Wednesday, July 16, 2014

Iftar @ Vistana Hotel

Salam kawan-kawan!
 

Bersiaran sekali lagi hari ni *__*

Sebenarnya nak buat satu entri panjang jek tapi dah rasa macam baca kamus DBP pulak *__* Makanya, I buatlah dua entri hari ni ya! 

Ingat tak hujung minggu lepas tak dapat nak buat reservation sebab dah terlewat korum makan-makan beri pengesahan? So, terlanjur dah telefon hotel sana-sini, I teruslah buat booking untuk buffet Ramadhan di Vistana Hotel.

Hajat hati nak makan di Zende, Seri Pacific Hotel tapi mak aii, dah fully booked semua hujung minggu yang ada. Kalau nak, boleh buat booking untuk 24hb-25hb nanti. Oh, tak mahulah! Lama sangat tu ...

I ni setakat bulan Ramadhan, will not go for price yang lebih daripada RM70 lah yek. Bukan apa, bayar mahal-mahal tak makan pun nak watpa. Membazir namanya. Sedangkan yang RM50-RM60 pun makannya separuh atau tiga perempat je daripada nilai buffet pun. 

Buffet Ramadhan di Vistana Hotel ni bertemakan '101 Resepi Penuh Tradisi Tok Wan' ya. Buffet spreadnya diletak keliling swimming pool hotel di Tingkat 3 manakala tempat makan pula di banquet room tingkat yang sama.

Kali ni I sampai lewat makanya takda mood nak ambil gambar buffet sebab orang dah mula ramai. Sebenarnya I sampai awal tapi kami duduk dendiam dalam kereta di car park hotel sebab malas nak duk lama-lama menunggu waktu berbuka. Layan je gambar-gambar amatur makanan yang I ambil letak atas meja kami.

Sedap tau kuah kari ayam ni dengan roti jala dan murtabak ayam

Sedap punya pasal kuah kari ayam, makan dua kali gitu

Hidangan utama untuk mem - nasi putih, ayam masak merah dan rendang daging jek

Kuih-muih memang banyak tapi tak laratlah nak makan semua

I tak pernah lagi sampai ke Vistana Hotel ni sebenarnya. One thing yang I suka, staff hotel ni (steward/stewardes yang mostly foreigners. Eh, eh.. apa pulak steward/stewardess ni, ingat naik kapalterbang ke? Err... waiter/waitress gitu *__*) sangat baik dan menyenangkan. Dari mula kita masuk, mereka menyambut dengan senyuman terukir di bibir, dibawa ke banquet room dan dilayannya kita dengan penuh berhemah gitu. Memang menyenangkan sekali *__*

Walaupun pilihan makanannya limited berbanding dengan di Hotel Maluri mahupun di Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA), semua menu tetap enak pada anak tekak kami semua.

Ada nasi putih, nasi tomato, nasi briyani, kari ayam, rendang daging, ayam goreng tandoori, daging masak kicap, daging masak black pepper, dalca sayur, sayur campur, asam pedas tenggiri, ayam goreng berempah, ayam goreng ala nasi ayam, ikan goreng, ulam-ulaman, sate, spaghetti olio, macaroni, kambing bakar, coleslaw, rojak, roti canai, murtabak ayam, roti jala, mi/bihun sup, buah-buahan dan pelbagai kuih-muih. Ada banyak lagi yang I tak sempat nak tinjau pun sebenarnya.

Minuman pulak disediakan sejug air sirap selasih di atas meja, begitu juga dengan buah kurma. Selain itu ada juga disediakan teh tarik, nescafe tarik, sirap bandung, lai chee kang dan aiskrim.

Para pekerja memang sangat cekap bertugas. Tak perlulah terjerit-terpekik mahupun bersiul manja kalau perlukan apa-apa. Mata mereka tangkas menangkap setiap kali pelanggan mahukan sesuatu.

Harga buffet Ramadhan di sini ialah RM48+++ untuk dewasa dan RM30+++ untuk kanak-kanak berumur 4-12 tahun.  Setelah dicampur 10% caj perkhidmatan dan 6% cukai kerajaan, jadilah jumlahnya RM55.70 untuk dewasa dan RM34.80 untuk kanak-kanak, ya !

Jika berminat, ini alamat dan nombor telefonnya : 

Vistana Hotel
9, Jalan Lumut
off Jalan Ipoh
50400 Kuala Lumpur
Tel : 03-4042 8000

Lepas ni rasa macam malas dah nak buat reservation lagi. Sabtu minggu ni, korum makan-makan tak cukup sebab my niece and nephews yang selalu bersekongkol ada special invitation di tempat lain. Tapikan, tapikan.... ada satu lagi tempat ni tak dapat pergi, nun jauh di selatan Kuala Lumpur sana *__*






42 comments:

  1. menu berbuka puasa memang macam2...kalo ikut nafsu memang smua nk telan..tp kalo ikut kemampuan perut..alahai..secoet je makannye kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah namanya buffet, memang macam-macam ada. Antara boleh sumbat masuk dalam mulut ke tidak. Waktu berbuka bukan boleh main sumbat semuakan. Senak jadinya. Kembung terus :)

      Delete
  2. sah sedap kuah kari tu, sampai 2 kali ambik...hahaha

    Saya tak pernah buka puasa kat hotel...hihihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sedap, DZ. Itu yang tak malu makan dua kali :)

      DZ takpa, MommyZZZ pandai masak. Makan kat rumah pun dah macam buffet kan...

      Delete
  3. seronoknya dpt berbuka puasa kat luar..
    lyn ni pun ada invitation gak ni... tgk lah klu rajin boleh lah pergi..
    tapi vistana hotel tak lah mahal pulak yer.. ingat nearly Rm100

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdalah mahal mana pun. Kira reasonablelah harganya berbanding dengan hotel lain yang letak harga RM90 ke atas. Buffetnya sama je, kan ...

      Delete
  4. seronoknye kak...lieya ni en laki ade gak ajak buffet berbuka....tapi memandangkan lieya ni diet kaw2 bulan puase ni takut rugi jek bayar mahal tapi tak mkn sgt so lieya kensel....biar jek laaa bini mu ini masak hahaahahahaha.....

    kak, lieya terliur plak tgk roti jala tu..... uihhh ringat tangan ni nak menjala tapi tu laaa nak membancuh tu adoi laaa malas tul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tengah berdiet, lebih baik tak payah pergi Lieya. Membazir duit jek. Lainlah kalau tak tahan tengok buffet spread yang banyak terus terlupa tengah diet :)

      Sedap tahu kuah kari ayam tu. Kalau ada lagi roti jala malam tu, memang akak kaut masuk dalam pinggan akak jek!

      Delete
  5. Sedapnya mkn kat hotel. Sekali sekala.
    Ok dh harga tu. Xde la mahal sgt
    Jrg mkn kat hotel ni.. melain kan ada jemputan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau hari-hari berbuka kat hotel dan keluar duit poket sendiri, mahu pengsan pulak nanti. Takdalah budget untuk persiapan raya :)

      Sesekali bolehlah, Lya. Kalau selalu pun naik jemu juga. Yang sebenarnya makanan lebih kurang sama jek.

      Delete
  6. saya ni tak penah lagi p bufet ni especially lepas kahwin
    anak dara dulu ada juga, tu pun orang sponsor
    makan kat bufet ni kena makan sikit-sikit
    baru boleh rasa semua
    tapi rasanya tak teringin nak buka kat bufet lagi
    main p PARAM aje...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan makan nasi dulu. Ambil menu lain-lain selain main menu, barulah boleh merasa sana-sini sikit. Tapi semalam sebab kepenatan menjamu mata kat Sogo/Jln TAR, tak tertahan rasanya nak makan nasi masa berbuka. Air pun bukan main bergelas-gelas lagi :) Lepas tu kekenyangan, kebontangan pulak dah!

      Delete
  7. dah 2..3 hari jugak acik tengok roti jala..rasa macam teringin,..tapi kaalu beli nanti..sedap ke..akhirnya tak beli..bila MD tunjuk gambar ni jadi teringin balik dah..yang ni..boleh hero bongsu acik tak berapa suka..acik boleh makan dengan senang hati hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah Acik saya malas sebenarnya nak letak gambar nanti orang terliur :) Kalau dapat cari takpa, kalau tak dapat cari dah kempunan pulak ...

      Roti jala ni kalau dengan kuah kari memang ngamlah. Memang sedap sehingga menjilat pinggankan!

      Delete
  8. Akak dah lama tak gi makan buffet ramadan ni MD.. en suami kata membazir sebab kita makan sikit ajer.. mana larat makan semua kan..
    Sedap pulak akak tengok roti jala tu.. petang karang nak carilah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul pun. Itu yang saya makan tu, agak-agak sama nilai dengan harga RM55.70 ke? Kadang tu saja je nak berbuka di luar tapi lepas balik rumah rasa cam nyesal pulak. Tak senonoh tau perangai saya nih....

      Delete
  9. makan buffet ni nak berbaloi dengan bayaran dibuat baik makan lauk yang mahal sikit macam ketam ke, kambing ke, udang ke. nasi tu tolak ke tepi dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau ada ketam, memang sepinggan saya kerjakan. Barulah best bayar mahal-mahalkan. Orang lain memang mencari kambing dulu ler termasuk Hubbydearie. Saya ni tak makan kambing. Tapi kalau saya makan buffet di luar kadang tu sama je kekdah cam makan kat rumah. Nak nasi juga!

      Delete
  10. hihi..ke sana sini lagi MD..
    tempat stay saya kat KL kalau membontoti encik suami kalau de palma penuh..huhu
    baca je lah..gambar takde, tak pe MD. kuranglah terliurnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya ke? Selalulah Anim singgah di Vistana ni yek? Staff mereka baguskan. Masa ke mari, waiter/waitress memang very friendly. Siap explain macam-macam tanpa di suruh padahal soalan pendek jek :)

      Nak ambil gambar malulah, orang dah mula ramai. Kalau teenagers ke, muda-mudi ke bolehlah dimaafkan dok berselfie, dok snap gambar. Kita ni dah mak-mak budak. Segan pulak :)

      Delete
  11. Patutlah asal hujung minggu jer rumah sebelah kosong....asal hujung minggu jer makan hotel.....untung berganda hotel sekitar KL kalau cenggini hehe...

    Harga reasonable jugak tu kalau bayar sendiri yek....Abg makan apa kalau buka hotel MD?.... Takkan ayam goreng jugak kot....hehe...

    Tak sangka masih ada hotel yg offer buffet Ramadhan dgn rate cenggitu, ingat la ni dah atas seratus dah rate dia.

    Eh! Janganlah malas pulak nak buat reservation, call selagi boleh sementara Ramadhan belum melabuhkan tirainya....ada 2 weekend lagi weyh... masih sempat lagi tu
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. okje percaya ke katanya tu? Pasti tak leh caya ni. Menjelang lagi 2 minggu dia akan menuju ke beberapa hotel lagi tu.. kan?

      Delete
    2. Asal hujung minggu je, dapur tak berasap. Cari port nak makan. Bukan setakat hotel je, Okje... Harga memang tak leh pergi sampai RM100++, siapa yang nak muntah kedarah makan nanti? Ish, membazir jekkan...Itu yang saya tunjuk tu, itulah yang saya makan. Tak sampai separuh pun dari RM55 kan...

      Asal nak buka luar je happy, asal balik lepas buka je nyesal. Lepas tu buat lagi. Hihihi...

      Abang standardlah laukpauk dia, OKje. Nasi putih+lauk ayam, tambah 2-3 kali. Itu je...

      Baru semalam terngiang-ngiang kat telinga ni nombor telefon tempat berbuka tapi .... hehehe...

      Saya aim PICC tu tapikan RM98++ kot, siapa nak pergi. Kalau saya lakibini, mungkin pergilah tapikan camna nak makan tahap gitu ek. Takut lepas berbuka, minum air, telan kurma, makan nasi sejemput, lauk-pauk biasa je ambil. Rugi banyak worr kalau gitu... lebih baik jangan :)

      Delete
    3. AN ni... nak suruh nyanyi lagu Percayalah, CT Nurhaliza tu lagi sekali ke? Napalah susah sangat nak percaya kat saya insan marhaen ni yek. Sob3x.

      Delete
    4. Yelah.. saya cayalah. Kang nak kena dengar MD nyanyi kan ...eh ok juga, try nyanyikan lagu tu. Mesti sedap tu..haha..

      Delete
    5. Katanya bini boss.... alah setakat 100 sorang apa ada hal....4 org baru 4 ratus....sikit punya hallah....hehe....
      Beb....kalau yg ni baru betul betul nyesal gamaknya....terus tak mo dah pergi lagi....hehe

      Surau kalau kecik mmg tak best....leceh nak menunggu....
      Zaman okje kerja dulu selalulah kontraktor belanja buka puasa siap dgn anak beranak sekali satu dept lagi....Boleh kata tiap tiap hari....Moga murahlah rezeki depa hendaknya belanja buka puasa....

      Nak makan hotel pakai duit sendiri rasa sayang pulak....
      Bagi okje OK jer....kalau nampu, ada duit ada lebih apa salahnya....kita penat lelah bekerja reward le tuk diri sendirikan Potam!

      Delete
    6. Siapa pulak yang dah jadi bini boss ni? *sambil tengok jiran kirikanan depanbelakang*

      Itu membazir namanya OKje makan berempat sampai RM400. Dah bukan makan lagi tu, muntah kedarah dah nama diberi :) Memang nyesal gila. Siap main hantuk kepala kat bucu katil lepas balik berbuka nanti. Hahaha.

      Saya ni perut takdalah kecik sampai tak leh makan tapi bila makan buffet ni, mana leh banyak sangat. Lainlah kalau makan berulang cam kat rumah. Sampai tengah malam pun okeykan :)

      Surau kecik ya amat. Berlanggar-langgar bambam tau. Pastu tertunggu-tunggu nak sampai turn solat. Solat pun bukan main ligat tak khusyuk dah orang dok menunggu kita jugakan...

      Saya kalau takda surau, mesti nak cari tempat makan dekat-dekat rumah sebab senang lepas berbuka boleh pergi zass balik rumah sembahyang. Takpun leh singgah masjid jek.

      Tetiba dalam hati ni terdetik terngiang-ngiang nama Resepi Rahsia tapi ...

      Kita bukan membangga diri mampu makan hotel ke apa. Cuma berkongsi cerita je. Betul kata OKje, ada kemampuan, okey aje dgn syarat jangan pulak riak dok heboh kecohkan... Saya tengok juga tempat, kalau rasa boleh okeylah. Kalau rasa pembaziran yang amat, tidaklah saya nak jejak. Makanan lebih kurang sama je. 250 jenis pun bukan semua dapat dimakankan...

      Delete
    7. Bulan puasa tak leh nyanyi, AN. Suara pun serak-serak husky gitu. Eh, tanyalah OKje... dia tahu je suara saya camna, maklumlah jiran sebelah :) Huahahaha....

      Delete
  12. Alhamdulillah..dapat makan sedap. Kuah kari sedap boleh tambah pulak ya.. pasti sedap sangat tu.. ini nampaknya kalau ada orang lalu kat belakang pun boleh tak sedar rasanya.. hihi..
    Nampak selalu MD ke buffet ramadan ni, pasti dua boys tu memang jenis makan baik2 kan. Baru boleh mummynya menikmati makanan dengan aman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuah karinya memang sedap. Sampai hari ni teringat-ingat dalam kepala especially di siang hari. Keh3x.

      Ish...suami pun tak tahu mana bila tengah makan sedap ni. Tapikan satu je yang tak best. Surau kecil sangat. Berasak-asak nak sembahyang. Berpeluh meruap nak menunggu turn.

      Setakat ni alhamdulillah, dah okey dua beradik ni. Dah boleh bawa diri. Adik saya siapkan makanan dulu lepas tu suruh dia makan sendiri. Nasiblah kalau bersepah, bukan saya yang kena kemas. Hehehe.

      Sebab tu gak suka pergi dengan my sister's family. Ramai orang, so ramailah yang tolong tengok-tengokkan. Si Abang memang berkepit dengan Mommynya jek ke mana-mana :)

      Delete
    2. Untung bila adik beradik tinggal dekat kan.. boleh ajal makan2 sama-sama selalu..

      Delete
    3. Adik beradik saya kan ramai. Cuma dua kakak dan Abang je di Johor (daerah berbeza) Kat KL ni lagilah ramai tapi saya memang very close dengan kakak yang paling sulung sebab dulu masa zaman kecik jadi adik manja, zaman anak dara duduk dengan kakak juga. Sampai mak kata, kakak saya layan saya macam anak dia, layan anak-anak saya macam cucu-cucu dia pulak :)

      Delete
  13. klu mkn buffet pastikan ambil byk jenis hidangan . klu x rugi jer membayar . saya lak jenis perut kecik . selalunya makan buah dgn kuih jer dah full ... rugi kan ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tahu perut kecik, lebih baik jangan membazir pergi buffet, Vee. Sayang duit tau :) Saya ni okeylah boleh je dibawa ke buffet tapi takdalah melantak sampai tak ingat dunia. Makan pelbagai juadah serentak macam tu, manalah boleh masuk. Hari tu saya minum je lebih sebab dahagakan dok mengulang gi Jalan TAR tu :) Last-last minum je air teh tarik, terus kebatang perut. Kembung cam budak-budak pulak :)

      Delete
  14. kita kalau gi makan hotel.. tak makan nasi.. takut kenyang, rugi tak sempat makan kuih muih, desert..aiskream.. kambing geloek.. semualah nak makan..kecuali nasi. boleh gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya gitu tapikan gi mana-mana pun tak menahan betul tengok nasi nih. Lebih-lebih lagi kalau ada laukpauk yang jadi regunya. Aduh, tahan sumbat semualah :)

      Kita desserts jarang terliur. Tak sempat pun jamah sebab dah kekenyangan. Makan yang penting-penting jek, buat merasa tapi cam makan kat rumah je gitu :)

      Delete
  15. dah masuk 20 ramdhan hati ni blom lgi berkesempatan berbuka di mana mana.kecuali on d way blik kg hari tu je.
    rasa mcm x berbaloi pulak nak pergi bebuka kt luar sbbnya malas nk bersiap + lpas makan cpt mengah.kang ciput aje makannya.
    rasa nyesal pulak nti..

    tgk blogger blogger lain pergi beriftar diluar nmpak mcm syiokk aje. dgn perut yg tak berapa kecik, x berapa besar ni.. tak payah la kot. hihi.

    syiokk la MD anak2 pon okje msa berbuka kan.
    baru senang hti mommy.ang adik x cerewet ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni alhamdulillah, Abang dan Adik okey je masak berbuka. Kelam kelibut sana sini sikit tu biasalah memang ada kalau bawa budak-budak makan di luar tu.

      Kalau jenis tak makan banyak, memang rugi sikit bila pergi makan buffet ni, Ciksu. Rugi membayar je, makan takda banyak mana. Perut pun tersentak gitu bila main sumbat segala jenis makanankan ...

      Delete
  16. oooit rajinnyer MD banyak tempat dia beriftarkan.. choni kalau puasani memang duk rumah atau rumah adik beradikjer sebabnyer suami tak berapa nak berkenan makan kat luar lepas dah ada anak2ni... lagipun pahamjerler mak mertua dah duduk sekali nak tinggalkan dia kat rumah memang tak patutlerkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, kalau mak mentua saya ada pun mungkin juga kami tak berbuka di luar. Makpak mentua tak suka tengok pembaziran makanan. Kalau mak saya tu, ikut je anak-anak walaupun makannya tak banyak mana tapi warga emas biasanya ada diskaun harga. So, okeylah :)

      Delete
  17. alahai byknya menu..membacanya pun dah tak boleh bayang macam mana nak telan semua tu..paling kuat dua tiga jenis makan terus padat perutnya..sebenanrnya nak kata jeles la kami ni sepanjang puasa buka kt rumah je..katanya ibu aiman afia masterchef kan.hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eksyen je lebih, PK. Dapat makan sepinggan tu je. Lepas tu penuh perut dok mengulang minum air. Bayar je banyak makannya sama je macam masak kat rumah tau :)

      Ibu Aiman memang masterchef. Jadi berbuka kat rumah pun dah macam ala-ala kat luar gitu :D

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...