Tuesday, December 30, 2014

Quill City Mall

Salam kawan-kawan!

Ya, betul! Ini semua entri autopublish sampailah I balik bekerja tahun hadapan *_* I tengah bercuti ni tapi I risau bangat ramai yang merindui kecomelan kepetahan I membebel dalam blog. Sure dunia alam maya tak meriah tanpa Kak Ton. Right? Right?

Ahah, tak mahu mengakulah tu! Lepas tu ada hati nak kata Kak Ton ni suka aje syok sendiri padahal kita orang tak hairan pun dia takda di alam maya!

Oh, Kak Ton tak sempat bersedih dengan kutukan itu sebab sekarang ni Kak Ton rasa macam Angelina Jolie tengah berlibur dengan Brad Pitt dan anak-anak! (Just bayangkan ajelah ya Angelina Jolie tengah kendung anak, pimpin anak disamping Brad Pitt macam selalu keluar dalam magazine gosip famous amos tu ~_^) Erkk... apa muntah-muntah? Dah tak payah susah-susah tulis komen guna he-ho kata nak muntah sebab itu dah biasa sangat Kak Ton dengar tau. Boringlah! Nanti Kak Ton delete komen tanpa publish baru tau *_*

Ni, I nak cerita pasal shopping mall baru buka di KL ~_~

Siapa dah sampai ke Quill City Mall, sila angkat tangan!

Aha.... 1, 2, 3, 4, 5 blahblahblah....Eh, tak sampai 10 orang pun! Tak tahu ke tempat ni kat mana?

Aha... marilah dengar cerita mengarut Kak Ton ^_^

Quill City Mall ni terletak di Jalan Sultan Ismail, berdekatan dengan Sheraton Imperial Hotel. Kalau nak peta silalah rajinkan jari jemari yang kertu itu check di sini *_* 

I sampai di sini sebelum Christmas ye. Jauh tu ambil 'penerbangan domestik' dari rumah nak ke Jalan Ampang dan terus ke Jalan Sultan Ismail ni tanpa transit di mana-mana....

Masa ke sini, Adik Cute bantai tidur nyenyak dalam kereta. Sebaik aje sampai, I pun pujuk-pujuk kejutkan Adik bangun. Tau apa perkataan pertama yang direngekkan bila I kejutkan?

Adik nak pigi Legoland! Mommy, dah sampai Legoland ke?

Sambil mendayu-dayu merengek! Alahai kesian superhero I ni. Bapaknya buat tak dengar jerk! Nyampah!

Besar juga shopping mall ni walaupun belum siap sepenuhnya. Banyak juga outlets yang dah buka. Parking pulak percuma kalau weekends. Sampai bila enggak taulah. Menurut kawan I yang dah sampai dulu, tak banyak pilihan di sini dan orang pun tak ramai tapi masa kami sekeluarga ke sini, quite ramai juga orang. Itulah, kalau nak ke mana-mana jangan asyik dengar kata orang je. Mesti sendiri terjah baru tahu luar dalam. Eh, apa statement kah ini? 


Kami takdalah nak mengelilingi Quill City Mall ni. Just berlegar kat LG dan G Floor aje. Tengok-tengok deko for Christmasnya! Paling I rasa seronok sebab ada Aeon. Aeon Supermarketnya mak datuk aih..... punyalah besar dan nampak classy sangat. Hiks!

Nampak tak mereka pakai baju sepasang macam kembar? Itu atas kehendak Adik Cute yang suka sangat tiru gaya Abang. Masa ni dah belikan dia 'JIN' baru *_*

Adik Cute of course dah lari panjat dada Daddydearie ye bila nampak Santa Claus ni. Kata Abang, Santa Claus tanya ' Are you celebrating Christmas?' (Abang jawab 'No'lah) lepas tu tanya lagi 'Do you want to take photo with me?' (Abang jawab 'Yes' lah) Dapatlah lolipop satu lepas tu *_*


Suka tau I dok berlama-lama dalam Aeon supermarket tu. I ingat nak ambil troli tapi sudah kena sound dengan bapaknya. Apa kes nak beli kat sini pulak kalau belakang rumah pun kita ada sebesar-besar Aeon jugak! Maka, I pejam cuci mata je, mengekor belakang Hubbydearie dan anak-anak.... Tertelan-telan air liur I tau sambil jenjalan cuci mata tu....



Nampak tak macam adik-beradik? Seluar JIN Adik tu baru beli. Nak three quarters punya macam Abang katanya....

Okey, itu ajelah nak cerita ~_^

Pendek tak entri autopublish Kak Ton ni? Lenkali boleh buat ginilah kalau nak tulis entri super pendek bak kata Dik Sal tu ~_^ 

* Maaflah jika tiada entri berkaitan hal ehwal semasa lebih-lebih lagi kisah yang menyedihkan seperti banjir di Pantai Timur mahupun kehilangan pesawat Air Asia Indonesia. Sememangnya hati ini tak gemar berbicara kisah yang menyedihkan di dalam blog tapi bukan bermakna MD ni tak prihatin langsung. Rambut kita mungkin sama hitam tapi hati kita berbeza maka pemikiran kita juga jauh berbeza. Moga masa yang sukar ini akan segera berlalu.  

* * Sesi persekolahan 2015 bermula seminggu lewat iaitu pada 12hb Jan, 2015. Abang sungguh gembira dapat extra seminggu 'berlibur' di depan komputer nampaknya! I pulak terpaksa membatalkan cuti pada 5hb dan 6hb Jan dan ditukar kepada 12hb dan 13hb. Anak Kak Ton naik sekolah, Kak Ton pun nak pergi sekolah juga ~_^










36 comments:

  1. Amboi, patut tersedak-sedak pagi ni, ada orang nyebut rupanya..hehe.ni pun dikira pendek ye. Adik nape tak tangkap gambar ngan Santa Claus? takut ek...lawa Jin baru.

    yang Mummy dah kenapa asal nampak Aeon je nak tarik troli.adoi la..hehehe.nasib baik HD guna kuasa veto

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inikan entri superpendek akak tiru definisi Sal lah nih!

      Adik macam biasalah memang takut bila nampak benda gini gaya. Mula-mula aje. Lepas tu kembali melenjan seperti sedia kala!

      Akak ada penyakit alergi dengan grocery shopping, Sal *_*

      Delete
    2. betullah sal
      camni panjang pun dia kata pendek
      tapi bukan ko pun sama ke YY...hehe

      Delete
    3. Sebab itulah YY, si Sal ni tak berani nak komen panjang lebar pasal kependekan entri ni. Takut dia nak menjawab lebih-lebih *_*

      Eh, bukan ke cik puan wartawan pun sama je kekdahnya?

      Delete
  2. tak sampai lagi sana. heeee. boleh lah terjah lepas ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat boleh kerana tempat ni tak secrowded macam IOI City Mall yang baru buka di Putrajaya tu!

      Delete
  3. Pernah lalu jer tapi tak pernah masuk lagi quill city mall nih.

    TU lah. Kena tikar balik cuti nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I bab lalu-lalang dah banyak kali tapi tak teringin nak singgah. Memandangkan kita dah khaskan minggu yang satu ini untuk melawat shopping mall, haruslah singgah juga. First time biasanya memang jalan tengok-tengok je tapi next time kalau datang lagi, memang tak 'menang' tangan ler....

      Delete
  4. Kakcik adalah lalu lalang kat Quill tu, tapi singgah belum lagi.

    Kakcik masih nak sebut tempat tu sebagai Bandar Wawasan kerana setahu kakcik itulah nama asalnya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya ke Kakcik? Dikenali sebagai Bandar Wawasan sebelum bertukar nama ke Quill City Mall ya? Barulah tahu...

      Delete
  5. tak pernah sampai lagi kat Quill City Mall tu..
    Moga urusan dipermudahkanNYA bagi mereka yang terlibat dengan banjir.
    Ada extra seminggu lagi untuk melengkapkan kelengkapan sekolah anak2 bagi yang belum beli lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah nasib baik ke tidak dapat extra seminggu ni. Bila dengar je rasa macam nak sambung cuti tapi memandangkan baru awal tahun takkanlah nak menghabiskan cuti cepat sangat!

      Delete
  6. gula2 besar..kalau la Aisyah saya nampak..fengsan nak angkut bawak balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kalau dah pengsan lagilah senang nak angkut balik, Mar! Asal jangan emaknya yang pengsan sudahlah. Itu memang parah sikit *_*

      Delete
  7. hahahah...suka pulak tengok diaorang pakai baju sama..baru la adik dan abang namanya..hehhe..nampaknya abang dah jadi ikon fesyen untuk adik la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak sangat ikut idolanya, saya bagilah peluang mereka pakai uniform!

      Delete
  8. amboi pantang je ada mall baru bukak,tak sah klu MD tak jejak kesana..suka tgok abang adik berboria pakai baju sama.lepas ni makin byklah koleksi boria sbb adik dah jadikan abang sebagai mentor dalam berpakaian.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni brand ambassador, PK walaupun tak da siapa yang mengiktirafnya. Saya iktiraf sendirilah ya!

      Rasanya lepas ni memang akan banyaklah baju boria gaya gini. Dah si Adik jadikan Abang sebagai ikon fesyennyakan!

      Delete
  9. Rajin jenjalan... Happy time with family ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab macam ni sayalah yang paling suka *_*

      Delete
  10. amboiii seronoknya cuti2 yer. boleh lah berjalan sakan nnti...
    ok.. tempat ni tak sampai lagi pun... ater jauh pd org yg duduk Shah Alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada aje Lyn kat KL ni. Bukan ke mana pun. Semuanya day trip saja. Hahaha... kenapa akak rasa Shah Alam dengan KL tu macam dekat je. Macam buka je pintu rumah dah nampak Shah Alam *_*

      Delete
  11. Ohhh.... cuti-cuti lagilah ni ye:)
    Bila lagi nak gembirakan hero-hero comel tu kalau tak masa cuti sekolah ini kan. Kita beruntung tak kena banjir. Masih boleh cuci-cuti mata di shopping complex. Tambah lagi cuti sekolah sambung lagi seminggu peluang anak-anak nak menambah lagilah bila jalan ke shopping mall macam ni. Mak-pak sedia ajelah fulusnya.

    Adik nampak comel pakai sama macam abang. "JIN" yg dia nak pun dah dapat apa lagi happylah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah cuti lagi ni kak sebab itulah tak blogwalking. Tapi blog tetap tidak dilupai. Kita autopublish semualah. Tengah-tengah malam saya buat kerja tau *_*

      Mulai tahun ni akan ada pakaian boria macam ni. Dia suka pakai JIN tapi kalau Abang tak pakai tetiba dia pun nak pakai slacks aje!

      Delete
  12. selalunya begitulah . kena pergi sendiri baru tau keadaan sebenar . nyesal lak hari tu tak amik gamba pokok krismas . klu x blh tayang kat blog ... heh heh . dah agak dah ambik cuti pasal sekolah . adik cute dah masok sekolah lah ni kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dengar cakap orang sesaja memang tak ke manalah. Itu tak best, ini tak elok. Makanya duduk rumah adalah perkara paling best dalam dunia!

      Hahaha...kan dah rugi! Belajarlah daripada yang arif. Masuk shopping mall je terus buat satu entri!

      Nope, tahun ni tak hantar Adik Cute ke sekolah. Mulanya ingat nak hantar tapi dibatalkan di saat-saat akhir tahun. 5 tahun nantilah kita hantar Adik ke Smart Readers. Dok belajar rajin-rajin sampai pening kepala. La ni bagi dia main puas-puas dan berborak dengan Mommy je kat rumah!

      Delete
  13. wah, kak ton pandai juga buat entry autopublish rupanya...hehe
    bukan aritu kata tak suka ke, pandai cover line ye
    tapi betul juga, kalau tak sengih seseorang dekat blog ni memang tak sah

    anyway tak penah dengar nama pun apatah lagi sampai kak ton wei
    rasanya memang tak akan sampailah
    rajin juga HB nak melayan jejauh gitu, kalau MyChintaHati memang tak akan lah

    betullah tak tulis dekat blog, bukan bermakna tak peduli dak?
    tapi tu ada selit juga, oraitlah tu kiranya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak YY (hahaha!),

      Kak Ton tak suka sebenarnya autopublish ni tapi sebab Kak Ton sibuk melenjan dan berehat dengan anak-anak, takda masa nak duduk bertafakur depan komputer :) Kang kalau tak tulis, ada yang rindu pulak. Ada yang tak boleh senyum dan gelak sorang-sorang selama seminggu. Kesian pulak Kak Ton rasa ^_^

      Ini dekat dengan Jalan TAR yang masuk mimpi Kak Ton tu, YY. Simpang nak ke Chow Kit dah...

      Delete
  14. KA pun kena ambil cuti byk ler awal januari semua atas urusan persekolahan anak2... sebab semua lain2 skool kan gitulah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita, KA. Memang kerja menghabiskan cuti di awal tahun jer kerjanya. Saya ni anak dah okey dah pun. Yalah dah masuk Tahun 3 kan. Mommynya aje yang lorat. Semua nak tengok sendiri!

      Delete
  15. Dah tentulah mak tak pernah sampai mall ni....area KL lagilah....
    Haha.....adik ni mmg suka jer meniru gaya abang yeh....Sapalah lagi nak ditiru, kalau bukan abgkan adik cute?....

    Dulu masa SA kecik, kita pun suka belikan seluar tiga suku ni....nampak kemas.....

    Hihi ....kalau dah mmg ada sawan troli, kat mana mana pun rasa nak tolak troli yek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak memang kena pimpin tangan kalau nak jenjalan kat KL ni. Takut sesat. Huhuhu.... Lagipun Mak memang suka jalan berpimpin tangan dengan Sang Arjunakan :)

      Yalah, itu aje Abang yang dia ada. Itulah Idol. Semua pun kalau boleh nak ditiru. Pening juga kadang-kadang!

      Fesyen seluar Abang ni memang takda choicelah, Mak. Tiga suku aje yang sesuai. Sebenarnya seluar tu untuk budak 12 tahun ke atas. Tiba kat Abang dah jadi tiga suku terus :)

      Mak ni, kalau dah tau tu senyap-senyap ajelah. Jatuh saham Kak Ton bila orang tahu Kak Ton ada sawan troli tau *_*

      Delete
    2. Haha ... .juling bijik mata mak tau...scroll up down nak baca komen kak Ton balik....hihi...
      Opss....malu yeh ada sawan troli....alah apa nak malunya....ok apa, bukannya bawak troli kosong pun haha

      Delete
    3. Alahai, Mak ni. Kak Ton kan nak jadi super perfecto gitu. Kalau orang tahu Kak Ton ada sawan troli, jatuhlah saham selebriti Kak Ton. Hehehe....

      Delete
  16. nampak sangat akak tak tau.. nak buat camner... tapi macam bestjer...
    tapi mun dah IOI City Mall yang sepelaung dari rumah tak sampai lagi inikan ke sini yerk... Mid Valley juga tak jauh dari rumahpun dah bertahun2 tak sampai.. isyh bio betoi...
    Abang memng berani.. adik ha..ha.. mulut banyak yerk.. tapi lari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cho, bercakap pasal MV ni saya pun lupa bila kali terakhir ke sana. Kalau dulu, seawal pukul 8 pagi kami dah sampai nak ke Aeon Big. Orang baru nak masuk, kami pukul 11 pagi dah sibuk nak balik rumah :) Sekarang ni banyak sangat shopping malls sampai tak tahu mana nak terjah dulu. Tidur kat rumah lagi best sebenarnya. Hahahah...

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...