Thursday, April 23, 2015

Bila dah tak tahu nak ke mana ...

Salam kawan-kawan!

My family and I memang rajin meronda dan mengukur jalan di Kuala Lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya. Adakalanya bila mood terlebih over, kita terus bayar tol masuk highway keluar KL *_*

Tapi ada juga masanya yang kami tak tahu nak ke mana dan nak buat apa. Salah satu aktiviti yang paling kerap berlaku bila tak tahu apa nak buat tentulah melawat taman bunga. Walaupun kecintaan terhadap tumbuh-tumbuhan menipis dalam diri, demi buah hati tercinta, I panjangkan ajelah langkah menuruti jejak mereka bertiga. Lagipun ini salah-satu persediaan bila mak mertua datang nanti (Jangan ditanya lagi bila Mami nak datang, saja nak bagi surpriselah gamaknya mak mertua den ni tau...) 




Sungguhpun beriadah itu aktiviti yang sihat, I ni manalah pernah ke taman untuk beriadah. Tugas I macam biasalah, terus bertukar kepada tukang angkut dan jaga barang. Takda sesiapa pun yang lantik, I dengan rela hati melakukannya. Lagipun I tak berapa rela nak lari setempat apatah lagi suruh lari berirama gitu (Eh, ada ke? Renang berirama I tahulah ada....)


Nampak tak lelaki yang dukung bayi tu? Mesti katanya dari kejauhan, "Bebi, bebi... tengok tu! Kecohnya mak budak tu terjerit terpekik, Bebi...... " *_*


My superheroes memanglah suka berlari-larian di  taman. Bebas macam bird bak kata si Adik Cute. Abang pun sejak kita suruh kuruskan badan, kalau tak dibawa ke taman mulalah dia nak menyalahkan Mommynya atas sebab-sebab dia jadi gemuk. Eh, dia yang tetiba kuat makan  boleh pulak nak kata salah Mommy sebab tak bawa mereka ke taman untuk beriadah petang! Baru jogging seround dah semput katanya. Mommy ni kalau suruh jogging, 4 kali pusing  tasik pun tak mengah tau.

Eh, itu dululah masa zaman anak dara. La ni kalau suruh lari setempat 10 kali angkat kaki dah penat rasanya ^_~

Eh, sudahlah! Lebih baiklah kita mengikuti pengalaman penuh kegembiraan dua beradik ini bila berada di taman daripada mengimbau kenangan entah abad keberapa ketika Mommnya rajin berjogging sambil tutup lubang telinga dengar lagu oldies tu ya ~_^




Asal bola masuk hutan je, si Bubbly Abang yang kena masuk ambil. Kalau nak tau, yang rajin tendang bola tinggi-tinggi sampai jauh terlanting masuk sana-sini dah tentulah kerja Daddy mereka berdua. Lepas tu HD malas nak ambil, kerahkan si Abang. Adik Cute dah ketetel lari menyelamatkan diri daripada kena kerah. Tapi, tak akan nak suruh Adik pulak kan... Nak 'bibik' pergi ambil? Minta maaflah, bibik tengah bersantai duduk tepi air pancuran sambil nyanyi sorang-sorang ala-ala Saloma gitu ~_^



Nak belanja gambar lagi? Okeylah, okeylah.... nah sikit lagi....








Si Adik ni kan dia fikir taman permainan ni ada tertulis hakmiliknya dalam geran. Masa nak main siap toleh kiri-kanan. Kalau line clear, barulah main hak ni sorang-sorang. Asal ada je budak lain datang, bertempik sealam maya si kecil ni minta SuperMommy datang menyelamatkan. Tetiba malu teramat. Tetiba tak boleh gerak dari tempatnya. Tak ke pengsan Mommy yang di luar kelayakan umur kanak-kanak ni nak naik atas dan ambil dia turun! (Tapi dalam hati teringin juga nak menggelungsur sebenarnya... hehehe!)

Ni kisah budak urban jumpa 'animal' ....

Mommy, tolong! Tolong Adik!

Kenapa?

Ulat besar!

Mana?

Ni.....


Padanlah budak sekarang ni belalang pun disangkakan kambing dalam kertas exam! 

Patutlah! Patutlah....

Okeylah, penat membebel dalam senyap ni. Meh sini I belanja exotic photo of mine sekeping ....

V
V
V
V
V
V
V
V




Comel tak Kak Ton/Kak Diba, kawan-kawan? ~_^

Pssttt.... gambar 'Kak Ton' tu Mr Google yang tolong snapkan *_*





46 comments:

  1. Salam pagi khamis.. dtg sini dah senyum sorang2 baca ni.. haha.. mesti kecoh gelagat hero tu pergi main kat taman..bagus juga pegi taman, terapi mata tgk bunga2 segar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan budak berdua ni memang sentiasa kecoh. Tak pernahnya tak kecoh, Atie :)

      Delete
  2. MD, cer cubitkan sikitt pipi-pipi pau hero-hero u tu.geramm! pesan kt abang, aunty syida kata, jgn slim down banyak sangat, kasi fit2 je cukup,nnti syg pipi pau tu kecuttt.haha

    kem salam peluk cium kat 'kak ton' comeyy tu ye...rasa nak piatt telinga dia yang 'mekar' ituuu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cubit, tak sampai hati tapi tolong gomolkan tu bolehlah :) Ini pun dah kurang sikit. Kalau tidak dibendung, memang meriah lemak menonjol. Masih lagi nak pakai t-shirt slim fit dengan bangganya! Aduh, tak tahulah nak kata apa....

      Nantilah kalau jumpa disampaikan salam tu tapi jauhlah.... *_*

      Delete
  3. tertipu tadi, ingatkan Kak Ton dah naik tahap conpidennya.. ingat Kak Ton nak tunjuk gambar Kak Ton yang diedit dengan kamera 360 tadi.. takpelah nampaknya ya, tak ada rezeki lagi..

    aktiviti yang sihat ni, main-main kat taman yang segar udaranya ya...ai, comellah korang berbaju sama.. yeke pemalu si adik ni? haha, takpe, macam ni ok.. kurang kita risau bab ikut orang asing.. kalau dia nampak orang tak kenal mesti dia tak nak ikut... pro and cons ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mainlah edit-edit ni. Ni kira original tau. Comel kan? Hahaha....

      Dia orang memanglah sihat tapi Kak Ton ni memanjang je berehat bila dah sampai taman! Hahaha...

      Sekarang ni serius pemalu, AN. Dah sampai musim pemalunya pulak.... Tapi kalau kat rumah tak payah segan-silu bercakap pun takda henti!

      Delete
  4. adik dah nak sama tembam macam abang lah..
    budak sekarang banyak tak kenal binatang..sangat kasihan..
    comel la kak ton..i loike..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ni pun satu, tak makan banyak juga tapi makin tembam. Kalau ajak dia makan, sesuap dua je pastu dah kenyang katanya tapi susu memanglah kuat!

      Memang kesian. Anak itik dengan anak ayam pun mereka konpius!

      Delete
  5. saya kalau bawak anak ke taman rasa tiap kali ke situ turun sekilo dua.. tapi balik rumah duduk depan cermin macam serap balik je lemak2 yang terbakar tu hahahaha. Abang pandai menjadikan Mummy sebagai punca dia membesar bagai juara. Bagus abang pratik selalu alasan tu supaya sentiasa dapat gi taman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya turun masa kat taman aje lepas balik rumah cubalah check penimbang, naik balik ke berat asal. Hahaha....

      Dia sekarang kita cakap macam ni, dia cakap macam tu. Hari tu akak cakap kalau tak solat nanti masuk neraka boleh pulak dia tanya balik-'Yang Mommy tak solat 7 hari sebulan cuti tu berdosa tak? Masuk neraka juga tak?'

      Punyalah....

      Delete
  6. untung lagi MD tu..abang cuma kata mommy tak bawak pi taman..tu sebab abang gemuk..acik dulu siap kata
    mak masak sedap tu sebab abang gemuk..abang makan banyak..adui..tepuk dahi maknya
    apa je yang mak masak..goreng telur pun dia kata sedap,,abih tu..camno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... ini dah melampau! Kita bagi makan sedap-sedap, disalahkan kita sebab gemuk eh.... Kalau kecil boleh pura-pura nak lari ke batu belah batu bertangkup tapi dah besar panjang ni kalau ugut nak lari, mahu kita yang menangis sorang-sorang. Hahaha!

      Delete
  7. comel-comelnya anak MD ni,
    putih gebu.
    seronok bawa anak-anak beriadah macam ni,
    tapi saya pun teringin lah nak jogging macam dulu2,
    nampak sangat dah lama tak bersenam ni heheh

    lawonye kak ton duk bertenggek hahak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton memang sejak kecil dulu comel. Cute jer muka, kan :) Hahaha....

      Budak berdua ni dah bagai dipam-pam badan masing-masing. Si kecil tu makan pun tak banyak tapi tak tahulah kenapa pipi makin menonjol *_*

      Delete
  8. amboi kak Ton comel betul..masa saya gi Australia saya jumpa ramai sedara kak Ton.patutlah diorang suh kim salam.hahaha.gurau je, jangan sentap mentap..tak kuasa i olls

    lain kali kalau main ball kena upah sorang ball boy kutip bola.taulah skill free kick HD tu level Cristiano Ronaldo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, nak buat apa sentap! Memang kita comel. Akak taulah masa Sal pergi Australia dulu Sal pun tersayat hati bila geng-geng akak minta kirim salam kat sedaranya di Malaysia nikan...Takpa, Dik Sal... dalam dunia ni bukan awak je yang comel. Macam Kak Ton ni memang dari dulu dah menyerlah kecomelannya. See, orang Malaysia pun tak nak lepaskan peluang jumpa Kak Ton kat Australia tau!

      Hahaha...HD pernah tendang bola ke atas sampai koyak seluar! Keh3x....

      Delete
  9. Aktiviti beriadah dengan MD memang takkan terpisah kan...hehehe...

    Dah lama tak tengok siput cadbury ni. Selalu jumpa cengkerang jer. Isi dah tak der.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sebenarnya aktiviti yang takkan terpisah dengan saya ni, Fiza. Hohoho....

      Eh, ni namanya siput Cadbury? Origin dari kilang Cadbury ke ni? Awat den tak tahu pulak nih!

      Delete
  10. Aduh...budak2 'urban' ni memang tambah mempercepatkan proses rambut hitam jadi uban. Ular disangka lipan, rambutan disangka durian...hehehe... (saja kakcik melebih-lebih la pulak)...

    Sebenarnya, kakcik sendiri pun hanya kenal beberapa jenis ikan dan beberapa jenis pisang je...

    Tak baik tau mempermainkan perasaan kakcik yang dah bersedia nak menatap wajah MD tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat jadi uban, dah gugur rambut, Kakcik ~_^

      Sep sikit! Saya pun sama sebenarnya. Jangan tanya pasal tumbuhan, jangan tanya pasal ikan, jangan tanya pasal buah-buahan exotic. Ehhhhhmmmm... apa lagi ek?

      So, tak bolehlah nak salahkan anak kalau sibut vavi pun dia kata ulat *_*

      Alah, Kakcik ni... orang nak bermesra-mesra aje. Tak terkedu ke tengok kecomelan saya? Comel kan? Comel kan?

      Ahah...tau dah tengah senyum masa tengok gambar tu ~_^

      Delete
  11. Kemain ulat besar lagi tau Adik tu , ghopenyaaaa siput bab*. Hahahaha !! Bestnya pergi taman , dah lama rasanya tak riadah gini. Dari zaman anak dara sampai la dah kawen ni , memang idok le teman nak jogging. Hahahaha. Baik cari makanan ringan dan makan sambil tengok orang. Ekekeke. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiranya akak lagi baik banyaklahkan, Nadia. Sekurang-kurangnya zaman anak dara akak, petang-petang hari bekerja penuh dengan aktiviti jogging setaman tau! Hahaha....

      La ni, tengah sedap mengidam manakan ingat nak jogging mogging ni, Cik Kiah oi. Lebih baik snacking lepas tu salahkan baby. Eh, tersasul pulak! Orang tak officially announced pun kita dah pandai-pandai je tembak sana-sini.

      Tapi.... betulkan? Betulkan?

      Delete
  12. Comeinya budakkk urban yg tembam tu! Budak2 zaman sekrang memang animal yg simple2, pun x kenai. Mcm diana dulu siap blh kutip siput bab..tu buat main..hahha...anak2 skrg kalau jumpe pelik yg amat pada mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian kat dia orangkan tapi makpak pun sama jerk kekdahnya. Kalau dah tau anak tu 'urban sangat' pi lah bawa pi zoo selalu ~_^ Ini belalang disangkakan kambing. Haruslah cikgu pengsan masa tanda kertas tu....

      Dulu kita main tangkap spider pastu ajak 'boxing' kat atas kotak mancis lagi *_*

      Delete
  13. Adik cute tu berpotensi nak gemuk macam abang tu MD...
    Hahahha sakit perut CH tengok Siput b_b_ rupanya.. menjerit tak mengalah kata ular besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah CH saya tengah hairan. Si Adik ni pun tak pemakan tapi kuat minum susu. Itu kot sebab dia makin tembam. Memang dah perasan lama tapi dia biasalah, takda pun berubah mana tabiat makannya! Sekali sekala bila Mommy masak agaknya sedap sangat kot :)

      Budak alaf baru memang tak kenal hidupan liar. Hahaha!

      Delete
  14. Sbnrnya kan.. Masa baca yg MD kata g tasik cyberjaya tu LM ingakan mesti la MD ni kaki joging. Ekeke

    Opssss nendanya x smpi lagi rupanya. Mmg berkilat la umah tu kena gilap sbb lama sgt menanti mertua tu ye MD?

    Adehhh siput vavi tu dik cute. Ngeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... ni kes Tipah tertipulah tu! Saya ni kan Kiah Propa *_* Propa jerk lebih. Pergi taman sebab mak mertua suka. Pergi taman sebab anak-anak dan suami suka. Saya sendiri, tak suka. Hehehe....

      Entahlah bila nak sampai. Saya dah redha ni. Malas nak kemas beria-ia lagi. Penatlah ^_^

      Delete
  15. seronok bermain dgn anak2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best bila ada peluang bersantai dengan anak-anak :)

      Delete
  16. 44 pemenang dicari!!!

    Antara hadiah2 yang bakal dimenangi:
    - Kain Batik Sarawak - 1 pemenang
    - Kain Pelikat - 2 pemenang
    - Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care / Safe Care / Javaspa - 1 pemenang
    - Pin Shawl - 2 pemenang
    - Blause - 1 pemenang
    - Skirt Labuh Lcyra - 1 pemenang
    - Cash RM30 - 1 pemenang
    - Cash RM10 - 2 pemenang
    - Topup RM10 - 3 pemenang
    - PVC Keychain - 30 pemenang

    Jemput join segmen bagi yang belum join. "SEGMEN : Ucapan Hari Lahir Buat 'Si Lala' Pada 13 Mei" Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey ~_^ Nanti sesiapa yang nampak ni dan nak join bolehlah terus ke blog awak ya, Ejulz *_*

      Delete
  17. hahahah... siput bab* di sangka kan ulat besar. Kelakar lah adik ni..

    ermmm comelnya kak ton.. ni bukan camera 360 ni.. ni sure camera guna apps baru.. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baiklah seangkatan dengannya, Lyn. Buat dia kata itu badak sumbu ke...mahu kat situ juga akak menggelupur menangis berirama tau :)

      Ish, mana main 360 semua ni. Natural beauty jerk. Kita kan comel. Wakakah....

      Delete
  18. tu dia sakan depa pusing taman menghayati keindahan alam..ok jugak tu bagi tugas Abang kutip bola,bagi bakar sikit kalori..anak sulung memang selalu jadi mangsa.kt rumah ni pun sama.adik buat semak Abang tolong kemas, Abah nak mitak amikkan barang, semua tugas aiman...adik buat Abah buat semuanya salah aiman.hehe..

    anak klu dah sampai playground memang tak ingat nak berenti main.sy pun dah lama tak bawak anak2 santai Petang dekat taman jubli. playground bawah ni pun ibu dah. Malas bawak cik pia main.apa nak jadi tatau..lemau betul skang ni

    ulat besar? tolong la adik jangan malukan ibu mertua.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiankan jadi anak sulung. Kadang tu saya selalu bertekak dengan HD. Adakalanya bila kesian kat anak, bibik ni jugalah mempertaruhkan diri untuk buat kerja tau. Kesian.....

      Kalau boleh memang tak nak balik rumah. Nak main sampai hari gelap. Kita auta je esok nanti datang lagi makanya barulah dapat masuk kereta. Mommynya penat kalau lama sangat kat taman. Bukan ada apa pun. hahaha....

      Huhuhu...Mommy lupa nak tunjuk flashcard animal masa kecil-kecil dulu *_*

      Delete
  19. MD dok bandar boleh buat exercise, kami yg dok pekan kecil pun tak berkesempatan. mana badan tak bam..bam..bam...

    budak2 saya lagi terror bab2 serangga dan haiwan. tau nama bukan setakat kumbang. anak kita? kalau tak bawa p zoo, badak sumbu pun tak kenal...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah malaskan Anim tak kiralah dok bandar atau kampung. Dulu masa kat BP bukan main rajin saya petang-petang nak pergi Tasik Y. Niat dalam hati tu bukan semata nak joging tapi nak dating. Hahaha!

      Budak kampung masih lagi 'link' dengan alam semulajadi. Tentulah bab ini mereka lagi pakar. Budak bandar ni yang paling kesian. Kalau tak bawa pergi zoo tengok haiwan liar, memang kedaunglah ilmu mereka!

      Delete
  20. Hehehe.. dak Nuha lagi best.. dulu.. anjing disebutnya mbeeekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Standard budak bandarlah tu, Aiza :)

      Anak saya si Abang tu dulu masa sebaya adik, kalau nampak dog bukan main laju nak diterkamnya sebab disangkakan sama macam 'cat'.

      Delete
  21. sebenarnya yg jadi x selesa nak jogging ni bila org ramai n ada yg perhati . masa tu rasa nak selubung je semuanya . padahal org lain x ambik kisah pun . kita je yg perasan lebih ... heeee ... teringat kat my anak buah kaler kambing warna hijau . sampai sekarang jadi bhn gurauan ... heheheee .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya takdalah kisah orang perhati ke tidak. Sampai je kat taman, terus cucuk telinga dan lari. Selagi tak cukup 2,3 round selagi itu tak balik rumah. Sekarang ni bukannya malu sebenarnya tapi malaslah, Vee. Maklumlah nanti kalau Mommy jogging keliling taman, anak-anak siapa nak tengok-tengokkan. Sekarang ni bahaya biarkan anak tanpa pengawasan. Ahah, nampak tak alasan munasabah saya beri ni? Hahaha!

      Delete
  22. Wahhh seronoknyaa abang dengan adik main dekat playground

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama tak pergi playground. Baru la ni start meninjau taman semula. Haruslah mereka teruja, Nani *_*

      Delete
  23. Haha..adik cakap tu ulat ke? Senyum kambing mak tau....tp boleh diterima jugaklah sebab bhg depan dia mmg ada iras ulat hihi...

    Lepas ni nampaknya gelaran kena tukar ni.....kena panggil Kak Koala hahaha.......emmm....sedap jugak ek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik mana ada guna logik akal, Mak. Semalam dia cerita hantu kat Kak Ton. Bila Kak Ton pura-pura nangis, bukan main dia peluk Kak Ton takut hantu kacau katanya....

      Kak Ton memang banyak gelaran. Bagilah apa sahaja, Kak Ton terima dengan sengihan. Hahaha!

      Delete

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...