Thursday, March 12, 2015

I'm back *_*

Salam kawan-kawan!


Alalala.... kesiannya dia ni! Macamlah ada orang nak tahu dia pi mana! Biasalah bila jadi blogger-perasan-tegar ni, bila hilang dari alam maya waima 1 jam je, mulalah terasa-rasa macam ada yang merindui. Padahal tak sempat pun kawan-kawan nak perasan ke mana menghilangnya dia.... ~_^

Bebelan 1
(Sekarang kena tulis macam ni takut ramai yang tetiba pitam bila I corner baring tukar topik mengejut, terasa macam nak terjunam jatuh dari roller coaster jerk ya ... ~_^)

Minggu ni entah kenapa tetiba macam kalut pulak di pejabat. Bertimbun-timbun kerja tapi tetap juga teringatkan blog 8 jam sehari (waktu bekerja je...) Rasa macam tak syok kalau tak menulis entri hari-hari. Ikutkan hati, memang nak tulis 18 entri panjang berjela sehari tapi kesian pulak kat kawan-kawan yang datang. Setakat I nak menulis, no problemo. Enteng ^_^ (Hah, bongkak lagi Kak Ton, bongkaklah...ada kang yang tertonggeng in public sekali lagi ni bila kawan-kawan start mengumpat keangkuhan dia ni....) 

Eh, lupa nak update! Kesibukan ini disebabkan oleh 'keberangkatan pulang' my two bosses dan kehadiran bos baru ~ seorang wanita kecil molek nampak gaya memang boleh ngap hidup hidup ni.
My new lady boss tengah mencuba sedaya upaya menyesuaikan diri dengan cuaca panas dan working style di Malaysia ni. Harapnya dia kekal 'low profile' sampai tamat perkhidmatan selama 2 tahun. Takut pulak tetiba lepas 3 bulan si Jepun ni start menunjukkan gigi taringnya yang tajam bak singa betina tu ~_^
I okey je.... I kan pelakon/penulis skrip/pengarah sinetron! Senang bah nak berubah-ubah watak ikut keadaan ni ~_^
Ni, hari ni... I lambat keluar entri sebab baru je balik dari Putrajaya, right before lunch time tau! Pergh.... berpeluh ketiak walaupun dah sembur 18 jenis perfume antarabangsa berjenama lagi! Bukan sebab cuaca panas, tapi hati I ni yang panas....
Ni nak tanya.... siapalah yang bernasib malang kerja kat Imigresen putarjaya Putrajaya tu? I nak buat amukan ablasalah! (Eh, ni patutnya bebelan 2 kalau ikutkan motif entri kan!)
Dua purnama sebelum bos nak balik, I dah calling-calling imigresen tanya dokumen yang perlu  untuk memohon pas khas. Yalah, bos I ni pun satu! Walaupun tak berapa nak suka dok Malaysia, sibuk tak nak balik sebelum visanya tamat. Makanya I terpaksalah berhempas-pulas sampai basah-basah ketiak buat kerja lebih masa tau!
Bercakap dengan orang imigresen ni kalau tersilap cara, memang nahaslah kome *_* (Maaflah kalau ada antara kawan-kawan yang kerja di sana ya! Silalah beri I contact number bolehlah kita bergosip lebih masa, nanti kalau I ke sana, boleh pekena nasi beriani barang sedulang dua, I belanja *_*) 

Makanya, hari Isnin lepas I calledlah imigresen, nak double confirm dokumen sekali lagi. Semalam pun I called lagi nak buat confirmation. Tak mahulah dah lenggang-lenggang melangkah ke imigresen tetiba kena balik pejabat dengan tangan berpeluh *_*

Alright, alright! Semua dah okey. I pun dengan lega hati siapkan semua dokumen semalam. Checked, checked, checked, and checked! Puas hatilah kiranya ni. Hari ni pun sebelum bertolak, check lagi dokumen sampai nak muntah rasanya!

Sampai je kat imigresen, bila staff tu buka sampul dan tengok dokumen tetiba je dia kata ada satu surat tak ada! I pun tanyalah, surat apa lagi? Dia kata surat dari Wisma Putra berserta cop mohor maharaja Jepun .... Oh, no.... I pun keluarkan kertas (taip guna komputer lagi...) segala perbualan dengan imigresen, dokumen yang dikehendaki, nama staff imigresen, tarikh, sampaikan masa I call tu pun ada tercatit kat situ. Tetap juga staff ni nakkan surat dari Wisma Putra. Kalau tidak, susah nanti nak proses permohonan visa my new boss sebab tak tahu predecessornya dah blah balik Jepun ke tidak!

Dahlah I tumpang driver pejabat. Driver ke hulu bendul dan I pulak ke hilir. Dek kerana penat bertikam lidah tapi tak menang, makanya I duduklah meratap nasib kat tepi Wisma Ikhlas tu ~_^

Bila driver selesai tugasnya, terus datang ambil I bawa ke Wisma Putra. Unfortunately, my contact di WP pulak takda hari ni, lagilah susah nak minta bantuan! Sampai pun dah dekat pukul 12 tengahari! Makanya dengan berat hati terpaksa  tinggalkan dokumen dan pulang ke pangkal Jalan Tun Razak ke pejabat. Tidaklah tangan kosong jerk sebab dapat juga hantar dokumen tapi hati sakitlah sebabnya esok sesudah Subuh kena immediately cari my contact tu dan melutut kat dia minta tolong siapkan pas khas tu by tomorrow. My bos nak ucap byebye pukul 4.30 petang esok. Kalau tak siap, nayalah I nanti.... Member dah takmo datang pejabat lagi lepas hari Jumaat. Nak duduk kat Malaysia as a tourist je sampai kapalterbang JAL datang menjemput pulang ke Jepun on March 17 next week!

Oh, I ni kalau sebut pasal imigresen, memang hati kembang kuncup kembang kuncup je feelingnya tau!

Bebelan 2

Alhamdulillah, sobenear (macamana sebut murid-murid? S.O.U.V.E.N.I.R.) yang I hantar untuk Geng Meroyan Level II (macam main game pulak dah....) sudah pun sampai ke tangan penerima. Harapnya pada siapa yang belum buat entri memuja-muji Kak Ton tu silalah buat cepat-cepat sebelum Kak Ton kecikkkkkk hati nanti. Hahaha....
Okey, itu auta! I tak kisah pun kalau you all nak terima senyap-senyap tanpa hebahan. Kak Ton bukan gila glamor macam Kak Bedah. Lagipun Kak Ton takda produk pelangsing badan mahupun pengupas kulit jadi putih melepak macam Kak Ton untuk dipromosikan oleh you all yerk ~_^
Tak ucap terima kasih pun takpa tapikan you knowlah, I nyer contact number ada tercatit atas sampul tu, silalah rajin exercise tangan just beritahu,
Dah sampai pun Kak Ton hadiah yang tak seberapa ni! Puas hati????

Of courselah, Kak Ton tersenyum sorang-sorang kat pejabat ni lepas baca mesej pendek tu.  Sekurang-kurangnya Kak Ton taulah hadiah dah selamat sampai *_*

Oh, ya.... surat cinta terputus tali layang-layang terbang tinggi tu janganlah dibuat topik pulak ek *_* Itu rahsia antara kita berdua. Oh, auww.... ngada-ngadalah Kak Ton ni *_*

Okeylah, hati Kak Ton pun dah cair, tak panas lagi dek teringat kisah tragik antara kau dan aku di Putrajaya tadi. I nak sambung kerja. Minggu ni terbengkalai lagi blogwalking sebab I sibuklah, very the busy first lady in the office tau!

Nanti bila senang I komen berjemaah macam selalu. Silalah tahan nafas kalau nampak komen pertama Kak Ton muncul dalam blog masing-masing ya!

Senyum sokmo!

(Eh, terrornya orang BeePee kecek Kelate..... itu je kekdahnya perkataan yang Kak Ton tau pun!)

42 comments:

  1. Aloh Md kita geng lagikan..
    X tau nk cite sibuk ke kita xde peluang nk main tenet..huhuk..
    Md tetap dlm ingatan cewah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alololo, PB! Tetiba jerk muncul. Terkejut kita tau. I misz you bebeh *_* Sibuk sangat kawan seorang ni tau sampai very rare di alam maya sekarang. Takpa PB, you sentiasa dalam hati ini jugak *_*

      Delete
  2. Dua je bebelannya?

    Kakcik dah siap tongkat dagu sambil mata terbeliak kat skrin komputer ni ha nak membaca dengan bersungguh2nya... alih2 dah wattamat... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa... Kakcik ni! Janganlah perli *_* Saya kalau ikutkan rasa hati ni kan, memang tak suka tulis pendek macam ni. Saya nak entri yang ala-ala drama pukul 7 malam tu, bersimpang peranang kata orang Spain.

      Saya dah pesan suruh bawa secawan espresso yang Kakcik bawa semug teh tarik tu siapa suruh! Itulah pasal entri ni pendek jerk! Erk, ada kena mengena ke?

      Nasiblah labu.....

      Delete
  3. Esok kita jumpa kat Imigresen ek...esok kalau tetiba ada org tepuk punggung tu jangan terkejut pulak tau. Tak sabar pulak nak terkejutkan org esok hihi....

    Memang sakit hatilah kalau gitu gayanya. Diaorang cakap tak serupa bikinlah kalau cenggitu, ada pulak lagi dokumen yg tertinggal ek..

    Mcm hadiah BSN jer banyak stage....tambah teruja dan tak tak sabar tau mak nak tengok hadiah mak kalau cenggini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ni kan selalu buat dada oghang dapdupdapdup tau! Taulah Mak nak tayang muka dan body yang awet muda tu, nak prove yang memang Mak awet muda luar dalam blog. Kak Ton tak cemburu pun, Mak. Percayalah..... *sambiltariksuaratinggialaNingBazookamenyanyi*

      Letihlah Mak kalau kena deal dengan imigresen ni. Memang dua tahun sekali Kak Ton kena pi melawat kawasan imigresen tau! Tanyalah banyak mana, confirmkanlah beratus kali, bila tiba masa kita ke sana, ada-ada je yang dia nak minta! Macam kita ni duduk sebelah bangunan imigresen tau.Boleh lari balik dalam 5 minit ambil dokumen!

      Hahaha....Mak kata kalau tayang dalam WA pun jadilah tak payah hantar pun takpa. Bukan begitu ke maksudnya? Hahaha....

      Nanti eh Mak bila sampai seru nak pi pejabat pos kita hantar. Masalahnya yang lagi dua orang tu tak bagi-bagi lagi alamatlah! Kak Ton malas nak pi 2 kali pejabat pos! Kak Ton penat berdiri lama-lama, ada penyakit ostheoporosis *_*

      Delete
    2. Huahaha......mak takut kak Ton yg terkonfius.... ni nenek ke makcik haha....
      Mak pulak yg jadi dup dap dup dap tau kalau cenggini.....

      Banyak kalikan mak dah cakap.....dlm gambar fotogenik, nampak muda, realiti tengok body, ' outstation' terus.
      Nampaknya kalau terus nak kena diet Atkins direct sebulanlah.....

      Delete
    3. Alaa... Mak ni! Itulah jangan imagine tinggi-tinggi. Bila jumpa tetiba dalam hati termengumpat 'Uhuh, ingatkan lawa bebeno lah dia ni!' Tak baik gitu. Sedang-sedang ajelah imaginasinya.

      Yalah, Mak... Kak Ton pun sekarang ni nafsu makan boleh tahanlah. Itulah penangan dok makan luar aje. Nak tolak, sayang. Tak tolak, memang kesianlah kat body. Bak kata Mak, outstation terus. Hahaha!

      Delete
  4. Saja la tak text2 barang dah sampai sebab nak buat kejutan kat blog sendiri...muahahha...sorry la..memang tak de nya nak tulis puji2...panjang tau makcik mengutuk..pi baca nanti ye..hahahah.,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah baca dah... belum sempat mengomen lagi *_* Nak datang mengomen, kena bertafakur. Tak mainlah datang baca sikit lepas tu blah *_*

      Makcik memang macam tu tau, tak suka puji orang lebih-lebih. Mencik tau ^_^

      Delete
  5. dah bebel kat sini dah hilang la marah/geramnya kan MD hi hi..
    nasib la anak sedara acik kerja imigresen di seremban,..kalau kat Putra Jaya..dah acik tolong MD marahkan dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik sangat anak sedara Acik tu kat Seremban. Kalau kat Putrajaya, memang dia jadi mangsa saya mengadu nasib tau. Acik, cakap kat dia kenapalah buat susah orang awam selalu..... Tapi saya ni pi bahagian expat, bukan bahagian passport yang biasa kita pergi tu....

      Delete
  6. kalau ema kerja wisma putra dh boleh tolong...tapi kerja jer di bawah wisma putra tapi opis kat KL...orang wisma sendiri pun kita tak kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sebenarnya jarang kena pergi WP. Sesekali je. Kalau call tu rajin jugalah. Susah tau kalau pi government office ni dan tak kenal orang dalam. Memang rasa macam nak pengsan jerk kat luar tu *_*

      Delete
  7. terima kasih MD sebab sudi datang ke blog kita yang tak siap tu
    hihiks,
    memang kalau time busy kan
    blog sendiri pun tak sempat nak tengok MD
    sekarang ni kita tengah free sangat-sangat
    tapi idea nak karang entry pulak ke laut ahaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kasih! Alaa... sayalah yang harus ucap terima kasih kerana orang sudi singgah sini. Saya balas kunjungan jerk *_*

      Oh, bab kering kontang idea ni memang belum berlaku lagi pada saya. Tengok ajelah entri saya, mana ada pendeknya. Kalau pendek tu, memang password blogspot ni kena hack dengan anak sayalah nampaknya. Mommynya tak reti tulis pendek-pendek *_*

      Delete
  8. Bgus buat babak cmtu... Snng sikit nak faham... Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... rasa tak complete entri kalau takda 18 babak tau! Kalau buat macam ni, lagilah saya rajin menulis sebab macam pendek jerk setiap babak! Naya kawan-kawan membacanya *_*

      Delete
  9. Penat kann kerja bawah orang ni . kena ke hulur ke hilir sampai ketiak basah. hahahah. bertabah lahh kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat macamana, Nani... Dah namanya kuli haruslah akur aje kehendak bos. Lainlah kerja sendiri. Sendiri jadi bos, sendiri kuli. Senang ceritakan (walaupun hakikatnya tak senang juga) *_*

      Delete
  10. lepas ni boleh lah ngap ngap bos kecil molek tuh.. jgn dia tk tahan dgn akak dah lah.. hehehe

    kak, thx for the gifts tau. baru dpt tadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru masuk kerja ni, Lyn nampak macam sopan je dari segala segi. Tapi bila diteliti, bijak juga orangnya ^_^ Lepas bos akak yang satu lagi ni balik 28 Mac nanti barulah tahu langit tinggi ke rendah. Sekarang ni bos baru menguruskan hal-hal lain kerja si bos yang sibuk akak berkejar sana-sini buat pas khas nih.

      Alhamdulillah, dah sampai. Lega mendengarnya. Harapnya sudilah terima hadiah tak seberapa tu ya!

      Delete
  11. aduh yang membaca telenovela bebelan berpart ni pun terasa hangat sungguh hati.ni yang rasa nak bom imegresen ni.hahahaha,,just kidding..kang tak pasal2 Ke dalam pulak aku..skang ni kan bukan boleh..cakap pelik sikit je kena!kena tukar tempat kerja 24jam pulak nanti,huhu..

    ohh bab sobener ni jangan risau.tak minta pun mesti akan daku buat ucapan terima kasih tiga hari tiga malam punya.,muahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni baru babak hangat, PK. Belum masuk lagi amukan ablasa tu. Lepas nilah, lepas ni kita nak mengamuk kalau rajin menaip telenovela dari seberang *_* Oh, memang tak tahan hati ni 'diperlakukan' demikian tapi macam mencurah air ke daun keladi yerk. Bukan kisah baru. Kalau ingat, awal-awal dulu pernah juga saya bercerita hal yang sama untuk urusan berbeza. Nak nangislah bila tak 'ngam' macam ni!

      Silalah buat ucapan dulu walaupun hadiah tak berhantar lagi. Manalah tau tetiba lepas baca ucapan, semangat membara nak ke pos laju *_*

      Delete
  12. Hehehe...kadang2 lain yang kita rancang lain yang jadi kan....bertabahjelah kak...akak membebellah banyak2....suka wa baca hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni kira memang tabahlah, Wa. Bukan kisah sehari dua, bersambung lagi Isnin depan. Ni tengah teruja ni nak menulis entri amukan ablasa. Sampai hujung minggu pun online katanya *_*

      Delete
  13. pesal 2 topik je...
    i dah sengih2 ingat ada 20 topik tau....
    tapi kannnnnnnn opis MD kat Jalan Tun Razak ke?
    kalo ye kita se-jalan lah....
    walopun jalan tu panjang berKM dan byk opis2 kan...
    tapi vangga aaa se-jalan dgn MD, idola ku hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa... kalau I tulis panjang orang komplen. I tulis pendek pun orang komplen. I corner baring tukar tajuk tak ingat dunia sampai orang ngeri nak habiskan baca entri pun ada. I buat part by part pun komplen jugak. Hahaha.... Kang tulis novel 2000 muka surat kang baru tau langit tak selalunya cerah tau!

      Yalah, Jln Tun Razak tu panjang tapi manalah tahu jangan-jangan office kita kat sebelah jerk. Keh3x. My office dekat dengan Tan & Tan, sis *_*

      Delete
  14. Memang frust tak hingat lah bila kita dah sediakan suma yg di minta, tapi masih ada jugak yang kurang. Bertabahlah MD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dengan imigresen memang tak boleh ngam. Kalau nak pergi ke sana, I selalu ada feeling sure hari tu banyak dugaannya. Tak tahu kenapa tapi selalunya memang betul pun!

      Delete
  15. Salam. Hee saya je blogger picisan bukan blogger tegar, juga bukan penyanyi tegar lagu aku yang dulu bukanlah sekarang ;-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... tak apalah. Yang penting kita bukan blogger jutawan *_*

      Delete
  16. wahh..kak ton suda maju skrang..entri blog suda ada tajuk besar, tajuk kecik hehe
    kak ton, dont worryy, kan ku tunggu komen berjemaah mu di blog ku sampai bila2, no expiry date hehe senyum sokmo,mrs first lady in the office :p *peace*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itupun orang komplen, Syida. Dahlah Kak Ton sekarang ni dalam fasa berduka-lara kerja tak siap. Tak suka tau kalau kerja yang mudah jadi sukar sebab kerenah orang. Nyampah, nyampah, nyampah!

      Nantilah Kak Ton datang baca dan komen berjemaah. Selagi kerja pejabat tertunggak, selagi itu Kak Ton berduka-lara ni. Nak mengomen pun tak best rasanya!

      Delete
  17. adoilah..kesian baca kisah kat Imigresen tu..sabar jelah Kak Ton.kalau diorang tau yang datang tu blogger populer mesti dia cepat-cepat proses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia orang tak tahu itulah jadi macam ni. Kalau dia orang tahu, lagilah teruk dikenakan akak ni agaknya. Hahaha....

      Delete
  18. Huhu kalau mengharap org pastu
    Drivernye hilang lesap ke mana.. Saya rasa cam... Arghhh pilu hati pun ada. Payah nak ke sana sini .

    Kira hebat la MD buat kerja dah last2 minute kan? Bos mesti tabik . Kecut perut LM baca ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, bukan driver lesap, LM. Memang pun kami ke sana ada urusan masing-masing. Sepatutnya saya ke Imigresen dan driver ke WP. Tetiba, saya pun kena pergi WP. Driver dah lama sampai di sana. Nak tunggu dia balik ambil saya, terpaksalah saya melanguk kat depan imigresen tu. Buang masa betul. Balik pejabat tangan kosong itu lagilah haru biru perasaan!

      Masalah imigresen ni kita buat cepat pun salah, kita buat lambat pun salah. Tak tahu mana yang betul. Kalau setakat dokumen dikehendaki tu, memang in a split second boleh berubah. Itu yang buat tension.

      Delete
  19. ingat nak bebel panjang tadi, fuhhh...nasib pendek aje
    lahhh, dah ter published camne kak ton
    mana nak tahu tak boleh publish..halal lah ye =)

    pasal imigresen tu, tak tahu nak komen apa
    sengih aje boleh dak? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, surat cinta tu rahsia boleh dipublishednya. Habis keramahan Kak Ton menjadi sebutan tau *_*

      Awak pun di barisan hadapan ya, YY? Ada tak buat kerja macam tu - cerita jahit nametag sekolah anak yang tak lepas-lepas, cerita suami en sotong yang tak sudah-sudah, depan customers? Ada tak????

      Hahaha.....

      Delete
  20. mmg x de jodoh betul dgn imigresen ni kak ton ... sadis je membacanya . alhamdulillah dah selesai wpun byk kenangan pahit ... eh , ada no fone kak ton ye kat parcel tu . tak perasan ... sat kita cek ya ... heheheee ... saya dah guna pun pencuci tu ... terima kasih sekali lagi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu. Sesekali pergi pun ada je masalahnya. Letih dah kalau dengar kena pergi imigresen. Baru-baru ni ada satu lagi kes besar tapi saya dah surrender. Berilah peluang pada orang lain pula dok bertangga kat imigresen tu ^_^

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...