Wednesday, June 25, 2014

Esbok@peti sejuk ...

Salam sayang kawan-kawan!

Apa yang kau mahu, semua kuberi...

Apa yang kau mahu, mahu apa lagi?

Bagaimana aku pula

Aku serik

Jadi ku ingin jalan sana

Tolong tepi sikit, tolong  tepi sikit .....

Hah, awal pagi dah berdendang lagu nyanyian Sleeq ft. Joe Flizzow ni khas buat bos kecil dengan ucapan,

Blahlah cepat ke Jepun. I ghi-mas ler nak layan kerenah tak reti bahasamu itu !

Okey, itu je! Hal bos  tak boleh dibawa berbincang berjemaah dengan teman-teman alam maya.  Tak baik, kan. Sekali tu jeklah nak lepas geram ...

I tengah berkira-kira dengan sepuluh jari, berapa lamalah my peti sejuk baru tu akan bertahan. Bagaimana excitednya Mommy sumbat segala makanan dan barang, begitu jugalah excitednya superheroes berdua buka tutup my peti sejuk. Mahu tertanggal pintu kalau begini. Kunci pakai padlock nanti baru tau ~__^

Eh, ni gambar pakcik google punya! Tapi, kalau ada satu di rumah, sure meriah!

Sebenarnya I nak yang gini, freezer kat bawah... (gambar pakcik google lagi)


My esbok lama tu elok lagi cuma kapasitinya tak mampu memenuhi kehendak seisi rumah. Lagipun akibat keaktifan superheroes berdua, maka tempat letak botol air pecah berderai dikerjakan mereka. I rasa sepatutnya kami beli chest freezer jek kat rumah. Barulah puas hati buka, tutup ikut suka hati anak-anak dan omaknya boleh main buka, tutup lanting barang !

I tanyalah kat my sis, nak ke tidak my peti sejuk lama? Kalau nak I lanting je, siapkan lori untuk datang ambil. Tempat letak botol yang pecah tu, cuba-cubalah skodeng partnya kat kedai jual peti sejuk kot-kot ada boleh beli. Lain-lain kondisi memang bagus, maklumlah adikmu yang prihatin ni kalau jaga barang memang tiptop *__* 

Biasanya kalau Nestle Yoghurt kegemaran superheroes (termasuk Daddydearie ya) sekali beli tiga botol tapi sejak ada esbok besar ni, kita beli 6 botol sekali. Kalau Vitagen sekali beli 15 botol sekarang kita beli 30 botol. Wah, mewahlah paras gula dalam badan seisi keluarga. Kalau jatuh sakit, tentu Mommylah yang kena marah dulu dari seluruh pelusuk telinga !

Hujung minggu ni memang kena buat grocery shopping besar-besaran sempena sebulan Ramadhan (Cik Nom nak buat sesi ramah mesra kat Aeon Big Wangsa Maju ke 28hb ni? Ada diskaun 5% tau!) Maklumlah ah kak nak memasak 30 hari sebulan untuk berbuka puasa ya (tapi belum apa-apa, Hubbydearie dah tanya hari pertama berpuasa tu tak nak berbuka di Palace of Golden Horses ke, ada diskaun first three days ....)

Hmmm, hmmm, hmmm....faham-faham ajelah hari pertama Ramadhan tu membawa makna extra tahun ni kan ....

Okeylah, I nak sambung kerja! Nanti bila free I sambung mengomel lagilah... Nak datang baca lagi ke tidak nih? *__*

 



24 comments:

  1. Ni dah hari Rabu.... tau dah semangat jiran sebelah dah mula merudum hehe.... Eloklah doa biar boss cepat berlepas...senang sikit kerja jiran mak hehe
    Mentang mentanglah dah ada esbox 10 pintu bukan main kerek lagi dengan jiran sebelah yeh... terus nak shopping besar besaran tak hengat orang hehe.... Wahhhh kebarangkalian jumpa jiran tu kalau soping 28hb ni kat AEON big wangsa maju.... Jangan kata jiran mata mcm bola keranjang pulak yeh..... org lain menyoping mata mak cari jiran. hehe.... Boleh kenal tu rasanya kalau nampak bubbly abg ngan adik cute kat sana. Jangan menyombong pulak kalau mak tepuk montot nanti....
    Weyh...rumah orang air kecik ni.....tak de mood le nak beli memacam....
    Susah hati pun ye jugak ni... takut air tak masuk tangki....kang mak tak dapat mandi kang macamana kehkehkeh.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood merundum tengah minggu ni mood kerja jek. Mood mengomel ok jek kecuali bulan puasa kot...Penatkan menulis, macam bercakap menyembur air liuq gitu :)

      Esbok ah kak takdalah sampai 10 pintu. Kalau 10 pintu dah lama ah kak masukkan gambar dalam blog nak bagi riak. Wuahaha ....

      Kalau terjumpa memang mula-mula malu-malu kucinglah, pastu tengok camna...Kalau HD ada mestilah nak act cam perempuan melayu terakhir, tak banyak cakap... hehehe ....

      Yeah, rumah mak takda air? Yeah, yeah...mak tak mandilah hari nih? Astagfirullah al azim....mengucap panjang ah kak...tersuka pulak mendengarnya...minta maaf yek....

      *tukar tone siap-siap* - Kesian mak tak dapat mandi kalau air takda. Eh, bukan ke mak patut mandi sebelum fajar menyingsing? Apahal sampai dah nak matahari tegak mak tak mandi lagi nih????

      Mak berfikiran positif selalu. Kalau air takda, kita boleh exercise, kasi tone segala urat sendi tu, biar nampak bergetah sikit dek kerana angkut air nak mandi :)

      Pssttt...kalau takda air, mak lehlah gi makan luar. Best apa!

      Delete
    2. Tulah...eloknya kalau kita date berdua jer....senang sikit nak ngumpat...kalau ada mereka mereka tu kang payah nak mengumpat....baik baik peramah jadi sombong pulak hehe...

      Lama weyh dah tak mandi sebelum fajar menyinsing....lupa dah macam mana hahahah.....
      Adoiii rasa bersalah pulak ayik makn luar...dahlah weekend memanjang makan luar ...takkan hari biasa pun nak bantai makan luar jugak.... Dahlah sejak kebelakangan ni Pak Jilap mcm dah boring dgn kerja dia....takut mak raya tahun ni tak tukar baju hehe...

      Delete
    3. Kalau ada apak-apak ni, memang susah sikit. Kalau nak keluar sendiri tak diberi pulak. Terpaksalah berhemah bila berbicara. Kalau terserempak, tegur, senyum-senyum, salam lepas tu blah. Kalau apak takda, bolehlah gossip banyak sikit kan... Hehehe ....

      Kesian OKje, tak berair di rumah ya! Teringat pulak kenangan silam masa saya pun cuba nak masuk liga la lengan berotot tu :)

      Delete
  2. psst ... bos kecik tu tau tak MD ada blog ... heheheee ... biasalah MD klu ada peti sejuk beso , klu bh semua benda nak sumbat dlm tu ... seronok baca tetiba kena cut kat palace golden horses ... kan dah tergantung cerita tu ... tak puas hati nih ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah dia tahu ke tidak pasal blog. Tapi kalau dari tempatnya memang nampaklah header blog ni selalu :)

      Sajalah tu nak bagi thrill...cerita tergantung tak bertali. Keh3x.

      Delete
  3. Kakak memang awal-awal dah kata whole ramadhan kakak iftar memang membeli ajelah. Tapi sahur kakak masak sebab tak ada pulak bazar sahur. Kalau ada mungkin kakak pun beli juga MD..

    Lainlah dinda kakak NOM itu.... dia gigih sepanjang masa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, jangan 'jatuhkan' semangat saya nak memasak sebulan ni :) Nanti tak kuat iman, saya pun terjebak sama membeli. Tapi KL sekarang jerebu balik, no-no, no... tak healthy beli makanan di luar *ayat penyedap hati*

      Delete
  4. bulan Ramadhan ni acik masak sabtu ahad je..Isnin hingga Jumaat suami acik yang masak untuk sahur..dah biasa macam tu..balik tarawikh..acik letih terus tidur..tapi..suami acik boleh masak2 dan makan2 lagi tu..
    tahun ni acik dah kata..lebih banyak tinggal berdua..jadi makan apa yang ada je ye..tak payah beri iya iya nak makan macam macam2 hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungnya Acik ni, suami tolong masak. Kalau saya tinggal berdua macam Acik, tak kuasa dah nak main masak-masak. Selalu waktu berbuka je meriah di rumah kami, masa sahur tu kami tak makan berat pun. Memang dah tak lalu nak makan masa tu ...

      Saya pun beria-ia nak masak bukan nak masak special sangat. Lauk pauk biasa jek.

      Delete
  5. Assalamualaikum...

    Hahaha..awl2 dh planning buka puasa yer..hihi..perghhh kak...nih betul2 besar peti ais baru akk nih...semua brg mcm blh sumbat 2x ganda je kak...fuhhh kalo sofia...besar cmnih..sure akn jd simpanan sampai tahunan mknn dlm peti ais tuh hehe

    regards,
    Triplesmiley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Tahun-tahun sudah, awal dan akhir puasa je kita hebat melantak di luar. Awal puasa je masak macam-macam ikut tekak. Masuk tengah puasa dah main order makanan seringkas boleh :)

      Akak pelik ... esbok akak tak penuh-penuh lagi ni. Konpius ler!

      Delete
  6. Rugi la kalau beli byk sekaligus MD... tak de alasan nak keluar ngukur jalan kat Aeon...
    Peti kat rumah saya jenis frezer kat bawah.... kononnya nak elak budak2 ni selalu buka pintu peti... tapi xde maknanya MD... budak2 ni kan bijak... mereka sanggup heret kerusi yg berat tu sbb buka pintu fridge yg tinggi....
    Dah tak lama nak puasa... kami sah2 kena masak sendiri sebulan sbb tak dop PARAM.... lagipun waktu berbuka kat sini kan lambat, selera nak makan pun tak berapa ada... itu pengalaman tahun lepas lah... tak tahu pula mcm mana tahun ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, tak daya bulan puasa nak mengukur jalan, Nur :) Saya kalau puasa mengalahkan budak 8 tahun gak.... Tak larat ... Hahaha ...
      Lagipun bulan puasa Abang balik 5 lebih. Habis kerja tak dan nak jenjalan, terus ke sekolah ambil Abang dan balik masak untuk berbuka. Tahu ajelah KL ni kan, bulan puasa nanti jem macamana. Baik-baik 15 minit leh sampai rumah, mahu 1 jam pun tak sampai lagi!

      Tahun ni last ke puasa & raya di perantauan? Tahun depan dah balik Malaysia kan... Kenalah menikmati pengalaman di perantauan sebaik-baiknya :)

      Delete
  7. masih eksited dengan petik ais baru..tu yang asyik buka tutup kan..makaih..jadinya double lah nak beli keperluan sumbat dalam esbok baru ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak penuh-penuh ... itu yang risau! Kotnya Mommy beli, mereka kerja menghabiskan ke apa... entahlah....Memang membina badanlah kalau macam ni, semua pun jadi double triple!

      Delete
  8. kitorang mmg biasa iftar kat umah je lah. mmg jarang sgt berbuka kat luar. selama tu lah akan masak sentiasa. Bazaar pun jrg pergi. Klu ada pun beli kuih kat sekitar rumah jer. lyn je kekadang berbuka dgn kawan2. dgn family mmg takde.. my mum jenis suka berbuka ramai2 di rumah. ajak lah mcm mana pun, mmg jawapannya NO.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak biasanya hujung minggu je iftar di luar. Itupun ikut mood. Selalu je last minute baru plan. Kalau ada rezeki, dapatlah berbuka di luar. Kalau tidak, berbuka 4 beranak je lah di rumah....

      Delete
  9. Salam Ramadhan Al Mubarak dari bunda...

    ReplyDelete
  10. seornok kalau dapt esbok beso2 kan.. bolehler sumbat2 dalamtu...
    ooo banyak gula yerk vitagentu...
    dah nak puasa kan banyak kena siapkanni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best, Cho. Rasa macam tak penuh-penuh pulak dah :)

      Itu baru Vitagen, belum yang lain-lain. Superheroes saya (termasuk Daddynya) semuanya 'pemanis' *__*

      Delete
  11. 28hb tu jam brpa nak ke sana.hikhik.
    kot kot ada rezeki ke sana. in shaa Allah, tapi dah puasa kan hri tu?

    ala, mommy hari first pergi la celebrate kat luar.. HD dh offer tu..

    mak aii byknya borong. ini komfom kalau gi umh mommy, mommy jamu air tu aje erkk.jimat sikit gula kat rumah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu....kalau ke hypermarket, seawal Subuh dah gerak dari rumah Ciksu.... But kali ni tak jadi ke sanalah, hari Jumaat saya cuti HD dah ajak siap-siap gi kat MV.

      Confirmed Ciksu, memang kalau bertandang ke rumah saya, balik ada sipi-sipi nak kena kencing manis :)

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...