Thursday, September 4, 2014

The Day

Salam Khamis kawan-kawan!

Eh, sekejapnya dah Khamis! Esok Jumaat dan lusa dah hujung minggu. Bestnya. Lagi best sebab orang cuti tiga hari hujung minggu yang lalu tapi awak tambah sehari lagi.

Oh, yes! Dah menjadi resmi padi MD, akan ambil cuti pada harijadi sendiri, suami dan anak-anak kalau harinya jatuh pada hari bekerja. So, masa harijadi Abang pada 2 September lalu memang I cutilah. 

Ada cuti lagi ke? Don't ask. I don't care pun kalau kena potong gaji ^__^

Kita lupakan aktiviti hujung minggu yang lalu (lambatnya berstory telling.... hujung minggu baru dah nak sampai nih!) sebab hari ni I nak cerita aktiviti pada harijadi Abang.

At first nak buat jamuan macam selalu tapi dek kerana cuti lebih sehari, ramai pulak sedara mara yang takda, balik kampung. My family and I macam biasalah, mana ada kampung lagi, so kami ada je di Kuala Lumpurku tercinta ^__^

Abang I 'cutikan' juga on that day. Teruk betul Mommy ni ya. Tapi nak buat macamana. Memang nak keluar rumah dari pagi sampai malam hajat di hati demi meraikan anak tercinta.

Abang bergaya dengan spek mata baru. Tak mahu dah pakai spek mata 'macam budak-budak', tak sesuai katanya.

Adik macam biasa jadi kaki dengki. Dirembat spek mata Abang sebab spek pink Adik tertinggal dalam kereta
Pagi hari kita pergi sarapan dahulu. Eh, bukan sarapan pun sebenarnya dek kerana keluar lewat, menu makanan dah berubah kepada menu makan tengahari. Selesai mengenyangkan diri masing-masing, ingat nak gerak pergi PD. Dan tetiba....

Enjin kereta 'vintage' my HD tak boleh start. Sah. Bateri kong. Berkelanalah kita kat restoran tu sampai mekanik datang. Dekat 1 jam juga baru selesai. Bila tengok jam, mana nak dan pergi PD cam ni. Tengah panas terik. Nak suruh 'membakar' diri ke di bawah panas matahari?

I pujuk gak HD. Dapat tengok sunset pun okeylah. Lepas tu kita balik KL and terus ke I-City. Abang teringin nak pergi sana lagi....

Lepas timbal balik baik buruk, akhirnya kita batalkan plan asal. So tanya kat Abang, nak makan kat mana. Tigalah pilihan utamanya - A& W, Kenny Rogers tak pun nasi arab kat mana-mana restoran yang kita tak pernah sampai. Abang pilih A& W sebab Aroma Spicy Chickennya sedap sehingga menjilat celah kuku!

Abang nikan... tak jauh dari ayamnya tau!

So kita ke Wangsa Walk. Boleh ingat kat situ aje yang ada A& W. Dulu kat area Taman Connaught pun ada tapi dah tutup pulak. 

Selesai makan, tanya Abang lagi apa yang dimahukan. Oh, dia nak beli his favorite New York Cheese Cake di Secret Recipe. Okey, ada satu SR di Wangsa Walk. Senang kerja Mommy.

Dua orang Uzbek tourist terpaksa bergambar tanpa rela

Apahallah Upin Ipin buat iklan raya. Apa shakap pun tak faham. I speak Russian only *__*

Dalam pada pusing sana-sini di dalam Wangsa Walk, kita jumpa indoor theme park untuk budak-budak. Apalagi, si Adik mata dah tak toleh gegirl lain, tegap kaki tak mahu bergerak. Bila Abang pun beria-ia nak masuk sekali, okeylah as you wish Abang. Since ini hari bermakna buat dirinya, kita ikutkan aje janji Abang happy for the whole day.

Happy muka Abang dapat race kereta!

Malu nak naik kudaku lari laju sebab nanti kuda tukar warna pink. So tak sesuai untuk 8 years old boy like me!
Bertebaranlah duit dalam tempat ni dek kerana kegembiraan yang melampau kedua-dua superheroes....

Lari kuda! Lari laju lagi! Membebel-bebel Adik bila dapat naik kuda!

Apa jeling-jeling? Nak tumpang ke apa? Shakap jelah!

Enjin kereta Adik tak boleh start, Mommy! Sama macam kereta Daddy. Bateri kong!






Excited superheroes dapat naik kuda lari laju. MommyDaddy standby kat tepi tolong jaga dua anak takut tergolek!

Lepas tu, tanya juga kat Abang nak pergi ke I-City tak malam tu. Dia dah penat dan nak balik rumah. Macam biasa, senang nak solat Maghrib kat rumah katanya. Bebas. Okey, okey, kita balik rumah aje kalau itu mahunya.

Kad harijadi Abang dah diberi tempat pukul 12.01 malam pada 2 September. Bersengkang mata Mommy menahan diri daripada tertidur kerana nak serahkan kad harijadi dan nak buat ucapan musyuk-musyuk kat anak. Abang pun jadi pelik kenapa Mommy tak tertidur macam biasa bila tengah menonton cerita Korea. Hehehe.

And for the hadiah, yang ni I ada pening sikit nak decide. Ingatkan nak belikan Abang another Nerf gun tapi bila ditanya beberapa hari sebelum tu (tak cakap pun nak buat birthday gift) dia tak mahu. Nak belikan DVD games kesukaannya macam dah tak larat melihat DVD games bersepah di rumah. Mahu tak bangun dari tempat duduk kalau tengah leka bermain depan komputer.

So, yang paling I faham sangat mainan kesukaan Abang ni dah tentulah Lego. So I beli satu lagi lego set untuk Abang. Belum sempat Mommy buat photoshoot dan belum sempat lagi Abang 'mendirikan' legonya, si Adik sudah buat magik kat lego set Abang. Nasib baik Abang tak meraung. Setakat dilepuknya tangan Adik. Degil sangat katanya ...

Itu ajelah kisah sambutan harijadi Bubbly Abang tahun ni. Ringkas seringkasnya dan lari dari plan asal dan asal sebelum tu. Kita tunaikan aje apa yang Abang mahukan kali ni. 

Tapikan kata Abang,

Thanks Mommy for buying food that I like and gift on my birthday! When I grow up and have enough money, I will do the same for you..... 

As usual... Mommy aje yang dapat penghargaan, Daddy takda... Huhuhu.....



 


38 comments:

  1. hahahha...Anak mommy betul ni...suka la dia dapat Lego tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Like mother like son gitu :)

      Nasib baik Daddy tak kecil hati walaupun Daddy yang penat bawa ke hulu ke hilir. Mommy duduk macam mem je kat belakang :D

      Delete
  2. bagus akak kan...setiap besdei amik cuti..tang cuti ade lagi ke tak tu ape kesah...potong gaji pun potong gaji laa yek heheeheh...tapi betul kan....reward utk diri kite sebenarnye...besdey kot mane leh keje heheheeh....

    amboi kemain pakai spek...ini mcm dara2 tgk mau terjatuh cinta ni heheheeh.... dah pandai bergaya haaa...makin bujang makin pandai jaga imej ni kak oiiii...saham tinggi ni ekekekekekeek....

    adoi kereta plak meragam tak leh start kak..terpakse kensel plan ke pd...kalo tak dpt budak2 ni jalan tgk beach kan....so tepakse balik ke rutin asal akak round2 mall yeak heheeheh akak suke le tu kan dpt soping2 hihihihi....

    seronok abg dpt lego, kek n kad....sweet kak bace ape yg abg ckp tu...kan lieya ckp abg tu matured dari umur die...lieya percaya besar nanti die akan kotakan janji2 die...lelaki sejati yg bijak bahagi masa dan kasih syg antara wife ngan mak sendiri...percaya la kak....bertuah akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus apa. Malas kerja namanya :) Pantang ada special day je nak cuti. Kalau dulu masa bujang, ada sale je akak cuti. Lagi haru biru hidup.

      Oh, Abang sekarang nak taste macam orang besar je. Sapu tangan sekolah ke, bekal ke semua taknak gambar kartun. Menjatuhkan maruah sebagai lelaki budiman aje. Keh3x.

      Si Adik memang suka berangan lepas tu minta ambil gambar. Macam dia ajelah yang tercun di dunia. Perasan ikut bapaknya kot. Akak takda perangai gitu ;D

      Dah 2,3 hari perasan kereta susah nak start. Ingatnya bila hujung minggu nanti free barulah check. Tak sempat. Kat situ juga buat hal. Senang nak ingat bila nak ganti bateri. Asal harijadi Abang je, kenalah tukar bateri kereta HD.

      Sebenarnya yang lebih-lebih nak ke Wangsa Walk akak ler. Tapi nasib baik Abang cam faham je isihati Mommy. Tetiba kata nak makan ayam kat A& W. Okeylah tu.

      Oh, lepas tulis entry baru teringat. Ada satu lagi hadiah untuk si Abang ni kami beli 3 hari sebelum harijadinya. Kira senyum lebar Abang dapat apa yang diingini tapi semuanya Adik yang conquer!

      Delete
  3. seronok dan terharu baca n3 kisah hari jadi abang.....bertuah abg dpt mummy yg begitu perihatin.....moga abg membesar menjadi ank yg cemerlang dunia akhirat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik akak bukan cikgu sekolah Abang. Kalau tidak, habislah penipuan Mommy. Hahaha....Sekali ni je, kak kena bohong sunat. Takkan nak cakap dengan cikgu Abang saya nak cutikan anak sebab nak sambut birthdaynya. Macam dia aje yang ada anak! Hahaha....

      Delete
  4. lucky abg dpt mummy sporting mcm sis...mesti enjoy sakan budak2 tu kan,..
    bila kita dpt gembirakan anak kita, hati kita pun puas dan rasa bahagia je kan kak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... terima kasih, Husna. Tak tahulah akak ni benar-benar sporting ke tidak bila mereka dah meningkat dewasa nanti.

      Memang betul, bila anak-anak happy kita pun rasa bahagia sangat walaupun kadang-kadang benda yang kita buat, tempat yang kita pergi tu biasa-biasa aje sebenarnya :)

      Delete
  5. Alhamdulillah bersyukur ibu macam ni. anak-anak mesti dan sepastinya akan sentiasa gembira ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Umi. Sesekali omaknya tak leh control sifat keibuan juga :)

      Delete
  6. Abang and adik...so sweet...Be Nice Boys to Mum n Dad ya...
    Semoga berbahagia hingga ke Jannah, Amin...My friend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih banyak, IF. Hanya anak-anak intan permata yang saya ada :)

      Delete
  7. Patut pun cuti cepat habis......asal bezday kerabat jer ambik cuti....Psst...kalau mami punya bezday agaknya cuti jugak ke overtime sampai malam? Haha....

    Lama weyh tak makan A&W.....tp roti berger dia tak bestlah kan, harapkan Rutbeer float ( mcm salah eja jer ni) dia ajelah best ek. Dulu kat BMC Aeon adanya, tapi la ni apa pun tak de.

    Sure seronok abg diraikan begitu sekali.... Abang ni jenis perihatinkan MD....... Dia tahu bagaimana kesungguhan mommy....Auntie tau perut mommy mesti sejuk tuuu dengar abang cakap gitu....

    Token beli berapa RM pulak kali ni?.... yelah bezday anak katanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dasar mak lupa daratan, OKje. Hari special orang pun dia aje yang menyibuk. Eh , kalau Mami punya birthday memang tak sambut. Keluarga HD tak sambut dan even tak wish birthday pun! So, harapnya masa birthday Adik nanti, Mami takdalah kat sini. Huahahaha... menantu kurang asam betul, kan!

      Sekarang ada jual ayam goreng. Saya kalau tak pedas, memang tak toleh. But hari tu terbeli sekali sedap pulak weyh. Selalu melantak KFC je. Nak gi McD, gua tengah boikot pulak :)

      Eh, BMC Aeon ni ada apa lagi yang tinggal? Saya dulu-dulu masa zaman perasmian saya pergi pastu takdalah sampai lagi. A&W kat Tmn Connaught yang kat Giant tu pun dah takda. Takkanlah rugi. Rakyat Melesia kan suka makanan segera!

      Abang nak pergi tengok wayang berdua-duaan dengan Daddy. Masih tak dapat lagi. Tak nak pulak Abang pergi dengan Mommy.... Kalau ya pun, tak akan Daddy izinkanlah Mommy and Abang gi tengok wayang!

      Entah terlupa nak kira berapa token beli. Habis beli, habis beli. Satu mainan sampai 4 token. Dah berpuluh mainan ditibainya, tak tahulah OKje lupa nak budget. Tapi takpa, hari bahagia anak, Mommy okey je. Hari biasa, Mommy cantas budget tak leh lebih limit :)

      Delete
  8. i mcm u jugak..
    i dont care potong gaji..
    i kan kayo..haha

    puas hati abang, sehari suntuk penuh aktiviti dihari lahir bersama Md.
    ingat tau apa abang janji.. nanti kakak PB cari kalau lupa jasa mommy..

    eh, kakak plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. You memang suka tiru I tau :)

      Kita kaya budi pekertikan tapi kat office memang kurang kaya sikap bab-bab bersikap mulia ni. Nanti teruk kena buli :D

      Amboi, kakak konon.... takpa, takpa.... I tengah happy I relakan ajelah mendengar you guna pangkat 'kakak' kat anak I, PB oiiii!

      Delete
  9. Syoknya dpt birthday treat dari mummy nya...
    macam2 dpt... seronok lah kan..
    nak jadi anak akak boleh tak??? boleh laaaaaaa hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impian tu biar bersesuaian dengan usia ya, dik.... Kalau dah anak akak lebih kurang sebaya je dengan akak apa ceritanya? At least nak jadi adik angkat ke, sepupu angkat ke, kawan angkat ke bolehlah akak terima usul tu. Nak jadi anak? Ish, tak mahulah....Hahahaha....

      Delete
  10. For sure it was the fantabulous day for the birthday boy...
    Mmg abang happy sgt2 dapat buat dgn benda yg dia suka... what a great treat!
    Auww, sweet nyer la kata2 abang tu...
    Pasti sampai bila2 abang ingatkan momen2 indah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Nur, ingat ke tidak. Kalau kita cakap-cakap, memang itu ajelah katanya. Dah besar nanti dia balas balik jasa Mommy. Kalau betul, alhamdulillah, mahu Mommy tak senyum lebar. Kalau tidak, laranya hati Mommy. Minta dijauhkan...

      Eh, kita cakap pasal balasan kasih-sayang bukan wang ringgit ya :)

      Delete
  11. beshla dorang..bnyk g jenjalan ni...^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak-budak bawa ke mana pun happy je kecuali teman maknya pergi shopping. Yang itu memang muncung sedepa :)

      Delete
  12. bestnya dapat jenjalan dan makan-makan. happy birthday =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Eira. Plan lain jadi lain. Plan yang jadi lain pun bertukar lain jadinya last minit. Eh, faham ke ni? Hahaha ....

      Delete
  13. Abang kan anak Mummy. Sehari suntuk berjalan sampai kerete daddy bateri kong pun just wish terima kasih kat mummy aje. Hmmmm... tak adik abang tau. Tak apa sebab auntie tahu abang jenis macam mana. Malu dah berterus terang dgn daddy tu sebenarnya.

    Kita kan sama zodiac maybe ada sikit-sikit yg kita sama kan abang kan. Auntie punya hari ini tau sayang. Malam ini mesti anak aunite dan uncle ada sesuatu utk auntie. Tapi auntie dah tua hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang kata Daddy tak suka benda remeh-temeh dan ucapan-ucapan ni. Ahah, nasib Daddylahkan.... Mommy je yang selalu ambil berat :)

      Apalah agaknya yang akan dibuat oleh suami dan anak-anak kakak malam ni. Apapun, Selamat Hari Jadi ya, kak!

      Delete
  14. Wah..bestnya jadi MD.. cuti je sempena hari jadi ahli keluarga.. saya pun ada juga hasrat gitu, tapi keje yang cuti 7 hari je setahun yang boleh dipohon dengan persetujuan mem ni, kalau tak ada alasan konkrit, memang menangis la mitak kat situ. Jadi kalau nak juga cuti kena tipu sakit dan gi klinik untuk cuti sakit doktor jelah.. ini yang saya pasti takkan jadi pengetua, sebab pasti mak pak komplen nati, selalu xda cikgu, sebab saya akan bagi cuti mudah.. haha..

    Bestnya Abang.. disambut hari jadinya secara best sangat tu.. pastinya akan jadi kenangan indah dlm pembesaran abang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemalas tu sebenarnya, AN bukannya best :) 16 hari pun saya dah rasa sikit sangat kalau 7 hari lagilah... tapi cikgu ada cuti sekolah, kira okeylah juga :D

      Plan asal nak buat jamuan, lepas tu cancelled sebab ramai saudara-mara balik kampung. So, last minit punya kerjalah ni. Tanya Abang apa nak makan, mana nak pergi. Sepatutnya kena gi I-City dan PD tapi tak dan pulak nak buat semua dalam sehari :)

      Delete
  15. Tak lepas spek abg tu. main pun sangkut kat baju gak ye

    Ada apa dlm adik tu? Air eii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang sekarang nak bergaya macam Daddy. Masuk kereta masing-masing terus mengenakan spek. Of course spek ada memang cun sebab warna bingkai warna pink :)

      Dalam beg Adik ada botol air, bekas makanan, wet tissue dan jajan :D

      Delete
  16. lya pon klo time birth mmg ambik cuti.. sebagai hadiah utk diri sendiri. rehat puas or buat apa y kita nak buat puas2..

    lya pon suka mkn kat anw..esspecially rootbeer float dia tu..

    last but not least...
    happy belated birth dear...
    nak tgk pic MD buleh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish, malas tau nak kerja masa birthday. Tak kiralah ada sambutan ke tidak. Yang penting nak cuti :)

      Rootbeer A&W sedap sangatkan tapi tulah float tu yang buat lagi haus tekak rasanya. Spicy aroma chickennya pun not bad tau, Lya. Anak-anak akak makan pedas, so okey je kat tekak mereka.

      Thanks, Aunty Lya.

      Errr...ni yang susah nak fulfil ni......

      Delete
  17. A n W ada lagi ye sekarang? Sbb last time i pernah baca, yg semua restoran AnW kat malaysia ni akan ditutup.

    last2 tak gi i city. heheh. bagus alasan dia, senang nak solat kat rumah. semoga menjadi anak yg soleh luth adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, nak ditutup ke? Itu I tak tahu pulak. Patutlah yang kami rajin pergi kat Tmn Connaught tu dah takda lagi!

      I-City tu berpuluh kali kata nak pergi tapi ada je halangan. Hujanlah, lewat sangatlah, malaslah.... Tapi kami dah pergi banyak kali sebenarnya, tak tahu nak buat apa pun kat situ. Sekadar mengulang memori je kot :)

      Delete
  18. tulah dia kasih mummy ye, sanggup cuti sebab birthday anak
    tapi kalau saya pun gitu
    tak kisah pun cuti bergaji ke apa, semua sebab anak
    nampak seronok aje mereka berdua dapat jenjalan ye
    kalau saya dengar anak saya cakap gitu, confirm menangis
    sebab anak saya tak pandai cakak omputih...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya yang melebih sebenarnya bila tiba hari bersejarah macam ni. Maklumlah sayakan memang suka sangat ambil cuti pastu tak tahu nak buat apa :)

      Hahaha....betullah Yana ni.... Ingatkan dia nak nangis pasal apa. Rupanya sebab anak tak leh cakap omputih jek :D

      Suruh mereka tengok kartun kat Astro tu tapi jangan tukar ke BM. Lama-lama rajinlah bercakap dah takda jalan lain nak tengok kartun :)

      Delete
    2. budak zaman sekarang terlebih pandailah MD
      saya tak tahu pun boleh tukar bahasa
      dia pandai sangat tukar sendiri
      kadang dia tanya kenapa tv3 tak boleh tukar bahasa
      demam nak jawab...hehe

      Delete
    3. Budak sekarang jangan diajak bertegang urat, nanti kita yang kalah mati. Biarkan ajelah asal tak menyusahkan di kemudian hari. Anak saya pun bab-bab Astro ni dia lagi clever! Mak belajar daripada anak memang benda biasa kot zaman sekarang ni!

      Delete

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...