Friday, February 28, 2014

Rindunya saat itu ...

Oh, suka hati dia aje ye nak kata orang perasan! Mulai saat ini tak mahu dah kata rindu kat awak lagi. Kita cuma nak merindui teman-teman sejati aje macam yang ini, ini dan ini mahupun yang selalu bersekongkol untuk kita cepat kaya tau! Awak cemburu ke? Nasib awaklah ye...sapa suruh quote nama kita dalam entri khas untuk orang lain? Nyampahs kita tau @_@

Ok, oklah, meh balik ke tajuk asal! Meh kita pulang ke pangkal jalan ...

Superheroes buah hati pengarang jantung yang di rumah tu (tidak termasuk superhero besar ye...) walaupun baru berumur 8 dan 3 tahun memasing, Mommynya asyiklah tercengeng bila mengenangkan nasib tatkala mereka dewasa nanti. I know, I know... lama lagi masa tu. Tapi la ni I asyiklah memikirkan betapa sedihnya hati ini bila anak-anak dah besar panjang. Takdalah dapat nak peluk cium, hugs  ikut suka hati aje. For sure mereka malu. Apatah lagi anak-anak lelaki. Dah besar sikit nanti, mestilah nak control macho macam Daddy, kan...

Ini kira flashback kisah keletah mereka dulu-dulu ...


Kalau nak tahu si Abang ni sebenarnya memang keletah dan pot, pet, pot, pet tak berhenti sejak pandai bercakap. Ikut siapa? Of courselah, siapa lagi.... Kalau betul tekaan, nah muah haha 18kali I bagi ~_^ Itu ajelah yang mampu!

Si Bubbly Abang masa umur 4 tahun dah dibawa pergi main bowling. Yalah kalau tengok badan macam dah sekolah Tahun 1 masa tu. Dia ni kalau main memang nak lane sensorang aje. Kena letak palang tepi supaya bola bowling tak jatuh tergolek. Of course, dia memang happy. Pesaing semuanya belia-belia negara tau. Kalau suruh pilih bola bowling pun aduhai bukan main... yang paling berat yang dia nak baling kat atas lantai tu. Dia baling macam bowling center tu MommyDaddy yang punya. Berdentam-berdentum bola bowling tu hit lantai. I cuak gaklah... mana tau retak seribu kang lantainya....Melalak pulak Mommy kena bayar ganti rugi dan segala kos pembaikan.

Bubbly Abang ketika 4 tahun

Bubbly Abang ketika 5 tahun



Yang tak happy bila main bowling ni sudah tentulah Mommynya. Sebabnya - nak tunggu bola bowling tu sampai ke penghujung memang makan masa sikit punya lama! Boleh order makanan, makan, taking nap jap barulah bola sampai. Kalau nasib baik, semua pun jatuh tau! Smart sebenarnya anak Mommy nih!

Teringat masa World Cup dulu. Hubbydearie rajin juga tengok bola walaupun bukan peminat tegar orangnya. So, si Abang ni dah kerap dok dengar pasal bola, bola, bola. So one day, I asked him, tak mahu ke jadi pemain bola sepak terkenal?

Abang pun mulalah berfikir sejenak sambil sibuk main kereta-keretanya. Tetiba dijawabnya spontan gitu,

Tak naklah, Mommy! Abang don't want play football!

Kenapa sayang?

Sebab......... kalau dah jadi football player, dah masuk TV ..... camna Abang nak balik rumah jumpa Mommy??? Camna Abang nak keluar dari TV tu jumpa Mommy???

Oh, alahai.... sayang Mommy sangat-sangat nih! 

Sebelum si Abang teringin nak menghadiahkan Mommynya Ducati Veyron tu, Abang ada impian lain tau... Abang nak hadiahkan Mommy rumah banglo tiga tingkat siap ngan lif dalam rumah, swimming pool (untuk dia kuak lentang), gym (untuk Daddy) dan apa-apa aje yang Mommy nak dalam rumah banglo tu...

Masa tu umurnya baru 5 tahunlah.... Tetiba tak lama lepas tu Abang berubah fikiran. Nak tau apa sebabnya ...

Kenapa Abang tak jadi hadiahkan Mommy rumah banglo tiga tingkat?

Taknaklah, Mommy. Berat nak angkat! Camna nak hadiahkan kat Mommy???


Oh, alahai...berat ya! Kesian anak Mommy nak 'angkat' rumah tu nak hadiahkan kat Mommy, kan!

Dulu masa baru bercakap, Abang panggil Daddynya 'bapak' dek pengaruh anak-anak babysitter yang ramai tu. Padahal mereka panggil suami kepada babysitter 'Abah' tak tahulah siapa yang mengajar my son ber'bapak-bapak' ni. Apalagi kalau in public, memang Hubbydearie pecut marathon kalau sempat. Kalau tak sempat memang merah padam mukanya dipanggil 'bapak'. Yalah, sikit punya handsome bergetah gitu dengan muka ala-ala Pak Arab dipanggil bapak...kesian, kesian...kesian sungguh!

Tak ingat entah bila title bapak tu bertukar kepada Daddy. Masa kecil Abang suka menonton kartun di Astro tapi I set suara mesti in English. Dia langsung tak mahu cakap English. Parah hati MommyDaddy masa tu... Bila masuk aje tadika 5 tahun, terus pesan kat Mommy, 'Speak English with me!' walahwey.... 

Masuk 6 years old, kartunnya I tukarkan ke Bahasa Mandarin pulak mana yang dapat.... Gila meroyankan Mommynya nih!

Si Adik Cute baru mula nak bercakap sekarang ni. Yang ini memang lasak sejak dari dalam perut sampai la ni. Memang tak reti diam Adik nih. Sejak ambil 4D scan lagi, dia dah sengih posing-posing naked kasi nampak semua. So, kami tau bila nampak 'bird' - it's a boy again ~_^ Yang sebenarnya I memang tak kisah pun jantina anak - lelaki or perempuan for me ok aje janji anak-anak Mommy sihat.

Adik Cute memang masa lahir nampak macam 'baby girl'

Duduk dalam kotak macam dalam baby cot rasanya :)

Adik masa berumur 1  tahun 3 bulan

I dah beberapa kali nak ambil gambar si Adik ni bersolat. Tak dapat-dapat juga. Pantang kita tengok, dia stop. Kalau Abangnya solat, mulalah dia letak sejadah nak bersolat sama. Siap rapat pintu bilik tak mahu orang masuk 'mengacau'. Pastu memang adegan lucu sesaja dia buat sampai si Abang tak leh concentrate, siap mengekeh-ngekeh ketawa waktu solat! Kata Abang, ' Tak boleh tahanlah Mommy tengok Adik!' Aduh...Adik, boleh tak jangan kacau orang sembahyang! 

Pernah sekali kami tengah sembahyang suami isteri, si Adik slowly ambil satu lagi sejadah letak kat tepi katil, pakai kopiah Daddy dan solat ikut kami. Kita rukuk, dia pun rukuk. Kita sujud, dia sujud. Kita beri salam, dia beri salam juga sambil tengok siling sengih-sengih. Memang tak khusyuk sebenarnya I bersolat waktu tu....  

Adik ni memang ketara jelas dan nyata sayangkan Daddynya, ya..Bila Daddy keluar malam aje, mesti dia akan tanya, 'Daddy MA-NA?' (tak tahu macamana Adik boleh dapat loghat Utara nih...) Lepas 10 minit, tanya lagi, 'MA-NA Daddy?' Duh, geram Mommy dengar. I tanyalah kat Abang, kalau Mommy takda kat rumah pernah dia tanya tak? Jawapannya ... TIADA!

Sekarang ni kalau kita pegang aje handphone atau kamera, dia siap posing gila-gila. Tak dapatlah nak ambil gambar candid. Siap cakap lagi, "Ambil lagi!' Disuruhnya kita snap lagi photo dia 18kali! Melampaulah Adik ni.... gila glamor tau!

Adik memang protective mengalahkan si Abang. Kalau Mommy jerit kat Abang, Adik datang terpa Mommy sambil pukul-pukul Mommy. Maksudnya, 'Jangan nak marah Abang kita, boleh tak?' Tapi bila dia kena sakat dengan Abangnya, eh bukan main lagi dilepuk-lepuknya si Abang nih. Kalau I pukul Abang, mulalah Adik datang menyerang Mommy sambil pukul-pukul Mommy sambil menangis melalak kerana Abangnya dipukul. Muka geramnya kalau tengok aduhai...memang comel gila masa tu terus dua-dua selamat dari pukulan yang seterusnya @_@

Haiiii... rasa macam nak tulis semua dalam blog keletah mereka berdua ni. Yalah, bila dah besar nanti, for sure jadi kenangan terindah dalam hidup Mommy mereka nih. Kesian dan sedih pulak bila membaca kisah anak-anak yang tak ingat jasa, penat-lelah dan pengorbanan ibubapa nih.... 

Eh, eh...apa motif pulak nak bersedih ni? Esokkan hujung minggu. Bolehlah peluk cium dan main gomol-gomol dengan anak-anak lagi. Daddy pun boleh aje kalau nak ikut serta @_@

P.S. Maybe ada yang I pernah cerita before. Malas nak tengok entri lama. Kira dimaafkan ajelah kalau membaca berkali-kali cerita yang sama. Maklumlah Mommy pun dah tua, fikiran dah kurang sharp sekarang nih ~_^





















36 comments:

  1. apa nak dimalukan klu pggil bapak?klasik apa..chek suka.hehe

    adk dh pandai speaking utara tu,dok berlath nak cakap dengan mak mertua nti kot.haha

    keletah anak2 mmg cukup menghiburkan..depalah racun,depalah penawar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapaknya tak rasa klasik pulak,,,,itulah pasai...

      Entah mana dia belajar speaking utagha ni, chek pun tak tau. Chek mmg failed semua loghat kebangsaan yang ada termasuklah Jawa English...

      Delete
  2. erm...masa kacil ni la seronok sgt dia ajak bercakap n bergurau.....kdg2 blk keje stress tp bila tgk keletah ank automatik kita akn gelak.....hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Sebab itulah hiba hati ni kalau tak dapat spend quality time ngan anak-anak. Rindu sangat keletah mereka nih bila dikenang semula.

      Delete
  3. bila balik keje sy selalu stress tp bila tgk keletah ank blh jd ketawa....hihihihihi

    ReplyDelete
  4. yeay… kita teka betul…. kena tahan pipi utk di"muah" 18 kali.. erk!
    Ingatkan abang kata tak larat nak bungkus, tak larat nak angkat rupanya…. sweet nyer la awak ni abang….
    Adik pun tak kurang keletahnya…. kira ok la tu sorang anak mommy, sorang anak daddy :)
    Ker anak no2 mmg rapat mcm ayah mcm anak ke dua ai? hurm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...nak suruh muah hahaha ke ni? Haishhhhh... meh sini!

      So Mommy takda peluang nak dapat rumah 3 tingkat siap ngan lif bagai ler.... beratkan...

      Entahlah Nur, si Adik ni memang sayang sungguh kat Daddynya. Pantang hilang dari pandangan mulalah tanya mana pergi Daddy kesayangannya. Sedih sebenarnya hati Mommy nih ....

      Delete
  5. Memang seronok melayan karenah mereka masa kecil.....menghiburkan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul MP. Dah besar nanti macamana pulak gayanya...Harapnya tetap lagi jadi anak-anak yang mendengar kata dan sesekali teringin bermanja dengan ibubapa...Sob3x ...sedih pulak rasanya!

      Delete
  6. Sweetnya dik protect abg dia....hhee,... Keletah anak lah buat happy je walau penat layan dorg kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very protective ni. Jangan sentuh Abang dia. Kalau baru naik aje tangan belum kena lagi kat Abang, dia dah siap-siap meraung sambil pukul Mommy. Jangan dah besar suka memberontak dan melawan cakap sudahlah....minta dijauhkan hendaknya!

      Delete
  7. Haha.. bila saya baca bahagian HD muka macam pak arab tu, teringat tadi masa kami ke Sunway Pyramid. MD tak pergi ke Sunway Pyramid hari ni kan? Saya tertengok seorang budak lelaki yang pada mulanya saya ingatkan Abang... saya tengok dua kali tau.. lepas tu saya tgk mak budak tu freehair, saya terus cakap, mesti bukan keluarga MD ni.. haha.. bila tgk balik gambar ni, saya rasa mmg lain muka budak yg saya jumpa tadi.

    eh, komen lain pulak. Ok, komen entry pulak. Bijak betul Abang ni. Impian dia semua tak leh tahan. Nak gelak pun ada. Menunjukkan dia berfikir ya.. seronok melayan anak2 macam ni kan? Si Adik tu dah pandai sayang Abang,sweetnya korang ni. Legalah macam ni kan? Semoga hubungan baik sampai besar nanti.

    Mestilah bukan MD tadi tu kan? MD kan hari ni bergomol2 dengan anak2 dan HD....@@

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirmedlah tu bukan saya, Saya tak freehair gitu.... Saya selalu berangan tau, kalau orang nampak AbangAdik for sure mereka nak cari MD dulu...hehehe.... ini kena pasang jerangkap samar, camouflage bagai nih.... takut orang kenal. Jangan terlalu memandang tinggi tentang fizikal saya nih... Saya biasa aje AN. Tak kenal pun takpa...hehehe.... low profile ler sesangat!

      Ok back to my reply... Abang imaginasi memang tinggi sesaja takda yang rendah. Kalaulah berterusan sehingga dewasa, alhamdulillah, Mommy juga yang senang :) Si Adik ni pulak memang over lasak berbanding Abang. Macam kata HD, tak bimbang tang Adik ni mungkin bila dah besar, dia yang akan protect Abangnya instead of Abang protect Adik...

      Delete
  8. Eh..nama saya termasuk dalam senarai merindu MD ke? Alahai bestnya.. hihi.. best2... biar Okje jeles ya...

    korang berbalas2 sebut nama ya... hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maklumlah geng bas sekolah asyiklah nak bergaduh aje :) Eh, orang yang biasa datang sini mengomen walaupun sedar sibuk sentiasa, itulah orang yang kita ingat ...

      Delete
  9. Bestnya dapat baca keletah adik dan abang dan dapat tengok gambar yang comel dua beradik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka berdua ni ajelah buah hati, pengarang jantung saya ni Acik :)

      Delete
  10. Tembam yg cute si abang nih,dah la tu sweet sgt keletah dia...anaklah anugerah yg paling berharga,merekalah sebenar2nya harta buat ibu dn bapa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa Abang kecil dulu asyiklah kena cubit pipi. Haru Mommy ni rasa. Bila dah masuk sekolah, nasib baik ada turun sikit berat. Dia ni tak makan banyak tapi minum susu kuat betul.

      Delete
  11. seronok sebenarnya bila mengingatkan keletah anak2.. dr penat boleh rasa hilang penat tuh...
    bila baca dialog abg mmg boleh jadi gelak... imaginasi dia kuat betul..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gene sapa? Gene Mommylah tu... :)

      Kalau diingat-ingatkan selalu keletah mereka dulu-dulu, memang serta-merta jadi rindu!

      Delete
  12. Ohhhh....hati suda kiciiii juga yeh hehe........
    Jangan itu macam nanti hati cepat kecut haha....
    Memang le bila anak anak dah besar, mulalah rind masa anak anak kecik, rindu saat mereka cakap pelat pelat, rindu saat mereka mula jalan jatuh, rindu saat mereka mula bercakap....tapi kalau suh OKje beranak lagi, mmg idak le teman.... dah tua tua pergi check up kat klinik ibu mengandung, kang confuse doktor tu...ni nenek kebayan ke sapa yg mengandung ni hehe....
    Tapi baca dpd cite awak ni bubbly abang ni memang sangat sayang mommy.... untung le deme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiittt! Mistilah kicik hati kena sipi-sipi sebut itu nama kita punya milik! Eh, apa dah...sejak bila pulak tukar nationality nih!

      Tolonglah OKje...bagilah perumpamaan yang lain. Nenek kebayan gi klinik mengandung... mmg belum pernah dibuat lagi. On the spot doktor kat situ kena darah tinggi tau!

      Bukan salah kita si Abang sayang kat kita. Dah Daddynya buat derk aje kalau anak2 nak berceritakan... tapi itu Adik Cute mmg confirmed 100% sayang Daddy melampau2. Kita sedih tau...... bukan Daddy yang mengandung dan melahirkan.. huahuahua .....

      Delete
  13. Assalamualaikum,

    Ohhh sokong sgtttt..sofia pun sama...sofia selalu imbas memory adik sofia masa diorg kecik...mmg kadang2 tergelak sorg2 jadinya ingatkan keletah diorang

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      Bila dah besar lain pulak ceritanya kan. Dah tak leh nak manja-manja busyuk macam time dia orang kecik-kecik!

      Delete
  14. hehehe patutlah tersedak2 ari tu, rupanyer ada juga selit2 namaku kat situ ... amboi speaking utara nampak, tp terkenang semasa dulu ni mmg bikin kita jadi rindu kan huhuhu.. done nuffnang !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah KA. Bila duk sorang-sorang terkenang-kenang pulak zaman silam mereka nih.... Itulah Adik ni mana dapat speaking utagha..kalau ckp Jawa tu faham gaklah saya asalnya dari manakan....

      Delete
  15. md, baru perasan bubbly abang dlm zon aulad kt tv al hijrah ahad lepas. hehehe... cemana boleh masuk rancangan tu.

    pedih jiwa mamat yg kearaban tu bila dgr anak dia panggil 'bapak'. kekeke... tp takpe, baru la rare. selamat le dah tukar jd daddy skrg. baru la sesuai. kalo tak dia merajuk tanak kawan dgn org mesia lagi pasni. hehehe. yg adik ngacau solat tu comelnya... kalau ada rezeki amik gmbr dia solat, amik ye. boleh saya tgk nnt. mmg betul pun. kalo time solat pastu anak kita main2 kat tepi pun solat dah tak khusyuk. astagfirullah. tak baik, tapi tak dpt tahan utk tgk dia buat apa. kdg2 nak terketawa wp dia tak kacau dan main sorang2 je pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun Lyd. Abang ada dalam tu, termasuk Adik juga. Cuba tengok betul-betul, Adik yang paling kecil sekali dalam ramai-ramai tu.

      Byk kali baru nak capai kamera, Adik dah buat hal lain. Dia bukan boleh kalau tengah solat ni orang kacau. Tak khusyuklah solat si Adik yang sentiasa 1 rakaat aje tu... Itulah kadang-kadang bukan nak tengok apa tapi bila dah duduk kat sebelah kita, memang terperasan gak aksi mereka. Memang tak khusyuk dibuatnya sembahyang kita...

      Delete
  16. MD tak nak komen panjang tgk gambo adik solat boleh.mesti sweet je kan.
    dah la abg punya impian pon alolo..
    smga anak anak MD mbesar sbgai anak yg soleh.. aamiin

    MD, doakan saya ye smoga baik baik aje dan dipermudahkan segala urusan untuk lahirkan anak sendiri ye.. aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya pun begitu juga, aaminnn!

      Nak ambil gambar Adik solat banyak kali tapi tak dapat. Kalau dia nampak kita nak snap photo, mulalah dia posing pulak sekarang ni pastu cakap 'Amik lagi! Amik lagi!' siap posing bagai... dah gelak baru Mommy perasan tak snap photo lagi :) Nanti-nanti kalau dapat akak tunjukkan kat dalam blog.

      Insya Allah ada rezeki Ciksu untuk memiliki anak sendiri. Aaminnn!

      Delete
  17. Ololo sgt comel keletah anak2 ni kan..memacam perangai n peel ..itu yang akan jadi kenangan utk kita...
    Adik tu sama ngan adik sara..kalo kita marah abang dia sibuk la marah kita balik tapi bila gaduh dah rupa singa sibuk mencako abangnyer...
    Klako bila baca tang adik tu suka noo kaco abang tau...
    Abang tu kalo tak larat nak angkat umah kat mami bagi auntie jerla umah banglow tu..kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelakar kan mereka ni waktu begini. Nanti dah besar sikit dah pandai malu. Tak mahulah kawan-kawan nampak bergurau senda dengan Mommynya lagi.

      Mereka berdua ni memang 'penyeri' kat rumah. Kalau rumah senyap mmg mereka takda kat rumahlah tu. Kalau ada, uuhhh memang memanjang suara jeritan aje -termasuklah Mommy juga :)

      Kalau Abang larat angkat, lebih baik bagi kat Mommynya dulu. Aunty Lizz next time ler bila Abang teringat nak beli rumah lain :)

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...