Friday, September 12, 2014

Bila MD rajin di dapur ...

Salam sayang kawan-kawan!

Sebenarnya hari ni otak ligat 'menaip entri' sebelum masanya. Kalau boleh hari ni I nak tempek 18 entries lah untuk tatapan kawan-kawan tapi takut pulak ada yang muntah tak ingat tanah tumpah darahku. Maka, I tahan keinginan di hati tu supaya tak over excited sangat. 

Tiga hari yang lalu ni Abang tak ke sekolahkan. So, I tak dapat menyinggah ke mana-mana. Agak-agak pukul 5 petang je Hubbydearie mesti telefon tanya dah sampai rumah ke belum. Kalau Abang tak sekolah, susahlah sikit I nak merewang. Kalau sekolah tu, adalah chance sikit jenjalan window shopping. Masa cam tu Hubbydearie tak akan tanya banyak sebab memang HD dah arif sangat perangai isteri mithali ni.

So, tiga hari lalu ni memang I rajinlah turun gelanggang di dapur my home sweet home...

Tapi yang ini kisah semalamlah...


Tengok orang menggrill salmon, dia pun nak grill sama. Orang suruh letak serbuk oregano, dia letak serbuk cayenne. Btw, dah lama tak guna PA-Pemanggang Ajaib!

Untuk superheroes. Abang makan kuah, Adik makan kentang dan Daddy makan semua!
Motif bubuh udang? Nanti I tukang kaut *__* Ini sepinggan hanya HD je yang makan ^__^

Ya, ya I tahu. Kalau I  terlebih rajin memang begini. Kalau orang lain yang terlebih rajin memang lagi ohsem juadah dinner masing-masing. I kalau setakat rajin je, memang lagi simple menu jadinya ...

Lagi satu nak story, I ni tak makan sayurkan (karnivorlah katakan...) so bila masak sayur, memang tak akan I rasalah ya. Takdanya nak berseni. Janji dapat pastu baling masuk kuali. Bab rasa kalau HD ada, memang HDlah yang kena jadi tester. Kalau tidak, nasiblah masin ke tawar ke, I no hal punya. Bukan I yang nak makan pun....

Semalam bukan main cepat I siapkan dinner tetiba semuanya jadi sejuk kaku sebab Hubbydearie lambat pulang. Dah nak dekat pukul 9 malam baru sampai. So kenalah panaskan segalanya. Superheroes I bagi makan siap-siap. Kalau tunggu Daddy mahu masing-masing kebulur macam tinggal kat Afrika.

Sebelum tu, masa Hubbydearie called, I beritahulah I dah siap masak. Boleh balik dan makan di rumah je. Tetiba ditanya pada isteri mithali,

Labu  yang you beli tu tak buat apa-apa ke?

You nak suruh I buat pengat ke, Dear?

Habis tu you nak simpan je labu tu sampai busuk macam selalu?

Arghhh... I kena ke dapur lagilah memengatkan labu tu. Penat I bersihkan dapur tadi. Rasa cam nak melalak pun ada tapi dah suami yang arahkan, nak buat camna! Alahai si MD ni, nak buat pengat labu pun kecoh satu blog! 

Eh, memanglah... ini kali ketiga I buat pengat labu sepanjang kahwin tau! 

Huahahaha .....




14 comments:

  1. amboi md bley lawan besan klu cmni gaya masak.hehe samalah kita klu rajin mmg jadi tiga jenis lauk lebih kurang cmni la.klu tak rajin sejenis dua je.huhu..

    pengat labu baru tiga kali buat kira ok..tak pernah buat langsung kot la..hehe..sy asal ada labu wajib buat pengat..en suami tu apa jenis pengat pun kegilaan beliau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opppsss.... ini yang sedih. Kalau terlebih rajin ada 3 jenis lauk. Kalau rajin je. maybe 1-2 jenis je. Kalau tak rajin lagilah sayu hati tengok atas meja makan masa waktu makan :(

      Oh, 3x dalam dah hampir 10 tahun kahwin tu kira okeylah ya? Hah, kan saya dah kata saya ni lebih kurang masterchef juga. You all tak percaya. Hahahah!

      Delete
  2. Rajinlah sangat tu sampai 3 lauk hehe....
    Eh .....tak payah sambal ke tu....ke sambal Adabi segera hehe.....

    Cantik sayur tu.....kalerpul! Beb......kitakan kalau masak sayur jarang buh cili sebab malas nak potong cili satu hal, satu lagi sebab jarang beli cili merah.......
    Alah bukan sapa yg makan pun tekak mak ngan pak Jilap jer...dia pun bukan suka sgt sayur....

    Hari tu baru buat pengat labu....sedap weyh ...Mcm biasalah mak jer sorang yg syok sendiri hehe.... Yg bestnya laki mak tak pandai nak order sebab tulah semuanya ikut tekak mak jer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, rajinlah tu.... Cuba tengok menu...bukan senang tau. Satu kena mereneh sup, satu kena menggrill sampai basah ketiak, satu lagi tanpa rela kena masak pastu tak boleh makan.... Hah, dugaan tau ... *__*

      Pengat labu memang sedap. Kalau kat rumah tu cuma saya dan HD je yang kata sedap. Superheroes tak hairan macam biasalah!

      Delete
    2. Kalau masak, kita je rasa sedap sedangkan orang lain xheran pun ..iti yang saya pun lama2 tak buat.. tak masak benda yg diorang tak makan kecuali saya teringin betul baru la buat juga makanla sorang2

      Delete
    3. Betul tu, AN. Kadang-kadang rasa macam masak syok sendiri je. Lepas masak dok tanya balik - Eh, ni makanan favorite dia orang ke atau aku jek?

      Hah, bukan senang nak jadi isteri dan ibu mithali rupanya....

      Delete
  3. alahaiiii... terliur plak dgr pengat labu tuh..
    lepas tu letak sagu biji.. mmg sedappppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengat labu memang sedap sehingga terliur. Esok cuti Hari Malaysia bolehlah buat :)

      Delete
  4. Menu ikut citarasa semua ya.. bagus2...menu sihat nampaknya tu.. sup, panggang...memang laju makan tu ..

    Best juga HD minta buat pengat, boleh tumpang makan.

    Haha.. UPSR ada yang kena ganti hari lain tu, bertambahla hari yang abang tak kena sekolah lagi.. MD kena balik awal lagi nanti..xleh shopping..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau memasak di rumah memang cam ni gayanya. Kena fikir tekak Abang dan Daddy. Saya dan si kecil tu senang sikit. Apa mereka makan, kami boleh je rasa-rasa. Si kecil bukan makan banyak mana pun. Kalau ada sup, memang melaju je dia minta suapkan....

      Minggu ni kena balik awal. 5 petang dah sampai rumah. Kena ketuk-ketuk lengkuas kat dapur. Hahaha....

      Delete
  5. Tu dia.. sekali MD beraksi

    lya pon sama..mmg x makan sayur.. sama gak dgn fain n asya.. tak mkn sayur.. jd mmg dlm menu xde sayur.. hahaha..
    uishh..lya x pnh lgsung buat pengat labu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ya ke? La tak tahu pun kita sespesies rupanya.... Hehehe....

      Kalau boleh memang malas nak masak sayur ni tapi takut jadi isteri tak berapa mithali. Terpaksalah juga masaknya. Memang jangan haraplah nak rasa. Kadang tu sampai layu dikerjakannya...

      Huhuhu....lagi best. Dah berapa lama kahwin ni? So akak lagi baguslahkan....seronoknya dapat puji diri sendiri *lalalalala*

      Delete
  6. saya ni pun cukup malas ke dapur ni
    tapi terpaksa juga, kononnya bini dan mama mithali
    nampak sedap aje MD masak tu, kalau saya entah rupa apa

    saya tak reti makan nasi tanpa sayur, mesti kena ada
    barulah katanya makan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni tak makan sayur tapi kalau memasak, berlebih-lebihan penggunaan bawang. Masak untuk HD sorang je sayur tu tapi macam nak bagi makan satu rumah!

      Lagi satu part cili merah ni saya memang tak boleh tinggal. Rasa macam nak cilikan semua je masakan. Kena gaya ke tidak tak kisahlah, bukan orang lain pun nak makan; kita sendiri jek!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...