Thursday, February 13, 2014

Mengapa ya?

Eh, sopannya tajuk! Ala-ala perempuan Melayu terakhir sedang bertanya soalan!

First thing first ... ni nak minta maaf kepada kengkawan yang sudi singgah dan terasa semput or main tali skipping bila membaca entri di blog ni. Maklumlahkan, I know you all semua tak cukup nafas, seharusnyalah semput selalu bila sampai sini @_@ (Yalahkan, mostly pun supermak yang suka datang sini ... I know you all kepenatan...)

I tell you, I ni memang ada masalah mencari full stop. Sila jangan percaya kalau I kata entri ni selingan ke, bidan terjun ke, tergempar ke...memang takda maknanya. Yang pasti, jumlah perkataan mestilah melebihi seluruh novel penulis terkenal. Tak percaya? Hah, kalau rajin sangat pergilah kira @_@

Ni mari I ajar membaca... Kalau dah tak larat tengok banyak sangat bilah, patah perkataan yang ada, apa kata baca perenggan pertama, tengah dan akhir. Kalau lagi malas, baca yang akhirnya. I ni kalau menulis, the main point memang bertempiaran ~_^ Tapi kalau nak komen tu, pandai-pandailah nak hidup. Jangan orang cerita A,B,C tetiba dia komen 1,2,3 pulak. Jauh tu bezanya, ya mak-mak budak!

Ni nak cerita sikit. Sejak menulis blog ni (eh, menaip...) hidup I rasa tak tenteram kalau tak menghadap blog. Kejap-kejap nak check komen. Kejap-kejap nak taip entri baru. Kadang-kala bila syok sendiri melanda, I re-read entri sendiri @_@ Idea nak merapu memang belum kering dan susut lagi malahan semakin membiak ke seluruh minda. Kadang-kadang rasa nak menulis 10 entri sehari tapi bila tengok balik jumlah perkataan satu-satu entri tu, akak mengalah ajelah. Kesian orang nak baca. Kesian lagi kalau takda sapa nak baca! Yang menaip entri tu no hal punya. Setakat pejam mata tekan keyboard aje!

Tapikan betullah kata kebanyakan bloggers. Idea tu datang macam ribut petir berdentum pada masa yang salah. Masa kita tengah memandu di jalanrayalah (akak memang terkenal menulis cerpen dalam kepala ketika memandu ya, so kalau tau no.plate kereta akak, sila berhati-hati jangan rapatkan kenderaan anda untuk minta autograf...keh3x) Masa kita tengah peluk bantal busuk nak tidurlah (tetiba aje idea datang berkepul-kepul dengan ayat-ayat bombastic melayang-layang dalam fikiran sampai tak sabar nak tunggu jadual menulis kat ofis keesokan harinya ~_^) Masa kita tengah mandikan anaklah mahupun sedang duduk berborak dengan suami (ini selalunya entri nak mengumpatlah nih...)

Stress akak jadinya bila terlebih memikirkan pasal entri ni. Itulah rahsianya mengapa bila menulis I memang tak reti berhenti. Suka betullah kalau kena draft letter untuk dihantar ke mana-mana agensi. Memang I merapu ajelah sampai kena pendekkan mana yang patut!

Tapikan... masa tulis assignment kat universiti dulu takdalah pulak idea-idea bernas ni keluar. Kalau tidak tentu dah dapat CGPA 4.0 sepanjang menjadi mahasiswi gitu *_* (apa ke tidaknya, masa ni sibuk mengarang surat cinta daripada belajar pastu berangan bilalah nak habis belajar supaya cepat kahwin dan jadi surirumahtangga sepenuh masa nih...)

And, and, and... silalah percaya kat I. Bila I datang berkunjung dan komen berpukal, memang I baca dari mula hinggalah ke titisan perkataan yang terakhir ya sebelum I tinggalkan komen. I tak pernah main skipping-skipping,  tak kiralah betapa panjangnya entri yang you all tulis *akak tengah senyum lebar ni* Dan seriously, kalau dah berkunjung tak tinggal komen, rasa macam kurang flavor pulak kedatangan I ke blog orang lain!

(Agak-agak dah cukup 10 000 patah perkataan tak nih? hiks3x)


So, conclusionnya... I berjanji dan berazam:-

1) untuk mengurangkan penggunaan perkataan dalam setiap entri (tak mungkin, janji palsu aje ni)

2) kurang merapu, meraban, meroyan tak tentu pasal dalam satu-satu entri dan hanya menulis bahan berilmiah aje (lagilah tak mungkin)

3) menempek lebih banyak gambar dalam setiap entri ( yang ni mungkin, mungkin, mungkin!)

Tapikan kalau I tukar style, takut pulak you all terkejut dan tetiba rasa macam nak pengsan kegembiraan kerana akhirnya MD telah berjaya mencapai cita-citanya. Jangan diucap tahniah ya, masa tu! 

P.S. Ini bukan entri utama untuk hari ini. Opocots! Terkejut akak! 







44 comments:

  1. Adoi.. nk garu kepala tak gatal ni dulu. MD hari ni period ke memang ada komen yang buat MD tulis entry ni. Terus stop baca tadi dan gi tgk beberapa entry lama. Aku ke? Haha.. makan cili tak ni?

    Nak komen 1.2.3 lah.. abis..



    haha.. ada MD tak publishkan komen ni. Maaf ya kalau saya yang buat gitu. Janganla merajuk tak nak menulis lagi ataupun tukar style. Memang akan pelik kalau dah tukar, jadi lain pula. Kan Okje? Pembaca lain pun pasti tak nak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...pandainya meneka! Dah macam doktor dah ni... Next month boleh refer kat AN lah kalau saya terlupa tarikh :)

      Takdalah AN...takda terasa hati atau apa...Just nak mempelbagaikan tajuk aje. Kalau sama aje nanti boring pulak rasanya....

      Apa kata saya tulis entri pendek sikit (percayalah...) tetapi 2,3 entri sehari? Hahaha.....penat juga nak baca ya!

      Delete
  2. haha...takpe Mummy..saya suka jek baca Mummy tulis panjang2...jgn stop merapu dan meraban...oh please jgn stop! hihi..lg satu Mummy, saya rasa Mummy patut tulis buku lah...byk idea tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kalau santai meraban, oklah! Kalau suruh tulis novel, nangis2 saya tak tidur malam :)

      Delete
  3. xyah lah nak ubah2 apa2 MD, I like yr style & tq terus support blog KA dgn komen berguni2...... ok, clik2 nuffnang kat sini !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, KA... janganlah mentioned yang berguni-guni tu. Segan alahai...kadang2 bila komen kat blog orang terlupa pulak yang kita menyinggah aje. Rasa macam blog sendiri pulak ikut suka hati aje nak mengomen panjang2 :)

      Delete
  4. Assalamualaikum..

    Hahaha kak.....rajin betul ye idea akk tu nk menyinggah...haha nih bukan enrty utama ye...wahhh macam suspend je siap bagi hint macam tuh hehehe

    regards,
    Triplesmiley




    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Tak tahulah kenapa...lagi tak dok depan komputer lagi tulah idea bernas tu datang berlegar-legar kat kepala nih! Tension. Gigil-gigil tangan nak cepat menaip :)

      Delete
  5. tulislah asal jgn abai kerja dah.. kan terbiar makan pakai anak beranak..huh..
    salam kenal jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Family No.1. Blog No.2. Cuma kalau jauhkan diri dari komputer hah selamatlah sikit. Kerja semua beres. Kalau tidak, memang dok menaip tak reti berhenti :)

      Delete
  6. tulis jer MD, asalkan plot cerita MD tu menarik semua untuk membaca..especially bab berkongsi pengalaman kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...saya ni dah tersegan. Kalau naik lagi nama bulan ni kat blog SA, saya kena dok senyap-senyaplah jangan gatal nak mengomen banyak2...Tapikan....tak boleh ler!

      Delete
  7. samala kita MD idea nak buat entry pd yang salah...kadang berangan macam menaip kat lappy padahal ngelamun jek muahaha...
    Blog MD nih antara blog kegemaran saya tau...walopon text jek tapi Lizz dapat bayangkan scenary nyer muahaha...sehingga ketitisan terakhir saya mentelaah tau kadang 2 ..3kali baca nak paham dulu kisahnyer...gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....bagilah support kat saya nak tukar style! Takdalah nanti kena datang 4belaskali nak baca satu entri. Ni sampai kena mentelaah kalau datang sini, haruslah penulisan saya dijadikan bahan kajian -kenapa jiwa perempuan suka sangat meroyan tak tentu pasal... hehehe....

      Delete
  8. sama je la pesennya kita ni. saya pun sama le kalau tulis entry nak explain sedetail yang boleh. Cuma skrg je dah kurang meleret skit. Penah skali tu saya kena ketawa dgn kawan2 ofis sebab dalam ruang alasan tak punch out balik dari ofis, saya cerita start daripada, "mula-mula saya pergi ambil barang bersama en A, kemudian saya balik semula pejabat, menggunakan access kad en A lalu terlupa untuk swipe kad saya sendiri, bla..bla..bla...", kawan saya kata, siap explain buat karangan. org lain bg alasan senang je, "terlupa punch". hehehe.. haaa, tgk, kan saya dah kata pantang ada peluang nak mengarang, panjang berjela.

    pastu sama jugek kalo ke blog org, saya akan pastikan saya baca semua baru komen. Kalau tidak, rasa mcm kurang sopan, org cerita lain ko komen lain. betul tak betul tak?

    anak saya namanya Luth bin Mohd Azrul. Kedekut je bagi nama dia sepatah je. Heheh... Bagaimanapula dgn nama mummydearie? yg abg ke adiknya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...panjangnya komen mak aiihhhh!

      Betullah lepas 2,3 kali ke blog Lyd saya dapat rasakan persamaan tersebut :) Habis tu nak buat camna...lebih baik kita tulis panjang berjela daripada yang suka shortform sampai tak faham apa kebenda nak diceritakan nih.... saya bab menulis-SUKA. Bab letak gambar-MALAS. Sebab dah panjang sangat menulis. Cuba bayangkan kalau saya meroyan nak tempek gambar banyak2 pastu membebel banyak2, memang takda orang bacalah nampak gayanya.

      Oh, Luth aje yek! Senangkan kalau dah besar nak jadi romeo takdalah tergigit lidah nak memperkenalkan diri. Nama si Bubbly Abang tu - Luth Adam (Bukan AA-DAM tapi AIR-DEM bunyinya....yalah nak mengomputihkan sangat nama anakkan,...)

      Delete
    2. say hi to airdem tu ye. heheh... jadi nick name dia adam atau luth.

      Delete
    3. Dua-dua anak lelaki saya dipanggil dengan nama kedua... entahlah mengapa...mungkin masa tu Mommynya meroyan kot!

      Delete
  9. haha just be yourself kak.. tulis panjang berjela pun apa salahnya sbb idea mencurah-curah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janjilah macamana sekalipun memang tak leh nak tulis pendek-pendek nih. Kang datang meroyan nak shortformkan semua pastu tulis guna point, lagi nangis orang nak baca. Eh, kalau ada yang nak bacalah!

      Delete
  10. kalau panjang dan ada joke..orang tak akan boring..betullah, time kita pandu, mandi dan nak tidur..time tulah dtg nya idea...kalau tak di draf dalam kertas...dan harapkan esok baru nak buat entry..terus dah tak ingat nak tulis apa...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya menulis pakai pen, pensel ni malas. Tapi bila idea berkepuk-kepuk datang, mulalah meraban camna caranya nak dok depan komputer. Apatahlagi kalau kat rumah. Saya tak biasalah menaip guna tab ke atau hp.

      Yang geram macam tulah...Ayat bombastik semua hilang bila dapat pegang komputer nak menaip. Nyampahkan...

      Delete
  11. akakni pulak idakler pandai panjang2... rasa cam tak kenajer.. tapi sejak blog berwajah baruni rasa cam panjang lak sebab akak tulis satu perkataan sebaris.. ha... ha... panjangler sangat...
    akak lebih kepada gambarjer... kot takder gambar memang langsung tak keluar idea....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting bila orang scroll nak baca tu panjang sangat nak sampai ayat terakhir...hahaha.... saya ni ambil gambar tak pandai sangat. Tangan keras kejung. Gambar pun tak cantik. Itu yang malas. Nak tunggu upload lagi...Adui!

      Delete
  12. hye salam ziarah. nasib boleh komen kat pc ni. mudah sikit. follow ye.

    ReplyDelete
  13. samalah ngan saya kak. kdg2 idea dtg mencanak2..mmg segala2nya nak story mory kat blog kan. hehehe. tapi kan, kdg2 saya ni punya idea bnyk dtg time x bukak blog tau. ade je yg nak ditulisnya. tapi bila bukak blog, blur n blank. tatau nak tulis apa. adoyai..parah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik idea tu tak datang masa tengah make-up client :) Kalau tidak mahu main tempek2 aje benda, blusher bagai sebab nak cepat update blog ...hehehe....

      Itu yang sakit hati sesangat! Time tak depan komputer, idea mencurah lebat. Bila duduk aje depan komputer, hilang ayat-ayat bombastik!

      Delete
  14. kehkehkeh...perempuan melayu terakhir la sgt kak....hahaahah...comel jek tajuk tu 'mengapa ya' heheheeh

    alah kak, setiap org ade cara penulisan die sendiri...ade yg suke boh gambar byk (hah tu lieya latu kkakaakak), ade yg lagi selesa boh gambar sikit, ade yg jugak tak suke boh gambar....yg pasti ape pun jenis penulisan lieya kalo bw mmg akan komen sejujurnye selepas bace...bukan sekadar tgk sekali jeling pastu komen 2 perkataan...seolah2 mcm komen untuk dptkan balasan kujungan balik jek....ade kak blogger yg mcm tu...lieya perasan....

    ape pun dont worry kak....panjang menjela camne pun lieya tetap bace tanpa skip kak....bukannye ape, dari blog ni la kite bleh kenal org tu....walau takpenah jumpe tapi tetap rase dekat di hati...ecewah eheheheehheheh

    kak, janji2 tu ko kene tunaikan tau kak....hahaahahahaha sebab ko dah ckp 'berjanji' tu hahaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe....memang weyh akak ni perempuan Melayu terakhir abad ni. Lieya tu abad lain dah...keh3x... Eh, part komen dua perkataan tu macam pernah tengok aje.... oklah tak kira itu dia orang punya hal tapi kalau akak, memang komen tak mungkin dua perkataan aje yek. Pengsanlah membaca, akak tak dulik nyer!

      Eh, boleh tak part janji tu akak delete aje! Kalau janji tak ditepati camna ek? Berdosa tak? Berdosa tak?

      Delete
  15. huuu legarr ..tarik nafas jap hehe..
    seriously akak cakap semput jugak lerr baca n3 mummydearie nyerr story..but akak suka setiap baris ayat yg mummydearie taip ..sonok baca setiap perkataan yg terbit dr hasil idea yg fresh..

    akak pon sama..jengah baca a to z then drop komen..tak lah lari tajuk kann hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang semput datang sini. Bukan akak seorang aje :) Masalahnya saya bukan doktor pasal tu ler tak dapat menyembuhkan 'semput' kengkawan :) Saya kalau menulis memanglah alahai....gigil-gigil tangan pun tak mahu berhenti!

      Delete
  16. akak mmg sesuai klu jadi novelist.. sure lyn org pertama yg beli..
    hehehhee
    tapi suka baca entry akak yg panjang2.. lebih mengenali rasanya..
    dah tuannya pun tak pernah tgk, jadi baca entry pun boleh lah.. opsssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa agaknya tajuk novel pertama akak ya, Lyn? Hah, akak tahu... 'Meroyan itu milik aku' Hahaha.....jangan tak beli pulak nanti ek lepas dengar tajuk :)

      Delete
  17. Subhanallah masyaallah....mmg tak akan percaya punya...tu semua janji janji kosong menantu org Uzbek....hehe
    Betullah.... idea tu mmg datang tak mengira masa.....sesuka hati dia je bila nak datsngbya yek......nasib masih waras walaupun separuh nyanyuk, masih mampu jana idea baru sebab mmg lupa dah idea yg datang semalam tu....hehe
    Mengapa ye? Jawabnya....jari jemari yg runcing dan putih melepak tu mmg nak kena kutil tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai hati! Sampai hati! Apa guna naik kapal yang sama kalau tak mahu bagi moral support? Kita nak berubah ni. Dah 8belaskali fikir. Tapi, semua pun tak bagi moral support. Semuapun suruh kita meroyan dan lagi dan lagi.... tapi kita memang pun suka meroyan kat blog nih!

      Wah, walaupun tak jana pendapat tapi mampu jana idea baru dalam sekelip mata, kira tak nyanyuk lagilah tu... Geramkan OKje...apalagi tengah sedap mandi tetiba idea datang bersama-sama dengan siraman air mandian....Keluar aje bilik air, duh.... hilang terus ayat! Nyampah I tau....

      Delete
  18. Seronok bercerita kisah anak2 ni kan...macam2 hal dan tajuk boleh di persembahkan dalam entri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa mula-mula berblogging dulu memang dedikasikan blog ini khas untuk anak-anak. Yang lain tu jadi sampingan saja, Bunda :)

      Delete
  19. mmg betul pon sellunya idea dtg tak kena tempatnya.
    tak payah ubah ye md..
    jadi lah md yg sebenar benarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... ini dah kali kedua nak terfikir should change or not... tapi janji tinggal janji aje selalunya ...

      Delete
  20. ayat cerpen penuh suspen n jenaka so far tak pernah miss lg walau satu perkataan..takde la lama mana sgt nak baca satu entry yg panjang berjela dr MD..lagipun bukan style sy pergi blog org melulu komen tak tau hujung pangkal..kena la hargai org yg dtg baca blog kita,nk komen biar tak nmpk kejanggalan..nti malu diri sendiri..bila org dh sentap dengan kita sapa yg nak kawan dengan kita lg ye tak?hiks..

    MD dh ada trademark tersendiri..klu ubah bukan MD lagi namanya..just be urself..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, PK. Kengkawan semuanya sibuk dengan urusan masing-masing. Tetiba masuk blog saya nak bersantai, alamak panjangnya MD nih menulis! Terasa hati pulak...wakakah.... Anyway thanks jugalah sebab rajin datang sini sambil nongkat dagu baca cerpen saya nih :)

      Delete
  21. hahahahha kita sama.. baca setiap perkataan dr mula smpi akhir.... tapi tak bosan la baca entri MD... sebab boleh buat saya tersengih sorang2 dpn laptop. sampai alisya kata, "kenapa mama kelakar dpn laptop?" hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni kalau merapu memang expert. Bayangkanlah ya kalau saya nak berkongsi ilmu di sini (ilmu buat kuih ke apa ke....) memang pengsan orang membaca step by step dengan siap trial and error lagi tu :) Habis aje baca terus malas dah nak mencuba resepi yang dikongsikan @_@

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...