Monday, March 30, 2015

Ini barulah MD's ~_^

Salam kawan-kawan!

Sorry guys! I terlalu sibuk dengan bos yang terkial-kial nak menyesuaikan keadaan. Makanya semua kerja menjadi 'slow motion' kerana mengikuti stylenya yang baru nak bermesra-mesra dengan suasana kerja di Malaysia ni. It takes time. I faham. Makanya, berilah bos ni peluang.

Cumanya yang I tak berapa nak suka bila ada junior yang cuba nak tunjuk pandai. Itu, ini serba-serbi tahu. I biarkan aje. Bila tak tahu nak buat apa nanti, pandailah mereka cari I. I memang bukan spesies yang suka mengampu ~_^

Okay, lama juga I tak dapat bersiaran kerana mood terbantut dek menurut 'rentak' bos bekerja. Ada sikit kekalutan perasaan. Walaupun idea ada, bila mood tak sampai susah jugakan. Nanti nak cerita lain, lain pulak jadinya (Eh, selalu pun macam tu juga sebenarnya ~_^)

Sepanjang 'bercuti' membebel, banyak perkara yang I dah lakukan tapi jangan ditanya apalah ya. Nanti kalau nak explain, banyak pulak entri menyusul. Jenuh membaca. Antaranya, mood rajin ke dapur adalah mai juga ^_^

Sungguhpun begitu, I masih tak serajin PK yang walaupun katanya masak simple and 'bodo-bodo' masih lagi esklusif di pandangan mata I ni. Kalau I kata simple menu, means that memang simplelah, tak tipu punya ~_^

Meh tengok ya...

Kegemaran Hubbydearie yang katanya sekarang semua nak kena grill. No minyak, no itu, no ini. I okey jerk kalau benda mudah begini. Campak, baling dan lanting masuk mulut jerk! Oh, this is kam-bing which I tak makan 'kadang-kadang' *_*
Lupa dah ikan apa yang pasti bukan siakap ~_~

Sahlah tau siapa punyakan ~ siapa lagi kalau bukan si Bubbly Abang. Adik kurang sikit bab ayam ni. Ini ayam goreng dengan daun kari katanya!

Pun siapa punya lagi.... Yang ini pulak ayam goreng letak serbuk kari katanya ~_~

Lauk penyelamat anak tekak MD. Walaupun tak suka sosej, asalkan ada kentang dan cili padi baling ikut suka hati Mommy pun dah okey! Makan gitu je, tak payah letak nasi dalam pinggan ~_^
 
Nampak tak apa yang takda? Of courselah sayur! Bawang pun sudah kuhiris halus sampai tak mungkin terasa di anak tekak! Ayam untuk si Abang dan kentang untuk si Adik ~_^ Daddy telan semua dan Mommy pun boleh jerk kalau tertelan bawang. Tak nampak dah *_*

Sayur kubis ni tak pernah laku di rumah tapi sebab nak memenuhi kuota sayur untuk hari ini makanya terpaksalah buat. Kuah tu Adik yang makan. Cili tu tahulah siapa punya kerja~ si tukang masak! Mereka berdua suka sangat suun so kalau boleh semua masakan pun Mommy nak letak suun *_* Siksa weyh, jadi tukang masak kat rumah ni! 


Anak tekak superheroes termasuk Big Hero memanglah berbeza antara satu sama lain termasuklah Superwoman yang ada di rumah ni.... Makanya, walaupun menunya simple, kerja memasak jadi mudah tapi tak mudah nak heret Mommy ni dok kat dapur. Asal masuk dapur je pening-pening lalat. Nak pitam rasanya apa nak masak asal boleh dan kena dengan anak tekak semua orang. Setakat ayam masak kicap, masak kari ni memang bukan favorite di rumah I ni. Telur memang jauh sekali. Dua-dua superheroes tak suka. Ikan pun memilih juga. Yang lalu di tekak cuma jenahak, ikan merah dan salmon (Ini memang salah Mommy sebab Mommy mengada-ngada kenalkan ikan ni jerk kat anak-anak!) La ni, I buat time table untuk menu tapi bila mood memasak kedaung jatuh dalam gaung, memang terbiarlah menu tu ~_^

Kalau you all rasa masakan tu sedap sangat, so tempting, so complicated nak buat, belum tentu senada keenakannya untuk my family. So, kami memang selalu nak makan yang mudah-mudah aje di rumah. Senanglah kerja I ni kan.... Lagipun I yang pening kepala nak masak apa selalunya dan akhirnya kita come out with the same old menus yang dibega-begakan. Kreatif jugalah tu kiranya ~_^

Kalau I senaraikan menu yang tak menarik pandangan mahupun anak tekak seisi rumah, haruslah you all pun ternganga. Kami ni memang ada pelik sikit tapi I lagilah suka, takdalah I kena masak spaghetti carbonara, steak, dalca tetel, rendang tok, gulai ikan pari, lodeh, ayam masak kurma, daging salai masak lemak and blah,blah,blah....

Percayalah, I seorang aje yang teruja nak makan nanti. Orang lain, ajak duduk makan bersama pun tak mahu lepas masing-masing dok kembang-kempis hidung mencium bau dan memerhatikan 'entiti' yang tak dikenali di atas meja! Paling teruk of courselah si Bubbly Abang dan Adik Cute. Daddynya okey. Semua boleh telan tapi la ni tengah sibuk nak diet jerk. Penat kita masak, HD  tak mahu makan. Diet katanya. Makan pukul 7 malam tu dah lewat sangat, nanti lemak tak pecah gitu ~_^

Tapikan bab grocery shopping memanglah I suka. Walaupun menu simple je nak buat, bahan kat rumah tu memang complete memanjang.... Ini antara yang selalu beli dan selalu simpan dalam peti sejuk lepas tu lupa. Bila tengok dalam bekas, dah selamat. Kalau boleh hidup subur dalam fridge, haruslah dah berakar umbi pokok-pokok ni di rumah I tau ~_^



Yang paling penting, buah-buahan mesti sentiasa ada. Kalau takda, ada 'orang' tu macam nak kena kejarkan ke hospital jerk gamaknya ^_^



Eh, okeylah! Dah panjang I membebel entah apa-apa. I nak start kerja. Bos I masih lagi terkial-kial nak buat kerja. Itu yang I taip entri siap-siap ni. Nak blogwalking tak tahulah sempat ke tidak....

'Kenang daku dalam doamu'

Eh, tetiba ~_^



36 comments:

  1. saya nampak ok aje tu
    yang penting anak dan suami dah biasa dengan air tangan MD
    kalau saya ni memang tak pandai, confirm!
    kalau boleh nak makan kat luar aje! barulah bahagia ke rasa...hehe

    anyway daku memang selalu mengenangmu, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau masak bermacam jenis pun kalau mereka tak suka makan, memang sayalah yang dok menangis makan, simpan, hangatkan balik makanan tu nanti. Sebab itulah masak apa yang mereka nak aje. Tapi adakalanya jemu juga, takda kepelbagaian langsung. Kalau skil memasak tahap beginner, memang habislah tak dapat nak improve tau dah hari-hari menu sama jerk *_*

      Delete
  2. yang penting anak2 dan suami suka MD..hari2 masak yang sama pun tak pe..mudah kerja MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah memang mudah, Acik tapi kadang-kadang tu terasa jemu. Itu yang buat malas nak masuk dapur (alasan semata nih...) Kalau terror masak okeylah. Ni kalau sesekali masuk dapur pastu masak benda yang sama, memang takda improvementlah nampak gayanya *_*

      Delete
  3. Rindu nak membaca catatan MD ni sampaikan tertanya2, apa sudah jadi kerana tiada bebelan hari demi hari... :)

    Masak lemak suun dengan kentang amatlah kakcik gemari walaupun kakcik tak pernah memasaknya! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sibuk sikitlah Kakcik. Dahlah taip entri on the spot bila sampai pejabat. Bila dah kalut buat kerja ni dek kerana ikut resmi bos baru, haru-biru jadinya. Cakap je nak blogwalking lah apa, bila sampai masa tak dan nak jenjalan. Ini pun tengah bos kalut saya taip entri sebelum kena panggil buat kerja. Hehehe....

      Saya pun suka suun dan kentang masak lemak. Makan gitu je pun best tapi itulah kisahnya, tak jalan lauk tu di rumah. Kalau masak, saya je yang syok sendiri makan tak ingat dunia. Habis tu sayangkan seperiuk memasaknya takda siapa yang makan!

      Delete
  4. wow...yang penting kentang kena ada ye! tapi memanglah, saya kalau sekali-sekala mak takde, kena in charge dapur memang pening nak masak apa.ayah dahla tak suka makan kat luar.

    takpe kak MD, kau tetap dalam anganku.ewah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahah....die hard fan kentang katanya.... Asal nampak kentang jer, ingatlah daku dalam doamu, Sal *_* Kalau akak nampak kentang pulak, tak dan nak ingat orang keliling. Hahaha!

      Sesekali masuk dapur pun pening inikan pulak yang selalu masuk. Itu yang akak rasa lebih afdal makan di luar. Tangan tak basah tapi tekak kenyang *_* Eh, cam tak sesuai pulak pepatah 'petitih' ni. Lantak ler....

      Oh, terharu pulak akak rasa *_*

      Delete
  5. Kalau family kakak memang suka suhun. Bukan aje dlm sayur bening (tahu tak MD?). Tapi kalau buat sambal goreng, buat sambal tumis sardin juga. Sebab itu kami suka makan shark-fin sup ala-ala ada suhun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur bening saya tahulah, kak walaupun macam biasa, jarang masaknya. Arwah ayah dulu memang suka lauk pauk macam ni. Abang dan Daddynya tak suka lauk berkuah manakala si Adik memang champion bab hirup kuah ni *_* Mommy pulak semua pun boleh. Asal kentang ada depan mata, bolehlah saya survive, kak *_*

      Delete
  6. kat sini pun suka suun terutama bulan puasa, everyday pun ok sbb hubby fav suun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka suun ni. Kalau boleh semua masakan pun nak letak suun. Masa hirup tu nikmat jer rasanya *_*

      Delete
  7. Hi MD, miss u a lot. Lama dah tak jenguk sini. Sbb mmg tak bersiaran sejak 3 minggu lepas. Pening gak kepala nak fikir menu masakan kalo jenis selera tekak tak sama antara satu sama lain. Tp the boys mmg bijak memilih ikan mahal je ye. Hehehe. Ika tenggiri tak masuk list ke? Kalo part bawang2 tu, kalo tumbuk pun tak nampak dah dalam sayur. Tapi kalo begtu benci sgt mereka dgn bawang, cuba u masak tanpa bwang bagi derang makan. Tgk sedapke tidok. Heheh.. dgn bebudak pun nak berlawan i ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Lyd *_* Ada yang merindu rupanya. Arghh.. .tetiba nak lompat bintang ala-ala diva Hollywood ^_^

      Selera masing-masing tak sama, nak pengsanlah juga bila nak memasak. Itu yang I suka mengkayakan owner restoran! Ikan tenggiri tu tak pulak mereka suka. I sukalah. Hahaha...masalahnya dengan bawang ni, penyakit 'keturunan' dari Mommynya jugak!

      I sendiri kalau masak mesti nak complete sayur-mayur, rencahnya. Lepas tu I tolak tepi pinggan semua. Silalah salahkan I, bukan salah anak-anak!

      Delete
  8. tak payah puji sangat masakan bodo kita tu.klu nk tau hari2 menu kita kt rumah sambal n masak kicap ja.mmg ni peberet seisi rumah.semua pun jenis tak milih mkn.yg masuk blog tu semuanya yg jarang keudara atau yg pertama kali masak.muahaha..

    wow ikan 3 rasa,sosej n sup suun..sedapnya!cuma masak lemak tu je sy tak reti makan.huhu

    sudah juga ye klu selera masing2 tak sama.jawabnya pergi kedai la senang.masing2 order.tak kuasa sy nak masak macam2 jenis ikut tekak masing2.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...suka betul merendah diri. Orang pun peliklah PK awak tu rajin betul alahai. Semua pun nak DIY. Yalah, kemut satu hal tapi kalau spesies tak rajin, tetap juga tak sanggup nak buat walaupun kemut berlipat kali ganda tau *_*

      Entahlah sejak dah tua ni, makanan paling simple rasa paling sedap. Tak main dah kari kepala ikan ke apa, suun goreng ngan kentang pun dah marbeles gila rasanya!

      Nak juga 'import' PK datang rumah kita tolong main masak-masak 'simple & bodo-bodo' katanya. Takut kecil hati pulak semua pun tengok je tak terliur pulak. Rumah saya ni yang selalu menjejes air liur, saya jerk. Hahaha....

      Delete
  9. tu baru 4 orang dalam rumah,,,kalau 6,7 orang....mau penuh meja bila masing2 ada selera sendiri. samalah kita MD..cuma dah tua2 ni, saya kena beralah banyak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik 4 orang. Itupun dah mendorong kepada kemalasan untuk ke dapur. Hahaha....

      Kalau lebih daripada dua anak, tak tahulah saya apa akan terjadi. Nak makan luar hari-hari, pokai pulak. Nak masak hari-hari, memang menangis kat dapurlah gamaknya *_*

      Betullah Anim, kalau masak ikut citarasa kita memang syok sendirilah akhirnya....

      Delete
  10. Salam MD..

    Share resepi ayam daun kari tu please...... LM naik buntu tak tau nk masak apa ayam dah. Pusing2 itu je resepinya. Sobsss

    Ops kentang ngan sosej tu nmpk sgt sedap. Nnt daku nk cuba abis pantang. Yeayyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....takda apa yang speciallah, LM. Tabur je daun kari dalam minyak panas tu *_*

      Masa pantang ni memang nampak apa pun sedap, LM. Nantilah lepas habis pantang, takdanya nak makan. First day selepas tu je yang nafsu buat ragam. Hehehe....

      Delete
  11. sebenarnya even kita surirumah bukan hari2 pun masak.. siang sengsorang je nak makan. nak2 sekarang selera merajuk balik kampung.. minum milo & makan biskut boleh kenyang sampai malam.. asben balik kalau dia nak makan masakan kat rumah dia beli la barang basah, kalau dia rasa malas nak tunggu chef lulusan kampung ni masak, dia beli bungkus siap2.. anak kita senang jer.. nasi memang tak makan. roti biskut & kawasan sewaktu dengannya je dia makan. tapi hari ni masak pulak sebab ada bahan basah.. pantang tengok lauk pauk ada dalam peti ais.. terus aura mat gebu muncul hahaha.. Kadang2 sebab rasa kos tinggi padahal nak makan dua orang je asben kata tak payah masak. Beli 2 bungkus baru bapa hengget katanya.. masak dah puluh hengget. begitu rutin hidup kita.dah jadi entri pulak kat sini.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah, kalau dah berdua je yang makan, banyak manalahkan. Kalau masak, memanglah buang masa. Apatah lagi kalau masak secoet macam tu pun tak habis makan suami isteri. Lagilah terseksa jiwa bila nak masak. Tapaulah jawabnya. Sesekali tu wajiblah masak sebab teringinkan. Budak kecil sebaya tu makan pun banyak manalah. Silap haribulan kita juga tukang sapu bersih licinkan pinggan anak *_ * Nak buang katanya sayang, tak buang tak tahu nak bagi siapa habiskan!

      Hahaha...sedar pun berada kat rumah orang ~_^ Ni kalau buka cerita hantu kat sini mesti komen Surialah yang paling panjang. Yalah, senior katanya dalam menangani bab-bab hantu ni *_*

      Delete
  12. sedapnya lauk2 tuh.. bikin diri ku lapar da..
    lyn pun suka suun kak.. klu masak gitu & ratah pun dah memadai.. boleh kenyang dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan suun ni. Sejak sibuk bersambal jawa katanya, asyiklah teringat suun. Pantang nampak suun dan kentang, itu jerk kerjanya nak masak. Sampai lidah tak tahu nak rasa apa dah dok melantak kentang jerk kerjanya!

      Delete
  13. kesat air liur tengok makanan sedap sedap. hihihihi. nani pun busy kekadang tak sempat nak tengok blog. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah lap air liur tu haruslah ke dapur memasak untuk keluargaku tercinta, Nani. Hahaha...

      Ni sibuk pasal apa ni? Cer cerita sikit... Tak akan sibuk dengan persiapan nak bertunang. Opsss.... salah ek?

      Delete
  14. Kasi chance ajelah adik junior tu nak mengampu bos..... taiko duk pandang dari jauh jer, sesekali kasi lipat haha......

    Betul tu, sedap di tekak kita tak semestinya sedap di tekak depa, yg penting tekak depa kena kasi siap dulu, tekak kita, mak mak ni.....belasah aje apa pun hihi.....
    Lauk kentang tu confirm tukang masak habiskan....macam tak tau....

    Sama ar..... mak pun suka beli dedaunan tu Kak Ton tapi masaknya tak berapa nak kali hihi....sudahnya kering dlm fridge, minggu depan beli lagi walau tau tak guna sangat pun hihi... macm dah kena sawan daun pulak kan rasanya haha...

    Nape lak ni Kak Ton tetiba ada ayat bawah tu.....tak sempat nak bw lah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kes kasi canlah... Kalau tak kasi can, memang dah kena can-tas *_*

      Kita ni dah tua-tua katanya, makanan pun dah limited yang sedap di tekak walaupun selera masih buas lagi katanya. Hahaha.... Kalau dah masak kentang tu, agaknya idea bernas siapalah! Mestilah tukang masakkan. Lagipun itu je pengganti sayur yang sentiasa ada di rumah. Kalau nak masak sayur takda jerk, kentang masak air, kentang goreng dgn ikan bilis, kentang dgn sosej, kentang dgn telur, kentang dgn tuna, blahblahblah..... Pendekata memang sejoli jerk kentang tu dengan apa-apa pun *_*

      Mak, kat NSK kan murah. Sepeket besar RM2 jerk. Itu yang Kak Ton macam orang tersawan. Asal beli jerk, busuk. Yalah masaknya sekali setahun. Belinya seminggu sekali *_* Itu yang kalau boleh semua pun Kak Ton nak letak daun kari, daun limau. Hehehe....

      Yalah, manalah tahu ada yang terlupa dengan kehadiran Kak Ton yang lemah ini....Huahahaha....

      Delete
  15. Okaylah tu kak. Yang baling baling yang lanting lanting tula yang laju jalannya kan. Daripada ye ye je hempas pulas bagai nak rak last last terbuang gitu. Buek ponek jo. Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan berlengas badan nak masak dalca kononnya, kari kepala ikanlah, rendang daginglah, tetiba yang makan tukang masak sorang jerk. Haru biru rasa di hati tau. Lebam birat muka menahan marah. Hahaha....

      Delete
  16. Tu dia.. kata sibuk kat pejabat, tapi bila balik rumah masaknya macam2..sesuaila berbesan dgn PK ni..sama2 jenis rajin..idokla anak2 kejutan budaya nanti.. haha.. insyaAllah.. risua meh, kang menantu saya stress, MIL dia relax je ... menantu lak kena dera.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ini bukan masak pada hari yang sama *_* Sibuk kat pejabat pun kerja memang tak pernah bawa balik rumah. So bila balik, memang takda runsing dah hal pejabat *_*

      Kalau berjiran dengan PK, saya memang tadah bekas ajelah. PK kan rajin. Saya borong bahan mentah suruh dialah yang masak. Hahaha....

      Delete
  17. Waaa... sekali MD tunjuk skilll..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skill yang tak memberangsangkan pun, Lya *_*

      Delete
  18. Silap lah baca entry ni. Sebab ada gambar makanan. Kecur ailio org tak kluar lunch ni nengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tengah diet takpa. Lainlah orang tak berdiet, tengok aje dah kecur teruslah menggagau keluar pi cari lunch ~_^

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...