sengih-sengih akak sorang diri... almaklumlah.... nama akak naik kat blog dia.... lagilah I lap u, u lap me so much kan, Lizz . Kalau tak tulis pun I still lap u so much juga. No worries @_@



 







31 comments:

  1. singgah sini dari blog lizz..
    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan terima kasih kerana sudi singgah :)

      Delete
  2. dari blog lizz loncat sini..dengan mengeratkan lagi salam ukwah di antara sesama blogger..salam perkenalan dr saya..keep in touch :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berkenalan, Roha :)

      Ni nak kena peluk cium si Lizz ni tanda terima kasih ...

      Delete
  3. seronok jugak jalan2 kat shopping complex time tak ramai org lah dgn hajat nak bershopping.. tapi klu takat dtg balik.. serious mmg tak seronok...
    owh kt berjaya times square tu Lyn tau gak ade tangga berbunyi.. sedap plak dgr. sekali jer lah pg ari tuh.. ada kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, itulah pasalnya. Kalau keluar dengan HD ni kena berhemah dalam membeli. Kalau HD takda, oh indahnya dunia beli-belah sampai bocor-bocor purse :)

      Kita orang main turun naik turun naik lagi Lyn nak kasi dia berbunyi. Lepas tu dengan jakunnya tunggu orang naik tangga tu pastu kita tengok aje macam tak pernah tengok :)

      Delete
  4. jadi cerita cuti CNY penuh dgn agenda shopping mopping lah yer MD... salute lah pada MD rajin menaip sedetails ni, semput KA baca sampai taipan yng terakhir tu huhuhu... nuffnag done yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA nih.... macam tak biasa pulak tersemput bila datang sini. Lain kali bawa ubat sekali dah tahu MD ni memang tak reti berfullstop :)

      Kita tak dapat balik kampung mahupun gi holiday dekat-dekat maka kita kira kedai yang buka kat shopping malls sempena cuti CNY yang panjanggg sangat nih!

      Delete
  5. Amboi.. tak pernah lagi dengaq cerita orang buat marathon jelajah shopping kompleks.. boleh masuk GB record ni...

    Kenapa tak bubuh gambaq mami sekali... ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar Mami ada (dari belakang aje...) yang takda Makchaq gambar Mommy aka penulis blog ni aje :) Dia tu low profile orangnya..maklumlah tak lawa katanya....

      Kalau muda belia dulu, saya jalan kaki aje dari satu shopping mall ke shopping mall yang lain. Ni kira baiklah juga Hubbydearie nak join sekaki angkut sekali Mami bersama dan anak-anak :)

      Delete
  6. mak aihhhh..mmg bnyk betul jelajah mall to mall ni!! Ada berjengjeng bawak plastik/paper beg x kuar dr mall2 tu MD? Hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita rembat yang kecil-kecil dan murah-murah aje Mak sebab Hubbydearie ada.... *sigh18x* Kalau kita rembat yang besar alam dah tentu kena sound kaw-kaw. Kalau jalan dengan suami memang sopan ya amat kita nih....takut kena sound sampai esok,esok dan esoknya lagi....

      Delete
  7. saya pun jenis ayu jer kalau keluar shopping dengan laki sendiri.. tak boleh nak layan sgt nafsu shopping… Nasib baik kat sini ada bas percuma ke bandar…. kalau boring2 baca buku tu, msg sepatah kat hubby kat nak keluar ke bandar… Hahaha, masa tu mmg heaven sgt rasa… boleh jer belek harga barang sampai lebam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...ada juga geng ingatkan saya seorang aje dalam dunia nih.... lecehlah sopping mopping dengan hubby ni Nur...banyak 'no' dari 'yes' tapi cubalah kata kita nak belikan dia something, wah, lelaju ajak kita pergi cari barangnya...pastu penat terus nak ajak balik :(

      Delete
  8. saya ni dah macam mami mommy juga. takleh jalan jauh sangat, nanti sakit kaki. window shopping tak larat dah. kalau p mall, dah set nak beli apa. duk KL banyak tempat nak jamu mata. kalau kat SP, The Store dan Parkson ajalah ada. jemu weh...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau tension, sakit ke apa, ajaklah gi shopping mall.... terus aje baik. Tak payah membazir jumpa doktor minta ubat :) Kalau saya balik BP pun saya rasa tension ya amat, satu round aje dah tamat tawafnya...kita kalau boleh naklah round dari start kedai buka sampai tokey halau kita balik :)

      Delete
  9. rasa macam dah komen tadi tapi tak keluar..huhu

    mummy...adoi pinar mata p ronda shopping complex. kat kl sana, bestlah. macam2 boleh p ronda. dok sp ni ada The Store dan Parkson aja, huhu. Setengah jam tawaf, dah selesai..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak keluar sebab saya baru aje approved pagi nih :)

      Saya ingat masa belajar matrikulasi di Kuala Pilah. Time outing saya keluar seorang diri naik bas sampai tersesat ke Tampin. Pastu ronda-ronda ambil bas semula tapi bukan balik ke KP, saya ke Seremban pulak :) Ini kes saya boring ronda 15 minit kat KP dah tamat kena balik asrama so saya explore tempat yang jauh sikit. Sib baik tak kena kidnap :)

      Delete
  10. Sakan jelajah shopping mall ya.. ni kira beraya sakan ni. Ni baru cutinya 4 hari.. kalau lebih ai..mesti tak boleh dikira jumlah mall yg sempat disinggah..

    kebetulan ke mmg dua beradik ni suka warna merah? Banyak kali juga nampak diorang pakai baju merah. Mentang2 la puyih2 u all , itu yg suka merah ya.. teringat masa Naim kecil, agak putih juga masa tu, kalau balik kampung, pasti Ayah Su suruh dia pakai baju merah je.. lawa sangat katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya ada satu lagi saya lupa tulis. Lepas taip tengok aduhai panjangnya... (macam tak biasalahkan pulak...) Saya baru terfikir siapalah yang perasan 'keseragaman' baju budak berdua ni bila bergambar. Kalau belek, memang mereka suka pakai baju yang sama everytime nak keluar. Abang tu dua tahun lepas minat hijau, tahun lepas dah tukar warna merah pulak...tahun ni tak tahu apa yang diminatnya... Adik pulak dia yang pilih baju apa nak pakai...Lagi satu, Mommy ni kalau membeli, memang ambil-ambil aje merah, ambil-ambil aje hijau dan oren....tangan ni tak leh control ler :)

      Delete
  11. Sebenarnya semalam dah datang tp mcm tak de idea nak komen sampai tertidur tidur petang semalam memerah idea nak komen entri ni hehe....lastnya pagi ni gak dapat idea... Dalam byk shopping mall tu okje suka gi TS....sebab kedai dia mcm pasar malam .....baju pun cantik dan harga dia pun reasonable....Yang paling jarang pergi Pavilion....entah kenapa sebab dah menghala ke KL agaknya...lagi pun bukan standard mak..... mak kan penanam anggur hehe....buah pun tak timbul timbul sampai la ni.....
    Endah parade tu mmg dah mati....nak shopping barang dapur boleh le kot....
    psst Hari tu okje ada gi Putrajaya mandi kat swimming pool sebelah alamanda tu....ada sorang tu sebijik mcm Bubbly Abang....melilau gak kalau ada mamat Uzbek yg berkeliaran.....tp sampai sudah tak jumpa hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai tertidur? Sampai hati awak ni mesti letih membaca entri kita panjang sangatkan...Lainkali letaklah bantal busuk kat sebelah kalau tertidur at least ada pillow :)

      Saya pun pelik nama Times Square tapi kedainya jual barang agak murah gak harganya macam tak sesuai aje nama mall dengan harga barang.

      Eh, tengok tu...dasar mata keranjang (wakakah....) Apasal tak cari Mommynya? Apasal kena cari Daddynya? Ni yang rasa suspicious sangat nih.....

      Delete
    2. Eh sama la ok jek ngan lizz semalam lizz dah baca entry ni..tak tau nak komen kena carik idea jugek..lepas tu tertido gak bukan apa sakit kaki terseliah macamaner tah huhu..last entry ni terabai boleh...hari ni baru nak start komen kena baca balik sebab semalam dah luppa ni masuk kali ke 4 mentelaah haha...
      ok ni komenyyer,,,

      kemain tau MD nih siap menjelajah tetiap shopping mall kalo saya dah lama hencut nih...eh saya memang paling suka pergi TS best shopping kat sana baju lawo murah2 memang terbaik dari pagi sampai petang pun tak per tawaf kat situ muahaha...

      terkejut lak rasa banyak gambo kat entry nih kemain seronok nengok adik ngan abang ..

      seenonyer entry untuk MD uh kemain karang dah lama tapi ader jek yang tertangguh semalam baru buat bersungguh2 tau siap jugek...
      Lap u 2...muahaha

      Delete
    3. Ini macam dah ada hint suruh tulis pendek-pendek aje nih :) Apa-apa pun MD terpaksa abaikan sebab memang kita tak tahu memendekkan ayatlah!

      Aduh. Lizz! Macamana boleh terseliuh ni? Bahana kasut tumit tinggi ke atau sebab syok aje posing-posing sampai terseliuh bagai ni? Moga cepat sembuh sakitnya ya, Lizz!

      Sebab tengah senyum-senyum kambing lepas baca entri pasal diri sendiri di blog Lizzlah penyebab gambar-gambar ni keluar ...hahahah... Once again, terima kasih banyak sudi review blog MD!

      Delete
    4. hahah......mata mak ni mmg mata keranjang sikit wakaka....... Hish dok eh....my Papa Zir tetap menjadi pujaan hati ku.....hoho..bukan apa weyh....mamat Uzbek sure rupa dia senang nak cam sebab lain dari rupa orang tempatan...dan yg duk sebelah dia surelah darling bubling cuting mrs Universe MD ....tak gitue?...

      Delete
    5. Nasib baik pandai mengampu :) Oklah dimaafkan sibuk mencari Daddy bukan Mommy si Bubbly Abang. Ni mesti berpergian tanpa PapaZir nih. Kalau PapaZir ada, takkan mungkin dia bermata basketball :)

      Delete
    6. Mana ada papa zir, kat situlah ada mama zir , mana mungkin berjauhan dong......hoho....kalau depan papa zir pun bermata basketball apa tah lagi belakang haha....

      Delete
  12. Ni betul2 berjalan sakan ni Mummy...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat melawat kawasan aje cuti ni sebab segala plan nak cuti dah hancur berkecai tak jadi :)

      Delete
  13. time square je sy pernah smp..siap naik roller coster lagi..dh tu mula2 naikbenda tu terus pening tobat tak naik benda lain dh.rugi je bayar masuk mahal2..dh la ssh nak smp sana.huhu

    mmg pandai mami berniaga,manyak untung tu..nti bley dtg malaysia lg..pening pulak la MD.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, kira beranilah PK boleh naik roller coaster tu! Saya tengok aje dah kecut perut. Sama aje anak-beranak kekdahnya... Mami kata menantu Melesya ni tak pandai manage duit, main rembat aje apa ada depan mata :)

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...