Friday, October 3, 2014

Jom menjamu selera....

Salam sayang kawan-kawan!

Sila jangan terpedaya! Bukannya I nak pelawa makan-makan ya ^__^ I nak tayang makanan yang I beli dan masak je...

Sejak kes kurang enak di pendengaran telinga minggu lalu, I rajin pulak memasak minggu ni. Tak tahulah kenapa ....

Mehlah jamu selera mata walaupun entah apa-apa yang I nak jamu nih ...

Ini baru diet! Sempat diet nasi selama 2 minggu jek ya... I 'terpedaya' dengan Lieyalatif maka terus capai cereal yang sama buat breakfastlunchdinner. Hahaha!

Pernah nampak pocket sandwich ni? I baru jumpa kat 7-11. Okey sepeket harganya RM2.90 dan dalamnya ada dua keping sandwich macam gambar di bawah *__*

Dengan jem strawberry tu sedaplah tapi yang ini memang tak in dengan anak tekak I. Bila fikir balik, tempek jem atas roti buat kat rumah lagilah jimat ^__^

Demi tak mahu makan nasi, pada suatu hari yang indah I makan ini je. Oi, berminyak tu... apa jenis diet ni? Nak tau berapa harganya ayam percik+sotong tepung+kentang goreng bercili tempe ni? Cuma RM11 ajek!!!! Oh, jangan ngumpat, I tak ambis pun. Masuk bekal bawa balik rumah!

Nikmat tak rasa? Oh, I memang tamak haloba. Tapi ini semua bukan untuk I. Cempedak goreng untuk Hubbydearie. Jemput-jemput pisang untuk Adik dan Abang. Ahah, goreng pisang tu untuk I lah. Total kos 'pemusnah' RM12. Lepas harga minyak naik, tentu gorengan kakak ni pun naik harga. Well, dia goreng semua ni guna minyak RON95 wokey!
 Nah! I bagi terliur sikit lagi... sikit je itupun kalau tak tahanlah. I setakat gambar tak pro macam ni, tak meleleh punya. Huahaha...




Ini pulak my favorite sejak dua menjak tau. Habis je buat, habis je buat. Yang makan I sorang je kat rumah tu. So sekali buat, seminggulah baru boleh habis....

Ish, ish, ish... dah berapa kali I kata ini bukan telur, ini jelly and fruit cocktaillah kawan-kawan... Melampau tau kalau nak mengutuk pun....


Boleh pulak I minum macam minum jus aje rasanya!

I sibuk nak buat bihun tomyam tapi bila tengok pes tomyam dah habis. So I pun googlelah. Tetiba nampak kat blog kawan alam maya sendiri. Thanks ya CahayaHidupku for the recipe. Senang gila rupanya nak buat pes tomyam ni. First time I buat tau! (Memanjang je first time buat, tak pernah pun umpteenth time tau!)

Orang malas dan tak berseni kulimenari kalau buat bihun tomyam macam nilah jadinya. Nak cepat, potong je daging ikut-suka-hati-makpak-hang. Of course sayur ileklahkan... Itu pun Abang kata kenapa takda feel makan mi tomyam ni. Oh, bila korek rahsia lebih lanjut katanya disebabkan tak pedas. So, I apalagi, tambah jelah cili padi barang dua, tiga genggam gitu *__*

Okeylah, itu je nak cerita. Nanti I tempek gambar makanan kedai pulak ya ^__~


P.S. Thanks tak terhingga pada Diana kerana telah 'mengajar' I bagaimana nak buat gambar jadi besar dan cun-cun untuk saiz blog. I dah test tried and memandai-mandai ikut tutorial mudah Diana dan inilah hasilnya. Tak cun lagi tapi takpa ini percubaan pertama ^__^ I lap you, Diana *sila jangan berprasangka sebab kita sesama perempuan, huahahaha*



36 comments:

  1. lama menghilang, ingatkan frustrated sangat dengan aritu punya cite
    anyway untuk pisang goreng pada harga 12 rggt
    rasanya memang confirm dia masak guna ron95
    tapi kat kampung en suami, pisang memang sangat mahal
    kalau letak pisang tepi jalan, confirm ada yang rembat
    harga dia lebih masyuk dari seliter ron95

    tempe tu paling tak boleh blah
    masak sendiri lagi best, belanjawan 2015 katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, setakat Burgerbyte, takdalah frust mana. Sibuk dengan auditors jek...
      Eh, pisang goreng+cekodok pisang+cempedak goreng tu yang RM12. Tapi akan datang mungkinlah naik sebab RON95 dah naik 20 senkan. Alah, baru nak minta tolong dapatkan pisang free dari kampung en suami, dah gitu pulak ceritanya. Hehehe....

      Tempe tu memang buat hangat hati saya tau. Rentung sikit tu, dah balik pejabat baru perasan. Tapi esoknya tetap juga saya ambil lauk tempe ^__^

      Dah semua benda naik, memang lagi afdallah kita duk bertafakur kat dapur. Masak sendiri lagi terjaminkan... (Chewah, cam rajin je memasak!)

      Delete
  2. MD dah pandai letak gambar2 cun ye..belahar dgn Diana ye..jeles ai..

    mihun tomyam tu febret saya tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak test tutorial dari Diana tu. Nampak cam senang je nak bega. Takut juga terus hilang blog ni. Tapi kalau tak cuba, camna nak tahu konfiden ke tidak nak buat perubahan? Ish, cara bercakap mengalahkan ahli politik kampung!

      Saya suka tomyam tapi mihun tomyam baru first time buat. Eh, first time lagi!!!

      Delete
  3. Mak ai .....ni yg jeles ni tak makan nasi 2 minggu turun ke idak berat tu? Ke berat masih sepikul lagi? Haha.....Alah berat baru sepikul pun sebok nak berdiet, mak ni berat 10 pikul, relax jer ......Ginilah org tak sedar diri weyh....

    Betullah.... elok beli Roti Strawberi buat sendiri jer dapat setengah buku roti haha.... seminggu kenyang tu.

    Nampak sikit jer gorengan tu takkan sampai RM12 henggit kot....ke tiga suku lagi dah masuk tong badan hehe....

    Tengok tomyam tu mcm teringin pulak nak makan tom yam.....jangan salah pendengaran pulak makan bukan masak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, tak makan nasi 2 minggu turunnya 2kg. Nyampah tau! Merangkak jugalah Mak kalau tak jumpa nasi. Itu yang diet 5 hari seminggu je. Diet orang bekerja kononnya :)

      Yalah, kalau buat sendiri sebuku roti boleh salut jem strawberi. Sekarang minyak dah naik, kenalah berbelanja secara berhemah. Chewah, hebat tak kita?

      Yalah, RM12 tu belum sentuh apa-apa pun. Snap photo siap-siap. Kalau dah masuk perut, tak kuasa ler nak mengambil gambar buat modal berceloteh dalam blog ^__^

      Delete
  4. amboi ... dia tepek semua makanan ya . saya klu mlm x mkn nasi just ratah lauk pauk jer . penuh sepinggan tu biasa lah . yg ptg ada perubahan kat perut yg sedikit mengempis ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Dia tempek makanan beli je, bukan masak!' Hahaha. Itu satu jelah mihun tomyam yang rajin nak buat. Yang lain, walaupun mudah membuatnya, membeli lagi mudah. Hehehe...

      Delete
  5. Mcm ada sikit tukar perabot...mmm..

    Md, kontail yg mcm telur tu apa?
    Tnya serius ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perabot mana yang tukar? Ada perasan ke? Ubah-suai kecil-kecilan, PB. Nak ubah besar-besar tak berapa clever ^__^

      Yang putih tu pudding yang budak-budak suka makan tu. Selalu saya guna puding mango kali ni puding laici pulak. Lepas tu saya masak air gula+susu cair+fruit cocktail. Sejukkan dalam peti ais. Lepas tu wallop sampai tak daya. Sedap....

      Delete
  6. adeh terliurnya...lambat lg nk berbuka nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, puasa ya kak? Alah, lepas buka tengok balik takda terliurnya kak ^__^

      Delete
  7. tak pernah nampak sandwich tu lagi.. tapi klu strawberry tak in lah..
    baik tepek jem or sambal goreng kat roti tuh. lagi sedappppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam-macam jem ada. Tadi akak jumpa vanilla dengan oreo gitu. Tapi akak nekad tak beli walaupun akak takda breakfast pagi ni. Setakat sapu jem cam gitu, anak akak pun pandai buat. Eh, napa tak terfikir nak pasarkan yek! Hihihi....

      Delete
  8. Tgk koktail tu tetiba je rs macam nak. Klw grg pisang tu goreng pisang cis kan sedap. But sendiri je grg pisang cis tu. Lg sedap. Sume mknn tu menyebabkan perut akk ni menjerit jerit mintak diisi. Hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya minat cheese tapi entah mengapa saya tak suka goreng pisang cheese. Kalau goreng pisang biasa lagi sedap kaw-kaw apatah lagi bila ada sambal kicap disisi ^__^

      Delete
  9. sandwich tu new buat saya. tak jumpa lagi kat SP..
    MD...bila tengah rajin cam tulah. saya pun tengah rajin masak juga ni..
    angin tengah baik, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa pun maybe baru lagilah sandwich ni, Anim. Nak kasi cantik punya pasal, habis roti tu dipotong gitu. Sekali telan je dah habis. Melampaulah jual RM2.90 satu peket. Kalau buat sendiri, tentu satu bantal roti tu boleh sapu jemkan....

      Saya kalau tengah rajin, sampai tengah malam pun boleh memasak. Time tak rajin tu, memang lemau sungguh. Tapi, banyak time tak rajin daripada rajin. Hehehe ...

      Delete
  10. mak aii sandwich apa tu bapak mahai..baik beli roti high 5 strawberi plus cream tu lagi sedap..dua kelping belum smp dua ringgit..hehe

    patutlah gambar depa dah besaq,dh pandai main coding dah la ni.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahalkan.... Eh, macam tau je pulak pagi ni saya makan roti Hi-5 strawberi+krim, baru 70 sen je. Boleh beli tiga roti 70 sen ni kan....Lepas tu memang taubat tak mahu makan roti buat breakfast lagi!

      Hihihi...I is terroristkan.... Tapi gambarnya kok kembang setaman, Bu! Kena cuba lagi nih!

      Delete
  11. Replies
    1. Makan memang nikmat. Lepas makan tu je tak berapa nikmat nak naik penimbang ^__^

      Delete
  12. hehehee berkali kau kata bukan telur.. tapi still nampak macam telur hahaha. eh nak buat jugak la fruit cocktail.. eh u ok lagi, banak jugak yag pestime, macam i ni lagi la.. banyak yang "tak pernah".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Argghhhh.... Menyampah! Menyampah! Menyampah tau! *lari keliling pokok eucalyptus sambil gigit jari* Sebab I ni expertlah gambar puding tu nampak macam telur putih/telur kuning tau. You leh buat? Tak leh kan...Hahahah....

      Ini I cerita yang first time jek. Yang 'tak pernah' I tak bongkar rahsia - demi menjaga status perempuan melayu terakhir *__*

      Delete
  13. RM2.90 dapat dua keping roti je? Ish2 mahal supo bedil tu MD. Penah tak dengar istilah macam tu? Kalau harga tu dah boleh dpt sebungkus roti gardenia dah.. sapu je jem kw apa2 sendiri ka ..hihu.. tapi kalu tak ada masa, rela beli je..kan?

    Syoknya tgk tomyam MD. Saya baca pagi tadi teringin nk buat bihun tomyam, tapi tak jadi oulak utk malam ni.. termasak benda lain pula..

    Awat nk diet nasi tu? Alahai.. perut bijak ke tu? Perut saya ni tak nak diajar sangat.. geram tul...kalau tak makan nasi sehari sekali mulalah mcam2.. itu yg senang bantai 3 kali sehari je.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni sukalah kalau dengar orang Kelantan speaking sebab saya memang failed nak memahami ayat. Kalau ada kertas soalan bocor pun, saya tetap gagal! Apa kebendanya supo bedil tu, AN? Kita baru nak belajar perkataan 'bedo oh' gitu...tetiba dah dapat sup meletup pulak!

      Betul tu, AN. Kalau takda masa nak menyapu jem, memang terbeli juga. Tapi pagi ni saya keraskan hati (yang lembut ini) supaya jangan beli. Saya beli roti 5 keping roti 70 sen je (Eh, sama jekan jumlah dah jadi RM3.50...) untuk breakfastbrunchlunchteatime!

      Apa yang naik syok tengok tomyam saya? Empty! Zelo-zelo gitu! Satu benda pun takda. Biasalah kalau masak plain je nampak cam ni. Kalau tidak, harus ada yang komplen terseksa jiwa raga nak makan!

      Tahan 2 minggu jelah, AN. Lepas tu terus minta nasi separuh waktu lunch. Start separuh dululah lepas tu suku lepas tu terus takda nasi. Kalau tidak, merana tubuh badan. Hahaha....

      Delete
    2. Haha.. supo bedil tu maknanya benda tu mahal sangat.. hihi.. istilah sama macam mahal bedoohla..

      Yang tomyam tu rasanya saya berkenan sebab banyak makan benda bersantan sehari dua ni. Dlm hati nk cari benda masam buat lain sikit drp apa yang masuj mulut sebelum ni..

      Ai..kalau roti 70sen tu manis jugak tau.. haha.

      Delete
    3. Faham, cikgu!

      Tapikan penggunaan tu tak berapa nak pandai. Bedo'oh tu biasalah jumpa. Kang kalau saya tersalah guna, jangan potong markah siap-siap. Berilah markah simpati gitu.

      Yang penting nasi tak sentuh. Gula, santan, minyak bisa diatur... Hehehe!

      Delete
  14. 12 hengget?? Glurpp amatlah mahei utk mata LM yg memandang nya. Celah gigi LM pun x lekat klu byk tu. sobssss

    Err mahei gak lauk MD tu. x mkn nasik pun mahal gak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis tu dah teringin sangat, LM. Sanggupkan ajelah. Ni lepas harga minyak naik, tentu lagi mahal harga segala gorengan ni terutama si cempedak gorengkan... Kalau rajin macam LM, boleh juga diusahakan buat kat rumah. Ni orang 'rajin' macam saya memang tidaklah nampaknya... Tandan pisang pun tak pernah nampak kat rumah ^__^

      Delete
  15. angah pun duk pulun nak diet bagai skang ni seminggu x mkn nasi, happy giler biler g tgk along kat asarma dier kata angah dah kurus, balik rumah hentam makan semula hehehe.. apa citer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah tu, KA. Bila orang tegur kurus sikit je, terus lega. Teruslah makan balik cam biasa sebab dah kurus sikitkan... Hahaha...

      Saya tak tahanlah tak jumpa nasi ni. Cuba gak tapi ada time ngelat gak ^__^

      Delete
  16. Mcm2 ada.
    Tp dlm byk2.. tomyam y pling tgoda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tomyam orang tak makan sayur, Lya... gitulah jadinya. Kalau tidak penuh aneka warna atas tomyam tukan barulah meriah nak makan!

      Delete
  17. oh tomyam..md ni saje tau tayang bihun tomyam tu.selama ni sy dok buat tomyam aguna pes.sejak keja kat tadika, buat pes sendiri.utk budak2 katanya.

    blh tahan rege gorengan tu ye.. comfirm akannaik regenya.sbb smuanya guna pengangkuta kan..alasan je tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciksu, mood rajin masak dah mai ke belum? Berpantang pun dah habis ni memang rajinlah Ciksu tunjuk gambar resepi kembali lepas ni.

      Memang naik harga je barang-barang sekarang ni Ciksu. Hujan je yang turun lain semuanya naik, naik dan naik lagi!

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...