Monday, May 26, 2014

Jomlah ke Genting!

Salam kawan-kawan!

Bersiaran sekali lagi hari ni, ya. Begitulah I ni, kalau idea dah datang dan ada masa nak menaip, memang akan keluarlah beberapa entri sampai pening, muntah-muntah nak dibaca, ya!

Hujung minggu lalu kami sekeluarga memang takda plan ke mana. Berkira-kira juga manalah nak pergi cuti sekolah nanti tapi dek kerana MD dan HD tak suka tempat crowded maka mungkin jugalah tidak ke mana lagi kali ni. Kalau ada plan ad hoc tu  tak tahulah pulak.

Bercerita tentang hari Ahad yang lalu, bangun aje tidur teruslah ajak Hubbydearie bawa anak-anak ke Genting. Kebetulan Hubbydearie takda apa-apa plan hari tu. Bila Hubbydearie angguk kepala tanda setuju, green light sudah diberi, I pun segeralah menyiapkan anak-anak. 

Kami ni selalu juga dari rumah rancang nak ke tempat A tetapi bila dah keluar rumah berubah rancangan pulak. So, demi keselamatan negara dan anak-anak, I pun prepare satu beg kecil untuk baju ganti anak-anak. Manalah tahu tetiba Hubbydearie kata nak ke PD pulak ke ... Standby ajelah ya! 

Sepanjang perjalanan Abanglah paling banyak bercakap. Ada-ada sahaja yang hendak dicerita, dikepohkan tau. Si Adik bawa hal sendiri. Sekarang ni suka sangat dok kat seat belakang Daddy sambil menikmati pemandangan dari tingkap sisi. Maklumlah dah tinggikan, Dik.

Abang doklah repeat benda yang sama,

Mommy, kat sini banyak zombies tau! Tengoklah hutan sikit punya tebal.

Hah, tengok tu? Itulah kereta Jack dalam Walking Deadkan, Daddy!

Manalah zombies ni semua? Takkanlah tidur, they all tak tidurkan, Daddy!

Mommy, tengok temple tu? Kat situlah zombies 'solat'! 

Bila nampak gunung-ganang, pemandangan cantik mulalah si Abang membebel lagi ...

Cantiknya ciptaan Tuhankan, Mommy. Macamana Tuhan created all these ya?

Adik pulak macam biasalah tukang repeat aje. Bila kita bercakap, dia pun nak repeat sesaja semua benda especially kalau Abang yang buka mulut. Memang jealous memanjang si Adik ni dengan Abangnya.  Ada insiden yang tak diingini berlaku. Nasib baiklah takda apa-apa.

I selalunya kalau berjalan satu keluarga, memang jadi mem besar duduk di belakang dengan Adik. Abang pulak jadi co-pilot di sebelah Daddy. Tapi kali ni Abang nak duduk di belakang dengan Adik. Nak menyakat Adiklah tu.

Dalam pada sibuk kita berbual, Adik boleh pergi belit tali pinggang kat lehernya. Tetiba  dengar Adik menjerit. Bila I toleh tengok dah terbelit di leher. Si Abang nak buka tak pandai maka Mommynya lompat galah ler pergi belakang menguruskan anak-anak. Adik ni, memang buat takut Mommy ajelah! Nasib baik tak apa-apa.

Senyap sekejap superheroes berdua ni bila kena tazkirah dengan Daddy. Abang juga kena sebab tak jaga Adik di belakang. Termasuklah Mommy yang ngengada nak duduk depan katanya ...

Aduh, Mommy juga ya yang kena!

Rasanya ini kali kedua kami bawa superheroes naik ke Genting. First time dulu rasanya last year kot tapi tak masuk dalam bloglah agaknya. Sampai di Genting, cuaca macam biasalah quite sejuk berbanding di Kuala Lumpur bandarayaku tercinta ni.  Kali ni tak berapa havoc feeling on top of the worldnya. Orang pun quite ramai, mostly touristslah. Since outdoor theme park dah ditutup, kami  ronda-ronda di indoor ajelah.





Bila berjalan aje mestilah nak makan walaupun sebelum keluar rumah dah makan tau. Mungkin juga sebab cuaca a bit cold di Genting sana, cepatlah perut berkeroncong. 

Baru aje jalan-jalan tengok apa yang superheroes berkenan nak main, masing-masing dah ajak lepak di Marrybrown. So, kita kasi settled keroncong di perut dulu barulah seronok nak berjalan. Gambar di Marrybrown tiada dalam simpanan. Alahai, makan menu biasa-biasa aje. Kat Marrybrown KL pun boleh ambil nanti *__*

Pusing sana, pusing sini tiada juga yang berkenan di hati. Si Abang entah mengapa tetiba datang takut pulak. Semua tak mahu main. Lagipun kat bawah tu bukan ada sangat yang sesuai untuk Abang. Yang Adik Cute macam biasalah. Terjerit nak itu, nak ini. Bila kita nak beli tiket tetiba katanya, 


Adik tak nak aik!

Selamat duit MommyDaddy, tau Dik!

Dok buang masa tak tahu nak main apa, so kita naik balik ke atas dan macam biasa, Adik dan Abang memang tidak boleh dipisahkan dengan tempat ni ...




Buang masa kita naik Gentinglah superheroes berdua ni, kalau balik-balik ini juga yang dituju. Mommy boleh aje bawa hari-hari kat Aeon kalau suka sangat nak berumahtangga di sini tau!





Bila anak-anak dah puas main, kita turun balik ke KL.  Lepas ni Abang request nak tengok panda kat Zoo Negara dan Legoland. Entahlah Daddydearie nak bagi permission ke tidak. Kalau Daddydearie tak mahu drive ke tempat-tempat tu, memanglah Mommy pun tak bawa...



28 comments:

  1. fuh kak...dan2 ajak jalan terus on hah...ke genting lak tu...kire cik abe akak rajin gak melayan bawak pi jalan2 kan.... sonok le budak2 ni dpt naik genting.... abang ngan adik enjoy laaaaa....seb baik gak akak gi sebelum cuti sekolah nie...kalo pi cuti sekolah kang dah sesak...tak syok kan kak....

    bijak betul abang...pandai susun ayat....lieya percaya kak, adik pun nanti akan ikut jejak langkah abang petah bercakap....biase adik ni akan tgk ape abang die buat.... heheeheh siap laa riuh rumah akak...tapi sonok mcm tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, Lieya ke Genting aje :) Kalau tetiba bangun pagi nak pergi Lumut ke, Penang ke, mahu pening gak memikirkan. Akak ni kalau berjalan mahu nak bawa lori sekali macam pindah rumah. Balik kampung pun sama jek gayanya :)

      Hari Ahad lepas tu pun dah ramai orang. Rimas sikitlah bila bersesak-sesak ni. Abang terkejut naik escalator berapa tingkat kot lepas tengok alam semesta kat luar (bekas outdoor theme park) tu luas terbentang, teruslah tak nak main apa-apa :)

      Ni pun dah 'masak' melayan Adik bercakap. Dengan pelatnya dengan laju macam trainnya, pening kepala nak faham. Kalau semua bercakap, tentu dijeritnya suruh dengar dia seorang je yang cakap :)

      Delete
  2. perghh. ni boleh join main arked dengan saya ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah tu sebab Mommynya tak berapa pandai main game :)

      Delete
  3. Panda oh panda... Plan cuti nak blk kg ni entah jdk ke tdk pn x tau la. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Excited mereka nak tengok Panda. Saya takut ramai umat manusia je kat zoo tu. Rasa malas pulak nak bersesak-sesak.

      Delete
  4. wahhh gigihnya sampai panjat genting ok.. best..
    lama dah tak pergi genting kak... klu pergi pun rugi, takut nak main kat outdoor tuh.. ermm outdoor games tu dah siap ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Outdoor dah ilek, belum siap. Indoor kat bawah tu pun tak berapa bestlah. Long time ago, masa muda-muda pergi akak pun excited tapi la ni budak berdua ni pun tak heran nak main.

      Delete
  5. Kih kih kih… buang karen jer naik genting kalau setakat main menda alah tu jer Abang…
    Mak ai, bukan main lagi soalan2 abang.. Kalau saya, mahu meremang bulu roma kalau anak2 duk sebut pasal zombie ni… Dah la kawasan hutan pulak tu…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Nur. Banyak-banyak tempat, nak gi kat situ gak. Jauhnya alahai sampai ke Genting. Kalau kat depan rumah, lama sikit pun Mommy tak kisah. Boleh tumpang sekaki menyopping :)

      Sibuklah dia dengan zombies nya. Abang ni memang suka tengok Walking Dead tu. Kalau cerita horror, panggillah dia lepas tu tak boleh tidur, merengek-rengek suruh Mommy tidur sebelah!

      Delete
  6. Nasib tak de pape MD adik tu.....tapi sepanjang okje beranak kecik mmg tak pernah okje duk belakang jadi mem.....tak suka.....lebih suka jadi co pilot sambil memangku anak....hehe...

    Lama tak pergi Genting sejak ada renovation kat outdoor tu...Tak ambik gambar ala ala Pengantin Cina kat taman sebelah hotel tu ke....Tu tempat wajib okje kalau gi Genting tu hehe...
    Tak masuk Snow house dia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah macamana punya excited boleh belit tali pinggang kat leher pulak. Nasib baik loose aje tapi Mommy ni mana boleh, mahulah memokak aje dalam kereta. Mulut memang takda insurankan tapi bila HD memokak, Mommy pulak ler kena senyap bagi menghormati suami gitu :)

      Snow menow ni HD mana heran. HD kan dah biasa snow free tak kena bayar so dia sgt 'ralat' kalau kena bayar nak main snow ke apa...

      La ni tak posing sakan OKje. Genting pun tengah buat banyak construction nak menggantikan outdoor theme park tu kan...Jalan-jalan buang masa jelah kita 4 beranak gitu ....

      Delete
  7. abg sentiasa bijak n keletah dengan percakapannya..alahai adik apa gaya la smp jerut leher sendiri tu..kita sama la MD...klu naik kereta mmg dibelakang jadi mem besar..:)

    sepatutnya pergi aeon ajelah abang adik oi..tp klu dh namanya family holiday naik turun genting apa ada hal..masa bersama keluarga tu yg berharga.huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun lebih suka duduk belakang sebenarnya. HD pun suka saya kat belakang, kalau kat sebelah membebel aje beri arahan ikut peraturan lalu lintas so HD tak tahan telinga panas. Saya pulak kalau kat belakang, memang kena monitor superheroes berdua ler...ada aje nak cari pasal nak gaduh, nak memekak dalam kereta tau!

      Itulah pasai .... kalau takat nak main benda alah tu, kat aeon pun boleh tau tapi mereka berdua ni....aduh, ke genting tu nak main games cam ni jek!

      Delete
  8. MD acik kan..last naik genting umur hero yang sulung 2 tahun..rahun ni umur dia 27 tahun.tak tau camna kat rupa kat atas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, dah 25 tahun tu Acik tak naik Genting! Jangan naik dululah Acik kalau ada cita-cita terpendam. Tunggulah outdoor siap setahun dua lagi. Barulah dapat feeling on top of the world. Saya bawa superheroes baru 2 kali tapi Mommy sendiri (and Daddy too) dah banyak kali juga. Cabel car aje saya tak berani nak bawa superheroes naik. Takut alahai bawa anak-anak nih ....

      Delete
  9. genting belakang rumah i je..
    balik kelantan lalu ikut genting lah..turun genting sepah.
    tp x pernah sempat g genting suka-suka.
    mcm best jgk ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. La, lain kali kalau nak gi Genting kita nak tidur semalam ler. Tumpang rumah PB, boleh? Jimat duit hotel, boleh lenjan lebih sikit :)

      Kalau nak gi, jangan gi sekarang PB. Outdoornya tutup, pemandangan adalah sangat tidak menarik. Tunggu outdoor theme park siap, barulah pergi walaupun kita tak berani pun nak naik segala menatang yang disediakan di outdoor itu :)

      Delete
  10. bawa anak-anak bercuti ke Cameron Highlands pun best MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama tak gi Cameron Highlands. Bila dok teringat jalan yang macam ular kena palu tu, seriau pulak. HD beriya pulak nak gi sana tapi kita ajak gi Langkawi naik flight takut pulak!

      Delete
  11. Syoknya empat beranak pergi Genting ya .. haha.. ni kes macam Mommynya yang nak main, anak2 tak nak pun.. hihi. Macam2 budak2 ni kan..riuh dalma perjalanan tu... kalau kami mesti kecoh juga dalma perjalanan. Tapi bezanya kalau mama duk depan, dua ahmad pun nak duduk depan. Kalau duduk kat belakang, pun sama. Nak berkepit dengan mama. Lepas tu nak bising la .. pening kalau jalan jauh..

    Jomla gi Zoo Negara tengok panda pulak lepas ni.. hihi.. saya teringin tu. Entah anak2 nak tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy ada hati juga tapi indoor games tu macam MommyDaddy terlebih tinggi, terlebih berat je AN. Punah harapan... Hahaha ....
      Kereta kami memang sentiasa riuh. Si Abang tak reti tidur siang, tak reti tidur dalam kereta. Si Adik mostly setengah perjalanan kalau dah kena air-cond, tersadai juga kepenatan tapi sebelum tu memang hiruk pikuk ler. Pening kepala kadang-kadang...

      Abang yang teringin sangat nak tengok Panda. Mommynya ok jek :)

      Delete
  12. ermmm tgh berkira2 nak ajak Ummi bercuti ni, tapi lepas sorang sorang sakit dlm rumah ni, kesian pulak kat Ummi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mana gi Ummi ni, Angah! Senyap lama betul. Mood merundum ke lepas sembuh dari sakit? Geng sekapal dah rindu nih!

      Delete
  13. Panda kat Zoo Negara tu dah open to public ke? Wah, bestnye.

    Dah yg abang tu terbawa2 sgt dgn series Walking Dead tu ngapain? Imaginasi kuat ni.

    Masa adik kiut terbelit tali pinggang yg smpai mummy dia lompat bergalah ke belakang tu, HD bg tazkirah dalam bahase apa? Uzbek? Heheheh. Sweet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pastilah Lyd dah open untuk ditonton ke tidak tapi Panda tu dah dapat MM2H tau, kalah HD :)

      Abang mmg peminat horror cam Mommynya. Lepas tu cakap lepas pun cam Mommynya gak....

      HD beri tazkirah dalam BM ok.... tapi kita orang buat derk jek :)

      Delete
  14. adik adik nape la dibelit lehernya.nk try test ke apa tu.
    panda kat zoo negara erk? dekat le, ada masa blh la gi melawat jiran baru kan. hihi

    sampai bila outdoornya ditutup?
    kalau outdoor tutup mcm xda makna plak panjat ke genting.. suka naik space shot.. huhuhu.2x ke sana, 2x juga layan.. dup dap je.. cuak mmg cuak tp best sgt..

    *mommy, i dah gi ambik kat PPL tadi.cantik.
    tenkiu :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik biasalah... memang ikut suka hati aje nak buat apa, tak boleh nak larang langsung. Mahunya menangis minta simpati. Tak tahulah Ciksu tutup sampai bila. Dulu ingatnya pernah dengar orang kata 2 tahun, 2016 nanti baru buka. Tak pasti pulak.

      Saya kalau ada outdoor pun takut gak tapi bila takda macam tak complete pulak journey kat Genting ni :)

      P.S. Alhamdulillah dah sampai. Senang hati kalau Ciksu suka :)

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...