Wednesday, April 30, 2014

1Malaysia Theme Song


Salam kawan-kawan!

Hari ni nak cerita apa ek? Lupa pulak mana satu nak didulukan bila semua idea datang bersatu, bergabung dok dalam kepala ni. Boleh gitu ya? Well, Puan PB kata kita sesuai menulis buku kanak-kanak ala Harry Potter gitu tak pun disuruhnya I jadi penulis resepi. Wah, sindiran mahalnya .... payah ni nak counter attack *___*

Hari ni ada orang menyeru nickname glamour MD (ni kalau bubuh link ni mesti dia berkerja keras berfikir nak 'bahankan' kita ni dalam komen....) tetiba pulak teringat dengan lagu 'lomantik' yang dikhaskan untuk 'menggoda' suaminya. Katanyalahkan ....

Teringat pulak kat my Hubbydearie. Entah mengigau ke apa, sekarang ni bukan main Malaysian more than me tau, HD ni.  Hubbydearie pulak yang terlebih-lebih 'patriotik' berbanding his Malaysian wife. 

Apa hal you ni, Dear? Dah tak cintakan negara sendiri ke? 

Huhuhu ....

Suka betul HD dengar lagu ni sampai suruh I dengar sama. Pastu bila HD tengok muka I berseri-seri gembira, mulalah tu nak mengusik. 

Hai, dengar patriotic song pun nak nangis ke?

Eleh, jealouslah tu! Your country mana ada patriotic song macam ni? Semuanya pun jenis muka takda ekspresi gitu...

I tengah rasa bangga dan terharu ni bila dengar lagu macam ni which means we, Malaysians memanglah sentiasa bersatu-padu tak macam you people yang haru-biru tu!

Boleh ya kita suami isteri mithali nak bergurau-senda sambil lepuk-lepuk manja kerana lagu ni .... 




28 comments:

  1. alo...patriotic tu si isteri ni...selamat bercuti satu hari esok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat bercuti Cindyrina :) Sebab patriotik sangat rasa cam nak sambung MC je hari Jumaat nih :)

      Delete
  2. video streaming dah kena blocked lagi kt ofis i. maka tidak dpt la nk menyelami maksud entry ni. lagu 1 malaysia ke dlm video ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah tu Lyd, lagu 1Malaysialah tu....suka betul HD bila dengar chorus - Kita satu bangsa, satu negara... lelebih pulak tau...saya ni rileks aje dengar takdalah excited sangat cuma touching sikit2 aje :)

      Delete
  3. Assalamualaikum..

    Perghh psl lagu patriotik! hehe sofia hnya blh dgr sekali je..utk dibuat hidangan di telinga hari2 hehehehe agk tidak kelepasan di situ hehe

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Itulah pasal Sofia. HD pulak lelebih dengar lagu ni. Akak suka gak tapi takdalah nak dengar masa nak tidur gitu :)

      Delete
  4. lagu feveret ADik lah ni.. nyanyi berulang2 sampai naik BP KA dengar hehehe... bagus apa kalau ada jiwa kepatriotikan ni ( ada ke word ni )... done nuffnnag yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun naik BPlah, KA. Ada ke dengar lagu ni masa nak tidur! Aduh....kalau buka lagu 'Wake me up' ke, lagu Hanie Suraya ke, lagu apa-apalah selain lagu ni, oklah jugakan ...

      Takda word tu pun kita adakan ajelah KA. Bukan ada cikgu yang nak betulkan tatabahasa dan nahu kita kat sini. Kalau ada, saya delete aje komen tu. Oppss...janganlah sampai AN dengar pulak!

      Delete
  5. tgok kat dashboard td tak keluar apa2 pun entry bertulis.. cepat2 klik sb pelik..tak kan md tk tulis apa2? bc tajuk ingt md dah start tulis lirik lagu patriotik kanak2.. rupanya salah blog dashboard kot..

    wel my Luth sgtlah suka ikln goverment..
    maka harap Md dapat menulis cerita atau lagu macam lagu...
    1.utc..utc...pusat...
    2.cerita minum air kotak
    3.cerita jangan ambil rasuah
    4. ikan lompat2 gembira lepas tempat dia dah bersih tu..

    harap Md dapat mengunakan contoh2 diatas untuk penulisan manuskrip md.

    well, i still waiting ur manuskrip..


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak menulis bila 1. cuti 2. hujung minggu. Lain-lain hari memang sentiasa menulis. Maklumlah Mrs Potter katanya ... (ni nama samaran untuk penulisan laman gosip dunia hiburan yea...lain-lain penulisan lain namanya, ikut kesesuaian dan mood masa menulis ler...)

      Hari rasanya macam nak up 3 entri aje...tengoklah camna. Rasanya dashboard PB dah tak terdetect lagi kekerapan entri penulisan penulis terfamous dunia nih...sebab tulah tak keluar kat side bar...huhuhu...

      Oh, Luth suka iklan gomen ek? Alrite, nanti aunty cipta lagu-lagu pat-to-tik untuk Luth listen semasa ibu tengah masak supaya tak main dengan kuah asam pedas lagi ya, sayang busyuk-busyuk manja nih!

      Hello, editor! Kalau ya pun buatlah mengucap. Pergi exercise kasi fit itu pernafasan dulu. I nyer me-nu-se-ke-rip bukan setakat 2,3 pages yek....Jangan nanti over nak nangis-nangis lepas kita hantar menusekerip pulak!

      Delete
    2. Haha.. sabar jelah korang ni. Kreatif pun ada ni. Bernas betul cadangan PB ni.. cer try MD.. mana tahu...pasti best jadinya

      Delete
    3. Ni tengah sibuk nak menulis manuskrip citer Heri Potta @ Maidin'son. PB dah warning suruh hantar cepat. Lagu-lagu tu nanti kita buatkan untuk anak-anak kengkawan yang suka sangat lagu gomen nih!

      Delete
  6. Satu Malaysia betul MD ni ye.... bersemangat patriotik kita masuk blog ni :)

    p/s macamana akak nak follow MD ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangatlah patriotiknya suami saya nih...saya tak sangat :)

      Alamak! Saya ni memang celaru sikit. Semua pun takda sebab tak reti nak buat. Nanti saya add kat blog list ajelah, senang cerita :)

      Delete
  7. Sambil tampo tampo muka ni tau.....macamanalah lagu 1Malaysia boleh jadi lagu jiwang laki bini jiran sebelah sampai cubit peha tak berhenti henti hehe....
    Tapi bila dengo mmg best jugakkan lagu ni .....Betul tak Potam? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nak buat Okje.... suami isteri millenium memang cam ni. Saya takda pun berkenan beno dengan country HD tapi HD pulak lelebih cintakan Melesya ni.... huhuhu...

      Lagu ni kalau dengar selalu memang best tapi tak mahu lah ngaku depan HD!

      Delete
  8. byk sgt lagu patriotik & iklan2 gomen kat tv skrg..
    dgr jer lah buat halwa telinga.. sesekali oklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang best, ada yang tak best langsung. Tapi yang ni boleh masuk kategori 'best' ler ...

      Delete
  9. Saya kalau dengar lagu patriotik mesti sebak hehehe..rasa sayang kat Malaysia...tapi malu nak nangis..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, ada feeling sebak-sebak gitu sambil bergenang air mata, sambil terukir senyum di bintang. Itu yang kena jadi bahan joke dek HD tu ...

      Delete
  10. best tau lagu ni..mmg rasa patriotik bila nyanyi..rasa bangga gitu bila bangsa lain pun suka dengar lagu ni..tp dah namanya kawen sama org melesian..kira malaysian jugak la HD tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, HD memang dah lama jadi Malaysian dah. Kalau setakat jalan kat Malaysia ni, dekat hujung fingertips orang Rusia kata tau .... Wife mithalinya aje yang ala-ala 'tourist' bila kat Melesya :)

      Delete
  11. Okay la tu HD suka dgr lagu malaysia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya oklah kan... hmmm... pelik pulak saya ni rasa tak ok :)

      Delete
  12. Ni lagu kegemaran Naim sehingga tgh tahun lepas. Lepas dia dengar gangnam style, Naim dah jarang request lagu 1 Malaysia. Kalau x..mmg la hari2 wajib dikumandangkan lagu ni.

    Bagusnya semangat HD... patriotik gitu... bagus2.. pandai isteri dia didik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira Naim dan my HD ni memang patriotiklah... Naim bersebab tapi HD ni eh, warganegara apa sebenarnya ni ek.... Konpius sekejap!

      Delete
  13. as-salam.
    singgah kembali sambung meroyan.hahaha.

    best gak lagu patriotik ni md..
    layan kan aje.h ihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu ni memang sedap tapi tak mau lah ngaku depan HD. Malu eh :)

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...