Friday, May 16, 2014

Selamat Hari Guru


Salam Jumaat kawan-kawan!

Akhirnya hari yang dinanti-nantikan tiba jua. Bestlah esok dah Sabtu. Dapat duk lepak kat rumah dengan suami dan anak-anak. 


Jangan terkejut. Janganlah buat-buat tak faham. Blogger Mak Jemah ni buat hal lagi. Kita tukar 'sofa rumah' sekali lagi. Maklumlah raya pun dah nak dekat.

Well, kalau tak faham perumpamaan yang diberi, tak apalah! Bukannya nak beri hadiah apa pun. Jeling-jeling dan perhati betul-betul, apa yang berbeza di rumah Mak Jemah hari ni *__*


Oklah, oklah, kita lupakan hal itu dan marilah bercerita ala-ala Karim Raslan punya gaya. Lagipun esok dah weekend. Alahai, triple best rasanya dalam hati!

Selamat Hari Guru buat para guru di luar sana termasuklah rakan blogger seperti Cikgu Aisy Nasiha,  NZA, Tuan Jue, ANIM dan Mulut Payau (MP) serta tidak lupa buat one of my sisters yang mengajar di sebuah sekolah di Selayang, niece dan suaminya yang mengajar di Batu Pahat. Mesti kembang kuncup dalam hati ada taman hari ni bila mendapat penghargaan daripada murid-murid tersayang. MD setakat menyampaikan ucapan melalui angin sepoi-sepoi bahasa ajelah dari Kay El, ya!

Bila bercakap tentang guru ni, melalui pengalaman sendiri memanglah tiada yang duka nestapa. Semuanya kenangan indah belaka. Lagipun zaman sekolah I tak thrill mana sebenarnya. Dari sekolah rendah sehingga habis sekolah menengah I jadi pengawas sekolahkan. Memanglah berdisiplin gila gitu ...

Yang paling I ingat sehingga dah tua begini of courselah beberapa orang guru yang sangat dekat di hati. However, I dah lost contact dengan mereka dan since zaman sekolah pun dah lama berlalu, pasti guru-guru kesayangan I ni sudah lama bersara.

Let me tell you about them, tak ikut susunan yang menjadi sanjungan MDlah ya ...

a) Ingat tak my Maths teacher yang buat I bertambah jatuh cinta dengan subjek ni? Namanya Madam Low. Beliau mengajar subjek ni ketika I di Tingkatan 3 (terus score A for my big exam that year) Cantik dan sopan orangnya. Suka pakai blouse, skirt dan tumit tinggi bila mengajar. Setiap ayunan tangannya ketika menulis di blackboard buat I terpukau habis sampai menanam azam nak jadi 'pretty' macam cikgu dan  drive Honda Accord bila dah bekerja nanti (Wey, ni versi Honda Accord lama gitu ...) 

b) Puan Salmah ni my guru BM di sekolah rendah. Tak ingat sejak darjah berapa Puan Salmah ni dah mengajar BM di my kelas. Beliau ni ada pertalian darah dengan Sarjan Jamil yang terbunuh dalam peristiwa Bukit Kepong tu. Puan Salmah ni garang orangnya tapi I sangat suka cara beliau mengajar. Beliaulah salah seorang guru yang kerap menerima berpuluh-puluh buku ulangkaji BM extra yang I bawa dari rumah (dibeli oleh arwah abah) untuk ditanda olehnya. 

Kerana Puan Salmah ni, setiap tahun I turun naik pentas untuk matapelajaran BM terbaik selama 6 tahun di sekolah rendah. I juga rapat dengan salah seorang anak saudaranya. sehinggalah kami terputus hubungan bila my friend ni pergi ke luar negara mengikut suaminya. I masih berhubung dengan Puan Salmah sampailah ketika belajar di universiti. Kalau balik kampung ketika cuti raya, I mesti pergi beraya ke rumahnya. However, it was a long time ago, masa zaman anak dara pingitan 20-an gitu...

c) Cikgu Roslan pula was my Maths teacher masa Darjah 5 dan 6. Beliau ni memang sayangkan I sangat-sangat, macam a father to me. Beliau suka panggil I 'anakku'. Beliau juga  salah seorang guru yang kerap menerima buku ulangkaji Matematik extra yang I bawa dari rumah. Semasa beliau menjadi my Maths teacher, I turun naik pentas terima hadiah subjek Matematik terbaik juga. Manalah beliau tak sayangkan I, ya tak? 

Sayangnya, I dengar beliau dah lama meninggalkan alam yang fana ini. I lambat tahu sebab tak suka bermedia sosial lah tu .... Alfatihah buat guru kesayangan hamba!

d) Cikgu Atan ni satu-satunya guru disiplin yang paling garang I pernah jumpa sepanjang zaman persekolahan. Beliau pernah mengajar Pendidikan Jasmani dan Matematik semasa di sekolah rendah. Cikgu ni 'ganas' sikit -muka hitam manis tapi garang, bibir hitam dek penangan hisap rokok dan kalau mengajar, memang sentiasa cekak pinggang dengan suara perlahan tapi bila menjerit marahkan anak murid, mahu nak terkencing dalam seluar rasanya ...

Tapi, I salah seorang murid yang tak pernah kena marah dengan Cikgu Atan ni. Oh, indahnya dunia! Maybe cikgu ni tertawan dengan kecomelan I yang sentiasa kemas bertocang dua, kelip-kelip aje mata cute gitu. Hahaha.... (bagilah I perasan sekali-sekala, ya... janganlah mencuih mulut tu ...)

e) Sir Baskaran merupakan cikgu Kimia semasa di Tingkatan 4 dan 5. Sir ni very friendly dan bila mengajar, macam kita ni kawan-kawan sekapal aje. Dia tak pernah act like he's our Chem Teacher. Bila waktu malam, beliau selalu lepak di sekolah dan dewan makan. Beliau salah seorang warden asrama lelaki. So, kadang-kala, kita pun lepak sama-sama kat gazebo ramai-ramai dengan Sir. Bila keluar aje lagu  Richard Maxx, 'Right Here Waiting' teruslah Sir jeling-jeling kat I sambil berkata, ' Your favorite song on air tu!'

Sir pun tahu I ada 'cinta monyet' nun jauh di Sabah sebab penghantar surat cinta merupakan anak didik Sir juga, one year younger than me *__* 

f) Sir Attayapan was my English teacher in Form 4 and 5. Sir ni sangat baik. Suka tengok gayanya mengajar. Tak pernah meninggikan suara. Walaupun budak kampung seorang ni 'gayat' bila masuk kelas BI bersama-sama dengan budak Kay El yang 'kekwat' semuanya, bila nampak muka Sir teruslah hilang rasa gemuruh bagai tu ...

g) Cikgu yang seorang ni I dah terlupa namanya. She was my English teacher from Form 1-3. Beliau juga mengajar Geography. An Indian lady sebenarnya. So one fine day, masa tengah mengajar Geografi, cikgu ni dengan penuh konfiden berkata,

Di sana ada banyak pokok bulu-bulu ....


Pening kepala den apa pokok bulu-bulu nih.... 

Ghopanya, beliau nak cakap di sana ada banyak pokok buluh ...

h) Cikgu Fizik masa kat pra-u ketika I di Seri Puteri ni pun I dah terlupa namanya. Cikgu lelaki Melayu. Memandangkan kita semuanya gegirls, bila dapat cikgu lelaki macam 'bulan penuh jatuh ke lap' rasanya. Gatai memasing ...

Satu hari cikgu ni yang sedang mengajar murid-murid perempuan tentang ayunan bandul dalam Fizik pun berkata ...

Ayunan bandul ni macam buai...blah...blah...blah...macam kita mengayun anak-anak kita!

Apa??? Anak-anak kita????

Yang mengantuk terus segar-bugar rasanya ....

Terbeliak mata semua student pompuan yang gatai ni membayangkan cikgu lelaki ni 'somi' masing-masing tau....Duh, memang gatai betul zaman tu....

Begitulah kisahnya kenangan zaman silam bersama guru-guruku tersayang. I really missed those days. Of course takkan kembali lagi, ya tak ...

Selamat Hari Guru!




 


47 comments:

  1. OMG..

    My name dah terkeluar dari geng meroyan..OMG???
    how come?

    akibat tak baik dengan cikgu bahasa ingelish..oh..
    poko bulu, MD kan pelajar terbaik bm patut ajar lah cikgu english plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi salam dulu bila masuk kelas cikgu tengah mengajar!

      Eh, lepuk sekali kang baru tau! Ni apahal terkeluar tajuk ni? Dahlah cikgu tengah ajar subjek Bahasa Tamil, tetiba meroyan tak pasal apahal ni? Semalam kena pukul ngan Luth ek? Alahai, ciannya anak murid sorang ni.

      Pi bayar line tenet mahal sikit barulah boleh masuk dalam anak murid topten cikgu curlass nih :)

      Delete
  2. Selamat hari Guru pada semua guru2 dan istimewa juga pada rakan2 blog yang bergelar guru.
    masa sekolah mesti MD pandai tu sebab semua guru sayang ngan MD dan sentiasa ingat..
    macam hero acik ..guru dari form 1 masih ingat ngan dia..
    cik gu2 sekarang pun mesra alam ngan murid tak macam zaman acik sekolah ramai yang buat muka garang..
    hero acik tu..sampai sekarang masih berkumpul ngan kawan2 dan dengan guru kelas sekali..
    Rajin cik gu dia siap buat group W/app nak tau perkembangan murid2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well.... Oh, yes! Oh, yes! Memanglah saya pandai Acik. Hahaha ....

      Saya pun bila umur 20-an, ikut kakak hantar anaknya masuk sekolah rendah yang sama, semua guru 'kerumun' saya. Rasa ohsem sangat sebab cikgu sekolah rendah semua ingat saya apatah lagi masa tu mak saya aje yang dok kat kantin bawakan bekal dan tunggu saya sehingga Darjah 4. Huhuhu.... anak manjakan, kalau mak takda tunggu bawa bekal, mulalah kembang kuncup hidung nak nangis.

      Dulu takda whatsapp bagai, Acik. Kita pakai tangan aje menulis surat, kad ucapan dan kalau berhubung pun, pakai telefon awam gitu :)

      Delete
  3. Wah... kalau ada murid mcm MD ni pasti cikgu cikgi semua rasa seronok.. ingat lagi nama2 ramai cikgu yang penah ajar dia tu.siap dengan sub jek dan details pasal cikgu tu lagi tu.. mmg kagumla saya... saya tak berapa ingat dah. Kalau terjumpa penah ingat lupa, tahu rupa tahu itu cikgu tapi tak ingat nama.. sabaor jelah kan.. ampun maaf cikgu, jasamu tetap ku kenang.. walaupun rupanya ku takberapa ingat..

    terima kasih atas ucapan.. saya tak rasa saya cikgu yang baik tapi saya cubalah setakat upaya saya mampu ni. Tanggungjawab berat...

    Entry lain saya baca kemudian ya.. kena buat2 sibuk sekarang ni. Alahai..dunia semata2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lagilah seronok bila cikgu-cikgu semua ingat kat saya... bila saya buat 'comeback' masa umur 20-an, cikgu-cikgu semuapun sengih sambil kata, " Oh, budak ni! Semua hadiah atas pentas pun dia sapu. Kamu ada adik lelaki dulukan, sebab ingat cikgu mak kamu lama gak duk menunggu kat kantin sekolah :)"

      Takpa AN. Asal namanya cikgu, memang layak terima ucapan Hari Guru ni. Guru dulu bukan macam sekarang. Mereka boleh concentrate mengajar anak-anak murid tapi la ni, banyak benda cikgu nak kena concentrate dengan perangai sesetengah makpak lagi yang tak hormat gurukan...

      Eh, bagi peluang satu hari ni saya nak berangan jadi Cikgu MD. Aduhai, tengah membayangkan kalau saya cikgu, berapa banyak hadiah anak murid nak bagi hari nih...Keh3x.

      Delete
    2. Boleh je.. jom mari ke sekolah saya. Bg peluang MD masuk kelas dan ajar sehari. Masuk semua kelas. Rasai sendiri pengalaman mengajar ..apa jadi? Ada berani?

      Delete
    3. Peranan dan pengaruh guru( pendidik) ni sangat besar ya.. kalau baca biodata org yg berjaya banyak yg diorang swbutkan nama guru diorang.. kalaula saya pun jadi cikgu yg dapat buat macam tu..

      Delete
    4. AN, saya nak jadi guru masa Hari Guru aje :) Nak tengok berapa banyak kumpul hadiah dari murid-murid atas meja. Hahaha....

      Part mengajar tu saya rasa memang selalunya tersasar. Maybe kelas saya boring kot sebab cikgu suka membebel dan tulis nota panjang-panjang, tak reti short cut. So saya tak boleh mengajar subjek yang banyak nota nak ingat ni. Kalau Maths tu sesuailah kot. Hahaha ....

      Delete
  4. Masa nilah nostalgia bersama guru dikenang kembali...
    Hebatlah MD, boleh describa satu2:-))

    P/s nak study tag yang dberikan. Ada tarikh tutup tak? Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai Anim,

      Puas saya fikir siapa lagi kawan blogger yang cikgu. Maaf ya terlupa pulak. Nah, saya dah add nama Anim juga :)

      Saya memang ingat lagi cikgu-cikgu kesayangan saya baik di sekolah rendah, di TIGS mahupun di boarding school dulu. Banyak memori indah dengan cikgu-cikgu ni, tapi tak bermakna cikgu yang lain yang pernah mengajar saya tidak dihargai. Cuma banyak kenangan dengan mereka yang tersenarai. Saya ni memang betul-betul buah hati cikgu masa tu ...

      Tang Liebster tu takda tarikh tutup, Kalau bosan, bolehlah join saya mengomel sama :D

      Delete
  5. Assalamualaikum,

    Sofia kalo teachers day nih...mmg terbyg2 cikgu sek rendah terutamanya...sofia jns yg ala-ala tomboy time sek..tp cikgu still blh layan perangai sofia time sek ren...tp dh masuk sek men xdan nk teruskan habit tuh sbb sek campur laki..haha

    happy weekend kak ^_^

    regards,
    Triplesmiley


    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak pun sebenarnya cikgu-cikgu sekolah rendah yang banyak meninggalkan kenangan terindah :) Akak masuk sekolah menengah aje dah all girls, tapi ingat juga dulu pernah kena 'pikat' dengan tomboy. Hahaha ....

      Happy wiken, Sofia! Balik kampung lagilah tu :)

      Delete
  6. selamat hari guru buat semua guru

    Jemput singgah ke blog saya
    htps://cik-puan-emy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah.

      Insya Allah nanti saya balas kunjungan ya :)

      Delete
  7. terkeluar semua nama cikgu2 yg pernah mengajar kita..
    ya Allah, mmg byk betul pengalaman bila disekolah mahupun U..
    zaman sekolah rendah mmg baik betul lyn ni. pemalu pun yer. perasan kan

    tapi kat sekolah menengah, semua cikgu attack Lyn sbb lyn mmg nakal kat sekolah kak.. pernah berdiri dlm kelas, pernah kena rotan sbb tak pay attention dlm kelas.. serba serbi Lyn gak lah.. tapi time result PMR and SPM kuar, semua cikgu tak caya Lyn dpt best result.. hahaha...

    dulu berniat jugak nak jadi cikgu.. tapi tak boleh.. i olss garang. kang tak memasak anak murid kena bantai.. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau imbau kenangan zaman sekolah, memang indahnya rasa dunia tapi masa tu rasa macam nak cepat-cepat habis belajar, tak sabar -sabar nak jadi adult kononnya :)

      Tak sangkalah Lyn ni 'ganas' kat sekolah menengah. Tengok muka cam sopan aje. Hahaha...

      Akak pun pernah kena berdiri atas kerusi dengan best friend. Sebab - masa cikgu ngajar Sejarah kita orang dok makan sambil borak pasai boyfriend kat sekolah sebelah dengan 'dilindungi' buku teks masing-masing. Lagi horror kejadian tau - dua-dua pengawas kena berdiri atas kerusi. Oh, no...cannot imagine now...cannot, cannot, cannot ....

      Delete
  8. Begitulah MD.. tanpa mereka yg bergelar guru entah apalah jadi pada kita ini semua. Walau mak-ayah org pertama guru kita tapi kelangsungan kita belajar semua atas didikan guru-guru itu semua...

    Selamat Hari Guru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik ke tidak cara guru tu mengajar, memang merekalah yang membantu membentuk kita menjadi diri sekarang nikan, kak!

      Delete
  9. Kuat ingatan MD kat cikgu2 yg pernah mengajar… Saya rupa boleh ingat, tapi nama tak berani sebut satu2 takut salah…. hihihi
    Tapi cikgu Math saya dulu, sampai skrang kami rapat… Tiap kali raya, bawa pula anak2 melawat cikgu saya tu… pening cikgu saya nak layan karenah anak2 saya yg bertiga tu… Sekali pergi memang penuh rumah cikgu tu sbb cikgu tu juga cikgu kepada adik2 saya… Tapi itu, kisah dulu la yer… Tahun depan kot baru dapat nak beraya ke rumah cikgu lagi….

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu saya mungkin dah tua sangat sekarang. Yalah, anak muridnya yang satu ni pun dah tua juga :)

      Ada seorang lagi yang saya tak sebut sebabnya beliau tak mengajar saya tapi pengetua sekolah yang paling glamor yang saya pernah ada - pengetua TIGS. Suara beliau masa di perhimpunan memang tak memerlukan mic langsung. Kelas hi pitch kalah Jac nya suara kalau bercakap masa perhimpunan tau!

      Delete
  10. Wah MD bunda respect lah MD ingat lagi nama2 cikgu MD... bagus lah macam tu...tentu cikgu2 tu bangga dan terharu kalau baca blog MD ni...

    Apa2 pun selamat hari guru untuk semua guru2 ...
    salam ziarah dari bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat sangat kat mereka ni semua, Bunda. Saya dah lama sangat tak jumpa. Rasanya kalau jumpa di jalanan sekarang pun saya dah tak kenal mereka. Masa mengajar saya dulu pun mereka around 30-40 an, cubalah bayangkan sekarang ...tentu dah tua sangat. Yalah, anak muridnya ni pun dah masuk golongan tua :)

      Delete
  11. md boleh sebut satu persatu nama cikgu dengan kisahnya sekali ... terbaiklah . selamat hari guru pada seluruh rakyat di Malaysia . Kita semua adalah guru . bezanya rasmi dan tak rasmi saja ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini antara guru-guru yang sentiasa dalam ingatan saya sepanjang jalan kenangan :)

      Delete
  12. bila imbas balik kenangan masa sekolah memang menyeronokkan..rasa nak kembali ke sekolahkan..amboi, gatal yer...hehehe...punya kuat ingatan MD ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman sekolah memang menyeronokkan, Ema. Tapi dalam pada seronok, saya ingat lagi betapa saya menangis tersedu-sedu tension nak balik rumah masa SPM tinggal satu paper. Tak sabar rasanya nak keluar dari asrama, tamatkan kehidupan sebagai pelajar sekolah dan jadi orang dewasa :)

      Kalau dah semua perempuan, memang tak boleh nampak satu pun lelaki dalam sekolah waima pak guard pun (kalau pak guard muda bergetahlah ....) Hahaha ....

      Delete
  13. TQSM my dear....kerana jasa cikgulah kita berada ditempat ini sekarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kak. Kalau tanpa ajaran dan tunjuk ajar mereka, siapalah kita sekarang ni.

      Delete
  14. Yuhuuuuuu....dtg memalam dah tidoq ke? Awai nampak? Hehe...yelah al maklum aje esok cuti!.
    Patut pun pandai awak ni MD....rajin ghupenya....berbakul bakul htr buku latihan extra pd cikgu ....manalah cikgu tak sayang!
    Lagu Richard mark tu pun pemes masa zaman okje tau....jadi lagu pak ngan mak jilap lagi.....tirulah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada tidur awal kalau hujung minggu OKje. Mestilah nak 'berpesta'. Ni napa tak beri salam aje, tentu kita balas. Cuma response tu cepat lambat aje. Maklumlah isteri/ibu mithali yang satu ni kalau kat rumah, he-ho simpan elok-elok dalam casing nun jauh di dalam handbag :)

      Delete
    2. Tau dah apa yg berubahnya tulisan dia kan....

      Delete
    3. Hahahaa...pandainya...Nanti kita email gambar diamonds are girl's bestfriend ek :)

      Delete
  15. FUH TERBAIK laa akak..still segar dlm memori hah name2 cikgu...siap ingat kenangan2 dgn dieorg..bukan sikit tu, ramai yg akak ingat....lieya plak sorang due jek ingat sbb dulu sekolah lieya ni nakal sikit hahahahaha...mane yg cikgu bosan ngajar mmg lieya tak suke...adoiii aku lak yg tak suke cikgu...derhaka sungguh heheeheheh....

    ooo akak dulu sekolah perepuan yeak...mmg camtu la kan kak...dpt cikgu lelaki lagi2 yg kacak siap lee cuci mate ..siap bersemangat lagi nak masuk kelas kan kak heheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tersenarai ni of courselah banyak kenangan bersama. Tapi yang tak tersenarai tu pun banyak menyumbang kepada apa-jadi-pada-ahkak-sekarang. Hahaha...

      Akak memang sekolah perempuan dari Convent BP ke TIGS pastu baru masuk boarding school. Pastu matriks pun girls school gak...so memang kalau nampak lelaki macam nampak dinosaur hidup baliklah perumpamaannya Lieya ...

      Delete
    2. kira ....mata jadi bola keranjanglah tu hehe

      Delete
    3. Hahaha...dulu2 HD takdakan so sempatlah jadi mata basketball gitu :)

      Delete
  16. Hi MD lambai2....
    waaa kemain mengimbas kenangan blajo dedulu nih...
    semua cikgu md ingat anak murid terbaik ih...jap saya pun nak ingat balik hehe..
    saya paling takut ngan cikgu math & sejarah yang garang bak singa lapo time kelas dia kalo tak bawak buku teks menggigil tahap nak terkencing...
    apapun jasa cikgu amatlah dihargai...dan disanjung tinggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah kak Lizzzz.....(Eh, MD perasan dia mudalah tu...biar ajelah ya!) napa jap ada jap takda ni....windu bangat oooiiittt....

      Saya bab Maths semuanya saya suka. Cuma ada satu cikgu tu kureng sikitlah dan namanya Cikgu Normah (berspek mata tebal lagi) tapi sebab dah minat mendalam, tetap juga kuusahakan Maths dapat score A. Keh3x...

      Delete
  17. rindu alam persekolahan. rindu nak bermain netball dan handball. rindu nak bersuka suki girang dgn kawan2 dan cikgu. rindu nak berkoir bernasyid dgn kawan2. mmg seronok zaman persekolahan dulu..semuanya hanya tinggal kenangan. terima kasih cikgu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan masa tu...tak payah nak risau cukup ke tidak budget sebulan. Tak payah nak risau tentang apa berlaku dalam dunia ni. Yang penting sekolah, homework, enjoy to the max. La ni semua dah jauh ditinggalkan dalam memori ajelah :(

      Delete
  18. jasa guru2 smpai bila2 pun kita tak lupa.. satu lagi persamaan kita MD, dalam senarai guru2 yang KA tak lupa juga lebih 60% adalah my english teacher ! Sebab KA akan jadi top student bagi matapelajaran B.1 dari darjah satu sampai ler Form 5, tu yang rasa nak menjerit macam rimau bila anak2 kata English ni susah sangat lah Ummi. baik belajar bahasa korea lagi.. boleh camtu ! Dier tak tau Ummi diorang ni bekas Cikgu English x jadi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA, kelas BI saya sejak Form 1 ada set. Kesemuanya ada 5 set. Saya of course masuk set A tapi bila time kena bercakap (walaupun sekolah TIGS tu ada guna English medium pada awal penubuhannya) saya rasa macam nak sembunyi bawah meja aje. Takut sungguh kalau buat silap. Itupun paling teruk English mungkin A2. Kalaulah English dapat C,D mahu pun gagal macamana agaknya feeling tu? Lagilah saya rasa tak terbuka mulut ni. Saya kan masa tu RK macam Angah. Mana si Angah ni nak clap hands dengan dia ler....

      Delete
  19. Rasa macam dh komen entr ni pasaipa takdak..geram btoi dengan line tenet ni.huhu..

    untung la MD semua cikgu sayang dia..sy ni je takde cikgu peberet,entah mmg jenis tak berjenis kot.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya boleh bayangkan PK macamana masa sekolah dulu. Sure ketua gangster ni...hahaha...

      Gurau aje PK ya, jangan geram kat saya pulak. Tapikan honestly speaking zaman sekolah saya tak thrill manalah.. saya ni termasuk kumpulan murid baik-baik aje, takda masalah disiplin. Paling teruk pun kena berdiri dengan my best friend atas kerusi sebab makan jeruk sambil borak pasal boyfriend saya kat sekolah lelaki sebelah yang lama tak nampak dan tutup perbuatan terkutuk tu dengan buku sejarah. Bila cikgu mention aje nama, tahu-tahu 2 pengawas dah kena berdiri atas kerusi. Malu wey, sebab dah nak rehat budak-budak kelas lain lalu kat tepi nampaklah nasib malang kami berdua...dahlah budak glamor sekolah pulak tu dua-dua. Keh3x ...

      Delete
  20. Sy pun ada jgk lecturer nama Baskaran. Chinese kwn ngn indian kot. Mrs. Baskaran. Tapi blh tahan la. Kalau rs geram mst ckp: Bkn setakat Bas je yang ada Karan tau. Orang pun ada karan jugak. Adoiii la...

    Cikgu sekolah rendah rmai jgk yg sy ingt tp yg plg sy ingt cikgu BI sbb dia rajin bg hadiah kalau student score subj dia. Dia prnh ckp nkbg RM5 pd sesiapa yg dpt A periksa akhir thn. Auta je. Sy dpt A, x ada pun dia bg. Huhu... Selalu jgk jmp dkt tmn perumahan kt kg.

    Sekolah menengah, plg suka cikgu BI jugak. Mrs. Stella. Dh jdk Datin kot skg. Terbaik la cikgu ni. Cikgu Geog cikgu Faridah sbb dia blh menulis guna tgn kiri kanan. Hebat kan? Dn sorang lg cikgu sastera. Aisey... lupe plak nama dia. Selalu aimed sy dlm kelas. Adehhh... Kah3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu-cikgu beginilah yang kita ingat memori selamanya. Memang berbeza dengan cikgu-cikgu yang lain. Bukan kata cikgu yang tak disebut/ingat-ingat lupa tu tak berjasa, cuma ingatan kita tu lebih pada sesetengah cikgu yang memang dekat di hati ....

      Samalah kita. Balik-balik cikgu BI, cikgu Maths...

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...