Monday, May 12, 2014

Hello, hello, hello ....

Salam sayang kawan-kawan!

I kan dah kata, kalau rumah bertutup maknanya tuan rumah takda. I ni kalau berada di luar kawasan, memang jangan haraplah dapat dihubungi. Even my bosses sendiri, I buat tak tahu aje kalau ada panggilan masuk. Hah, boleh gitu?

Bila lebih dari sehari tak membebel dalam blog, rasa macam tak sempurna pulak hidup ni sekarang ...

Oh, ya... sebelum terlupa! For my geng meroyan, I dah siap beli hadiah tapi seganlah nak cakap kat sini.... Tapi kita cakap ajelah dari hati ke hati ye ...

I tak tahu nak hantar cara mana ler ... nak pakai parcel ke atau pos biasa. Kos-kos penghantaran pun tak pasti. Maklumlah I ni dah lebih sepurnama tak masuk pejabat pos. Selalu urusan pos mengepos ni kita pass baton pada Hubbydearie tapi baru aje I buka mulut cakap nak pos barang kat kawan-kawan, ini jawapannya ...

You nak pos barang apa, pada siapa nih? Kawan-kawan you tu perempuan ke lelaki? You jangan main-main pos surat cinta ke, hadiah ke pada orang lain. Jangan buat kerja belakang I pulak... 

Ada ke ... ke situ pulak ceritanya... Manalah ada orang pos surat cinta sekarang ni ...

Makanya kenalah banyak bersabar ya kawan-kawan menunggu I berjaya ke pejabat pos dan menghantar semua barang tu. But then, janganlah ditunggu macam nak dapat kereta baru ke, minyak wangi ke gitu, melampau tau... tapikan ni rahsia lagi...puas ah kak melenjan kat KLCC mencari barang masih tak tahu nak beli apa untuk kawan yang mana. So, nanti I hantarlah barang yang katanya with love from KLCC, with love from Zalora jugak ... hahaha.... 

Saja je nak bagi geng meroyan terkinja-kinja menunggu 'barang hantaran' .... Hodoh sungguh perangaimu ni ya, MD *__*

Hujung minggu baru ni, I was very the busy bee, ok. Tapi sebab katanya very the busy, maka takdalah nak letak gambar. I super excited memasak di dapur untuk my nephew's 25th birthdaykan... 

Sabtu lepas, I berjaya berdating berdua dengan Hubbydearie aje. Bubbly Abang telah dihantar ke sekolah kerana ada sekolah ganti sempena cuti hari raya nanti. Si Adik Cute telah dipos ke rumah keluarga angkat aka my eldest sister lantas telah dibawa berjalan-jalan keliling kawasan shopping mall oleh my niece, nephew and sis. 

Kalau nak tahu, I ni sebenarnya memang pantang kalau orang lain bawa anak-anak tanpa I dibawa bersama ... Ada aje alasan I akan beri supaya anak-anak tak boleh ikut orang lain kecuali makpak aje. Kalau Abang dulu, bila babysitter kata nak berjalan bawa Abang, I terus cuti emergency nak jaga anak kat rumah. Tapi la ni, dengan Adik Cute ni susah betul nak kawal. Ramai betul penjaga/makpak angkat. Habis semua alasan dah tak munasabah diberi. Kadang tu 18kalilah I telefon tanya perihal anak ... Susah hati oooi kalau orang lain bawa anak-anak. Mandi tak basah, tidur tak lena cuma makan aje yang rasa marbeles sedap gitu ...

Berbalik kisah berdating dengan Hubbydearie, I myself dah tak ingat when was the last time kita dapat dating bersama berdua-duaan like merpati dua sejoli. Selalunya ada aje gangguan kiri-kanan. Even nak berborak dengan aman di rumah pun selalu aje menemui kegagalan. Ada banyak ads mengganggu ye ...

Walaupun tak lama, dapat keluar berdua sekejap pun kira havenlah ... Pi mana? Hai, dah kata exclusive time, mana leh bagi tau public kan ...

By the way, on the way nak balik rumah tetiba teringat bateri kunci kereta sudah kong. Makanya I pun ajaklah Hubbydearie gi kedai aksesori kereta kejap. Dalam kepala memang nak tukar bateri aje. Sampai kat kedai aksesori ni, boleh pulak tanya pasal aksesori kereta Hubbydearie. Makanya berterbangan budget nak beli something else, terbeli something else pulak ...

HD biasalah, kalau his car memang tetiba aje alpa. Kalau my car, macam-macam alasan diberi supaya tidak melakukan pembaziran tau. Sampaikan dok sibuk pasang itu ini, terlupa yang anak sekolah ganti hari tu. Nasib baik sempat sampai di sekolah Abang sebelum dia keluar. Kalau tidak, mesti mencemik muka sedih sebab his beloved Mommy takda terpacak depan pintu pagar sekolah ...

Oklah hari ni bersiaran tanpa gambar! Lepas ni I nak 'mengarang' sebab telah ditag oleh seseorang untuk dibuli ... Sampai hati tau buli I yang tak bersalah ni... nasib baik soalan enteng aje, boleh jawab dengan penuh ketelusan dan tanpa penipuan siber gitu ...






30 comments:

  1. MD..acik dulu masa anak2 kecik pun gitu..sampai bapak kecik hati..kedekut ngan anak katanya..
    akhirnya acik benarkan..tapi..anak balik ikut adik tengahari..petang tu kejap je acik sampai pulak hi hi..tak de maknanya nak tidur dikampung acik tak de..macam MD juga cuti..terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tanpa rela hati, Acik nak lepaskan anak-anak. Macam-macam saya bagi alasan. Paling afdal digunakan - mereka tak leh tidur tanpa Mommy. Padahal Mommy yang tak leh tidur tanpa mereka. Hahaha...

      Kalau boleh cuti, memang saya mengcutikan diri sesaja demi mereka :)

      Delete
  2. Hello hello dengan tak ehe.. :)

    Jauh berjalan ye MD smpi ke KLCC.. ada hadiah utk akak sekali tak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KLCC tu kawasan Parlimen saya - P007. Hahaha....

      Itu untuk pengomen tegar bulan April sampai la ni saya tak reti nak hantar camna gaya rupanya...

      Delete
  3. Hish tak sabar ni nak menunggu barang dpd orang ...Cooper kot gamaknya tak pun Suzuki Swift hehe...
    Beb lebih kurang gitulah jawapan Papa Zir kalau dia yg kena tolong postkan ke apa...tu yg baik okje sendiri je yg buat banyak no soklannya..... menci!
    Senang le ada bapak angkat anak sedara angkat, boleh tolong jaga adik mak pak boleh dating dengan tenangnya....Tp dulu okje gitu gak masa depa kecik kecik sebab pikir yg tak baik berlaku. Rasa apa apa hal biar dengan kitakan.....
    Beb....terima kasih yek sudi dibuli hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandainya OKje ni meneka!

      Saya baru terambil mini cooper yang betul-betul mini tapi saya letak balik. Daripada bagi orang, lebih baik saya letak buat perhiasan kat rumah saya. Hahaha...dasar ku-du-kut!

      Camna ek OKje nak hantar ni? Nak pakai plastik pos laju tu ke atau kena letak dalam parcel ni? Eh, fening ahkak sebab dah lama tak buat pos mengepos nih...disebabkan kome semua ahkak makan drumstick seketul aje untuk lunch sebab tak sempat tau :(

      Delete
    2. Utk okje punya kita jumpa jerlah kat BMC....

      Delete
    3. Huhuhu...tak mau *__* Nanti-nantilah OKje...bila ada hati nak buat personal appearance, kita jumpalah. Insya Allah. Ni hari tu bukan main nak he-ho bagai, call ler...sms ler.. .w/a ler....idak pulok!

      Delete
    4. Eleh...dia yg senyap...org dah balas sms dia...dia terus senyap.....
      Takut mengganggu gugat awak tgh bercengkerama dgn HD pulak!

      Delete
    5. Hahaha...pandai aje.... ada anak-anak mana ada cengkerama siang-siang buta :)

      Delete
    6. Haha.. korang ni... dah macam tu pulak ye? Nape MD, bila nak jumpa Okje... saya nak join gak..

      Delete
    7. Boleh-boleh. Kalau nak jumpalah, kita set jumpa bertiga. Bila? Tak tahulah lagilah AN :)

      Delete
  4. hehehe.. itu kisahnyer patut sunyi sepi je rumah yer,,, xpe kita faham bab2 berdating dgn en hubby ni kita faham sgt2 hehehe... amacam acara masak2 tu ok ker.!.. kena tag yer,,, KA mood join segmen2 bagai ni lama dah kelaut !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, KA ni macam tak biasa *sambil melentuk picit-picit hidung gitu*

      Acara memasak berlangsung dengan jayanya. Semua kata best marbeles...Tukang masak kata - of courselah resepi dah simpan bertahun-tahun bawah tapak kaki, sebab itulah marbeles rasanya :)

      Jangan happy lega sangat KA. Anak beranak saya dah tag dah ... Janganlah menghampakan harapan saya nak tengok jawapan KA ya!

      Delete
  5. syioknya dpt dating berduaan. Serius saya rindu sangat nak tgk wayang. hehe.. kerinduan yg tak membawa manfaat langsung kehkeh. tapi bila keluar berdua je dgn hubby, takde la keluar lelama pun, pegi lunch je, itu pun dah rasa janggal sbb biasanya ada si kenit yg menempek, ni bila takde rasa macam tak cukup organ dalaman plak. Gituuu...

    Pastu nak address ke. eH rasa mcm dah bagi ari tu kan. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah lama sungguh tak tengok wayang ya. I think sejak Adik lahir. La ni tak mahulah membazir duit pergi tengok wayang dengan anak-anak untuk 10,20 minit aje pastu kena keluar panggung :) Memang takda manfaat punkan, Lyd cuma sesekali aje teringin gitu :)

      Kalau dapat dating berdua sekarang ni memang macam pucuk dicita, ulam mendatang tapikan tak sampai 5 minit terasa macam kekurangan something aje... tetiba masing-masing ingatkan anak-anak yang kena tinggal :(

      Address dah ada nanti I dah tau camna caranya, sampailah Insya Allah barangnya ya :)

      Delete
  6. amboiiii teringat lah zaman cintan cintan dulu2 yer. hahaha
    ok.. akan ku tunggu barang itu... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali dapat dating berdua-duaan, Lyn... bukannya selalu :)

      Tunggulah ya tengah cari cara bagaimana nak menghantarnya :D

      Delete
  7. Setakat mak sedar ke pak sedara tu ok lg. Tak ada la nak risau mana pun. Cuma kalau lm sgt tu mst la rasa jgk mana perginya lama sgt.


    Ps: MD tny sy x kisah ke org cium2 anak ek? Bkn tak kisah. Kadang2 tu mcm tak sopan pulak. Ye la org dtg dekat dan cium anak tiba2 kita elak. Eh, mst dia rs sumthing which i try to avoid la. Tp jrg org cium pun. Stkt cuit2 je. Ada yg tegur dr jauh je. Nak jgk tegur si Aus tu. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni kalau boleh atuk nenek pun saya tak mahu bagi :) Kalau takda depan mata memang risau aje hati nih... Susah anak-anak saya nak lepas dari pandangan mata saya. Kesian mereka... Nasiblah anak dua aje... Kalau ramai, terkangkang kiaplah nampaknya saya nanti :)

      Kalau budak comel, memang strangers rajin aje datang kat kita nak 'mengusik' anak. Kita pulak jadi serba-salah. Tapi anak kita kan, ikut suka kitalah yek :)

      Delete
  8. lkita pulak sokmo sokmo daring berdua md.. bila la nk berdating bertiga pulakkan :)

    mmm, apakah brg iteeww.ada pesanan penaja mcm ’kakak’ hari tu x?


    md, tolong doakan tau smoga segalanya dipermudahkan buat kami..aamiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, akan tiba masanya untuk bertiga, berempat dan seterusnya, Ciksu. Cuma cepat lambat aje masanya. Silalah sabar menunggu ...

      Saya takda pesanan penaja. Sukahatilah nak buat apa pun... Kalau nak hebahkan lagi bagus. Huahahaha ....

      Delete
  9. sekali sekala kena juga berdating berdua kan..ema pun belum sempat poskan hadiah teka baru-baru ni..agak membusy...hari ni cuti wesak pun kena kerja... hadiah baru jer sampai kat tangan..nak membungkus nak mengepos...alahai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni dah lama tak pergi pejabat pos. Nampak aje macam clever, ada juga benda yang tak lepas nak buat :) Nantilah bila dah ok, dapat pelepasan ke pejabat pos, bolehlah saya settledkan :D

      Delete
  10. Assalamualaikum..

    Alaaahhhh kak sekali sekala...pegi jela dating dgn HB..anak2 akk sure ok punye..nak2 kalo ditinggalkan dgn geng2 diorang..hahaha..

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Feeling dating merpati dua sejoli sebelum dan selepas kahwin ni ada lain sikit bila tiada gangguan kiri-kanan :(. Sesekali dapat dating tu best gak tapi sesekali keluar tanpa anak-anak tu rasa alahai, aduhai, oh emak hai ...

      Delete
  11. dating berdua mmg rsa macam best pastu konon2 masa berkualiti la dengan cinta hati..tp sebenarnya bila dh ada anak,keluar mana pun mesti igt anak,pstu mula terkenang2..lagi baik keluar satu famili terus.lagi wonderul!huhu

    tu la kan sama la kita ni..bab pejabat pos mmg kena harap en suami..tu yg malas tu..

    ehh betul ke hadiah kite from zalora?aww tak sabo rasanya nk bukak hadiah.hakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa nak berdating tu excitedlah kejap pastu bila dah keluar, asyik teringat kat anak-anak. Walaupun kalau kat rumah tak aman dunia, tanpa mereka rasa macam something wrong somewhere pulak.

      Insya Allah, petang ni kita cuba poskan. Janganlah harap bukan-bukan, PK. Hehehe...

      Delete
    2. Haha.. kita tunggu ya.. dah banyak kali penaja sebut ni..apa bendanya tu..

      Delete
    3. Ni ada cerita tragik ni bila mention Pejabat Pos. Saya tak tahulah AN bila barang ni boleh berpos bagai. Napalah masa sekolah dulu cikgu tak ajar cara-cara mengepos ikut berat barang ek!

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...