Monday, July 7, 2014

Buffet Ramadhan @ KGPA

Salam Isnin kawan-kawan !

Minggu ni dah masuk minggu kedua berpuasa. Sekejap je masa berlalu ya. Kalau bukan bulan Ramadhan, hujung minggu memang dinanti-nantikan untuk membawa anak-anak berjalan.

Tapi, bulan Ramadhan ni memang terasa malas nak keluar rumah kalau tak perlu. Kesian kat si Abang yang berpuasa. Manalah tahu tak larat asyik dok berjalan ikut MommyDaddy. Adik takpalah, walaupun sibuk nak niat puasa setiap malam, tetap juga maintain tak puasa sepanjang hari ...

Hari Sabtu yang lalu, kami empat beranak termasuk keluarga my eldest sis, pergi berbuka puasa di Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA) di Bukit Kiara sana. Ini bukan kali pertama juga kerana tahun lepas pun kami pernah berbuka puasa di sini

Makanannya of course, not bad cuma harga macam biasalah ada sedikit kenaikan *__* Apa-apa harga pun asyik naik je sekarang ni jadi tak boleh nak expect harga akan sama seperti tahun lepas apatah lagi lebih murah. Nak yang murah, kenalah berbuka di rumah dan masak sendiri untuk keluarga *__*

Bufet Ramadhan di KGPA ni bertemakan konsep warung dan Garden BBQ bermula dari 29 June sehingga 25 Julai, 2014. Kalau nak tahu, pada tahun 2012 dahulu, bufet di sini pernah disiarkan dalam Jalan-Jalan Cari Makan di TV3. 

Masa kami berbuka tempohari pun ada rakaman TV3 untuk MHI kalau tak silap. Of course, of course  ah kak dah siap melarikan diri kerana one of our members berbuka tu kenal bangat dengan staff TV3 yang buat shooting. Masing-masingkan low profile, so kita cha alif but siap-siap bila cameraman start meng'zoom' berhampiran tempat duduk kami...

Kali ni I dah booked tempat since Jumaat pagi untuk iftar pada hari Sabtu. Malangnya, bila I double confirmed semula on Saturday afternoon, kami dapat tempat bawah khemah yang agak jauh dari buffet spread. Berpeluh dan berlengaslah badan nak buat round demi round untuk mengambil makanan. Itu je yang buat ah kak tension sikit. 

But then, it's better than last year. Booked 2 hari sebelum tapi bila sampai nama tak termasuk dalam senarai. Angin berkepul-kepul keluar kat kepala ni last year *__* Itu yang kali ni I double confirmed sekali lagi lepas buat reservation.

Soal menu, tak payah nak risau. Dah namanya buffet Ramadhan, memanglah buffet spreadnya sangat banyak. Jangan terpedaya dengan gambar-gambar yang  I ambil. Maklumlah gambar dari tangan amatur yang malu-malu kucing nak buat liputan tapi teringin nak masuk blog memang tak boleh pakai untuk menarik pembaca ~__^




Meh tengok juadah makanan yang ada. Di sini ada lebih 200 juadah makanan dengan 36 jenis daripadanya berkonsepkan warung. Of courselah, bintang utama menu berbuka pastinya kambing bakar dan nasi mandy. Menu kambing bakar ni di mana-mana pun memang nampak tergolek jek .... dan of course, I tak cuba sebab I tak makan kambing ~_^

Di antara menu yang disediakan ialah kambing kuzi, sate, gulai kawah, bubur lambuk, mi hun sup utara, sup tulang, pasta, roti john, martabak daging dan ayam, goreng cempedak, pisang dan keledek, daging salai masak lemak, ikan keli goreng berlada, ketam masak cili padi, ikan pari asam pedas Melaka, daging tetel masak asam pedas, udang berlada, sambal udang petai, masak lemak ikan masin, sambal goreng merah, ikan patin stim,  patin masak tempoyak, kupang berlada, nasi ayam, lempeng, kebab, briyani ayam, kerabu, loh hon chai, kailan ikan masin, kari ayam, roti jala, ayam goreng berlada, laksa penang, mi kari, mi rebus, char kuey teow kerang, kuih muih tradisional dan banyak lagi sampai semput ah kak nak senaraikan di sini siapa suruh.



Air minuman yang disediakan pun banyak jenis dari air teh tarik, ABC, aiskrim, air soya, air cendol, air tebu, fruit cocktail, sarsi dengan laici,  ribena laici, asam boi, air teh bunga, air kitara, soda herb dan beberapa jenis lagi. Memang lepas berbuka tu, boleh hilang dahaga dan gelas-gelas bersusun dengan 'mewahnya' di atas meja masing-masing *_  


Ini mem punya, memang takda nasi tapi itu pun dah kenyang bangat

Harga bufet Ramadhan untuk tahun ini ialah RM63nett untuk dewasa dan RM31.50nett untuk kanak-kanak (7-12 tahun).  


Abang dok mengulang nasi putih+ayam masak lemak sampai tiga kali untuk nilai RM31.50 manakala Adik pula makan mi hun sup untuk nilai FOC *__*



Ini alamat KGPA kalau ada sesiapa yang teringin nak pergi,


Kelab Golf Perkhidmatan Awam
Jalan Damansara
Bukit Kiara
60000 Kuala Lumpur
Tel : 03-7955 1216 / 7956 0122

F&B di sini diuruskan oleh Azam Pandan Sdn Bhd. Cubalah, kalau teringin kerana harganya pun berbaloi. Jangan bimbang untuk menunaikan solat Maghrib kerana ada disediakan surau untuk bersolat.

Overall, masing-masing memang kenyang dan tak larat nak makan banyak walaupun sebelum berbuka bukan main lagi keinginannya. Bila dah selesai, mulalah membandingkan nilai makanan yang kami makan dengan harga buffet yang ditetapkan. Memang tak seorang pun makan setara dengan harga buffet *__*


Hari Ahad pun I  tak masak sebab ada jemputan dari my adik lelaki. Lain entri pulak untuk hari Ahad, ya *__* 

Next berbuka puasa, dah ada tempatnya. Kali ini tempat baru yang belum pernah sampai tahun lepas mahupun tahun sebelumnya.

36 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Huaaaa kak...sofia kalau pg makan kt tmpt buffet cmnih..blh buat sofia end up minum air je..tah peel tekak nih bile dah buka pose..terus hilang selera mkn bile tgk mknn byk sgt...hahaha

    hahah sofia pnh smpi kne marah dgn parents sbb xmakan bila dh smpi tmpt cmni..

    regards,
    Triplesmiley


    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak pun sama juga, Sofia. Kalau air tu ambil bergelas-gelas lepas tu dah kembung tak tahu nak makan apa lagi. Selalunya sebelum berbuka je kata nak repeat itu ini, lepas berbuka takda kerjanyalah. Dah balik nanti baru teringat semula kenapalah tak try itu ini :)

      Delete
  2. Waaaa.. bnyknyer... mau x muat perut.. kmbing sedap la.. lya sblm ni mmg x mkn kmbing.. tp kalo y golek2 n bakar ok j mkn.. klo y jns msk kari k.m mmg xleh telan gak..

    Kalo bab harga kat warung biasa pon naik harga.
    Huhu.. nk ngis tgk kenaikan harga y berdesup-desup ni
    M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buffet Ramadhan memang standard banyak betul pilihannya, Lya. Memang tak termakan rasanya. Sebab itu saya cari yang harga okey, dalam range yang tak menyesal nak membayarnya. Yang pergi ni pun semuanya perut kecik je....makanan menu agak-agak dalam RM20 dah berhenti tak larat.

      Delete
  3. banyak betul menu..bulan puasa bukan boleh makan banyak2..tak pernah berbuka camni lagi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat rumah yang tak banyak juadah tu pun tak terhabis lepas berbuka. Bergaduh-gaduh laki bini siapa yang kena menghabiskan saki-baki juadah. Sesekali makan di luar dengan keluarga besar, okeylah. Kalau selalu mahunya susut poket nanti :)

      Delete
  4. Kalau masih tak cecah Rm100 tu boleh kata tak delah mahal sangatkan MD....walaupun makan kita tak sebanding harga.
    Tp kalau dah ramai menggigil jugaklah nak membayau......hehe
    Baca menu pun dah dpt bayangkan banyak mana lauk dan meriah tempat tu
    Pergh....dah tau dah tempat makan untuk minggu depan? Mana agaknya tu yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya terus terang saja, yang RM90-RM100 ke atas tu memang saya tak terliur nak pergi. Memang tak setandinglah perut kita nak merasa makanan yang banyak pilihan dengan harga setinggi tu. Lepas tu balik rumah, menyesal tak sudah sebab tak cuba itu, ini and then, sedih kena bayar mahal. Insaf sekejap tabur duit tak kena tempat :) Setakat RM60-RM70 tu boleh tahan lagilah. Dua kali makan di luar, dua kali saya tak menambah pun dan tak makan nasi. Desserts apatah lagi....

      Malas nak tempek gambar menu banyak sangat sebab akak tangan gigil lagi malu gitu :)

      HD ajak buat berbuka di rumah pulak ajak adik beradik. Entahlah, rasa cam tak konfiden pulak. Kang kubeli semua, habis cerita :)

      Delete
  5. meriah buka puasa ye!!! selamat berpuasa dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, Cindyrina! Sesekali kalau berbuka di luar je yang mewah. Kalau kat rumah tu ala kadar jek :)

      Delete
  6. Replies
    1. Puas mata memandang tapi perut tetap gak tak leh terima banyak sangat pilihan. Kembung air jelah :)

      Delete
  7. Buffet ramadhan ni kakak rasa mana-mana pun tak terkira banyaknya. Siapalah yg makan banyak macam gitu tu agak-agak. Dulu hubby kakak kerja hotel dia kata tak habis tak boleh bawa balik tapi semua stafff boleh makan baki yg tak habis semua buang - sayang kan (teringat saudara kita nun jauh di sana kesian mereka kan baru nak iftar dah kena bom...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kak. Rugi pulak kalau kena bayar sampai RM100 lebih nak berbuffet Ramadhan. Makannya pun main jamah sana,sini sikit jek. Siapalah boleh masuk makan menu sampai 200 jenis :) Sayangkan kak, kalau kena buang. Kita di sini memang mewah dengan makanan tapi masih tak menghargainya. Cubalah bayangkan kalau berbuka dapat minum air paip je....azab pulak rasanya :(

      Delete
  8. Replies
    1. Alahai, kesiannya Ciksu. Nasib baik rumah saya ada air macam biasa walaupun katanya kena juga gangguan bekalan air nih.

      Delete
  9. kemahen mommy ingt menunya ye.terbaek la.
    kuat juga memori mommy ni. hihihi
    mmg kan xda sape yg dpt makan setara sama dgn harga buffet. ater bulan pose katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Ciksu, saya tulis dalam buku nota lagi gitu :) Ada gak ambil gambar tapi biasalah amaturkan lepas tu malu-malu pulak. Maka gambar adalah tidak sesuai untuk tatapan. Lagipun bulan puasa kalau tempek gambar makanan apapun memang terliur jadinya. So, kita simpan jelah gambar-gambar close up tu.

      Delete
  10. sampai 200 jenis menu.... masa nilah diaorang ambil keuntungan..seorang sampai berpuluh malah ada beratus untuk satu kepala...sedangkan makan kalau dikira pun tak sampai RM 30 pun... sekali sekala okeylah..hari-hari kopak duit dalam wallet orang belanja...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkanlah kalau harga buffet RM100 ke atas, memang sangat banyaklah keuntungan yang mereka kaut. Kita pun makan bukan boleh banyak mana bulan puasa ni.

      Hahaha...sesekali takpalah. Kalau kerap, mahu gugur rambut atas kepala memikirkan kewangan :)

      Delete
  11. seronoknya dpt berbuka kat luar.. baca menu pun boleh naik semput gak kak.. hehee. but tu lah byr mahal2 mmg tak berbaloi untuk Lyn ni kak.. mmg tak boleh nak makan byk2.. lebih selesa kat rumah jer berbuka skrg ni.
    since berdiet hari tuh. sampai skrg nafsu makan kurang lah. makan skit jer dah kenyang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada baik dan buruknyalah, Lyn. Kalau berbuka kat rumah tu rasa macam rileks sangat. Makan pun aman. Berbuka di luar ni semua nak cepat. Lepas tu bila masa solat, berhimpit-himpit alahai.Kalau perut kecik sangat kapasitinya, lebih baik jangan berbuka buffet di luar, Lyn. Rugi. Sayang duit terbang melayan makannya seciput jek!

      Delete
  12. boleh tahan la tu harganya..makan buffet ni ada pro kontra..untuk yg perut besar tu oklah boleh makan byk n isi macam2, baru tak terasa ruginya melabur makan bufet..hehe..klu perut macam kita2 ni byk mana la sgt nak makan..sekali sekala oklah..byk kala mmg turun bala la.tp takpe MD kaya.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yang kuat makan, memang bagus. Bayar mahal, makan pun banyak. Kalau tidak, separuh dari harga pun tak sampai jumlah makanan yang masuk perut. Makan di luar ni nak kena cepat. Nak kena kejar waktu. Lagilah kalau ada anak/budak kecil. Memang tak aman.

      Huhuhu, PK...sesekali je manalah datang kayanya tu.Kalau ada kereta sports 8 buah kat rumah, aha baru boleh panggil orang kaya. Apa-apa pun, saya anggap ini doalah ya. Manalah tahu saya betul-betul kaya berkat doa PK :)

      Delete
  13. Ambe tumpang tengok jela depa jamu mata dengan makanan banyak ya.. hihi.. ni menunjukkan masyarakat kita ni mewah kan? Berbuka puasa boleh makan sedap2.. kena syukur kan.. minggu depan tu kat mana pula nak makan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada anak kecil memang susahlah sikit nak makan di luar ni,AN. Apalagi kalau terpaksa kejar masa. Dengan kita nak makan, dengan mereka buat hal nak itu, ini. Memang merana sikitlah badan :)

      Untung sebenarnya kita ni, dapat merasa pelbagai juadah. Baru nasihatkan Abang semalam tentang budak yang kena pukul sampai mati oleh ayahnya semata-mata nak kerja sebab kesian tengok adik-adik makan bubur dan minum air putih setiap kali berbuka.

      Kita di rumah...aduhai, mewah makannya!

      Delete
  14. Berbaloi betul abg mkn byk camtu. Baru rasa x rugi bayar kan? Bestnyaaa. LM malas nk berbuka kat luar. Syafiq lasak sgt nnt x kenyang mkn asik nk kejar dia. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kira kali pertamalah dia mengulang makan. Kalau tahun sebelum ni, memang makan nasi seciput + ayam goreng, dah watamat. Tapi sebelum ni, tak kena bayar pun si Abang ni. Hihihi ...

      Kalau ada anak kecil, memang siksa sikitlah LM nak makan di luar. Si Adik tu pun boleh tahan. Belum sempat berbuka dah ditumpahkan air atas meja. Menggelupur Mommy ni buat kerja :)

      Delete
  15. berbaloi2 bwk abang kalau mcm tu...kalau abg farouk mmg geram jelah..susah sgt nk makan terutama nasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang ni sebenarnya tak kuat makan tapi entahlah sejak demam dua minggu lepas, nafsu makannya boleh tahan. Asyik nak mengunyah je. Risau juga sebab tak makan pun badan dah berisi. Kalau makan, aduhai... Nak ditahan jangan makan sentiasa, kesian pulak rasanya!

      Delete
  16. kalau saya kan MD..kejar kambing golek dulu, hihi..
    saya ni pernah juga bawa makan anak2 p buffet ramadan area SP tapi harga bawah RM40 je, tu pun tak dapat nak makan semua sebab full bila dah masuk macam2 air. tule sekali dan tak p lagi..haha
    kalau sampai 200 menu...alamat, tak leh bangunlah lepas tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak makan kambing, Anim... sebab itulah tak sibuk mengejar sama :) Kalau tidak, mahu den usahakan juga nak makan kambing tu!

      Kalau kat SP mesti murah jugakan makan kat hotel. Takdalah lara sangat hati ni. Tapi tulah banyak mana yang boleh kita sumbat masuk mulut. Lepas berbuka je kejarkan air bergelas-gelas. Akhirnya tengok ajelah makanan yang banyak tu, tak larat dah nak sumbat...

      Delete
  17. pi buffet ramadhan mmg rugi klu amik nasi . cepat kenyang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak ambil nasi pun, Vee. Pinggan penuh dengan juadah utama je. Tapi tetap jugalah tak leh nak sumbat semua :) Banyak sangatkan. Lepas tu bila berbuka memang terjah air 2,3 gelas dulu manalah tak penuh kembung perut jadinya!

      Delete
  18. Wah bestnya. Tapi klw bulan pose x larat nak makan byk byk. Rugi woo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Lepas berbuka baru nak figure out berapa jumlah harga makanan masuk perut berbanding dengan harga buffet sebenarnya. Biasanya dalam RM30 je jumlahnya. Balik rumah terus melalak, terasa membazir pulak :)

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...