Friday, September 5, 2014

Bila dah lambat ...

Salam Jumaat semua!

Wah, bestnya dah Jumaat! Esok hujung minggu. Ada plan ke tidak, tak penting. Yang paling penting, esok tak perlu ke pejabat dan boleh mengulit superheroes. I ada plan bermula sesudah Subuh sebenarnya tapi kita cerita kemudian kalau rajin.

Okey, I ni sebenarnya bukanlah seorang yang cool. Bukan bermakna I  cepat marah juga ya. I ni cuma tak boleh panik. Kalau panik, memang haru-biru segalanya. Memang jadi tunggang-langgang hidup isteri mithali dan mak anak dua ni tau ^__^

Dah banyak kali berlaku insiden-insiden kecil yang menyusahkan jiwa-raga I sampai the next thing that I need to do jadi tunggang-langgang dibuatnya. Mehlah kita bercerita sikit. Sikit je tak banyak. Kalau nak letak berapa patah perkataan, maybe dalam 1 juta lebih jek!

Situasi 1 : Di kaunter pembayaran

I ni rajin tau pergi shopping masa lunch. Disebabkan my lunch break cuma 1 jam, bayangkan ajelah betapa bercelaru dan berdebarnya perasaan I nak cepat pilih barang. Takkanlah I nak beritahu bos I terlambat masuk kerja sebab queue kat kaunter bayaran panjang sangat masa I pergi shopping tadi (tapi pernah juga I beritahu bos I lambat balik dari lunch kerana tak jumpa jalan keluar kat basement parking shopping mall...hehehe....) 

Bila time kita nak bayar barang yang dibeli, mestilah nak cari kaunter yang tak ramai orang beraturkan. So bila nampak cuma Ms. A (of course bukan nama sebenar) aje kat kaunter, I pun pecut 100m beratur kat belakang Ms. A. Tetiba telefon bimbit Ms. A berbunyi. So, of courselah Ms. A angkat dan berbual panjang

Sampai kat juruwang, Ms. A pun kelam-kelibut nak cari kad keahlian dalam handbagnya (Kebetulan handbag Ms. A pun besar dan penuh sampah sarap macam handbag I juga) Tapi telefon tetap tak lekang di telinga yang berjuraian anting-anting lip-lap ya!

Dapat je jumpa kad keahlian, Ms. A terus hulur pada juruwang dan sambung perbualan yang terhenti  tadi. Lepas habis kira harga barang, juruwang pun beritahulah jumlah sebanyak RM123.45 yang harus Ms. A bayar. 

Sekali lagi Ms. A suruh kawan yang menelefon tunggu kejap sebab dia nak cari duit dalam pursenya yang 'gebu'. Sambil cari, sambil mulut kumat-kamit membebel kat kawan di talian. I dan juruwang saling merenung tajam pada gelagat Ms. A tanpa disedarinya.

Hati I dah hangat sikit ni. Maklumlah dari tadi I tengok jam di tangan. Takkanlah satu pelanggan sampai 15 minit nak kena handle. Eh, bukan salah juruwang, tapi terang dan nyata, tak payah suluh dengan lampu picit pun memang Ms. A ni spesies menyusahkan orang tau!

Selesai turn I membayar, I pun pecut lagi 200m nak bayar parking. Handbag I kan besar. Walaupun ada organiser, tetap gak susah nak cari apa sahaja dalam beg. I pun kelam-kabutlah mencari parking tiket. Hah, jumpa dah! 

Eh, ni kad kumpul cop untuk cuci kereta. Arghhh....cari lagi!

Dah, dah jumpa parking tiket..... Nak kena cari duit pulak nak bayar parking. By the Kesas highway,  I ni kan 'kaya', duit tak simpan dalam purse. Semua campak baling dalam handbag bila nak cepat. So cari punya cari takda note kecil. Oh, tension oh, tension! Tengok jam lagi 5 minit nak habis lunch. Nak balik pejabat ambil masa 15 minit, ya!

Disebabkan Ms. A tadi, I telah lambat sampai ke pejabat. Salah I ke? I know, I know, you all memang langsung tak suka nak bersekongkol dengan I, lebih rela jadi kipas susah nak mati Ms. A dengan anting-anting liplapliplap tu tadi. Mestilah tu nak tanya balik - Siapa suruh hang shopping masa lunch break? Lunch break orang suruh makan ler!


Okey, takpa. I  tak kecil hati.


P.S. Yang sebenarnya I ni seorang yang teliti. Setiap kali shopping, he-ho kat tangan je sebab nak kira amaun yang perlu dibayar. Bila sampai kaunter, I dah boleh agak ya berapa jumlahnya. Tapi Ms. A nilah punya pasal menyebabkan I kalut. Eh, Ms. A lagi.... sorrylah kipas susah nak mati Ms. A, I memang suka menyalahkan orang kalau I jadi panik!

Situasi 2 : Di stesen minyak

Ini merupakan satu tugasan yang I cukup malas nak buat. Selalunya I pam petrol hari Jumaat. Lepas tu I ni kipas susah nak mati Shell dulunya sampaikan my first car pun warna kuning, okey! Kalau minyak dah lapliplaplip lampu pun I tetap berkelana mencari Shell. Kalau terdesak, I pam RM10 je kat stesen minyak lain. Bila dah tenang, I akan cari Shell dan pam penuh sampai melambak keluar (heh, statement tipu nih! I  terrorlah bab pam minyak ni mana pernah terlebih pam bagi owner stesen minyak tu kaya!) Eh, lupakan hal Shell dan my first car. I nak cerita pasal isi minyak sebenarnya. Apalah MD ni, selalu aje corner sambil baring tau *__*

Ada satu minggu ni, I malas nak isi minyak hari Jumaat, Sabtu mahupun Ahad. Kereta I kalau weekend memang tak keluar ke mana. So I ingat pagi Isnin ajelah nanti isi minyak masa nak pergi kerja.

Maka pada satu pagi Isnin yang indah, I telah terjun tiruk dari katil kerana bila terjaga pukul 5.30 pagi I bantai tidur balik dan sempat pulak set jam supaya berbunyi pukul 6.15 pagi. Makanya bila jam berbunyi, I rasa macam I bermimpi mencari bunyi tersebut di dalam gua dan bila tersedar sudah pukul 6.45 pagi rupanya. Apalagi, kelam-kabutlah ya!

Bila masuk kereta tengok minyak sudah nak habis. Ah, tension ni! Memang tension. I pun pergilah ke stesen minyak berhampiran....

Wah, penuhnya kereta bersusun! Maklumlah pagi Isninkan. They all ni memang suka buat kerja last minit. Kalau dah tau takda minyak, isilah hujung minggu. Apalah they all ni! 

Eh, eh....macam meludah ke muka sendiri pulak statement ni! I tarik balik ya, jangan kecil hati ^__^

Back to isi minyak punya cerita. I pun macam biasa carilah tempat yang tak banyak kereta. Hah, sudah nampak ada satu driver ni dah almost nak keluarkan pam minyak dari keretanya. I dengan gembira pun park kat belakang kereta Ms. B. 

Lepas je letak pam minyak, Ms. B pun berdiri di sisi keretanya sambil membetulkan tudung di cermin sisi kereta. Okey takpa, takpa.... Take your time. I ada masa lagi ni. Insya Allah tak lambat sampai pejabat.

Tetiba Ms. B berlenggang-kangkung masuk dalam kedai kat stesen minyak. 

Okey, takpa... maybe dia pam penuh minyak tadi dan sekarang nak pergi bayarlah tu. I pun tunggu dengan sabar. 

2 minit....

3 minit....

4 minit....

I rasa nak reverse kereta tapi belakang ada satu buah kereta lagi. Bila nampak ada pam kosong, I nak cilok tapi kereta lain pulak sampai. Kereta belakang I pun  tak tahan, terus pergi ke pam lain. 

5 minit....

I gostan ajelah... takda nampak pun Ms. B ni keluar. Baru nak reverse, eh, satu kereta lagi masuk. Dah takda tempat nak pergi.....

10 minit....

Alah, nekad ajelah bawa kereta pergi stesen minyak lain. Kata Hubbydearie, takpa walaupun dah laplip, masih boleh jalan lagi. HD biasa je minyak dah tunjuk kosong tapi selamba je memandu.... I nak buat jugalah. Kalau kereta berhenti tengah jalan nanti, barulah I meraung!

Tangan I dah berpeluh dan dada berdebar kencang. Takut lambat satu hal. Takut kereta berhenti habis minyak pun satu hal.

Tapi... I sampai pejabat tepat 8.30 pagi. Masa berlari nak punch card, ink punch card dah tukar warna merah sebab jam di kereta, jam di tangan dan jam di punch card tak sama ya *long sigh*

Cerita pasal stesen minyak ni, pernah juga sekali I kena dengan Mr. C. Dahlah I nak rush ke pejabat, boleh pulak Mr. C ni lepas pam minyak main cak-cak dengan anak kecilnya dalam kereta. Lepas puas bercak-cak, tengok pulak jambul kat cermin kereta. Arghh...sudah! 

Nasib baik I ni boleh tahan penyabar orangnya tau!








 






38 comments:

  1. cop MD..bab yg lepas pam minyak,mr.c main cak2 dgn anak tu bukan ke pam minyak tu boleh pam sendri..
    bab bercakap kat telepon time kat kaunter tu..haihh..dia soranga ada enpon..kih2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, tak... Mr C ni lembab sikit (suka je nak ngata orang ...) Dia pam minyak dulu, lepas tu main cak-cak, lepas tu tengok jambul. Lepas tu siap sempat jeling lagi kat kereta belakang (kereta sayalah tu...) lepas tu barulah buka pintu kereta nak masuk. Nak start enjin pun ambil masa.... Sabar ajelah!

      Oh, mungkin Ms A tu ada share dalam shopping mall yang sama. I no komen lah. Hahaha ....

      Delete
  2. rasanya tiga org tu dah bukan miss2 lgi..
    betul menyampah gitu.
    i kalau nk byar, awal2 lagi sebelum giliran i dah prepare semua duit ke kad ke apa..
    xdenya nak tunggu2 lepas casr bg tau br nak keluar duit.
    oh rasanya miss a ni org kaya2 kot.. sb kalu miskin cam i.. i tgok duit dlm purse dull. takut juga x cukup duit.

    oh sejak dua menjak ni,, i memang berani bawk kereta dgn minyak mengelip.. siap boleh agk lagi tu..
    laki i jrg bwk kete..dia tak berani..

    well, memng menyampah dgn mereka yg slow gini.. tapi bukn smua mcm kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's whylah. Kita berdua ni memang tergolong dalam berbudi pekerti mulia dan berhemah tau, PB. Kita tak suka tau orang dok menunggu lama-lama, menyusahkan orang lain kan. Selalu je fikir tentang orang. Kalau kat stesen minyak tu orang tunggu belakang, dapdupdapdup jantung ni nak cepat, kesian orang tunggu. Napalah mereka tiada perasaan macam kita ek?

      Wah, respeklah kat you ni, PB. Lagi terror daripada laki sendiri hah. Salute gitu :)

      Delete
  3. Jiran.... awak nak pergi mana esok..... mai le habaq ....nak pi folo hehe
    Awak rasa ada ke pompuan yg tak panik.......Mesti tak ada punya...sama je mereka dengan kita......hehe..... Weyh OKje pun cepat panik tau sebenarnya. Gelabah lebih .....

    Memang sakit hati kalau tengah nak cepat ada orang buat pasal cenggitu.... mau kena maki 5 bakul tapi maki dalam hati ajelah hehe....maki kat luar tak berani, penyabarkan.....hahaha

    Sakit hati weyh tengok orang yg suka buh kereta kat pam minyak lepas tu dia gi shopping dalam kedai, tak pun keluar duit..... Tak kiralah kita nak cepat ke tidak Pergh!! mendidih sungguh jantung. Sah sah kena umpat ajelah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiks, mana boleh beritahu. I nak keluar dengan suami dan anak-anaklah, jiran. Kalau dah tau nanti takda pulak privasinya :)

      Betul tu. Bila dah panik, mulalah kalut, mulalah tak boleh fikir. HD selalu je kutuk I katanya kalut je memanjang; rilekslah sikit. Mana boleh beb...kita ni kan perempuan berhemah gitu :D

      Selalu jadi gitu. Bila kita nak cepat, ada je makhluk Allah yang melambatkan kita. Kotnya memang salah kita ke jadi gitu? Eh, tak tahulah!

      Kalau nak keluar duit, pergilah parking. Yang dok park kat pam tu buat apa. Memang menyusahkan orang tau!

      Delete
  4. kelembapan orang lain memang kerap menyusahkan kita...kita tak bersalah..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr... rasanya bukan salah kita. Kalau kita lambat keluar rumah dan tergesa-gesa, then ada pulak orang yang tolong lambatkan lagi perjalanan hidup kita hari tu, memanglah bukan salah kitakan......

      Delete
  5. suka acik ngan tulisan okje tu...acik rasa pun sama..tak de pompun yang tak panik..kalau orang kata sikit punya hal pun..kita dah panik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kot orang perempuan semuanya kalut. Tapi pernah juga saya jumpa perempuan slow and steady je. Yalah setakat benda kecil takda kalut mana, benda besar lainlah ceritanya.

      Saya ni kalau dah panik, hodoh sangat perangai kadang-kala. Nak cepat terus jadi makin lambat!

      Delete
  6. memang geram kalau kena macam ni MD...
    Akak pernah kena kat station minyak jugak lah.. serupa macam MD cari yg ada sebuah kereta jer.. jadi parking belakang kereta mamat ni.. pastu mamat tu keluar .. pergi ambil duit pulak kat ATM.. pastu sabar lagi.. membeli belah pulak bersama anak.. okey lagi dia pergi bayar kat kaunter.. pastu fikir tentu dia nak bayar duit isi minyak sekali.. lenggang kangkung dengan anak masuk kereta.... HAHAHAHAHHA KO TAK ISI MINYAK RUPANYA... KENAPA BANGANG SANGAT PARKING KAT TEMPAT ISI MINYAK WEEEIIII... Akak sudah menjerit dengan mamat .. buat muka bodoh jer keluar dari situ.... Aduhhh memang akak sudah angin satu badan... kereta yg menunggu belakang akak tu pun menyumpah seranah jugak dengan mamat tu... siap cakap dengan akak lagi... bagus tu akak sound macam tu... tapi buat muka TENUK jer mamat tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang macam ni selalunya dia memang kurang 'perasan' dan takda perasaan langsung! Pernah juga saya kena cam ni. Dah tahu nak shopping kat stesen minyak, pergilah parking. Ni tidak, park kat pam tu nak watpa. Pastu muka yang tak menahan. Macam tak bersalah je. Macam orang lain je yang bersalah sebab menjeling kat muka hensem/jelita mereka yang buat bodoh tu je.

      Delete
  7. huhuhu..tang isi minyak pun saya malas jugak kak..sep sikit! selalu je mintak tolong hubby soh dia g isikan..bukan ape, kdg2 waktu pagi kita rushing nak kejar time. pastu mcm saya ni anak no 2 dok kt taska office ni, ikut sekali jugak la kan..bahaya kalau tinggalkan dia sorg2 dlm kete..anak tu yg saya rasa paling penting sbb nowadays kan sgt2 bahaya..

    pernah jugaklah jadi cam story akak gak la time kita nak isi minyak..geram je..rasa nak horn kuat2..grrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah suami akak rela hati nak pam minyak untuk kereta akak sekali, alahai indahnya dunia! Suami suruh belajar berdikari sikit, buat benda-benda yang mudah. Bukannya disuruh pam angin tayar atau servis kereta pun.... Okeylah, terpaksa akak tahankan aje lahar gunung berapi dalam hati bila terkena dengan mereka yang takda perasaan macam nih!

      Delete
  8. sesak dada lyn baca entry akak ni.. semput plak. hahaha
    situasi kat petrol station tu biasa. mane2 pun mcm gitu..
    ada tu kadang kala siap dah isi minyak, boleh plak dia masuk membeli mknn.
    dah lah kita kena cari mana satu pam lain kosong.. tension

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira perasaan 2-1 lah tu ya :) Asal jangan terus pitam, berusung atas stretcher sudah :)

      Geram tau. Kalau ya pun nak masuk kedai membeli-belah, buatlah serentak. Shopping, bayar minyak, pam dan zoom blah terus takpayah nak tenyeh-tenyeh muka kat cermin kereta ke, nak cakcak ke, nak berdiri tunjuk otot ke apa ke...tak payahlah semua tu....

      Delete
  9. mmg boleh diterima la md salahkan Ms A, menyusahkan org betul.hehe..yg main cak2 dengan anak biarkanlah..mscam takde tempat lain nk mesra dengan anak ye dak

    bab isi minyak sy lagi heaven,tak pernah isi minyak sendiri,minyak dah turun bgtau en suami, beliau akan tolong isi..manja katakan.hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, mesti nak setuju dengan saya. Kalau tidak, I kasi cancel itu plan. Hahaha!

      Kalaulah saya keluar kereta dan main cak-cak sekali dengan anak dia, bagus juga ek. Biar semua orang pun boo kami. Okeylah tu, nak tengok kental ke tidak semangat mamat ni lepas kena boo ataupun naik angin juga!

      Untunglah awak en asben tolong penuhkan tangki minyak. Kita ni kena berdikari. Maklumlah dah anak dua...Eh, dulu-dulu masa baru kahwin pun tak pernah pulak HD tolong isikan minyak pun!

      Delete
  10. Haha.. bila baca kisah orang panik dan buat kerja kalut2 ni rasa simpati pulak. Tapi bila hadapi sendiri situasi gini, barulah panik betul. Rasanya macam percaya tak oercaya je...lampu lip lap lip lap saya merempit hantar kawan ke hospital hari tu...

    Ai..nk tanya, kipas susah nak mati ni apa maksudnya? Saya tertanya apa maksudnya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah rasa simpati, AN. Kalau tak simpati, memang bukan kawan mengomel sejati tau :)

      Dulu kalau dah capai dua takuk, saya terus pergi cari stesen minyak. Sekarang ni memang malas betul nak gi pam minyak. Kan best macam dulu ada pam attendan yang tolong buat semua. Kita berlagak macam mem je :)

      Oh, kipas susah nak mati tu direct translation untuk 'die hard fan'. Peminat tegarlah kiranya ...:D

      Delete
    2. alahai, itu ke maksudnya? malu eh tak terfikir masa tu..

      nak print screen entry ni la, nak tunjuk sebagai bukti kepada PK yang saya dah tak boleh ajar Math.. budak2 subang jaya ni mesti nak fully in english, kalau saya tetiba kena ajar math, rasa boleh demam seminggu sebelum masuk kelas pun.. bedebar saya..

      hihi.. kesnya, PK kata nak pastikan semua cikgu ajar ikut opsyen.. menggigil saya dengar.. sebabnya saya memang opsyen IT dan math tapi terpesong 7 tahun ajar BM.. rasa dah mahir ajar BM.. hihi, perasan..

      Delete
    3. Biasalah tu cikgu mengajar tak ikut option memasing.... kata tak cukup cikgu. Okeylah dah ajar BM, maintain je ckp kat PK nak ajar BM. Kalau kena teach Maths in English mogok jelah :)

      Delete
  11. adeh...mmg tension kalau berlaku keadaan mcm nie....akak pernah alami kt pam minyak.....selamber je pergi tandas berlenggang kangkung...patutnya p la cari tmpt parking brhmpiran....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, dia orang ni takda perasaan saya kata....

      Kalau kitakan, tak sanggup rasanya nak buat orang menunggu macam menunggu buah yang takda musim ni !

      Delete
  12. Kes pertama kakak tak pernah buat sebab tak pernah shopping waktu rehat. Tapi kes kedua tu kakak selalu kena. Biasa yg potong Q lelaki naik motor. Dlm hati mestilah marah tapi pujuk hati nak mulakan kerja kena +ve kan juga. Tapi di M'sia memang ramai yg punya mentality pentingkan diri sendiri..

    ReplyDelete
  13. stress berat tu...

    shopping waktu reheat tu tak pernah alami.. tp kalau bab kat petrol pam ni, memang memacam yg kena.. mmg sakit jiwa... streesss... tapi sabaq je lah kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang serius stress, kak.....

      Dahlah kita lambat dan kita pun nak cepat, tetiba ada pulak hamba Allah yang tolong kita jadi lagi lambat dan kalut. Eh, saya tak salahkan dalam dua-dua situasi ni :)

      Delete
  14. paling sakit hati kalau kita dah tunggu..tetiba ada yg potong q...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cam tu kita belasah je sampai pengsan! Hehehe....cakap dalam hati jelah :)

      Delete
  15. Uhukk kisah satu tu mmg rasa nk hempuk je kan? Selalu sgt kena dgn org camtu

    Kisah dua tu sah2 MD ni sgt penyabar. Klu LM silap2 dah hon hon dah kot mana ntah pemilih kereta berhemah tu?? Grr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi kita nak cepat, lagi orang buat kita lambat. Itu yang paling sadis rasanya. Geram je tapi tak boleh buat apa-apa. Huhuhu....

      Yalah, saya ni kadangkala penyabar dan tabah tak kena tempat :) Lagipun saya ni drive kaki ayam, tu yang malas nak kecoh bangat. Hahaha....

      Delete
  16. aduyai...
    mmg agak bengang jugak kalo jd mcm ni..
    lya pnh kena mcm ni kat bank aritu,.. dalam hati ni rsa nk myumpah ajer.. geram jugak tu..

    untunglah kerja tgh bndar... time lunch leh shopping... i like.. dh lama berangan.. lya kerja dikelilingi laut yang meluas.. huhu..dh shipping company..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya kata untung kerja tengah bandar boleh pergi shopping waktu lunch. Akak pula kata untungnya kalau dapat kerja dalam shopping mall macam KLCC tu, waktu lunch leh turun gi shopping. Hahaha .... Impian tak mungkin jadi kenyataanlah. Kalau jadi kenyataan pun dah tentu hutang keliling pinggang silap haribulan :)

      Delete
  17. ha... ha.. akak ni memang tak retiler nak bershopping kelam kabutnyer.. maalumler tak boleh nak tahan perasaan cam yang berlaku di barisantu.. memang rasa nak meletup dada.. tak boleh nanti cepat darah tinggi... tapi yang bestnyer keje akakni tak payah nak gelabah sangat harini kita tak keluar makan so esok akak keluar sehabis lama... orang kata sesuka hatijer masa kejenyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak bolehlah Cho kalau orang takda sistematik ni. Chewah... bukan main lagi statement. Saya part-part shopping dan membayar memang champion. Saya siap calculate dalam kepala kadang-kadang kalau takda hp. Masa beratur saya dah siapkan duit. Handbag saya tau ajelah. Kalau time tu nak bayar time tu nak cari duit, memang jangan haraplan berjumpa!

      Delete
  18. saya ni pun boleh dikategorikan sepisis molek mudi pekerti
    hehe...kipas diri sendiri pula
    tapi memang sungguh, saya dok pikir orang lain dulu sebelum diri sendiri
    saya masuk kerja lambat pun saya tak berebut naik lift
    kesian dekat yang tunggu lagi awal
    bab shopping, saya biasa juga kena gitu, kadang naik menyampah yang
    potong queue, rasa nak ketuk aje kepala dia
    tapi sempat pikir lagi, aku kan baik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, bab-bab potong Q ni saya pun cukup menyampah. Kalau ada yang buat depan saya, memang saya sound system siap-siap. Penat weyh menunggu sedap aje dia nak potong Q....

      Saya pulak kalau dah tahu lambat, saya lagi lambatkan walaupun hati gundah gulana. Yalah, dah lambatkan memang tak boleh nak buat apa. Lebih baik kita enjoy je semasa kelambatan tu berlaku. Erk, faham tak? Hahaha....

      Delete
    2. hehe...paham sangat
      biasa aje buat gitu

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...