Monday, March 23, 2015

Marilah beriadah....

(Eh, silap tajuk! Kena tukar sebab entri takda kaitan dengan tajuk langsung! Nasib baik I perasan tau....)

Maka tajuk entri hari ini ialah ~ Bujang-bujang kebanggaan (dan kegusaran) ku ~_^

Salam Isnin kawan-kawan!

Wah, malasnya nak pi sekolah kerja pagi ni! Dah seronok bangun pukul 6.30 pagi selama seminggu tetiba pagi ni kena bangun sejam lebih awal macam selalu... Haruslah menggeliat duplohlapankali ~_^ (Dah upgrade nampaknya MD dari 18 dah jadi 28 sekarang ^_^)

My anak bujang rileks je, sekali tepuk lengan dah bangun. I je yang kena letak alarm kiri-kanan, atas bawah badan supaya tak terlanjak laris pepagi buta bangun. I kan dah kata, kalau I lewat sampai pejabat, takpa tapi kalau my Bubbly Abang lambat sampai depan pagar sekolahnya, mahulah dia membebel sambil mencemik-cemik dalam kereta. Itu pun pagi tadi dia tanya kat I boleh tak kalau kita keluar rumah pukul 6.30 pagi!

6.30 pagi! Uhuh... biar benar Abang!


I pun elaborate panjang berjela sebab musabab mengapa kita tak boleh buat begitu. Of course, of course, I tak beritahulah directly yang Mommynya pemalas cuma I kata, kalau kita keluar cepat, depan sekolah lagi teruk jemnya and at the end, kita tetap sampai depan pagar sekolah pukul 7 pagi. Lagipun kalau nak keluar pukul 6.30 pagi, Mommy kena kejutkan Abang pukul 5.30 pagi... (Aha, ni I tipu jer supaya dia terasa 'gerun' kena bangun awal sangat...) 

Abang pun tanyalah kenapa kalau keluar pukul 6.45 pagi, dia bangun pukul 6.15 pagi tapi kalau nak keluar pukul 6.30 pagi, dia kena bangun 1 jam lebih awal? I pun startlah merapu.... ~_^ Ya, ya, of course my anak bujang tak percaya dan akhirnya dia pun kata,

Mommy gurau je ni kan? Betul kan?

I pun sengih pepagi sambil kucup dahi anak masa dia salam cium tangan dan pipi his beloved Mommy ni ~_^ Habis dah cerita....

Eh, entri ni belum watammatlah! Mana boleh tulis pendek macam ni lepas missing in action selama 3 hari berturut-turut! Sungguh not so MDlahkan kalau tak merapu sampai ke titisan aksara yang terakhir ditaipnya...

Suatu hari sebelum cuti sekolah, my Bubbly Abang telefon I di pejabat. Belum cakap apa-apa dah tersedu-sedu menangis. Katanya dia kena marah cikgu Matematik sebabnya buku latihan Matematik patut guna buku kotak-kotak paling kecil tapi dia guna yang kotak-kotak sederhana kecil.

I pun pelik. Sebelum ni cikgu tak bising pun. Rupanya cikgu Matematik dah tukar cikgu lain. Cikgu sebelum ni yang merangkap guru kelas dah tak ajar Matematik lagi sejak jadual waktu dirombak. Makanya the new appointed Maths teacher sudah bagi warning. Kena salin semua latihan sebelum ni dan hantar seawal pukul 7 pagi keesokan harinya. Makanya bila balik rumah, Abang pun selongkar rak nak cari buku kotak-kotak kecil tapi takda. 

Apalagi meraunglah telefon I di pejabat. Telefon Daddy, Daddy buat tak tahu. Daddy salahkan Mommy pulak katanya kenapa Mommy tak beli siap-siap semua buku yang diperlukan. (Eh, nasib baik Mommy tau lambat pasal ni, kalau tidak memang Mommy ajak Daddy perang mulut juga nih! Dah tentu bukan salah Mommy, cikgu yang simply suruh tukarkan...) 

Dek kerana takut sangat sampai nak sembunyi bawah katil kalau tak re-do semua kerja dalam buku latihan baru by tomorrow morning dan cikgu akan sebat dengan rotan, Bubbly Abang pun bantai menangis tak berhenti-henti.

Mommy nak buat macamana. Koperasi sekolah tutup pukul 4 petang. Belum balik kerja pun. Abang informed dah pukul 2 petang. Nak minta half day leave pun tak boleh sudah. I nak beli buku kotak-kotak biasa di kedai buku, katanya tak boleh sebab takda logo sekolah. Ah, susahlah macam ni!

Susah hati I ni masalah tak selesai. So, I pun telefon my sister. Rupanya Abang tak beritahu my sis. Tahan dia duduk menangis seorang diri dalam rumah. My sis pun datang. Tengok tengah tersedu-sedu menangis. Bila ditanya, senang je Abang jawab,

Takda seorang pun faham perasaan kalau kena sebat dengan cikgu. Abang tak pernah kena rotan, Abang tak nak kena rotan esok! (Meraung lagi mendayu-dayu kata my sis)

So, my sis pun called me. I pun kata nanti I telefon HD. Kalau HD ada kerja di luar senang cerita. Boleh pick up sekejap dan bawa si Abang ke kedai buku sekolahnya. HD ni pun kalau anak-anak beritahu memang tak mahu dengar, tak mahu percaya. Bila I called barulah HD pulang ambil si Abang. I pesan my sis suruh beli 2 buku latihan garis tiga, 2 buku kotak besar, 2 buku kotak sederhana dan 2 buku kotak kecil. Pendekata apa buku latihan yang dijual berserta logo sekolah tu, beli jerk semua! Senang hati Mommy!

Case solved. Air mata yang berguguran terus berhenti.

Yang tak tahan tu, bukan main menangis konon kena re-do homework berbelas mukasurat tu tapi bila dapat je buku latihan baru, pukul 8 malam baru Abang start buat homeworknya. Oh, Mommy dah 'hot blooded' jerk kata oghang Perancis tau!

Okey, ni barulah habis cerita si bujang sulung busyuk-busyuk buat pillow peluk tidur malam memang best sekarang ni!

Oh no... belum habis lagi. Pi minum air oren dengan umbrella di tepi gelas dulu ya ~_^




Sekarang nak cerita pasal si bujang bongsu pulak. Jadi mak-mak ni kena adil dan saksama. Lepas cerita anak sulung, kena cerita anak bongsu pulak. Nasiblah pada siapa yang ada 5,6 anak. Memang pitamlah kalau nak menulis adil dan saksama macam ah kak ni *_* 


Pendekkan cerita yang sememangnya panjang, si Adik Cute kena selsema. So, I pun 'bekalkan' satu tuala tangan untuknya. I pun suka-suka letak tuala tangan Mickey Mouse tu macam bib kat dadanya. Rupanya dia suka. Sibuk nak suruh I gantung tuala kecil tu macam bib sambil dia leka bermain.

Bila hingus meleleh, dia pun lap. Exactly sebiji macam Mommy lapkan kononnya. Sorrylah, I tak ambil gambar sebab lately ni tak tercapai tangan nak snap gambar. Tak tahu kenapa. Virus M dah sampai, maybe....

Suatu malam I tengah asyik menonton TV dan si Adik Cute sibuk bermain dengan abangnya. Tetiba dia keluar meluru ke arah Mommy tersayang,

Mommy! Mommy! Tengok ni apa Adik jumpa!

I pun tanyalah jumpa apa. Meh sini, bagi kat Mommy. So Adik pun suruh I hulur tangan. I dok fikir mestilah dia jumpa saki-baki lego yang disepahkan saban jam kat rumah tu. Merata dalam rumah. Adakalanya  terpijak atas karpet, rasa macam nak buang terus karpet tu keluar rumah tau!

Sebaik I hulur tangan, dia pun letaklah 'mini objek' tu betul-betul atas tapak tangan I. Lepas tu dia terus lari! I pun dok belek-belek apa ke bendanya ni.... Nak tau apa?

Selamba je dia pi letak tahi hidung kerasnya kat atas tapak tangan I. Dia tahu sebab itulah dia lari sambil gelak-gelak manja. 

Adik!!!!! Adik buat apa ni???

Tahi hidung Adiklah...... (terkekeh-kekeh ketawa gelakkan Mommy yang terkena. Padan muka Mommy leka lagi tengok TV)

Okey, takpa. Ada ubi, ada batas. Lain kali, Mommy balas ~_^

 

 



 


34 comments:

  1. HAHAHAHAHAHAHAHAHA !! Tahi hidung keras tu yang dia bagi mommy dia. Bertabahlah kak. Lepas ni kasi tahi gigi keras pula dekat si adik. Ekekekeke. Comel je budak budak ni la. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai je dia nak mengenakan. Akak pun lurus je tadah tangan ingatkan nak bagi parts of legolah. Rupa-rupanya tahi hidung dia.... Sekarang ni kalau tanya, 'Dik, nak tahi hidung tak?' Dia punya korek baik punya, dia nak 'bagi' kita pulak!

      Delete
  2. aduhla si abg nih menangis beria2 sbb takmo kene rotan, bgs lah tu sbb dia ada rasa tanggunjawab... tp kan cikgu tu pun hagak2 lah... udahla baru ngajo kelas tuh tp sedap2 nk tukar2 sampai ssh kan anak murid lak

    si bongsu tu lak... mmg kerlasss tau, pandai kenekan mummy nyer keh3... gelak sampai sakit perut dh nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahulah kenapa cikgu tu tetiba suruh tukar buku? Bukan baru tulis, dah banyak dah latihan yang dibuat dalam buku lama tu. Dah bertanda pun dek cikgu yang lama. Susahkan kita mak-mak je tau. Benda kecil pun tapi bila dapat kat 'mak yang berkerjaya' tak ke jenuh nak cari peluang pi kedai buku sekolah. Nasib baik ada kakak yang datang membantu...

      Adik memang suka kenakan orang bila kita tak sedar. Entah apa-apa yang dibuatnya. Nak marah tak sampai hati, gelak ajelah. Nanti jadi kenangan terindah jugakan...

      Delete
  3. kesian abang.. tak siapa faham bila kena rotan yer bang.. untie dulu pernah kena rotan. yer orang yang kena rotan je faham perasaan tu.. dah la di malukan.. sakit pulak tu... hehehhee
    kemain adik dah pandai mengenakan orang yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...elok sungguh kalau aunty datang dan explain pengalaman kena rotan tu macamana. Takdalah ngeri mana pun ya tak? Kalau cakap kat Daddynya senang je jawapan diberi, 'Biarlah kena rotan sekali. Buat pengalaman apa salahnya!'

      Aduh, bengang dan kacau bilau bila mendengar jawapan sempoi macam ni tau!

      Delete
  4. Kesiannya al abang sampai mendayu dayu menangis ye..siap cakap tak de sape pun faham perasaan dia..ikut sape la tu abang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius mendayu-dayu. Masa telefon tu pun dah tak terkata lagi dek sedih. Bila kakak saya ceritakan pun sama je skripnya. Of courselah saya pun susah hati dah anak meratap hiba seorang diri di rumah tapi nak buat macamana lagi... Dah nak kata dah, kalau susah sangat tak payah pergi sekolah esok. Takut sungguh kena rotan...

      Yalah, budak-budak memanglah takut. Kalau kita pun kena rotan kat tangan, seriau juga rasanyakan Acik *_*

      Delete
  5. alahai, sedih cite abang
    kalau saya, mau meraung sekali
    lepas tu mychintahati akan marah dengan saya sekali...hehe
    relax bubbly abang, acik yana biasa sangat kena rotan
    sakit tu memang sakit, tapi confirm tak buat dah...hehe

    wah adik, kemproh kata orang jawa
    ishh...ni cam nak letak dalam senarai KIV aje menantu to be ni
    baik behave dik wei

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...YY memang over tau!

      HD tu biasalah semua nak salahkan saya padahal urusan anak-anak SEMUA saya yang handle. Padan pun muka saya, dah tak percayakan orang kenalah buat sendiri!

      Abang tu kalau saya baru nak naik tangan je, dia punya jeritan macam kena dera. Naik takut pulak kita nak terpukul tau. Hehehe....

      Kemproh tu apa ke bendanya? Perahsantan ek?

      Eloklah tu. Sama-sama kita KIVkan, YY. Hahahah....

      Delete
  6. Baru ternampak komen kak Ton ngumpat mak sambil tersenyum bila tgk mokcik pakai tudung Neelofa...Saja ar tu nak provoke orang kasi gegar blog dia...ceh!

    Hahaha.....lawaklah adik cute ni....kecik kecik dah pandai buat lawak tauuuu....
    Ni mesti sebijik waris bakat mommy masa kecik.Tak caya tanya Kak Ngah. Haha.....

    Eh...bukan ke mommy biasa bangun sepertiga malam, bertahajud? So apa nak kisah kalau abg nak keluar pukul 6.30 pun.... Jangan kata 6.30, pukul 5 mommy sudah boleh tercegat depan pintu sekolah abg, sambung solat subuh depan pagar haha.....

    Abg punyalah semangat nak buat homework. Betullah kak Ton bab bab remeh cenggini org lelaki suka ambik enteng tau....diserahnya kat kita. Nampak je enteng tp sebenarnya sakitnya tuh di sini hihi...dila refer lagu dangdut haha....


    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Mak itu bukan komen yang kita maksudkan. Komen ngumpat itu berada dalam rumah kitalah Mak... Entri dah lama pun. YY saja nak main cak-cak, bom mengebom rumah kita *_*

      Bab waris mewarisi ni macam Mommy je yang banyak menyumbang. Daddy ni entah apa yang disumbangkan pun tak tahulah. Sumbang kromosom jerk kot. Hahaha....

      Memanglah biasa, Mak. Tahajud tu lagi biasa, tak payah Mak nak stress 28kali. Tapi kita teringin juga nak santai-santai atas katil lepas bangun tidur. Macam cerita romantik omputih tu. Ni hari-hari kena bangun kul 5.30 pagi dah lah Mommy ni adakala kena serang dengan virus malas! Mak ni kalau ngumpat memang takda sempadan tau. Geram je Kak Ton tengokkan. Rasa macam nak main mandi-mandi depan rumah je sambil baling bebola air gitu *_*

      Tanya kat Daddynya senang jer jawapan nak salahkan Mommy tak sediakan itu ini. Padahal kalau tanya Daddy, nak ambil buku report pun tak reti! Nasib baik dapat isteri berkaliber dan berkuasa macam Kak Ton ni tau *_*

      Delete
  7. Sebenarnya kalau bercerita tentang anak2, tak kiralah kisah manis, masam, pahit mahupun tawar, memang tak akan pernah habis adanya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Kakcik. Itu jugalah kisah 'penyelamat' dalam blog bila dah kering idea. Ya tak? *_*

      Delete
  8. kesiannya abang..menangis dia.. hehehe itulah kehidupan anak2 kan seronok

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih pilu hati kononnya sebab tak pernah kena rotan. Memang kesian *_*

      Delete
  9. pandai abang kira waktu bangun pagi....haha...kalah dah mummy kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab saya selalu kata 'Mommy kena bangun sejam lebih awal daripada Abang sejak Abang sekolah sesi pagi ni...' Makanya dia agak-agak macam tulah.... Hahaha!

      Delete
  10. Haahhahahhahah. ya ampunn adikk. kemain tauu dia akal dia berfikir nak kasi prank mummy. Hihihi. sabar je lah akak. :D ehh HD macam abah nani lah kalau anak anak cakap mesti tak percaya. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu sangatlah Nani orang lelaki ni ambil mudah je apa anak kata. Maybelah, mereka malas nak 'bersusah-payah' dengan hal remeh temeh ni. Tapi kita mak-mak ni, kalau anak ngadu sikit je dah naik pening kepala tau!

      Delete
  11. hahahhaa. adik2.. kemain dia kenakan mummy yer..
    mummy pun dah terkena sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamba je macam betul-betullah dia bawa something nak tunjuk kat Mommy....

      Delete
  12. Replies
    1. *_* Budak-budak kalau buat apa pun cute jerk. Jangan orang tua buat sudahlah ^_^

      Delete
  13. hahaha...cerita taik hidung tu memang epik!hehehe.Adik ngan Abang sama je dramanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahunya tak epik. Seumur hidup Mommy ingat. Hehehe...

      Delete
  14. Abang ni tak macho langsung lab nangis2 sebab kena sebat dengan cikgu.tulah tak pernah kena sebat mmg macam gini gayanya kan..klu aiman dah biasa kena sebat,so dia tak heran..siap kata Abah lagi garang dari cikgu.hahaha..

    adik Sekarang pandai ye gurau kasar.taik hidung dibaginya mommy.sat nak smbung gelak lagi.muahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....Abang ni nampak je 'sado' kononnya tapi hati kecil, cepat sayu. Kalau kata nak kena pukul, dialah yang nangis dulu. Manjakan.... Hahaha!

      Adik dah makin 'berlemak' sekarang ni. Pengsan kita dibuatnya. Bab merajuk pun boleh tahan juga. Bab bercakap tak payah komenlah, ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasikan....

      Delete
  15. Anak2 ni kalau dgn cikgu bkn main tkt. Dgn mak selamba bafak je buat gurau2 senda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun, Sal. Kalau dengan emak, berpuluh kali warning pun dibuat selamba je. Macam takda feel takut langsung. Cuba kalau cikgu yang buat, warning sekali je dah kecut perut takut kena rotan!

      Delete
  16. Haishh LM dh kena bab buku tu. mmg meroyan aritu. Cikgu2 ni dorang ambik buku2 tulis yg nk guna utk subjek dorang. Ye lah konon budak2 tu br tahun satu so dorang la nk simpan.


    Satu hari qila ckp nk buku math nmbr brp ntah dia sebut. Esoknya abg kakak x sempat belikan pas kat kelas dia.

    Cikgu ckp "lantak la awak. Lantak la awak.." Bila dia kata tak sempat beli.

    Mlm tu sy paksa hubby beli dh lwt la jugak g kedai buku konon mls nk layan cikgu meroyan nnt ank trauma nk g sek. Dah la ank takmo sbb xde lambang skolah. Puas la LM pujuk. Tup2.. Cikgu suruh guna buku yg LM dh beli awl tahun. Malas la nk gadoh ngan cikgu gile tu. dia yg simpan letak mana dia buat mcm kita ni x beli buku ank. Padahal salah dia. Dushhhh rasa nk sepak pki kaki kiri lima belas kali ke muka cikgu tu. bajet bagus je cakap lantak la awak .. Tp dia yg ngek.

    Amboiii adik kemain lg bg hadiah kat tgn MD ye? Ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tak faham. Bukan buku latihan baru pun. Dah banyak buat latihan dalam buku tu. Dapat je cikgu baru (dari cikgu lelaki ke perempuan) terus disuruhnya budak-budak tukar buku dari kotak sederhana ke kecil. Kesian alahai kena salin balik semuanya walaupun cikgu terdahulu dah check dan tanda pun latihan sebelumnya...

      Saya lagi best. Dengar Abang menangis tersedu-sedu kat telefon dan kita pun kalut, terus nak suggest cuti ajelah esoknya kalau tak nak kena rotan! Tapi bila fikir balik, nanti kalau ada apa-apa, kejap-kejap dia minta 'dicutikan' pulak sebab takut. Salah Mommy juga nanti!

      Adik dah pandai nak buat joke. Dengan keluarga je. Kalau dengan orang luar, Adik pemalu amat!

      Delete
  17. Kahkahkah....lawak lah adik ni. Taik hidung keras di baginya ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamba je dia tau. Lepas tu kita nak balas balik buat benda yang sama, pandai pulak geli!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...