Friday, February 14, 2014

Orang Johor

Ya, ya, I ni orang Johor. Lahir di Batu Pahat. 15 tahun dok kat Batu Pahat. Tu... sekolah perempuan yang tersergam indah tu, (tetiba  teringat lagu sekolah - T.I.G.S.!T.I.G.S.!) Temenggong Ibrahim Girls' School (eh, bukan Temenggong Jugahlah!) 3 tahun I belajar di sana sebelum masuk boarding school.


Sebab itulah bila KA bercerita hal kerja sambil leisure-leisure kat BP bersama family, I pulak yang over excited bagi komen macam blog-itu-aku-yang-punya!  Ada pulak orang kampung sebelah yang jealous tak pasal-pasal. Eh, BP lagi glamor daripada Muo awak tu, ok!


Teringat zaman anak dara glamor dulu-dulu. Bila orang tanya, 'Awak orang mana?' (sajalah ni taktik memikat padahal kalau takda slang, boleh aje agak orang mana...) bila kita jawab aje, 'Orang Johor!' teruslah soalan kedua terpacul seperti yang diduga, 'Orang Jo-wo yek?' (OKje, betul tak bunyinya tu? Kita failed bahasa Jawa nih!)

Selalunya I akan jawab balik, 'Tak! Orang Bugis! Keturunan lanun lagi!' Keh3x...

Padahal I ni memang pun Jawa... eh, tak! Mix parentage gitu - Jawa campur Melayu (taknak ngaku tu...) Tapikan janganlah speaking Jawa dengan akak. Terkebil-kebil akak nanti tak tahu butir perkataan. 

Kalau dah kata asal dari Johor memang Jawa ajelah, ya? Takda keturunan lain ke, macam Pan Asia ke, mamak ke, Bugis ke, Banjar ke.... mesti nak dikaitkan Johor dengan Jawa aje ^_^

By the way, geng bas sekolah ni kalau tutup mulut macam perempuan Uzbek sopan aje dari Ferghana tapi kalau buka mulut, mak hai....fasih you all speaking Jawa! Kelas betul Cik Hainom-khon/Hainomova nih!) Oppsss...selingan mengumpat terkeluar tajuk pulak! Over excited pulak mengumpat hari Jumaat nih...mengapalah I jadi begini, ek!

I ni sebenarnya dah jadi Si Tanggang. Lama betul tak menjenguk kampung halaman. Maklumlah dah jadi orang kampung durhaka. Lama tak balik Johor. Last sekali, ergghh.... tak ingat bila pulak dah! Tapikan, emak kita ada di KL juga makanya tidaklah kita jadi anak durhaka pulak! 

Sebab itulah I suka berkunjung ke blog Kakzakie. Best mendengar cerita dari Johor. Apatah lagi bila beliau upload gambar makanan orang Johor. Aduhai, I rasa nak pitam masa tu juga. Teringin, terliur, termengidam semuanya datang bersatu dalam hati ini. Nak nangis meronta-ronta rasanya nak balik kampung ....

Baru-baru ni Kakzakie pergi upload gambar pisang tanduk goreng. Arghh...meroyan-royan I kat sini. Dah lama tak dapat makan pisang goreng cicah cili kicap nih. Marbeles rasanya...meleleh air liur nih sekali lagi!

Kita orang kat Johor ni kalau boleh semua pun nak cicah cili kicap nih. Tak kiralah apa pun - buah jambu batu, jemput-jemput, pisang goreng, eh pendekata semua punlah kita cicahkan dengan cili kicap nih. Nikmatnya... wa cakap lu... memang azab jiwa raga ni kalau membayangkannya!

Tetiba rindu gulai asam pedas ikan tenggiri/ikan parang/ikan jenahak mak masak masa zaman budak-budak dulu. Teringat juga ikan pais mak yang marbeles gila. Apalagi kalau keladi masak pedas. Tambah pulak menu udang galah mak... Sedapnya....tak mungkin kenangan menikmati juadah mak itu akan terpadam dalam ingatan nih. Sekarang ni mak dah pencen masak.... so, takdalah harapan nak merasa masakan mak lagi *sedihpilugitu*

Ni nak story satu cerita kelakar masa I kecil dulu. Masa tu bila cuti sekolah my late brother akan bawa I naik KL (kita orang dok kat selatankan so memang kena 'naik' KL lah, faham ya!) My Abang sulung dengan tiga orang kakak tinggal menyewa masa muda belia remaja dulu (mereka kerja di KL masa tu) Satu pagi my kakak suruh pergi kedai  runcit berdekatan beli sedikit barang dapur. I pun pergilah. Budak kecik pantang disuruh gi kedai runcit, sambil tu dapat juga beli jajankan...

Sampai kat kedai runcit I pun cakap kat tuan punya kedai (Abang Melayu ya),

"Bang, bagi saya bawang kecik dengan cili padi!"

"Bagi aje tak boleh, Dik. Kalau nak beli, Adik nak berapa ringgit?"

Blah, blah, blah.... lepas tu,

"Eh, Bang! Lupa lak! Nak lada hidup gak!"

"Lada hidup??? Lada kat sini semuanya dah mati, Dik!"

Nak kena potong 18 kot Abang nih!

You all perasan tak kat Johor tu kalau you famous ke atau jadi orang berjasa kat kampung, tentu nama you akan terukir di bintang di parit @_@ 

Kat Johor ni apa-apa pun di'parit'kan. Parit Bilal, Parit Imam, Parit Besar, Parit Kassan, Parit Jawa, Parit Raja dan macam-macam parit lagi yang kita orang ada tau! So, banyakkanlah berjasa pada kampung halaman kerana akan terukir indah nama kita nanti di parit-parit yang ada (Nasib baik belum ada orang yang di'longkang'kan...)

Orang Johor ni kalau cakap memang suka aje 'ek, ek,ek..' kat belakang ayat. Entahlah, tak tahu kenapa ek kita orang suka cakap gini? Tapi macam best aje ek kalau setiap patah ayat tu kita 'ek'kan ajelah. Betul tak? .... Betul ,ek! Best aje!

Masa mak duduk di kampung, bila balik aje acara wajib pagi hari bila buka mata mestilah nak pergi paso (pasar) pastu cari breakfast sebab mengidam nak makan lontong. Kalau tengahari tu biasanya mak masak lauk marbeles untuk anak-anak. Kalau tidak pun kita enjoy makan nasi beriani gam ke, beriani Muo ke (apasal lak Muo yang dapat nama nih? Padahal jual kat BP! Menyampahs giler!)

Tetiba teringat pulak kat Minyak Beku... eh, the last time si Tanggang and family balik kampung, kita ada meronda gak gi Minyak Beku. Nanti ek, kita gi tengok kat manalah gambar-gambar tu kita simpan. Ada, ada...kalau kita rajin nanti kita up entri lapuk tu...

Apa yang bestnya tentang jadi orang Johor ni? Wah, macam-macam ada tau! You all janganlah jealous kalau I story mory pasal kebanggaan menjadi rakyat Johor sebabnya I bukan orang Pahang, Terengganu, Kelantan, Perak dan sebagainya so tak bolehlah nak bermaharajalela bangga bercerita pasal negeri orang pulak kan!

Yang best, Sultan Johor hensem @_@ Kaya pun kaya...you all mana ada beli plate kereta mahal-mahal pastu letak kat kereta nasional aje...~_^ Kat Johor ada JPO. Kat Johor ada Legoland lagi.... 

Kat BP tu walaupun bukan bandar besar macam JayBee, kita orang ada hypermarket, ada drive thru McD, ada nasi beriani sedap gila, mee bandung, laksa Johor, pendekata kalau tak naik KL pun leh survive ler duduk kat BP.... keh3x  (eh, ini comparison nak bagi tergigit lidah geng sekapal tu aje...)

Kat kampung I ada kilang Munchy's dengan Hup Seng, ok! Kita orang setakat biskut jenama ni memang tak heranlah. Kita orang buat-buat baling, main lenyek-lenyek aje. Kita orang pun ada tongkang pechah tau tapi dari kecik sampai la ni tak pernah pulak I nampak tongkang nih @_@ 

Eh, oklah! Tak mahu bangga diri (Cis, lepas bermegah-megah baru teringat nak jejak tanah!) Yang penting, I am Johorean @_@ 

Hidup Johor!

P.S. Gambar cilok kat Uncle Google aje hari ni...























40 comments:

  1. tak makan tempe..
    sebab orang kelantan tak ada keturnan jawa..

    pss... br belajar makan temoe..sedap gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempe tu sedap....rugi kalau tak makan. Kalau cicah cili kicap lagilah marbeles :)

      Delete
  2. sepanjang saya duduk jb batu pahat dgn muo saya x pernah sampai. pontian, kota tinggi, kluang, mersing, segamat dh sampai. hihi.

    a’aa. perasan kalau bab nyebut ek.ek. tu.
    menu paling suka nasi ambeng le. hihi.
    rindunya dekat jb.. lepak lepak kat area the zone, stulang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macamana ni daerah paling glamer tak sampai lagi? (Daerah saya yek, BP yang Muo tu takda maknanya nak singgah pun...)

      Kita orang ni memang suka ber'ek, ek tak kira ayat. Sebenarnyakan, nasi ambeng tu saya pun tak makan...huahaha....maklumlah Si Tanggang Durhaka namanya :)

      Delete
  3. Amboi ada selit2 lagi nama2 kwan2 blogger sekepala yer, tq , mmg kreatif n3 ni.. baca pun dah tau, u mmg johorian sejatilah MD walau dah derhaka sekali pun hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni walaupun katanya durhaka, KA tapi tetap mengaku anak Johor jati. Patriotik tak nih? Asal jangan suh gi berperang udah ler... Lama saya tak balik Johor. Rasa tetiba macam nak jjcm pulak kat negeri sendiri....

      Delete
  4. Amboi!! jgnlah kata biskut tu buat main baling dan lenyek-lenyek kakak nak tergelak besar dibuatnya hahahaha.... tu dia terkeluar juga gelak kakak tak tahan dah dibuat MD... Tapi itulah satu hal ramai juga kawan kita tak kenal pisang tanduk MD. Kat Johor ni tepi jalan kalau setakat dari JB sampai BP berguni-guni pisang tanduk. Air Hitam lagi usah kata dari yg tanduk sampai tak bertanduk semua ada.

    Cuma satu JPO dan Legoland tu semuanya mahal. Hello Kitty Town pun mahal tak macam nak main wet world di Melaka negeri jiran. Inilah akibat duduk sebelah S'pore. Geram juga kadang bila mereka dtg sini kata "So cheap... so Cheap" memanglah mereka kata cheap sebab currency sekarang 2.62 tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah, Kak. Saya setakat biskut Hup Seng, Munchy's ni memang tak heran. Eh, ada satu lagi kot...Hwa Tai ek? Tulah pasal dah lupa daratan tak balik kampung nih, semua pun samar-samar aje. Melaka tu kecik, Kak.... tak best! Jadi orang Johor juga yang best :)

      Delete
  5. Meh sini ........wes teko wong Jowo ney arek ngomen nang keney..hehe..... ha....ha... tak faham orang tu....Meh kita lawan cakap...kalau lawan kulit sure kalah OKje hehe...
    Bukan main lagi ek dia up gila gila dia punya daerah kelahiran....mentang mentang le Muo tak de Mc D drive thru, tak de Water Park....Tak pe...tak pe....tapi Muo bandar di Raja hokay .......hang hado? kih kih...
    Nak buat macamana dah katanya Jaws takkan nak tukar kerakyatan jadi Uzbek rentung pulak hehe.....redho ajelah
    Johor mmg banyak Parit....pasai apa suka sangat kat parit kita pun tak tau...kan MD....sawan parit kot haha...
    Yezza....sambal kicap mmg femes kat Johor....kalau boleh kuih kaswi pun nak dicicahnya sambal kicap....tapi oleh kerana nak menjaga kewarasan....haruslah dielakkan.... Ek MD hehe...
    Muchy tu kilang dia kat tepi jalan je menghala ke Yong Peng.....Tak pernah pulak beli biskut dari kilang ek....kot kot murah ke...
    Mak awak duk mana MD? Duduk dengan kakak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa? Apa? Nak cari gaduh ke? Cakaplah Jawa tu, jangan sampai tergeliat lidah udah ler... :)

      Ek, daerah kita, kita punya pasal ler nak bermegah-megah. Jealous ke, Cik Pah? Setakat bandar diraja tapi takda apa-apa nak buat apa.... rimas I ler... Eh, Jaws Muo ni tinggal kat parit mana, OKje? Ke hang takda parit atas nama sendiri? Kesiannya orang Muo nih....

      Kaswi cicah cili kicap tu belum buat eksperimen lagi. Nanti-nantilah kita eksperimen cili kicap tu ngan karipap, apam dan sebagainya.... hehehe....

      Iyalah tu...Munchy kat simpang jalan kat Tongkang Pecah aje. Rumah kita tepi jalan aje between Wet World yang hidup segan mati tak mahu gak tu ngan Tongkang Pecah....

      Mak kita sekarang ni tinggal ngan kakak sulung. Mak kita tak berapa sihat, Alzheimer menghinggap. Tulah pasal rindu masakan Mak. Mak tak leh masak lagi. Lupa aje...

      Delete
  6. Assalamualaikum,

    Hahahaha..tapi sofia kalo org tnye, sofia trs jwb org Muar..hahaha xcakap johor sbb nnt mst kne tanye lagi..

    Wahhhhh yelah2 beriani kasi bp..mee bandung pass kat muar eahh..
    lagi satu..kat muar, breakfast pagi ade sate, mee rebus, lontong...ohhh memang menjilat jari...

    terliur terus rasanya bile sebut makanan nih even dan lepas lunch...

    regards,
    Triplesmiley


    ReplyDelete
    Replies
    1. Muo, Sofia. Muo.... mana ada dengan penuh adab sopan orang Johor cakap 'Muar' Kah3x....

      Oklah, awak ambil ler mee bandung Muo awak tu balik! Kita nak beriani gam dan segala mak nek beriani pulang ke gagang. Dah lama benor orang Muo ni take over beriani kita nih.... Aihhhhh....tak leh tahan sabo tau!

      Sarapan pagi kat Johor bestkan...lontong ada, mi rebus ada, cakap aje nak apa...semua ada....yang penting lontong mesti ada tempe dan tempek rendang daging...Marbeles gila kolesterol menyerapkan!

      Delete
  7. Gituw cerita pasal johor yer...
    yer sume famous kat johor..
    klu pergi johor or muar mmg kitorang try makanan..
    rugi wor tak try... pekena mee bandung dia.. terliur sat hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haipppp...jangan mention Muo kat sini. Sensitif gila nih! Kalau 8belaskali cakap pasal BP takpa...akak terima dengan redha :)

      Kat hometown, memang best gila kerja makan aje Lyn!

      Delete
  8. salam kenal... saya orang johor jugak.. dan bersekolah di muo dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah. Ahah, suka-suka sangat kalau terjumpa orang Johor nih...

      Delete
  9. Kisah orang johor ya.. saya pun rindu johor kadang2.. posting di johor 3 tahun.. banyak kenangan manis. Yang paling tak tahan, cakap pun jadi ada ek masa setahun pertama tu.. teringin nak ziarah kawan2 di johor tapi entah bila la ada masa. Asyik tak jadi ja plannya. Bab hensem sultan Johor, setuju.... baik lak tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh...pernah posting kat Johor ke? Baru tahu.... ni ek, ek tu dah hilang dah ya? Kita orang memang sukalah ek, ek, ek 24-7 tak tahu kenapa....keluar-keluar perut mak aje terus terkenan ek, ek ... :) Nak differentiate orang Johor dengan orang negeri lain. Maklumlah kalau tak cakap Jawa, memang confirm takda dialek...hehehe!

      Sultan Johor hensem kan? @_@ Masa muda hensem gila dah tua pun hensem. Maklumlah....Sultan Johor katanya :)

      Delete
  10. 5 tahun hidup dibumi Johor mmg byk sy belajar pasal org Johor,makanannya,masakannya n so on..bahasa mmg la byk beza sungguh dengan utara.raga basikal dipanggil bakul..tak ke lawak tu.muahaha..

    first time smp sana org johor tak bley detect pun sy ni org utara..bijak menyembunyikan loghat ok.smp skang n dh kembali ke utara pun masih lupa daratan ckp johor lg..haha..

    sy suka Johor sbb pepagi boleh makan macam2..ada lontong,ada rendang..klu kt utara time raya je jumpa lontong,rendang lodeh semua..tu pun jarang kot.mak kita setiap taun buat ketupat cicah kari ayam or daging je bla raya..lg satu paling best sng nk jumpa tempe dimana2..peberet sy tu.hehe

    untungnya bila mak mertua org johor ni dptla merasa lodeh, rendang johor dipagi raya..en suami lahir dijohor tp dibesarkan di AS n siapa sgka aiman pun lahir dijohor juga..:)

    Bukan nak puji sgt tp org Johor mmg peramah..jumpa kt mana2 mesti menegur macam dh kenal lama,cakap pun lemah lembut...

    dh byk sgt sgt sy puji johor..stop sini dulu.hakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, bab kebaikan orang Johor ni PK memang tak habis satu hari satu malam kalau nak diceritakan! Wakakah.... masuk bakul pepandai ler nak angkat (eh, camna ek?) Eh, suami PK lahir di AS? Alor Setar ke USA nih? Confused jap ok...

      Nasib baik dapat mak mentua orang Johor, see....dapat tambah kolesterol di pagi hari. Asyik dok belek entri ni hari ni, saya dah kebulur nak makan lontong+tempe+rendang daging. PK pandai tak buat ikan pais tu? Nanti senang lepas berbesan, bolehlah selalu datang rumah melawat anak menantu (ada gak kena halau nih kang!)

      Delete
  11. Sy dulu berangan nk dok johor.. Sekali dpt dok 4 thun kt johor, dan dapat khwin dgn org johor.. Dan insha Allah akan jadi wrga johor nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat menjadi warga Johor, ek! Kena biasa-biasakan makan makanan berkolestrol tinggi di pagi hari, kalau tidak rugi banyak alahai....

      Delete
  12. acik pun selalu ko Johot MD..rumah abang dan rumah anaksedara,
    3 orang kakak ipau orang johor..pak sedara pun kawen wong jowo Johor..sambal kicap yang sedap buatan anak sedara sentiasa ada dalam peti ais..buat makan dengan goreng pisang..goreng keledek aau pun dengan sup
    Rugi la kalau MD tak fasih ngomong jowo.acik dulu 18 tahun dok tanjung karang..tak boleh la orang nak ngumpat cakap bahasa jawa..acik cakap pun pandai..dah pindah 16 tahun tinggalkan Tanjung karang ni..dah tak boleh nak cakap..kalau orang cakap faham sikit je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napa Acik dulu tak mengembara jauh sikit dari Tanjung Karang tu ke Johor? Cakap Jawa dah expertkan... kalau tidak boleh bertemu jodoh dengan orang Johor juga :) Takpa Acik. Belum terlambat. Lepas pencen nanti dok kat Johor. Boleh speaking Jawa balik :) Saya bab bahasa kebangsaan ni memang failed lah Acik. Asyik kena kutuk. Tapikan dalam family saya memang kita tak cakap Jawa. Kita orang sebenarnya Melayu tapi tak asli. Suami tanya kalau kata Melayu asli tu maksudnya orang asli ke apa? Ada ke.... takpalah saya ngaku Jawa aje senang daripada jadi orang asli...melampau betul egonya saya nih tau :)

      Delete
  13. sy selalu kaitkan johor dgn bugis... hheee... gurau je.... sy org selangor...jawa jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kalau dah Selangor tu banyak Jawa jugakan? Saya memang suka ngaku bugis dulu-dulu sebab senang nak cerita pasal lanun pulak lepas tu :)

      Delete
  14. Yerler kalau sebut Johorjer Jawa erk.. boiprend pertama akak orang Johor tapi Kluangler masatu baru perasan banyaknyer erk dia ni... tapi tengah bercintakan indah belaka.. ha..ha.. dah akak terkembali ke memori cinta daun pisang tau...
    memang bab makanan orang Johor memang banyak makanan yang sedap2... akak akuiler...
    akakpun belajar makan goreng pisang ngan kicaptu sebab sepupu akak kerja kat UTMler.. kita goreng pisang di mintaknyer cili kicap... mula cam pelik lama2 sedapler pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disebabkan boyfriend pertama Kak Cho ler sampai sekarang ek tu tertinggal yek? Hehehe....

      Cicah cili kicap tu marbeles gila nikmatnya...hanya yang pernah merasa aje yang tau. Erk, bekas boyfriend dulu tak ajar makan tempe ke?

      Delete
  15. tp bab bola johor dan kelantan memang tak 'seteru' tp tidak blogger johor dgn blogger kelantan kan..baik-baik aje... sis ada saudara tinggal di Kluang, Johor... balik sana sekali sekala..walhal dekat jer dn KL ni...memang johor tak lepas dengan 'ek' nya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....seteru utama memanglah tak boleh ngam. Tapi betullah tu, time main bola tak leh duduk dekat-dekat. Nanti gaduh @_@ Time lain tu ok ajekan, ek! ~_^

      Delete
  16. I singgah clik2 nuffnang ajelah dulu yer MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung saya ada sahabat alam maya mcm KA ni. Memang cepat kaya macam nih. Nanti saya belanja maggi goreng mamak, ek! Thanks again KA.

      Delete
  17. Jarang pegi johor. Nak sikit mee bandung tu. Cam sedap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mee bandung tu sedap. Tak kiralah pagi buta ke apa, janji sarapan kat Johor memang marbeles kolesterolnya. Best, best, best!

      Delete
  18. Nanti wat sambal totok boleh..tak lupa tempe goreng...hehe...dulukan masa kat uitm bestfriend lizz org johor..pandai masak oooo ..memacam dia msk kat umah sewa dulu...menu paling best danteringat sampai skarang mee bandung...sukun rempah ngan pisang goreng cecah kuah kicap..memula pelik lelama ketagih nak mkn...best nyet org johor memacam ader siap ader kilang biskut glsmer yg tak menahan tu haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Pahang ada apa, Lizz? Hehehe.... Part cili kicap tu mmg tak dinafikan, memang marbeles. Dah lama tak cicah goreng pisang dgn cili kicap. Kalau kat KL ni orang rasa jakun pulak tengok kita makan goreng pisang + cili kicap :)

      Kilang biskut glamor (bukan satu aje yek) belum ditukar nama kepada nama saya lagi tu....

      Delete
  19. Ada kawan org Batu Pahat, Parit Yaani.

    Kat sana ada kilang biskut Hup Seng ke? Biskut cap pingpong? Itu my feveret. Untungla org BP senang nak beli biskut dari kilang. Yang part sultan beli plet no tu paling tak tahan tu. Heheh. Ye la... saya setuju la. TMJ kaye. Boleh beli plet mahal.

    Yg cicah kicap cili tu kan... saya ni sebagai org pahang pon suka makan cicah macam tu. Kat umah tu, suami saya kalo makan ikan bakar, suka cicah budu, saya tak makan berudu tu, so saya buat la kicap cili. Dia selalu kata saya org johor. Saya plak kata dia org Kelantan. Padahal sama2 org Pahang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu. 3,4 pelaung aje dari rumah saya. Dulu depan rumah ada kilang sagu. Keliling rumah penuh kelapa sawit. Nak nangis orang lalu lalang kalau malam. Bau sagu, bayangkanlah betapa tengiknya kalau tak biasa. Kita ni dah biasa, rileks aje. Leh makan, minum, borak cam biasa. Tak tersumbat hidung.

      Eh, Sultan Johor mmg hensem dan kaya. Mesti nak agreekan... Lagipun masa Sultan nak kahwin dengan Zarith Sofia, kita orang rasa macam kalah aje Lady Diana tau. Punya merpati dua sejolinya mereka, sama cantik sama macho gitu...eh, betul ke nih!

      Oh, both orang Pahang tapi tak ngaku yek! Sampai hati Lyd ckp suami makan berudu.... nak menangis air mata kegembiraan saya mendengarnya!

      Delete
  20. untungnya jadi org johor ek?! hehehe tang goreng pisang makan dengan cili kicap tu, saya dok melaka ni baru tau pasal cicah pisang goreng dengan cili kicap... sedap juga la... tapi saya suka mkn gitu je... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke orang Melaka tak tau? Ingatkan dok berjiran mesti dah tak heran tengok kita orang makan goreng pisang dengan cili kicap :) Cer cerita pulak...Melaka ada apa? Hahahah .... gurau aje jangan terasa!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...