Wednesday, April 1, 2015

Habit suka berbelanja (saya bukan awak ^_^)

Salam kawan-kawan!

Ahah, ini barulah namanya entri MD! 

Setakat warm up macam entri sebelum ni, suruh orang lain tulis pun boleh. Tak susah mana. Yang susah tu bila nak menulis panjang berjela dan make sure tukang baca dan komen tak skip mana-mana part. Bab itu sangat susah okey ~_^

Memandangkan hari ini menandakan permulaan bulan baru, tetiba I datang meroyan nak menulis tanpa henti. Bos pun nampak macam beri 'restu', dah dia sendiri kerja very slow and steady, bukanlah salah pembantu yang rajin ni ~_^

Mehlah kita masuk ke dalam topik perbincangan hari ni....

Oittt! Seksinya! Ini bukan MD tapi diperolehi dari mana lagi kalau bukan pakcik google ya *_*


I ni memang suka berbelanja. Tak kiralah shopping ke, window shopping jer, asal ada perkataan 'shopping' memang terkelip-kelip mata, menggigil badan teruja nak turut serta. You tell melah, perempuan mana yang tak suka. Kalau letak duit RM1K kat depan mata depa dan suruh habiskan dalam masa 5 minit, laju jerk terkam duit tu. Hilang dah kesopanan dan ketatasusilaan seorang wanita (Weyh, weyh, MD! Ni nak masuk topik 'tatarakyat' ke apa nih???)

Kalau bagi duit selepuk kat PK yang terkenal dengan kuasa kemutan kali 18 tu (oppsss....sila clearkan your brain and try to understand the real kuasa here ~_^)  pun habis duit tu dikerjakan pi shopping tau. Nama je kemut tahap dewa, kalau bagi duit free, haruslah terima dengan dada terbuka ~_^ Tak gitu PK?

Erk... tak? Biar betul ni PK, tak mata duitan pulak! Oh, selamat anak bujang Mommy! Tak payah beri hantaran Adik oi....bakal mak mertua bukan mata duitan! Bukan macam yang satu lagi tu...Erkkkk! (Habislah Adik! Mommy dah terpecah rahsia duplohlapankali. Dua-dua gegirl nak tarik diri jadi menantu Mommy dah. Kita survey yang lain jerlah yerk ^_^)

Okey, cukup! Meh kembali ke pangkal jalan semula. Dok huhahuha, lari tajuk serius gila jauhnya!

Oh, ya... I ni suka berbelanja tapi ketahuilah hakikatnya kawan-kawan, I belanja guna duit sendiri. I tak minta duit HD. Ada juga masanya HD bagi duit, tak pun belikan barang apa kepingin katanya  tapi my western asian husband tu tak lomantik langsung. Tak reti nak pujuk rayu guna wang ringgit. Gigit jarilah selalunya. Makanya I ambil solusi mudah. I back to square one macam zaman muda bergetah, I spend my own money *_*

I memang takda kad kredit. Bukan takda langsung. Pernah ada. Banyak juga. Lepas kahwin, HD suruh tutup semua 'haunted lombong emas' tu. Bila HD tengok I ni spesies yang main beli jerk, kata beliau lebih baiklah takda kad. Kalau ada, mahu habis dikerjakan sampai tipis kad tu kena swipe *_*

By the way, I had eight before. Years ago. Dah lama dikambus sejak berkahwin dengan HD. Sekarang ni memang guna tunai sahaja. Takdalah hujung bulan susah hati tengok credit card statement, pening kepala nak cekau duit bayar hutang. Hati memang tenang. Nak belanja, belanjalah. Tak payah susah hati nak dok belek berapa credit limit yang tinggal. Dalam my purse pun kalau tebal semacam dah tentulah sebab penuh dengan membership card dan kad debit jerk. Pujuklah I dengan kebaikan memiliki kad kredit sekarang ni, pandang sebelah mata pun I tak mahu. Baru keluar sepatah kata, I dah say byebye, adios, bolehblah. I memang tak fikir akan keperluan memiliki kad kredit lagi. Forever.

I rasa dengan berbelanja tunai, banyak juga kebaikannya. Yang penting, sepanjang masa takdalah bawa tunai berkepuk-kepuk. Makanya takdalah 'terlanjur' berbelanja. Kalau nak beli something big, barulah kita bawa tunai banyak sikit.

Mujurlah sekarang dah ada debit mastercard katanya. Tak perlu nak bawa duit banyak-banyak. Kalau time pergi kerja, asal cukup duit lunch, duit shopping light-light dan duit emergency sudahlah. My account can be accessed by Hubbydearie so kalau guna kad debit, memang berpinarlah mata mendengar taklimatnya. Itu pun bukan selalu HD check. Tapi HD pun bagi perlepasan juga sekali sekala. 

Untuk online shopping, I ada satu akaun yang memang tak banyak pun duit dalam tu. For security purposelah. Selalunya top-up bila perlu. Yang ini HD malas nak check sebab dah arif dengan campak baling belakang almari katanya....

Mulai hari ni dah kena GST pulak kan. Makanya my spending habit pun haruslah berubah sikit ikut peredaran masa. Kalau dibandingkan dulu dengan sekarang, I dah banyak insaf sebenarnya. Kalau dulu, kasut tak pakai lagi dah beli kasut. Beg tak buka tag lagi, dah beli beg lain. Sekarang nak tukar beg pun rasa malas. Mungkin faktor usialah kot....atau mungkin dah habis sikap  teruja I dok shopping dulu-dulu sampai tak tahu nak shopping apa dah. Hahaha... boleh gitu *_* Ini menunjukkan I dah banyak berubahlahkan....

And, I think this is also a benefit that comes when I married my beloved Hubbydearie. Kerna dialah, daku berubah ~_^

P.S. PK, awak jangan sentap pulak tarik muka masam. Kita buat perumpamaan suka-suki aje. Sebab kita suka style awaklah kita guna nama awak duoplohlapankali. Kalau awak tarik muka masam, nanti kita  tak beranilah nak datang 'rumah' awak. Takut kena kejar dengan penyapu lidi. Sorry ek! Kalau tak maafkan juga, nanti raya kita datang rumah empat beranak pakai baju boria *_*








42 comments:

  1. betul la tu MD..acik pun sama..masa muda2 suka shopping..walau pun duiit bukan banyak pun..ikut kemampuan acik la..tapi shopping tetap shopping..
    kawan acik dah ingatkan..bila pencen nanti..nak membeli tu terhad sikit katanya..kita tak boleh suka2 rasa nak beli terus beli..
    nasib baik la..kegilaan shopping acik tu dah banyak berkurangan sebab dan usia emas..dah banyak yang tak perlu dibeli lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping ni memang macam terapi minda untuk orang perempuankan, Acik. Asal stress aje, nak pi shopping. Masalahnya tak stress pun gian shopping. Kena buka pusat rawatan untuk shopping addict agaknyalah *_*

      Kakak saya pun mengeluh masa nak pencen dulu. Takutlah duit tak cukup, gaji dah kena potong separuh katanya ya. Tapi alhamdulillah, walaupun semua barang naik, cukup je saya tengok. Berkat menjaga emak seorang agaknya!

      Saya pun sekarang ni dah kurang banyak bab-bab shopping ni. Hanya sebahagian jerk yang tinggal. Kalau dulu, masuk kedai buku pun rakus menyopping, Acik *_*

      Delete
    2. saya ni makin bertambah umur makin suka shopping..tapi pastu buat semak almari.nak keluar cari jeans ngn Tshirt.sebulan adalah sekali pakai baju kurung gi kerja..haha

      Delete
    3. Itulah permasalahannya, Sal. Beli, beli, beli lepas tu nyesal, nyesal,nyesal. Rasa setiap kali nyesal jer macam nak guling atas katil sehari semalam, pergi kerja pun tak mahu dah. Erkkk... apa kaitannya pulak nih!

      Akak pun sama. Selalu kena marah dengan HD. Asal nak keluar kata takda baju, asal takda baju jerk rasa nak keluar. Makanya HD pun naik anginlah. Beli tak sedar diri tapi sentiasa jerk tak cukup!

      Delete
  2. hahahaha kita debit card jer.. sebab tu suka beli tempat boleh swap2 katanya. Kalau cash ada la biru2 RM1 banyak la.. Online nasib baik hati kita jenis kental.. almaklum la memilih pun boleh tahan tu tak confident shopping online. Kita ni nak kata pengshopping tegar tak jugak tapi sekarang jangan masuk guardian.. masa kerasukkan sundel bolong jadinya.. atau gi tempat2 jual dvd hantu yang memang naik hantu jadinya.. tang lelain tu kategori solehah lagi la.. boleh tahan nafsu katanya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang tau pakai debit card. Kenapalah bank tak perkenalkan penggunaan debit card 18tahun lalu? Enjoylah kitakan.... Sempatlah pakai kad kredit tapi seriously Suria, kalau takda lebih baik tak payah ada. Kalau setakat 'kegunaan untuk masa terdesak' silalah jangan percaya. Tak terdesak pun main swipe jerk macam shopping malls tu keluarga kita yang punya!

      Hahaha...ni dah kena kerasukan promoter entiti yang tak dapat dilihat kat Guardian ni. Cer cerita, Guardian kat mana yang paling berhantu sekali? Hahaha....

      Delete
  3. Ada antara kawan saya yang suka beli online.. tapi percayalah.. saya tak pernah beli online.. tak teringin nak mencuba sebab bila sekali saya dah buat nanti akan jadi habit.. sebab potensi untuk shopping dalam diri ni sangat tinggi.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salutelah Aiza tak pernah beli online. Memang betul pun. Jangan mencuba. Memang ketagihlah jawabnya. Dulu-dulu I pun memang gila meroyan bab shopping ni. Hari-hari mau. Tapi sekarang dah banyak insaf. Sampai bila nak spend je. Usia makin berkurangan, anak-anak masih lagi jadi tanggungjawab. Redakan dulu kemaruk tu. Banyak faedah yang datang kemudian *_*

      Delete
  4. Habit gila shopping MD tu dah berkurangan, seiring dgn pertambahan usia...Baguslah...


    Hahahahhaa...

    Eh, tapi rajin shopping online tak?
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ ni.... bab-bab pertambahan usia silalah tulis guna font paling kecil *_*

      Bab shopping online tu ada juga tapi takdalah setiap hari. Malulah sebab barang hantar ke pejabat. Asal ada courier jerk, kita punya. Segan pulak kamera dok zoom kat pejabat katanya *_*

      Delete
    2. cakap jelah tu hadiah dari geng blogger..

      Delete
    3. Nak cakap dengan siapa? Ngan kamera ke? Hahaha.... Tak kuasa nak beri penjelasan pada kamera office *_*

      Delete
  5. bagus bagus..saya suka guna debit card, senang nak monitor perbelanjaan. credit card pun baru guna sebab maybank bagi compulsory seiring dengan buat housing loan hari tu..tp saya jarang sangat shopping. dan kalau guna cc pun lepas guna terus bayar..takat ni alhamdulillah semua under control=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu asal ada bank offer credit card je saya rembat. Sampai visa, mastercard semua pun nak ada dari bank yang sama. Bila kahwin, HD suruh cancel semua takut tak terspend time kat bank nak membayar nanti. Hahaha....

      Sekarang ni memang banyak lega bila berbelanja guna tunai. Takdalah kesengsaraan dan keresahan berlaku dalam jiwa. Hahaha!

      Delete
  6. aduh kita boleh gelak2 guling2 baca entry awak Kira kita tak sentap langsung ok!mmg apa yg MD kata tu betul!sy mmg berbelanja ikut keperluan saja sbb sedar diri gaji ciput.en suami pun bukan gaji besar.klu tak kemut macam mana nak terus kan hidup,hahaha sedih Sgt ayat..

    klu orang bagi duit sesaja sapa tak nak kan.bukan namanya perempuan la klu tak suka shopping.dulu2 sy boros juga.habis duit biasiswa beli baju setiap bulan.haha nasiblah sy ni kawen awal...sebelum dpt kerja n gaji sendiri..klu tak, tak tahulah camna my spending habits..

    masa kawen sy ni takda apa2 so mmg banyak belajar berdikari hidup susah sampailah sekarang.tu yg kemut tu!huhu..

    ehh MD yg hujung sekali yg katanya berisi dari sy tu mak mertua ai.hahaha..

    lg satu buat pencerahan.mak mertua sy je org johor.sedara Mara mak pak sedara ramai la kt johor tu..Lepas mak kawen dengan Abah n Abah benti askar depa dok Kedah smp la sekarang. balik johor tu rumah atok n sedara Mara la also my ex officemate merangkap jiran tetangga dulu2.kebetulan dpt kerja pulak dekat dengan rumah atok.Kira kampung sebenarnya dekat alor setar.tp tak kampung pun.bandaraya alor setar.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arghhh... PK ni bikin syahdu pulak bila kata sedar diri gaji ciput. Tak penting tu semua, PK. Yang penting kita tahu how to manage our money. Kalau banyak duit pun, hari-hari spend masuk takda, habis juga. Gunung Kilimanjaro kalau tarah tiap jam, memang cepatlah landai PK. Hahaha.... hebat tak perumpamaan kita?

      Serius, kalau saya pun orang kata ~ Nah, ambil duit RM10juta pi spend apa nak! Haruslah saya rembat sesegera mungkin sebelum orang lain rembat *_* Rugi worr kalau tak rembat!

      Saya dulu pun boros sangat. Bapak simpan duit, kita buang-buang je beli entah apa-apa. Sejak kat matrikulasi dah boros. Nasib baiklah kahwin. Kalau tidak keborosannya tidak dapat dibendung mungkin! Itulah penangan cinta. Hahaha!

      Oppss... mak mertua rupanya! Ingatkan kawan-kawan sekampung ke apa... Hahaha...silap targetlah!

      Delete
  7. amboiii ada nak kena cili mulut tu, sempat lagi dia kata kita ye
    sib baik tak terjejas keimanan, kalau tak mahu ada GST
    GERENTI SENTAP TAKHINGAT...wahaha

    kalau dah nama perempuan dak, bagilah semua duit kat dunia
    confirm sekelip mata dihabiskan...hehe
    saya bukan kategori big spender cuma kena pastikan
    dalam wallet tak lebih 20 pada sesuatu masa
    kalau tak memang segala macam mak nenek nak beli

    card2 memang takde, tak reti guna
    lagipun duit tak cukup banyak, tu yang tunggu menantu hulur aje ni
    nanti besok...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... berani nak bermain cili api di mulut dengan besan *_*

      Laaa...macam-macam maksud GST ni rupanya ya! Susah juga ni kalau salah tafsir. Patutlah ramai yang tak faham *_* Perempuan meman gitulah kekdahnya. Baguslah kalau tak jadi big spender, kalau tidak memang meratap hiba bila dah terduduk. Hahaha.

      Takda kad kredit lagi aman, YY. Takdalah terbelanja ke arah kesesatan gitu. Hehehe... Saya dah rasa berbelanja guna kad kredit dan tunai. Nafsu memang rakus padahal niat asal 'nak guna kalau terdesak jerk....'

      Saya pernah letak duit RM10 dalam purse pi kerja. Memang terseksa jiwa raga. Hati nak tapi duit takda! Nak ambil kad debit takut kena tanya. Itu lagi takut tau sebenarnya!

      Hahaha...bab hantar duit tu nanti kita bincang baliklah ya *_*

      Delete
  8. Mak pun pelik tengok si PK tu camnelah boleh jimat tahap dewa tah.....Mak yang tak de pendapatan ni pun pemboros time groceries shopping hujung bulan ......Dah memang 'dasar sawan boros' kot.... Nak buat camne dah dapat jiran sebelah pun pemboros hihi,....

    Kita pun suka gak shopping ni Kak Ton tapi dululah masa ada duit sendiri, La ni bila dah jadi penganggur tau pulak duk diam diam kat rumah hihi.... Sesekali jer shopping bila dapat elaun atau dapat duit rumah sewa. Well zuhudlah sangat katanya......

    Bab Credit Card ni mak mmg tak pernah ada, ada pun supplementary, jarang sangat guna. Tulah ....malas nak menyusahkan orang walau suami sendiri, kalau tak de, buat cara tak de ye dak.....Mereka ni memanglah tak kisah, tapi kalau dah depa yg kena bayar setiap bulan, menyampah jugak kot kat kita yag shopping tak hengat..... Mak punya konsep sekarang ni janji happy dengan life sekarang. Biar tak kerja walau tak de duit haha.....

    Udahlah mak nak balik nak ambik anak.....


    ReplyDelete
    Replies
    1. PK ni tak tahulah Mak. Kita dah konpius dengan tahap penjimatannya. Ni lepas gst, haruslah berkali ganda PK dok kemut lagi.... Bilalah kita pun nak kemut macam PK. Mesti banyak savings tu *_*

      Mak untunglah, minta duit jer. Lagipun Mak ada duit sewa rumah, maklumlah landlady kata orang Jawa.... Kalau ada duit dalam tangan, memang rasa nak memboros aje tau Mak. Tapi saya ni walaupun duit sendiri, selalu je nak kena 'hempuk' ngan HD. Boros tak tentu arah tujuan hidup katanya!

      Saya dulu 'kaya' jugalah kad kredit ni. Asal ada bank offer, saya sign up. Kira berapa banyaklah bank kat Malaysia masa kita mula-mula kerja dulu. Semua pun ada! Pelik tau nak buat apa pun tak tahu ler....

      Sekarang ni hidup aman tanpa kad kredit. Tenteram jerk jiwa raga rasanya!

      Delete
  9. Kita pun takde credit card. Hahahaha. Kalau ada tu memang mengundang padah nama dia. Memang mahunya berjoli katak tak ingat dunia. Ekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus! Jangan terpedaya dengan kata-kata orang ~ perlu ada kad kredit untuk masa terdesak!

      Tak terdesak pun nanti habis diswipe merata.... Kalau boleh beli aiskrim kat abang bangla yang lalu depan rumah pun nak swipe kad tau!

      Delete
  10. biasa la pempuan kan... suka shopping..
    tapi kan... ada masa tu.. tak tau nk beli apa.. heheheh...

    ira pun sama, dlu pakai gak kad kredit, tp skejap je..
    lepas tu terus potong kad.. xnak guna da..

    online shopping pun jarang, hehe.. baru2 ni je mula balik.. hahaa..
    sama la kita, 1 bank untuk internet banking, tp duitnya xleh letak bnyk.. kalau nk beli apa2 baru masukkan duit.. hehe.. kalau tak, mmg ada je brg yg dibeli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu-dulukan, saya tak pernah tak tahu nak beli apa. Selalunya tahu jerk dan selalunya terbeli jerk entah apa-apa *_* Tapi semenjak dah kahwin dan ada anak ni, pandai pulak tak tahu nak beli apa kadang-kadang *_* Tak semua barang boleh buat mata berkelip-kelip tak tahan nak menyambar. Kalau dulu, bukan kira pakai ke tidak, penting ke tidak, semua pun nak sambar!

      Delete
  11. dulu saya pernah guna credit card..
    tapi memang betul lah cari nahas
    sekarang guna debit card je.
    pastu duk rumah diam-diam hahah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus pada siapa yang berani potong dua kad kredit tu. Memang nampak je senang ada kad tapi hakikatnya hati tak pernah senang. Kalau takda kad, itulah kesenangan sejati namanya. Hehehe....

      Delete
  12. dah namanya perempuan haruslah suka shopping. Tak suka mmg something wrong somewhere lah. Lyn dulu serong yg boros. pantang dpt gaji mmg shopping sana sini. Dulu2 mana ade online shopping ni, tapi rajin nau keluar shopping. Skrg ni lagi lah gila shopping tak kira online ke offline. but a bit kurang lah (act tak kurang mana pun hahaha) but start april ni kena kurang kan lah. GST sana sini. Tak lalu nak layan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lyn, orang kalau suka shopping, tak pedulilah ada gst ke tidak. Hahaha....

      Akak dulu memang sangat boros dan gila-gila bershopping. Lepas tu bila balik rumah tengok hasil kaupan, mulalah tension sebab dok fikir kenapalah aku beli, nak buat apa ek!

      Sekarang ni dah banyak berubah. Tak semua barang teruja nak beli. Dan kalau sehari tak keluar shopping pun no hal. Kalau dulu, macam kena sawan kalau tak jumpa shopping mall sehari!

      Delete
  13. saya pun dah lama bebas kredit card. lepas daftar haji 5 tahun lalu, saya nekad tak nak buat hutang. dulu2 memang gila shopping. main swipe aja...berhantu kad kredit ni kan. beli barang tak perlu, ikut nafsu.

    la ni seiring usia, saya kurang berminat shopping. shopping online pun kureng. setahun sekali adalah. biasanya tudung. barang lain saya tak minat. selagi tak acu di badan dan di kaki, minta maafle. saya takkan beli.

    debit card pun saya limitkan pembelian. takut terbabas...huhu. maklum, tak nampak duit kuar dari purse..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sejak kahwin dah tutup lombong emas berhantu tu. Kalau berterusan memang sedap jerk tangan ni keluarkan kad. Tanya je kad bank mana, semua bank ada. Hahaha! Masa membayar tu barulah nyesal-nyesal tak sudah dok tengok banyaknya bil sampai ke rumah. Tahu pulak sayang duit bayar kad!

      Debit kad yang saya guna untuk 'berangan' feeling swipe-swipe tu, pun saya letak limit juga. Lain-lain haruslah hantar ke akaun yang susah nak keluar duit *_* Kalau tidak, memang habis!

      Delete
  14. kah kah kah.. 28 kali memetik nama Pk kat sini.. glamer tu.. saya rasa PK ni banak duit simpanan tau, dia je cakap berjimat sebab gaji sikit... tapi kalau org gaji banyak belanja banyak, pasti orang yang berjimat tu ada banyak saving kan.. ai, betul tak??

    bagi saya yang tak banyak duit ni, kenalah ikut keadaan semasa.. takleh belanja ikut orang, ken ikut keupayaan diri sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya orang kemut memang gitu gaya. Sayang nak spend duit tapi banyak simpanannya. Hahaha....

      Betul tu, AN. Kalau gaji besar, belanja besar dan kalau berbelanja je tak sudah, habis jugalah duit tu kan. Mesti ada endingnya bab-bab spending with no limit ni. Kalau tidak, memang parahlah!

      Jangan ikut orang. Ikut kemampuan diri. Yang susah nanti bukan orang, diri sendiri juga :)

      Delete
    2. mana ada byk savings AN oi..sebab papa kedana la kena kemut..sy klu byk duit dah lama keluar metro menderma sana sini setiap minggu..hakhak

      Delete
    3. Jangan disebut-sebut bab papa kedana tu, PK. Kalau masin mulut, dah susah pulak nanti. Hidup ala kadar apa salahnya janji hati tak susah.

      Delete
  15. Nani tak pernah ada kredit kad. Hikssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus kalau takda. Tak bagus kalau ada, Nani *_*

      Delete
  16. problem lya bkn shopim utk sdri..tp bju2 asya... buka je fb.. naik rmbang mata.. haha.. tp bila dh bli n tgk ank cun je bila pkai jd kpuasan lak.. cuma skarang mmg kna bijak bblnja la.. duit dlm acc pom laju j mgalir.. dh la kna caj gst .. 1 sen aje.. hehe..

    Klo krdit card mmg x pnh ada.. x nak syok sgt guna smpai membebankan.. tp klo org tu bijak guna... ok je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sindrom mak-mak bila bershopping *_* Akak pun sekarang ni diri sendiri jarang terliur nak beli itu ini. Sesekali tu adalah, bukan selalu ~_^ Tapi bab anak-anak memanglah.... Itu ada sikit susah nak kikis! Nasib baik juga anak-anak akak ni saiz luar biasa, so tak boleh main beli online. Haruslah tak muat sana-sini. Nak tak nak, kena bawa depa kalau nak belikan apa-apa. Itu pun kadang-kala jari jemari ni terlanjur membeli online entah apa-apa ~_^

      Delete
  17. Owh...kaki shopping rupanya. Kita tak pernah ada kredit kad. Debit kad apatah lagi, Tapi suka shopping online.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, kad debit pun takda? Ini macam sudah bagus jerk. Haruslah dinaikkan pangkat jadi model berhemah ni....

      Sekarang dah banyak kurang tapi itulah, siapalah yang bijak sangat memperkenalkan online shopping ni!!!

      Delete
  18. saya juga suka shopping . jadinya kalau nak pastikan tak over , saya bawa cukup2 duit je . wpun ada yg berkenan tapi cash x cukup , saya takkan pergi atm machine . sampai ada satu ketika nampak shawl yg cantiktapi x de budget n sampai sekrg masih teringat2 kat shawl tu ... huhuhuuu ... saya x de cc sbb x suka berhutang . manalah tahu tetiba ajal tiba , sapa nak tlg bayar hutang tu ? tak pasal2 kena pikul kat SANA kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya pernahlah kononnya pi kerja bawa RM20 gitu. Untuk lunch kat gerai jerk. Tetiba satu hari kalut, hati rasa tak best dengan kerja, teruslah pi KLCC dengan RM20 dalam purse tu. Jalan sana, tengok sini....tertelan-telan air liur. Arghhh...tak leh tahan, pi cari ATM keluarkan duit. Masa tu kad debit belum berleluasa penggunaannya....

      Betul tu, Vee. Kalau berhutang, tak sempat bayar, siapalah nak tolong langsaikan. Lebih baik jangan berhutang....

      Delete

Belajar

Salam kawan-kawan! Hari ini dah masuk hari kedua peperiksaan UPSRkan. Walaupun my anak tidak menduduki peperiksaan besar tahun ni, rasa...