Wednesday, November 12, 2014

Hari Istimewa Adik (Part II)

Salam Rabu kawan-kawan!

Okey, hari ni kita sambung lagi kisah sambutan hari ulangtahun Adik Cute yang ke-3 pada hari Ahad yang lepas....

Silalah tarik nafas panjang-panjang dulu. Kalau nak minum sejug dua air tu pun, elok juga ^_^

Sambungan dari sini ya....




Dalam orang lain sedap tidur membongkang lepas balik dari Putrajaya, I sempat lagi melahap ini...




Selepas solat Asar, kita keluar rumah semula. First place to go mestilah ke Subang Jaya. Ada hal yang meresahkan hati sikit tapi takdalah nak cerita dalam entri ni. Tak syok pulak rasa campur aduk kisah suka dan duka gitu ...

Masuk je kereta, mula-mula nak baring ...

Tak sampai seminit, dah tidur....

Dari Subang Jaya, kita terus ke Shah Alam untuk makan malam. Ada dua restoran baru yang kami nak cuba. Yang pertama tu kami nak cuba sejak setahun yang lalu tapi tak menjadi-jadi plan manakala yang kedua pulak hasil tulisan kawan blogger Cik YY kita yang menyebabkan I rasa terliur tahap nak pengsan depan komputer ni - Restoran Polperro Steak House di Seksyen 7, Shah Alam.




I nikan bab-bab jalan di Shah Alam ni walaupun kerap datang, memang memanjang je tak tahu jalan. Bergantung hidup pada Hubbydearie je memanjang. Bila sesekali lalu kat Seksyen 7 ni barulah nampak begitu banyak rupanya restoran di sini. Pendekata semua ada.

Tetiba je rasa nak pindah ke Shah Alam. Senang tak payah bina dapur dalam rumah. Hari-hari, pagi petang siang malam kita makan luar. Tolong orang Melayu kita kaya, apa salahnyakan, kan, kan....! Eh, tak jadilah! Orang Melayu kat Shah Alam memang kaya-kaya rasanya. Hahaha....

Setelah puas berpusing sampaikan nak masuk waktu Maghrib, barulah jumpa restoran ni. Hubbydearie kononnya nak tunjuk skil ingatan jalannya yang canggih, tak mahu guna bantuan pakcik googlemap mahupun makcik waze. Okey, I tak kisah! I mem besar kat belakang. Hubbydearielah yang kena berhempas-pulas mengagak jalan ke restoran ni.

Setengah jam lagi nak Maghrib, barulah kita jumpa. Ini alamatnya bagi bukan warga Shah Alam macam I nih...

Polperro Steak House
24G, Jalan Kristal AR/7
Seksyen 7, Shah Alam
Tel : 013-255 4721

Mula-mula sampai di hadapan restoran, rasa macam sayu je hati ni. Nilah kes bila tengok gambar orang snap cantik-cantik. Bila sendiri datang, rasa tak berseri pulak *sigh* Tapi takpalah, dah berpeluh ketiak mencari kalau tak dapat makan juga, memang rasa nak terkam orang je macam singa betina! Nasib baik Hubbydearie ikut je, tak kata apa-apa.

Masuk ke dalam, nampak okeylah suasananya. Nak bandingkan dengan my Wadihana (Eh, sejak bila pulak jadi tuanpunya restoran orang nih!) memanglah jauh perbedaannya.



Marilah kita mulakan operasi membuat pesanan. Ini ya pesanan cik puan besar malam tu....

Minuman Mommy, Adik dan Abang. Terkejut Abang minta ais kosong. Katanya gigi sakit dan perut tak selesa. Pandai anak Mommy minum air kosong rupanya...

Cheesy Butter Chicken Rice dibeli untuk birthday boy tapi sebenarnya tekak Mommy yang nak merasa *_*

Fish and Chip buat Bubbly Abang. French fries yang dikatanya sedap! Aduh, Abang nih!

Dah agak dah cik puan besar nak makan apakan kalau pekena western food. Ini mesti try dulu kalau first time datang. Kalau sedap, lain kali kita datang order menu lain pulak!

Cik puan besar punya Tiger Prawn Olio Spaghetti kasi zoom sikit. Tiger Prawn itulah yang menyebabkan kolesterol ah kak bertambah bila pergi medical check-up keesokan harinya.

Wah, tuan empunya duit yang melayang malam tu order Sizzling Steak Combo ~_^

Oh, kita order juga french fries sebakul untuk Adik Cute! Tapi malangnya Adik Cute tak begitu selera nak maman malam tu sebab ada panggilan telefon masuk dan beritahu ada surprise birthday gift untuknya di rumah. Teruslah hilang selera si kecil ni....

Kesimpulannya, tak tahu I nak kata apa *_* Dahlah harganya murah, makanannya pun sedap boleh tahan sehingga main jamah-jamah makanan anak-anak lagi. 

Bila dapat bil, si suami dan isteri saling menjeling manja. Terkedu. Eh, bukan, bukan... bukan kerana mahal tetapi terkejut sebab kenapa murah ni... Kita check balik satu-satu yang kita order manalah tahu kalau mereka tersilap kira. 

Oh, betullah!

Wallaweyh, kalau dekat dengan rumah memang 2,3 hari sekali kita pergi sini menternak kolestrol dan darah tinggi!

Ingatkan nak terus ke I-City tapi superheroes tak teringin pulak nak pergi malam tu. Teringat juga pada kek yang tak terpotong lagi. Malaslah nak sambung cerita malam dalam entri ni. To be continued Part III lah nampaknya. Hahahaha..... 

P.S. Bercakap pasal nama anak-anak, kedua superheroes kami nak letak dua nama berbeza pada mulanya tapi bila difikirkan semula, nama yang kami beri lebih elok. Kalau Abang dulu daripada Luth Abraham bertukar jadi Luth Adam dan si Adik daripada Luft Khaidir bertukar jadi Luqmann Uzair. Lega rasanya kami tak silap pilih nama *_*








 


34 comments:

  1. Happy Besdayyyyy... panjang umurnya... panjang umurnya... panjang umurnya serta mulia... serta muliaaa.... (so indon kan... hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.....tau takpa ^_^

      Anyway, terima kasih banyak atas ucapan dan nyanyian tu :D

      Delete
  2. seronok adik sambut birthday sambil JJCM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari pagi sampai malam punya cerita, Mar.....

      Delete
  3. Menu cik puan besar tu sgtlah menarik perhatian anak tekak ku. Hehehe

    Air bandung pun nmpk sgt sedap kat atas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. See... mana ada orang mampu makan olio dan minum air bandung? Cik puan je yang buat. Hahaha ....

      Delete
  4. sedap nya nama adik dengan abang walaupun nama tu pilihanke dua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua je pilihan yang ada untuk setiap anak tapi bila telek-telek balik, pilihan kedua lagi baik ^_^

      Delete
  5. Sedapnya... Lama x mkn ala2 western gtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau makan western food mestilah nak pekena olio memanjang. Kalau tembuluk besar, boleh juga try macam-macam. Lepas tu pengsan!

      Delete
  6. hahahaha..paling lawak bila Abang kata " fries yg sedap!"

    so total bill berapa?

    seksyen 7 tu mmg melambak lambak kedai makan, sampai tak tau nak pilih...tapi saya tak pernah try lagi ke polpero ni...saya mmg hari2 lalu seksyen 7 tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.... paling banyak makanan yang ada, french fries yang sedap! Sampaikan si Adik punya pun dia nak makan sama! Total bill murahlah DZ dalam RM50++ jek. Boleh percaya ke? Olio tu separuh harga daripada yang kat Wadihana tapi taste not badlah.

      Ish, first time saya sedar yang banyak sungguh kedai makan kat Seksyen 7 nih. Rasa cam nak cuba semua je tapi tulah, bukan main dekat lagi Shah Alam ni. Nak kena bayar tol lagi. Haruslah makan kat tempat sendiri yang sama je restorannya. Hahaha....

      Delete
  7. seronoknya dpt makan2 sampai ke shah Alam sana..
    pernah perasan restaurant ni.. tapi nampak tak ramai org.. so cm tak teruja gitu..
    klu review gini, bila2 boleh pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya dulu tak ramai, tapi sekarang ni boleh tahan pelanggan. Tak pernah kosong. Nampak juga logo JJCM tergantung kat situ. Baru tau pernah masuk JJCM TV3 rupanya. Not badlah tastenya. Boleh telan. Harga pulak memang ohsem. Murah je....

      Delete
  8. ohh baru tahu nama sebenar..
    murah sangat ke MD?? pernah tengok polperro ni masuk JJCM..dalam whislist nak terjah gak tapi tak tau la biler tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa makan hari tu baru tau restoran ni pernah masuk JJCM. Makanan not badlah. Boleh telan masa lapar mahupun kenyang. Hahaha.... Harga murahlah. Saya berempat makan begitu pun dalam RM50++. Olio saya tu RM10 pun tak sampai tapi ada dua tiger prawn dibaginya!

      Delete
  9. tengok makanan tetiba kita rasa nak menternah jugak lemak... lemak yang ada katanya tak menampung kepanasan di musim hujan. sat2 tunggu malam nak kena tulis skrip ayat romantik hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, sekarang musim hujan ya bukan musim bunga ke? Oh, lupa plak, negaraku tercinta mana ada 4 musim. Berangan jelah dalam mimpi! Kalau saya duduk kat Seksyen 7 ni, sah-sah rumah tak berdapur dah! Memang jadi penternak berjayalah nampaknya - dapat ternak kolesterol lebih sikit!

      Delete
  10. Nak cari tempat makan punya pasal sesat-barat dibuatnya...

    Adik membayangkan hadiah yg dikatakan surprise itulah yg buat dia dah hilang selera. Tak sabarlah nak tahu, kita yg dewasa pun ada rasa macam tu apalagilah adik cute ni yg tak ada dosa... mestilah teruja...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap guna cara old skool lagi, kak - tanya kat orang tepi jalan ^_^

      Adik bila dengar ada surprise gift teruslah tak 'selera' nak makan. Untung Mommynya dapat makan lebih sikit. Hahaha....

      Delete
  11. Adik tambah cute pulak pakai baju warna terquoise betul ke eja ni....huh gasak le komen pakai hp ni...

    Amboi wallop sambal udang seorang nampak....hehe.... lapor le tu... Kira dahsyat ler korang yer sanggup meredah highway semata mata nak menerai tempat baru, kalau pak Jilap mmg tidaklah.... huhu

    Murah sangat sangat ke? Bape hinggit gamaknya tu weyh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal udang import dari rumah kakak, OKje. Kenalah mengaku dah dapur asyik je tak berasap. Kayu api habislah ^_^

      Kita orang ni memang gitu gayanya. Kalau nak, bayar tol keluar KL pun sanggup. Asal makanan sedap okeylah. Kalau tak sedap, memang seminggu makan hati dalam tau!

      Murahlah....banyak tu makanan dalam RM50+++ je. Haruslah ulang tayang lagi. Rasa pun boleh tahan, takdalah sampai terjuih mulut tak boleh telan!

      Delete
    2. Ohhhh.......yelah kan kalau western dlm Rm50++ mmg wajib ulang tayang tu hehe.... hari tu makan kat Teronoh dlm Rm 79 henggit ..... tekak maksn free kannnn sedap ajos hihi

      Delete
    3. Itulah, saya sampai capai spek nak check balik, kotnya tersilap kira ke apa. Serius, murahkan... mana nak dapat berwestern-western food dengan harga gitu. Tapikan, kalau ada tempat lagi murah dan sedap, silalah roger. Kita buat review lagi ek ^_^

      Delete
  12. nama kita ada! nama kita ada! by the way, i am puan okay!
    nanti ada orang ngorat susah tau! dah lah vogue i ni...wahaha
    ayat nak bagi orang muntah hijau =)

    sedapkan! dah kata dah! tapi harga memang tak berapa nak tahu
    sebab tak penah pergi, maklumlah kami ni so kampung =)
    awat tak bagitau nak ke shah alam, kalau lapang time tu boleh juga jumpa
    tumpang sekaki makan steak sambil buat tak tahu bila time kena bayar...hehe

    anyway hopefully birthday boy enjoy that day =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, I nak bagi you lagi terasa mudalah. Kalau tidak, nak juga tulis Cik Puan Besar Toh bagai lagi.... Hahaha....

      Nasi ayam si Adik tu memang kenalah dengan tekak saya tapi kalau tekak Melayu yang tak boleh terima makanan tak pedas, memang susah sikitlah. Olio saya memang ohsem sangat. Saya rasa, kalau ada peluang nak ke Shah Alam, memang nak terjah tempat ni lagi. Best pulak.

      Alah, saya cuma teringat kengkawan lepas makan je sebab kedekut kan. Hahaha.... Nasi Arab pun tak lepas, ada hati nak tumpang steak. Huhuhu....

      Eh, betul tau! Kalau ada nasi arab delivery area YY kerja, memang saya nak belikan satu untuk YY sekeluarga. Kalau ada rogerlah saya, Insya Allah, akan saya cuba tunaikan ^_^

      Delete
    2. ooo...gitu rupanya
      tapi somehow tetap terasa diri ini tua...hehe
      insaf katanya =)

      saya hanya rasa satu menu time tu, tak tahu hak yang lain
      tapi family members semua kata sedap =)
      part nasi arab tu, abaikan ajelah
      saya bergurau aje pun. lagipun rasanya tekak tak boleh terima
      terima kasihlah sebab teringat juga nak belikan =)

      Delete
    3. Duhhhh....ini yang terasa! Dah terang tanpa torch light memang kita lagi tua daripada dia.... Kalau dia dah ngaku tua, kita nak ngaku apa lagi ek.... Aishhhhh.....

      Eh, serius taknak? Ingatkan YY suka makan nasi Arab dalam dulang satu famili. Saya pun serius sebenarnya ni. Kalau ada memang nak belikan tapi dah kata tak nak, selamatlah duit dalam dompet saya. Dapat sepasang lagi kasut. Hahahaha....

      Delete
  13. Wah.. terujanya saya nampak olio berudang dan sizzling steak tu.. kalau taste MD ni saya percaya sedap dengan tekak saya,nk pergi jugalah ke tempat ni nak menerai makanan. Lagipun yang penting harga mampu milik..kalau mahal2, tangguh dulula nampaknya..bercakap pasal taste sama, sejak minggu spm ni ramai cikgu keluar sekolah, jadi saya berkawanla dengan seorang ni, dia crita sana sedap, sini sedap. Saya lak jenis tak insaf, 4 tempat dia cakap sedap, saya pergi 1 je yang ok demgan selera kami anak beranak. Lepas ni nak kena dgr kanan keluar kiri la nampaknya kalau dia rekemen lagi..

    apa kes kat subang jaya tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang tukan dalam menu tulis 'XL Tiger Prawn' . Saya dah membayangkan tentu besar gemuk-gemuk udang saya dapat nanti. Sebelum tu seriau juga sebab esok nak pergi medical check-up tapi tetap nak order. Bila dah sampai, lupakan ajelah pasal medical check-up. Nanti kita puasa lepas tu dan terus terang pada doktor kalau result tak cantik *_*

      Lain orang lain pendapatkan, AN. Setakat ni kalau bab ikut JJCM TV3 tu memang semuanya menghampakan saya. Ada juga yang orang rekemen best tapi tak best pada tekak saya. Yalah, nak kena tengok anak tekak sendiri....

      Subang Jaya tu malaslah nak cerita. Dah lupakan dah pun ^_^

      Delete
  14. jarang ke shah alam sana.kalau tersesat ke sana boleh la nyinggah ke sini.
    nampaj mcm sedap aje menu adik cute tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Ciksu menu si Adik tu. Mommy taulah sebab MommyDaddy dengan Abang yang tukang menghabiskan. Hahaha....

      Delete
  15. balik je rumah... terus happy sebab dpt surprise y dah lama diidamkan. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai tidur lewat sebab nak praktis naik mutubike ^_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...