Monday, March 9, 2015

Alahai kawan-kawan ni....

Salam Isnin kawan-kawan!

Aduhai.... (Belum apa-apa dah mengeluh panjang!)

Okey, I bukan mengeluh tapi tak tahan nak gelak ni! I ni memanglah ala-ala  John Grisham kekdahnya kalau suruh menulis panjang berjela ni. Tapi itulah, bila dah panjang sangat menulis, orang yang membaca pun jadi pening. Puas agaknya dok fikir apa motif akak selebriti sorang ni nak habaq kat semua 'readers' nya ~_^

Meh, nak bagi tau sikit! Kalau rajinlah nak berendam dalam kolah 'demi mengekalkan air mutlak' katanya,  pergilah dok baca segala entri dalam my blog ni. Mana pernah I  tulis ada motif, PK.... Memang I tak guna short cuts langsung okey! Walau bercorner baring sekalipun, tetap kugagahi menulis. Makanya haruslah you all pun gagah membacanya walaupun dah kering gusi dok tak reti tutup mulut ~ sama ada gelihati atau pun tak faham apa-apa pun!

I kan kalau dah start mengarang 'novel' memang baru je tulis ayat pertama, idea untuk perenggan keempat dah mai. Baru tulis perenggan kedua, tetiba dalam kepala dah ada mukadimah cerita lain. So, nak buat macamana? Haruslah semuanya ditintakan, right? Eh, betul ke ayat ni? Bantai jelah....
 
Entri sebelum ni memang bukan tentang imbauan kenangan silam masa dapat result SPM. Itu dah duploh tahun  sudah. Of course I masih ingat zaman-zaman baca komik Doraemon tu tapi malaslah nak mengimbau kenangan terindah dan mengusik jiwa. Nanti kang nak cerita pasal pergi ambil result SPM sampai masuk ceritera macamana pi dating kat Tasik Y dengan boyfriend cinta monyet. Ah, sudah! Itu lagilah tak siapa yang dapat memahami kalau Kak Ton start menulis yang indah-indah! Marah pulak kang makcik, tengah teruja nak  tahu result SPM MD tetiba tau-tau dah sampai kat Tasik Y, dok bertentang mata sambil tukar-tukar keychain buat ingatan bila masing-masing menyambung pelajaran entah di mana kononnya ^_^

Tapi, tapi, tapi.... bab cinta monyet ni memang ramai suka membaca! Tak kiralah anak dara ke, bekas anak dara ke, mak budak ke, semua pun suka. Silap haribulan siap tanya bila sambungan Part II, Part III, Part IV dan seterusnya! Betul kan.... baik ngaku ~_^ 

Nak tahu juga ke result SPM MD ni macamana gayanya? Alahai.... malaslah nak bangga-bangga diri ni tapi memang tak nampak huruf lain selain A. Hahaha.... (Dalam  pada tak nak membangga diri tu sempat lagi dia nih, lepuk kang!)

By the way, I dulu masa kat Johor belajar sekolah agama sampai sekolah khas, okey! Sebab masa muda I tak alim mana, makanya I takdalah terniat nak jadi ustazah. Jahat sungguh I ni tau dulu-dulu. Nasib baik sempat kembali ke jalan yang benar ~_^

Sekolah agama di Johor dulu memang the best. I masuk sekolah agama lambat. Sekolah kebangsaan tahun 2 baru I masuk sekolah agama. Apa punca I tak tahulah. Memori yang paling penting ialah kerana I ni cemerlang, terbilang, gemilang, siap langkau kelas lagi. Tak rasa sekolah agama tahun 2 terus lompat bintang tinggi-tinggi ustaz masukkan ke tahun 3 terus! Maklumlah calon pelajar pilihan ustaz kononnya. Kalau  time exam tu, ustaz siap suruh letak buku sebelah meja (suruh menirulah tu) tapi I ni bagus, I tak meniru. I ni kalau kawan-kawan tanya jawapan, I tak bagi tau tapi I siap beritahu lagi jawapan ada pada mukasurat berapa dalam buku yang ustaz suruh letak atas meja tu ~_^ Hebat tak Kak Ton?

Arghhh... sudah! Melampau-lampau pulak dia ni bongkak hari ni! Padahal skrip cerita tu dah 3 dekad lalu lamanya. Okey, tutup buku lama marilah kita kembali merendah diri! Hahaha....

Silalah maafkan keceluparan Kak Ton yang tetiba rasa nak bangga diri siap tulis mendabik dada lagi. Kak Ton ni memang nak kena lastik tau ~_^

Aha, jangan terkejut pulak bila kita nak ke 'corner baring' yang berikutnya .... Buat geng meroyan, 'sobenear' telah berjaya I poskan. I sebenarnya konpius sikit, barangnya kecil je tapi I guna plastik prabayar RM6 macam tak berapa betul jerk kekdahnya. Yalah, ginilah gaya orang 'pandai' masuk pejabat pos setahun sekali ~_^ Lagi-lagi bila nampak abang tak abang, adik tak adik yang jaga kaunter. Terus kelu lidah  tak tahu apa soalan nak tanya dalam kepala!

Harapnya pada yang bakal menerima sobenear, senyum sokmolah masa koyakkan plastik tu walaupun sobenear itu you all tak suka ya ~_^ Oh, nak beritahu juga buat jiran sebelah I dan bakal besan. Hadiah kome memang ada lagi dalam simpanan! Kah3x....

Next trip nanti I poskan okey. Ada masalah teknikal dalaman beg shopping I masa I pi ke pejabat pos tempohari. Makanya tertunggaklah penghantaran buat teman dua orang ni. Oh, ya... si Mar Mansor and Lyafrina pun manalah alamatnya ni? Macamana nak hantar sobenear dah alamat I tak tahu? Kang I buat kerja gila I pi hantar ke alamat rumah I sendiri kang *_*

Okey, haus pulak rasa tekak ni walaupun jari jemari yang sibuk menaip. Kak Ton korbankan masa makan tengahari demi sebuah entri. Entah orang baca ke tidak, tak kisahlah sebab Kak Ton memang level perahsantan hebat dalam diri ~_^

P.S. Macam biasa, yang sebenarnya tadi tulis tajuk lain tapi tetiba baru tekan alphabet yang pertama, idea lain pulak yang keluar. Maka hadamkanlah dulu entri ni. Lenkali kita baca kisah lain ya ~_^
 

 

 



 

 


36 comments:

  1. I baca pun jadi pusing2 nak membayangkan.. kucar kacir otak jadinya... ni nak kembalikan sel2 otak ke saluran yang betul sat. tadi dok baca entri ni dia dok kona baring, kona cecah lutut... kona tak lepas simpang bagai harus jadi bersimpul mati bagai.. apapun tahniah yg bertuah dapat hadiah dari MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... sambung gelak balik!

      Nasib baik lepas kona baring, kona cecah lutut, kona tak lepas simpang akhirnya jumpa juga salah satu motif entri ni.

      By the way, baik-baik kona jangan sampai silap kona. Berhabuk pulak blog berhantu tu nanti dah tuanpunyablog tersilap kona, tersimpul urat bagai ^_^

      Delete
  2. hahaha dok gelak2 sy baca dari mula sampai habis.tak habis2 tau membongkakkan diri..jangan risau kita ni sama je kekdahnya..suka memuji diri sendiri..tahap perasan dah tinggi nak buat lagu mana lagi..

    MD patut buat. online telenovela sbb meroyan sangat menaip.untung2 ada publisher nak bukukan..pastu ada penerbit nak jadi kan filem cerita kak ton..kan kaya tu!boleh shashare royalty nanti...huhu

    takpa2 kita tunggu dengan sabar bila pun MD nak poskan hadiah kita sambil berharap akan ada lagi add on dalam sampul tu.muahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa... kalau saya tak beritahu, macamana orang nak tahu saya bongkak, betul tak? Hahaha....

      Maklumlah dah terlanjur ada blog, kita simpan semua dalam blog. Nak bongkak ke, nak nangis ke, nak gelak besar ke, semua kita letak kat blog. Senang gitu *_*

      Saya tengah terfikir ni, kalau saya buat tak dapat sambutan, dah merajuk pulak hati ni. Mahu bersumpah-seranah tak mahu tulis novel/skrip telenovela lagi. Susah pulak peminat-peminat tegar saya nanti. Hahaha!

      Amboi, bab royalti jerk nak share. Bab perah otak tulis kisah huhahuha nak bagi popular, kita ambil sorang eh.... Melampau ni PK walaupun katanya ada hati nak berbesan. Pangkah terus! Hahaha....

      Errr...ada ke saya tulis kat mana-mana nak top up sobenear sebab itulah tak hantar lagi awak punya? Ada ke? Ada ke? Keh3x....

      Delete
  3. hai sisssssssss....

    rinduuuu sangat nak baca citer u.... baca2 terus pening sat... ye lah pusing sana sini situ kannnn hahahahhaha.... tetap tetap baca.... kalo i buka blog tak jengah blog u memang tak sah hidup ku....bior pening i tak kisah... i loike *wink*

    Taking cares tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dear *_*

      Susah betul nak nampak you kat alam maya sekarang ni. Tenggelam lama baru timbul sekali-sekala tau *_* Thankslah sis walaupun sentiasa pening bila masuk sini, tetap juga nak masuk tu... Lenkali kalau datang silalah bawa minyak kapal barang sekarton dua ya, barulah hilang pening-pening tu. Barulah boleh faham apa kebendanya yang I nak meroyan terkinja-kinja kat sini ~_^

      Delete
  4. Hebat sungguh MD ni ye.. terus langkau kelas .. naik kelas tiga.. pastu boleh ingat jawapan muka surat brpa dalam buku tu ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu-dulu memang hebat tapi sekarang dah berkarat otak, banyak sangat meroyan bukan-bukan. Hahaha...

      Tapi serius tak tipu, memang saya hafal mukasurat setiap jawapan untuk soalan. Sampailah Darjah 6 gitu *_*

      Delete
  5. sangat bongkak tau entry ni..mesti kak Ton menaip sambil panjang2 kan leher dengan gaya angkuh walau tak de siapa yang nampak..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... makcik ni... semua pun salah. Kak Ton bongkak sikit salah. Kak Ton low profile pun salah. Tak tahulah Kak Ton nak buat apa sekarang ni tau *_*

      Kalau tak beritahu siapa yang tahu saya bongkak? Takdakan...itulah sebabnya kena beritahu juga dalam blog. MD ni bukan perfect mana pun. Banyak juga hitam dalam hati. Kah3x.

      Delete
  6. baca entry akak ni kena baca ulang balik. tkut tertinggal perenggan plak, sbb nya semput baca entry akak yg pjg ni. tapi best wlupun corner baring sana sini.. hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulahkan, Lyn. Kira memang tabahlah korang semua. Respek bangat. Kalau akak pun orang tulis cam ni mahu nak pengsan mengkhatamkannya. Hahaha....

      Delete
  7. Betul tu, kita ni, org Johor..selalunya masuk sekolah agama tu lewat la setahun atau dua tahun dari sekolah kebangsaan...Macam saya, dah darjah 3 sek kebangsaan, baru masuk darjah satu sekolah agama..

    Penyudahnya, lepas UPSR, saya masuk asrama...so, sekolah agama setakat darjah 4 je...hahahaha..Kalau masuk darjah khas tu mmg boleh jadi ustaz/ ustazah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, bestkan sekolah agama kat Johor. Tak macam sekolah di KL ni. Belajar pun macam-macam walaupun baru darjah 4 jerk. Teringat lagi kitab tebal tu. Pengsan dok baca tapi tak faham-faham susunan ayatnya *_*

      Saya sempat habiskan sekolah agama sebab masuk asrama lepas Tingkatan 3.

      Delete
  8. entry kak MD ni kena baca betul-betul, sebab macam naik roller coaster kekdahnya.kejap ke depan tetibe terjunam..hahaha.

    Abang tak abang, adik tak adik tu acane kak?yang sampai boleh terkelu seribu bahasa Rusia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... bab tiba-tiba terjunam tu yang bahaya sebab ramai tak faham mengapa mereka terjunam tiba-tiba? Erk, faham tak Sal apa akak nak cakap ni? Reply komen pun orang tak faham, memang dahsyatlah akak ni kalau tulis novel cintakan....berliku-liku jalannya *_*

      Itu maksudnya, muda tidak, tua pun tidak...Hahaha!

      Delete
  9. assalam mommy
    lama x mai singgah meroyan di sini
    sihat ?

    dah tahu dah tapi teruskan aje membacanya..klau tak tak kan dapat tahu apa isinya..

    in shaa Alah nanti abg dan adik pon bakal ikut jejak langkah mommy ;)
    mesti la bangga mommy spm sekali je seumur hidup..

    okr oke nanti nak check peti surat. hihi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, Ciksu. Sihat wal afiat. Akak pun lama tak singgah ke sana. Sibuk sangat meroyan Ciksu sampai tak habis-habis blogwalking *_* Nanti bila sempat akak terjah balik ya ^_^

      Delete
  10. assalam...hai kak ton, u mmg hebat.bukan setakat blaja tggi smpai djh khas, tulis skrip telenovela pun champion! hehe
    menangis john grisham kalo bc story u ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...I memang hebat luar dalam. Erkk.... *_*

      Kalau I niat nak jadi novelist, memang bukan setakat John Grisham, Sidney Sheldon semua tu memang menangis buku tak laku tau tak! I ni semua genre pun boleh tulis. Kah3x.

      Delete
  11. terbaik kak result spm semuaa nampak A. hehehe. nanti bubbly abang dengan adik mesti ikut jejak mommy dia ni. aminnn :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang nak bongkak sikit tu. Sikit jerk tak banyak. Hahaha....

      Insya Allah, moga gene yang itu mereka ikut 100%. Aminnnn!

      Delete
  12. Ni first time masuk membaca kat blog ni rasanye.. dah baca sampai perenggan ke3, patah balik lagi ke atas.. baca ke bawah pastu keatas skit lagi.. hahaa.. memang betul kena hadamkan betul2.. salam kenal MD :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... kalau ke sini kena sediakan air satu jug, biskut Marie satu pinggan. Baca pun kena tekun. Kalau multitasking, memang tak faham cerita tau. Hahaha....

      Salam kenal, Nurul. Terima kasih sudi singgah!

      Delete
  13. Replies
    1. Oh.... tak jauh terbangnya! Dari rumah jiran sebelah aje rupanya *_*

      Delete
  14. Untung lah sapa yg dapat sobenear dari kak ton ni ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 orang je baru dapat walaupun tabur janji sejak akhir Dis lepas *_* Lagi 2 tetiba surat cinta hilang. 2 orang lagi tak bagi response pulak nak alamat ni....

      Delete
  15. Semalam dah datang tapi tak sempat habis, air kolah mak jadi separuh kolah sebab mak terjun air kolah pun surut..... gitulah kalau dugung yg terjun hihi.....

    Betul betul..... ingat lagi sekolah Agama dulu kalau pereksa boleh meniru hihi....senang ek tak payah baca, tak stress weyh!
    Mak ok jer, dah immune dah dengan entri novel dan geng bongkak ni, kan dah lama katanya berjiran dengan orang bersawan cenggini kan hihi.... rasa janggal pulak kalau geng tetiba jadi baik!

    Eleh sajalah kan nak jumpa mak tu, konon masalah envelope lah apa....Sebenarnya sajakn....nak bagi sobener tu by hand... Macam tak tau.... Jom kita jumpa kat Aeon BMC. Kalau jumpa time pak Jilap kerja lagi best senang sikit nak melahai hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tau pun susah nak kekalkan air mutlak, ada hati lagi tu *_*

      Bestkan ustaz bagi tiru. Tapi sayakan dulu rasa macam student cemerlang (dulupun dah sawan sebenarnya jiran Mak ni tau...) so malu pulak nak buka buku atas meja tu. So, senang cerita kita hafal je jawapan tak pun mukasurat di mana jawapan berada. Serius cleverkan kita, Mak ..... *_*

      Nak buat macamana hidup berjiran haruslah bertoleransi. Dah tau jiran Mak macam ni perangai, Mak kenalah ikut rentak. Jangan ngumpat bila belum sampai time. Hahaha...

      Kan dah kata tak mahulah pi Aeon BMC tu, tak bestlah. Nanti-nantilah kita pi mapley. Azam tahun depan ya , Mak *_*

      Mak ni kalau Pakjilap kerja, Kakjilap eh bukan Kak Ton pun kerjalahkan....

      Delete
  16. wah.. ada yang dapat souvenior.. best tu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, katanya ada yang dah sampai. Lega. Dah dua bulan lebih tergendala penghantarannya *_*

      Delete
  17. Darjah dua? Haha LM lagi lambat. Darjah 4 baru masuk sek agama. Pastu rasa eh tuanya aku! Yg lain muda belaka. Ye lah xde geng sbb duk kg jauh gak nk g sek kat kaw lain masa tu. tapi bila darjah lhas kat bandar jmp kwn x kenal terus berhenti, busy pun ye nk pmr masa tu. form 4 baru ambik
    Khas . Pastu ketagih.. Ops bukan, sbb bahasa arab x cun maka ketagih nk ambik
    Khas lagi sekali( giler punya kerja)..form 5 gigih ambik lagi. Yeayy bangga dgn result la konon.. Tp ngajar sek agama kejap je pun sampai ada maisarah je pastu bila dpt keje gomen terus berhenti. Tp gunalah jugak sijil khas tu kekononnya. Ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, kawan-kawan masuk sekolah agama masa Darjah 1 lagi. Nasib baik saya lompat kelas di sekolah agama so seiringlah dengan sekolah kebangsaan akhirnya. Saya dulu belajar khas tapi tak pernah terfikir nak jadi ustazah. Yalah masa tu perangai pun tak baik mana, jahat pun tidak. Budak-budak kan.... Wah, kira LM ni gigih juga nak habiskan sekolah khas ya. Kalau sayalah, yang lepas jangan dikenang. Hahaha...

      Delete
  18. bakal besan tu ditujukan kepada daku ke orang lain
    confuse sebab MD banyak sangat bakal besan...hehe
    yang saya terima tu hadiah tuk apa plak tu
    bukan geng meroyan ke. ke lain?

    yang penting suka sangat kak ton wei!
    lappp u sooo much. nak pakai sayang tu! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppsss... itu bakal besan yang satu lagi! Hahaha...

      Kan dah kata anak lelaki kita dua orang makanya bakal besan boleh capai maksimum 8 orang tau. Kah3x.... Habis-habislah lari semua bakal besan yang ada macam ni! Siang-siang mak mertua kata anak dia boleh amalkan poligami! Masak!

      Yalah, yang saya hantar tu untuk geng meroyanlah. Kalau tidak tak akan ada lampiran rasmi surat cinta pulak. Saya tak main hantar surat cinta pada orang tak kenal tau!

      Laa... pakailah. Kalau tidak expired nanti macamana? Jangan jadi seperti saya *_*

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...