Wednesday, December 3, 2014

Cuci kereta

Salam Rabu kawan-kawan!

Aha, Rabu kembali lagi dan I memang takda WW macam biasa. Tak perlu nak ingatkan pun sebenarnya!

Pagi ni masa nak masuk kereta, I dok pandang kondisi kereta I dengan penuh kesyahduan. Entahlah, I can't even remember bila last time kereta ni bermandi buih sabun tau...

Gambar pakcik google tolong carikan *_*
Kalau duduk berbual sakan dengan rakan sepejabat masa makan tengahari, selalu juga cerita-cerita lite-lite kita berdiskus panjang lebar. Yalah, dah takda kerja sangat tengahari tu, eloklah kita potpetpotpet bagi menghilangkan stress bekerja.

Ada seorang kawan I ni memang tak pernah pam minyak kereta. Hujung minggu suaminya akan bawa kedua-dua kereta mereka untuk dipamkan minyak full tank. Wah, masa mendengarnya I rasa bertuah alahai kawan I nih...

I kena pam minyak sendiri ya. Hubbydearie tak kuasa nak menolongnya. Ngada-ngada manja je katanya. Sebelum kahwin pandai pam sendiri lepas kahwin nak minta pamkan pulak. Ish, dushum kang baru tau!

Erkk...itu anggapan I lah, Hubbydearie tak pernah cakap begitu pun! Sajalah ni nak tambah dosa, Nanti balik I suruh Hubbydearie baca entri ni pastu I melutut kat kakinya minta maaflah sambil nangis-nangis penuh emosi macam buat salah besar sangat. Tentu Hubbydearie tak tahan menyampah melihatnya lantas terus dimaafkan segala salah silap I selama hidup bersama. Hiks!

Kalau dululah, masa muda-muda belia remaja teenager gitu, minyak tinggal dua takuk lagi I sudah menggelabah cari petrol station. Lepas tu I nikan setia pada Shell. Kalau tak jumpa Shell, memang I tak pam minyaklah. Kalau tenat sangat, I pam RM10 je kat station lain, pastu I cari juga Shell akhirnya untuk pam penuh. Bertuah Shell dapat pelanggan setia macam I tau.... Tapi itulah, langsung mereka tak tahu dan I tak pernah pun menang apa-apa peraduan yang Shell adakan. Eh, lupa nak habaq! I tak pernah join pun macam mana nak menangkan...

Sekarang ni pulak akibat kemalasan mengangkat punggung bila dah memandu, memang lapliplaplip lampu barulah terhegeh-hegeh cari petrol station. Tak kiralah apa jenama; kerana diriku tak begitu dihargai di petrol station lagi!

Eh, ni bukan cerita pasal pam minyaklah! I nak cerita pasal kondisi kereta I tadikan. Awatlah jauh sangat mengelamun  sambil menaip ni Kak Ton... Lapar kah? ^_~ (Ya, ya, I lapar belum breakfast lagi tapi sebab Hubbydearie tiada disisi, tidaklah isteri mithali ni meragam kalau lapar. Nade-nadelah, Mommy nih! (mengada-ngada) bak kata Adik Cute)

Oh, ya baru I ingat balik  tajuk entri ni! Hahahaa....

Serius ya, sejak berkahwin ni I memang tak pernah pergi cuci kereta. Bukan tak pernah langsunglah. Kalau terdesak memang ada juga pergi tapi my beloved Hubbydearie (ada yang muntah kaler-kaler ke, takdakan.......) tak bagi I pergi cuci kereta. My favorite car wash opkoslah tempat Mat Bangla berhampiran petrol station. Head of pencuci kereta Mat-mat Bangla tu dah kenal benar seisi keluarga I sebenarnya. Suka sakat Adik Cute tau....

Hubbydearie tak benarkan I cuci kereta sendiri sebab katanya I terlebih ramah. Huahaha.... Habis Mat Bangla pun I lawan borak nanti. So, he doesn't like that lor....  Lagipun biasanya ramai lelaki kat tempat cuci kereta so Hubbydearie tak suka I duduk-duduk lepak tunggu kereta dicuci dengan sang lelaki(s). Oh, bukan cemburu tapi katanya tak elok buat lagu tu. Tak suka nanti isterinya terlepas berborak ramah pulak! Hahaha!

Tapikan nak tunggu Hubbydearie tolong hantar kereta I untuk dicuci, memang macam minta claim kat office. Makan masa berminggu bahkan berbulan kadang-kadang tau!Kalau his car, pantang jatuh tahi burung ke, habuk sebesar zarah ke, cepat je susah hati nak drive. Malu orang pandang. Laju je cari tempat cuci kereta. Tapi.... kalau my car, sampai berpeluh ketiak pun I membebel, Hubbydearie suruh tunggu!

Dear, kereta I kotor sangatlah. I drive tutup mata je. Malu orang tengok lady driver tapi kereta mak datuk, berkepuk habuk!

Alaaa, sekarang selalu hujan. Kereta you pun park kat open space di office you kan. No point nak cuci hari nih.. Nantilah!


Dear, Ngah kata malu sungguh nak naik kereta I. Kotornya....penuh berdebu!

Nanti I hantar car wash tapi sekarang I sibuk!

Dear, kereta I dah dua minggu tak cuci!

Eh, bukan ke last week baru cuci?

Cuci apanya... kereta you dah cuci 3 kali, kereta I sekali pun belum!

Alaa... baru 2 minggu. Kereta you bukan pergi mana pun. Sebulan sekali cukuplah!

Seee... macam tulah jawapan yang I selalu dapat. Kalau kereta I memang selalu kena anak angkatkan tau! Kalau kereta HD, bukan main lagi dibelai-belai penuh manja. Isteri pun tak dibelai manja gitu. 

Tapikan bila Hubbydearie lepas cuci kereta I, inilah statement yang selalu keluar. Panas mendidih hati I mendengarnya tau!

Eh, kotornya kereta you! Kenapa tak berbasuh? You tak malu ke drive kereta kotor???


Eh, agak-agaknya HARUS tak I muncung sedepa?

Muncunglah berdepa-depa pun, Hubbydearie tak akan peduli. Ada je alasannya untuk men-anakangkat-kan kereta I tau.

Kalau I curi-curi pergi cuci, berdosa pulak dah suami tak izin. Habis tu macam mana nak buat ni? Tak tahan I tengok kereta I penuh debu-debu bertaburan. Tetiba teringat lagu Saleem Iklim ' Suci dalam Debu'!

Nak nyanyilah kejap sambil lap-lap debu kat kereta tengahari nanti!










28 comments:

  1. MD mintak izin lah dengan HD nak gi cucu kereta,,
    saya last cuci kereta rasanya 2 bulan lepas..huhuhu..tu pon kalau tak silap pengiraan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu cakap juga tapi katanya tunggu, nanti HD hantar cuci. Sampai tengah malam pun takda nampak gerangan nak keluar pi cuci kereta. Kereta saya tu rim tayar pun dah tukar warna, haruslah dah lama tak cuci! Kalau hujan lagilah, lama baru dapat cuci sebab HD kata air hujan dah tolong cuci kereta saya yang kotor tu :(

      Delete
  2. My adik salah sorang yg somi nya tolong isikan minyak keta. Tak tau isi katanya. Lately dah pandai isi sendiri.

    Keta saya tu pon dah lama tak basuh. Sama mcm mar jugak...last basuh bulan 10 kot. Kat dalam keta jgn cakap lah. Sampai merayap² anak lipas kat kepala ni ko. Tanjat tak hingat wei. Tak nak bagi anak mkn dalam keta kononnya. Tapi tak sampai hati plak. Acaner tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungkan suami isi minyak kereta. Pertama, tak perlu keluar duit. Minyak naik ke turun ke, tak pedulilah. Kita tak bayar directly. Kedua, tak perlu bakar lemak berlebihan. Hehehe....

      Kereta saya sungguhpun di luar berdebu tapi di dalam suci you.... Anak-anak memang kena ban tak boleh makan dalam kereta :)

      Delete
  3. tak apa la MD..betul jugak musim hujan kan hi hi
    suami acik spesis tak suka cuci kereta..kalau acik tegur kotor..dia jawab..bukan tak nak cuci..tapi tiap kali dia cuci mesti lepas tu hujan..walaupun musim kemarau..kot musim hujan lagi la kan..jadi tak tak payah cuci katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dengan saya, Acik! Kalau cuci je kereta saya mesti hari hujan. Kadang tu kereta belum sempat sampai rumah, hujan dah turun. Tension betul!

      Masa belum kahwin dulu bukan main lagi alahai. Kalau balik kerja awal, siap tukar baju dan cuci kereta sendiri tetiap petang. Sekarang ni takdalah buat aktiviti bakar lemak macam tu lagi, Acik ^_^

      Delete
  4. Kami pun baru jer cakap pasal kereta yang sangat kotor untuk dicuci sehari dua lepas... Kat depan rumah kami ada satu, dekat sangat.... Tolak tak payah hidup enjin pun sampai... Tapi katanya tak berapa elok dari beberapa review kawan2nya.... Dia pun cerita lah beberapa alternatif tempat cuci kereta kat Bradford ni yang bagus2... Saya pun mengiayakan ajer... Tapi sampai ke hari ni tetap tak bercuci... Memang lelaki perangai mcm tu kot... Part beri alasan no 1... oppps!

    Bukan apa, kat sini kalau kereta kotor pun boleh kena saman tau...

    Kalau kat M'sia, dah lama saya ambil baldi dan span utk basuh kereta sendiri dah laki sendiri tak nak tolong basuhkan.... Tapi kat sini dgn suhu dah dekat 0, memang tak lah nak basuh kerete sendiri... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni dah hilang malu drive kereta yang suci dalam debu. Part luar tu tak payah ceritalah, berpinar mata orang tengok. Kalau jumpa saya masa tu, memang saya sembunyi bawah keretalah, malu punya pasal ^_^ Part dalam tu okey lagi, wangi lagi :D

      Masalahnya Nur, kereta HD rajin pulak dibawa ke car wash. Kalau tahi cicak jatuh pun sibuk alahai keretanya kotor. Kalau kereta saya, sebemban tahi burung jatuh pun HD kata biarkan, pergilah kerja dulu :(

      Eh, kat UK kereta kotor kena saman? Oh, alahai kalau gitu gayanya memang sayalah paling banyak saman. Top ten katanya, sama gaya macam saya mengomen dalam blog kawan-kawan ^_^

      Delete
  5. eh...lum komen lagi yeh...rasa mcm dah baca....ok...ok.... kes nyanyuklah ni....jangkit jiran sebelah huh!

    Pak jilap pun sawan basuh keta ....keta dia seminggu sekali mesti basuh...jaga penampilan kat office jugak tu hihi...

    Mak tak kisah.....gasaklah nak ckp lazy lady ke hape....
    Beb.....kalau tak basuh sebulan tu kira dah okay banget tu....mak rasanya dah berbulan bulan jugak tak basuh hihi... ada tu ha buh bawah pokok haha...Nak basuh sendiri memang mintak maaflah yer....tak minat.... kang tak pasal pasal kena basuh porch pulak....

    Okje boleh jer hantar basuh keta, bab ni pak Jilap tak kisah....yelah setakat mat mat bangla agaknya hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip..... jiran sebelah mana ada nyanyuk! Urat saraf kognitif je yang putus sikit! Hahaha...gi google, gi gogol apa ke bendannya tu! Mak kan sekarang ni rajin cari bahan berilmiah ^_^

      Kan... kereta mereka nak kilat. Kereta kita dibiarkan aje. Semua pun boleh. Malu muka Kak Ton ni tau sebab itulah Kak Ton pakai spek hitam masa driving. Kak Ton malu sangat, Mak!

      Saya kalau tak tahan, cakap juga kat HD nak pi cuci kereta minta Abang temankan. Takpun saya angkut both superheroes tapi HD ni sayang pulak kat wifenya bab-bab macam ni. Bab suruh hantar kerja tak pulak dipeduli. Pandai-pandailah pi kerja sendiri!

      Delete
  6. Mcm ni, kalo HD tak kasi u peri cuci keta kat carwash yg ada abg Bangla, u pegi shopping mall yang tempat parkingnya ada carwash. So, takyah tunggu. Pegi je shopping, juga takyah pening cari parking. Bila dah habis shopping, tadaaaa... keta dah siap cuci. Haa.. genius tak idea bermutu tinggi i ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ahlah, kenapa I tak terfikir. Tapikan I kalau bukan barang-barang 'kerana diriku begitu berharga' lebih RM10 pun I rasa mahal tau. Tak sanggup nak keluarkan duit dari dompet ^_^ Tapi ada satu lagi masalah dengan idea you yang bernilai tinggi ni - I susah nak jenjalan shopping sendirian sekarang sebab Abang dah cuti. Kalau tidak senang nak lenjan sementara tunggu Abang balik sekolah!

      Delete
  7. hahaha
    tu HD saje nak sakat tu..
    gurau senda la tu...
    sweet apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah tu gurau senda cari bahan nak gaduh, Lya....

      Delete
  8. sy seorang lagi yg tak pernah isi minyak sendiri.seumur hidup gitu..minyak nak habis je inform en suami,beliau yg akan pergi petrol station n isi minyak..malu pulak nak habaq sy tak reti nak isi minyak.muahaha..

    pasal cuci kereta pulak,sepanjang berkereta tak pernah rasanya basuh sendiri..sekali pun tak pernah basuih sendiri ok..semuanya hantar kedai..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungnya alahai, PK ni. Ni nak tanya, stesen minyak kenal tak ni? Yang mudahlah ya, logo minyak kenal tak? Hahaha....

      Untung orang ada suami tersayang. Takut suami dia tangan tu kena minyak. Yalah, nanti siapa nak masak sedap-sedap kat rumah kan....

      Saya masa muda belia memang rajin cuci kereta sendiri. Asal balik kerja awal je, tukar baju angkut baldi cuci kereta, kasi vacuum apa yang ada. La ni dah tak rajin dah. Kalau rajin, masak ler...kang dengan kereta HD sekali bibik ni yang kena cucikan!

      Delete
  9. oh gitu ceritanyer..mula konpius gakni nak cerita kereta ker pasal pam minyakni.. ha.. h.a.. tapi kita paham ni blog MD mesti ler cam gini... banyak benda nak ceritakan...
    akakni pulak suami lagi suka kalau rajin cuci kereta.. sebab akak gi kerja naik motorjer sebab dekat.. dan kereta yang akak pakaitu adalah kereta jalan2 kami .. kereta suami hanya gi kerja... jadi kalau akak cucikan kereta tu seronokler dia ...
    ish tak boleh tahanler kalau kereta esp yang dalamler mcm banyak habuk ker atau batu2 kecikker.. rasa tak selesa.. tu yang suka gak gi cuci kereta... nak basuh sendiri idakler kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah Cho kalau konpius sikit-sikit. Kalau konpius banyak tu memang sebab blog MD ler. Kalau terus tak faham, ahah itu ada masalah diri sendiri. Hahaha....

      Untunglah Cho pandai bawa 'mutubike' macam Adik Cute. Saya ni mutubike tak reti. Suami pun sama je kekdahnya, Cho....Bertabahlah kalau kereta dah hodoh sungguh rupa parasnya. Kena bertahan dengan segala tohmahan drivers lain. Huhuhu....

      Delete
  10. saya tak ada kereta sendiri, tak tahu nak komen apa kat sini =)
    cuma suami saya kalau kereta dia tu, dia basuh sendiri
    jarang nampak dia hantar kedai
    tu yang selalu dapat aje peluang aisyah dengan afif main air =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinlah tu suami YY. Kalau saya ni sekarang memang dah tak rajin nak basuh sendiri. HD ikut moodlah. Biasanya memang ke kedai juga. Lepas tu boleh lagi komplen kata tak bersih orang cucikan. Yalah, kalau tak bersih, pi lah cuci sendirikan!

      Delete
  11. Siapa yang suami dia tolong isi minyak dan tolong bawa ke car wash tu? Ai ngada ngada nya dia.. haha, padahal penuh kejelesan kat situ.

    Saya lagi, semua kena buat sdiri..mana ada lakiku nak tolong pun.. sekali sekala dia mengigau tu, tiga hari saya senyum lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita ni senasib, AN. Yang mengada-ngada nak suruh suami buatkan semua tu, siapa lagi kalau tak kawan kita si PK. Hahaha... Suami PK sayang kat dia sebab dia rajin masak untuk keluarga. Yang tak rajin macam saya ni, kenalah berdikari. Hahaha....

      Delete
  12. alahai siannya mommy.
    bercinta sungguh ye hd nk bawakkn kereta mommy pergi cuci.hihi

    cuci sndiri la mommy
    sambil nyanyi lagi saleem tu.. curlassss nnti ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak gaya kena lap-lap habuk ajelah Ciksu... Nasib baik sekarang ada 'mobile car wash'. Main panggil je minta tolong cuci luar kereta. RM6 sekali cuci. Takpalah janji hati senang tak mengharap HD lagi ^_^

      Delete
  13. kena Ajak abang dengan adik cuci depan rumah la jawab nya..boleh main air..mesti diaorang berdua suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, mereka ni suka aje asal dapat main air. Kalau Daddy pergi basuh kereta kat kedai pun bukan main lagi mereka happy nak ikut sama.

      Delete
  14. cuba try suruh hd cuci kereta . bila dia kata sibuk , ugut nak hantar cuci sendiri jam tu juga . tgk berkesan tak ... time musim hujan ni , ajak jer 2 heroes tu main sabun kat keta . pas tu biarlah hujan yg cuci ... ok tak ? ... heh heh . teringat semlm my jiran india , menantu yg keje dgn menantu yg dok umah perang mulut sambil menantu yg keje tu cuci keta wpun hujan turun mencurah2 . hahahaaa ... tu lah klu dok satu umah kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau HD kata tak bagi pergi maknanya tak bagilah. Takda kompromi dalam hal boleh tak boleh ni. Hahaha...

      Kalau balik kampung rajin juga HD cuci kereta sendiri. Kami ni dok atas langit ler, mana boleh nak cuci kereta sendiri. Panas terik oooiii....

      Delete

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Seram membacanya! Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni? Yang sebenarnya, tak tahulah hari...