Sunday, March 2, 2014

Hujung minggu yang hectic

Sabtu dan Ahad minggu ni I tak ke mana-mana. Duduk diam-diam di rumah aje. Dok heboh dengar bekalan air akan ditutup. Walaupun tak tahu akan terbabit sama ataupun tidak, I tadah juga air sebanyak boleh sebagai langkah berjaga-jaga. I ni memang fobia bila dengar air takda ni. Di rumah ni yang menadah air biasanya I seorang sahaja. Yang lain-lain tolong habiskan bila perlu aje.

Lepas menidurkan anak tengahari Sabtu, I pun terbongkang sama atas katil. Sedar-sedar dah dekat pukul 2 petang. Lepas solat keluar sekejap cari barang dapur. Dapat apa perlu teruslah  balik rumah, tak tahan panas, ya!

Bila dah terperap di rumah ni aktivitinya memang memasak, mengemas rumah dan menjaga anak-anak ajelah. Masa di Aeon Big tadi, Hubbydearie ternampak sesuatu. Tak berkelip matanya merayu kat si isteri...

HD nak satu lagi, bukan yg ini. Kotak dah buang lupa nak snap!

Pantang nampak perkataan 'stroganoffsharapovdevjelich' lekat pandangan mata Hubbydearie kat  situ. Dikatanya pada I, jom cuba! I tak minat sebenarnya tapi demi rasa simpati kat Hubbydearie yang merengek tu, kita culik satu masuk dalam bakul. Beli satu percuma satu ya dan harga promosinya cuma RM8.50 aje.

Balik aje rumah teruslah kelentang-kelentung kat dapur. Sambil tu dengan tekunnya I baca cara-cara penyediaan di belakang kotak MyChef ni. Alah, sebenarnya masukkan aje dalam microwave panaskan 4-5 minit, siap dah! Bila dah siap tengok alahai seciput aje... Ini yang Hubbydearie kata tak payah masak, kita share aje makan nih. Nasib baik I berkeras nak masak nasi putih dan lauk untuk anak-anak juga. Inilah dia memperkenalkan 'Beef Stroganoff with Brown Rice Pilaf ....

Sebelum masuk microwave

Selepas siap dimicrowavekan @_@

Pada pandangan mata I, tak nampak pulak brown ricenya. Beef pun puas I godeh kuahnya yang marbeles tu tapi adalah kot seketul, dua. Tapi takpalah. Dah siap, kita hidangkan aje. Bila Hubbydearie tengok, terus kata, "Ini saja?' Of courselah itu sahaja yang ada. Kalau Hubbydearie sendiri rasa tak cukup macamana kita nak share berdua?

Conclusionnya : Hubbydearie kata tak 'kick' pun. Bolehlah buat lalu kat tekak dan alhamdulillah ada juga makanan untuk petang tu. Memang tak sama rasanya yang biasa beliau makan di negara sendiri @_@

Ok, tak payahlah kita membazir beli lagi. But then, buy 1 free 1 kan  tadi. So ada satu paket lagi tapi yang itu 'Beef Keema Masala'. Lain hari kita cuba.

Makanan paling ruji kat my house ni selain nasi adalah kentang, ya. Mahu kalau sebulan tu kita beli 5kg terus. Senang... tapi bila time malas masak, membusuk kentang tu. Sangat membazir. 

Hari-hari kalau boleh memang ada lauk berasaskan kentang ni. Sebenarnya yang hantu kentang Hubbydearie dengan I (I yang lebih satu markah, ya) Si Adik ikut mood dia. Si Abang pula tak makan kentang kecuali french fries. 

So, Sabtu lepas kita buat makanan Uzbek/Rusia yang paling simple dan paling kerap I buat setelah bertahun kahwin dengan Hubbydearie nih @_@ Namanya potato salad ataupun 'Olivye'. Nanti I share resepi kemudian, ya ~_^

Olivye nama diberi, ya puan-puan!

Dua hari ni pun I asyik dok tenyeh begedil. Kali pertama dok berangan sampai terlupa nak leperkannya. Jadilah macam jemput-jemput pisang pulak bila digoreng for the first batch. Comel aje. Nasib baik perasan. Pastu punyalah berangan juga, nak bubuh rempah sup terbubuh rempah kurma pulak @_@ Maklumlah botol-botol ingredient tak berlabel lagi walaupun azamnya sejak azali nak melabelkannya...

Begedil lupa ingatan hari pertama

Buat sup ayam juga untuk superheroes berdua. Teringat kisah lucu bila first time buat sup ayam ni lepas kahwin. Kebetulan Hubbydearie ke dapur. Tengok I tengah masak something (I was not in the kitchenlah...) HD pun buka  periuk nak tengok apa dan ternampak sup bunjut tu cantik terletak. Apalagi, HD pun curious gila. Siap ketakutan kot-kot wifenya ni dok bubuh jampi serapah siap berbalut kain putih lagi nak bagi 'tunduk suami' . Hehehe....

Sup yang dikatakan HD untuk 'tundukkan suami'  Keh3x

Hari kedua buat, tetiba aje begedil besar-besar belaka. Sebabnya semalam tak puas asyik tertelan aje tak perasankan....

Susah tau kalau rajin berangan masa memasak juga
Pukul 11.30 malam hari Sabtu, air paip pun dengan rasminya kering... Apalagi I dah macam cacing kepanasan walaupun dah tadah air habis semua container yang ada. Yalah, ada anak kecilkan, susah kalau takda air. Tidur pun tak lena. Around pukul 2.30 pagi dengar bunyi air apalagi teruslah I bangun menadah lagi mana dapat.

Pagi tu elok aje air keluar macam biasa tapi my sister kata, pukul 11 pagi Ahad nak tutup lagi. Apalagi bangun aje tidur, I pun basuh pakaian, suruh anak-anak dan HD mandi, siapkan sarapan dan tanak nasi untuk makan tengahari dan masak lauk-pauk mana dapat. Siap prepare rencah untuk buat sarapan keesokan harinya dan perap ayam lagi.

Punyalah berebut memasak takut bekalan air terputus. Asal masak satu lauk, basuh periuk sudip belanga bagai. Pastu masak lagi satu lauk @_@ Alahai, macam banyak bunyinya, padahal tiga aje lauknya.... semua pun gorengan aje sebab nak cepat. Potong sayur pun takda cara lagi dah. Janji dapat potong, dapat makan dan habis licin. Mengejarkan masa orang kata...




Gambar ikan goreng tak letaklah ya sebab hampir 'rentung'. Nanti orang salah sangka kata 'neighbour sebelah' pulak yang masak maklumlah dia suka aje merentungkan masakannya! Maaflah ya kalau ada yang terasa hati ~_^

Phewww, nak semput rasa nafas bila terkejar-kejar begini. Sehingga entri ini ditulis, air masih lagi ada macam biasa. Duhhhh.....

 




30 comments:

  1. Ya Allah ... rajin betul kawan saya ni masak macam2 menu yang menarik dan nampak memang sedap. Meh sini sikot kerajinan dan bakat masak ni. Saya buat je tak ok... kecuali menu biasa yg dh selalu buat..

    Nati jangan lupa sharekan resepi Olivye tu k. Nampak menarik je. Kat rumah kami jarang borong kentang byk2.. beli banyak sikit mesti bertumbuh akar jadinya..

    risau juga pasal ketiadaan air ni. Bimbang lagi2 anak2 kami ni jenis tak reti mandi sekejap.. moga2 kawasan ni tak ada masalah air

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh alahai... terkejut kita! Tetiba dah ada komen :) Ni mesti tengah tanda buku karangan nih.... Saya memang 5 hari seminggu masak, Kalau dok kat rumah hujung minggu memang masak jugalah tapi yang senang2 aje...tak kuasa nak pening kepala. Yang makan pun tahap makannya level 1 gitu. Pening pun ya juga bila fikir lauk utk Abang dan the rest of the family. Nanti saya share resepi Olivye tu...kena tunggu satu entri dulu nak kena keluarkan...ceh, mengalahkan blogger berbayar siap bersusun entri sponsored ad padahal entri syok sendiri aje semuanya :)

      Delete
  2. peminat kentang rupanya smp smua makanan pun berasaskan kentang..sy pun suka kentang juga tp tidaklah smp sekali beli 5kg..hehe

    apa pun msk simple2 gini yg sedap.terliur juga sy dengan masakan besan ni...nti jgn lupa share resepi makann uzbek yg selalu menjadi santapan MD sekeluarga ye..bley sy tumpang belajar..:)

    air takde mmg ssh la..pening kepala tetiba lg2 musim panas macam skang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi tu setakat PK yang rajin memasak ni, pejam mata pun dah boleh buat. Malu pulak saya nak mengajarnya ....

      Saya mmg favorite gila kat abang kentang nih.... Kalau sehari takda masakan berasaskan kentang, mahu merindu...then saya bantai ler bubuh kentang dalam apa jua lauk :)

      Delete
  3. Acik pun tak masak setiaap hari dah sejak dah tua ni MD..dulu masa muda memang dari sarapan..anak2 dah besar ni kadang makan tengahari dan malam pun ditempat keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik bestlah, anak-anak pandai masak. Hari-hari boleh demand nak makan apa, ya :) Saya ni kalau nak tunggu anak-anak atau HD beri makan, memang kebulurlah Acik!

      Delete
  4. Salam rindu serindu2nya MD...rindu dendam kesumat lagi nih...dh la lama tk dtg sini,sekali cerita punya la panjang...harus semput nk kejo nih....

    Biar sy teka sape yg masak selalu hangit tu..,sah org tu adalah okje....hehehehe

    Begedel tu antara peberet sy,kentangpun sama bk kata mak sy,semua mknan peberet kamu kecuali batu n kayu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh, WA....Rindu bangat nih... Mana perginya menghilang gitu aje....Kalau ya pun jenjalan makan angin, kasilah hint dulu. Merindu kita-kita kat alam maya ni tau :(

      Oppssss...jgn sebut nama nanti ada yang terasa huahahah....

      Tak payah kejarkan entri saya WA nanti tersemput-semput pulak...Confirmed tak ada yang pendek punya :)

      Delete
  5. Resepi sndiri juga puas hati kn... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi sendiri memang dah arifkan, main campak baling aje dalam periuk belanga :) Nak buat yang luar biasa tu mahunya ambil masa nak menghafal resepi :)

      Delete
  6. rajinnya masak... takpelah sesekali weekend, takde buat apa, masak je lah. nak mkn kat luar selalu2 pun boring gak... klu masak mmg puas hati.. boleh tambah lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau air tak dicatu, mahunya akak memasak 24-7 kat dapur wiken baru ni. Semangat memasak datang tetiba tapi air pulak buat hal... Maka yang simple ajelah yang dapat... Hehehe....alasan tak pernah takada :)

      Delete
  7. Memang ghairah sungguhlah zirafah bila awak guna perkataan rentung tu MD...haha ,.... maklum le mmg ratu rentung.....hehe nantikan aje le kisah rentung yek kahkah....
    Alhamdulilah so far air masih ada lagi...so tak bimbang le teman tak mandi...tak tau pulak orang tu hehe....
    Dah namanya org sana, bila nampak makanan rujinya haruslah teruja beb....macam kalau awak duk sana sok sok....tetiba nampak bergedil frozen haruslah ambik 10 paket hehe... Weyh Okje pun suka bergedil, buh daging buh lada sulah ....buh bawang banyak banyak sedapnya ek!!!
    Memang gila kentang ni gamoknya.....resepi semua pakai kentang hehe Baru sat ni OKje beli kentang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, OKje....dah takda air dah sejak malam semalam. Pokok bunga mana nak kulari keliling mengadu nasib nih! Tensi kitalah bila kemarau gini, hujan pun kita tensi juga...mmg tak sedar dirinya spesieskan....

      Eh, janganlah terasa! Kita tak kata pun itu awak...See mana ada highlight terus direct link ke blog awak.... Bukan awak tu, OKje...adalah tu, sapa makan begedil banyak dialah yang terasa dulu..huahahaha....

      Sebenarnya kita dah kumpul resepi makanan Uzbek setengah guni dah ni...kalau mood merajin datang, kita share ler...kalau tidak, kita melantak senyap-senyap, sorang-sorang aje kat rumah kita yek!

      Delete
  8. Assalamualaikum,

    Bergedil akk tuh nampak cantik je bulat ekk..hahaha kalo sofia mmg leper dh jadinya

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sofia,

      First batch masa goreng tu baru perasan akak lupa nak leperkan...verangan tak ingat dunia nyer pasalkan...Kali kedua dah besar sikit begedilnya...baru ler kenyang!

      Delete
  9. amboi rajinnyer MD, bila mood memasak tu mari, tu dier berderet2 menu kluar kat blog ni... untungnyer en hubby yer dpt bini mesia yg rajin cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah first time menu keluar blog, KA. Selalunya takdalah meroyan nak keluar apa yang masak kat dapur kita. Sapsapsoi aje menu KA. Kalau suruh si Adik kat rumah KA tu pun, lepaslah KA makan sekeluarga!

      Delete
  10. Maunya x hectic...bnyk betol keja dan menu masakannya ni hah..senyum suka ati la suami ngan anak2 bila mummynya rajin masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi buat hectic sebab sibuk menadah air, mak... itu yang rasa macam nak meroyan aje memasak... Eh, boleh gitu ke?

      Delete
  11. hamboi...sedap2...telan ailio nengok menu MD semuanyer tangkap leleh tau...rajin sungguh MD lepas ni boleh la cilok mana2 lauk sodap MD dijadikan menu kat umah saya lak...begedil tu nengok kemain sedap tuh...nanti sharekan resepi begedil tu yek MD...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.... jangan tiru aksi saya di dapur! Disebabkan verangan lebih, lupa nak leperkan begedil. Nak letak rempah sup gi letak rempah kurma pulak :) Pastu tahap kesabaran sangat nipis bila kat dapur, semua pun nak dishortcutkan aje.... Tapi anak-anak saya tak suka sayur so part sayur mmg kena minimakan penggunaannya ...So masak susah-susah, lakibini aje yang maman dengan berselera :)

      Delete
  12. oooo rajin gitu yerk.. projek hujung minggu yang makan2 yerk...
    memang kalau yang segerani tak sedappun... my chef tak terkecualikan...
    kelakar yerk tau gak dia kalau nak guna2kan orang duk dalam bunjut tu yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mananya tak tahu, Cho... Nak belajar cakap Melayu, gi tengok drama Melayu. Pastu bila tengok terkeluarlah segala cerita itu inikan... Makanya bila HD nampak berbunjut lain macam aje, terus takut. Hahaha...tau pun takut!

      Baru ni masa MIL datang, HD beritahu kat Maminya apa feelingnya first time tengok sup ayam saya dalam periuk! Mami gelak aje...dalam hati takut juga saya manalah tahu Mami fikir orang Melayu Melesya ni mmg terrorist bab2 tundukkan suami nih...Kalau tak, takkan anak kesayangannya sampai terpikat jauh ngan org Melesya. Org Uzbek lawa-lawa, kan!

      Delete
  13. mmg hectic la kalo banyak cm tu menu nya. beef keema tu mmg makanan uzbek ye. boleh la try nanti. guna brown rice. satu makanan yg sihat.

    pastu begedil tu md siap buat kali kedua bila 1st time tak jadi. mmg gigih. kagum kejap. kalo saya, tak buat dah. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yang mychef tu namanya beef straganoff with brown rice pilaf tapi kotak saya dah buang tak sempat nak snap gambar. So saya letak gambar beef keema masala ajelah :) Begedil tu kali pertama buat comel alahai, tertelan tak perasan itu yg buat sekali lagi 2nd day, kasi besar sikit itu saiz :)

      Delete
  14. bab takde ai dgn ada anak kecik ni mmg la menyedihkan dan menyukarkan. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang tak sanggup bila takda air ni. Penggunanya tak berhemah, yang menadahnya berhemah alahai. Penat pun ya juga dok tak sudah menadah air tapi tetap tak cukup.

      Delete
  15. 5kg byk gak tu. tapi kentang mmg best pon.
    paling suka buat sup n begedil la.

    Air tak da mmg apa pon x boleh buat. mcm sy area kl ni pon slalu berjaga jaga. sbb kdng kdng tangki air yg dok ada ni ngok ngek jugak. dg cik abe tak da ni. haa, jgn dok buat naya pulak.. so, tadah la jugak..

    mmg nampak penat bila kena tkejar kejar buat itu ini kan.

    smga dipermudahkan hendakNya.aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami berdua mmg hantu pocoyo eh, potato :)

      Kalau takda cik abe bolehlah faham susah kena tanggung sendiri Ciksu. Ini cik abe nya di sebelah aje tidurnya, pun suh tawakal dulu sebelum berusaha...Aduh!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...