Tuesday, September 9, 2014

Ini kisahnya ...

Salam Selasa kawan-kawan!

Apa khabar semua? Masih rajin lagi bekerja atau dah start menghitung hari bilalah Jumaat nak tiba? (ah kaklah tu biasanya bukan orang lain pun!)

Okey, ni Kak Ton nak tanya sikit... comel tak Kak Ton ni? Pernah tak kawan-kawan berada dalam situasi yang memalukan dan menjadikan kita serba-salah? 

Hah, kenapa ah kak tanya? Sebabnya.... mehlah kita bercerita hikayat 1001 malam hari ni *__*

Alkisah, pada suatu hari yang indah, I dan famili jenjalan di gedung membeli-belah terbesar di KL ni. Masa kami sedang menaiki eskalator adalah seorang perempuan Cina dengan dua anaknya yang berumur lebih kurang dalam 10-12 tahun macam tu. 

Si anak perempuan dan mak asyiklah berborak, speaking London. Anak lelaki dah jauh ke depan. Di belakang anak perempuan dan emak tu tadi berdirilah si Bubbly Abang diikuti Hubbydearie, Adik Cute dan I belakang sekali.

Tetiba HD terkenyit-kenyit mata kat ah kak. Oh, I pun perasanlah sekejap! Wah, HD ni nak bermanja-manja, lomantik-lomantik kat eskalator! Sungguh tak romantik tau....

Ah kak pun sengeh je macam kerang busuk tak sempat buang dalam tong sampah.

Tetiba HD terkumat-kamit mulut. Eh, apahal pulak? Nak cakap romantik ke apa, cakaplah kuat sikit. Telinga I ni makin lama makin kurang kepekaannya nak detect ayat-ayat romantik. 

Tetiba HD kata...

Look at that woman carefully!

I pun tengoklah perempuan tadi atas, bawah sambil dalam hati dah start menyumpah apahallah suamiku suruh tengok belakang perempuan lain ni. Seksi sangat ke perempuan Cina ni!

Oh, alahai.....

Seluar panjang yang dipakainya koyak di celah kelengkang. Bukan sikit ya, quite panjang juga. So kalau berdiri belakang perempuan ni memang pasti nampak. Yalah seluar warna hitam dan dia sendiri putihkan...

Mulanya ingat nak tegur tapi takut pulak kalau-kalau perempuan Cina tu terasa malu sebab my suami ada samakan... Lagipun dia jauh ke depan manakala I pulak jauh di belakang. Macamana I nak pecut 100 m berlari ke arahnya atas eskalator?

I cuma berharap agar ada insan lain yang lebih prihatin akan beritahu perkara tersebut kepada perempuan Cina tadi. Ramai ya orang di pusat membeli-belah tersebut pada hari itu. Kalau tak sungguh-sungguh, tentu ramai yang boleh nampak!

Kejadian yang hampir serupa pernah juga berlaku di my pejabat. Masa tu kami tengah berebut-rebut nak masuk dept masing-masing dari pantri. Yalah, sebelum 8.30 pagi tu memang semua kita nak buat - nak buat air, nak sarapan, nak make up, nak guna washroom etc.etc.

Sebaik selesai bermake-up, I pun keluarlah dari washroom. Kebetulan ketika itu ada seorang kawan baru keluar sama. She was walking in front of me. Mulanya I tak perasan sebab sibuk menguruskan tangan dua belah ni. Kiri ada beg make up, kanan ada mug dengan entah apa-apa lagilah. 

Tetiba I nampak sesuatu.... Jeng, jeng, jeng.... Weyh, ini bukan cerita hantulah!

Si kawan ni tadi memakai skirt labuh. Tengah asyik dok perhatikan dia bercatwalk dengan kasut tumit tinggi warna merah, barulah I perasan something!

OMG, OMG!

Kain skirt labuhnya terselak sampai ke atas maybe dek kerana 'tersangkut kat seluar dalam'. I pun apalagi....tak sempat fikir panjang terus terhegeh-hegeh dengan segala benda di kedua belah tangan sambil memanggil namanya.

I pun slow talk dengan dia, told her what I saw from behind....

Merah padam muka member ni tapi sempatlah ucap terima kasih dengan penuh rasa malu *__*

Nasib baik I je yang berjalan di belakang tau. Tapi kiri kanan pintu masuk ke dept berbeza. Bayangkan kalau ada Jepun hensem-hensem yang baru sampai office? Hah, camna tu.... Free show pepagi buta, teruja nak bekerja over time hari tu!

Lagi satu I nak tanya sikit, kenapa kita selalu berasa malu kalau terkentut?

Kentut tu bukan suatu jenayah tapi kalau terjadi di khalayak ramai memang kita rasa bersalah sangat bila semua mata memandang dengan rasa terkejut. Malu pun ya jugakan...

Tapi kisah yang I nak cerita ni bukan kerana malu sebab terkentut...

Kisah berlaku di pejabat juga. Kami sedang rancak berbual berkumpulan. Masing-masing tengah asyik mendengar sebab nak gelak bila kena pada tempatnya. Takdalah nanti orang cerita sedih tetiba kita gelak tak bertempat. So tengah asyik mendengar dan memberi response pada cerita orang tetiba keluar satu bunyi!

Masing-masing terus senyap. Terkedu. Macam baru lepas kena marah dek cikgu sekolah. Tak berani nak kata. Yang empunya bunyi pulak buat tak tahu je, terus sambung berborak. Kita pun sambung jugalah berborak dan anggap ketika bunyi itu keluar seminit dua yang lalu tu tadi hanyalah khayalan bukan kenyataan. Nasib baik tak tinggal kesan bau-bauan semulajadi!

But for sure dalam hati tentu rasa malu sampai berpura-pura tiada apa berlaku.... Guilty sangat perasaan masing-masing untuk menegur dan meminta maaf (Eh, kenapa bila kentut kena minta maaf? Satu kesalahan ya?)

Jadi, dalam ketiga-tiga insiden tadi, apa yang you all nak buat kalau perkara sama berlaku?

Menegur atau buat-buat tak tahu je macam takda apa pun yang berlaku?

















38 comments:

  1. rasanya kalo saye pun akan buat sama mcm MD la kot. situasi kt escalator tu dah MD kata nak tegur, mcm jauh 100 m dia di hadapan. susah nak kejar. so, harap2 ada org lain akan tegur.

    yg skirt tersekat kat sepender tu, pon kalo ada peluang, mmg akan saya tegur. part kentut tu plak biar je la. buat tak tau jugak mcm org yg kentut tu. betul sgt la ayat MD tu, kentut bukan satu jenayah. Tapi hanya akan jadi jenayah yg perlu mohon maaf kalau ada bau semerbak. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian juga kat perempuan Cina tu tapi nak wat macamana, takkan nak lari meluru ke depan tak tentu pasal pastu termengah-mengah nak beritahu dia hal 'sulit' tu....

      Kawan pejabat saya tu dia pakai skirt yang labuh bunga-bunga tapi entah kenapa saya lambat perasan yang ada sikit bahagian tepi dah naik termasuk dalam seluar dalam. Nampaklah belakang pahakan... Itu kalau tak ditegur memang malu gila rasanya!

      Kentut ni bukan senang nak kawal kadang-kadang. Bukan disengajakan jadi kita buat tak perasan jelah kejadian tersebut. Tapi ada juga spesies yang suka kentut merata pastu langsung tak rasa bersalah!

      Delete
  2. eprnah dgr ustz ckp.. gitu lah adab kalau terkentut dikhalyak ramai..
    kena buat2 tak tahu.. supaya x memalukan org tu.. xkan org tu nak mintak maaf.. kalau dia dah rasa nk terkentut..mesti dia g sembunyi2.. tp ni kes TER..
    kentut ni kadg2 xleh tahan.. lagi2 kalau ada bunyi.. tp yg bunyi x bau. yg tak bunyi tu bau semerbak..haha


    nk kentut best.. kentut depan laki bini..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya bila kita dengar orang terkentut, kita pun jadi malu sama apatah lagi orang yang kentut tu. Lagilah malu tak tahu nak letak muka kat mana esp. kalau yang siap dengan pakej bau-bauan....

      Hahaha....depan laki, memang dah tak kisah apa. Lainlah mula-mula kahwin dulu, tahan selagi boleh jangan kasi lepas merata :)

      Delete
  3. hahaha.. selalu nya bab kentut lah.. kat office klu sorang2 selamba jer kentut.. bkn salah pun. tapi klu kat rumah selamba badak jer melepas... tapi klu semua perempuan lah.. klu ada ipar lelaki tak berani plak. cover2 jugak pergi somewhere. malu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita dah terbiasa dengan orang sekeliling esp family members, memang main lepas tak ingat dunia. Sometimes siap ada alunan lagi tu. Itu yang paling tak menahan. Dengan suami aduhai.... lagi tak kisah. Patutnya itu yang dipentingkan, jangan merata je nak terkentut :)

      Delete
  4. oh... kalau perlu mama tegur, mama akan tegur.. kesian dia, mungkin tak perasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitely memang dia tak perasanlah. Sebab celah kelengkangkan. Harap ada yang menegurnya hari tu supaya aibnya tak lama.

      Delete
  5. tula kan bab2 camni kalo boleh kita tegurlah..moga aib kita pon terpelihara sama..ish..tula kan kadang2 nak cepat, macam2 boleh jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh memang kena tegur demi menjaga maruah orang yang terbabit. Manalah tahu kena kat kita pulak, kita pun harap benda yang sama - ada yang akan menegur walaupun teguran itu memalukan juga sebenarnya. Nak buat camna kan...

      Delete
  6. Cuba jadikan kita berada di tempat mereka ..... kita suka orang beritahu ke tidak....
    Kalau mak, dah tentu mak suka orang beritahu.....so kalau malu pun sekejap aje daripada malu sepanjang kat mall tu....Tak ke haru hehe

    Betul kat Lyd tu kentut tu jadi jenayah bila bau busuk ......lebih lebih lagi lepas makan telur rebus haha.... Tapi betul ke bila makan telur rebus, kentut jadi busuk?

    Selalulnya kalau jadi terkentut ni bila kita ketawa betul tak.....kalau biasa biasa tu maksudnya mereka meneran untuk kentut ...Cis... sungguh kurang sopan betul! Dah tau nak kentut tu pergilah jauh. Kurang hasam betul......
    Kalau geng kita boleh jer tanya selamba sapa kentut kalau dengan org tak berapa nak kenal.....redho ajelah hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... betul tu! Biar malu tu berpada-pada jangan berlama-lama. Sikit yang nampak lebih baik daripada dilihat semuakan :)

      Kalau dah tahu makan telur rebus, silalah tahan 'pelepasan' tu daripada berlaku di khalayak ramai. Kalau sendirian takpa juga, tanggunglah bau sendiri.

      Biasanya kentut kalau kuat takda bau tapi yang senyap tu memang silent killer gitu. Yang berbau sangat tu bila dah lama tak membuang. Hah, yang itu memang special gila baunya!

      Delete
  7. KEHKEHKEH...tergelak lieya bace citer akak ...so far lieya tak penah lak terkena ngan kes mcm ni kak...tapi penah jadi sekali dgn bos...lieya kat PA...bos lieya sendiri ni pakai baju leh mcm pak uda tu heheehehe..kebetulan berlaku ari kamis pakai baju batik die pun tak perasan agaknyer..... tapi org lain yg tgk mmg dah menahan gelak...nak tegur takut so PA die ni jugak lee kene disuruh tegur heheheheh...malu gak die mase kene tegur tu...tapi kite buat mcm biase laaa...takmo menjatuhkan air muke die jugak....

    bab kentut tu masalah lieya kak...lieya ni mmg jenis kentut bunyi.... tapi mujur bau2 takde...nampaksgt angin byk dlm badan...kdg2 takleh ditahan2 terus jek prooott keluar...adoi penyakit betul heeheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian bos Lieya. Mesti dia pernah tanam azam nak jadi macam Pak Uda :) Kadang-kadang memang susah kita nak menegur berkaitan hal macam ni. Tak tegur rasa bersalah, ditegur rasa macam mengaibkan pulak. Tapi dari besar aibnya lebih baik kita kurangkan kesan tu, ya tak?

      Akak pernah je pakai baju terbalik, siap tanda harga pun tak buang lagi. Bila kejadian? Masa kali keberapa entah dating dengan Hubbydearie :)

      Delete
  8. kalau saya pun tak tahu nak bagitau atau tak.lagi2 mcm kes kat mall tu..kesian pulak kat dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orang yang kita kenal walaupun tak rapat, okeylah boleh juga ditegur perlahan-lahan untuk menjaga air mukanya juga walaupun dia terasa malu dengan teguran kita. Kalau orang luar ni yang susah sikit....

      Delete
  9. 1. Sebaiknya beritahu ajelah. Kakak percaya org tu laaagi berterima kasih
    2. Ha... betul kan wanita itu samalah kalau MD tak inform laaagi malu sebab mungkin lebih ramai yg nampak
    3. Kentut kalau tak bau dan bunyi tak apa tapi kalau sebaliknya memanglah malu. Baik sebelum nak kentut mohon undur diri. Kakak selalu pesan anak-anak pergi jauh dulu kalau nak terkentut.. (kelakar memang kelakar tapi dah ini adat org kita).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni kalau keluar dengan famili memang kecoh sikit kejadiannya. Penuh tangan, penuh mulut dengan pesanan. Tak dan nak mengejar perempuan tu kat eskalator nak bagi tau. Harapnya ada yang perasan dan akan beritahu perempuan tu.

      Kalau sebelum kentut sempat mohon diri, baguslah lagi tu kak... Ini yang tak sempat nak buka mulut dan terlepas. Hahaha.... Okeylah bab tu kita boleh terima sebab dia malu, kita pun malu sebenarnya mendengar bunyi tu. Tapi ada juga yang jenis main kentut merata dan rasa tak bersalah!

      Delete
  10. Elok la bagi tau.. klu x lagi malu kalau lagi ramai yg nampak..

    Tapi pernah sekali makchaq dalam lift yg padat orang tengah sembang pelan2 tetiba ada orang kentut nyaring & panjang.. peeeeetttttt....macam dah jenuh tahan tapi terlepas jugak.. semua terdiam... orang yg kentut tak tau sapa, tapi yg dengaq pun rasa termalu jugak kot.. termasuk makchaq, sebab semua terdiam macam x dak apa2 terjadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sadisnya situasi! Dalam lif memang tak dapat lari ke manalah makchaq. Memang lamalah tu si dia menahan sampai beralun bunyinya hah... Nasib baik takda bau kuat :)

      Delete
  11. cuba bayangkan kalau terjadi kat kita..jadi kena juga la tegur kan MD..kesian..
    nanti mau kawan tu malu setahun..
    kes pertama tu..MD tak sempat tak pe..mungkin ada dah orang lain yang tolong bagi tau dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak boleh bayangkan kalau berlaku kat kita. Memang malu bertahun-tahun rasanya. Lepas tu bila jumpa kawan-kawan yang wujud masa situasi tu berlaku mulalah perasaan kita rasa lain kotnya mereka tu masih ingat lagi ke kat kejadian yang tak diingini tu :)

      Delete
  12. Kalau dekat kita tegurlah..malu jugak org tu nti..sian dia..sbb kalau I ada kwn nmpk tp x tegur of course I rasa malu ya amat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya bila kita tengok situasi yang memalukan, kita pun naik malu sama. Datanglah perasaan bersalah nak tegur ke tidak.

      Delete
  13. kalau kentut tu , saya ignore jer tapi klu bab yg dua lagi tu , saya akan beritahu ... kesian kat mrk . nanti malu kemalu maluan lorh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... betul tu, Vee. Kalau saya jadi mereka pun memang malu. Macam my colleague tu, kalaulah lelaki yang nampak dan menegur, aduhai tak tahu nak letak muka kat mana...semua satu pejabat pulak tu!

      Delete
  14. Betul dah apa yg MD buat tu... Kalau saya pun akan buat benda yg sama... takkan nak kejar org tu bila dia dah jauh kat depan... ada la tu insan prihatin lain yg akan tegur amoi tu...
    Betul lah, mcm jenayah pula bila kentut di khalayak ramai... Kalau xde bau, okje.. yg syahdu bila ada bau tu... sah2 tak boleh nak buat tak tahu jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada bau, memang tak dapat lari ke mana. Lagi malu muka rasanya. Sebenarnya kita pun terasa malu sama bila kejadian macam ni berlaku walaupun bukan kita culpritnya!

      Delete
  15. situasi pertama tu mmg akan bat derk je la kot..susah sikit nak tegur klu org tak kenal..klu situasi dia tu wajiblah tegur sbb satu tempat kerja kan..yg situasi tiga untuk beradab sopan wajiblah mintak maaf klu terkentut..begitulah kisahnya,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, PK. Kalau dengan strangers, memang kita berbelah-bahagi. Tak tahu macamana reaksinya bila kita menegur. Tapi kalau perempuan tu dekat dengan saya, memang saya akan tegur. Malulah nampak paha putih melepak di sebalik seluar hitam. Ohhh...kalau terjadi kat kita, memang setahun tak jejak mall tu. Eh, macam ya jek!

      Delete
  16. Akak kalau benda yg boleh membawa malu yg berpanjangan baik bagi tahu.. tapi cakap pelan2 jgn dijerit, lagi bertambah malu dia ehe ;)
    akak pernah juga tegur seorang Adik ni bila baju dia dah ditembusi darah haid.. masa tu akak jalan ditepi kedai utk shopping.. akak cuit tangan dia.. maaf akak nak bagi tau.. baju adik dah ditembusi darah haid.. gi toilet bersihkan , dia pun cepat tarik baju dia tengok ada tompokan darah.. cepat dia ucap terima kasih, Dan terus mencari toilet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, kalau part itu kak saya pun sungguh berterima kasih kat orang yang beritahu. Itu memang malulah jadinya kalau orang nampak. Saya kalau kenal, nak tegur takda hal tapi kalau dengan strangers tu yang kita rasa berbelah bahagi sikit. Nak kena tengok jugalah sejauh mana boleh mengaibkan dia....

      Delete
  17. ala ingat kisah MD yang malu... ni kisah orang lain cuma MD saksi hidupnyer jer... tapi situasi maluni selalu terjadi gak dalam diri ini tapi malule rnak cerita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... ni Cho expect saya cerita hal-hal yang memalukan saya di public lah tu. Hahaha....celeb mcm saya mana boleh reveal saat-saat memalukan. Hihihi.

      Delete
  18. ha...panjang tul celoteh Kak Ton minggu ni.. kena kejar kereta yang tertinggal ni.. ingatkan hari tu dah khatam dan komen sekali, rupanya ada lagi ye..

    ook, berbalik kat tajuk yang dibincangkan ya.. nanti Kak Ton pelik pulak, apahal duk membebel hal lain saja ni.. ok Kak Ton, kalau ikut pengalaman saya, kena ada cara yang sesuai kita nak tegur orang yang kita tengok dia tersalah tersingkap atau apa2 yang memalukan ni.

    Pernah juga saya ditegur contohnya cara pakai tudung tak sesuai, kononnya belit dengan bantuan video utube, tapi akhirnya nampak macam mualaf.. kalau ditegur elok, itu boleh jadi bahan gelak, tapi kalau tak kena cara, mau terasa nak pelempang je orang yang cakap tu..menyibuk nak jaga tepi kain orang ke nak memalukan orang...

    macam kes kentut tu, kalau tak ketara sangat biasanya buat2 tak tahu je.. kalau kuat banunya tu, kenalah buat sesuatu ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton tengah asyik meroyan. Kak Ton memang suka berceloteh, so nak buat camna. Kalau celoteh pendek-pendek, takpa juga. Kalau dah panjang, silalah beli tiket kapalterbang pergi balik terus. Kalau naik keretapi ni lambat sampai, takut mengah :)

      Hahaha...kalau tengah mood tak baik ditegur gitu caranya, saya pun mendidih-didih je hati. Mahu seminggu tak bertegur-sapa. Tapi okeylah kita think positif - kita ni mesti banyak peminat kalau tak, tak akan ada je orang perasan benda yang tak kena dari hujung rambut sampai hujung kaki kita :D

      Delete
  19. kalau saya, saya akan tegur walau hanya dengan memberikan isyarat
    saya paham perasaan malu yang ditanggung oleh mereka ni
    even kalau kentut tu saya dengar pun hatta keluarkan bau semulajadi
    yang boleh buat pitam, saya senyapkan aje
    pura tak mendengar atau tak menghidu
    seboleh mungkin sorokkan buruk si tukang kentut =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang berharap sangat tak akan berlaku kes kentut di khalayak ramai yang membabitkan diri sendiri. Oh, malunya....tentu merah padam muka. Sebab itu agaknya bila terdengar orang kentut, kita pun turut jadi malu sama. So, biarkan aje. Tak payah nak panjang cerita.

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...