Friday, November 14, 2014

Hari Istimewa Adik (Part III)

Salam sayang ya kawan-kawan!

Bertabahlah masing-masing kalau datang ke mari. I tengah kemaruk buat cerita berpart-part padahal bukan jauh mana pun perjalanannya. Sajalah tu nak bagi tertelan-telan air liur kehausan sambil baca entri I ni...

Kalau rajin, sambungan dari sini dan situ ya *_*

Sebaik masuk kereta selepas menikmati hidangan makan malam yang ohsem di Polperro Steak House, kepala I sudah rasa berpinar 360 darjah ye! Aha, padanlah muka! Keesokan harinya ada medical check up. Mahu kena marah dengan puan doktor nampak gayanya.

Sampai aje di rumah, my niece and nephews dah menunggu. Kesian mereka. My kakak dan emak memang takda, balik hari ke BP sebab ada urusan. This time I takda ajak makan-makan pulak. Bukan I tak nak tapi kerana menghormati permintaan Hubbydearie juga. 

Sebenarnya HD tak suka majlis-majlis sambut harijadi ni. Potong kek takpa tapi tiup lilin sambil nyanyi-nyanyi memang nak jadi bahan marahnya selama 3H2M lah nampak gaya. Siapa yang susah? Isteri mithali juga yang kena tadah telinga mendengar segala amukan nanti!

Tapi demi kaum keluarga I terutama my sister dan anak-anaknya, Hubbydearie selalu aje mengalah. Menghormati mereka katanya walaupun bertentangan dengan kehendaknya. I pun tahu tiup-tiup lilin sambil menyanyi tu bukan ajaran agama tapi entahlah, susah nak kata. Kadang-kala kita bertegas tak mahu tapi orang sekeliling yang beria-ia. Maka, I selalu ambil cara mudah. Beli kek dan jamu mereka sempena hari istimewa tapi tak perlulah dok sibuk tiup lilin sambil nyanyi dok kata birthday celebration ke apa, mahu mengamuk lagi Hubbydearie. Namun atas rasa tanggungjawab, kami kenalah hormat my sister juga kerana beliau yang bersusah-payah menjaga si Abang dan Adik. 

Adik memang sejak beberapa hari lalu asyik nak suruh beli 'mutubike' (motorbike versi Adik Cute ya...) Bila keluar ke Aeon je sibuklah tanya,

Mommy, Mommy! Kita nak beli mutubike eh?

Adik ada duit ke?


Alah....Adik takda duit. Mommykan ada duit! (sambil sibuk nak 'rampas' handbag Mommy)

Dua minggu lepas dah nak belikan 'mutubike' untuk Adik Cute tetapi jalan pulak jem. Dok jenjalan kat area sekitar, tak jumpa yang berkenan di mata. Ada satu tu yang menarik minat I tapi jauh pulak tempatnya. Tempat jauh no hal, tapi masa tu yang banyak hal....

Maka, surprise birthday giftnya kali ni...

911 sempena harijadi Adik on Nov 9 ya *_*


Nak pengsan ya I sampai lewat malam kena dengar lagu cohcehcohceh 'mutubike' ni menyanyi. High volume lagi dipasangnya. Habis segala benda dilanggar dah Adik belum terbiasa lagi nak mengawal his 'high speed mutubike' nya nih!

Sampai kek pun terus dilupai. Tak kuasa Adik nak potong kek. Tengoklah apa dah jadi kat kek ni...

Rasa nak belasah je tukang tulis kek ni. Kalau tak cukup tempat, tak payahlah letak '3rd' tu kat bawah! Nasib baik I nak cepat balik rumah masa tu, kalau tidak dah tentu membebel-bebel jek cik ah kak ni! Nasib baik juga kek murah. Kalau kek mahal, mahu I tulis surat cinta kat management pulak kang. I ni expert bab-bab tulis surat cinta nih!

Okey, kali ni betul-betul tamat cerita. Takda dah Part IV, jangan mengharap. Ke you all rasa lega dah habis cerita? Hahaha...

Lepas ni boleh concentrate dengan entri panjang berjela yang lain pulak ^_^








24 comments:

  1. adik je ke dapat mutubike?abangnya tak mintak?takpelah kek comot tu..yang penting sedap..hehe.sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik je yang sibuk nak mutubike. Abang dulu masa sebaya Adik satu mainan pun tak dapat sebab terlebih muatan. Satu pun tak dapat main. Kek tu kita suruh berdiri depan nak ambil gambar boleh di'tetak'nya dek Adik. Dahlah tulisan tak cantik. Rasa? Akak lupa pulak nak rasa. Dah habis dah pun ditelan dek niece and nephews yang ada!

      Delete
  2. sampai part III ha sambutan birthday adik...jeles la saya..nak jadi 'adik' lah jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...dah terlebih umur tu.... Itulah saya kata, ceritanya satu hari tapi kalau nak tulis mahu panjang nangis-nangis tukang karang skrip dengan pembaca!

      Delete
  3. ambik ko, sampai part III gitu
    tapi hak ni pendek plak compared dengan sebelum ni
    habis idea apa ke? =)

    walawei hadiah mutubike tu! aisyah boleh tumpang ride tak?
    ishhh...bukan muhrim! salah tanya, boleh pinjam tak? hehe

    saya pun kalau celebrate birthday just kek tanpa lilin
    mak kan...saja nak mengingati tarikh yang sangat wonderful
    walau suami berhaluan kiri. suami kita pun tak suka bab birthday celebration
    tapi isteri dia yang bersungguh juga...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah itu aje penamat ceritanya, YY. Kalau nak panjangkan lagi, haruslah kena tokok tambah bubuh salt and pepper nanti ^_^

      Aisyah kalau nak naik sorang takut tak reti control high speed mutubike ni. Kalau nak naik berdua, kena pinang dulu. So, pilihlah mana nak. Nak naik ke tak nak naik langsung. Hahaha....

      Kami memang takda lilin tapi kalau anak-anak saudara saya punya kerja memang dipacakkan lilin. Bernanah je HD tengok nanti, terus muka masam mencuka. So, nak lebih selamat dan suasana harmoni serta aman damai kesemua pihak, saya tak ambil lilin pun kalau beli kek.

      Betul, YY. Kita mak-mak je yang bersungguh. Bapak-bapak buat tak kisah. Takda memori pun takpa. Nak kena alzheimer dia orang ni tau!

      Delete
    2. silap tu, aisyah hebat bab motorbike ni
      even pomen pun reti, tu yang motor sedia ada tersadai gitu aje
      mengamuk abang dia, tapi dia tetap selamba...hehe

      kenapa huh lelaki gitu, pelik
      kalau kita ni, duit tak ada pun berusaha nak adakan juga
      semata sebab anak
      even adik beradik saya yang kesemuanya perempuan gitu juga
      excited mengalahkan mama afif dan aisyah =)
      biasa diorang yang berlebih buat preparation =)

      Delete
    3. Ohhhh, pemomen rupanya si Aisyah ni! Aduh, habislah bahasa macam-macam saya gunapakai ikut sedap mulut. Marah AN si cikgu BM kita. Seksa cikgu nak mengajar 'bahasa jiwa bangsa' kalau anak murid macam ni rupanya ^_^

      Biarkan bapak-bapak tu, YY. Nanti dah tua, jangan salahkan anak tak sayang.....

      Delete
  4. Wahhhhh bestnya adik dapat mutubike.....meh ajak auntie jiran naik sekali....hihi ....mau mommy berguling guling tk bagi tu....maklum ajelah mommy awak tu adik mmg kudukut peluh mahsin sungguh huhu...Takut auntie jiran buh sebelah kaki dah bersepai mutubike adiklah tuh! Huh......

    Tak per ar mak naik mutu kapchai ngan Bff le...

    Tak bedt sungguh tau kita berjalan ada org tunggu nak makan kek kat rumah ....Tak rasa tergesa gesa ke ?
    Kek la ni murah murah pun mau atas Rm50 henggit dah kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh....jiran sebelah yang katanya comel ni nak naik haruslah seriau kan. Lain macam je perangai. Dah tua-tua pun nak merempit juga. Hahaha....

      Eh, Mak kan terror bab merempit guna motor kapcai tu. Apakata Mak sharpenkan lagi skil tu. High speed mutubike Adik ni susah sikit. Start enjin vroom, vroom dah okey tapi lagu cohcehcohceh tu yang tak tahan kalau mat dan minah rempit motor kapcai mendengarnya!

      Ingatkan nak beli NewYork Cheese SR je sebab Abang suka, adalah tukang menghabiskannya (sebenarnya Mommy pun suka juga cheesecake nikan....) tapi macam tak sesuai pulak harijadi Adik tapi ikut kemahuan Abang pulak. Kenalah tunggu turn tahun depankan...

      Delete
  5. itulah kan kita ni dh byk sgt terikut dengan budaya berat bab tiup lilin segala..dulu2 kami pun buat tiup2 lilin ni..sejak dh tau yg tiup lilin ni haram tak buat dah..beli kek dan potong je..:)

    wah sukalah adik dpt superbike..hadiah terindah..budak2 bila dpt benda yug depa nak sgt2 mesti adijk dok tunggang moto dia siang malam..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD kalau boleh celebrate birthday pun taknak. Setakat pergi keluar satu famili makan-makan takpa. Tapi tak perlu ucapan happy birthday bagai. Pernahlah dulu bergaduh besar pasal lilin atas kek ni. Itupun bukan salah saya, anak-anak saudara yang buat. Lepas tu takdalah saya nak cari pasal lagi bergaduh di hari baik cam ni. Hehehe....

      Adik tiap petang sekarang bersantai keliling rumah naik mutubike. Cik Pia nak tumpang ke? Eh tak boleh.... bukan muhrim tau!

      Delete
  6. Sama lah... kami pun cuma potong kek.... Jangan harap nak pasang lilin... Anak2 pun selalu tanya, naper birthday dia org tak de lilin utk ditiup.... Saya jawab, nanti orang tak nak makan kek tu sebab air liur dah tersembur.... hahahaha, terpaksa loyar buruk dgn mereka.... Kalau cerita yg betul, byk pula soalan2 mencabar minda yg bakal menyusul....

    Untung adik dapat mutubike idaman.... Tempek satu gambar adik sedang merempit.... please3x....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good idea. Yalah dah kena sembur dengan pelbagai air liur tetamu dan birthday boy/girl, siapa yang terliur nak makan lagi. Ish.....

      Nantilah kalau ada peluang teman Adik merempit, saya akan snap simpan dalam blog ^_^

      Delete
  7. Wah.. bestnya hadiah birthday adik kali ni.. nak pinjam boleh? Kasi abang Naim dan Nazif main sama2 boleh? Berapa rege tu? Saya pernah dipujuk oleh Naim nak beli kereta, tali saya malas layan.. hihi..mujur dia tak ssbut2 lagi..

    Ha..patut ada gambar motobike tu yang besar3..bolehla kami tengok sama gaya adik merempit..

    Dasyat Mommy dia, tulis sampai part 3.. banyak tul idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, cerita sehari je tapi menulisnya sampai berpart-part. Tak pernah dibuat saya pun sebelum ni rasanya.... Idea tak putus pulak AN macam mana tu....

      Jomlah naik sama-sama kalau muat. Ingat nak juga beli helmet saja suka-suka barulah nampak macam perempit berjaya!

      Delete
    2. Eh, tak lah. Ajak-ajak burung merpati jek!

      Delete
  8. syok le ada dpt mutubike..bikin telinga mommy panas dgn bunyinya tapi tetap tahan juga ye. hihi

    tiup lilin mmg x suka tapi saya suka pasang lilin je tgk kecantikan kek disinari cahaya lilin.blh gituuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bising mutubike Adik ni, Ciksu. Tak kira apa waktu asyik divroom, vroom aje lepas tu nyanyi entah lagu cina ke lagu siam tak tahulah saya...

      Delete
  9. syoklah adik dpt mutubike... mmg habis satu rumah lah dia tawaf hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis segala barang dilanggarnya. Nasib baik masih terkawal. Sekarang dah expert bawa high speed mutubike ni. Dah boleh kawal sendiri nak reverse ke, nak ke depan!

      Delete
  10. waa..
    mesti happy sgt dapat jugak yang diiddamkan tu..
    a ah la..ape la tulis kat bawah camtu.. patutnya dia dh pndai setting alignment tu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suruh tulis Happy 3rd Birthday, ditulisnya 3rd kat bawah sekali! Kek ni bukan tempah. Main tunjuk je mana ada kat kedai. Itulah tak berapa pandai sangat budak tu. Tapi nasib baik nak cepat, maka tidaklah marah berpanjangan ^_^

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...