Monday, May 5, 2014

Bila keluar bersama anak-anak ...

Mehlah kawan-kawan. Jangan beredar dulu. Entah mengapa sejak dua menjak ni I memang rajin mengupdate blog dua, tiga kali sehari. Tahap membebel dah tak dapat dibendung-bendung lagi dek kerana masa zaman baby dulu my mak  terlupa nak bendungkan I elok elok tau

Dua, tiga hujung minggu ni memang kami tiga beranak plus my sis and my mak bergembira sakan berjalan secara berjemaah. Maklumlah, dah dua kali hujung minggu HD takda. Sekejap ke JB, sekejap ke Penang. Walaupun bila tak berada disisi I merindu, aktiviti berjalan sakan bila suami tiada di rumah tetap berjalan lancar *__*

Sebenarnya kalau HD takda, I memang tak berani nak drive jauh-jauh. Setakat shopping malls berdekatan yang I familiar sangat tu oklah. Di luar kawasan Kuala Lumpur ni memanglah I  tak drive. Mahu sesat memanjang. Waze ada, ahkak-ahkak semua tapi I ni yang sengal. Baca signboard pun still sesat. Nak buat camna, dah suratan hidupku begini *sila jangan menangis kerana simpati*

By the way, I dengan grocery shopping (yes, grocery shopping jek) memang tak dapat dipisahkan. Berjanji dengan Hubbydearie bukan main lagi,

Dear, I'll do grocery shopping once or twice a month, okay!

Don't forget your grocery list. Buy necessary things only. Don't spend too much as you always do!

Tapikan, hampir setiap hari, setiap hujung minggu pun ada aje 'grocery shopping' nak dibuat. Janji yang tak mampu kutepati. Pelik bukan ...  

Tengok si Adik Cute ni. Masa tengah sibuk nak cari yogurt (yes PK, bahan-bahan nak buat kek asyik kena 'rembat' aje. Membeli bukan main, buatnya tak juga ...) tetiba Adik minta I angkat dan dudukkan dia atas ni. Ingatkan Adik penat nak duduk tetiba mulut mungilnya pun start membebel minta 'amik gambar'.


Ini pulak masa aktiviti makan-makan with my sister di Secret Recipe. Bukan main lagi Adik 'berlakon' macam nak tidur kononnyalah. Boleh tu nak baring-baring minum air atas riba my sister ...

 
Adik ni bila time keletah, memang semputlah nak melayannya ... Kalau bersama si Abang, memang havoc mereka berdua ni. Tak reti duduk diam langsung. Ada aje yang nak dibuat. Susah hati mereka ni kalau tak dengar suara Mommy menjerit,






Kalau berjalan dengan superheroes ni memang kena tahan penat menjerit dan mengawal mereka. I ni pulak species super freaking mom tahap gaban. Kalau superheroes tiada dalam lingkungan semeter keliling I, memang panik dan mulalah keluar suara comel dan manja-manja gitu. Yalah, zaman sekarang bukan boleh buat main. Anak-anak memang tak boleh lepas dari pandangan kita, betul tak?






34 comments:

  1. hehehe.. spend masa berkualiti dgn anak2 yer MD.. satu lg persamaan kita, letak lah brp banyak signboard pun tepi jalan tu.. tetap nak makn buah langsat jugak bila kena memandu sendiri without en hubby hehehe.. done nuffnang yer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang tu dah 18kali jalan pun tetap sesat. Itu yang selalu kena marah dengan HD. Sengal betul :)

      Delete
  2. bahaya skrg ni. kena sentiasa alert anak2 kemana.
    mesti kena ada dgn kita, klu takde mau lah gelabah tak hingat.
    mcm Lyn, klu keluar dgn my niece tuh, dia dah tau, mmg sentiasa lah dia pegang tgn lyn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Lyn. Akak ni kalau budak berdua tu nak main sembunyi-sembunyi ke apa ke, memang akak tak bagi. Janganlah hilang sekejap dari pandangan. Kalau boleh nak pimpin tangan sesaja tapi budak-budak tahu ajelah perangai mereka.

      Delete
  3. Alahai memang comel2 lah heroes ni...geram!!.. rasa nak cubit2 jer pipi tembam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pipi tembam tu mesti ikut Mommylah tu, Bunda. Hehehe.

      Delete
  4. Assalamualaikum..

    Hahaha..ayat hubbydearie akk "like you always do" hahaha hb akk tuh tak payahle pesan dah tau mmg terlajak nye akk membeli haha

    akk nih rajin je lah masak...meh le pos kat sofia sikit...

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Pesanan penaja mesti nak ada walaupun tak dituruti :D Akak ada timenya Sofia rajin ke dapur. Bila mood merundum (hah mood masak tak selalu on macam tulis blog...) memang tak berasaplah dapur. Habislah semua bahan mentah. Itu yang HD marah sangat tu bila berbelanja tak berhemah.

      Delete
  5. heheeheh...janji yg tak mampu ditepati kak yeak...ke mmg lumrah perempuan kot kak...same la kite kak, kdg2 tu mmg takde ape nak beli pun, tapi bile masuk mall harus beli gak...mcm lieya ni ade penyakit geram tgk biskut2....sedangkan stok biskut penoh dah, ehh tetap beli gak huhuhuhu.....

    adik ni manje kan kak....nampak dari keletah die...mesti sonok layan gelagat die...campur plak dgn gelagat si abang...mesti havoc rumah akak tuh....lieya ni terpikir akak due2 lelaki...mmg nanti terime menantu jek la kan kak heheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, itu namanya sawan biskutlah tu :)

      Pelik gak Lieya...dalam banyak-banyak benda, biskut yang jadi feveret? Akak ni kalau gi grocery shopping memang kalau boleh nak complete satu dapur. So masa main masak-masak, semua ada barang tersedia. Tapikan bila nak masak, ada aje barang yang takda....

      Delete
  6. md.. tiba2 rasa kena wajib datang komen.. nak tinggikan rangkin..haha..

    btwn, kita pun publish 3 entry dah hr ni..

    haha..
    jgn kira patah perkataan tau..ada 1lg entry dah siap..xpe simpan dulu kita publish esok pagi...haha..jimat2..

    md, hr2 wat kek tak akan g secret recipi lg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata line tenet slow melow sekarang :) Takpalah PB, walau apapun alasannya bila ada jiran bertandang ni, MD memang happy. Jangan habiskan biskut kat rumah den udah ler.

      Eleh, eksyenlah tu ada 3 entri. Tak heran pun :)

      Ni macam nilah....cuba tanya kat pemilik SR tu. Dia tak makan kek SR, dia pergi try kek kat kedai orang lain. So, MD pun cam tu lah...wakakah..

      Delete
  7. Tengah rajin tu tulis banyak2. Saya kalau mood rajin dan ada masa mmg banyak rasa nak tulis. Tak kisahla hari minggu pun, tulis je ....

    Setuju MD, anak2 mmg kena pantau.. saya rasa sekeliling ni banyak yang tak selamat.. lagi2 budak2 yg comel2.. mmg kena awasi lebih kalau ada kat luar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, entah mengapa asyik nak menulis aje! Saya tak semput menulis, yang membaca nanti yang parah kepenatan :)

      Anak-anak sekarang memang kena sentiasa dalam pengawasan kita. Saya ni kadang-kadang pun terlampau sampai anak-anak tak boleh nak ke mana without me.

      Delete
  8. alahai, mata tak lalu dh nk mbaca.dh terlelap ni.pastu smbng meroyan balik.kikiki.
    selamat mlm.

    esk i sambung meroyan balik ye... daaa ^_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciksu ni ....kalau dah mengantuk tu tidur ajelah. Esok nak kerja. Nanti kalau MC sebab tak habis baca blog MD kan susah tu :)

      Delete
  9. morning md :)
    singgah pepagi sambung meroyan.hahahha

    tk tepati janji la ni. hihi
    geram nengok. itu baru sy yg nengok blom lagi mata2 yg suka buat khoje jahat tu. kena hati2 sokmo k, jgn terlepas pndang asyik sibuk bershopping :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi Ciksu!

      Wah, ni kira dah segar bugar pepagi ginikan. Sarapan apalah hari ni ya, Ciksu?

      Budak-budak berdua ni memang 'keliling pinggang' Mommy aje. Ni pun saya ada je depan mata. Memang tak boleh lepas. Abang nak main jauh sikit ke tengah pun saya tak bagi sebab orang ramai.

      Delete
  10. shomel nyer adik..geram dgn pipi tu..
    hihi sama la kt...kalo dh nama pompuan mmg gitu la perangai nye =p

    Salam singgah & Salam perkenalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks aIEn sudi singgah sini :)

      Adat orang perempuankan.. mana boleh keluar kedai tangan kosong :)

      Delete
  11. Hamboi adik abang ni kemain lg berposing tau..seronok ikut mummy shopping yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy dlm pada sibuk tu kejap-kejap suruh anak posing. Memang tensionlah dapat Mommy cam ni :)

      Delete
  12. amboi2 sakan berjalan smp ke penang..awat tak singgah umah bakal besan ni?samalah kita bila takde suami mmg tak pernah drive jauh2..sy lag baik,shopping mall pun tak smp tanpa suami.haha

    adik mmg keletah..abang walaupun nmpk matang,tp dah namanya budak faham sajalh peraangai..anak2 nak aktif biarkan je..seronok sebenarnya tgok depa tak reti dok diam seminit..baru la nmpk peranan seorang ibu yg tetiba bertukar menjadi tarzan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD yang sampai Penang. Saya dah lama tak jalan-jalan :( Kalau suami takda, walaupun langkah panjang tak jauh perginya sebab 'buta jalan' .Asyik sesat aje memanglah malas nak mencuba pergi tempat baru.

      Saya ni PK kalau anak-anak buat 'ganas' sikit, riuhlah mulut. Memang kesian budak-budak tu. Tak merasalah nak panjat dinding, panjat pokok, main lecak ke apa ....

      Delete
  13. sungguh comel adik dok atas tu wat selfie . my anak buah klu pi shopping , mmg terus hilang . dia buatnya tpt tu mcm tptnya sendiri . maka jenuh lah si kakak kena jaga adik ... klu dgr suara budak , tu my anak buah ler tu ... haish !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik memang suka berselfie sekarang ni. Kalah Mommy. Eh, tapi Mommy tak suka berselfie. Ambil gambar pun jarang :)

      Anak-anak kena berada di hadapan saya bila berjalan. Kalau radar saya tak boleh detect, memang kecoh. Terjerit, terpekik macam tarzan datang KL.

      Delete
  14. Salam malam. Thank you kopipes resepi saya. Saya dh update. Nanti boleh ambil resepi yg baru tu. Check kat blog ye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angah, sudah terlambatlah. Aunty dah siap 'memerap'. Nanti Aunty check balik apa yang diupdate ya :)

      Delete
  15. Dulu dulu mmg gitulah MD...lagi lagi baye adik.... .bukan semeter ...kalau boleh nak pimpin je selalu....tp la ni dah pandai driving .....terpaksa kurelakan hilang dari pandangan huhu....
    Samalah dgn okje tau.....bukannya reti sangat nak tengok waze ke google map tu....gaduh laki bini adalah hehe....sebab lembab sangat bukak benda alah tu...menci mak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak dah besar panjang, lain cara kawalannyakan OKje. Bukan tak sayang lagi, mestilah sayang selamanya tapi takkan nak pegang/pimpin tangan lagikan. Malulah kawan tu ... Saya pun selalu aje berkicau mulut dalam kereta macam tau jalan tapi yang sbnrnya HD memang ariflah bab-bab jalan ni...Respek sama husband gua :)

      Delete
  16. comelnya pakai baju belang2 pastu naik atas peti sejuk suh amik gmbr. keletah sangat adik ni.

    memang betul md, apa yg u buat tu. kalo keluar dgn anak2 parents kena make sure anak ada dlm lingkungan semeter, nak lagi terbaik, dalam lingkungan 1cm je. hehe. fine tak kelakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ni sekarang dah pandai berselfie lah. Tak tahu siapa mengajarnya. Kalau ke mana-mana memang sekejap aje dipegangnya I suruh 'Mommy, amik gambar ek!' Maklumlah anak blogger kan ...*batuk kahak terus*

      I kalau boleh nak superheroes ni 1 mm dekat dengan I. Kira macam melekat gitu, tak pergi jauh :)

      Delete
  17. Debab sggh la si adik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik dah mula kuat makan tapi melasak pun boleh tahan 'kekuatan'nya :)

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...