Wednesday, May 7, 2014

Cerita semalam

Salam sayang kawan-kawan!

Hari ni nak cerita kisah semalam pulak. Walaupun kisah satu hari aje, tau-taulah I ni kalau dah mula menulis ya. Memang excited lelebih, ada orang baca ke tidak itu tolak tepi. Yang penting, I happy menulis dalam blog sendiri. Ni kira macam syok sendirilah, senang cerita. Apa senyum-senyum tu? Bukan main cepat nak mengiyakan kata-kata I ya ^__^

Bila rajin blogwalking ni, memang macam-macam hal luar dalam orang kita baca. So, kalau pagi-pagi ada blog yang menghidangkan jamuan penuh meja, memang tahap kebuluran I tu tak dapat dibendung kiranya. Lagipun I jarang breakfast sebab the three stooges aka my gediks bosses ni selalu aje menyakitkan hati pagi-pagi Subuh tau!

So, semalam dengan penuh keterujaan I nak keluar shopping cari makan semasa lunch break. Bukan main gediks lagi tekan kunci nak buka pintu kereta. Sekali tekan, tak bunyi pun suara mak jemah menjerit. Tekan lagi, pun tak bunyi gak ...

Oh, sudah! Bateri kunci kereta dah 'expired' kot. Masa ke sini minggu lepas, I ada hati juga nak tukar bateri tapi malaslah nak tambah jumlah kos, walaupun harga bateri tu berapa sen sangat. Nanti-nantilah, bila gi KLCC waktu lunch dan tergesa-gesa nak balik office tetiba pintu kereta tak boleh buka, barulah I terhegeh-hegeh call Hubbydearie minta tolong sambil teresak-esak kesedihan.... 

Dengan hampanya I masuk balik pejabat. Makanlah kek pandan untuk breakfast yang tak sempat makan pagi tadi dan satu mug penuh teh tarik 3 in 1. Aduhai, apa ada mendatangkan selera di tengahari makan kek aje... naklah nasi berlauk, takpun Kenny Rogers ke ...*kempunan tak habis lagi*

Eh, gambar takdalah ek! Malu I...kek yang I hempuk dengan pisau potong daging pun nak masuk dalam blog. Serius ngengada tau...

Sambil 'menikmati' juadah makan tengahari yang marbeles, I pun godek-godeklah kunci kereta. Berjaya juga membega apa yang patut. Keluar balik pergi ke kereta dan try. Wah, ah kak berjaya buka pintu kereta! Oleh itu, boleh postpone pergi beli bateri sehingga kejadian yang tidak diingini berlaku lagi... 

I tak kuncilah pintu kereta takut nanti tak boleh buka lagi masa nak balik. 

Petang balik kerja, walaupun penuh dengan dugaan tetap gak nak gi Aeon. Masa masuk ke sini, ada kejadian yang  tidak diingini berlaku *___* I nampak pak polis ni menunggang motor masa I nak ambil  tiket. Apalah dibuatnya kat area parking Aeon ni. Lepas tu masa nak pusing masuk ke parking tetiba pak polis keluar dari satu simpang tak  tengok kiri-kanan. Tindakan refleks I bila nampak motorbiker membuta-tuli keluar jalan, of courselah kutekan hon sekuat hati. Pastu pak polis toleh kat I tersengih dan I pun sengih gaklah... Dah terlanjur tekan hon nak buat camna...pak polis pun pak polis lah, salah tetap salah ya ~__^

Sebelum keluar melawat kawasan, I test drive, trial and errror banyak kali. Ok, good. Kunci kereta berfungsi dengan jaya dan I pun berlenggang kangkung penuh ke-happy-an masuk Aeon. 

Beli apa lagi kak?

Takda apa-apa... cuma bawa ni hah aje kat dalam troli ~__^

Malam semalam pun mood rajin datang sungguh-sungguh tak mahu pergi. Tengok orang tempek sambal tumis sotong, teringin. So I buat. Tengok orang tempek spaghetti sup, teringin so I buat sup ajelah ~__^ Lepas siap masak untuk dinner, I sambung kerja rumah pastu masuk dapur semula membaking dan memerap...

Besan, I dah buat cheese leleh, jangan gelakkan tau!
Resepi siapakah ini yang kukopipes?
 
Ada juga terfikir nak buat juadah yang ketiga tapi takut Hubbydearie terkejut pulak. Itupun Hubbydearie letak tangan kat my dahi,

You demam ke?

Ahhhhh ????

Banyak masak, ada majlis kenduri ke apa? 

Peliklah Hubbydearie ni...dapat isteri mithali cam ni tak suka ke?






28 comments:

  1. Assalamualaikum wbt..

    Pergh kak...psl kunci kereta tuh...gigih akk nk jenjalan lg ek..kalo sy selagi tak setle kan bateri hati xsenang...sekali kena time jln jauh2..lagi mti kutu nnt jadinya

    hahaha masak byk janji abis ok la tuh

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam.

      Bateri kunci aje, Sofia. Kalau bateri kereta, mahu akak nangis-nangis. Pernah juga sekali bateri kereta kong di pejabat. Panggil adik datang bawa bateri baru :)

      Delete
  2. waa terella hon pak polis...hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sengaja terhon ...hehehe...Salah pak polislah sapa suruh bawa motor ronda-ronda kat parking area pastu keluar tak toleh kiri-kanan? Kalau terlanggar sapa susah? Ah kak gak yang kena bawa gi spital :)

      Delete
  3. wohooo takut kak kalo bateri kete kong...kalo kat umah okey lagi, kalo kat luar...mau panik muke pucat lieya hahaahaha...kalo kat umah senang jek, lagi2 kene pagi2 kan tak leh start kete ..sms jek bos ckp bateri kong, so EL jek terus kakakaakakaka...

    amboi kak siap mcm2 masak hah...dgn baking kek lagi...sedap2...sonok le bujang gebus akak yeak...ape komen si abang kak...lieya ni suke akak cite tang komen abang tu...die kan matured sebelum umurnye heheheehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....cuti aje yang terfikir dalam kepala ya! Akak pun selalu gitu gak... Lieya, bateri kunci bukan bateri kereta. Itu yang akak rasa berani sikit tu. Kalau bateri kereta, mahu akak nangis-nangis telefon HD :)

      Masalahnya kat rumah ni akak masak syok sendiri aje. Mereka ni bukan pemakan sangat walaupun gebus semuanya!

      Abangkan sayang Mommy. Apa aje Mommy masak mestilah nak cakap - Thank you, Mommy for preparing delicious food. Lepas tu barulah komen yang bernas keluar :)

      Delete
  4. banyak berani hon polis..tapi bagus juga dah terang-terang dia pun salahkan..kalau orang awam buat salah cepat saja dia nak menyaman...silap pagi tadi, tak hon polis yang drive sambil bertelefon..terang-terang lagi di pintu kereta ada logo polis.

    p/s: Alamat dah dapat....belum sempat pos lagi..tunggu tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sengaja tertekan hon :) Yalah, dah dia mengejut keluar tak toleh kiri-kanan, saya pun tekan ajelah hon. Pastu baru perasan rupanya polis yang sama saya nampak masa ambil tiket parking tadi. Dah terlanjur hon, nak wat camna. Takkan dia nak saman saya sebab hon dia buat salah? Hahaha...

      Ok, ok... saya tunggu!

      Delete
  5. waaaaaaaa....laparrrrrrrrr......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa, takpa... Beby kan ada kat rumah. Suruh ajelah dia masak :)

      Delete
  6. pasal kunci kete pernah jer jadi tak bunyi lah, memacam..
    sempat jugak hempuk kat mana2.. akhirnya function..
    sengaja tau kunci ni..

    hahaha... demam katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti kunci tu bosan dengan akak ni, Lyn. Asyik berjalan aje kerjanya....

      Akak hempuk gak manja-manja tapi tak jalan. Mungkin demam kunci tu tak kebah lagi kena hempuk hari sebelum tu :)

      Delete
  7. Masa pertama kali baca ingatkan bateri kereta......bila round kedua baca masa nk mengomen....rupanya bateri kunci hehe....patut pun kata murah....tulah kalau mak mak yg membaca ....dah kurang fokus hehe....

    Patut pun HD rasa dahi....rajin terlampau kot malam tadi....beb ...tapi okje pun kekadang cam tu. Tengok org masak kat blog dah teringin nak try .....hehe...kalau musim rajinlah...kalau musim malas lantak koranglah jugak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti baca lelaju takda sempadan ni sebab nak cepat habis :)

      Bateri kunci kereta aje OKje. Tapi kalau kong, memang takleh buka keretalah kan.. Nak buka manual, saya tak reti nak matikan suara memokak-mokak alarm mak jemah tu...so saya tak kunci keretalah kat pejabat nih :)

      Belum ganti lagi pun... tunggulah weekend. I m super duper busy mengukur kawasan :)

      Bila kerajinan melampau tu datang, memang sukar dibendung OKje...standardlah kan ... kalau tidak bagi mereka mi maggi goreng sendiri aje...

      Delete
  8. He he..dah sah jarang masak banyak tu..sampai kena kata demam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu....

      Apa tidaknya Acik... dahlah masak lauk pauk untuk dinner, pastu boleh membaking dan memerap lagi tu... memanglah katanya demam sangat dah :)

      Delete
  9. bley plak bateri buat hal ye..sy pernah gak terjadi cmni..dh la nak masuk keje malam.dengan kelam kabut mengangkut anak n brg2 yg super byk..terus call en suami cmna nak buat utk hentikan alarm kereta..dh la lmbt jadi makin lambat nk pegi kerja.MD kira hebat la sempat lagi menyoping walau tak bateri cam gitu gaya.huhu

    pelik kan org laki..kite rajin pun ssh..:) siap perli kenduri tak bley blah sungguh ayat HD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya yang tak angkut anak ni pun barang bukan main banyak nak bimbit, PK. Kalau balik kerja pun macam baru balik shopping. Entah apa-apa nak dibawanya. Kalau bateri kereta saya takut gaklah, tapi bateri kunci kereta, oklah ku-bertahan-sedaya-mungkin walaupun regenya berapa sen saja... Malaslah nak gi kedai tukar bateri!

      Sah-sah isteri mithalinya tak serajin itu sebelum ini. Huahahah..pecah rahsia... Awaklah tu PK asyik dok tempek resepi, kita teruja bangat dong!

      Eh, sedap mulut aje nak menyalahkan orang pulak :)

      Delete
  10. sabaq je la HD.. :)
    isteri mithalinmai mood ghajin semacam kot tu yg dia pon pelik. kikiki

    nasib le kan, mmg slalu mcm tu, selagi blh guna, guna.. skali dh x berfungsi mau melilau carik talian hayat.apa pon x boleh :)

    menggoda kek tu..
    resepi siapakah itu? jeng..jeng.jeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isteri mithali nak tunjuk baik pun salah... Kata kena pikat suami dengan 'memikat perutnya' dulu. Itu yang kita bagi makan secukupnya 5 kali sehari :) Hehehe...

      Selagi boleh, gunalah Ciksu. Dah tak boleh nanti, buatlah drama air mata minta tolong kat HD :D

      Delete
  11. patut u tanya hubby u dgn nada chef ammar, 'suka tak, suka tak'. hehhe.

    u mmg hati pahlawan la md, pak pulisi pun u bleh honk. selamat le pak pulis tu cool, kalo jenis yg berangin tu, nnt dia saman u tigehatushinggit kang kena.

    tu resepi mende yg u marinate. ayam ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I rasa bersalah pulak kerana telah menghonk pak polis tu tapi I dah tertekan honk tak bolehlah nak ulang tayang balik kan :)

      Kalau I terlanggar dia dan motor milik polisnya, lagi susah. Mana boleh dia nak saman I kerana honk dia, melanggar hak asasi manusia wey! Hahaha...

      Resepi dah keluar pun hari ni, Cik Lyd! Maklumlah tetiba kita rajin di dapur :)

      Delete
  12. hehehe... samalh kita MD, bab2 bateri kunci kereta ni kong dha byk kali sebenarnya, tpi dek kerena malas nak g kedai baiki, gagahlah godek2 sendiri.. bila dah ok, tunggu ler lagi... rugilah kalau en HD x hargai dapat bini rajin giler memasak ni.. meh duduk berjiran dgn KA , MD... leh kita sama2 goyang kaki, nak makan ape order je kat angah, mcm kata adik, tapi ingat kena makanan western je, kalau menu mesia ni kata adik kena pandai2lah wat sendiri hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi boleh, selagi tulah tak diusahakan untuk menggantinya, KA! Tapi la ni, dah ganti dah...

      Malulah saya berjiran dengan KA. Nanti tiap-tiap hari memang tak berasap dapur. Asyik bawa pinggan mangkuk nak minta sikit kat jiran sebelah rumah untuk makan satu family.

      Delete
  13. Haha.. tunjuk juga kek yang kononnya tak nak tunjuk.. saya pun ada juga buat ikut resepi cik pk tapi malu betul nk tunjuk di blog. Haha.. yg MD punya nampak menarik sangat dh tu. Yg saya punya mmg ketara ketaksemengahnya. Haha..

    Rajin sangat tu.. masak pelbagai dlm satu masa.. kalau saya mesti sebab siang tu ada perkara yg berlaku yg lain drp biasa.. haha.. paa yg dh berlalu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kiranya dah buat jugalah ya! Rumah saya ni saya aje peminat cheese tegar katanya. Anak-anak kalau kek ke, new recipe ke, memang mereka tak heran pun.

      Takda apa-apa pun yang special berlaku, AN :) Kalau tiba angin puspus bertiup kencang, memang asyik ke dapur aje. La ni dah mula malas 'sikit-sikit' :)

      Delete
  14. Terkujat HD tgk MD terlebih rajin memasak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya takdalah terlebih rajin. Masak ala kadar, yang simple-simple aje janji dapat makan sebelum pukul 8 malam :)

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...