Thursday, May 22, 2014

I 'mc' lah you ...

Salam sayang kawan-kawan!

Masih tak merindui I ke?

Sampai hati tau ...

I tak ke mana-mana sebenarnya. Ada berehat di rumah. Dapat MC dua hari dek kerana 'kejatuhan' yang cemerlang tu ...

Monday afternoon I memang bercuti setengah hari menjaga anak-anak dah my eldest sis takdakan, balik BP. Terpaksalah berkorban cuti (tapi dalam hati riang gembira tak payah kerja sampai pukul 4.30 petang).

Hari Isnin itulah baru I terasa sakitnya kaki ni bila nak solat. Takdalah kaki I bengkak ataupun lebam dek jatuh terjelepuk depan suami, anak-anak dan in public lagi tu. Jadi mula-mula rasa sakit manja-manja tu kutahankan ajelah. Bila dah makin sakit oh, memang tak boleh jadi ni. Pergilah ke klinik panel. 

I tak minta MC pun tapi doktor siap tanya nak sehari ke atau dua hari? I jawablah sukahati doktorlah asal jangan tiga hari mahu kena usung pergi hospital pulak. Itu pun masa ambil ubat tak pulak tengok MC, main simpan dalam handbag yang sarat-barat tu. Terus sms boss kasi tahulah I MC on Tuesday.

Malam Rabu masa mengemas khazanah dari laut dalam beg tangan barulah terperasan yang dapat MC dua hari. Ish, takkan nak batalkan MC dan pergi kerja pulak *__* Cepat-cepat sms boss sekali lagi minta maaf hujung rambut sampai hujung kaki sebab tak perasan yang hari Rabu gua dapat MC lah bro ... Keh3x.

Kerana excited membuak-buak, I main rembat he-ho Hubbydearie dan sms. Lepas tu letak balik he-ho tu ke tempat asalnya. I tak tahu pun my boss replied my sms dengan pertanyaan rasmi - New handphone number ke???

Hubbydearie yang tak tahu nombor siapa tu teruslah replied semula - Who is this?

Nasiblah korang berdua. Lagi afdal kalau seorang cakap Rusia dan seorang lagi cakap Jepun. Mesti I guling-guling atas katil gelakkan walaupun kaki sakit. Keji tak I? Dahlah guna he-ho suami tak minta izin. Hehehe ...

I agaklahkan doktor kat panel klinik tu beri 2 hari MC sebab rasa bersalah yang amat. Masa checked my med file, adalah tertera in Dec last year I buat blood test untuk denggi. Bacaan platelet kat situ rendah alahai... 

So, doktor dengan peramahnya berborak dengan I. I pun layan ajelah. Kalau Hubbydearie tau dah tentu I kena hempuk dengan bantal busuk ^__*

Eh, napa bacaan ni rendah sangat? Pernah demam denggi ke?

Oh, tak, tak.... saya cuma viral fever aje.

Rendah ni...masa gi hospital, doktor kata apa?

Viral aje tapi suruh KIV seminggu. Pengsan gak saya duk cucuk tangan kiri-kanan ambil darah tiga hari berturut-turut. Bacaan balik normal, baru berhenti ambil darah.

Yang sebenarnya, doktor ni pernah buat silap. I ambil darah kat kliniknya dan mereka supposed to call me the day after tapi boleh terlupa. Lepas tu doktor apalagi, lintang-pukang called and talked personally to me beritahu yang bacaan platelet tu rendah, suruh ambil surat rujukan dan pergi hospital. 

Ada ke gitu.... Kes serius macam denggi manalah boleh ambil mudah. Dah tahu kita ambil darah kat klinik dan bacaannya rendah, kenalah beritahu segera. But I was too weak to argue, I just ikut ajelah kata tanpa banyak soal. Nasib baik bukan denggi tau ... 

So maybelah, atas kesilapan lalu terus doktor berhasrat bagi I dua hari cuti sakit  *__*

Yalah tu, percayalah bulat-bulat apa yang ah kak merapu ni ya !

Oh, dua hari tak menulis memang terasa macam idea banyak gila mencurah-curah tanpa dapat dihalang. Tapi urusan kerja kenalah didahulukan. Blogwalking pun banyak ni tertangguh. Nantikanlah saat I datang membaca dan mengomen dengan penuh berhemah ya ~_^

 

 


32 comments:

  1. macam2 halnye ye..semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kurang sikit sekarang ni. Bolehlah pakai kasut tinggi sikit :)

      Delete
  2. HE3X...Kelakarkan...agak2nya camne pengakhiran cerita en suami dgn bos tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of courselah kena marah hubby sebab tak beritahu sms guna handphonenya. Saya just minta maaf kat boss sebab my hubby sms balik tanya siapa. Boss pun gelak ajelah ...

      Delete
  3. alolo..rehat tau jgn dok sibuk uat keja pulak..
    take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah berangan sangat nak jadi surirumahtangga, dok kat rumah. Manalah boleh rehat kalau namanya di rumah. Thanks Ciksu tapi sekarang ni dah ok, tak sakit sangat.

      Delete
  4. oklah tu dpt mc dua hari.. boleh rest puas2..
    get well soon kak.. klu rasa tak ok, better pergi x-ray...
    yelah kita tak tau dalaman kan.. harap2 tak de pape2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kurang dah. Kelakar pulak bila fikir doktor tu sanggup beri MC 2 hari. Ingatkan sehari pun dah cukup. Pucuk dicita, ulam mendatang :)

      Delete
  5. Tak sangka lagu nestum tu mcm rasa nak berdance pulak hehe.....sambil ketap ketap bibir sambil goyang goyang badan...jari sure sambil menaip komen hehe...
    Mungkin jugak doktor tu rasa bersalah..... untung jugak awak MD.... dapat beristirehat atas katil 2 hari....hehe...Hari ni camne? dah ok ke belum kaki tu?....Sapu minyaklah kot...bagi urat lembut....

    Janganlah tunggu lama sangat menulis tu.... kang pat belas muka surat pulak kena baca sekali harung kang hehe ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kuranglah OKje. Saya ada juga sapu minyak angin. Saya tak kisah sangat pada mulanya sebab tak bengkak, tak lebam pun. Tapi bila lipat kaki masa solat tu, aduhai....nak nangis rasanya tapi malu pulak :)

      Macam tak biasa kena baca 18muka surat. Bukan banyak mana pun kan... tapi dek kerana komen ni, saya terus tak jadi nak up entri lagi semalam tau :(

      Delete
    2. Alolo....majuk pulak....
      Patut pun komen pun pendik jer hari ni hehe...

      Delete
    3. Mana ada majuks? Mana ada pendek? Dah komen minta tolong doakan orang sakit, takkan ler kita nak merapu. Kenalah ikut kesesuaian tajuk gitu. Hehehe ....

      Delete
    4. Yelahkan....nanti kalau masuk kandang panda, mengaum terkejut pulak panda. .hehe
      Weyh mak sedara kita tu dah meninggal....huhu

      Delete
    5. Al-fatihah. Semoga rohnya ditempatkan bersama-sama orang yang beriman.

      Delete
  6. Welcome back MD. Harap2 kiriman sudah tiba..
    Best kan kakau doc bgtau brp hari nak MC..hihi..
    Kalau jarang MC, kita pulak yg risau kalau berhari-hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor klinik panel yang ini memang 'pemurah' sikit kot ... Oh, ya... kiriman dah sampai. Terima kasih banyak!

      Delete
  7. Alhamdulillah tak yg serius ye MD..
    Okey akak tunggu MD dtg komen blog akak ye ehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah datang mengomen berjemaah pun :)

      Nasib baik tak serius mana. Dah ok sikit hari ni. Bolehlah melawat kawasan lagi...

      Delete
  8. Mmg kena follow up result darah, especially yg highly suspicious for dengue...Takpa...lepas2 ni senang la awak dapat MC...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal. Kata klinik nak call saya balik keesokan harinya tapi tak call pun. Saya dah on the way nak ke hospital untuk check darah lagi bila mereka call minta maaf tak inform saya yang bacaannya rendah. Uh, tak ke naya gitu...tapi saya dah demam so takdalah saya argue pun....

      Maybe kot...nanti selak file lagi nampak lagi blood test tu rasa bersalah lagi, terus mc 2 hari lagi :)

      Delete
  9. patut le senyap 2 hari. Heheh.. Siapa la blog u ni tanpa tuan punye yg byk idea berceloteh mcm u ni MD. Yg part hubby u tanya who's this tu lawak je. Kekeke. Dah tu bleh plak guna he-ho husband utk sms bos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Excited gila bila perasan kat cuti sakit tu '2 hari' Itu yang rembat he-ho siapa yang tercapai tangan :)

      Delete
  10. kes berat jugaklah, sampaidapat mc dua hari ni..ke saja jer MD bodak doktor tu kasi lebih satu hari..hehehe..gurau jer MD...cepat sembuh tau...bos tengah rindu tu..opppsss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tanya saya nak 1 ke 2 hari? Itu yang saya kata sukahati doktorlah asalkan bukan 3 hari :D Dah balik rumah baru check mc rupanya 2 hari. Gumbira pulak rasanya. Hahaha ....

      Delete
  11. Tu dia.. 2 hari MC rupanya
    Jelesla saya. Nak juga berehat tapi tak nak sakit..hihi.. banyak cantik muka ya? Hari ni harapnya dah sihat ya. Pasti sakit tu kalau fiberi 2 hari cuti. Lagipun dah jadi mak2 ni kerja banyak terganggu kalau tak sihat maknya.. jadi kena sihat sentiasa ya MD. Mujur rembat hp HD utk contact bos ya.. ok lagi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak MC tapi tak mahu sakit. Huhuhu... susah nak dapat tu AN :) Dok rumah tak buat apa pun boring gak rasanya. Camna nak jadi surirumahtangga aje ni...aduh!

      Delete
  12. Ms sy muda remaja dlu pn mcm tu. Demam panas. Dok terawang2 dh berjalan ni. Doc x bg mc pn. Pdhal dh 39 tu. Bila kuar merah2 bwh tapak tgn trs la srh g htar. Suspek denggi. Smggu la jgk warded. Hoho... Last time pergi mengenng tmpt bljar ada lg klinik tu tp dh x segah dulu. Kenangan la semua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klinik panel yang ini memang senang dapat mc kot kalau tidak takkan doktor tanya nak sehari ke dua hari? Baik budi betullah, boleh datang bertandang lagi :)

      Delete
  13. entry ni pun dah baca,huhu...

    kesian MD kerana jatuh terjelepuk tak pasai2 dpt MC..sory sy pun tak perasan kehilangan MD selama 2 hari sbbnya sy pun tak on9.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian PK, awat teruk sangat line tenet? Tulah dah suruh tiru macam saya, see line tenet percuma aje, laju berdesup macam halilintar :)

      Delete
  14. bila sakit ni.. tulisan nya betul2 rasa mcm tulisan perempuan melayu terakhir.
    gitu kekdahnya nak dapat Mc ye?
    tp teruk betul jtuh ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ke? Bukan selalu pun macam perempuan melayu terakhir, terlast abad ini?

      Kita buka mulut minta mc pun tidak. Kelebihan beramah mesra meninjau rekod perubatan lama-lama kot, itu yang dapat 2 hari. Sakit tu sakitlah tapi takdalah sampai patut dapat 2 hari cuti sakit. Tapikan doktor dah bagi, takkan kita nak menolak :)

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...