Thursday, February 27, 2014

Sepagi di Taman Tasik Perdana ...

Salam sayang semua!

Ini sebenarnya bukanlah cerita baru. Cerita yang masih tersimpan dan tak tahu bila nak publish. Waktu ni Mami masih di Malaysia. Sebab itulah ada cerita taman, ya @_@ Sekarang ni projek melawat taman sekitar telah dihentikan buat sementara. Ketua projek a.k.a Hubbydearie takda pun cakap apa-apa. Kalau dah ketua projeknya malas, nampaknya nasib sangat menyebelahi pengikut-pengikutnya yang malas juga (I lah tu...)

Wah, sejak Mami balik rutin pagi Hubbydearie pun back to normal! No more morning exercise. Memanjang aje si isteri kena kejutkan bangun pagi. Kalau tidak, secara automatik akan bangun sendiri. Maklumlah, suami isteri pun 'berlagak baik' depan Mami *sengih* Dasar pelakon drama, kan ....

Sebenarnya my beloved sons memang sangat suka ke taman. Apa tidaknya, sebaik aje keluar kereta, dapatlah mereka 'merentas desa' ke hulu ke hilir tanpa risau. Mommy pun kurang menjerit kat taman ni kalau mereka berlari ke sana-sini tak ingat dunia. Almaklumlah, Mommy pun nak jaga status perempuan Melayu terakhirkan. Tak mahulah asyik melalak aje. Cukup-cukuplah  melodrama kat rumah. Kat tempat awam ni kena control ayu gitu ~_^

Kalau tak kerana Mami, sudah berzaman rasanya I tak jejakkan kaki ke Lake Gardens. When was the last time, ek? Really tak boleh recalled dah nih. Masa kena 'kerahan tenaga' pada hari tersebut, memang liat sungguh I nak berganjak keluar dari pintu rumah. Malas duh!





Bila sampai aje di Lake Gardens, wah... akak sungguh terpegun! Cantiknya! Terus excited datang  tiba-tiba tanpa diundang. I pulak yang sibuk dok snap gambar budak-budak nih. Abang dan Adik memang gumbira memanjang. Mami pulak boleh senyum sinis tu sambil dalam hati riang berkata, ' Menantu, Mami dah sampai tempat ni dulu sebelum awak datang pagi nih!' 

I pulak yang lebih terlopong daripada Mami. Oh, wow! Oh, wow! 18kali. Pendekata I lah yang jadi touristnya instead of Mami yek@_@




Bila I nampak tram, bukan main excited lagi dok beritahu kat my Hubbydearie. Maklumlah sebelum-sebelum ini, tak pernah nampak pun .... Makanya kita sefamily pun naiklah tram ni satu round mengelilingi taman. Syoknya alahai....

Harganya murah aje, kalau tak silap RM2 seorang .... 


 

Lepas habis pusingan di taman tetiba aje terpancul kata-kata ini dari mulut I,

Dear , kalau macam ni apa kata setiap hujung minggu kita bawa anak-anak beriadah kat sini? (dengan senyuman yang paling manis gitu...)

Oh, alamak! Napalah celupar sangat mulut nih!



 

 
 


40 comments:

  1. Dengar kisah MD ni, saya pun terasa nak bawa anak2 ke Lake Garden ni. Tak pernah jejak rasanya, maaf ya ibu, mau bertanya, mana tempatnya ni? Mau kena gelak sakan dgn korang bila dgr soalan bodoh saya ni. Takpe jangan jawab. Nanti saya rujuk google..

    Best jawapan Mami tu.. haha.. tumpang gelakkan MD ni. Seronokla Mami datang sini ya..anak menantu bawa dia ke macam2 tempat menarik.

    apa jawapan HD bila dwngar soalan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu enggak bisa tunjukkan jalan kerna ibu jugak bebal orangnya... hahaha.... Jangan tanya saya pasal jalan AN, nanti pasti sesat jalan akibat tunjuk ajar saya. Kalau tanya kat saya dalam KLCC tu kat mana Mothercare, Isetan, Parkson dsb. bolehlah tolong tunjukkan :)

      Seriously, memang dah lama saya tak ke taman-taman ni. Sejak Mami datang, habis semua taman kami sapu bersih!

      Delete
    2. Tadi saya cadangkan pada papa N utk ke Lake Garden ni. Tapi Papa N kata cuaca sekarang tak sesuai main kat tempat terbuka. Last kami ke Sunway Pyramid. Ambik dia, bininya beli bra mahal dan macam2 lagi lah. Itu dia tak komplen lagi. Bila Naim mengamuk nak beli toys dia pening la. Siapa suruh datang ya? Kalau ke Lake Garden selamatla duit...

      Delete
    3. Itu tanda protes ke apa tu? Hehehe....

      Itulah kita nak menjimatkan kos tapi dia taknak, bukan salah kitalah kan....

      Delete
  2. eh bagus kak....dpt riadah ngan anak2 yg mane ongkosnye tak keluar byk haahahahah...kalo berjalan ke mall2 pasti ajek kocek kempis heheeheh.... ni setakat tiket tram mesti cik abg akak senyum ajek sampai ke telinga heheheeh...

    sonok lieya tgk sbb org tak ramai..so enjoy laa sikit ...kalo org ramai tu yg leceh tuh....nak main pun payah takut belaga bontot ngan budak lain...takut le tetolak ke ape kan kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus, bagus, bagus! Memang bagus alahai (dengan suara lemah pemalas gitu...)

      Ongkosnya memang jimat Lieya berbanding dengan beriadah di shopping mall tapi itulah... Mommy ni ponat eh meronda setaman ikut anak-anak!

      Tempat tu kan luas bangat so tak berapa nampak crowded. Takdalah main senggol-senggolan kat situ :)

      Delete
  3. singgah tersantai di sini... err belom kenal.. link dari blog kak anom okje nie.. hihi..salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah. Baru berangan-angan nak menyinggah ke sana juga dek kerana si zirafah leher jinjang nih @_@

      Delete
  4. yeayyy...boleh pergi taman hari2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, yeah! Landing kuak lentang atas katil lagilah best, SA ....

      Delete
  5. Nak gi taman jugek la..tapikan sksng ni panasnyer yang hampun kluar umah terada bahangnyer tau..acaner nak ka tamsn..kat area umah lizz nih rumput mngering kat taman..
    Mami jadi sopan yek..sama la kiter...
    Kena la tunjuk kesopanan &kesusilaan ditempat awam ..kihkih..kalo bertuko singa pun dierang tak heran...bizi berlari sana sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah lah Lizz. Dok dlm rumah pasang air-cond lagi best :)
      Kesopanan dan kesusilaan tu mestilah nak kena jagakan, maklumlah perempuan Melayu terakhir dalam dunia nih...huahaha...

      Delete
  6. anak bujang suka ke taman, sah2 ada taman dalam hati yer MD, hehehe.. done nuffnang kat sini !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecik-kecik ni mereka suka main. Dah besar nanti kotnya nak skodeng anak dara orang pulak, KA...hehehe...

      Thanks again!

      Delete
  7. wahhh..mmg seronok la anak2 akak dpt g taman hari2. hehehe..seronoknya dengar cerita happy family ni. kami pun setiap minggu mesti akan bawa anak2 keluar beriadah. tapi ni dah bambam sorg tu kena chicken pox, kena kuarantin la minggu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiken aje yang rajin sebab hari lain bekerja. Anak-anak mmg suka sebab mereka dapat lepas bebas dari cengkaman Mommynya yang protective tak bertempat nih...

      Delete
  8. tgk n3 ni tetiba nak suruh hubby jogging...hahaha...
    perut dia dah ke depan sgt dah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. For sure hubby Wahida nak berlawan perut sapa yang ke depan dulu...hehehe...

      Jogging jangan tak jogging. Nanti mengalahkan perut perempuan mengandung pulak kang....

      Delete
  9. kalo i pegi pun mesti jakun gak ni...
    sbbnya... iskkkk memang tarak ingat oooo bila last jejak kaki kat sana...3, 4 years ago kottttttt....
    bukan takat kids jer yg enjoy...
    kita pun ter-jakun skit kannnnnnn hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik 3,4 tahun jek sis.... I ni dah bertahun-tahun lamanya...masa single mingle takda boipren sampai la ni dah kahwin anak dua...hah, lama ke tidak tu?

      Itulah pasal kejakunannya memang terserlah ayu gitu :)

      Delete
  10. sure la excited mantu mami sorang ni.. Lake Gardens beautiful scenery tu..sebab tu terpacul kuar perkatan " tiap2 hujung " hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyesal sungguh bila bercakap tak fikir dulu nih...hehehe.... Nasib baik pihak penganjur menyepi diri selepas Mami pulang. Kalau tidak, adui gigil-gigil nak bersiap pagi buta pergi beriadah anak beranak....

      Delete
  11. Tadi dah datang...tak sempat nak komen entri baru.....tapi pergi merapu meraban kat entri lepas....hehe...maafkan ajelah makcik Zir ni ye....
    Kamiorang pun jarang gi taman taman ni....lebih lebih lagi anak dah besau besau ni lagilah jarang...kalau anak masih macam baye abg ngan adik tu haruslah pergi jugak kot...
    Tapi sebenarnya mmg tenang gi jalan kat taman nikan....berbual,bercerita pasal masa depan sambil beriadah.... Tapi tulah bapaknya lagi suka pergi shopping mall atenya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, eh, nampak terserlah keromantikannya di situ :) Saya pun kalau HD nak jenjalan berpegangan tangan sambil menyelak rambut yang terbang ditiup angin (eh, saya pakai tudung terlupa lak...) memang setiap hari pun saya nak gi... Tapi la ni saya yang berkejaran dengan anak-anak setiap masa, oooi tak leh tahan ler...

      Delete
    2. Ha'a..... kirim salam! hehe
      okje pun malas kalau serba serbi kita yg kena buat pulak hehe

      Delete
    3. Lebih baik kita beriadah berjimat cermat kat shopping mall, kan OKje... ada juga faedah untuk diri sendiri :)

      Delete
  12. sronok kan sekali skala pergi hirup udara ke sini. saya setakat ni tasik titiwangsa la paling dekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak merata taman pergi ni sebab Mami suka taman, kan. Ni Mami dah balik, mulalah rasa terlentang atas katil tu lagi nikmat :)

      Delete
  13. Then what is your HD answer? Mesti dia kata pergilah dgn your two boys ye hihi... or dia pun suka kot. Lagi seronok. Tempat kakak tak ada macam ini kalau ada kakak sukan. Nampak nyaman dan bersih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD sengih ajelah, kak.... Kalau iya jawabnya, memang menangis-nangis saya bercakap tak berfikir... Ada timenya memang seronok, ada timenya rasa macam dipaksa-paksa pulak... Dasar pemalaskan, kak ....

      Delete
  14. Akak yang hari-hari lalu pun baru sekali pergi sini..itupun bila ada projek photographer...akak punya opis dekat atas bukit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, lagilah best kalau ofis dekat dengan taman. Kalau dulu-dulu masa bujang, saya memang rajin berjogging kat taman lepas balik kerja. Nikmatnya tak terkata....

      Delete
  15. memang bestler kalau mami der sini.. bolehler kitapun dapat jalan2 gak... taman tasik perdana memang best sebenarnya... macam2 benda boleh buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...napalah semuanya komen kata best.... Saya kalau sesekali tu rasa bestlah, Kak Cho tapi kalau dah tetiap hujung minggu tu rasa macam...... tak bestlah pulak...

      Delete
  16. Hihihi mmg anak2 gembira sgt kalau dpt beriadah kat tmn kan hihi.nampak gayanya setiap weekend la ye acara riadah kat lake garden tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu belum kerahan tenaga betul-betul tu, TJ. Tengoklah memasing pun tak pakai baju sukan. Nanti-nantilah kita beriadah pulak :)

      Delete
  17. hahaaha.. ayat terakhir tu paling lawak md. buatnya hd betul2 terima cadangan hujung minggu md tu, takde can la nak guling2 atas katil lagi setiap weekend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasai.... celupar tak ingat dunia. Cakap tak mo fikir. Nasib baik sekali lalu aje HD dengar dalam hembusan angin pagi gitu... Buatnya HD kata OK, mahu nangis-nangis pulak saya kena beriadah tetiap hujung minggu. Malas ooooo.....

      Delete
  18. pernah jugak ke lake garden.. tapi dah lama sgt kot..
    tapi budak2 mmg suka ke garden.. lagi2 klu ade playground. mmg suka lah dorang dpt main2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun sebenarnya dah berabad tak pergi...itulah first time setelah sekian lama. Tengok bukan main cantik lagi Lake Gardens sekarang nih :) Jakun sekejap!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...