Thursday, March 20, 2014

Berdebar-debar ya !

Wah, berdebar-debar ke mak-mak di luar sana dek kerana keputusan SPM keluar hari ni? Kepada kengkawan yang ada anak gi ambil result exam hari, cerialah sikit ^_^ SPM ni bukan pengakhirannya, baru permulaan hidup baru yang lagi indah, Insya Allah !

Kesian kat anak-anak yang berdebar dap, dup, dap, dup tu. So, sebagai mak kita upkan sikit semangat mereka. Tunjuk manis muka ajelah walaupun dalam hati Tuhan aje yang tau @_@ 

Ada pengalaman anak ambil result exam ke, MD?

Takda ....

Tolong nasihatkan aje @_@

Tapi pengalaman diri sendiri ambil keputusan exam memanglah tak lupa. Mana boleh lupakan ....

I tak lupa betapa berdebarnya bila tahu keputusan exam akan keluar. I memang confident I takkan gagal. Cuma I tak confident cemerlang ke tidak keputusannya tu nanti. Lagipun mak sedara I guru BM di sekolah yang sama. 

Bila tahu keputusan nak keluar esok, dada ni dah berdebar rasa macam nak meletup. Ingatkan tak mahu contact mak sedara. Tunggu aje sampai esok pukul 10 pagi. Nak pergi dengan abah. Tapi tak boleh tahan betul ...

Akhirnya I called my mak sedara petang sehari sebelum kejadian bertanyakan keputusan I. Kata beliau,

Ok, tak payah risau!

Bagus ke tak bagus ni? 

Ok, esok pergi aje sekolah... tapi of course awak bukan best studentlah!

Wah, boleh pulak mak sedara nak gurau-senda macam ni ....

Dan yang sebenarnya, my abang ipar yang kebetulan bekerja gomen gak ketika itu pun dah tahu keputusan SPM si adik ipar ni. Tapi ... semua main tak mahu pecah rahsia. Kan lebih baik kalau abang ipar tak ambil tahu langsung keputusan peperiksaan I, senang hati ni.

Boleh lagi bagi hint,

.... tapi takdalah seperti yang dia mahukan ....

Bila dengar orang dok cakap macam tu, tidakkah lagi berbuku-buku hati ni, nak meletup rasanya nak menunggu keesokan harinya?

Memang betullah, malam sebelum tu tak boleh tidur. Puas memikirkan apalah keputusan peperiksaan esok ni. Tak seperti yang diharapkan ... aduhai, susahnya hati rasanya !

Esok pagi-pagi dah pergi ke sekolah bersama abah. Abah kata, jangan risau sangat. Kalau tak dapat bagus pun takpa. Masuk aje Tingkatan Enam. 

Apa? Masuk Tingkatan Enam? Berapa kerat budak TIGS yang pergi Tingkatan 6? Berapa kerat budak asrama penuh yang nak sambung study kat Tingkatan 6? MD yang glamor kat sekolah ni kena gi Tingkatan 6 kat BP semula?

Kawan-kawan semua dah plan nak sambung belajar ke US, UK, Japan, pendekata semuanya kat obersi, MD kena gi Tingkatan 6 ? Oh, tidak !

Oh, memang tak boleh fikir panjang ketika tu. Yalah, golongan 'kita orang' ni rasa macam Tingkatan 6 tu 'second class citizen' tahu .... (Memang cetek pemikiran masa tu sebab selepas melalui segalanya rasanya lebih baik dok kat Tingkatan 6 daripada pergi Matrikulasi ...)

Masa nak ambil result sebenarnya boleh aje I jumpa my mak sedara tapi I tak nak. I pergi tengok sendiri. Lepas tengok, Alhamdulillah ! Syukur sangat- sangat walaupun tak dapat seperti yang dihajati.

Bila tahu ada kawan-kawan yang katanya 'tak seberapa' tapi dapat result lebih cemerlang, memanglah sedih gak hati ni. Masa tu rasa macam sayu, pilu, hiba alahai...

Tapikan memang betul bagai dikata... SPM tak menjanjikan apa-apa. Cuma beri laluan untuk mencapai impian seterusnya. Namun kalau tak betul caranya, tak ke mana juga...

So, ibu-ibu, bapa-bapa, adik-adik sekalian, cheers ! Ini bukannya pengakhiran kepada kehidupan kamu semua @_@

P.S. Ini cuma pengalaman MD aje. Bukan sesaja nak tunjuk riak atau bangga diri. Kalau ada yang merasakan begitu, MD minta maaf ajelah ye ^_^
 

 


28 comments:

  1. Mesti result MD masa tu bagus sangat. Sekolah pun glamer tu.. pasti ..

    semoga adik2 yang dapat keputusan hari ni menerima dgn tabah dan mula melangkah ke alam dewasa dengan baik. Permulaan kena seiring dengan cita2 kan?
    Saya tak rasa entry ni menunjuk atau riak pun. Niat pembaca pun kenalah betul kan? Kalau dah dengki tu macam2 la jangkaan buruk dia....

    nak beredar dsri radar jugak la...nak mula alahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata cemerlang, terbilang, gemilang tu takdalah AN. Tapi alhamdulillah, bolehlah. Sekolah boarding school tu tak glamor mana sebenarnya. Sekolah saya di BP tu lagi glamor time tu. So rasa macam malu sangat dah gi boarding school pastu nak kena gi Tingkatan 6 kat sekolah yang sama di BP. MD ni sebenarnya memang sangat pemalu dulu-dulu, sombong pun ya gak :)

      Yalah, bila kita menulis kadang-kala sepenuh jiwa raga ikut kata hati tapi ada juga orang yang berpandangan berbeza dengan kita. Adatlah manusia macam tu. So, minta maaf siang-siang sebelum kena kutuk, kena cerca :)

      Eh, napa cikgu pun nak menghilang dari radar ni? Bukan ke cikgu dah biasa melihat keputusan exam anak-anak murid ? Takut gak ek ....

      Delete
  2. mesti flying colors akak punye result kan...eh kak mase akak gune yg pangkat2 kan....lieya pun sempat pakai yg pangkat2 tu...lepas batch lieya terus gune gred A, B tu semua....tapi tu la suspen gak kan kak bile nak amik result tu....lagi2 dengar org sekeliling bagi mcm2 telahan....scary wooo....

    lieya pun mcm akak, mmg tak tido mlm tu...mak plak asek ckp 'ko dapat pangkat 1 aggregat 11....percaya laa'....ala mak ni bagi aggregat 11 plak..kalo boleh nak kurang dari 10...baru cantik result tu ...sekali kak, mmg masin mulut mak lieya....sebijik mengena yg die teka hahaahahaahah.....masuk2 jek sekolah cikgu2 dah ucap tahniah....tgk2 name dah terpampang kat board....ermmm tak berape nak suspen la jugak sebenarnye hahahaahhah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa aje Lieya. Akak pun sempat main pangkat-pangkat ni :) Harap nak dapat straight As tetapi tak kesampaian ler. Mak kata memang mulut masinkan.. nasib baik terpacul 11 aggregat. Kalau buatnya mak Lieya kata 20 ke apa, lagi mahunya meraungkan :)

      Delete
  3. takpelah berkongsi cerita MD, KA suka je baca... pengalaman kita kan berbeza2 , mana yg bagus leh jad panduan, dan kalau sebaliknya jadikan iktibar.. gd luck untuk semua anak2 yang amik SPM 2013 yer.. done nuffnang juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, KA. Yalah macam saya kata, hati budi orang berbezakan... manalah tahu dikatakan nak bangga diri padahal cerita dah berbelas-belas tahun lamanya :) Nak gak simpan memori dalam blog :)

      Delete
  4. alahai...pasti ada yang berdebar kan...SA dah lepas dah lalui puluh2 tahun dulu...now tunggu la turn anak dara tuh...jauh ;agi perjalanan kan...pada yang cemerlang sekalung tahniah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, SA. Turn anak-anak masih jauh lagi. Entah ada lagi ke tidak peperiksaan ni kan... Tunggu dan lihat ajelah dapat ke tidak merasa debaran macam mak-mak yang lain :)

      Delete
  5. apa lah kabor OKje kite yer MD?..moge2 senyum sampai ketinge la hendaknyer..kita pulak tahun depan gamaknyer..:)

    tang menunggu result ni macam2 citer yang ada..sedih, gembira bercampur baur kann..macam nak tempuh malam petama pulak..hahaha

    p/s: penimbang MD boleh pakai lagi ker tak? gerak lagi ker jarum tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...betul tu... ala-ala malam pertama pulak kan :)

      OKje sentiasa ok, kita tak perlu risau. Kalau dia tak ok, mesti dia dah meroyan dalam blognya...hehehe....

      P.S. Jarumnya gerak laju sangat, tak sempat nak tengok bacaan...hahaha... inilah bahana sendiri masak, sendiri mencuba... tukang makan yang kecik2 tu tak heranlah menu baru dalam rumah. Mereka nak menu biasa mereka gak !

      Delete
  6. Betul MD SPM br pmulaan.nk bdebar sgt pun result bkn bley ubah.sy xda pun cm awk smp xtido mlm.relex je hari kdua br amik result.hehe

    sy sbb skolah keb biasa..luar bndar plak kra best student gak la.tp result tak gmpak mana pun. MD msti lg hebat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PK ni memang species selamba aje. Saya ni panik tahap gaban. Kalau kata 10 pagi result keluar, 8 pagi saya dah terpacat sambil keluar masuk bilik air rasa cam sakit perut...hahaha....

      Alah, takda makna pun result SPM tu sekarang. Setakat dapat masuk uni ke tidak. Kalau tak masuk pun, bukan tak boleh berjaya, kan ....

      Delete
  7. Setuju sangat Mummydearie. SPM tu hanya batu loncatan je. Kalo batu loncatan tu tak ade, kita cari la plak jambatan untuk berjaya. Ye tak. Yang penting usaha dan rezeki Allah tu tetap ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Lyd. Lebih baik ler guna jambatan dari batu loncatan...hahaha....

      Banyak dah contohnya. Senang cerita saya pun leh jadi example. Kalau ikutkan keputusan peperiksaan sepanjang saya bergelar student, patutnya saya dah jadi CEO company dah ni tapi tak juga...still makan gaji gak :)

      Delete
  8. saya exam UPSR jer yg sempat ambil sendiri… yg lain PMR dan SPM, dua2 xde pengalaman debar2 tu…. hahahaha, boleh gitu? nampak sgt mmg tak berapa kisah tang akademik…. ekekkeke

    Masa result PMR kuar, saya kat Kuantan makan angin… jadi mak yg tolong ambilkan… jadi mak yg demam lepas ambil result tu… kesian pula bila ingat balik… byk sgt main dari belajar… tu la akibatnya…

    Masa SPM pula, result kuar hari Jumaat.. so pepandai jer saya assume ofis tak buka hari Jumaat (sbb sekolah kat kelantan). Sekali kawan2 call yg result dah boleh ambil.. Tapi bila call opis masa tu, dah tutup pulak.. Hari Ahad baru la muka terpacul kat opis nak tgk result… siap kena perli dgn cikgu, "Ingatkan dah tak nak tahu result." huhuhu.. tapi kita rasa bahagia kan bila dapat result yg buat mak ayah senyum panjang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabik spring kat Nur :) Selain PK, Nur pun kira selamba aje orangnya. Leh gi makan angin lagi, langsung tak bimbang. Saya ni memang species cepat panik, Nur. Sampailah sekarang pun gitu juga gayanya.

      Alah, kalau ikutkan result saya mahunya sekarang ni saya dah lama habis buat PhD bagai....mahunya dah jadi surgeon kot...hahaha.... tapi tulah.... penentu masa depan tu terletak pada pilihan yang kita buat jugakan...bukan setakat result SPM aje!

      Delete
  9. MD budak TIGS ya..Saya dulu form 6 kat High School batu pahat tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ya ke? High School BP tu yang saya ingat cuma pasal boyfriend cinta monyet aje...hhehe... Kalau merentas desa, memang suka gila. Leh pergi lari bersama-sama dengan penuh tak malunya :) ANIM biasa tak pergi Tasik Y mengulangkaji pelajaran? Saya biasa gak...biasa gi dating aje :)

      Sorrylah ANIM...bukan niat nak memperkecilkan budak-budak yang ambil Form Six ya tapi yalah masa tu sombong bodohkan....

      Delete
    2. tasik Y tempat saya selalu dating juga, haha...

      Delete
    3. Eh, dating gak? Samalah kita nampaknya :)

      Delete
  10. Idaklah ngapanya berdebor bagai nak rak dan resultnya meletup letup mcm mercun hehe ...... kalau meletup mcm kentut..... sapa nak jawab haha...
    Weyh....dah lega dah okje la ni......walaupun resultnya bukan mcm mercun tp syukur alhamdulilah...tak mcm kentut......hehe...
    Alah.....niat kita bukan nak menunjukkan....nak share pengalaman
    Tapi yelah....bila dah duk boarding school takkan nak sambung nak turun takhta pulak ye dak hehe.....manusia katanya ...kita ni bukan malaikat...hish bersangka baik aje lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...kalau dari kata-kata OKje ni, takdalah teruk sangat kerisauannya... Tak kisahlah kalau result tak seperti yang diharapkan, janji hati makbapak dan SA takdalah tak keruan tak menentu.... Lepas ni belajar bersungguh dalam bidang yang diminati...barulah cerah masa depan :)

      Betul tu OKje...pendapat saya masa tu gitulah... dari boarding school nak gi Form Six...alahai malu gila pulak...maklumlah selain daripada pandai, saya ni memang bodoh sombong gak time tu :)

      Delete
  11. Assalamualaikum,

    Haaaa pengalaman sofia, masa chibby amik result thn lps...die lepak abissss...sofia nih berdebar tunggu result die dr malam sebelum tuh...bkn sofia je..1 family berdebar ea...die lepak..sampai cikgu panggil nama die masa amik result..die tak sedar sebab tak sangka nama die kena panggil..haha

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak suka betullah berdebar-debar ni sebenarnya. Lagilah orang macam akak yang memang serius cepat panik. Kalau boleh tak mahu tahu bila keputusan. Pergi aje sekolah anytime pastu amik result, boleh gitu :)

      Delete
  12. mesti xcellent juga tu kan
    saya dulu lpas spm dpt poli je tp amik keputusan masuk form 6

    lain org lain pengalamannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdalah straight A's, Ciksu. Itu yang sedih gak. Tapi kejap aje lepas tu 'dunia ni aku yang punya'! Hehehe ....

      Delete
  13. ehm... kenangan msa tunggu result SPM memang kenangan seumur hidup... tersalah percaturan hidup selepas SPM banyak berlaku .. jadi apapun keputusan SPMtu jangan rasa gundah gulana yang penting apa langkah kita seterusnyakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayalah yang tersilap main catur tu, Cho. Hahaha.... Sebenarnya dek kerana ikutkan kata orangtua tetapi hati ni memang dari dulu tak berkenan. Bukan cita-cita yang tersemat pun. Tapi yalah dah namanya takdir, terima ajelah. Kalau tidak kerana jalannya begitu, tidaklah saya merasai pengalaman begini :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...