Wednesday, August 6, 2014

Makan-makan saja ...

Salam Syawal kawan-kawan!

Ngeh! Hari ni tak keluar lagi cerita raya MD. Minta maaflah ya. Eh, ada ke yang menunggu story mory lalaland my family? Bab syok sendiri ni I memang glamor. Selalu je tak sedar diri terperasan *__*

Alkisah, I dah whatsapp my family group suruh cepat-cepatlah proses gambar raya MD sekeluarga dan silalah tanpa segan silu dan berlengah tolong bagi kat I sebelum Syawal tamat.

So, tunggulah ya ....

Ini nak berstory mory about malam semalam. Well, dek kerana hari sekolah takdalah I sekeluarga keluar pergi cari makan sempena harijadi Hubbydearie. Kami ni kalau weekdays memang sangat malas nak keluar rumah lepas Maghrib. Lebih baik lepak kat rumah tengok TV anak beranak. Lagi best.

Asalnya nak beli 'ala kadar' je untuk menjamu empat beranak. Tapi masa I ke KLCC mencari makanan (oh, yes... ah kak tak masak ye!) tetiba je hilang ingatan. Habis semua pun dibeli sebab I tengah berpuasa so nafsu makan  tu melimpah-ruah sikit ...

Bila sampai rumah dan tiba masa nak menghidang rasa terkejut pulak. Eh, siapalah yang nak makan semua ni? Tukang makan 2 orang je. Superheroes tak payah masuk senarailah.

Inilah hasilnya ...

Harga ayam naik lepas raya. So kalau dulu RM14.99 harganya sekarang dah jadi RM15.99

Chicken pizza is a must for Bubbly Abang

Untuk HD yang memang suka pizza

Tambah lagi takut tak cukup. Tak suka tau anak-anak dan suami gigit jari terkilan tak cukup makan *__*

Seafood Olio - ini sebenarnya favorite Mommy makanya I beli dua sebab tamak haloba takut tak cukup makan

Sushi kesukaan Hubbydearie. HD seorang je yang makan sushi di rumah

Doughnut Big Apple pun kesukaan Hubbydearie juga (almaklumlah hari besar HD, semua pun kesukaan HD aje yang isteri mithali dulukan)

Aneka buns pun kesukaan Hubbydearie ya

Hah, nampak tak sayur-mayur di dalam? Sah bukan kesukaan MDlah ya. Kalau MD yang makan dah sah-sah kena 'togelkan' semua tinggal bun dengan meatloaf je

Sandwiches like these memanglah favorite Hubbydearie juga. Tak kiralah untuk sarapan mahupun makan malam.

Red Velvet & Carrot Cake - ini je yang dibeli untuk menepati tema jamuan harijadi. Nak beli kek takut takda siapa yang sanggup makan. Kek birthday I yang dulu, makan seminggu ya baru habis. So tak guna membazir (Yalah tak membazir lepas beli banyak ni...) 


Disebabkan itu I teruslah roger-roger my sister suruh datang bawa my mak dan anak-anak my sis. Asal kejadian memang tak mahu celebrate apa-apa sebab Hubbydearie tak suka. Maka, kita jamu makan light-light jelah apa yang ada ...

Sebelum ambil Abang di sekolah, I singgah sekejap di Aeon. Dah jadi rutin ni kalau weekdays. Ada je yang termasuk dalam list secara tak sengaja. Lepas balik dari KLCC masa lunch break tu, dok congak-congak rasa macam tak cukup makan je malam nanti bila dok membilang apa yang dibeli di KLCC. Ingat nak menambah makanan lagilah...


Hajat di hati lepas ambil Abang nak ke Satay Station gi beli sate barang 20 cucuk pastu up lagi dengan mi kari. Memang hilang ingatan sekejap. Padahal yang nak makan pada mulanya cuma kami berempat je... Nasib baik tak teruskan hajat nak membazir tu. Nasib baik ingatan kembali pulih tau!

On August 5, tepat jam 12 malam kami tiga beranak dah beratur masuk bilik tidur nak wish Daddy. Superheroes pulak macam tau-tau je dah nak dekat pukul 12 malam pun tak mahu tidur-tidur lagi. 

Bubbly Abanglah masuk dulu diikuti si Adik Cute. Terus hug Daddy sambil wish selamat harijadi. Oh, terkedu member tau!

My turn of courselah yang terakhir sebab ucapan dan acara sampingan banyak sikit *__*

Lepas tu kita terus tidur...

Hadiah dari kami dah dibeli sebelum raya hari tu. Terlanjur dok sibuk shopping raya, why not beri jelah. Nak dok simpan rahsia bukan mudah. I terus je bagi. Balut hadiah pun tidak *__*

Kad pula baru semalam beri pada Hubbydearie. From me dan superheroes ....

From isteri tercinta/mithali forever

Ish, apa sibuk-sibuk guna kanta nak baca 'nota kasih-sayang' MD nih? Eh, siapa suruh tunjukkan *__*

From superheroes - Mommy bila kalut memang teruk. Ada ke beli kad untuk Father's Day! Kena gelak dek Abang tapi takpalah consider sama jelah Father's Day and birthday Daddy
Tamatlah sudah acara ingatan kasih-sayang kami tiga beranak buat Hubbydearie/Daddydearie untuk tahun ini.  Next year takdalah plan lagi. Panjang masanyakan...

Lepas ni turn untuk Bubbly Abang on Sept 2 dan Adik Cute last sekali on Nov 9 pulak.













38 comments:

  1. meriah tu MD..banyak makanan.
    mesti suami suka tu MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makanan biasa-biasa je, Acik. Asal kejadian nak makan berempat, so pilihlah apa kehendak Hubbydearie mostly. Tetiba tengok eh macam banyak pulak. Terus roger kakak. Bila kakak, mak dan 3 anak saudara sampai, rasa cam tak cukup pulak dan tak mengikut citarasa semua. Tapi ada gak berbaki. MD dan HDlah yang kena perabihkan. Tulah, tamak haloba memang macam nilah nasib!

      Delete
  2. Replies
    1. Banyak eh? Kenapa bila saya membeli rasa macam tak cukup makan je nanti kami 4 beranak? Hahaha...

      Delete
  3. Kalau makan untuk berempat termasuk budak kecik mmg banyak sangat dah tu ....tp kalau makan dengan anak sedara kakak abang tu mcm sikit jer..... Tak ke? Pizza tu besar ke kecik tu? Nampak mcm kecik jer....

    Jadi ke tak beli satenya?
    Tapi kalau memasing dah makan malam yg ada tu cuma sampingan ...rasanya cukup kotttt....
    HD suka le tukan....bukan main lagi makanan kegemaran dia penuh satu meja hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandailah juga OKje ni bab budget membudget makanan. Maklum rajin di dapur menguruskan makan minum suami tercinta dan anak-anak tersayang. Masa beli memang untuk 4 beranak tapi still rasa tak cukup. Itu yang singgah lagi kat Aeon nak tapau apa dapat. Bila dihidang, mak datuk penuh semeja. Roger kakak suruh datang cepat sebelum berbuka sebab kami lakibini puasa hari tu. Bila mereka datang, eh macam tak cukup sifat je pilihan makanan. Nyesal pulak takut ada yang tak cukup makan!

      Mana ada beli sate dan mi kari. Kalau lalu kat area sate, dah tentu singgah beli Dominos Pizza, Secret Recipe lagi, dan mi kari. Memang lari budget. Lepas tu menangis lakibini tengah malam dok kena perabihkan makanan. Minggu ni saya puasa dari Isnin sampai Khamis. Hari ni je break tak puasa.

      Ish, HD mestilah suka. Kalau tidak takkan senyum lebar sampai ke telinga.... Peluk cium sang isteri mithali lagi kerana selalu je ingat tarikh penting dalam keluarga.

      Tapikan, tapikan... kalau turn saya selalu je kisah sedih. Jamuan pun kena sendiri sediakan. Harapkan HD gi beli makanan untuk jamuan harijadi saya, mahulah hancur majlis. Kesian kadang-kadang jadi orang pompuan ni - selalu je pentingkan keluarga, diri sendiri terabai. Jap, nak lap hingus kat tudung raya sekali lagi *sajalah nak beritahu yang tudung raya dah dua ni mentioned*

      Delete
    2. Alolo....siannya....meh le kita jumpa kat Aeon BMC....kita belanja makan Roti haha....tak pun mashed potato KFC....sementara duit raya mak masih ada lagi ni....hehe....

      Pakai tudung Rayalah tu hari ni yeh....amboi bukan main lagi melaram bulan syawal yek. Mentang nentang le banyak tudung Raya..

      Kita jugak yg tak berpuasa....iman nipis betul lepas Raya ni huhu...

      Delete
    3. Alah, birthday orang dah lama lepas. Mana aci baru sekarang nak belanja. Tak mahu pergi Aeon BMC. Eh, Aeon Balakong jauh lagi best apa! Sah Mak Jilap tak pandai nak menuju ke sana. Nama je duduk kat sempadan Kajang. Hahaha.

      Buat setakat termampu, Okje...dah iman tipis tengok kuih raya 3 jenis tu nak wat camna. Nanti dah dekat-dekat hujung, buat ajelah kalau nak :)

      Delete
  4. Err juling LM tgk makanan tu. smpi lupa nk kira ada brp jenis. Syoknya .. Nom nom nom.. Bilalah nk ada selera mkn ni? Huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan dikira. Nanti teringinkan susah..... tapi LM takpa, rajin di dapur. Kalau teringin je, on lah semangat memasak. MD ni lain sikit. Kalau teringin je, on lah enjin kereta pergi cari kat kedai. Hahaha....

      Sabar LM, nanti-nanti kalau start nak makan macam-macam, sendiri yang susah hati nak berdiet lepas bersalin :)

      Delete
  5. Replies
    1. Ayam panggang cicah dengan black pepper sauce aduhai... memang terlupa laki kat sebelah tengah sambut harijadi. Hehehe....

      Delete
  6. Moment indah begini akan diingat sampai bila-bila. Makanan bukan ukuran tapi kasih dan sayang yg erat tersimpan dlm hati itu MD. Mesti HD speechless the moment tiga buah hatinya datang wish dia tengah-tengah malam kan...

    Bubbly abang punya birthday dekat sgt dgn birthday kakak tau. Adik pulak dekat sgt date dgn hubby kakak. Kami boleh celebrate sama tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, senyum lebar HD, kak! Tersipu-sipu terkedu gitu....

      HD memang boleh jangka pun saya mesti akan buat surprise. Tiap tahun pun sama. Cuma tak pasti surprisenya macamana...

      Oh, kakak pun lahir bulan Sept ya... Kalau gitu mehlah datang rumah kita buat jamuan bersama. Saya tolong buat, kakak tolong bayar. Mesti meriah! Hahaha....

      Delete
  7. semuanya peberet food HD..
    makanya datang tak ke tak siblings mommy semua tu?
    comfirm senyum meleret HD malam tu kan dpt kejutan dri isteri mithali dan anak2 tersayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maklumlah hari besar HD, memang semua pun kalau boleh pilihan kegemaran HDlah. Tapi kena fikir juga si Abang yang picky eater dan Adik juga...

      Oh, tak Ciksu...saya jemput my eldest sister dan tiga anaknya serta my mak je. Mereka yang paling dekat. Tak plan punya majlis. Kalau plan, dah tentu saya siap spaghetti olio seafood, mi kari, lodeh+kuah kacang+daging kurma+ayam masak merah dan macam-macam lagi. Tapi order semualah, sebab saya tak rajin macam Ciksu. Hahaha...

      Delete
  8. byknya makanan.. lapar pulak.. ishhh tak baik tau pd org yg diet & puasa ni.. hehehe
    sama date with my grandson & granddoter rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah...dia tu masa bulan puasa keluar gambar makanan takpa! Eh, baru minta maaf raya dah nak buat dosa. Gurau-gurau kasar je ye, Lyn. Akak pun puasa gak sebenar. On the hari kejadian majlis, kami lakibini puasa termasuklah salah seorang my nephew. So consider majlis berbuka puasalah :)

      Delete
  9. meriahnya makanan MD beli...janji habis tak apa.... nak gambar raya nanti..gambar MD ada sekali tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...janganlah dendangkan lagu 'Menaruh Harapan by Zaiton Sameon' ni, Ema. MD dan HD memang takda hati lagi nak masuk blog. Superheroes don't worry, memang muka mereka je yang menghiasi blog selama nih :)

      Delete
  10. Meriah sungguh makanan tu MD.. mesti tersenyum simpul HD penuh kegembiraan,, kerana isteri mithalinya buat supprise gitu kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah, kak....dah namanya isteri mithali yang arrangedkan. Memanglah HD tersenyum lebar, terkedu pun ya juga. Ingatkan nak beratur cam minta duit raya je malam tu masa nak wish... rupanya ada lagi jamuan kecil-kecil daripada isteri. Malam tu lepas settled jamuan makan-makan, HD terus tanya - Berapa banyak you perabih duit? Saya jawab sikit je padahal buns je dah RM50++. Tipu sunat, boleh kan....

      Delete
  11. Tgk gambar piza tu..teringin nak makan pulak...rasa macam dah lama bebenor tak makan..hahahaha..ye lah, masa ramadan makan murtabak, bukan pizza! hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, DZ ni. Suruh jelah MamaZZZ buat pizza. Mesti sedap air tangan isteri. Tak macam saya ni, asyik order kedai je. Masak tu masak gaklah tapi ikut mood :)

      Saya bulan puasa pun makan pizza. Maklumlah tekak orang Ostolia gitu. Hahaha!

      Delete
  12. Mesti HD senyum lebar malam tu.. pelbagai hidangan menarik sedap lazat enak kegemaran dia tu.. isteri mithali ni, alhamdulillah, memang untung HD datang jauh2 ....

    Saja nak tunjuk kata2 dalam kad tu ya.. hihi.. bagus2.. kekal romantik sampai bila2 k..

    Nak tengok nanti kalau hari jadi anak2 macam mana pula sambutan MD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...memanglah HD gembira riang ria bersama keluarga malam tu. Maklumlah ada isteri mithali. Kalau time saya, memang kena buat sendiri semua, AN kalau ada hati nak buat jamuan di rumah. Kalau suruh HD buat surprise jamuan, memang kita terkejut betul-betul. Mahunya takda apa pun yang betul. Hahaha....

      Superheroes kalau harijadi biasanya saya buat kecil-kecil juga tapi jemput seluruh siblings saya yang ada di KL ni. Tahun ni tak tahulah camna gayanya....Lama lagi so boleh fikir nak buat apa ...

      Delete
  13. betul tu kak...kalo tgh puase tu napsu lain mcm..semua nak beli kan heheeh semua tingin nak makan heheeheh...sedap plak tgk menu2 akak tu...ni terase nak berbuka dgn pizza plak ni hahahhaha...

    oo besdey hubby akak 5ogos ke...same ngan besdey hubby lieya laa kak...nanti lieya up citer besdey kiteorg plak sbb lieya besdey 2 ogos so sambut je sekali heheehe jimat potong kek sbijik share haahahahaahah...

    isshhh tak sabo nak tgk pic raya akak nie...mesti meriah ni kan...mesti hensem2 hero2 akak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nafsu makan masa berpuasa memang rakus gilakan, Lieya. Takut kekadang. Nampak je nak beli, nak merasa. Padahal bila berbuka, takda pun makan banyak mana. Dah berapa hari Lieya puasa? Akak baru dapat 4 hari. Hari ni break dulu, sambung Isnin dan Selasa minggu depan, Insya Allah!

      Oh, ya ke sama? So ni yang akak nak ke rumah maya Lieya nak tengok sambut keluarga Lieya pulak. Dah lakibini dekat-dekat hari lahirnya, mesti lagi meriah!

      Delete
  14. wah...byknya makanan n sedap2 pulak tu...mcm nk buat kenduri...he3x....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenduri kecil katanya, kak. Padahal yang nak makan 4 orang je, lagi dua budak kecil tu tak boleh harap kalau bab-bab tolong menghabiskan makanan. Nafsu kuat bila tengah berpuasa. Memang tak boleh beli apa-apa makanan ketika berpuasa ni. Membazir je kerjanya ....

      Delete
  15. Banyaknya makanan... terkedu...! Semua nampak sedap sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulanya untuk 4 orang makan. Saya rasa cam tak cukup je. Itu yang ligat menambah. Rupanya banyak juga walaupun takdalah nampak hebat mana pun ...

      Delete
  16. mmg byk sungguh makanan tu ... confirm x habis klu setakat 4 orang makan ... birthday saya pun next mth ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke banyak? Ni mesti kes nafsu makan membuak-buak ketika membeli sebab saya tengah berpuasa. Tak habis pun semua malam tu. Jenuhlah kami lakibini dok perabih makanan sambung esoknya ....

      Ucapan in advance kalau gitu - Happy Birthday ya, Vee!

      Delete
  17. tu dia ni nak sambut harijadi hd ke sambut nafsu makan MD.haha..klu famili kami yg kuat makan ni,setakat macam ni tiga beranak boleh licinkan sekelip mata.afia tolak tepi la..mmg jenis kuat makan nak buat lagu mana.hehe

    apa pun tanda ingatan tu yg penting...beli pun semua kesukaan cinta hati kan..tu yg penting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua-dualah kononnya ....

      Kalau saya yang jadi ketua majlis makan-makan, memang macam-macamlah saya belikan. Kalau suruh HD, mahu saya tak makan apa-apa pun tau :(

      Yalah, dah tua-tua ni bukan hadiah atau kek harijadi yang jadi ukuran. Ingatan tu yang penting sangat. Kalau tak ingat tu, rasa cam nak menangis pun ada. Nak tunggu, kena tunggu lagi setahun pulak....

      Delete
  18. happy belated birthday ler ye =)
    menu tu bikin lapo la...dah lah tak lunch lagi ni
    pizza dengan ayam tu buat seriau kejab
    lasagna tak ada ke? hehe

    tapi kalau saya pun tetap buat sambutan birthday sesapa dalam rumah
    kan tanda ingatan dan hargai kehadiran diorang
    cuma kalau time saya aje tak sape celebrate...sedih!
    tapi tak apa, anak bujang dah pandai cakap selamat hari jadi kat mama dia
    hilang sikit sedih...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik lasagna takda, kalau tak kena jemput Garfield sekali :)

      Yang ada ni pun makan 3 hari baru habis. My sis selera melayu sesangat. Anak-anak saudara pun tak makan banyak. Rasa nyesal pulak tak beli mi kari dan sate. Hehehe ...

      Anak dah besar, best juga. Dah pandai ingatkan kita tarikh-tarikh penting.

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...