Wednesday, May 14, 2014

Anak-anak MD lagi ....

Salam sayang semua!

Hari ni lambat bersiaran kerana Puan Seri (eh, ada title baru ...) sangat mengantuk, ya!

Cuti semalam kita lenjan berjalan anak-beranak kerana Daddydearie pun free gak nak spend time dengan familynya. Kerana Adik Cute tak dapat tidur pada waktu yang sepatutnya, bila balik rumah aje Adik bantai tidur sampai lewat petang. Makanya, Adik telah buat hal semalam tak mahu tidur. Pukul 1.45 pagi baru Adik lelap. Mommynya tentulah penat tak cukup tidur walaupun yang sebenarnya tugasan tersebut di take over last minute oleh Daddydearie *__*

Muka yang selalu rasa tak bersalah bila dah buat salah

Puas I slow talked dan psiko si Adik ni tapi tetap tak berjaya. Adik tetap tak mahu melepaskan tab kesayangan sehingga terdengar ura-ura bernas dari my Hubbydearie,

What if we buy another tab for him?

Pity si Abang, Dear... selalu aje kena beralah dengan Adik. Asyik jadi hakmilik kekal Adik aje sepanjang malam! Cannot be, cannot be... Kalau ikut cakap Adik ni, memang pengsanlah kita nanti!

...tambah si Mommy yang mengada-ngada ... 

I memang ada masalah dengan superheroes berdua ni sekarang. Si Abang dah menunjukkan tanda-tanda tak mahu bangun dari kerusi di meja komputer. Kalau tidak dengan Robloxnya, dia melukis, mewarna dan  ada aje yang nak dikerjakan. 

Dua superheroes yang selalu menggundah-gulanakan hati Mommy


 I tengoklah setakat ni ada positif dan negatifnya. Kadang-kadang bila Mommy  terkial-kial buka pc, Abang akan datang beri arahan 'what to do next' ... I guess Abang banyak belajar masa sibuk bertafakur depan komputer bermain...

Diam tak diam, banyak juga yang Abang tahu tentang komputer ni melalui pembelajaran tak langsungnya itu. Ada juga yang boleh menaikkan bacaan darah tinggi I tetiba ...

Mommy! Look at the number plate of that car!

Nape nya?

Ada ke numbernya start with WTF?

Apa salahnya pulak? 

Mommy tak tahu ek WTF  tu stand for what? Abang tak boleh cakap sebab tak elok!

....barulah Mommy perasan!

Ni, mana Abang tahu ni?

Dalam Roblox! 

Kalau ada apa-apa pun yang baru mesti Abang tahu sebab keterujaannya bermain Roblox. Abang ni kalau tak ditegah, dimarah, memang nak menghabiskan masa bujangnya di depan komputer aje. Hari ni kita marah, dia berhenti sekejap. Esok tengok elok aje mood Mommy, mulalah tu minta izin nak main semula.

Mommy pun satu, tak kuat semangat nak menegah anak-anak. Kesian melimpah ruah sampai tak tahu nak kata apa... Kadang tu dengan penuh gegak gempita marahkan si anak, lepas tu pujuk-pujuk manja semula. Oh, memang alahan sungguh dengan superheroes berdua ni ...

Nasib baik Abang dah habis exam sebulan lalu. Jadual peperiksaan dan diberi 2-3 minggu sebelum minggu exam. Tapi tau ajelah Abang ni kan, tetap dengan pendiriannya - girls aje baca buku, boys tak payah sebab otak genius!

Nah, esok nak exam, malam ni terkial-kial membaca - baca buku teks lagi!

Bila nak periksa BM, jawabya mudah aje ...

BM senang aje, Mommy. Abangkan Malay!

Bila nak periksa English, mudah gak jawabnya ....

Alah, English is easy peasy macam kacang peas ...

Yalah, Abang...yalah, tu....

Bila Mommy dah terjerit macam tarzan, dah habis minggu exam, barulah nak buat latihan dalam banyak buku yang Mommy dah beli. Tetiba boleh pulak ya Abang kata,

Learning is so much funlah, Mommy ....

Aduhai, Abang... kenapalah jadi begini...

Bila result keluar, semua pun merundum dari semasa Tahun 1 dulu. Makanya Mommy pun mulalah psiko dengan ayat-ayat ugutan :-

Abang, kalau cam ni masa ambil report book sila hantar wakil. Mommy tak mahu pergi jumpa Laoshi. Lepas tu cakap kat Laoshi, Abang rasa nak berhenti sekolah sebab nak kerja kat construction site lagi better daripada belajar kat sekolah. And, and, and... nak makan apa, nak minum apa...buat sekarang sementara Mommy masih sponsor. Nanti bila dah besar of course Abang tak leh makan sedap-sedap, dah duit takdakan... Kalau nasib baik boleh makan nasi dengan garam. Kalau nasib tak baik makan maggi sekali sehari ajelah. Minum pun plain water aje ye ... Duit takdakan sebab tak kerja, takda good education!

Mulalah muka mencemik, bibir muncung sedepa dan ada titis-titis air mata sambil terkumat-kamit mulut berkata ...

Alah, Mommy ni....suka cakap macam ni. Kalau Abang susah nanti, macamana nak jaga Mommy? Abang aje yang willing nak jaga Mommy bila Mommy dah tua tau ....

Eh, ya tak ya juga kan....  





34 comments:

  1. Ayat ni cukup suka akak baca MD heheh :D

    "Alah, Mommy ni....suka cakap macam ni. Kalau Abang susah nanti, macamana nak jaga Mommy? Abang aje yang willing nak jaga Mommy bila Mommy dah tua tau ...."

    Bijak betul abang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy nak ugut anak tapi bila anak 'ugut' balik, 18kali Mommy berfikir. At last, doakan yang baik-baik ajelah ....

      Delete
    2. alah abang selalu ugut momy gitu.
      tahu ayat nak cairkan momy.

      Delete
    3. Nak buat camna PB? Naluri keibuan I ni memang ler...hahahaha....

      Delete
  2. hahaha.. kita psiko dia, dia psiko kita balik..
    tu lah kids nowadays... sepatah kita ckp, berpatah2 dia balas balik...
    dgn budak2 ni nak kena sabar kak.. kena slow talk dgn dia..

    dgn niece & granddoter lyn pun ckp gitu.. klu tak baca buku tak pandai... jadi lah pengangkut sampah... takut dorang... dorang kata nak belajar rajin2.. nak pakai kereta besar, nak handbag chanel.. gitu kak, hbag chanel ok.. Lyn pun takde lagi.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak sekarang memang tak makan saman. Semalam dia nak main game, boleh pulak tu minta izin nak main dulu pastu baru buat homework. Bila beri izin aje, bukan main suka nak diciumnya Mommy 18kali. Alasannya - Mommies lain tak pernah bagi izin pada anaknya main game hari sekolah, Mommy ni aje yang 'baik hati'.

      Meleleh-leleh rasa bangga dalam diri Mommy pulak dah ...

      Delete
  3. wah bijak betul abang main perasaan mummy dier yer... hehehe.. minggu ni hingga minggu depan, anak2 sibuk dgn exam dah.. Adik pun ulang kaij lebih kurang aje, tpi tiap hari sebelum g skool, ulang2 pesan kat KA "nanti Ummi doakan adik tau, doakan pagi petang tau, doa banyak2 tau, janji tau Ummi, mesti doa tau jangn lupa tau, Ummi doa terus tau....sebab Ummi yang nak sangat Adik dapat no. 1 kan... boleh cam tu huhuhu ! Gitulah anak2 kan MD, yg penting mereka tau menilai kasih sayang kita pada mereka !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik memang rajin tak macam si Bubbly Abang ni. Kalau dia rajin buat homework, habis aje terus minta izin nak main game. Siap cium tangan kiss-kiss pipi Mommy left right lagi tanda 'terima kasih' bila dapat keizinan!

      Delete
  4. Replies
    1. Memang pandai memainkan hati dan perasaan Mommy :)

      Delete
  5. Apa lagi belilah ice box hehe.....
    Betul....setuju sesangat ...budak lelaki mmg meroyan game....dan dia byk belajar dpd game tp MD....jangan biarkan, disiplinkan dia ....kalau tak nanti parah! Tp ada budak yg terer jugak walau meroyan game pun.....Mcm SA kalau tak dikekang masa PMR dulu tah apa yg jadi agaknya sekarang, dia tu sama je ngan abang suka game!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang dapat pengetahuan baru yang kita tak sangka, memanglah suka. Tapi yang lebihnya negatif memanjang. Macam-macam 'ikhtibar' ler dia dapat dari main game ni. Ikutkan hati nak bertindak kejam aje tapi bila nak buat aje, tak sampai hati! Tension pulak dah rasanya!

      Delete
  6. bijak abang ni..
    tak pa la mommy gundah gulana sekrang..
    jgn tensi tensi k.nti betambah pulak bacaan darah tu. hikhik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gundah ni ada maknanya untuk jangkamasa panjang, Ciksu. Tak gemar juga kalau dia tak bersosial dan jadi cam nerd, duk sorang-sorang dalam bilik main game aje. Puas dah psiko cara lembut dan kasar, tak jalan juga... Itu baru 8 tahun, kalau berterusan macam ni...aduhai...takut pulak...

      Delete
  7. Hihihi, abang abang… seperti biasa, bijak dia psycho mommy…
    Saya dah dekat sebulan sorok tab anak-anak… geram sbb bukan main liat nak buat homework… Dah la homework kat sini sekali seminggu jer, tu pun bukan main liat mereka nak siapkan….
    Tapi bila xde tab, pandai pula mereka bertiga tu bersosial sama-sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak saya yang kecil tu, tiap malam nak tab. Apa alasan kita bagi pun tak mahu terima. Kalau takda tab depan mata, dia melalaklah sampai naik bingit telinga mendengarnya. Si Abang pulak, kalau kita kata jangan main komputer, dia tukar ke tab. Tak dapat main tab, dia ambil handphone Mommy atau Daddy. Apa bezanya ... sama aje 24-7 main game, kan... Pening betul!

      Delete
  8. boy ni lain kak...jens suke last minit pun yeak...tapi takpe, dieorg ni study last minit masuk otak cepat hahaahah tu sebab abang rileks jekkkk...adoi tegelak2 lieya bace die ckp bm senang sebab die malay..english easy peasy...bijak betol....

    tu le kak, pengaroh teknologi ni besar.... tgk jek laa abang...umur mcm tu dah pandai dah gune pc semua.... canggih budak2 skrang kan kak...

    so camne kak, dpt ke habuan tab baru tu heheeheheh..demi anak2 kan kak....tgk dieorg bergaduh berebut kite yg rimas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah gitu gayanya, Lieya.. oklah akak tak susah hati. Tapi kalau asyik leka aje, susah gak. Abang tu langsung tak bergaul kalau bukan di sekolah. Sibuk dengan game aje. Si Adik lagilah teruk...baru 2+ dah tak leh berenggang dengan tab. Paknya ada hati nak beli tapi akak macam tak mahulah. Satu rumah nanti buat hal masing-masing!

      Delete
  9. Assalamualaikum...

    Bagi sofia..ada ok nya diorang learning dari games kak...dan lg lah bagus die tau benda tuh xbaik...tahu tp tak digunakan..just as his information..oklah tuh..

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Dah macam terlalu taksublah, Sofia. Itu yang akak risau. Abang tak hirau perkara lain kecuali game. Si Adik pulak memang setiap malam sekarang nak bertemankan tab. Akak takut belum besar dah kena pakai spek mata dua beradik nanti. Ada banyak benda nak enjoy masa ni kan, kenalah bahagi masa betul-betul. Kalau dok terperap aje cam tu, aduh!

      Delete
  10. anak-anak macam tu ler..dia lagi pandai bab komputer ni...pernahlah main games kat PSP anak...sekali anak duk cakap..nape mama tak tekan ni tak tekan tu..dah kalah... ema pun ugut juga si kakak tu kalau exam minggu depan ada penurunan, tak hantar dia kem funzania cuti sekolah nanti...nak push sangat pun tak boleh sebab tahu dai sangat penat sekolah pagi petang...malamnya awal-awal dah tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya main game, memang kena 'halau keluar' sesaja :) Tak kuasalah nak join sekaki dengan Abang ni. Daddynya walaupun 24-7 depan komputer tapi takdalah minat game bagai. Kalau tak diugut sesekali, memang senang-lenang aje hidupnya ...

      Delete
  11. teknolo mmg da pro kontr MD..kita ni je kena pandai mankan peranan..kt rumah ni pun sama je..yg tegasnya en suami..tp sebenarnya beliau yg lagi lebut hati dengan anak..ta kasi main PS konon,pastu beliau jugak yg pi beli sd game baru bagi anak...huhu

    abg jawapan semua terer.huhu..

    boy mmg camtu..otak dah geliga..lgpun menurun gene mommmy kan..tak payah studi teruk2 mmg otak cpt tgkp.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni jiwa tak begitu kentallah PK kalau dengan anak-anak. Tapi kalau sesekali marah memang macam monster jadinya. Teruklah kena.

      Kalau semulajadi geliga takpa juga, takut nanti kalau lama tak 'digilap' dengan ilmu, hah terus merundum. Kang teruk kena kerja kat construction site ....

      Delete
  12. comel betul adik ngan abang ni..suka betul tengok gambar2 adik dan abang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Acik atas pujian untuk superheroes saya. Mestilah saya sebagai Mommy kembang kuncup tak sudah. Tipulah kalau kata tak suka, ya tak?

      Delete
  13. abang ni bijak cuma budak nia ada peringkatnya utk aplikasikan kebijaksanaannya . QV tgk kat anak buah sendiri ... kita mmg susah nak push . bebel pun mrk selamba jer ... sampai masa mrk tahu sendiri utk bijak dlm pembelajaran ... sabar yer ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tahap bebel pun dah tak jalan, QV. Hari ni kita bebel, esok dia start balik. Pagi bebel, malam buat semula. Aduhai, sabar ajelah, Kalau tak sabar, memang kena babatlah!

      Delete
  14. Memang masalah besar bg saya ni.. kalai pasal ni mmg hari2 bertengkar dgn anak.. naim la. Dia tahu je, kalau tak tab, dia cari ipad, kalau tak dia minta laptop dan kalau tak lagi dia merayu hp sesiapa. Lepas tu kul 1 atau 12 baru nk tdo. Si kecil yg tak reti lg benda tu pun ambil kesempatan nak main juga sampai semuanya tido. Abis yg penat siapa? Cer jawab..

    kalau naim ni lagi satu saya risau mempengaruhi emosi dia. Sejak setahun mmg dia terdedah dgn benda tu.. rasa mcm dia banyak mengamuk sebab tak pandai kawal emosi.. risau. Itu yg mula nak elakkan dia main semua tu tapi ada masanya mmg tak tahan dia mengamuk meminta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi marah malam buat balik. Hari ni marah, esok start balik. Memang tak tahu nak cakap macamana lagi. Si kecil pulak kalau tak bagi tengok tab masa nak tidur, lagilah haru biru hidup kita. Kalau diberi, memang pengsanlah kita juga yang tak tidur. Aduh, tengah pening fikir macamana nak distract mereka ni dari gadgets semua.

      Delete
  15. Hahaha, plet keta WTF tu saya pon slalu gak terbayang ayat yg sama. In facts, my husband and i mmg suka baca plet keta. Pastu keta sama2.

    Game roblox tu cemana? Cemana bleh ada pekataan WTF. Eh, bahye ni. Dah..dah.. jgn bagi main. Sorok cable. [batu api. hehe kalo si abang tau macik lyd menghasut mummy dia mesti dia anti dgn macik lyd. ekekeke.]

    MD, cara awk ugut anak tu sama mcm abah saya dulu. Dulu kalo dpt result teruk, abah akan suruh berenti skolah dan kawen. Bayangkan... baru darjah satu kena berenti sekolah dan kawen. Huwaa... siapa berani nk main2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roblox tu membolehkan Abang berinteraksi dengan pemain lain. Of courselah players nya memang jauh lebih tua daripada Abangkan... So macam-macam keluar. Dulu dengan bijaksananya Abang buat review satu game ni...teruk dia kena hentam dengan orang dewasa yang tak menyokong hujah-hujahnya kenapa game tu lebih baik dari game ini. Nasib baik I tak sengaja check tab dah dia pergi guna email add Daddynya. Semua responses memang masuk ke email Daddylah.... Mengamuk satu malaya I kat Abang... Terus tak main lagi, Ni dah start Roblox pulak (ala-ala game legolah Lyd)

      Dulu dia pernah main game apa ek ada satu karakter namanya CJ. Ganas gila....tembak sana-sini sampai semua jenis shotgun, pump gun, revolver, semua Abang tahu sampai ke bulletsnya sekali. Mahu I tak melenting.

      Hah, takutkan kalau darjah 1 bapak suruh kahwin. My friend pun takutkan anak lelakinya guna cara I. Dia kata kalau tak belajar lagi 20 tahun kena keluar rumah sebab dia dah tua tak leh kerja, so rumah kena lelong kalau tak bayar. Dah nak harapkan anak, malas no nak belajar, mana mungkin ada duit nak sambung bayar rumah...keh3x...

      Delete
  16. Mommy pn kena psiko jgk. Haha... Mcm mana? Budak2 tiga beradik ni mcm tu jugak la. Aus still kecik jdk x blh join lg. Kejap2 lg dtg la bgtau bila bsr dah kerja nak beli ibu rmh dgn kereta besar. Semua berebut nak belikan benda yg sama. Last2 ibu tentukan yg ni beli apa, yg tu beli apa. Haha...

    Nak msk yg sdp2 utk ibu. Nak jaga ibu. Siap tny kalau masing2 beli rmh lain, ibu nak dtg ddk tak dgn dorg. InsyaAllah... jadi ank2 soleh dgn solehah ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik lepas berebut nak beli rumah pastu masing-masing decide tak mahu beli rumah sebab ibu tak tahu mana nak duduk. Hehehe ... nangis-nangis ibu nanti :)

      Setakat ni si Abanglah paling banyak kata nak jaga Mommy. Adik belum pandai lagi. Kalau dah dua-dua pandai, entahlah macamana nak buat. Bercakap tak berhenti. Sebiji ikut Mommy :)

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...